آنژیوگرافی فمورال چیست؟ آنژیوگرافی فمورال چه عوارضی دارد؟ مزایای آنژیوگرافی فمورال چیست؟ آنژیوگرافی آزمایشی است که در آن از اشعه ایکس برای تصویر برداری رگ های خونی استفاده می شود. تصاویر به دست آمده از آنژیوگرافی، آنژیوگرام نامیده می شوند. طی عمل آنژیوگرافی با استفاده از ابزار خاصی به نام کاتتر (catheter) که لوله ای بلند و انعطاف پذیر است نوعی ماده حاجب داخل عروق کرونر تزریق می شود تا با استفاده از اشعه ایکس بتوان مشکلات احتمالی را بررسی کرد. در ادامه این مقاله از تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی دکتر سلام به توضیح بیشتر درباره آنژیوگرافی فمورال می پردازیم.
آنژیوگرافی در چه مواردی استفاده می شود؟
از این آزمایش برای تشخیص سکته مغزی، آنوریسم، ناهنجاری شریانی، تومور، لخته شدن خون و تنگی شریان ها استفاده می شود. معمولا پزشک برای تشخیص علت بروز مشکلات در گرد خون بیمار آنژیوگرافی تجویز می کند. نتایج این آزمایش می تواند به تعیین گزینه های درمانی بهتر و موثرتر نیز کمک کند. به طور کلی از آنژیوگرافی در موارد زیر استفاده می شود:
- آترواسکلروز یا تصلب شرایین که باعث می شود بیمار در معرض سکته مغزی یا حمله قلبی قرار بگیرد.
- بیماری شریان محیطی که باعث کاهش خونرسانی به به عضلات پا می شود.
- آنوریسم مغزی یا برآمدگی رگ های خونی مغز
- آنژین صدری یا درد قفسه سینه به دلیل کاهش جریان خون در عضله قلب
- لخته شدن خون یا آمبولی ریوی
- انسداد در مسیر خونرسانی به کلیه ها
آنژیوگرافی فمورال – مزایا و خطرات عمل آنژیوگرافی
از جمله مزایای آنژیوگرافی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- این روش در تشخیص دقیق بیماری های قلبی عروقی مثل آترواسکلروز ( تصلب شرایین) یا آسیب های عروقی موثر است.
- تشخیص بهتر به تعیین گزینه های درمانی بهتر و مناسب تر برای بیمار کمک می کند.
- در برخی موارد اگر بیمار مبتلا به تنگی شریان باشد می توان در طول آنژیوگرافی آن را درمان کرد و همین مساله نیاز به انجام اقدامات اضافی را از بین می برد.
- پرتوهای ایکس مورد استفاده در آنژیوگرافی عوارض جانبی کمی دارند و بعد از عمل هیچ نوع اشعه ای در بدن بیمار باقی نمی ماند.
عوارض و خطرات آنژیوگرافی
درست مثل هر روش دیگری، در آنژیوگرافی هم خطر بروز عفونت وجود دارد؛ البته این مورد به ندرت اتفاق می افتد چون آنژیوگرافی عموما روش امن و بی خطری محسوب می شود.
- ممکن است بیمار به رنگ یا ماده حاجب واکنش آلرژیک نشان بدهد.
- پرتو نگاری با اشعه ایکس می تواند کمی خطر ابتلا به سرطان را افزایش بدهد.
- ممکن است خون اطراف کاتتر لخته و باعث انسداد شود که در این صورت به جراحی نیاز است.
- اگر فرد به دیابت یا بیماری های کلیوی مبتلا باشد ماده حاجب می تواند به کلیه هایش آسیب برساند؛ بنابراین قبل از عمل پزشک باید کاملا در جریان وضعیت سلامت بیمار قرار بگیرد.
- در موارد نادری ممکن است کاتتر سوراخ و باعث خونریزی شود.
در صورت وجود درد بعد از آنژیوگرافی می توان با صلاحدید پزشک از مسکن هایی مثل پاراستامول استفاده کرد.
