تپش قلب اختلالیست که طی آن فرد احساس می کند ریتم ضربان قلب او از حالت عادی خارج شده یا دچار تپش ها و ضربات اضافی شده است. وقتی به تپش قلب دچار می شوید، احساس می کنید که قلبتان تند می زند یا ضربان قلبتان با لرزش همراه است. این مساله را حتی می توانید در گردن، گلو یا قفسه سینه تان هم حس کنید. اکثر مواقع تپش قلب بی خطر است و خود به خود و بدون نیاز به درمان برطرف می شود؛ اما در موارد نادری هم ممکن است نشانه ای از بروز یک بیماری جدی و مهم باشد. در این مقاله از بخش قلب و عروق و بیماری های دکتر سلام به بررسی علائم، عوارض و راه های تشخیص و درمان تپش قلب می پردازیم.
علل ایجاد تپش قلب
علائم تپش قلب معمولا به شکل ضربان های محکم، خیلی سریع، خیلی آهسته و کند و یا به طور نامنظم بروز می کند. ممکن است تپش قلب به صورت ضربان های غیر معمولی و با فاصله یا تپش های محکم و مداوم هم احساس شود.
دلایل متعددی در بروز تپش قلب نقش دارند. برخی از این دلایل عبارتند از:
استرس و اضطراب
احساسات شدید و قوی مثل استرس و اضطراب باعث آزاد شدن هورمون هایی در بدن می شوند که ضربان قلب را افزایش می دهند. در چنین حالتی حتی اگر خطری وجود نداشته باشد بدن حالت آمادگی برای مقابله با تهدید به خودش می گیرد. اگر این استرس و اضطراب بیش از حد باشد ممکن است فرد دچار حملات پانیک یا هراس شود که با علائمی مثل تپش قلب شدید، تعریق، لرزش، درد قفسه سینه و مشکل در تنفس همراه است. حملات پانیک در برخی موارد می توانند منجر به حمله قلبی شوند.
ورزش
ورزش کردن هم یکی از دلایل ایجاد تپش قلب است. وقتی ورزش می کنید، قلب با سرعت بیشتری خون را به عضلات می رساند و همین باعث تپش قلب می شود. علاوه بر این، آریتمی یا ضربان قلب نامنظم هم می تواند باعث تپش قلب هنگام ورزش کردن شود.
مصرف کافئین
کافئین یکی از محرک هاییست که ضربان قلب را بالا می برد. اگر متوجه شده اید که با مصرف نوشیدنی ها یا غذاهای حاوی کافئین به تپش قلب دچار می شوید بهتر است مصرف آنها را کاهش بدهید.
نیکوتین
نیکوتین و مواد شیمیایی اعتیاد آور موجود در سیگار و سایر دخانیات باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب شما می شوند. یکی از بهترین کارهایی که می توانید برای درمان تپش قلب و ارتقا سطح سلامت قلبتان انجام بدهید ترک سیگار است. بعد از ترک سیگار نیز ممکن است تا مدتی دچار تپش قلب شوید اما معمولا این علائم بعد از 3 تا 4 هفته برطرف می شوند.
تغییرات هورمونی
خیلی از خانم ها هنگام شروع سیکل قاعدگی شان یا در طول بارداری و یا وقتی یائسه می شوند تپش قلب را تجربه می کنند. این اتفاق به خاطر بر هم خوردن میزان هورمون هاست و معمولا تپش قلب در چنین مواقعی موقتیست و جای نگرانی ندارد. اگر باردار و کم خون هستید احتمال اینکه به تپش قلب دچار شوید نیز بیشتر می شود. چون در این صورت گلبول های قرمز کافی برای اکسیژن رسانی به اندام های بدن وجود ندارد و قلب مجبور است بیشتر کار کند.
تب
وقتی تب می کنید بدن با سرعتی بیشتر از حد معمول انرژی مصرف می کند و بنابراین دچار تپش قلب می شوید. معمولا تب بالای 38 درجه باعث بروز تپش قلب می شود.
