گاهی افراد با مشکلاتی در دندان های خود یا فرزندشان روبرو می شوند که برای اصلاح آن ها مجبور به انجام ارتودنسی می شوند. از جمله شرایطی که انجام ارتودنسی را ضروری می کنند شامل این موارد هستند: روی هم بودن دندان ها، فاصله دندان ها، کراس بایت و سایر مشکلاتی که ظاهر ناخوشایندی به دندان های فرد می دهند. هدف پزشکان برطرف کردن این مشکلات و ایجاد لبخندی زیبا برای فرد است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ارتودنسی ، مشکلات و درمان ارتودنسی ادامه این مقاله از دندانپزشکی دکتر سلام را مطالعه نمایید.

ارتودنسی

ارتودنسی چیست؟

ارتودنسی یکی از انواع روش های استفاده شده در علم دندانپزشکی است که انجام آن به تخصص خاصی نیاز دارد. این روش توسط متخصص ارتودنسی انجام می شود. این روش انواع خاصی دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم. از روش های ارتودنسی برای اصلاح بدشکلی دندان ها، روی هم بودن دندان ها و سایر اختلالات در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان استفاده می شود. از ارتودنسی برای تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاری های دندان ها و فک استفاده می کنند. علاوه بر این از ارتودنسی در درمان مشکلات آرواره و استخوان ها که سبب بروز مشکل برای فرد می شوند هم استفاده می کنند.

متخصص ارتودنسی چه کسی است؟

متخصصان ارتودنسی در ابتدا تحصیلات دندانپزشکی خود را به اتمام می رسانند و سپس بعد از ۲ یا ۳ سال تحصیل بیشتر و کسب تجربه به انجام خدمات ارتودنسی می پردازند. با این که بیشتر دندانپزشکان خدمات اساسی مثل بریس ارائه می دهند اما تنها متخصصان ارتودنسی در زمینه صاف کردن دندان ها، برطرف کردن مشکلات آرواره و بهبود لبخند فرد تخصص دارند.

مشکلات ارتودنسی

برخی از مشکلات هستند که برای اصلاح آن ها ارتودنسی انجام می شود:

کراس بایت:

کراس بایت هنگامی اتفاق می افتد که دندان ها در فک پایین و فک بالا هم تراز نباشند و یک یا چند دندان در وضعیت نادرستی قرار گرفته باشند. کراس بایت می تواند سبب ساییدگی دندان ها با هم و شکستن یا لب پر شدن آن ها شود. علاوه بر این موارد، کراس بایت روی زیبایی دندان ها هم تاثیر می گذارد. کراس بایتی که در عقب دهان رخ دهد را کراس بایت خلفی گویند و می تواند سبب دندان قروچه، مشکلات آرواره و ناهنجاری های دیگر شود.

کراودینگ:

کراودینگ به نامرتب بودن دندان ها و روی هم قرار گرفتن آن ها می گویند. کراودینگ اصلی ترین دلیلی است که افراد به علت آن به درمان ارتودنسی رو می آورند. این اختلال هنگامی اتفاق می افتد که فضای کافی در دهان وجود ندارد که تمام دندان ها را در خود جا دهد. به سختی می توان دندان هایی که این مشکل را دارند را نخ دندان کشید و تمیز کرد. کراودینگ اگر درمان نشود می تواند سبب بروز پوسیدگی دندان شود. بهتر است از هنگامی که دندان های دائمی در حال رشد هستند فرد تحت نظر پزشک باشد تا پزشک مطمئن شود که تمام دندان ها به درستی رشد می کنند بدون این که هیچ مشکل خاصی داشته باشند.

ارتودنسی

اسپیسینگ (فضا نگهدار بین دندان ها):

اگر فاصله بین دندان هایتان به طرز غیر طبیعی است، دچار اسپیسینگ هستید. وجود فضای زیادی بین دندان ها می تواند به اندازه کراودینگ مشکل ساز باشد. رایج ترین جایی که اسپیسینگ اتفاق می افتد بین دو دندان جلو است. البته می تواند هر جای دیگری هم اتفاق بیفتد. فضای اضافی بین دندان ها می تواند سبب بروز آماس و التهاب لثه و پوسیدگی دندان ها شود. چون در این صورت قسمت بیشتری از لثه در معرض باکتری ها قرار دارد.

مشکلات بایت:

منظور از بایت وضعیت دندان ها در هنگام بسته بودن فک ها است. مشکلات بایت شرایطی هستند که در آن دندان های دو فک به خوبی بر یکدیگر قرار نمی گیرند. به مشکلات بایت مال اکلوژن هم می گویند. مشکلات بایت روی ظاهر صورت و دندان هایتان تاثیر منفی می گذارد. انواع مختلفی از مال اکلوژن وجود دارند. اپن بایت هنگامی اتفاق می افتد که وقتی دندان های بالا و پایین را روی هم قرار می دهید، بین دندان های فک بالا و فک پایین فاصله وجود داشته باشد. آندربایت هم به شرایطی گفته می شود که دندان های بالا خیلی عقب و دندان های پایین خیلی جلو هستند. دیپ بایت که به آن اوربایت هم می گویند هنگامی است که دندان های بالا خیلی جلوتر از دندان های پایین هستند. بسیاری از افرادی که مشکلات بایت دارند دندان هایشان دچار ساییدگی زودهنگام می شوند و هنگامی که سنشان بالاتر می رود به اقدامات اصلاحی بیشتری نیاز دارند.

