زونا، که به آن herpes zoster یا zoster نیز می گویند، وقتی رخ می دهد که یک ویروس در سلول های عصبی دوباره فعال می شود و باعث جوش می شود. این ویروس، ویروس واریسلا زوستر، که باعث زونا می شود، همان ویروسی است که باعث بروز آبله مرغان می شود. این ویروس عضوی از خانواده ویروس های تبخال است. بعد از آبله مرغان، ویروس واریسلا در بافت عصبی بدن باقی می ماند و تقریبا هیچوقت از بدن خارج نمی شود. این ویروس غیرفعال است اما می تواند بعد از مدتی فعال شود و باعث زونا شود. در ادامه این مقاله ار بخش بیماری های دکتر سلام به توضیج کامل درباره بیماری زونا پرداخته و با آن آشنا می شویم.

زونا چیست؟

پزشکان نظر قطعی درباره چگونگی و چرایی فعال شدن این ویروس ندارند اما معتقدند پاسخ سیستم ایمنی شما در برابر ویروس سال ها بعد از آبله مرغانِ کودکی، تضعیف می شود. وقتی ویروس دوباره فعال می شود، در میان اعصاب حرکت می کند و اغلب باعث احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن در موضع می شود.دو یا سه روز بعد، وقتی ویروس به پوست می رسد، تاول های به هم پیوسته در سر تا سر عصب آسیب دیده، ظاهر می شوند. شاید پوست خیلی حساس باشد و درد شدید احساس کنید.

زونا

اگر آبله مرغان گرفته اید، در معرض خطر رشد زونا هستید. اما ویروس در هر کسی که آبله مرغان گرفته فعال نمی شود. این بیماری اغلب در افراد بالای 50 سال و افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند، ظاهر می شود. برای مثال، اگر شما تحت درمان سرطان هستید، بیشتر در معرض ابتلا به زونا هستید.

افرادی که ایدز دارند معمولا دچار این بیماری می شوند که یکی از اولین نشانه های وجود مشکل در سیستم ایمنی بدن است. با افزایش سن، احتمال ابتلا به زونا افزایش می یابد، اگرچه این بیماری در هر سنی می تواند بروز پیدا کند. وقتی کودکان به زونا مبتلا می شوند، که عادی نیست، معمولا بسیار خفیف است. در بیش از 20 درصد از مردم ایالات متحده بیماری زونا تا حدی گسترش پیدا می کند.

عوارض بالقوه زونا عبارت اند از:

درد عصب بعد از زونا

حدود 10 درصد بزرگسالان مبتلا به زونا، تا مدت ها در ناحیه پوست که جوش ها ایجاد شده بودند، درد دارند حتی بعد از اینکه جوش کاملا درمان شده است. این بیماری ممکن است تا ماه ها و گاهاً تا سالها دوام داشته باشد. درد شدید در بیماران مسن بیشتر است و اغلب با حساسیت شدید به گرما و سرما در ناحیه آسیب دیده پوست همراه است.

زونا چشم

این عارضه وقتی رخ می دهد که زونا به چشم سرایت می کند. زونا چشم می تواند بینایی شما را تحت تاثیر قرار دهد و حتی باعث کوری شود. به علاوه بسیار دردناک است.

زونا گوش

سندروم رامسی هانت یا زونا خمیده نیز نامیده می شود. زونا گوش وقتی رخ می دهد که این بیماری گوش ها را تحت تاثیر قرار دهد و می تواند باعث کاهش شنوایی شود.

زونا

فلج بل

زونا می تواند باعث فلج بل شود که طی آن یک عصب صورت فلج می شود.


بیشتر بخوانید: فلج بل و هر آنچه باید در مورد آن بدانید


علائم زونا

زونا اغلب با احساس سوزش، خارش خفیف یا سوزن سوزن شدن یا تیر کشیدن یک قسمت پوست، شروع می شود. موضع اغلب تنها روی یک سمت قفسه سینه، شکم یا صورت یا قسمتی از دست یا پا قرار دارد. پوست ممکن است به شدت حساس باشد، بنابراین نمی توانید لباس هایی بپوشید که روی عارضه کشیده می شوند یا آن را لمس می کنند.