انواع آنژیوگرافی
بسته به اینکه در کدام قسمت بدن قرار است آنژیوگرافی انجام شود این روش انواع مختلفی دارد. انواع مختلف آنژیوگرافی عبارتند از:
- آنژیوگرافی عروق کرونر برای بررسی عملکرد قلب و عروق خونی مجاور آن
- آنژیوگرافی مغزی برای بررسی عروق خونی اطراف مغز
- آنژیوگرافی ریوی برای بررسی عروق خونی ریه ها
- آنژیوگرافی کلیه برای بررسی عروق خونی اطراف کلیه ها
بیشتربدانید؛ آنژیوگرافی چیست؟
آنژیوگرافی فمورال چیست؟
متداول ترین روش انجام آنژیوگرافی عروق کرونر تزریق ماده حاجب داخل شریان فمورال و از طریق کشاله ران است که به آن آنژیوگرافی فمورال گفته می شود. البته در سال های اخیر پزشکان از روش جدیدتری به نام آنژیوگرافی رادیال نیز استفاده می کنند که طی آن ماده حاجب به جای اینکه از شریان فمورال کشاله ران وارد بدن شود از طریق شریانی که در مچ دست وجود دارد تزریق می شود.
در چه مواردی از آنژیوگرافی فمورال استفاده می شود؟
موارد استفاده از آنژیوگرافی فمورال به شرح زیر می باشد؟
- تعیین محل و شدت انسداد رگ های خونی که باعث بروز علائم بیماری شده اند.
- شروع درمان بیماری های عروق خونی
- پیدا کردن و از بین بردن لخته های خونی در عروق و احیای جریان خون
- معالجه انواع خاصی از تومورها با مسدود کردن خونرسانی به آنها
- نمونه گیری از مناطق خاصی برای تشخیص وضعیت بیمار
- تهیه نقشه از رگ های خونی بیمار قبل از عمل
آنژیوگرافی فمورال چطور انجام می شود؟
آمادگی برای عمل آنژیوگرافی فمورال
برای انجام آنژیوگرافی فمورال نکاتی وجود دارد که باید آنها را به خاطر بسپارید:
- چون برای انجام این عمل آنژیوگرافی فمورال به شما آرامبخش تزریق می شود بعد از اتمام کار نمی توانید رانندگی کنید و باید شخص دیگری شما را به خانه برساند.
- حداقل 8 ساعت قبل از عمل نباید چیزی بخورید و بیاشامید.
- پزشک از شما می خواهد که 5 روز از عمل مصرف آسپرین، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDS) و رقیق کننده های خون مثل وارفارین و کومادین را قطع کنید.
- روز قبل از عمل آنژیوگرافی فمورال می توانید با پزشکتان ملاقات کنید و همه سوالاتتان درباره نحوه عمل را از او بپرسید.
- حتما در ملاقات با پزشکتان او را در جریان هر نوع آلرژی و حساسیت مخصوصا حساسیت به لیدوکائین یا ماده حاجب قرار بدهید. اگر باردار هستید یا احتمال دارد که باردار باشید پزشک باید از این مساله مطلع باشد.
- اگر به دیابت یا بیماری کلیوی مبتلا هستید احتمالا کاندیدای مناسبی برای انجام آنژیوگرافی فمورال نیستید و باید پزشکتان را در جریان قرار بدهید.
علاوه بر این در روز عمل آنژیوگرافی فمورال
- نباید هیچ گونه جواهرات یا اشیاء قیمتی با خودتان همراه بیاورید.
- کفش راحت بپوشید.
- لباس راحت بپوشید.
قبل از عمل آنژیوگرافی فمورال
قبل از شروع آنژیوگرافی فمورال در بیمارستان باید لباستان را عوض کنید و لباس مخصوص بپوشید. از شما خواسته می شود که به دستشویی بروید تا مثانه تان خالی باشد و بعد از آن روی تخت دراز بکشید. پرستار یا تکنسین اتاق عمل مانیتورهای مربوط به کنترل فشار خون، ضربان قلب و نبض را متصل می کند و سپس داروی آرامبخش را به روش وریدی (IV) به بازویتان تزریق می شود. علاوه بر این کشاله ران نیز تمیز و با بی حسی موضعی بی حس می شود.
