در مورد سونوگرافی ترانس واژینال و ترانس رکتال چه می دانید؟ آیا سونوگرافی ترانس واژینال و ترانس رکتال دارای عوارضی برای بیماران است؟ سونوگرافی ترانس واژینال هیچ گونه خطری ندارد، اگر چه که ممکن است کمی احساس ناراحتی را تجربه کنید. کل این آزمایش حدود 30 تا 60 دقیقه به طول می انجامد و تفسیر نتایج سونوگرافی ترانس واژینال نیز طی مدت 24 ساعت آماده خواهد شد. در این مقاله از بخش تجهیزات پزشکی دکتر سلام به بررسی سونوگرافی ترانس واژینال و ترانس رکتال می پردازیم.
سونوگرافی ترانس واژینال چیست؟
سونوگرافی ترانس واژینال، آزمایشی است که در آن از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویر از اندام های داخلی بدن استفاده می کند. آزمایش های تصویربرداری می توانند ناهنجاری ها را شناسایی کرده و در تشخیص شرایط به پزشکان کمک کنند.
سونوگرافی ترانس واژینال که با عنوان سونوگرافی آندوواژینال نیز شناخته می شود، یک روش سونوگرافی لگنی است که توسط پزشکان برای بررسی اندام های تناسلی در زنان استفاده می شود که شامل بررسی رحم، لوله های فالوپی، تخمدان ها، دهانه رحم و واژن است.
کلمه ترانس واژینال به معنی از راه واژن است و یک نوع معاینه داخلی است. بر خلاف سونوگرافی های عادی و منظم شکمی یا لگنی که در آن مبدل فرا صوت، در خارج از لگن قرار دارد، در این روش، پزشک یا تکنسین یک پروب سونوگرافی به طول حدود 2 یا 3 اینچ را وارد کانال واژن شما می کند.
سونوگرافی ترانس واژینال چه زمانی انجام می شود؟
دلایل زیادی برای انجام سونوگرافی ترانس واژینال وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- آزمالش لگن یا شکم غیر طبیعی
- خونریزی غیر طبیعی واژینال
- درد در ناحیه لگن
- بارداری خارج رحم (زمانی که جنین در خارج از رحم و معمولا در لوله های فالوپ رشد می کند)
- ناباروری
- بررسی کیست یا فیبروم های رحمی
- تائید اینکه آی یو دی (IUD )وضعیت درستی قرار گرفته است.
در طول دوران بارداری نیز ممکن است پزشک بنا به دلایل زیر، انجام سونوگرافی ترانس واژینال را نیز توصیه کند:
- بررسی و کنترل ضربان قلب جنین
- بررسی و کنترل دهانه رحم برای هر گونه تغییر که می تواند منجر به عوارضی مانند سقط جنین یا زایمان زودرس شود.
- بررسی هر گونه ناهنجاری جفت
- شناسایی و تشخیص منبع خونریزی غیر طبیعی
- تشخیص احتمال سقط جنین
- تائید بارداری زودرس
برخی دلایل مربوط به بهداشت باروری و تولید مثل وجود دارد که چرا پزشک شما ممکن است سونوگرافی ترانس واژینال را پیشنهاد کند. اگر در سه ماهه اول بارداری قرار داشته باشید، پزشک شما ممکن است یکی از این موارد را برای جنین در حال رشد انجام دهد. این کار فقط به پزشک کمک می کند تا بتواند چیزهایی را بهتر از یک سونوگرافی خارجی ببیند. جنین در طول سه ماهه اول خیلی کوچک است و به سختی می توان با یک سونوگرافی ترانس شکمی که بر روی شکم شما انجام می شود، آن را دید.
این که آیا در سه ماهه اول بارداری، سونوگرافی را خواهید داشت یا نه، بستگی به عواملی مانند سن شما دارد (افرادی که 35 ساله هستند و یا سن بالاتری دارند، زودتر سونوگرافی را انجام می دهند) و همچنین اینکه آیا شما سابقه قبلی بارداری های دشوار را داشته اید یا خیر و حتی به پزشک متخصص زنان و زایمان شما نیز بستگی دارد. برخی از پزشکان، در هفته ششم بارداری، سونوگرافی ترانس واژینال را به شما توصیه می کنند، در حالی که برخی دیگر تمایل دارند که تا اواخر بارداری خود صبر کنید تا بتوانید یک سونوگرافی ترانس شکمی را انجام دهید.
