با انواع بریس یا ارتوز آشنایی دارید؟ اگر این مقاله را می خوانید احتمالا در گذشته جراحی کمر و ستون فقرات داشته اید یا در آینده قرار است این جراحی را داشته باشید. با توجه به مشکل فرد انواع جراحی های ستون فقرات و کمر ممکن است که با هم تفاوت داشته باشند. برای مثال، جراحی تنگی کانال نخاعی را معمولا لامینکتومی گویند. در حالی که از جراحی های دیسکتومی معمولا برای فتق دیسک کمر استفاده می کنند. نقطه اشتراک تمام جراحی هایی از این دست این است که ریکاوری این جراحی ها معمولا پروسه ای سخت و خسته کننده است. اما اگر اقدامات احتیاطی را به درستی رعایت کنید، خیلی زود سلامت خود را دوباره به دست خواهید آورد. در ادامه این مقاله از تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی دکتر سلام به طور کامل درباره انواع بریس و طراحی و ساخت آن بعد از جراحی توضیح می دهیم.

بریس

طراحی و ساخت بریس بعد از جراحی لامینکتومی کمر

یکی از راه های ریکاوری سریع و کامل، استفاده از بریس یا ارتوز کمر است. امروزه برای هر نوع جراحی کمر که فرد داشته، ارتوز مناسب در دسترس است. جراحی لامینکتومی نوعی از جراحی است که در آن قسمتی از استخوانی به نام لامینا که بر روی عصب قرار گرفته را خارج می کنند تا فشار کمتری به آن وارد شود. در این جراحی ممکن است که رباط یا لیگامان که به عصب فشار وارد می کنند را هم همزمان بردارند. این اختلال معمولا افرادی که سن بالایی دارند را درگیر می کند.

بسیاری از بیماران ۲ الی ۵ روز پس از این جراحی از بیمارستان مرخص می شوند. معمولا در هفته های اول پس از جراحی، انجام فعالیت های عادی افراد برایشان سخت است. بعد از حدود دو هفته افراد می توانند جنب و جوش خود را تا حدی باز پس گیرند. ارتوز گزینه مناسبی برای استفاده کردن پس از انجام این جراحی است. در بیشتر موارد، بریس از درد و حرکات اضافی وارده به کمر پیشگیری می کند. در زیر به دو نمونه بریس که می توانید بعد از جراحی لامینکتومی از آن ها استفاده کنید اشاره می کنیم:

بریس ثابت کمر:

این روش به کمر شخص فشار وارد می کند و سیستم کششی موجود در آن باعث می شود که فرد هم با آن احساس راحتی کند و هم با سرعت بیشتری ریکاوری پیدا کند. این بریس می تواند شمار زیادی از اختلالات کمر از خفیف گرفته تا شدید را درمان کند.

بریس تنگی کانال نخاعی:

این روش برای رهایی از درد کمر بعد از جراحی لامینکتومی گزینه مناسبی است. این ارتوز فشار را از کمر دور می کند و آن را به قسمت شکم وارد می کند. این بریس عملکرد مناسبی دارد، سبک است و تنفس با وجود آن راحت است.

طراحی و ساخت بریس بعد از جراحی فورامینوتومی گردن و کمر

جراحی فورامینوتومی نوعی از جراحی است که برای برداشتن فشار از روی ستون فقرات استفاده می شود. این جراحی می تواند روی گردن و یا کمر انجام شود. اکثرا هدف این جراحی، برداشتن فشار ناشی از تنگی فورامینال است. تنگی فورامینال شرایطی است که در آن دیسک به علت بزرگ شدن مفاصل در کانال نخاعی، تنگ می شود.

معمولا بیماران یک یا دو روز پس از انجام این جراحی مرخص می شوند. از آن جایی که فورامینوتومی می تواند در قسمت های مختلفی انجام شود، درد این جراحی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. چند روز بعد از فورامینوتومی کمر، فرد کاهش درد محسوسی را تجربه خواهد کرد. معمولا افراد دو هفته بعد از جراحی فورامینوتومی کمر در انجام فعالیت های زندگی و کار پیشرفت چشمگیری خواهند داشت.

بریس

 بریس کمر و پایین:

معمولا بعد از جراحی فورامینوتومی کمر از این نوع ارتوز استفاده می کنند. این روش راحت و نرم است و پوشیدن آن راحت است. طراحی این روش به گونه ای است که به طور جهانی قابل قبول است و می تواند در مراحل مختلف ریکاوری استفاده شود. جراحی فورامینوتومی گردن نوعی از جراحی گردن است. در برخی شرایط بعد از این جراحی برای بدون حرکت نگه داشتن گردن از بریس گردن (گردنبند طبی) استفاده می کنند. بهبود و ریکاوری کامل بعد از جراحی فورامینوتومی چندین ماه طول می کشد.