در طول عمل آنژیوگرافی فمورال
در طی آنژیوگرافی فمورال متخصص قلب و عروق یک برش روی پوست کشاله کوچک ایجاد می کند و بعد یک لوله تو خالی نازک به نام کاتتر را وارد شریان فمورال می کند و با دقت آن را به سمت قلب حرکت می دهد. پزشک با استفاده از فلوروسکوپی و تصاویر اشعه ایکس می تواند موقعیت دقیق کاتتر را ارزیابی کند. بعد از نصب کامل کاتتر در محل، رنگ یا همان ماده حاجب داخل کاتتر تزریق می شود. ممکن است بعد از تزریق ماده حاجب کمی احساس گرما کنید. همزمان پزشک با استفاده از اشعه ایکس حرکت ماده حاجب در شریان را رد یابی می کند و به این ترتیب می تواند هر نوع انسداد در عروق خونی را مشاهده کند. آنژیوگرافی ممکن است از یک تا چند ساعت طول بکشد.
بعد از عمل آنژیوگرافی فمورال
بعد از انجام آنژیوگرافی فمورال ، کاتتر از محل خارج می شود و روی محل بریدگی را چند دقیقه فشار می دهند تا از خونریزی جلوگیری شود. این عمل به بخیه هم نیازی ندارد. در نهایت به اتاق ریکاوری منتقل می شوید تا از بروز هر نوع خونریزی جلوگیری شود. زمانی که کاملا حالتان مساعد بود می توانید به خانه برگردید اما گاهی اوقات لازم است که یک شب در بیمارستان بمانید. چون در طی عمل آرامبخش به شما تزریق شده نباید خودتان رانندگی کنید. ممکن است پزشک بعد از عمل درباره نتایج آزمایش با شما صحبت کند اما معمولا تفسیر نتایج زمان می برد و ممکن است چند هفته طول بکشد.
چه تفاوتی بین آنژیوگرافی فمورال و رادیال وجود دارد؟
آنژیوگرافی در واقع بررسی وضعیت شریان ها یا عروق خونی است. تفاوت اصلی آنژیوگرافی فمورال و رادیال در نقاط ورودی مورد استفاده شان برای انجام این روش است. در آنژیوگرافی فمورال محل ورود معمولا شریان فمورال یا سرخرگ رانی است اما در آنژیوگرافی رادیال محل ورود ماده حاجب سرخرگ رادیال یا شریان ساعد دست است.
در آنژیوگرافی عروق کرونر برای بررسی وضعیت شریان های کرونری از یک لوله نازک و انعطاف پذیر به نام کاتتر استفاده می شود. اگر آنژیوگرافی به روش فمورال انجام شود کاتتر از طریق شریانی که در کشاله ران قرار دارد وارد بدن می شود. در روش آنژیوگرافی رادیال نیز کاتتر را از شریان واقع در مچ دست عبور می دهند. ممکن است بعد از انجام آنژیوگرافی یک تا دو روز کشاله ران یا بازوی بیمار دچار کبودی شود. طول دوره بهبودی نیز به فعالیت ها و مراقبت های فردی خود بیمار بستگی دارد.
عوارض و خطرات ناشی از آنژیوگرافی فمورال
خونریزی یکی از عوارض ناشی از آنژیوگرافی فمورال است که به دلیل استفاده از داروهای ضد پلاکتی قوی از جمله مسدود کننده های گیرنده های آدنوزین دی فسفات و مهار کننده های گلیکوپروتئین IIB / IIIa ارخ می دهد. به طور کلی عوارض انجام این آزمایش عبارتند از:
- هماتوم
- خونریزی
- فیستول شریانی
- انسداد شریانی
- نوروپاتی استخوان ران
- عفونت
در موارد زیر خطر بروز عوارض جانبی افزایش پیدا می کند:
- سن
هر چه سنتان بیشتر باشد احتمال بروز عوارض جوانبی بیشتر می شود.
- آنژیوگرافی اضطراری
معمولا درمان ها یا آزمایشات اضطراری با خطر بیشتری همراهند چون زمان کمتری برای برنامه ریزی وجود دارد و ممکن است بیمار تمایلی به انجام آن نداشته باشد.