پزشک شما ممکن است در صورت داشتن تجربه درد لگنی، احساس وجود یک توده در رحم و یا خونریزی غیر طبیعی، سونوگرافی ترانس واژینال را توصیه کند. سونوگرافی ترانس واژینال زمانی می تواند مفید باشد که بتواند شرایطی مانند فیبروم رحمی، اندومتریوز و بارداری خارج از رحمی را تشخیص دهد در نهایت، برخی از ارائه دهندگان فقط ممکن است این روش را به آزمایشات سالانه مربوط به زنان و زایمان محدود کنند تا تصویرکامل تری از سلامت باروری و آناتومی خود را به آنها ارائه دهید.
چگونه برای انجام سونوگرافی ترانس واژینال می توانم آماده شوم؟
- در اغلب موارد، سونوگرافی ترانس واژینال نیاز به آمادگی کمی دارد.
- زمانی که به مطب پزشک یا بیمارستان می رسید و در اتاق معاینه قرار می گیرید، باید لباس های خود را از کمر به پایین در آورده و لباس مخصوص ( گان) بپوشید.
- بسته به دستورات پزشک و دلایل اتجام سونوگرافی، مثانه شما یا باید خالی باشد و یا تا اندازه ای پر باشد. پر بودن مثانه به بالا کشیده شدن روده ها کمک می کند و تصویر واضح تری از اندام های لگن شما را فراهم می کند.
- اگر نیاز به پر شدن مثانه باشد، باید حدود 32 اونس آب یا هر مایع دیگری را تقریبا یک ساعت قبل از شروع سونوگرافی، بنوشید.
- اگر در دوران قاعدگی هستید و یا لکه بینی دارید، باید قبل از سونوگرافی، تامپونی را که استفاده می کنید، خارج کنید.
در طول سونوگرافی ترانس واژینال چه اتفاقی می افتد؟
هنگامی که شما آماده رفتن هستید، فردی که آزمایش را انجام می دهد، پروب را که با عنوان مبدل نیز شناخته می شود، بیرون می آورد. پروب در واقع یک میله جراحی است که برای انجام سونوگرافی به داخل واژن شما می رود. این میله فقط چند سانتیمتر عرض دارد (نوک آن پهن تر است) و طول آن نیز 12 اینچ است، اما تنها چند اینچ بالاتر در داخل واژن شما قرار می گیرد. قبل از قرار دادن این میله در داخل واژن، روی آن را با کاندوم (برای تمییز نگه داشتن آن) و یک ژل روان کنند ( برای اینکه راحت تر داخل واژن شود) پوشانده می شود.
انتظار فرد در مورد نوع بازخوردی که از این آزمایش دارد، متفاوت است و بستگی به این دارد که چه کسی آن را انجام می دهد. تکنسین های سونوگرافی معمولا به گونه ای آموزش دیده اند که خود را از نتایج عمل، بی خبر بگیرند و هیچ گونه اطلاعاتی را بروز ندهند. در عوض، آنها نتایج آزمایش را به پزشک می دهند تا آنها را تفسر کنند و به شما اطلاع دهند. با این حال، برخی از تکنیسین ها می توانند در صورت خوب بودن اوضاع، به شما اطمینان دهند که همه چیز خوب به نظر می رسد و پزشکان هم ممکن است به محض دیدن نتایج، شما را در جریان بگذارند. از آنجایی که بستگی زیادی به عمل و موقعیت دارد، می توانید از قبل سوال کنید که انتظار چه چیزی را می توانید داشته باشید.
در طول عمل، شما به جای داشتن درد، باید بیشتر احساس فشار کنید. بدیهی است که قرار گرفتن هر چیزی در واژن در طول آزمایش احتمالا احساس خوبی نخواهد داشت، اما یک مبدل به طور معمول به اندازه یک معاینه پاپ اسمیر باعث احساس ناراحتی نمی شود. در صورت داشتن درد لگنی مانند واژینیزوس یا ولووودنیا، ممکن است در طول این روش درد بیشتری را تجربه کنید. اگر درباره داشتن درد و یا احساس درد در طول آزمایش، نگرانی دارید، حتما به پزشک خود بگویید.
زمانی که این میله جراحی داخل واژن قرار دارد، پروب، امواج صوتی را بیرون می فرستد که بازتاب کننده ساختارهای بدن شما هستند و این امواج را که تصاویری از درون بدن شما هستند را به کامپیوتر منتقل می کنند. سپس فردی که سونوگرافی را انجام می دهد، این تصاویر را در یک مانیتور تلویزیون می بیند که ممکن است شما قادر به دیدن آن نباشید. برخی از مطب های پزشکان یک مانیتور دیگری دارند تا شما بتوانید همه چیز را ببینید در حالی که برخی دیگر این اجازه را به شما نمی دهند تا نگاهی به مانیتور بیندازید.