 بریس گردن:

این نوع روش برای بدون حرکت نگه داشتن گردن بعد از جراحی فورامینوتومی انتخاب مناسبی است. این بریس دو قسمت دارد و به راحتی قابل درآوردن و پوشیدن است. علاوه بر این‌، قابل تنظیم است و می توانید درجه ثابت بودن آن را بالا ببرید.

طراحی و ساخت بریس بعد از جراحی میکرودیسککتومی کمر و گردن

دیسکتومی نوعی از جراحی است که در آن فتق دیسک کمر را بر می دارند. معمولا فتق دیسک به اختلالات مربوط به استخوان ها یا مهره های کمر بر می گردد. در میکرودیسککتومی قسمت کوچکی از استخوان روی عصب و ماده دیسک در زیر عصب برداشته می شود. بدین ترتیب فشار از روی عصب برداشته می شود و امکان وجود فضایی برای بهبود عصب فراهم می شود.

بعد از میکرودیسککتومی کمی تحرک لازم است. افراد باید فعالیت های همیشگی خود را به آرامی شروع کنند. گاهی لازم است بعد از این جراحی برای بی حرکت نگه داشتن برخی قسمت های بدن از بریس استفاده کنند. دو بریس زیر بهترین بریس ها برای استفاده بعد از جراحی فتق دیسک هستند:

بریس ستون فقرات گردن:

بعد از جراحی میکرودیسککتومی از این نوع روش برای بدون حرکت نگه داشتن گردن استفاده می شود. این ارتوز از حرکات اضافی گردن پیشگیری می کند و به بهبود هر چه سریعتر کمک می کند. این نوع بریس از کشش ها و چرخش های اضافی هم پیشگیری می کند.

 بریس فتق دیسک:

از آن جایی که جراحی میکرودیسککتومی برای ثابت نگه داشتن فتق دیسک انجام می شود، این نوع بریس انتخاب مناسبی برای بعد از این جراحی است. به علاوه این نوع بریس می تواند به ثابت نگه داشتن کمر هم کمک کند.

بریس

طراحی و ساخت بریس بعد از جراحی فیوژن ستون فقرات

جراحی فیوژن ستون فقرات نوعی از جراحی است که برای اتصال دو یا چند مهره در ستون فقرات استفاده می شود. روش های مختلفی برای انجام این نوع جراحی وجود دارند از جمله آن ها می توان به برداشتن استخوان از قسمتهای لگن و استفاده از ایمپلنت فلزی اشاره کرد. فیوژن ستون فقرات می تواند به تنهایی انجام شود یا همراه با چند جراحی دیگر صورت بگیرد.

بعد از این جراحی افراد معمولا چند روز در بیمارستان بستری می شوند. خوشبختانه بعد از مرخص شدن فرد دیگر لازم نیست که در خانه هم استراحت کند. برخی اوقات پزشک از شما می خواهد که برای بدون حرکت نگه داشتن قسمت جراحی شده، از ارتوز استفاده کنید.

 گردنبند طبی بعد از جراحی فیوژن ستون فقرات:

این نوع روش برای بعد از جراحی فیوژن انتخاب مناسبی است. برای بهبود سریعتر بعد از جراحی گردن باید قسمت مربوطه را بدون حرکت نگه داشت تا آسیبی به گردن وارد نشود. این نوع بریس گردن را بدون حرکت نگه می دارد.

بریس مناسب برای استفاده بعد از جراحی فیوژن ستون فقرات کمر:

این روش برای درمان اختلالات گوناگونی استفاده می شود و می تواند کمر را بدون حرکت نگه دارد و مانع از آسیب به آن شود.

جراحی آنولوپلاستی الکتروترمال درون دیسک (IDET)

این جراحی نوعی جراحی جدید است. این جراحی معمولا روی کسانی انجام می شود که به علت مشکلات دیسک در ناحیه کمر احساس درد می کنند. این جراحی شامل قرار دادن یک کاتتر در دیسک و حرارت دادن به آن است. معمولا این جراحی یک ساعت زمان می برد و گاهی به صورت سرپایی می توان آن را انجام داد. بدون حرکت نگه داشتن قسمت جراحی شده می تواند به پروسه بهبود کمک کند.