- ابتلا به بیماری های کلیوی
رنگ مورد استفاده در آنژیوگرافی می تواند به کلیه ها آسیب برساند.
- انسداد یک یا چند شریان کرونری
- ابتلا به بیماری قلبی جدی
در اغلب موارد عدم پیدا کردن محل مناسب برای پانکچر و ورود کاتتر در کشاله ران است که منجر به روز عوارض می شود. تکنیک های کاهش خاطر برای جلوگیری از بروز خونریزی شامل استفاده از سونوگرافی یا فلوروسکوپی برای پیدا کردن محل مناسب است.
مقایسه آنژیوگرافی فمورال و رادیال
مزایای روش آنژیوگرافی فمورال
- داشتن سابقه ای طولانی و موفق. این روش اولین بار در دهه 1960 استفاده شد.
- آنژیوگرافی فمورال متداول تر از آنژیوگرافی رادیال است و پزشکان با آن آشنایی بیشتری دارند و آموزش بیشتری هم در این زمینه دیده اند.
- این روش برای بیماران مبتلا به بیماری شریان محیطی پیشرفته (PAD) مناسب تر است.
معایب روش آنژیوگرافی فمورال
- بیمار باید بعد از عمل 4 تا 6 ساعت به حالت دراز کش بماند.
- فرایند فشرده سازی به صرف زمان زیاد و کمک پرستار نیاز دارد.
- آزمایش با خطر خونریزی همراه است.
- ممکن است دستیابی به شریان برای انجام آنژیوگرافی و همینطور متوقف کردن هر نوع خونریزی با مشکل مواجه شود مخصوصا اگر بیمار چاق باشد.
- شریان فمورال تنها منبع خونرسانی به پا است و خونریزی می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.
مزایای آنژیوگرافی رادیال
- دارا بودن سابقه ای موفق: اولین بار در دهه 1980 از آنژیو گرافی رادیال استفاده شد.
- کاهش خطر خونریزی: این مساله به خصوص در آنژیوگرافی زنان، افراد مسن و افرادی که از داروهای رقیق کننده استفاده می کنند بسیار موثر است.
- ایجاد ناراحتی کمتر برای بیمار
- عدم نیاز به دراز کشیدن برای مدت طولانی
- بیمار بلافاصله بعد از اینکه اثر داروی بیهوشی از بین رفت می تواند حرکت کند.
- بیمار بعد از عمل می تواند غذا بخورد و مایعات بنوشد.
- شریان رادیال تنها منبع خون رسانی به دست نیست.
معایب آنژیوگرافی رادیال
- انجام این روش از نظر فنی مشکل تر از آنژیوگرافی فمورال است.
- بسیاری از پزشکان با این روش آشنایی ندارند و تا به حال آن را تجربه نکرده اند.
از آنجایی که تجهیزات مربوط به آنژیوگرافی کوچکتر شده اند و برخی پزشکان تجربیات و آموزش های لازم برای دسترسی به شریان کوچک رادیال که در مچ است را کسب کرده اند، امروزه آنژیوگرافی رادیال برای برخی بیماران و پزشکان گزینه اول محسوب می شود.
اگر پزشک تشخیص داده که باید آنژیوگرافی شوید با او درباره محل مناسب برای این کار ( مچ دست یا کشاله ران) صحبت کنید و قبل از عمل حتما اطمینان حاصل کنید که پزشکتان به اندازه کافی در این زمینه مهارت و تجربه دارد.
مراقبت های بعد از آنژیوگرافی فمورال
فعالیت های مختلف بعد از آنژیوگرافی فمورال
- در صورت دریافت آرامبخش در طول عمل، 24 ساعت باید صبر کنید تا اثر آن کاملا از بین برود. در طول این مدت از رانندگی و کار با ماشین آلات سنگین خودداری کنید.
- تا یکی دو روز بعد از انجام آنژیوگرافی ورزش سنگین و شدید انجام ندهید. وسیله سنگین بلند نکنید و به خودتان فشار نیاورید. فعالیت های سبک مثل قدم زدن و آشپزی کردن مشکلی ایجاد نمی کنند.