مصرف برخی داروها
مصرف برخی داروهای با نسخه و بدون نسخه می تواند باعث بروز تپش قلب به عنوان یک عارضه جانبی شود. برخی از این داروها عبارتند از:
- آنتی بیوتیک ها
- داروهای ضد قارچ
- داروهای ضد روان پریشی
- اسپری های آسم
- داروهای ضد سرفه و سرما خوردگی
- قرص های رژیمی
- داروهای درمان فشار خون بالا
- قرص های تیروئید
در صورتی که یک یا چند مورد از این داروها را مصرف می کنید از پزشکتان بپرسید که آیا باعث تپش قلب می شوند یا نه. هیچ وقت بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را قطع نکنید یا دوز مصرفی تان را تغییر ندهید.
افت قند خون
تا به حال برایتان اتفاق افتاده که وقتی گرسنه هستید دچار لرز و ضعف شوید؟ در چنین مواقعی به خاطر افت سطح قند خون ممکن است به تپش قلب هم دچار شوید. وقتی قند خون پایین می آید، بدن شروع به تولید هورمون های استرس از جمله آدرنالین می کند تا کمبود مواد غذایی را جبران کند. ترشح آدرنالین باعث افزایش ضربان قلب و تپش قلب می شود.
پر کاری تیروئید
تیروئید غده ای پروانه ای شکل در گردن است که با ترشح هورمون های لازم در متابولسیم و سایر عملکردهای بدن نقش دارد. پرکاری تیروئید باعث افزایش ترشح هورمون تیروئید و در نتیجه افزایش فعالیت قلب می شود. مصرف بیش از حد داروهای درمان کم کاری تیروئید نیز می تواند باعث بروز تپش قلب شود.
مشکلات مربوط به ریتم قلب
ابتلا به آریتمی یا ضربان قلب نامنظم نیز یکی دیگر از دلایل ایجاد تپش قلب است. سایر مشکلات ریتم قلب مثل فیبریلاسیون دهلیزی و همینطور تاکی کاردی نیز در این مساله نقش دارند. فیبریلاسیون دهلیزی وقتی اتفاق می افتد که محفظه های فوقانی قلب یا همان دهلیزها به جای اینکه ضربان عادی داشته باشند لرزش ایجاد می کنند. تاکی کاری بطنی و فوق بطنی نیز با اختلال در ریتم قلب باعث بروز تپش قلب می شوند.
مصرف الکل
در صورت مصرف بیش از حد مشروبات الکلی به احتمال زیاد دچار تپش قلب می شوید.
انقباضات زودرس بطنی
انقباضات زودرس بطنی یا PVC زمانی اتفاق می افتد که بطن های قلب زودتر از موعد مناسب فشرده و منقبض می شوند. همین اتفاق باعث می شود احساس تپش قلب پیدا کنید. اگر به بیماری قلبی خاصی دچار نیستید انقباضات زودرس بطنی که گهگاه اتفاق می افتند مساله نگران کننده ای نیست اما در صورت ابتلا به هر نوع بیماری قلبی باید برای حل این مشکل به پزشک مراجعه کنید.
مصرف کوکائین و سایر مواد مخدر
مصرف داروهای مخدر و غیر قانونی مثل آمفتامین، کوکائین و اکستازی برای قلب به شدت خطرناک است. کوکائین فشار خون و ضربان قلب را بالا می برد و به عضله قلب آسیب می زند. آمفتامین ها هم سیستم عصبی را تحریک می کنند تا ضربان قلبتان بالا برود. به علاوه اینکه مصرف اکستازی باعث آزاد شدن ماده ای به نام نور اپی نفرین در بدن می شود که ضربان قلب را تند و سریع می کند.
عوارض تپش قلب
تپش قلب در اغلب موارد عارضه خاصی ایجاد نمی کند مگر اینکه ناشی از یک بیماری یا مشکل قلبی جدی باشد. در صورتی که دچار بیماری قلبی هستید تپش قلب می تواند عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:
غش کردن: تپش قلب سریع فشار خون را پایین می آورد و ممکن است باعث شود غش کنید. احتمال این مساله وقتی بیشتر می شود که دچار مشکل قلبی، بیماری قلبی مادرزادی یا مشکلات مربوط به دریچه قلب نیز باشید.
ایست قلبی: در موارد نادری ممکن است تپش قلب باعث ایجاد آریتمی های خطرناکی شود که در نهایت ایست قلبی در پی دارند.
