آسیب شناسان حرفهای گفتار درمانی، پیشرفت و درمان اختلالات را ارزیابی کرده و به مشکلات گفتاری، زبان و بلع کمک می کنند. گفتار درمانی موفقیت آمیز باعث بهبود ارتباط و کنترل عضلات، اصلاح مشکلات جویدن و خوردن و همچنین افتادگی، در بیماران فلج مغزی می شود. گفتار به توانایی ایجاد صداها اشاره دارد، در حالی که زبان مربوط به فهم و برقراری ارتباط است. گفتار درمانگرها به بیماران فلج مغزی در هر دو زمینه کمک می کنند و آنان را برای رفع مشکلات گفتاری و زبانی راهنمایی میکنند. در این مقاله از بخش مغزو اعصاب به گفتار درمانی و نحوه کمک آن به بیماران فلج مغزی می پردازیم.
گفتار درمانی چگونه به کودکان مبتلا به فلج مغزی کمک می کند؟
توسعه گفتار و زبان در کودکان به طور معمول از الگویی خاصی پیروی می کند. کسانی که فلج مغزی هستند ممکن است این الگوها در آنان به صورت پیش بینی نشده ناقص پیشرف کند یا پیشرفت نکند. این شرایط نیازمند گفتار درمانی هستند.
مشکلات گفتاری عبارتند از:
اختلالات مفصلی
بیماران فلج مغزی ممکن است ضعف حرکتی دهان و دندان و ضعف عضلات سر، گردن، صورت و گلو را تجربه کنند. این شرایط در توانایی کودک برای ایجاد صداها، تشکیل هجا و گفتن کلمات اختلال ایجاد میکند. مشکلات بیان شده می تواند درک دیگران از گفتار کودک دشوار یا غیرممکن کند.
اختلالات تسلط
وقفه هایی مانند لکنت زبان، شکستن جریان گفتار، مانع از برقراری ارتباط و سرخوردگی افراد مبتلا به اختلالات تسلط است.
اختلالات صوتی
مشکلات تشدید صدا و سایر اختلالات صوتی هنگامی رخ می دهد که بیماران فلج مغزی دارای مشکلات کنترل صدا و کیفیت صدا باشند. این وضعیت تعامل کودکان را دشوار می کند و همچنین هنگام صحبت کودک ممکن است درد یا ناراحتی ایجاد شود.
بیشتر بدانید: دانش گفتار درمانی چه اهمیتی دارد؟
اختلالات دیسارتریا
بیماران فلج مغزی گاهی اوقات دچار اختلال در حرکت عضلاتی می شوند که برای تولید گفتار مورد استفاده قرار می گیرند. این مناطق شامل زبان، لب و چین های صوتی است. برخی از علائم دیسارتریا عبارتند از:
- تأخیر در گفتار
- حرکت محدود صورت
- حرف زدن غیر طبیعی یا صحبت های ریتمیک
اختلالات دیسفاژی، مشکل در بلع یا هضم غذا از دهان به معده است. علائم بیماری دیسفاژی شامل موارد زیر است:
- مشکل در بلع یا هضم غذا
- بالا آوردن
- سوزش سر دل مکرر
- سرفه و زخم معده
اختلالات اضطراب آسیب به بخشی از مغز است که بر زبان و گفتار تأثیر می گذارد. این اختلال باعث ایجاد مشکل در صحبت کردن، نوشتن، بیان و گوش دادن می شود. علائم اختلالات عبارتند از:
- صحبت کردن با مشکل
- درک مشکل در ارتباطات
- مشکل در خواندن یا نوشتن
- استفاده از کلمات دیگر برای کلمه مورد نظر
علاوه بر مشکلات تولید صداها، هجاها و عبارات، بیماران فلج مغزی ممکن است با مشکلات زبانی روبرو شوند، از جمله:
مبارزات پذیرشی
پردازش و فهم زبان، برخی از بیماران فلج مغزی را به چالش می کشد. گفتار و زبان درمانی مهارتهای شناختی و تفسیری را که برای جلب معنا از زبان و ارتباطات لازم است تقویت می کند.