- در صورتی که آنژیوگرافی فمورال انجام دادید تا دو روز اول بعد از عمل از پله بالا و پایین نروید.
- بعد از آنژیوگرافی فمورال و رادیال نباید روی مچ دستتان فشار وارد کنید یا آن را بیش از حد خم کنید. موقع بلند شدن از روی صندلی یا تخت خواب نیز مواظب باشید که وزنتان را روی مچ دست نیندازید.
- اگر پزشک توصیه کرده که باید بیشتر ورزش کنید پیاده روی انتخاب بسیار خوبیست. سعی کنید هر روز پیاده روی کنید و کم کم و به تدریج زمان آن را افزایش بدهید.
رژیم غذایی بغد از آنژیوگرافی فمورال
- برای اینکه رنگ مورد استفاده در آنژیوگرافی فمورال هر چه سریعتر از بدنتان بیرون بیاید مایعات زیاد فراوانی بنوشید. اگر مشکل قلبی، کلیوی و یا کبدی دارید و باید مصرف مایعات را محدود کنید قبل از هر اقدامی با پزشکتان مشورت کنید.
- رژیم غذایی سالم و متعادلی داشته باشید. از میوه ها و سبزیجات تازه و غلات کامل استفاده کنید. متخصص تغذیه نیز می تواند به شما کمک کند تا رژیم غذایی مناسبی داشته باشید.
داروهای آنژیوگرافی فمورال
- پزشک به شما خواهد گفت چه زمانی می توانید دوباره مصرف داروهایتان شروع کنید. علاوه بر این احتمالا داروهای جدیدی نیز برایتان تجویز می کند.
- اگر قبلا از داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین استفاده می کردید حتما پزشکتان را در جریان قرار بدهید تا تعیین کند چه زمانی دوباره می توانید مصرف آنها را ادامه بدهید.
- ممکن است پزشک برایتان داروهای رقیق کننده خون مثل آسپرین یا کلوپیدوگل تجویز کند. بسیار مهم است که حتما این داروها را طبق دستورالعمل پزشک مصرف کنید تا شریان کرونری باز شود و خطر حمله قلبی کاهش پیدا کند. در صورت بروز مشکل در طول مصرف داروها حتما به پزشک مراجعه کنید.
مراقبت از محل ورود کاتتر در آنژیوگرافی فمورال
- تا یک یا دو روز بعد از عمل، باند روی محل آنژیوگرافی فمورال را بر ندارید.
- اگر محل آنژیوگرافی فمورال دچار درد و تورم شد به مدت 10 تا 20 دقیقه روی محل کمپرس سرد بگذارید. هیچ وقت یخ را به صورت مستقیم روی پوستتان نگذارید بلکه اول آن را در یک حوله بپیچید و بعد استفاده کنید.
- اگر پزشک اجازه داد می توانید 24 تا 48 ساعت بعد از آنژیوگرافی فمورال دوش بگیرید اما حتما محل عمل را باید خشک نگه دارید.
- تا زمان بهبودی کامل نباید محل آنژیوگرافی فمورال را خیس کنید. ممکن است پزشک تشخیص بدهد که تا 1 هفته نباید حمام کنید.
- مراقبت ها و پیگیری های بعد از عمل آنژیوگرافی فمورال بخش مهمی از روند درمان شماست. حتما تمام قرار ملاقات هایتان با پزشک را پیگیری کنید و در صورت بروز مشکل با او تماس بگیرید.
در صورت بروز هر یک از موارد زیر حتما باید با اورژانس (115) تماس گرفته شود:
- از دست رفتن هوشیاری
- اختلال و مشکل در تنفس
- تنگی نفس، سرفه خونی یا درد ناگهانی در قفسه سینه
- حمله قلبی که با علائم زیر بروز می کند:
- احساس درد یا فشار در قفسه سینه
- تعریق
- تنگی نفس
- تهوع یا استفراغ
- درد، فشار یا احساس فشار در کمر، گردن، فک، قسمت فوقانی شکم، شانه و یا در یک یا هر دو بازو.