جراحی اسکولیوز

جراحی اسکولیوز اهداف مختلفی دارد. این جراحی می تواند انحنای ستون فقرات را در پنجاه درصد موارد برطرف کند. در این روش از پیچ ها و قلاب های مخصوص استفاده می کنند و ستون مهره‌ ها توسط پیچ ‌ها به دو میله مستقیم بسته می ‌شود. این مهره ها کمک می ‌کنند که ستون مهره‌ ها اصلاح شود و آن را در وضعیت صحیح نگه می دارند تا پیوند استخوانی شکل بگیرد و استخوان‌ ها به یکدیگر متصل شوند. می توان بعد از این جراحی از بریس کمر استفاده کرد. هر چه کمر را به میزان بیشتری بدون حرکت نگه دارید، استخوان ها بهتر به هم جوش می خورند.

بریس

بریس های مناسب برای گردن و کمر

بعد از جراحی گردن یا کمر ممکن است که پزشک برای بهبود سریع تر استفاده از بریس های گردن و کمر را تجویز کند. بریس ۳ وظیفه اساسی دارد:

  • ۱- بدون حرکت نگه داشتن ستون فقرات و کمر در طی دوره بهبود
  • ۲- بدون حرکت نگه داشتن ناحیه آسیب دیده
  • ۳- کنترل درد با محدود کردن حرکات

بریس ها از مواد گوناگونی مثل پنبه الاستیک، نایلون الاستیک و پلاستیک فشرده ساخته می شوند. به کسی که ارتوز یا بریس را تولید می کند ارتوتیست می گویند. ارتوتیست بریس را می سازد، آن ها را تنظیم می کند و نکاتی برای استفاده درست از آن ها فراهم می کند. بریس ها را می توان روی هر قسمت ستون فقرات (گردن، کمر و استخوان خاجی) استفاده کرد. اسم آن ها با توجه به قسمتی که مورد استفاده قرار می گیرند انتخاب شده است. ارتوز یا بریس های رایج شامل این مواردند:

  • گردنی
  • گردنی- صدری
  • حلقه هالو
  • ارتوز صدری کمری خاجی
  • ارتوز کمری خاجی

حتما دستورالعمل های پزشک در خصوص نحوه خوابیدن، زمان و نحوه بستن ارتوز، حمام رفتن و فعالیت های خاص را جدی بگیرید.

گردنبند طبی

دو نوع گردنبند طبی وجود دارد: گردنبند طبی نرم و سخت. گردنبند طبی نرم از اسفنج لاستیکی ضخیم با پوشش پنبه ساخته شده است. این گردنبند برای ثابت نگه داشتن گردن و کنترل درد بعد از آسیب (مثلا آسیب به مهره های گردن و جابجایی مهره های گردن) استفاده می شود. گردنبندهای طبی سخت شامل فیلادلفیا و میامی جی هستند.

زمان استفاده از گردنبند طبی:

قبل از مرخص شدن از بیمارستان درباره زمان پوشیدن بریس اطلاع حاصل کنید. ارتوز را در تمام روز حتی هنگام خواب ببندید مگر پزشک توصیه دیگری کرده باشد. بریس را تا بهبود کامل یا جوش خوردن ستون فقرات استفاده کنید. این زمان می تواند از ۴ هفته تا ۶ ماه متغیر باشد.

روش بستن گردنبند طبی:

  • اولین کاری که باید انجام دهید این است که صاف روی تخت دراز بکشید.
  • قسمت جلویی گردنبند را روی قفسه سینه به سمت بالا قرار دهید و آن را تا جایی حرکت دهید که محکم در زیر چانه قرار بگیرد.
  • اگر گردنبند، بندی پلاستیکی دارد آن را از قسمت پشت گردن به سمت دیگر ببرید.
  • قسمت پشتی گردنبند را در جای مناسب روی گردن قرار دهید.
  • قلاب ولکرو را محکم ببندید.

بریس

مراقبت از گردنبند طبی:

هر روز گردنبند طبی خود را با صابون و پارچه مرطوب بشویید تا آن را ضد عفونی کنید. اگر گردنبند طبی تان آستر دارد، آن را در معرض هوا قرار دهید تا خشک شود یا می توانید از سشوار برای خشک کردن آن استفاده کنید.