در طول آزمایش، پزشک متخصص، پروب را کمی در اطراف حرکت خواهد داد تا نگاهی بهتر به داخل بدن شما بیاندازد و با این کار ممکن است که احساس ناراحتی داشته باشید. سونوگرافی ترانس واژینال معمولا به سرعت و در حدود 45 دقیقه به طول می کشد.
مدت زمان انجام این آزمایش واقعا به این موضوع بستگی دارد که به چه دلیل سونوگرافی را انجام می دهید. اگر در دوران بارداری فقط به دنبال شنیدن ضربان قلب جنین هستید، می توانید خیلی سریع این آزمایش را انجام دهید. اما اگر به دنبال چیزی مانند فیبروم یا وضعیت پزشکی دیگری هستند، سونوگرافی ممکن است طولانی تر شود.
بعد از انجام سونوگرافی، متخصص سونوگرافی یا پزشک، پروب را خارج کرده و اتاق را ترک می کند تا شما بتوانید لباس خود را بپوشید. متخصص سونوگرافی همچنین ممکن است به شما برای پاک کردن ژل باقیمانده از سونوگرافی کمک کند. شما می توانید بلافاصله با پزشک خود پس از انجام آزمایش و بررسی نتایج، ملاقات داشته باشید و یا ممکن است نتایج نیاز به تفسیر بیشتر یداشته باشند که در این صورت می تواند چند روزی به طول بکشد. در غیر این صورت بهتر است که بروید و نیازی نیست که پس از انجام سونوگرافی ترانس واژینال، مراقبت های خاصی را انجام دهید.
عوامل خطر روش سونوگرافی ترانس واژینال چیست؟
هیچ عامل خطر شناخته شده ای در ارتباط با سونوگرافی ترانس واژینال وجود ندارد. انجام سونوگرافی های ترانس واژینال بر روی زنان باردار، هم برای مادر و هم برای جنین بدون خطر است. به این دلیل که در این روش تصویربرداری از هیچ گونه اشعه ای استفاده نمی شود. وقتی که مبدل وارد واژن شما می شود، شما احساس فشار و در برخی موارد احساس ناراحتی خواهید کرد. ناراحتی باید به میزان حداقل باشد و باید زمانی که عمل تمام می شود، از بین برود. اگر در طول آزمایش، چیزی به شدت باعث ناراحتی شما می شود، به پزشک یا تکنیسین اطلاع دهید.
نتایج سونوگرافی نشان دهنده چه چیزی هستند؟
در صورت انجام سونوگرافی توسط پزشك، ممكن است بلافاصله نتایج معاینه را بدست آورید. اگر یک تکنسین سونوگرافی این روش را انجام دهد، تصاویر را به منظور تجزیه و تحلیل برای رادیولوژیست فرستاده می شود و سپس رادیولوژیست نتایج را برای پزشک ارسال می کند. سونوگرافی ترانس واژینال به تشخیص مشکلات مختلفی کمک می کند، از جمله:
- سرطان اندام های تولید مثل
- حاملگی
- کیست
- فیبروئید
- عفونت لگن
- حاملگی خارج از رحم
- سقط جنین
- جفت پائین (جفتی که در بارداری در پایین لگن قرار میگ یرد و ممکن است به دخالت پزشکی نیاز داشته باشد)
در مورد نتایج سونوگرافی و در صورت وجود مشکل و اینکه چه نوع درمانی ضروری است، با پزشک خود صحبت کنید.
بیشتر بدانید: مراقبت های پس از انجام سونوگرافی
سونوگرافی ترانس واژینال، اغلب چند بار در دوران بارداری انجام می شود؟
این آزمایش معمولا فقط یک بار و در سه ماهه اول بارداری انجام می شود. اگر در مورد سلامتی کودک نگرانی وجود داشته باشد، ممکن است پزشک آزمایشات بیشتری را برای شما انجام دهد.
چه کسی سونوگرافی ترانس واژینال را انجام می دهد؟
سونوگرافی ترانس واژینال توسط سونوگرافر هایی انجام می شود که متخصصان سلامت و بهداشت هستند و به طور خاصی در این زمینه آموزش دیده اند و برای انجام این آزمایش به رسمیت شناخته می شوند.