بعد از پنج روز پوست قرمز می شود و کمی خارش دارد و جوش ظاهر می شود. تاول ها ممکن است گرد گرد یا به هم پیوسته باشند، که تقریبا مسیر عصب آسیب دیده را دنبال می کنند. تاول ها ممکن است درد داشته باشند یا بخارند و برخی ممکن است به اندازه کف دست باشند. تاول ها 2 تا 7 روز مدام ظاهر می شوند و در نهایت ترکیده و پوست می دهند و سپس التیام می یابند. همچنین این بیماری ممکن است باعث خستگی، تب کم و درد عضلانی خفیف شوند.

تشخیص زونا

تشخیص این بیماری قبل از بروز نشانه های آشکار بیماری، ممکن است سخت باشد. وقتی جوش یا تاول ظاهر می شود، شاید پزشک بر اساس علائم شما و ظاهر پوستتان تشخیص زونا دهد. گاها وقتی تشخیص قطعی نباشد، پزشک ممکن است بافت را نمونه برداری کرده، سلول ها را از پوست آسیب دیده بردارد و با میکروسکوپ های مخصوص تغییر سلولی به دلیل این بیماری ، مورد آزمایش قرار دهد. اگر پل بینی تان یا هر جایی نزدیک چشم جوش داشته باشید، پزشک شما را به یک چشم پزشک نیز معرفی می کند.

زونا

دوره نقاهت بیماری زونا

این بیماری معمولا 7 تا 10 هفته طول می کشد، اگرچه از بین رفتنِ کاملِ تاول ها ممکن است چندین هفته طول بکشد. ظاهر پوستتان به احتمال زیاد طی چهار هفته به حالت عادی بر می گردد. در برخی افراد در ناحیه جوش ها لکه های تیره باقی می ماند. مدت درد بسیار مختلف است. درد اکثر افراد طی 2 یا 3 ماه کاهش پیدا می کند. حدود 10 درصد افراد چندین ماه درد دارند و حدود 2 درصد افراد تا بیش از 1 سال درد دارند.

جلوگیری از بیماری زونا

یک واکسن به نام زوستاواکس برای افراد 60 ساله و بیشتر توصیه می شود تا از زونا جلوگیری کند و خطر درد عصب بعد از این بیماری را کاهش می دهد. این واکسن برای افرادی که 50 سال یا بیشتر دارند نیز تایید شده است. این واکسن تنها یک بار تزریق می شود. مواد تشکیل دهنده این واکسن همانند واکسن آبله مرغان برای کودکان است اما دز آن 14 برابر قوی تر است.

در یک مطالعه بزرگ، در بیمارانی که واکسن زوستاواکس زدند، خطر ابتلا به زونا 50 درصد کاهش یافته و از بین کسانی که مبتلا به زونا بودند، کسانی که به جای درمان این بیماری، واکسن زدند، خطر درد عصب بعد از زونا 39 درصد کاهش داشته است. واکسن زونا برای کسانی که مبتلا به زونا هستند یا کسانی که درد عصب بعد از زونا دارند، مفید نیست و نباید استعمال شود. واکسن استاندارد آبله مرغان برای کودکان تازه به بازار آمده و نمیتوان میزان کارآمدی آن در جلوگیری از زونا در آینده را سنجید.

درمان بیماری زونا

اگر بیماری شما طی 72 ساعت بعد از ظاهر شدن جوش تشخیص داده شود، پزشک ممکن است داروی ضد ویروس تجویز کند. بعضی داروهای ضد ویروس که برای درمان این بیماری مصرف میشوند عبارت اند از اسیکلوویر (زویراکس)، فامسیکلوویر (فامویر) و والاسیکلوویر (والترکس). داروهای ضد ویروس ممکن است خطر ابتلا به درد (طولانی مدت) مزمن زونا را کاهش دهند.جوش پوست و تاول باید یک یا دوبار در روز با آب خنک شسته شوند. پزشک شما ممکن است به شما پیشنهاد کند پماد آنتی بیوتیک روی موضع بمالید.