سکته مغزی: اگر تپش قلب ناشی از وضعیتی باشد که در آن دهلیزهای قلب به جای ایجاد ضربان درست و سالم ارتعاش و لرزش ایجاد کنند، این مساله می تواند باعث ایجاد لخته خون شود. اگر این لخته ها شریان های مغزی را مسدود کنند فرد دچار سکته مغزی می شود.
نارسایی قلبی: نارسایی قلبی وقتی اتفاق می افتد که قلب به دلایلی مثل فیبریلاسیون دهلیزی دچار آریتمی می شود و نمی تواند به طور موثر و صحیح خون را پمپاژ کند. برخی اوقات کنترل آریتمی ها و بی نظمی های ضربان قلب می تواند مانع از نارسایی قلبی شود و عملکرد قلب را بهبود ببخشد.
چه زمانی تپش قلب جزو فوریت های پزشکی محسوب می شود؟
تپش قلبی که به ندرت اتفاق می افتد و بعد از چند ثانیه برطرف می شود نیازی به پیگیری پزشکی ندارد. اما اگر مشکل قلبی تشخیص داده شده دارید و به طور مکرر دچار تپش قلب می شوید یا تپش قلبتان مدام تشدید می شود حتما باید به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این اگر تپش قلب با یکی از علائم زیر همراه بود بیمار فورا باید تحت مراقب های پزشکی قرار بگیرد:
- سرگیجه
- ضعف
- احساس سبکی سر
- غش
- از دست دادن هوشیاری
- گیجی
- اختلال در تنفس
- تعریق بیش از حد
- احساس درد، فشار یا گرفتگی و سفتی در سینه
- احساس درد در بازوها، گردن، قفسه سینه، فک یا قسمت فوقانی کمر
- ضربان قلب در حال استراحت بیشتر از 100 بار در هر دقیقه
علائم گفته شده می توانند نشانه ای از یک وضعیت جدی و خطرناک باشند.
تشخیص علت تپش قلب
تشخیص اینکه چرا شما دچار تپش قلب شده اید معمولا کار دشواریست؛ مخصوصا اگر در مطب پزشک و در حین معاینه تپش قلب نداشته باشید و ضربان قلبتان کاملا نرمال و معمولی باشد. برای اینکه پزشک بتواند علت اصلی تپش قلب را بفهمد سوالاتی در زمینه های مختلف از شما می پرسد. این سوالات اغلب در زمینه های زیر هستند:
- فعالیت های بدنی
- میزان استرس
- داروهای تجویزی و با نسخه ای که مصرف می کنید
- داروهای بدون نسخه، مکمل های گیاهی و غذای مصرفی شما
- وضعیت سلامتی
علاوه بر این احتمالا پزشک شما را مورد معاینه بدنی نیز قرار می دهد که شامل گوش دادن به صدای قلبتان با گوشی پزشکی است. ممکن است پزشک تیروئیدتان را هم بررسی کند. ورم تیروئید می تواند نشانه پرکاری تیروئید باشد که خودش یکی از عوامل ایجاد تپش قلب است. در صورت لزوم پزشک شما را به یک متخصص قلب و عروق ارجاع می دهد. آزمایش هایی که برای تایید یا رد وجود برخی بیماری های قلبی انجام می شوند عبارتند از:
- آزمایش خون
- آزمایش ادرار
- تست استرس
- ضبط ریتم قلب با استفاده از دستگاهی به نام هولتر به مدت 24 ساعت
- سونوگرافی قلب یا اکوکاردیوگرام
- آزمایش الکتروکاردیوگرام
- تصویر برداری از قفسه سینه با اشعه ایکس
- آزمایش الکتروفیزیولوژی برای بررسی عملکرد الکتریکی قلب
- آنژیوگرافی عروق کرونر برای بررسی وضعیت جریان خون در قلب
- ضبط کننده رویداد قلبی
در ادامه برخی از این روش ها را معرفی می کنیم:
الکتروکاردیوگرام (ECG)
الکتروکاردیوگرام آزمایشی است که در آن پزشک با استفاده از حسگرهایی که به بدن شما متصل می کند می تواند ضربان الکتریکی قلبتان را اندازه بگیرد و ریتم آن را ردیابی کند. ممکن است پزشک از شما بخواهد این آزمایش را در حال استراحت یا ورزش کردن انجام بدهید.