فعالیت:

گردنبندها توانایی حرکت در افراد را محدود می کنند. گاهی با استفاده از آن ها بیمار پاهای خود را نمی بیند پس باید مراقب راه رفتن خود باشد. از خم کردن و چرخاندن ناگهانی و شدید ستون فقرات بپرهیزید. هنگامی که می خواهید از حالت خوابیده به حالت ایستاده تغییر حالت دهید، از ماهیچه های بازوها و پاها برای نگه داشتن ستون فقرات در موقعیت درست استفاده کنید. توصیه های متخصص فیزیوتراپی و پزشک خود در خصوص ورزش کردن را دنبال کنید.

محدودیت ها:

فعالیت جنسی را باید تا زمان مراجعه به پزشک و تشخیص وی به تاخیر انداخت. علاوه بر این رانندگی پس از جراحی و در دوره بهبود هم خطرآفرین است. به علاوه، بیمار نباید روی صندلی جلو که کیسه هوا دارد بنشیند.

مراقبت از پوست و حمام کردن:

از پزشک درباره این که برداشتن گردنبند، حمام کردن و اصلاح مشکلی دارد یا نه سوال بپرسید. تا زمان بهبود کامل محل جراحی، برای شستشو از محصولات شامپوی خشک استفاده کنید. مدتی بعد از جراحی، می توانید با وجود گردنبند حمام کنید و موهایتان را بشویید. بعد از حمام روی تخت دراز بکشید و از کسی بخواهید که گردنبند را در بیاورد. بعد از خشک شدن گردنبند می توانید دوباره آن را بپوشید. هنگام پوشیدن گردنبند ممکن است که با پوست اصطکاک پیدا کند و یا به پوست فشار وارد کند. این به علت پوشیدن نادرست گردنبند است. متخصص ارتوتیست می تواند نحوه درست پوشیدن ارتوز را در به فرد آموزش دهد.

زمان مراجعه به ارتوتیست:

اگر بریس شل شده، مدام حرکت می کند و بالا پایین می رود، پوست زیر آن قرمز شده و پوشیدن آن باعث بروز درد می شود؛ برای اصلاح و تنظیم کردن آن با ارتوتیست تماس بگیرید. در صورت لزوم، پزشک متخصص آستر و قسمت داخلی بریس را عوض می کند.

بریس گردنی صدری

پس از آسیب های وارده به گردن (مهره های گردن) و مهره های بالایی قفسه سینه و جراحی، برای محدود کردن حرکات گردن و مهره های قفسه سینه باید از بریس های مخصوصی استفاده شود. این ارتوز های سخت که آستر دار و پلاستیکی هستند دو قسمت دارند (یک قسمت جلویی و یک قسمت عقبی) و با قلاب ولکرو بسته می شوند. علاوه بر این، بخش هایی دارد که چانه و پشت سر را بالا نگه می دارند.

زمان استفاده از بریس گردنی صدری:

قبل از ترک بیمارستان درباره نحوه بستن این بریس از پزشک سوال بپرسید. معمولا در تمام روز حتی هنگام خواب باید این ارتوز را بپوشید. زمان استفاده از این بریس از ۴ هفته تا ۶ ماه متفاوت است. ممکن است که خوابیدن با بریس مینروا سخت باشد و باعث اذیت شدن فرد شود، پس گاهی پزشک برای خوابیدن و حمام بریس میامی جی را پیشنهاد می دهد. درباره زمان و نحوه تعویض این دو بریس از پزشک سوال بپرسید. همیشه در حالت دراز کشیده بریس را عوض کنید و هیچ وقت در حالت نشسته یا ایستاده این کار را انجام ندهید.

بریس

روش بستن بریس گردنی صدری:

  • قبل از بیرون آمدن از تخت خواب تان، بریس گردنی صدری خود را ببندید. برای شروع باید صاف روی تخت دراز بکشید. اگر شب با بریس میامی جی خوابیده اید از کسی بخواهید که اول آن را باز کند.
  • دو قسمت این بریس را از هم جدا کنید.
  • در حالی که به پهلو دراز می کشید شانه ها، لگن و زانوها را در یک راستا نگه دارید.
  • قسمت عقبی بریس را در موقعیت مناسب و روی گردن قرار دهید.
  • با رعایت احتیاط به نحوی به پشت برگردید که گردن درون بریس قرار گرفته باشد.
  • قسمت جلویی بریس را روی قفسه سینه به سمت بالا قرار دهید تا دقیقا زیر چانه قرار بگیرد.
  • قلاب ولکرو را محکم ببندید، این کار را از پایین به بالا انجام دهید.