زونا

چون درد ناشی از زونا می تواند شدید باشد، شاید پزشک داروی مسکن نیز تجویز کند. برای درد عصب بعد از این بیماری، اغلب داروهای مختلفی تجویز می شوند تا درد ناشی از جوش های از بین رفته را کاهش دهند. این داروها، درک علائم درد را توسط سیستم عصبی مرکزی تغییر می دهند. این دارو شامل آمی تریپتیلین (الاویل)، دوکسپین (اداپین،سین کووان) و گاباپنتین (نورونتین) می شوند. وقتی این بیماری به چشم سرایت می کند، متخصص چشم (چشم پزشک) باید بلافاصله مشاوره دهد.

داروهای ضد ویروس

این داروها ممکن است پیشرفت جوش زونا را کُند کند بخصوص اگر طی 72 ساعت بعد از اولین علائم مصرف شوند. همچنین احتمال بروز عوارض را می تواند کاهش دهد.

پزشک شما ممکن است موارد زیر را تجویز کند:

  • اسیکلوویر (زویراکس)
  • فامسیکلوویر (فامویر)
  • والاسیکلوویر (والترکس)

با پزشک یا دارو ساز خود درباره اثرات جانبی این دارو صحبت کنید تا بدانید که آیا نسبت به شایط بیماری شما و داروهای دیگری که مصرف می کنید ایمن است یا خیر.

مسکن ها

این بیماری باعث التهاب و درد می شود. پزشک شما ممکن است برای کاهش ناراحتی های خفیف، برخی داروهای بدون نسخه را به شما پیشنهاد کند.

که شامل موارد زیر می شود:

همچنین این مسکن ها درد عصب بعد از زونا را نیز از بین می برند که در اصل مسکنی است که افراد بعد از از بین رفتن جوش ها زونا، آن را مصرف می کنند.

زونا

دیگر تجویز ها

اگر بعد از از بین رفتن جوش ها درد شدید داشتید، یا در دوران ابتلا به زونا دچار عفونت شوید، پزشکتان ممکن است تجویز کند:

کرم کپسایسین

مراقب باشید به داخل چشم نرود.

داروی بی حسی

ممکن است برای تسکین درد شما لیدوکائین تجویز شود. که اشکال مختلفی مانند کرم، لوسیون، چسب زخم، پودر و اسپری و غیره باشد.

آنتی بیوتیک

اگر باکتری، پوست و جوش را آلوده کند، به این دارو احتیاج خواهید داشت. ولی اگر باکتری نقشی نداشته باشد، دیگر آنتی بیوتیک بی ثمر خواهد بود.

داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای

داروهای مشابه بسیاری برای تسکین درد پس از درمان پوست وجود دارد. مانند آمی تریپتیلین، دیزپارامین (نورپرمین) و نورتریپتیلین  (آونتیل، پاملور). اگر افسردگی دارید، این داروها افسردگی را نیز درمان می کند. پزشک شما می تواند به شما درباره مزایا و معایب موجود بگوید.


بیشتر بخوانید: مهمترین عاملی که باعث بیماریهای پوستی میشوند


درمان خانگی برای بیماری زونا

درمان های مختلفی برای این بیماری وجود دارد که خانگی هستند. البته هیچکدام از آنها به طور مستقیم این بیماری را برطرف نمی کنند اما باعث می شوند که درد کمتر شود و قدرت این بیماری کمتر شود. اگر دچار این بیماری هستید بهتر است که یک یا دو تا از راه های زیر را در خانه بر روی خود امتحان کنید.

در بند های زیر بهترین روش های خانگی به زبان ساده بیان شده اند:

استفاده از سیر

از سیر می توان برای درمان بیماری زونا استفاده کرد. روش اول این است که شما یک حبه سیر آماده کنید و آن را خرد کنید. به طوری نرم شود و بتوان آن را روی یک سطح قرار داد. سپس سیر را هر روز به مدت سی دقیقه بر روی مکان مورد نظر خود قرار دهید تا بیماری بهبود پیدا کند. راه دوم این است که شما سیر را با آب جوش ترکیب کنید. ابتدا کافی است آب جوش برای خود آماده کنید و سپس یک حبه سیر را به مدت پنج دقیقه درون آن قرار دهید. حاصلی که در دستان شما قرار دارد یک عصاره است که باید به مدت یک ساعت بر روی منطقه زونا قرار بگیرد.