سونوگرافر ممکن است اتاق را ترک کند تا تصاویر را به پزشک نشان دهد و در صورتی که نیاز به بررسی مجدد باشد، وارد اتاق شود و دوباره اسکن را انجام دهد. سپس گزارش کاملی از اسکن نوشته می شود و برای پزشک فرستاده می شود.
در برخی بیمارستان ها یا مراکز رادیولوژی، پزشک متخصص زنان و زایمان یا رادیولوژیست (پزشک متخصص) ممکن است این آزمایش را انجام دهند.سایر متخصصان سلامتی و بهداشت، که در این زمینه، فعالیت دارند، معمولا پرستار هستند.
سونوگرافی ترانس واژینال در کجا انجام می شود؟
معاینه در بخش رادیولوژی بیمارستان، رادیولوژی خصوصی و یا در کلینیک تخصصی برای تصویربرداری زنان و زایمان انجام می شود. این معاینه در یک اتاق خصوصی سونوگرافی انجام می شود که ممکن است کم نور باشد تا تصاویر بر روی صفحه سونوگرافی به وضوح دیده شوند. برای حفظ حریم خصوصی، در ورودی اتاق بسته می شود و هیج گونه نشانه ای مبنی بر اینکه معاینه سونوگرافی در حال انجام می باشد، از بیرون دیده نمی شود.
چه موقع می توانم انتظار نتایج سونوگرافی واژینال خود را داشته باشم؟
دریافت گزارش کتبی پزشک، زمان می برد و متغیر است.رادیولوژی خصوصی، درمانگاه یا بیمارستانی که عمل شما در آنجا انجام می شود، می تواند زمان دریافت این گزارش توسط پزشک را به شما اطلاع دهد.
مهم است که نتایج سونوگرافی را با پزشک خود به صورت حضوری و یا تلفنی در میان بگذارید تا بتوانند نتایج را برای شما توضیح دهند و تفسیر کنند.
اگر پزشک شما نتواند تصویر واضحی را به دست آورد، ممکن است برای تکرار مجدد با شما تماس گرفته شود. در بعضی مواقع، قبل از انجام سونوگرافی ترانس واژینال، بسته به علائم شما، ممکن است سونوگرافی لگنی یا شکمی نیز انجام شود.
اگر از سونوگرافی ترانس واژینال، بیش از حد احساس ناراحتی می کنید و نمی توانید روش را تحمل کنید، ممکن است پزشک شما سونوگرافی ترانس شکمی را انجام دهد. در این روش، پزشک ژلی را بر روی شکم می مالد و سپس با استفاده از یک ابزاز دستی، اندام های لگن را مشاهده می کند. در صورت نیاز به گرفتن تصاویری از لگن کودکان، این روش نیز مناسب است.
سونوگرافی ترانس رکتال چیست؟
وقتی نوبت به تجهیزات تصویربرداری می رسد، شما ممکن است با اشعه ایکس بیشتر آشنایی داشته باشید که از فناوری اشعه برای تولید تصاویری از ساختارهای داخلی در بدن استفاده می کند. اما سونوگرافی ترانس رکتال در این زمینه منحصر به فرد است و در این روش از امواج صوتی با انرژی زیاد که از یک پروب ساطع می شود و در داخل رکتوم قرار می گیرد، استفاده می شود.
امواج صوتی از پروب به سمت اعضا و بافت های اطراف حرکت می کنند و چیزی به عنوان بازتاب را ایجاد می کنند. سپس این بازتاب ها، تصاویر کامپیوتری از قسمت های خاصی از بدن مانند رکتوم، پروستات ( در مردان )، تخمدان ها ( در زنان ) و غدد لنفاوی لگن را نشان می دهند. پزشک می تواند این تصاویر را بر روی یک صفحه ببیند.
به گفته انجمن رادیولوژی آمریکای شمالی ( RSNA )، این تکنولوژی سونوگرافی بی خطر و غیر تهاجمی محسوب می شود. بسته به موقعیت شما، این سونوگرافی می تواند توسط یک رادیولوژیست، متخصص ارولوژی و یا یک تکنسین رادیولوژی انجام شود.
از انجام سونوگرافی ترانس رکتال چه انتظاری دارید؟
سونوگرافی ترانس رکتال (TRUS) به عنوان یک ابزار تشخیصی یا غربالگری و به عنوان روشی برای گرفتن تصاویر و ارزیابی اندام ها و بافت های داخل بدن استفاده می شود. این روش همچنین ممکن است به عنوان سونوگرام پروستات ( زمانی که بر روی مردان استفاده می شود) و یا سونوگرافی درون وریدی نیز شناخته شود.