اختلالات بیانی
مشکل در کنار هم قرار دادن کلمات برای انتقال ایده ها ممکن است توانایی برخی بیماران در برقراری ارتباط موثر را مختل کند. اختلالات بیانی همچنین ممکن است منجر به محدود کردن واژگان و استفاده نادرست از زبان در محیط های اجتماعی شود.
اختلالات شناختی، ارتباطی
مشکلات زبانی که توسط کودکان مبتلا به فلج مغزی تجربه می شود ممکن است شامل مهارت های ارتباطی، ادراک، حافظه، سازماندهی، حل مسئله و سایر کارکردهای شناختی باشد.
مزایای استفاده از صحبت های عملی
گفتار درمانی مزایای گسترده ای برای بیماران فلج مغزی دارد. نه تنها روند تعامل ارتباطی را بهبود می بخشد بلکه گفتار درمانی نیز می تواند برای تقویت و بهبود کنترل عضلات صورت و دهان مورد استفاده قرار گیرد. دیسفاژی و مشکلات تغذیه ای دهان و دندان بر بیماران به روش های مختلفی تأثیر دارد.
این بیماری می تواند شامل مشکلات در جویدن، بلع، لثه، سرفه و نوشیدن باشد. حفظ وزن و تغذیه سالم بدن ممکن است برای کودکانی که مبتلا به این بیماری هستند، چالش هایی را ایجاد کند: از جمله نگرانی های هیدراسیون و سوال در مورد رشد جسمی در طولانی مدت.
بیشتر بدانید: همه چیز درمورد یک تغذیه سالم برای کودکان
تغذیه و بلع درمانی که توسط آسیب شناسان گفتار و زبان انجام می شود، تضمین می کند که چالش های جسمی در مصرف غذایی کودک اختلال ایجاد نمی کند. علاوه بر نیازهای بیمار، گفتار درمانی؛ والدین، اعضای خانواده و مراقبان را نیز شامل می شود. علائم فلج مغزی قابل سازگاری نیست بنابراین هر خانواده با چالش های سختی روبرو است.
قبل از تهیه برنامه های گفتار درمانی، درمانگران به دنبال دریافت اطلاعات هستند. درمان موفقیت آمیز باعث سهولت مراقبت و کاهش استرس در مراقبین می شود. ارتباطات پل ارتباطی اساسی بیماران و مراقبان است. متأسفانه ، فلج مغزی بعضی اوقات توانایی کودک را برای پردازش، درک و پاسخ به روشهای معمولی قطع می کند.
گفتار و زبان درمانی به بیماران کمک می کند تا نیازهای خود را با وضوح بیشتری بیان کنند و فشارهایی را که والدین، معلمان و اعضای خانواده تجربه می کنند کاهش میدهد.
گفتار درمانی از توسعه در این مناطق پشتیبانی می کند:
- تولید صداها، کلمات و هجا
- گام صدا
- تنظیم میزان صدا
- گوش دادن و ادراک
- بیان و تلفظ
- واژگان
- درک و درک
- کیفیت صدا
- جویدن و بلعیدن
با پیشرفت مهارت های ارتباطی ، بیماران فلج مغزی اعتماد به نفس کسب می کنند و در طیف گسترده ای از فعالیت ها شرکت می کنند. درمان مؤثر از رشد شناختی و عاطفی پشتیبانی می کند. تقویت مهارت های اجتماعی و کمک به کودکان مبتلا فلج مغزی با محیط های مختلف موثر است. گفتار درمانی ممکن است منجر به پیشرفت در این زمینه ها شود:
- اعتماد به نفس و عزت نفس
- تمایل به تعامل اجتماعی
- یادگیری و برقراری ارتباط در مدرسه
- بیان افکار و عقاید
- استقلال
- حل مسئله
- کیفیت کلی زندگی
پیش بینی های کلمات و زبان در گفتار درمانی
آسیب شناسان زبان به طور ساده (SLP) متخصصان پزشکی معتبر و دارای آموزش ارتباط ویژه هستند. پزشکان متخصص، که به طور غیررسمی به عنوان گفتار درمانی شناخته می شوند، مسئول توسعه زبان، ارتباطات انسانی و اختلالات مرتبط هستند.