استفاده از سیر و الکل

سیر می تواند با مایعات دیگری هم ترکیب شود که یکی از آنها الکل است. شما باید چند حبه سیر برای خود آماده کنید و مانند روش قبلی سیر را خرد کنید تا کاملا له شود. سپس آن را درون بیست میلی لیتر الکل قرار دهید و بگذارید که از این ترکیب دو روز بگذرد. بعد از گذشت دو روز می توانید از عصاره آن بر روی منطقه زونا استفاده کنید. اگر نمی خواهید هیچگونه مایعاتی را با سیر ترکیب کنید، کافی است سیر و پیاز را با هم رنده کنید و از حاصل آن روزانه برای درمان خود استفاده کنید و روی نقطه مورد نظر قرار دهید.

زونا

استفاده از روغن درخت چای

از روغن درخت چای می توان به سه روش برای درمان این بیماری استفاده کرد. راه اول بسیار ساده است. تنها کافی است که چند قاشق سوپ خوری روغن را با آب ترکیب کنید و از آن به مدت سه بار در روز برای منطقه زونا خود استفاده کنید. راه دوم این است که روغن درخت چای را با روغن زیتون ترکیب کنید.

این مخلوط را می توان برای رفع خارش در منطقه زونا استفاده کرد. بعد از آنکه این دو روغن را ترکیب کردید، آن را به روی منطقه زونا خود به آرامی ماساژ دهید تا تاثیر خود را بگذارد. در راه آخر شما می توانید روغن درخت چای را با روغنی به نام روغن اسطوخودوس ترکیب کنید. از این ترکیب می توان یک کمپرس سرد یا گرم ایجاد کرد که برای منطقه زونا بسیار مفید است.

استفاده از کمپرس سرد

به دو روش می توانید از کمپرس سرد استفاده کنید. راه اول استفاده از یخ است. شما می توانید یخ را بر روی منطقه این بیماری قرار دهید و این کار را چند بار در روز انجام دهید. راه دوم این است که با استفاده از آب سرد منطقه ای که در آن بیماری زونا وجود دارد را خیس کنید و بعد از دقایقی آن منطقه را به کمک حوله خشک کنید. کمپرس سرد به شما کمک می کند که درد کمتری را در آن منطقه احساس کنید و خارش بدن شما کمتر خواهد شد.

استفاده از آلوئه ورا

آلوئه ورا هم مانند درمان های بالا راه و روش های مختلفی دارد که به شما ساده ترین راه ها گفته می شود. در ابتدا باید حدود دویست گرم آلوئه ورا برای خود پیدا کنید. سپس باید پوست آن را به خوبی جدا کنید و عصاره اش را در ظرفی قرار دهید. در نهایت باید به وسیله همان عصاره، منطقه زونا را بپوشانید و بگذارید که نیم ساعت بماند. راه بعدی این است که تمام مراحل روش قبلی را طی کنید و در نهایت به عصاره کمی عسل اضافه کنید و سپس آن را بر روی منطقه زونا قرار دهید. هر دو روش به خوبی عمل می کنند و می توانید یک روز در میان این کار را انجام دهید.

استفاده از عسل

عسل کاربرد های زیادی در درمان بیماری های مختلف دارد. از عسل می توان برای تسکین درد استفاده کرد. برای بیماری زونا هم عسل کاربرد های متعددی دارد. کافی است چند قاشق عسل را در کمی ظرف قرار دهید. سپس یک پنبه برای خود آماده کنید و آن را به وسیله عسل آغشته کنید و بر روی منطقه زونا قرار دهید.

عسل باید به مدت پانزده دقیقه بر روی آن منطقه قرار بگیرد. سپس برای شستشو از آب گرم استفاده کنید تا اثری از چسبناکی عسل بر روی بدن شما باقی نمانده باشد. همین کار را به مدت چند بار در روز باید اجرا کنید تا بتوانید نتیجه دلخواه خودتان را دریافت کنید.

استفاده از شیر

افرادی که حوصله کاری را ندارند یا بسیاری از وسایل در دسترس آنها نیست و می خواهند از یک درمان ساده برای بیماری زونا خود استفاده کنند، می توانند به این روش رجوع کنند. در این روش شما تنها به یک لیوان شیر و پنبه نیاز دارید و روش کار بسیار ساده ای دارد. پنبه را کمی در شیر قرار دهید و سپس آن را بر روی منطقه زونا قرار دهید. به همین راحتی می توانید چندین بار این کار را در روز انجام دهید تا بیماری شما بهبود پیدا کند.