هولتر مانیتورینگ
هولتر مانیتورینگ روشیست که در آن بیمار با پوشیدن یک دستگاه پایش ضربان قلب می تواند ریتم قلبش را در طول 24 تا 72 ساعت ضبط کند. برای انجام این آزمایش از یک دستگاه قابل حمل برای ضبط نوار قلب استفاده می شود و بعد پزشک با بررسی نتایج آن علت تپش قلب را تشخیص می دهد.
ضبط کننده رویداد قلبی
در برخی موارد پزشک توصیه می کند که از یک دستگاه ضبط کننده رویداد قلبی استفاده کنید تا به محض وقوع یک اتفاق غیر عادی ضربان قلبتان را ثبت کند. به عنوان مثال اگر دچار تنگی نفس شدید، با فشار دادن دکمه ضبط ضربان قلب شما ثبت می شود.
اکوکاردیوگرام
آزمایش اکوکاردیوگرام یا پژواک نگاری قلبی نیز یکی دیگر از روش های غیر تهاجمی تشخیص تپش قلب است که در آن پزشک برای مشاهده عملکرد و ساختار قلب از امواج صوتی استفاده می کند. قبل از مراجعه به پزشک برای درمان تپش قلب چه اقداماتی باید انجام داد؟ حتی اگر تپش قلب شما مورد اورژانسی و خطرناکی تشخیص داده نشود باز هم باید درباره این مساله با پزشکتان صحبت کنید. نکات زیر را قبل از مراجعه به پزشک به خاطر داشته باشید:
- علائمی که تجربه می کنید را بنویسید تا به خاطر داشته باشید.
- لیستی از داروهای مصرفی فعلی تان تهیه کنید و آن را همراه داشته باشید.
- هر نوع سوالی که ممکن است درباره تپش قلبتان داشته باشید را یادداشت کنید تا هنگام مراجعه به پزشک بپرسید.
درمان تپش قلب
درمان این عارضه به علت تپش قلب بستگی دارد. اگر تپش قلب ناشی از بیماری خاصی نباشد بعید به نظر می رسد که پزشک روش درمان خاصی را پیشنهاد بدهد. در چنین مواردی پزشک توصیه می کند که سبک زندگی تان را تغییر بدهید و از مصرف برخی محرک ها خودداری کنید. اگر مبتلا به ریفلاکس معده به مری (GERD) هستید پزشک به شما توصیه می کند که مصرف کافئین را کاهش بدهید. کاهش استرس نیز می تواند روی بهبود تپش قلب تاثیر داشته باشد. برای کاهش استرس می توانید روش های زیر را امتحان کنید:
- به برنامه روزمره تان فعالیت های مفیدی مثل یوگا، مدیتیشن یا ورزش های سبک و ملایمی اضافه کنید. افزایش ترشح اندورفین به کاهش استرس کمک می کند.
- تمرینات مربوط به تنفس عمیق را یاد بگیرید و انجام بدهید.
- تا حد امکان از شرایط و فعالیت های پر استرس دوری کنید.
درمان های دارویی تپش قلب
در صورتی که تپش قلب مشکل جدی و مهمی باشد پزشک از داروهای زیر برای درمان شما استفاده می کند:
مهارکننده های ACE
این داروها با باز کردن شریان ها، کاهش فشار خون و افزایش خونرسانی به اندام های بدن تپش قلب را کاهش می دهند. علاوه بر این از این داروها برای بیماران مبتلا به دیابت یا افرادی که در ادرارشان پروتئین وجود دارد نیز تجویز می شود تا از آسیب رسیدن به کلیه ها جلوگیری شود. برخی از داروهای مهار کننده ACE عبارتند از: انالاپریل (وازوتکس)، لیزینوپریل (زستریل) و فسینوپریل سدیم (مونوپریل).
داروهای ضد اضطراب
اگر تپش قلبتان ناشی از استرس و اضطراب باشد پزشک برای درمان این اختلال از داروهای ضد اضطراب مثل لورازپام (اتیوان) یا آلپرازولام (زاناکس) استفاده می کند. نکته مهم این است که از این داروها فقط باید در زمان بروز استرس و اضطراب استفاده کرد و هنگام استفاده از آنها از رانندگی و کار با ماشین آلات سنگین خودداری نمود. اگر بعد از مصرف داروهای ضد اضطراب باز هم به تپش قلب دچار شدید موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید.