فعالیت، محدودیت و زمان مراجعه به پزشک در بریس گردنی صدری با گردنبند طبی یکسان است.

گردنبند طبی حلقه هالو

از بریس حلقه هالو برای محدود کردن حرکات سر و گردن بعد از جراحی گردن و فیوژن استفاده می شود. این بریس از سه قسمت تشکیل شده است:

  • یک بدنه پلاستیکی که پوشش پشمی دارد و روی قفسه سینه قرار می گیرد.
  • یک حلقه فلزی سبک، حلقه هالو، که با چهار گیره روی سر بسته و سفت می شود.
  • چهار میله که از قسمت جلیقه ای تا بالا امتداد دارند و به حلقه اتصال پیدا می کنند.

قبل از قرار دادن این بریس، پزشک از تزریق بی حسی موضعی استفاده می کند. چهار گیره با فاصله مساوی دور تا دور سر قرار داده می شوند و به حلقه هالو متصل می شوند. جالب است بدانید که سفت بودن این گیره ها سبب بروز درد نمی شود، بلکه برعکس شل بودن آن ها باعث ایجاد درد می شود. بعد از بسته شدن گردنبند طبی حلقه هالو، برای اطمینان از درست قرار گرفتن آن و بی حرکت ماندن قسمت های مربوطه، از پرتونگاری استفاده می کنند.

زمان استفاده از بریس:

حلقه هالو باید به مدت ۳ تا ۴ ماه به صورت شبانه روزی استفاده شود. ارتوتیست دو یا سه هفته یکبار فرد را معاینه می کند تا ارتوز و محل گیره ها را چک کند.

نحوه مراقبت از محل گیره ها:

دوبار در روز با پنبه آغشته به آب و صابون یا هیدروژن پراکسید پوست اطراف گیره ها را تمیز کنید. از مواد ضدعفونی کننده، پماد، کرم و مواردی از این قبیل استفاده نکنید، مگر این که پزشک استفاده از آن ها را تایید کرده باشد. پوست را به آرامی از محل گیره ها دور کنید تا اصطکاک به وجود نیاید و احتمال ایجاد زخم روی پوست به حداقل برسد. با مصرف مسکن هایی که توسط پزشک تجویز شده اند، درد ناشی از بستن حلقه هالو را به حداقل برسانید. می توان با مصرف استامینوفن (مثل تایلنول) درد را کاهش داد.

محدودیت ها:

خودتان گیره ها را سفت یا شل نکنید. اجازه ندهید کسی با گرفتن میله های حلقه هالو شما را بلند کند. در این دوره از رنگ کردن مو خودداری کنید. رانندگی نکنید و روی صندلی جلو که کیسه هوا دارد ننشینید.

مراقبت های پوستی و حمام کردن:

هر روز پوست اطراف حلقه هالو را تمیز کنید. با حوله آغشته به الکل هر ۲ یا ۳ روز یک باز پوست را تمیز کنید. در زیر جلیقه هالو از صابون، لوسیون و پودر استفاده نکنید. در این دوره نباید دوش بگیرید و باید با اسفنج بدن خود را تمیز کنید. با شامپوی خشک موهای خود را بشویید. می توانید یک حوله روی گردن خود و روی جلیقه قرار دهید تا هنگام آب زدن به موها از خیس شدن جلیقه جلوگیری کنید.

فعالیت:

بریس ها ممکن است که توانایی حرکت کردن در فرد را محدود کنند. ممکن است نتوانید پاهای خود را ببینید پس مراقب راه رفتن خود باشید. از چرخیدن و خم شدن ناگهانی و شدید بپرهیزید. وقتی از موقعیت خوابیده به ایستاده تغییر حالت می دهید با کمک بازوها و پاها ابتدا بنشینید و سپس بایستید. می توانید برای راحت تر خوابیدن، حوله ای را نیمه لوله کنید و آن را پشت گردن قرار دهید. درباره ورزش کردن، توصیه های متخصص فیزیوتراپی و پزشک خود را دنبال کنید.

زمان مراجعه به ارتوتیست:

اگر گیره های حلقه هالو شل شده اند، محل گیره ها سبب بروز درد و عفونت شده، پوست زیر گردنبند حلقه هالو قرمز شده و آسیب دیده برای تنظیم و اصلاح بریس به پزشک مراجعه کنید.