زونا

روش های دیگری هم در کنار این نوع درمان های خانگی وجود دارد که همگی می توانند تاثیر مفیدی بر روی بیماری زونا داشته باشند. روش های بالا خود برای درمان کافی هستند و نیازی به استفاده از وسایل زیاد نیست. تنها چیزی که مهم است استفاده مداوم از این روش های درمان است تا بتوانید نتیجه مطلوب خود را دریافت کنید و بیماری تان از بین رود.

پیش بینی بیماری زونا

درمان به موقع و سریع ممکن است از عوارض طولانی مدت جلوگیری کند، بنابراین اگر علائم زونا را داشتید، بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید. اکثر افراد از مرحله حاد بدون درد بیرون می آیند و رنگ پوست به حالت عادی بر می گردد. بعد از ابتلا به این بیماری امکان بازگشت آن غیر عادی است.

این بیماری تنها در 2 درصد افراد قابل برگشت است اما زونا، در افراد مبتلا به ایدز تا 20 درصد افراد دوباره بیماری بر می گردد. عوارض طولانی مدت این بیماری مانند درد عصب بعد از زونا، ممکن است تا ماه ها یا سال ها ادامه داشته باشد. این بیماری همچنین ممکن است درجه های تغییر رنگ پوست متفاوتی داشته باشد و ابتدا پوست را تیره تر کند.

آیا زونا می تواند روی باسن شما بروز پیدا کند؟

بله، این بیماری می تواند روی باسن شما ظاهر شود. زونا اغلب بر روی بدن و باسن تشکیل می شود. همچنین ممکن است در دیگر قسمت های بدن، مانند پاها، بازوها، و یا صورت بوجود آید. زونا (هرپس زوستر) با خارش پوست  شناخته می شود. این خطر برای کسی است که آبله مرغان را تجربه کرده است. ویروس واریسلازوستر باعث زونا و آبله  مرغان می شود. طبق گزارش کنترل و پیشگیری بیماری ها، در ایالات متحده هر سال حدود 1 میلیون نفر زونا می گیرند.

علائم بیماری زونا

این بیماری که برای اولین بار روی تنه، باسن و یا مکان دیگری ظاهر می شود، معمولا بیماری پوستی است و اغلب با درد همراه است. در برخی افراد، درد  بسیارشدید است وگاهای غیرقابل تحمل می گردد . این بیماری معمولا در جایی از بدن ظاهر می شود که در آن جوش و  تاول، عرض یک تا پنج روز رشد خواهد کرد.

علائم این بیماری در ابتدا شامل موارد زیر است:

  • احساس سوزن سوزن شدن، بی حسی، خارش، سوزش،
  • حساسیت به لمس

علائم چند روز پس از این بیماری عبارتنداز:

  • جوش قرمز
  • تاول های قرمز پر از مایع  که باعث خشکی پوست می شود.
  • خارش

زونا

سایرعلائم ممکن است عبارتند از:

  • سردرد
  • تب و لرز
  • خستگی
  • حساسیت به نور
  • ناراحتی معده

علائم جانبی زونا اغلب فقط روی یک طرف بدن تاثیر می گذارند. به عبارت دیگر، زونا می تواند روی طرف چپ باسن شما ظاهر شود نه سمت راست. برخی افراد مبتلا به زونا تنها درد را بدون ایجاد جوش و تاول تجربه می کنند. دوره درمان زونا بین دوتا شش هفته طول می کشد.

زونا درمان ندارد؟

گرچه هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد، پیگیری سریع ممکن است باعث تسریع بهبودی شما و کاهش عوارض شود.