اگرچه سونوگرافی ترانس رکتال ( TRUS) بیشتر در بیماران مرد انجام می شود، اما یک مطالعه در مجله سونوگرافی زنان و زایمان، گزارش داد که این روش سونوگرافی می تواند در زنان، با نتایج قابل مقایسه ای با سونوگرافی های ترانس واژینال و نتایج بهتری نسبت به سونوگرافی های ترانس شکمی در هنگام تصویربرداری از لگن استفاده شود.
انجام سونوگرافی ترانس رکتال ، چه موقع مورد نیاز است؟
علائم، نشانه ها و آزمایشات آزمایشگاهی مختلفی وجود دارند که ممکن است پزشک شما را وادار کند تا دستور این آزمایش خاص را به منظور جمع آوری اطلاعات بیشتر در مورد وضعیت شما ترتیب دهد که شامل موارد زیر می باشند:
- انجام معاینه رکتوم که می تواند حاکی از ابتلا به سرطان پروستات باشد.
- گرفتن خون که ممکن است به سرطان پروستات اشاره داشته باشد.
- ارزیابی و تعیین وضعیت غده پروستات
- بررسی لگن زنان در زمانی که سونوگرافی ترانس واژینال گزینه مناسبی نیست
- تشخیص سرطان های خاص
- اشاره کردن به محل دقیق تومور در مقعد یا رکتوم
- بررسی و آزمایش اندازه تومور
- ارزیابی اینکه آیا تومور به غدد لنفاوی و یا سایر بافت های بدن گسترش یافته است یا خیر.
- تعیین علت ناباروری، مانند وجود کیست در اندام تولید مثل زنان و مردان
علاوه بر این، سونوگرافی ترانس رکتال ( TRUS) ممکن است توسط مراقبان بهداشتی به منظور شما اجرای مراحل پزشکی از قبیل موارد زیر انجام شود:
- کمک به گرفتن نمونه های بافت پروستات برای انجام بیوپسی در آقایان
- انجام درمان برای شرایط سرطانی و غیر سرطانی مانند براکی تراپی، سونوگرافی متمرکز با شدت بالا (HIFU) و یا جراحی کرایو
- تخلیه ورم های چرکی (آبسه)
آماده شدن برای انجام سونوگرافی ترانس رکتال
در روزهای منتهی به انجام سونوگرافی، مطمئن شوید که پزشک شما از وجود هرگونه آلرژی که به داروها دارید، اطلاع داشته باشد، مخصوصا از وجود آلرژی به آنتی بیوتیک ها.
بیشتر بدانید: هر آنچه لازم است درباره سونوگرافی شکم بدانید
بسته به دلیل انجام آزمایش، ممکن است از شما خواسته شود که دستورالعمل های خاصی را برای آماده شدن برای سونوگرافی دنبال کنید. به عنوان مثال، اگر از داروهای خاصی مانند رقیق کننده های خون مصرف می کنید، ممکن است از شما خواسته شود قبل از انجام سونوگرافی، برای مدت معینی، مصرف آنها را قطع کنید.
همچنین، ممکن است پزشک از شما بخواهد که قبل از تنقیه و انجام آزمایش، مقعد و رکتوم را تمییز کنید.
در روز انجام سونوگرافی ترانس رکتال ، انتظار چه چیزی را باید داشته باشید؟
در روز سونوگرافی، لباس راحت و گشاد بپوشید. ممکن است از شما خواسته شود که تمام یا قسمتی از لباس خود را در آورید و لباس مخصوص بیمارستان ( گان) بپوشید. علاوه بر این، مراقبان بهداشتی ممکن است از شما بخواهند که قبل از انجام آزمایش، ادرار کنید تا مثانه خالی باشد. TURF ممکن است شامل مراحل زیر باشد:
- ممکن است از شما خواسته شود که به پهلو دراز بکشید و زانوهای خود را به سمت سینه خم کنید.
- پروب سونوگرافی یا سنسور با کاندوم و ژل روان کننده پوشیده می شود.
- به طور کلی، پروب به اندازه یک انگشت است.
- بعد از اینکه پروب با ژل پوشانده شد، وارد رکتوم می شود و ممکن است کمی احساس فشار مانند زمان حرکت روده را تجربه کنید.
- زمانی که پزشک یا تکنسین، پروب را در جای خود قرار می دهد، تصاویری از بافت ها و اندام های داخلی شما بر روی صفحه نمایشگر دیده می شود.
- در طول سونوگرافی ترانس رکتال، پزشک یک نمونه بافت را برای انجام بیوپسی جمع می کند.