بریس

انواع بریس

همان طور که گفته شد دو نوع بریس وجود دارد: نرم و سخت. بریس نرم از مواد مختلفی همچون نایلون یا پنبه الاستیکی ساخته شده است و برای رهایی از درد، کمک به بدن هنگام بلند شدن و بهبود سریع تر کمک می کند. این بریس ها شبیه کمربند یا شکم بند هستند. بریس های سخت از پلاستیک فشرده دو قسمتی ساخته شده اند. این بریس به بی حرکت ماندن در طول دوره ریکاوری بعد از جراحی و اصلاح اسکولیوز کمک می کند. بریس های سخت شامل ارتوز صدری کمری خاجی یا بریس توراکولومبوساکرال (TLSO) و بریس کمری خاجی یا ارتوز لومبوساکرال (LSO) هستند. این نوع بریس متناسب با بدن بیمار بعد از قالب گیری ساخته می شود. به همین خاطر که این بریس به طور اختصاصی برای افراد ساخته می شود به راحتی اندازه بدن فرد است.

زمان مناسب برای استفاده از این بریس:

قبل از مرخص شدن از بیمارستان درباره نحوه و زمان استفاده از این بریس از پزشک سوال بپرسید. تمام مدت باید ارتوز را بپوشید مگر این که پزشک تشخیص دیگری داده باشد. زمان بهبود کامل از ۴ هفته تا ۶ ماه متفاوت است. تنها برای خوابیدن این بریس را در بیاورید. قبل از بیرون آمدن از رختخواب هم دوباره بریس را بپوشید.

نحوه استفاده از این ارتوز:

  • قبل از بیرون آمدن از رختخواب این بریس را بپوشید. اولین کاری که باید انجام دهید این است که صاف روی تخت دراز بکشید.
  • دو قسمت بریس را از هم جدا کنید.
  • به پهلو بچرخید. شانه، لگن و زانوها را در یک راستا قرار دهید.
  • قسمت عقب بریس را در جای درست قرار دهید.
  • به آرامی به عقب و روی بریس دراز بکشید.
  • قسمت جلویی بریس را در جای مناسب قرار دهید.
  • قلاب ولکرو را سفت کنید. این کار را از پایین به بالا انجام دهید.
  • می توانید هنگام غذا خوردن قلاب ولکرو را کمی شل کنید.

مراقبت از بریس:

با پارچه نرم و صابون این ارتوز را ضد عفونی کنید. بریس را بشویید و اجازه دهید تا خشک شود. اگر آستر دارد اجازه دهید که آستر آن خشک شود. می توانید آستر آن را با سشوار خشک کنید.

فعالیت:

این بریس اجازه حرکات محدود را به فرد می دهد اما در مجموع فعالیت های فرد را محدود می کند. برای مثال می توانید با وجود این بریس راه بروید. اما از خم شدن و چرخیدن بپرهیزید. وقتی دراز کشیده اید و می خواهید بایستید با کمک دست هایتان ابتدا بنشینید و سپس بایستید. توصیه های متخصص فیزیوتراپی و پزشک را در مورد ورزش کردن جدی بگیرید.

محدودیت:

فعالیت های جنسی را به بعد از بهبود و درآوردن آن موکول کنید.

مراقبت های پوستی و حمام کردن:

اجازه ندهید که بریس خیس شود. اگر آستر ارتوز مرطوب شد، با سشوار آن را خشک کنید. در مورد نحوه در آوردن آن برای حمام کردن با پزشک خود صحبت کنید. برای پیشگیری از ایجاد فشار زیر آن تیشرت بپوشید.

زمان مراجعه به ارتوتیست:

اگر بریس شل شده، حرکت می کند یا باعث درد و قرمزی پوست شده با ارتوتیست تماس بگیرید.

بریس

بریس یا ارتوز زانو بعد از جراحی بازسازی رباط صلیبی قدامی (ACL)

رباط صلیبی یکی از مهم ترین رباط های موجود در زانو است. برای برطرف کردن پارگی رباط صلیبی باید جراحی انجام دهید تا دوباره رباط صلیبی بازسازی شود. بسیاری از بیماران بعد از این جراحی، از بریس زانو استفاده می کنند. برای بازسازی رباط صلیبی، بریس زانو تا چه حد اهمیت دارد؟ اگر فرد بعد از جراحی رباط صلیبی، از بریس استفاده نکند چه می شود؟