به احتمال زیاد پزشک داروهای ضدویروسی تجویز می کند، مانند:

  • (acyclovir (Zovirax
  • (famciclovir (Famvir
  •  (valacyclovir (Valtrex

اگر درتان شدید است،دکتر ممکن است این داروها را نیز تجویز کند:

  • ضد انعقادی، مانند گاباپنتین
  • ضددرد مانند کدئین
  • عوامل کاهش دهنده درد ، مانند لیدوکائین
  • داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای مانند آمیتریپتیلین

اکثر افرادی که به زونا مبتلا می شوند،  تنها یک باراین بیماری را تجربه می کنند.  با این وجود، ممکن است دوبار یا بیشتر درگیر این بیماری شوند.

مراحلی وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید و ممکن است برخی از آنها خارش یا درد این بیماری را کاهش دهد، از جمله:

  • ضد درد، مانند استامینوفن (Tylenol)، اگر داروی ضد درد برایتان تجویز نشده است.
  • لوسیون کالامین
  • حمام آفتاب کلوئیدی
  • کمپرس یخ

چه کسی در معرض خطر ابتلا به زونا است؟

خطر ابتلا به زونا با افزایش سن زیاد می شود. افرادی که درمعرض بیشترین خطر قرار دارند عبارتند از:

  • افراد مبتلا به HIV، لنفوم یا لوسمی که سیستم ایمنی آن ها ضعیف است.
  •  افرادی که از داروهای ضدعفونی کننده استفاده می کنند، از جمله استروئیدها و داروهای مورد استفاده برای گیرنده های عضو پیوند.

اگرچه این بیماری در کودکان رایج نیست،اما یک کودک بیشتر در معرض خطر زونا قرار دارد اگر:

  • مادردر دوران بارداری این بیماری را داشته است.
  • کودک قبل از 1سالگی آبله  مرغان گرفته است.

زونا

واکسن زونا

در اواخر سال 2017، اداره غذا و دارو جایگزینی واکسن جدید زونا،بنام Shingrix را با واکسن قبلی Zostavax تایید کرد. به گفته موسسه ملی کهنسالی، Shingrix ایمن است و بیشتر از Zostavax توصیه می شود.

قبل از تزریق واکسن، با پزشک خود مشورت کنید. معمولاً آنها توصیه می کنند که  از Shingrix استفاده کنید حتی اگر شما:

  • قبلا به این بیماری مبتلا شده اید.
  • قبلا zotavax دریافت کرده اید.
  • خاطرتان نیست که دچار آبله مرغان شده اید یا نه.
  • اگردارای سیستم ایمنی ضعیف، تب و یا بیماری دارید، Shingrix توصیه نمی شود.

زونا و زگیل ممکن است در هر جایی از بدن شما ظاهر شوند، از جمله یک یا دو طرف باسن.

راه های انتقال زونا و واگیردار بودن آن

راه انتقال این بیماری با آبله مرغان تفاوت بسیاری دارد. آبله مرغان را می توان از طریق تنفس هم انتقال داد اما بیماری زونا تنها یک راه انتقال دارد و آن هم لمس ترشحات تاول ها است. البته این روش انتقال تنها در صورتی رخ می دهد که شخصی که آنها را لمس می کند تا به حال آبله مرغان نگرفته باشد.

این بیماری دارای تاول های متعددی است که در بخشی از بدن جاری می شوند و ترشحاتی درون آن وجود دارد. حال اگر یک فردی که در گذشته آبله مرغان گرفته است آنها را لمس کند، اتفاقی برای او رخ نخواهد داد اما اگر شخصی که آبله مرغان نگرفته است این ترشحات را لمس کند، دچار آبله مرغان می شود.

به همین دلیل است که می گویند باید فردی که دچار بیماری زونا شده است را در محدودیت ارتباط های لمسی قرار داد. شخص باید مدام خود را شستشو کند و از مواد ضد عفونی برای منطقه زونا خود استفاده کند تا خطر کمتری دیگر اعضای خانواده را تهدید کند و همچنین میکروب ها رشد کمتری داشته باشند. حال برخی فکر می کنند که زونا یک بیماری واگیردار است و نباید نزدیک فردی که این بیماری را دارد، شوند. این تفکر کاملا درمورد بیماری زونا اشتباه است و به صورت بدی در جامعه جا افتاده است.