- یک سونوگرافی ترانس رکتال به طور معمول بین 15 تا 30 دقیقه طول می کشد. پزشک شما دستورالعمل های لازم را برای شما ارائه می کند.
بعد از انجام سونوگرافی ترانس رکتال
بعد از انجام اسکن، می توانید لباس بپوشید و فورا به خانه برگردید.
سونوگرافی ترانس رکتال می تواند کمک کند تا تصویر واضح تری از پروستات به دست آید و پزشک بتواند نمونه هایی از بافت غده پروستات را برای بیوپسی جمع کند در صورت داشتن بیوپسی با استفاده از سونوگرافی، پزشک، شما را در جریان خواهد گذاشت.
خطرات و عوارض جانبی سونوگرافی ترانس رکتال
سونوگرافی ترانس رکتال یک روش آزمایش ایمن و بدون خطر است که بدون اینکه در معرض تابش اشعه قرار بگیرید، می تواند تصاویری از آنچه که در داخل بدن شما جریان دارد را بگیرد. اگر پزشک در طی این آزمایش، بیوپسی را انجام ندهد، اکثر افراد هیچ گونه عارضه جانبی را تجربه نخواهند کرد.
اگر پزشک، بیوپسی را انجام دهد، ممکن است با عوارض جانبی زیر همراه باشد:
- خونریزی از رکتوم
- درد و ناراحتی
- مشکل در ادرار کردن و یا داشتن درد در هنگام ادرار
- وجود خون در ادرار
- وجود خون در مایع منی
- عفونت
این عوارض جانبی باید پس از گذشت چند هفته از بین بروند. در صورت طولانی شدن این مشکلات، حتما با پزشک خود صحبت کنید.
سونوگرافی ترانس رکتال ممکن است با کمی ناراحتی همراه باشد مانند زمانی که پزشک رکتوم را معاینه می کند. اگر پزشک در حین انجام سونوگرافی، بیوپسی انجام دهد، ممکن است با هر بار برداشتن نمونه، درد شدیدی را در رکتوم احساس کنید. با این حال، از یک عامل بی حس کننده در هنگام گرفتن بیوپسی استفاده می شود تا احساس آرامش بیشتری داشته باشید. اگر متوجه شدید که سونوگرافی ترانس رکتال خیلی درد دارد، به تکنسین یا پزشک خود اطلاع دهید.
به طور کلی، شما باید بعد از سونوگرافی ترانس رکتال، قادر به انجام فعالیت های معمولی خود باشید، اما باید توصیه های پزشک خود را دنبال کنید. اگر در طول سونوگرافی، بیوپسی داشته باشید، پزشک برای کاهش دادن خطر عفونت، مصرف یک دوره آنتی بیوتیک را تجویز می کند.
سونوگرافی ترانس رکتال ، چه نوع تصاویری را می گیرد؟
پروب رکتال، امواج صوتی را به غده پروستات می فرستد. بافت طبیعی و عادی و غیر طبیعی غده پروستات، می تواند انواع مختلفی از بازتاب ها را به کامپیوتر منتقل کند و الگوی آنها را به یک تصویر ویدئویی از پروستات تبدیل نماید.
نواحی ایزوکوئیک
نشان دهنده بافت طبیعی و یا همان انعکاس صدا به همان مقدار امواج صوتی که دریافت می کنند.
نواحی هیپوکیوئیک
انعکاس کمتری را نسبت به آنچه که دریافت کرده، ارسال می کند و اغلب نشان دهنده وجود سرطان است.
نواحی هایپراکوئیک
انعکاس بیشتری را نسبت به آنچه که دريافت کرده، ارسال می کند و اغلب حاکی از وجود کلسیفیکاسیون های پروستات و يا سنگ های ريز در پروستات است. این سنگ ها معمولا بدون ضرر هستند، مگر اینکه آلوده و عفونی شوند.
سونوگرافی و بیوپسی ترانس رکتال پروستات
سونوگرافی پروستات و بیوپسی تست هایی هستند که نتایج غیر طبیعی آزمایش دیجیتال رکتال یا آزمایش خون آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) را مورد بررسی قرار می دهد.
در سونوگرافی پروستات، از یک پروب که به اندازه انگشت است، استفاده می شود که به مقدار کمی وارد رکتوم می شود. این پروب امواج صوتی بی ضرری را ایجاد می کند که شما نمی توانید آنها را بشنوید اما از سطح پروستات شما بازتاب می کنند. یک دستگاه، صدای امواج صوتی را ضبط می کند و آنها را به ویدئو ها و یا عکس های از غده پروستات شما تبدیل می کند.