- سرگیجه و ضعف ناگهانی
- در صورتی که ضربان قلبتان سریع یا نامنظم بود با اورژانس تماس بگیرید. احتمالا به شما گفته می شود که یک عدد آسپرین با قدرت بالا یا 2 تا 4 عدد از آن با قدرت پایین مصرف کنید. تا رسیدن آمبولانس منتظر بمانید و سعی نکنید خودتان رانندگی کنید.
- اگر به آنژین قلبی مبتلا شده اید یا علائمی دارید که با استراحت از بین نمی روند و یا 5 دقیقه بعد از مصرف نیتروگلیسیرین علائمتان تغییری نکرد با اورژانس تماس بگیرید.
مراحعه به پزشک درباره آنژیوگرافی فمورال
در موارد زیر در آنژیوگرافی فمورال باید به پزشک مراجعه کنید:
- اگر محلی که کاتتر از آنجا وارد شده دچار خونریزی شده است.
- اگر متوجه وجود توده دردناک و در حال رشدی در محل کاتتر شده اید.
- اگر تب کردید.
- اگر دچار درد شدیدی هستید که با مسکن برطرف نمی شود.
- اگر پا یا بازویتان دچار بی حسی، سوزن سوزن شدن، کبودی و یا احساس سرما شد.
- در صورتی که دچار علائم عفونت از جمله موارد زیر شده اید:
- افزایش درد، تورم، گرما یا قرمزی محل آنژیوگرافی
- رگه های قرمز اطراف محل کاتتر
- تخلیه چرک از محل کاتتر
- تورم گره های لنفاوی گردن، زیر بغل یا کشاله ران
نتایج آنژیوگرافی فمورال
بعد از انجام آنژیوگرافی فمورال پزشک نتایج آن را بررسی می کند. این نتایج ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- نمایش تعداد عروق کرونری که توسط پلاک های چربی مسدود یا تنگ شده اند (آترواسکلروز)
- مشخص کردن محل انسداد در شریان های خونی
- بررسی نتایج جراحی باس پس عروق کرونر که قبلا انجام شده
- بررسی وضعیت خون رسانی به قلب
بعد از بررسی و تفسیر این نتایج پزشک بهترین گزینه برای درمان شما را تعیین می کند.
درباره بیماری های عروق کرونر چه می دانید؟
بیماری های عروق کرونر زمانی ایجاد می شوند که عروق اصلی و مهم بدن که وظیفه تامین خون، اکسیژن و مواد مغذی برای قلب را به عهده دارند آسیب می بینند. معمولا رسوبات حاوی کلسیم که به آنها پلاک گفته می شود و همینطور التهاب شریان ها عوامل اصلی بروز بیماری های عروق کرونر هستند.
پلاک های ایجاد شده در شریان ها باعث تنگ شدن آنها می شوند و به این ترتیب مانع از خونرسانی طبیعی و سالم به قلب می شوند. در نهایت، این کاهش جریان خون باعث ایجاد درد قفسه سینه، تنگی نفس و سایر علائم مربوط به بیماری های عروق کرونر می شود. در صورت انسداد کامل شریان ها حمله قلبی رخ می دهد.
علائم بیماری های عروق کرونر
تنگی عروق کرونر معمولا در مراحل اولیه علامت خاصی ندارد اما با افزایش پلاک های خونی و انسداد شریان ها علائم زیر بروز می کنند:
درد قفسه سینه ( آنژین):
در این حالت بیمار درد و سنگینی در قفسه سینه اش احساس می کند. معمولا این درد در قسمت میانی و چپ سینه اتفاق می افتد. به طور کلی آنژین بر اثر استرس های عاطفی یا جسمی اتفاق می افتد و در اغلب موارد هم بعد از چند دقیقه از بین می رود. ممکن است این درد در برخی افراد به خصوص خانم ها به صورت دردی زود گذر یا تیز باشد که در گردن، بازو و کمر احساس می شود.
تنگی نفس:
اگر قلب نتواند خون کافی برای تامین نیازهای بدن را پمپاژ کند به احتمال زیاد شما دچار تنگی نفس یا احساس خستگی شدید می شوید.