بیرون آمدن نامناسب دندان ها:

با افتادن دندان های شیری، دندان های دائمی رشد می کنند. بیرون آمدن نامناسب دندان ها هنگامی اتفاق می افتند که تنها قسمتی از دندان بیرون می آید یا دندان به طرز ناهنجاری رشد می کند. در این شرایط، متخصصان استفاده از بریس، الاینر و گاهی کشیدن دندان را پیشنهاد می کنند. در این شرایط امکان این که دندان گیر کند و حالتی به اسم ایمپکشن به وجود بیاید زیاد است. بهتر است که از حدود ۸ سالگی تحت نظر باشید چون در این سن است که ایمپکشن قابل تشخیص است و می تواند به موقع از آن پیشگیری شود.

گیر کردن دندان:

گاهی اوقات یک دندان نمی تواند به درستی رشد کند و بیرون بیاید چون در آرواره فضای کافی برای رشد وجود ندارد. معمولا این مشکل برای دندان های عقل پیش می آید و سبب بروز درد می شود. هنگامی که دندان ها روی هم باشند ممکن است که دندان های نیش هم گیر کنند. اکسپنشن زود هنگام دندان می تواند مانع از بروز این مشکلات شود. کشیدن به موقع دندان نیز می تواند مانع از بروز مشکلاتی شود که ممکن است بعدا پیش بیایند.

ارتودنسی

درمان ارتودنسی

ارتودنسی می تواند در کمک به این موارد سودمند باشد:

  • بستن فواصل زیاد بین دندان ها
  • در یک ردیف قرار دادن دندان ها
  • صاف کردن دندان های بدشکل
  • تقویت توانایی گفتار و جویدن
  • پیشگیری از آسیب طولانی مدت به دندان
  • اصلاح ناهنجاری هایی که هنگام قرار گرفتن دندان ها روی هم دیده می شوند
  • اصلاح ظاهر دندان ها
  • پیشگیری از پوسیدگی دندان ها در آینده

انواع مختلف درمان ارتودنسی

ارتودنسی نه تنها ظاهر دهان و دندان ها را بهتر می کند بلکه روی ظاهر کلی هم تاثیر می گذارد. علاوه بر زیبایی ای که این روش ها برای بیمار فراهم می کنند، مزایای زیادی هم برای سلامتی دهان و دندان فرد دارد. در حالی که دارید برای درمان آماده می شوید بهتر است بدانید که انواع مختلفی از درمان ارتودنسی وجود دارد و هر کدام از آن ها برای نوع خاصی از مشکلات دندان طراحی شده اند. متخصص ارتودنسی کسی است که بعد از معاینه بیمار درباره نوع درمان مناسب او تصمیم می گیرد. در این جا به برخی از انواع درمان های ارتودنسی و دلیل انجام آن ها اشاره می کنیم:

بریس:

بریس ها انواع گوناگونی دارند و شامل بریس فلزی، شفاف و خود بازشونده هستند. بریس ها برای درمان توسط ارتودنسی تهیه شده اند و برخلاف گذشته امروزه انواع خاصی از آن ها در دسترس هستند که در دهان شخص خیلی مشخص نیستند. علاوه بر این بریس ها می توانند ثابت یا متحرک باشند. بریس های ثابت برای اصلاح و هدایت دندان ها به جای درست استفاده می شوند. انواع بریس شامل این موارد هستند:

بریس فلزی:

بریس های فلزی را معمولا به خاطر قیمتی که دارند انتخاب می کنند. این بریس ها یک براکت فلزی دارند که روی دندان ها قرار می گیرد و یک سیم فلزی که به براکت متصل است و به دندان ها فشار وارد می کند تا سرانجام آن ها را حرکت دهد.

بریس لینگوال:

این بریس ها تا زمانی که فرد دهانش را باز نکند مشخص نیستند. اگر مشکلی که دارید شدید است این بریس ها نمی توانند گزینه مناسبی برای درمان باشند.

بریس های خود بازشونده:

در این نوع بریس، تا حد زیادی تنظیم سیستم براکت و سیم به خود شخص بستگی دارد. امروزه از این بریس ها به طور گسترده استفاده می شود. به علاوه این بریس ها به اندازه سایر انواع بریس دردناک نیستند.

ارتودنسی

اینویزیلاین:

اینویزیلاین بیشتر از سایر انواع ابزار ارتودنسی استفاده می شود و کاربردی تر است. اینویزیلاین مزایای زیادی دارد، از جمله این که قابل تشخیص نیست و امکان برداشتن و گذاشتن دوباره آن وجود دارد. اما نسبتا گران است.