این پروب می تواند تصاویری را در زوایای مختلف تهیه کند تا به پزشک شما کمک کند تا اندازه پروستات شما را تخمین بزند و تومورهای غیرعادی را تشخیص دهد.
بیشتر بدانید: نحوه انجام بیوپسی توده های پستان و دلایل انجام
بیوپسی پروستات از تصویربرداری سونوگرافی ترانس رکتال استفاده می کند (یعنی این که از لایه روده شما عبور می کند) و چندین سوزن کوچک را از طریق دیواره روده به قسمت هایی از پروستات که در آنجا پزشک چیزی غیر عادی را می بیند، هدایت می کند. سوزن ها مقدار بسیار کوچکی از بافت را از بین می برند.
این یک نمونه برداری است. اغلب پزشکان شش یا چند بیوپسی را از نواحی مختلف پروستات انجام می دهند. نمونه های بافت در آزمایشگاه مورد بررسی قرار می گیرند تا ببینید که آیا آنها سرطانی هستند یا خیر. نتایج به پزشک شما کمک می کند تا اختلالات و بیماری های پروستات را تشخیص دهد. اگر پزشک متوجه وجود سرطان شود، می تواند آن را درجه بندی کند و تشخیص دهند که تا چه میزان تهاجمی هستند و یا احتمالا چقدر شیوع پیدا کرده اند. این کار به آنها کمک می کند تا در مورد چگونگی درمان سرطان تصمیم بگیرند.
برخی از پزشکان، بیوپسی را از طریق پرینه، ناحیه کوچکی در بین کیسه بیضه و رکتوم، انجام می دهند.محققان برای دستیابی به نتایج دقیق تر، به دنبال روش های جدید بیوپسی هستند.
در اینجا نحوه آماده شدن برای انجام سونوگرافی و بیوپسی آورده شده است:
شرایط ویژه و خاص سونوگرافی و بیوپسی ترانس رکتال پروستات
در صورت ابتلا به بیماری ریوی و یا قلبی و یا هر بیماری دیگر و یا داشتن حساسیت به هر نوع دارویی، پزشک خود را در جریان بگذارید. همچنین به آنها اطلاع دهید که آیا دریچه قلب مصنوعی دارید یا خیر و اگر به شما گفته شده است که باید قبل از عمل دندانپزشکی یا عمل جراحی از آنتی بیوتیک استفاده کنید. اگر هر یک از این شرایط را دارا باشید، قبل از بیوپسی، آنتی بیوتیک دریافت خواهید کرد.
داروها
اگر کلوپیدوگرل (پلاویکس)، ریواروکسا بان (زارلتو)، وارفارین (کومادین) و یا سایر رقیق کننده خون را مصرف می کنید، به پزشک خود بگویید. ممکن است لازم باشد که یک هفته قبل از انجام این عمل مصرف آنها را قطع کنید. پزشک ممکن است از یک روش دیگر برای رقیق کردن خون شما تجویز کند. هفته قبل از عمل، از آسپیرین، داروهای حاوی آسپرین، داروهای ضد التهابی مانند ادویل، موترین، ناپروسین و یا ایندومتاسین (ایندوسین) استفاده نکنید. برای پیشگیری از ابتلا به عفونت، شب قبل یا صبح روز آزمایش، از آنتی بیوتیک استفاده کنید. بدون مشورت با پزشک، مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید.
غذا و نوشیدنی
قبل از عمل یک صبحانه یا ناهار سبک بخورید. در صبح روز آزمایش، فقط مایعات شفافی مانند آب میوه، آبگوشت و ژلاتین بنوشید.
تنقیه
قبل از عمل،به منظور خالی کردن روده بزرگ و به حداقل رساندن میزان عفونت، باید تنقیه انجام دهید پزشک ممکن است تنقیه را در منزل شما انجام دهد. سعی کنید حداقل به مدت 5 دقیقه، تنقیه را نگه دارید و سپس آن را دفع کنید.
در روز عمل سونوگرافی و بیوپسی ترانس رکتال پروستات چه اتفاقی می افتد؟
یک پزشک یا پرستار، آزمایش را با جزئیات و به طور مفصل توضیح می دهد، از جمله عوارض و اثرات جانبی. شما می توانید سوالات خود را بپرسید.
در طی سونوگرافی و بیوپسی ترانس رکتال پروستات
- پزشکی که در انجام سونوگرافی پروستات و بیوپسی تجربه داشته باشد، این عمل را انجام می دهد. این عمل فقط باید در حدود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه به طول بکشد.