بیشتر بدانید: چگونه از ابتلا به آرتروز زانو جلوگیری کنیم؟


آیا استفاده از بریس زانو ضروری است؟

در بیشتر موارد جواب خیر است. هیچ مطالعه ای نشان نداده که استفاده از بریس زانو بعد از جراحی رباط صلیبی به بهبود سریع تر کمک می کند. در مطالعات مختلفی که روی کارآمد بودن این بریس ها صورت گرفت، دسته ای از بیمارانی که جراحی رباط صلیبی داشتند، بعد از جراحی بریس زانو دریافت کردند و دسته دیگر بریس دریافت نکردند. در تمام این مطالعات، هیچ تفاوت محسوسی بین دو دسته از بیماران وجود نداشت. حتی اگر تفاوت هایی بین افرادی که بعد از جراحی بریس استفاده کردند با آن هایی که استفاده نکرده اند وجود داشته باشد، این تفاوت خیلی جزئی است. پس استفاده از این بریس ها بیشتر از این که پایه علمی داشته باشد، به نظر جراح بستگی دارد.

مزایای بریس بعد از جراحی رباط صلیبی

  • در صورت لیز خوردن و افتادن از زانو محافظت می کنند.
  • به زانو کمک می کند که در وضعیت بدون حرکتی قرار بگیرد.
  • به ادامه داشتن کشیدگی پا کمک می کنند.

معایب بریس بعد از جراحی رباط صلیبی

  • احتمال لیز خوردن و افتادن را بالا می برد.
  • می تواند برای فرد راحت نباشد و باعث اذیت شدن او شود.
  • ممکن است که از حرکات عادی پا جلوگیری کند.

بسیاری از بیمارانی که یک سال بعد از جراحی رباط صلیبی، ورزش های سنگین انجام می دهند از بریس زانو استفاده می کنند. البته که هیچ منبع علمی ای تایید نکرده که استفاده از بریس زانو مانع از آسیب دوباره می شود. اما بسیاری از بیماران خود شان ترجیح می دهند که از این بریس ها استفاده کنند. ممکن است که در برابر فشار پایین از زانو محافظت کنند اما خیلی کارآمد و موثر نیستند. همان طور که گفته شد برخی ترجیح می دهند که از این بریس ها استفاده کنند و خبر خوب این است که پوشیدن آنها مشکلی درست نمی کند و اگر فردی واقعا با آن ها احساس راحتی می کند، می تواند از آن ها استفاده کند. تنها چیزی که ورزشکاران و افرادی که از این بریس ها استفاده می کنند باید بدانند این است که  آنها احتمال آسیب دوباره را پایین نمی آورند. اگر واقعا قصد استفاده از بریس و شرکت در مسابقات را دارید از پزشک بخواهید که آن را تجویز کند، چون بریس های بدون نسخه پزشک مناسب این شرایط نیستند. علاوه بر این، اطمینان حاصل کنید که پزشک آن را به طور درست تنظیم کرده است. اگر این بریس ها به درستی تنظیم نشده باشند مشکل ساز می شوند.

بریس

دو نوع بریس اصلی زانو

استفاده از بریس در ورزش مسئله ای بحث برانگیز است. بریس های زانو برای گستره عظیمی از مشکلات استفاده می شوند. اما آیا واقعا این بریس ها کارساز و موثر هستند؟ دو نوع بریس اصلی وجود دارد:

زانو بند طبی فانکشنال (کاربردی):

زانو بندهای طبی فانکشنال برای پشتیبانی از رباط های آسیب دیده طراحی شده اند. برای مثال به بیمارانی که دچار پارگی رباط صلیبی شده اند پیشنهاد می شود که از این نوع ارتوز استفاده کنند تا بتوانند برخی از فعالیت های خاص را بدون نیاز به جراحی انجام دهند.

زانو بند طبی پروفیلاکتیک:

زانو بندهای طبی پروفیلاکتیک برای پیشگیری از آسیب به زانو استفاده می شوند. این زانو بندها توسط ورزشکارانی استفاده می شود که در ورزش های پرخطر شرکت می کنند تا بدین وسیله بتوانند احتمال آسیب به زانو را پایین بیاورند.