مسدود کننده های گیرنده بتا ( بتا بلاکرها)
بتابلاکرها با کاهش سرعت ضربان قلب و افزایش جریان خون در بدن باعث کاهش تپش قلب می شوند. از این داروها می توان برای درمان فشار خون بالا هم استفاده کرد. برخی از داروهای مسدود کننده گیرنده بتا عبارتند از: لوپرزور (متوپرولول)، پروپرانولول (ایندرال) و آتنولول ( تنورمین).
مسدود کننده های کانال کلسیم
از این داروها برای درمان درد قفسه سینه، فشار خون بالا و نامنظمی ضربان قلب استفاده می شود. کلسیم بلاکرهای رایجی که برای این منظور استفاده می شوند عبارتند از: دیلتیازم ( دلاکور) و وراپامیل هیدروکلراید ( کالان).
دیگوکسین
داروی دیگوکسین که به آن دیژیتال و لانوکسین هم گفته می شود با کاهش سرعت ضربان قلب، تپش قلب را درمان می کند. اگر پزشک تشخیص بدهد که تپش قلب شما به دلیل ضربان نامنظم قلبتان است این دارو را برایتان تجویز می کند.
داروهای دیورتیک یا ادرارآور
داروهای دیورتیک که با نام قرص آب هم شناخته می شوند با افزایش ادرار مانع از نارسایی قلبی می شوند. هیدروکلرتیازید و فوروزماید (لازیکس) دو نمونه از داروهای دیورتیک هستند که با تجویز پزشک می توان از آنها برای درمان تپش قلب استفاده کرد. اگر تپش قلب شما به دلیل ضربان نامنظم قلبتان باشد ممکن است پزشک این داروها را به تنهایی و یا همراه با سایر داروها برایتان تجویز کند.
نکته) هیچ وقت مصرف یک دارو را به طور ناگهانی و بدون مشورت با پزشک قطع نکنید چون این کار باعث بروز عوارض جانبی جدی می شود.
تپش قلب در دوران بارداری
در طول بارداری، حجم خون بدن افزایش می یابد و قلب برای اینکه این خون اضافی را به گردش دربیاورد مجبور است سریعتر از قبل پمپاژ کند و همین مساله باعث بروز تپش قلب می شود. در برخی موارد نیز فشار اضافه ای که به قلب وارد می شود می تواند تپش قلب ایجاد کند.
خانم های باردار برای بررسی وضعیت سلامتی خودشان و جنین باید در طول بارداری شان چندین بار به پزشک مراجعه کنند. اگر باردار هستید و به طور مکرر دچار تپش قلب می شوید حتما باید پزشکتان را در جریان این مساله قرار بدهید. در صورتی که هنگام تپش قلب هر یک از موارد زیر رخ داد بلافاصله باید به پزشک مراجعه کنید:
- سرفه خونی
- نبض نامنظم
- تنفس سخت و تنگی نفس
- احساس درد در قفسه سینه
درمان های خانگی تپش قلب
از تکنیک های ریلکسیشن و آرام سازی ذهن و جسم استفاده کنید
استرس و اضطراب تپش قلب را تشدید می کند. هر چه استرس و هیجان بیشتری تجربه کنید آدرنالین بیشتری هم در بدنتان ترشح می شود و تپش قلبتان را افزایش می دهد. بهترین راه برای جلوگیری از بروز این اتفاق مدیریت استرس است. با استفاده از تکنیک های یوگا، مدیتیشن و تای چی می توانید با استرس مقابله کنید و به آرامش برسید.