زونا از طریق بدن خود شخص ایجاد می شود. افرادی که در گذشته آبله مرغان گرفته اند، یک ویروس درون آنها همیشه می ماند که همان زونا است و ممکن است روزی خود را نمایان کند. چنین چیزی نشان دهنده این است که افراد ابتدا دچار ابله مرغان می شوند و بعد ممکن است بیماری زونا را دریافت کنند. یعنی کسی که آبله مرغان نگرفته است، نمی تواند این بیماری را داشته باشد. همچنین شما باید بدانید که برای زونا واکسن خاصی وجود ندارد.

علت نبود واکسن این است که این ویروس بعد از آبله مرغان به طور همیشگی در بدن حضور دارد و نمی توان زمان فعال شدن آن را فهمید. خود آبله مرغان اخیرا واکسن پیدا کرده است که در کشورهای غربی به عنوان یک واکسن عادی به کودک برای پیشگیری تزریق می کنند. البته همانطور که از اسمش پیداست تنها برای پیشگیری است و نمی تواند آن را برای همیشه غیرفعال کند. در ایران هنوز چنین واکسنی پیدا نشده است و فروش آن عادی نیست و به صورت بسیار محدودی پیدا می شود.

زونا


بیشتر بخوانید: آیا پیری پوست با وجود آکنه آهسته تر صورت می گیرد؟


ارتباط زونا و بارداری زنان

این بیماری و آبله مرغان در هنگام بارداری می تواند مانند یک فاجعه برای جنین و خود مادر باشد. البته درصد کمی از وجود این بیماری در هنگام بارداری وجود داشته است اما نمی توان به همین راحتی چنین بحثی را نادیده گرفت و باید توجه زیادی کرد. زمانی که شخص در هنگام بارداری دچار آبله مرغان شود، جنینی که در شکم آن وجود دارد می تواند دچار نقص مادرزادی شود و این خود خبر بسیار بدی برای مادر است. به همین دلیل اگر قصد باردار شدن دارید حتما قبل از آن واکسن های آبله مرغان را تزریق کنید تا از چنین خطری به دور باشید.

خارش یکی از علائم این بیماری و به طور کل یک مشکل دردناک در افراد باردار است که معمولا دچار شان می شوند. شما می توانید خارش خود را به وسیله آنتی هیستامین برطرف کنید و اگر دردی درون خود دارید، استامینوفن کمک زیادی به شما می کند. در کنار آن بهتر است که از داروهای ضد ویروس که برای درمان زونا ساخته شده اند، استفاده کنید. این حرکت مانند یک پیشگیری است و بهترین عامل دفاعی برای شما خواهد بود.

روغن هایی که می توانند به درمان بیماری زونا کمک کنند

با برخی از روغن های گیاهی در بخش درمان خانگی آشنا شدید و فهمیدید که برای درمان خود چه کارهایی را باید انجام دهید. حال در این بخش با برخی روغن های دیگر و فواید آن برای این بیماری آشنا می شوید و بعد از آشنایی بهتر است که از آنها برای درمان خود استفاده کنید.

در بند های زیر به روغن ها اشاره شده است:

روغن گل شمعدانی

بیشتر پزشک ها برای درمان درد شما که ناشی از این بیماری است، کپسایسین طبیعی تجویز می کنند. چنین چیزی می تواند درد شما را کم کند اما حداقل یک هفته طول می کشد تا درد تان بهبود پیدا کند. روغن گل شمعدانی می تواند در عرض چند دقیقه درد شما را کم کند و عملکرد بسیار مناسبی از خود نشان داده است.

روغن پیازچه

روغن پیازچه مانند یک ضد ویروس قوی عمل می کند. شما می توانید از طریق این روغن خود را ضد عفونی کنید و ویروس هایی که در منطقه زونا شما وجود دارد را به طور کل از بین ببرید. البته نباید از این روغن بیش از حد استفاده کنید زیرا ممکن است به پوست شما آسیب وارد کند. همیشه به مقدار کمی از آن را بر روی پوست خود مالش دهید.

زونا

اگر دچار این بیماری هستید، در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید. درمان اولیه می تواند به سرعت روند بهبود و کاهش خطر ابتلا به عوارض کمک کند. با پزشک خود درباره ی Shingrix، واکسن shingles صحبت کنید. اگر واکسن یک گزینه مناسب برای شما باشد، ممکن است هیچ وقت بیماری زونا را تجربه نکنید.