حمله قلبی:
در صورتی که عروق خونی کاملا مسدود شوند بیمار دچار حمله قلبی می شود. علائم و نشانه های اولیه حمله قلبی عبارتند از: احساس فشار در قفسه سینه، درد در شانه ها و بازوها و گاهی اوقات تنگی نفس و تعریق. البته حمله قلبی گاهی بدون هیچ علامتی اتفاق می افتد.
عوامل بروز بیماری های عروق کرونر
دلایل مختلفی باعث بروز بیماری های عروق کرونر می شوند از جمله:
- سیگار کشیدن
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- دیابت یا مقاومت به انسولین
- کم تحرکی و سبک زندگی غلط
بیشتربدانید؛ آنژیوگرافی و روش انجام آن
سوالات متداول درباره آنژیوگرافی فمورال
چه کسی آنژیوگرافی فمورال را انجام می دهد؟
آنژیوگرافی فمورال تحت نظر یک تیم پزشکی متخصص و آموزش دیده انجام می شود. این تیم شامل متخصص رادیولوژیست که عمل را انجام می دهد، کادر پرستاری و تکنسین های رادیوگرافی ( تصویر برداری پزشکی) می باشد. جراح متخصص عروق هم می تواند این عمل را انجام بدهد.
چه زمانی می توان نتایج آنژیوگرافی فمورال را دریافت کرد؟
دریافت نتیجه آزمایش آنژیوگرافی فمورال به موارد زیر بستگی دارد:
- فوریت دریافت نتیجه
- پیچیدگی معاینه
قبل از آنژیوگرافی فمورال پزشک اطلاعاتی درباره وضعیت شماکسب می کند. اگر قبلا با اشعه ایکس تصویربرداری انجام دادید یا از هر روش دیگری برای عکس برداری پزشکی استفاده کرده اید باید پزشک را در جریان قرار بدهید.
آنژیوگرافی فمورال چه چیزی را نشان می دهد؟
از طریق آنژیوگرافی فمورال می توان انسداد رگ های خونی را نشان بدهد. این انسدادها باعث ایجاد ناراحتی در قفسه سینه ( آنژین)، تنگی نفس و سایر علائم مربوط به بیماری های قلبی می شوند. ممکن است انسدادهای عروق خونی نشانه ای از وجود یک بیماری قلبی مهم و جدی باشند که می توانند منجر به حمله قلبی شوند.
پزشک متخصص می تواند از طریق آنژیوگرافی فمورال متوجه شود که آیا جریان خون در مسیر خود با مانع روبرو می شود یا نه. در صورت وجود انسداد و مانع در شریان های خونی، پزشک می تواند بفهمد که دقیقا کدام یک از شریان ها مسدود شده اند و بهترین گزینه درمانی برای شما چیست.
آیا آنژیوگرافی فمورال روش ایمن و بی خطریست؟
آنژیوگرافی فمورال به طور کلی در دسته روش های تشخیصی بی خطر قرار دارد و موارد عوارض جانبی آن در کمتر از یک درصد بروز می کند. با این حال مثل هر روش دیگری در آنژیوگرافی فمورال هم خطر خونریزی، عفونت و ضربان قلب نامنظم وجود دارد. در موارد نادری ممکن است بیمار بعد از آنژیوگرافی دچار عوارض جدی تری مثل حمله قلبی، سکته مغزی و مرگ شود. برای جلوگیری از بروز هر نوع عارضه جانبی، حتما قبل از آنژیوگرافی فمورال باید پزشکتان را در جریان داروهای مصرفی، آلرژی ها و حساسیت هایتان قرار بدهید.
بعد از آنژیوگرافی فمورال چه مواردی را در خانه باید رعایت کرد؟
- تا 24 ساعت استراحت کنید.
- مایعات فراوان بنوشید.
- رژیم غذایی معمولی خودتان را ادامه بدهید.
- حداقل تا یک روز به محل پانسمان دست نزنید.
- حداقل تا 24 ساعت بعد از آنژیوگرافی رانندگی نکنید.
- حداقل تا 2 روز بعد از آنژیوگرافی ورزش های سنگین انجام ندهید.
- حداقل تا 12 ساعت حمام نکنید.
- حداقل تا 24 ساعت بعد از آنژیوگرافی سیگار نکشید.