برای تمرین تکنیک های آرام سازی ذهن و بدن، چهار زانو روی زمین بنشینید. سعی کنید آرام و عمیق از بینی نفس بکشید و آن را از دهان خارج کنید. این کار را چند بار تکرار کنید تا به آرامش برسید. برای مدیریت استرس، باید در تمام طول روز این تکنیک ها را تمرین کنید؛ نه فقط وقتی که دچار اضطراب می شود. هر یک تا دو ساعت یک بار به خودتان استراحت بدهید. پنج بار نفس عمیق بکشید و سعی کنید ذهن و بدنتان را آرام کنید. پایین نگه داشتن میزان استرس به شما کمک می کند تا جلوی تپش قلب را بگیرید و رفته رفته آن را کنترل کنید. تکنیک های زیر نیز به طور موثری می توانند در کاهش استرس و تپش قلب ناشی از استرس مفید باشند:
- مراقبه
- یادداشت برداری های روزانه
- یوگا
- گذرندان وقت خارج از منزل
- ورزش کردن
- استراحت کردن
- تجسم هدایت شده
- بیوفیدبک
مانور واگ را انجام بدهید
یکی از وظایف عصب واگ اتصال قلب به مغز است. مانور واگ با تحریک عصب واگ به کاهش تپش قلب کمک می کند. شما می توانید این کار را خودتان در خانه هم انجام بدهید اما قبل از هر اقدامی باید با پزشک مشورت کنید. برای تحریک عصب واگ از روش های زیر استفاده کنید:
- حمام آب سرد بگیرید، با آب سرد سر و صورتتان را بشویید یا برای 20 تا 30 ثانیه کمپرس سرد را روی صورتتان بمالید. شوک آب سرد باعث تحریک عصب واگ می شود.
- سعی کنید با دهان بسته سرفه کنید یا کلمه “ام” را تکرار کنید.
- نفستان را نگه دارید و بعد به سمت پایین فشار بیاورید؛ مثل وقتی که اجابت مزاج اتفاق می افتد.
- عق بزنید.
- برای اینکه نتیجه بهتری بگیرید بهتر است این تمرین ها را وقتی به پشت دراز کشیده اید انجام بدهید. می توانید از پزشک درباره نحوه صحیح انجام دادن تمرین ها سوال کنید.
از مصرف مشروبات الکلی خودداری کنید
مصرف بیش از اندازه مشروبات الکلی می تواند خطر ابتلا به بیماری فیبریلاسیون دهلیزی که باعث ایجاد تپش قلب می شود را افزایش دهد.
بیشتر بدانید: ارتباط سرعت پیاده روی و سلامت قلب
به طور منظم ورزش کنید
ورزش باعث سلامتی کلی سیستم قلبی و عروقی بدن می شود و ریتم طبیعی قلب را بازیابی می کند. علاوه بر این ورزش کردن در کاهش استرس و اضطراب نیز موثر است. ورزش های موثر در کاهش تپش قلب عبارتند از:
- پیاده روی
- آهسته دویدن
- دویدن
- دوچرخه سواری
- شنا
البته باید این را هم به خاطر داشته باشید که برخی ورزش های تپش قلب را افزایش می دهند؛ بنابراین قبل از شروع هر ورزشی حتما باید با پزشک مشورت کنید.
به اندازه کافی آب بنوشید
کم آبی بدن می تواند باعث بروز تپش قلب شود. خون حاوی مقدار زیادی آب است و وقتی بدن دچار کم آبی می شود خون هم غلظت بیشتری پیدا می کند. هر چه خون غلیظ تر باشد، قلب مجبور است بیشتر کار کند تا بتواند خون را به رگ ها منتقل کند. همین مساله باعث می شود که ضربان قلبتان بیشتر شود و تپش قلب بگیرید. وقتی تپش قلب گرفتید یک لیوان آب بخورید. در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر یک لیوان کامل آب بنوشید:
تعادل الکترولیتی بدنتان را بازیابی کنید
الکترولیت ها به حرکت سیگنال های الکترولیتی در بدن کمک می کنند. این سیگنال ها نقش مهی در عملکرد صحیح قلب ایفا می کنند. برخی از الکترولیت هایی که می توانند به سلامت قلب شما کمک کنند عبارتند از:
- پتاسیم
- کلسیم
- منیزیم
- سدیم
بیشتر این الکترولیت ها از مواد غذایی تامین می شوند. آووکادو، موز، سیب زمینی شیرین و اسفناج منابع غنی پتاسیم هستند. برا دریافت کلسیم نیز می توانید از سبزیجاتی برگ دار و تیره و همینطور لبنیات استفاده کنید. منیزیم هم در سبزیجاتی که برگ های تیره دارند و همینطور در آجیل و ماهی یافت می شود. برای تامین سدیم بدن نیز می توانید از گوشت یا سوپ های کنسرو شده استفاده کنید.