زانوبند طبی فانکشنال

بسیاری از بیمارانی که دچار آسیب به رباط یا لیگامان پا شده اند از این نوع زانو بندها استفاده می کنند. این زانو بند برای جایگزینی با رباط پاره شده طراحی شده است. زانو بندهای فانکشنال به اندازه رباط عادی پا کارآمد نیستند و نمی توانند دقیقا نقش آن را ایفا کنند. اما می توانند تا حدی به این افراد کمک کنند. شمار زیادی از تحقیقات انجام شدند تا کارآمد بودن این بریس ها را مورد بررسی قرار دهند. خلاصه این تحقیقات این است که زانو بند فانکشنال تا حدی از زانو محافظت می کند. به این معنی که اگر فشاری به زانو وارد شود، زانویی که زانو بند داشته در مقابل زانویی که زانو بند نداشته بهتر می تواند بدون آسیب بماند. البته فشاری که طی این تحقیق به زانو وارد شد در مقابل فشاری که در مسابقات به زانو وارد می شود ناچیز بود. علاوه بر این، بررسی این زانو بندها تحت شرایط خاص کمی سخت است. به همین خاطر نمی توان به طور قطعی گفت که آیا این بریس ها تحت شرایط خاص کارساز هستند یا نه.

آیا باید از بریس های فانکشنال استفاده کرد؟

این موضوع را باید با پزشکتان در میان بگذارید چون پاسخ این سوال به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله:

  • کدام رباط ها آسیب دیده اند؟
  • چه ورزشی انجام می دهید؟
  • چه اصلاحاتی انجام داده اید یا قصد انجام چه کارهایی برای بهبود دارید؟

چیزی که مشخص است این است که تمرین ها فیزیکی کششی و استقامتی بعد از آسیب به رباط برای این که فرد دوباره قادر باشد ورزش کند، اهمیت زیادی دارند. تراپی و درمان از پوشیدن زانوبند بیشتر اهمیت دارند.

زانو بند طبی پروفیلاکتیک

زانو بندهای طبی پروفیلاکتیک برای پیشگیری از آسیب به زانو در ورزشکاران سالم، طراحی شده اند. این زانو بندها از اواخر ۱۹۷۰ میلادی مطرح شدند. از آن زمان مطالعات زیادی روی کارآمد بودن این زانو بندها انجام شد. نتایج این تحقیق هم مثل نتایج تحقیق روی زانو بند فانکشنال بود. و تفاوت کسانی که از این زانو بند استفاده کرده بودند با کسانی که استفاده نکرده بودند ناچیز بود. عواملی که در احتمال بروز آسیب نقش دارند شامل این موارد هستند:

  • ورزشی که ورزشکار آن را انجام می دهد.
  • موقعیت ورزشکار در زمین بازی
  • شرایط ورزشکار
  • اندازه بدنی ورزشکار

به هر حال اگر این زانو بندها را به درستی استفاده کنید احتمال بروز آسیب را بالا نمی برند. استفاده از این زانو بندها هیچ خطری ندارد.

بریس

از کجا باید زانو بندهای فانکشنال و پروفیلاکتیک را تهیه کرد؟

زانو بندهایی که در این قسمت به آن ها اشاره شد، زانو بندهای ساده ای نیستند که بتوان آن ها را از هر داروخانه ای تهیه کرد. این زانو بندها باید سفارش داده شوند و توسط متخصص تجویز شوند. اگر می خواهید از زانوبند برای مسابقات ورزشی استفاده کنید، می توانید با پزشک تیم یا جراح ارتوپد صحبت کنید. متخصص می تواند بهترین زانو بند را برای شما تجویز کند. زانو بند باید دقیقا اندازه فرد باشد و به درستی تنظیم شود و در جای درست قرار گیرد.


بیشتر بدانید؛ عوامل و پیشگیری از درد زانو


زانو بندهای طبی از چه چیزی ساخته شده اند؟

زانو بندهای طبی برای درمان انواع مختلفی از صدمات و آسیب ها طراحی شده اند. زانو بندهای طبی برای این طراحی شده اند که برخی از اختلالات خاص را اصلاح کنند در حالی که فرد بتواند فعالیت های روزانه خود را بدون هیچ مشکلی انجام دهد. برخی از شرکت های خاص این نوع زانو بندها را درست می کنند. هزینه بعضی از زانو بندها به طور کامل یا جزئی توسط بیمه تقبل می شود.

زانو بند طبی مفصلی

زانو بند های طبی مفصلی از نئوپرن ساخته می شوند که دور تا دور ولکرو را می پوشاند و زانو را ثابت نگه می دارند که به فرد این امکان را می دهند تا فعالیت های روزانه خود را به درستی انجام دهد.

بریس پاتلا

بریس پاتلا نوعی از بریس های مفصلی هستند که آستر پاتلای اضافی دارند و به ثابت نگه داشتن زانو کمک می کنند.

زانو بند اسلیو

زانو بند اسلیو از مواد نئوپرن و الاستیکی ساخته شده است. این زانو بندها به کنترل درد کمک می کنند.