- شما به پهلوی چپ خود دراز می کشید و زانوهایتان را خم می کنید.
- پزشک، پروب سونوگرافی را داخل رکتوم می کند و نمونه های بیوپسی را می گیرد. پزشک از دارو برای بی حس کردن این ناحیه استفاده می کند، اما ممکن است کمی آسیب ببیند و یا احساس ناراحتی کنید.
پس از عمل چه اتفاقی می افتد؟
پزشک بیوپسی را برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه خواهد فرستاد و هنگامی که نتیج آماده شدند، درباره آنها با شما صحبت خواهند کرد. نتایج معمولا در طی مدت یک هفته آماده می شوند. در ضمن می توانید:
- به خوردن وعده های غذایی و فعالیت های معمول خود برگردید.
- آسپیرین، داروهای حاوی آسپرین، داروهای ضد التهابی مانند ادویل، موترین، ناپروسین و یا ایندومتاسین (ایندوسین) را حداقل به مدت سه روز بعداز عمل مصرف نکنید.
- به مدت 3 روز بعد از انجام آزمایش، هر روز شش تا هشت لیوان آب بنوشید تا به پاکسازی سیستم ادراری خود کمک کنید.
- شما ممکن است تا 7 روز بعد از آزمایش، مقدار کمی خون در ادرار، منی یا مدفوع خود ببینید که این امر بسیار طبیعی است.
- اگر ناحیه مقعد شما درد دارد، به مدت ۲۰ دقیقه در یک حمام آب گرم بنشینید.
- تمام آنتی بیوتیک های خود را بخورید. اگر یک دوز را از دست دادید، به محض به یاد آوردن، آن را بخورید و سپس برنامه منظم خود را ادامه دهید.
چه موقع باید با پزشک خود تماس بگیرم؟
در صورت داشتن موارد زیر، با نزدیک ترین مرکز اورژانس تماس بگیرید:
- تب بالای 100 درجه فارنهایت یا 38 درجه سانتی گراد.
- مشکل در دفع ادرار
- ادرار شما خونی است و بعد از نوشیدن مقدار زیادی مایعات، صاف و زلال نمی شود.
- دیدن لخته خون در ادرار
بیوپسی پروستات با استفاده از سونوگرافی ترانس رکتال ( TRUS) چگونه انجام می شود؟
پزشکان می توانند با استفاده از روش سونوگرافی ترانس رکتال، سوزنی را برای جمع کردن نمونه سلولی یا بافت از یک قسمت غیر طبیعی، هدایت کنند و سپس نمونه بافت را به منظور بررسی سرطان، در زیر یک میکروسکوپ مشاهده کنند.
بیشتر بدانید: نحوه انجام بیوپسی پروستات
پزشک یک سوزن در کنار پروب سونوگرافی جای می دهد. سپس سوزن را از طریق دیواره رکتوم به داخل پروستات فشار می دهد. پزشک از یک سوزن نازک و تو خالی برای جمع آوری نمونه های بافت از قسمت های مختلف پروستات استفاده می کند. این نوع بیوپسی، بیوپسی هسته ای یا بیوپسی سوزنی مرکزی نامیده می شود. نمونه ها از نواحی مختلف پروستات، از جمله مناطقی که در سونوگرافی، غیرطبیعی به نظر می رسند، گرفته می شوند. در اغلب موارد، پزشک 10 تا 12 نمونه از بافت را جمع آوری می کند. بیوپسی مرکزی پروستات ممکن است باعث مقداری ناراحتی شود، بنابراین پزشک ممکن است قبل از انجام بیوپسی، داروی بی حس کننده ای را به داخل پروستات تزریق کند.
عوارض جانبی بیوپسی پروستات با استفاده از سونوگرافی ترانس رکتال ( TRUS )ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خونریزی از رکتوم که چند روز به طول می کشد
- وجود حساسیت و درد
- وجود خون در ادرار یا مایع منی حداکثر به مدت 6 هفته بعد از عمل
- عفونت
- تکرر ادرار، ضعیف یا کند بودن جریان ادرار یا چکه کردن ادرار
- ادرار همراه با درد
پزشک شما ممکن است قبل و بعد از بیوپسی پروستات، مصرف آنتی بیوتیک را تجویز کند. آنتی بیوتیک ها می توانند خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهند. در صورت داشتن تب چند روز بعد از عمل، حتما به پزشک خود مراجعه کنید چون ممکن است نشانه ای از وجود عفونت باشد.