مصرف مکمل ها نیز می تواند باعث افزایش سطح الکترولیت های بدن شود اما قبل از مصرف هر نوع مکملی حتما باید با پزشک مشورت کنید چون در صورت افزایش بیش از حد میزان الکترولیت در بدن مشکلاتی برایتان به وجود می آید. با آزمایش خون و ادرار می توانید از متعادل بودن یا نبودن میزان الکترولیت های بدنتان مطمئن شوید.
تا حد امکان از محرک ها دوری کنید
بسیاری از مواد غذایی یا دارویی می توانند باعث بروز تپش قلب شوند. حذف این موارد می تواند به کاهش و توقف این عارضه کمک کند. برخی از این مواد محرک عبارتند از:
- نوشیدنی ها و غذاهای کافئین دار
- دخانیات
- مشروبات الکلی
- داروهای بدون نسخه مثل داروهای ضد سرماخوردگی سرفه
- داروهای سرکوب کننده اشتها
- داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری های روحی و روانی
- داروهای پایین آورنده فشار خون
- مواد مخدر مثل کوکائین یا متاآمتفتامین ها
مواد محرک در هر کسی واکنش خاص خودش را نشان می دهد و ممکن است محرک های شما با دیگران متفاوت باشد. بهترین کار این است که لیستی از موادی که باعث ایجاد تپش قلب در شما می شود تهیه کنید. تا حد امکان سعی کنید که از این محرک ها دوری کنید و ببینید که آیا علائم تپش قلبتان کمتر شده یا نه. اگر داروهایی که پزشک برایتان تجویز کرده باعث تپش قلبتان می شوند با او در این باره صحبت کنید.
7 نکته برای داشتن قلبی سالم و سلامت
هر هفته حداقل دو ساعت و نیم ورزش کنید
ورزش کردن در بهبود سلامت سیستم قلبی عروقی بدن نقش مهمی ایفا می کند. شدت ورزش به خود شما بستگی دارد. اگر توانایی بدنتان اجازه می دهد می توانید ورزش های شدیدتر را امتحان کنید. در غیر این صورت سراغ تمرین های ورزشی متوسط تر بروید. ورزش های متوسط ورزش هایی هستند که در طول انجام آنها کمی با سختی مواجه می شوید و نفس هایتان تندتر می شود اما هنوز می توانید واضح صحبت کنید. در مقابل، ورزش های شدید چالش برانگیزتر و سخت ترند و وقتی به این شکل ورزش می کنید نفس هایتان تند می شوند و ما بین نفس کشیدن فقط می توانید چند کلمه حرف بزنید.
بیشتر بدانید: چه گیاهانی به کاهش فشار خون کمک می کنند؟
LDL یا کلسترول بد خونتان را پایین نگه دارید
برای کاهش کلسترول بد و مضر هم باید ورزش کنید و هم از رژیم غذایی کم چرب و سالم پیروی کنید. با این حال در برخی موارد بالا بودن کلسترول خون ریشه ژنتیکی دارد و باید تحت درمان پزشکی قرار بگیرد.
رژیم غذایی سرشار از میوه ها و سبزیجات تازه، غلات کامل و پروتئین های بدون چربی داشته باشید
از غذاهای سالم و طبیعی استفاده کنید و تا جایی که می توانید مصرف قند، شکر و چربی را محدود کنید.
به طور مرتب فشار خونتان را چک کنید
در اغلب موارد فشار خون بالا هیچ علامتی از خودش نشان نمی دهد. برای اینکه از سلامت قلب و عروقتان مطمئن شوید به طور منظم فشار خونتان را بررسی و در صورت لزوم به پزشک مراجعه کنید.
وزنتان را متعادل نگه دارید
اضافه ورزن یا چاقی باعث ابتلا به بیماری های قلبی می شود. کاهش وزن با کاهش کلسترول بد بدن می تواند از بروز آسیب های قلبی جلوگیری می کند.
قند خونتان را چک کنید
خطر مرگ و میر در اثر بیماری های قلبی در بزرگسالان مبتلا به دیابت از دیگران بیشتر است. با داشتن رژیم غذایی سالم، ورزش کردن و تنظیم قند خونتان می توانید جلوی ابتلا به دیابت را بگیرید.
سیگار نکشید
سیگار کشیدن یا استفاده از هر دخانیات دیگر خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سکته مغزی، بیماری های ریوی و برخی سرطان ها را افزایش می دهد.