قبل از توصیه تمرین های گفتاری و زبانی، SLP ارزیابی توانایی ها و محدودیت های هر بیمار را انجام می دهد. با ترسیم تکنیک های مختلف درمانی، دوره درمانی ساخته می شود که اهداف درمانی شفاف دارد. پس از مداخله مناسب، بررسی و آزمایش دوره ای، بازخورد حیاتی را ارائه می دهد که آسیب شناسان گفتار را قادر می سازند تا درمان اصلاحاتی انجام دهند.
گفتار درمانی از روشهای مختلفی برای رفع مشکلات بلع، افزایش عملکرد دهانی وحرکتی، تقویت درک و تسهیل ارتباطات استفاده می کند. تکنیک ها با توجه به نیازهای منحصر به فرد هر بیمار توصیه می شود. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تمرینات بلع
بلع و تغذیه درمانی به منظور تقویت کنترل عملکرد حرکتی دهان و دندان طراحی شده است. گفتاردرمانگرها از تکنیک های مختلفی برای کمک به بلع استفاده می کنند، از جمله ماساژ صورت و تمرینات لب، زبان و فک این درمان عضلات صورت و فک را که برای خوردن، نوشیدن و بلع استفاده می شود، تقویت می کند و توانایی های ادراکی را افزایش می دهد.
بیشتر بدانید: ماساژ صورت و روش های مهم برای آن
تمرینات فک، لب و زبان
ضعف عضلانی و هماهنگی ضعیف دهانی حرکتی باعث ایجاد اختلال در برقراری ارتباط و تغذیه و ایجاد مشکلات اجتماعی برای بیماران فلج مغزی می شود. تمرینات متناسب باعث تقویت عضلات لب، فک و زبان می شود. فشار دهنده زبان برای ایجاد مقاومت، ایجاد قدرت و کنترل استفاده می شود. و همچنین برای ایجاد قدرت و آموزش عضلات صورت ممکن است خوردن غذاهای بدون چربی توصیه شود.
درمان
بیان تکنیک مناسب بخش بزرگی از این نوع گفتار درمانی است. از طریق تمرینات تکراری، آسیب شناسان گفتار نشان می دهند که چگونه دهان و زبان با هم کار می کنند و صداها، هجاها و کلمات را تولید می کنند. آینه ها اغلب برای کمک به کودک در یادگیری کنترل صورت استفاده می شوند و پیشرفت بصری زیادی را نشان می دهد.
تمرینات دمیدن و تنفس
دمیدن روی سوت به تمرین عضلات دهان کمک می کند تا شکل های لازم برای تولید صداهای خاص را ایجاد کنند. فعالیت های دمنده همچنین باعث تقویت عضلات شکمی شده و به بیماران مبتلا به سی پی کمک می کند تا تنفس را کنترل کنند.
ارتباط زبان و کلمه
گفتاردرمانگرها از تصاویر، کتابها و اشیاء برای تحریک رشد زبان استفاده می کنند. به عنوان مثال ، هنگام بازی و صحبت با کودک،درمانگرها الگوهای صحیح زبان و ارتباط را الگوبرداری می کند و باعث می شود کودک مهارت واژگان و دستور زبان ها را بیاموزد.
استفاده از فلش کارت
این بازی سرگرم کننده و تعاملی می تواند به کودکان و درمانگران کمک کند تا روی صداهایی که ممکن است کودک با آنها مشکل داشته باشد متمرکز شوند. بازی های سرگرم کننده به درگیر کردن بیماران و هیجان هنگام یادگیری کمک می کند.
تمرینات آینه ای
این نوع درمان به کودکان کمک می کند تا درک کنند که حرکات دهان برای حروف با صدای معین چگونه باید باشد. این مسئله به بهبود این شرایط کمک می کند. امیدوارم این مقاله توانسته باشد به شما در درمان بیماران فلج مغزی کمک کرده باشد. پیشنهادات و تجربیات خود را با دیگر کاربران دکتر سلام به لشتراک بگذارید.