هدگیر:

این درمان برای برطرف کردن مشکلات دندان های عقبی در نظر گرفته می شود. به علاوه در حین این پروسه دندان های جلویی هم درمان می شوند. هدگیر را باید تنها در شب و گاهی عصر استفاده کرد چون بعد از پوشیدن آن در انجام خیلی از کارها محدودیت پیدا می کنید. هدگیر توسط متخصص ارتودنسی برای فرد قرار داده می شود و در نتیجه استفاده از آن‌، دندان های جلو هم اصلاح می شوند.

ریتینر:

ریتینر یکی دیگر از انواع درمان ارتودنسی است و معمولا در آخرین مراحل درمانی بیمار از آن استفاده می شود. ریتینر می تواند ثابت باشد یا متحرک. ریتینر، دندان ها را نگه می دارد در حالی که لثه و استخوان ها به نقطه جدیدی هدایت می شوند. اگر به طور مداوم از ریتینر استفاده کنید می توانید به طور دائم دندان های خود را اصلاح کنید.

جراحی ارتوگناتیک:

این جراحی با هدف اصلاح یک آرواره یا هر دوی آن ها انجام می شود. وقتی موقعیت آرواره ها نامناسب باشد از این جراحی استفاده می کنند.

مینی ایمپلنت ارتودنسی:

این روش جدید است و در قرن ۲۱ معرفی شده است. در مینی ایمپلنت از انکوریج یا لنگر موقتی (نقطه تکیه گاه ثابت) استفاده می شود. از این روش برای کنترل حرکات دندان ها در طول جراحی ارتوگناتیک استفاده می کنند. مینی ایمپلنت معمولا بین ریشه دندان ها قرار می گیرد.

ارتودنسی انتخابی برای تمام سنین

اگر چه وقتی صحبت از ارتودنسی می شود همه یاد ارتودنسی برای کودکان و نوجوانان می افتند اما باید بدانید که ارتودنسی در حقیقت می تواند برای تمام سنین استفاده شود. در حقیقت انجمن ارتودنسی آمریکا، توصیه کرده که کودکان قبل از ۷ سالگی اولین معاینه ارتودنسی خود را داشته باشند. هم اکنون ۲۵% از بیمارانی که خدمات ارتودنسی دریافت می کنند بزرگسالان هستند و همین موضوع نشان دهنده این امر است که برای بهبود وضعیت سلامت دهان و دندان هایتان هیچ محدودیت سنی ای وجود ندارد. در این قسمت به بحث درباره ارتودنسی در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان می پردازیم:

ارتودنسی

ارتودنسی برای کودکان

همان طور که در قسمت بالا هم ذکر شد با این که هیچ سن خاصی برای شروع ارتودنسی در کودکان وجود ندارد، اما انجمن ارتودنسی آمریکا توصیه می کند که بهتر است کودکان قبل از ۷ سالگی توسط متخصص ارتودنسی معاینه شوند. در این سن کودکان هم دندان های دائمی دارند و هم دندان های شیری که همین امر تشخیص و اصلاح زود هنگام مشکلات کودکان را برای پزشکان امکان پذیر می کند. مراجعه زود هنگام به متخصص ارتودنسی احتمال شدیدتر شدن مشکل و نیاز به درمان جدی تر را کم می کند. درمان زود هنگام به متخصصان این امکان را می دهد که:

  • رشد آرواره کودک را کنترل و اصلاح کنند تا دندان های دائمی بتوانند صاف رشد کنند.
  • بتوانند عرض قوس فک بالا و فک پایین را تنظیم کنند.
  • فضای بیشتر برای دندان هایی که سر هم قرار دارند فراهم کنند.
  • به پرهیز از کشیدن دندان های دائم در آینده کمک کنند
  • به تنظیم عادت های بد مثل مکیدن انگشت شست یا سایر انگشت ها کمک کنند.
  • به اصلاح مشکلات جزئی گفتار کمک کنند.

نمی توان با نگاه کردن ساده، با اطمینان گفت که آیا کودک به درمان ارتودنسی نیاز دارد یا نه. ظاهر چیزی که می بینیم می تواند فریب دهنده باشد چون بسیاری از مشکلات دندان در سطح دندان ها نیستند. در طی معاینه اولیه کودک، پزشک مشکلاتی که نیاز به درمان دارند را بررسی خواهد کرد. این مشکلات شامل این مواردند:

  • از دست دادن دندان های شیری خیلی زودتر یا دیرتر از حد عادی
  • مشکلات جویدن یا گاز زدن
  • مشکلاتی مثل تنفس از دهان
  • مکیدن انگشت ها
  • دندان های روی هم قرار گرفته و بدشکل
  • هنگامی که آرواره ها هنگام باز و بسته شدن صدا تولید می کنند.
  • دندان هایی که به طرز ناهنجار روی هم قرار می گیرند یا اصلا روی هم قرار نمی گیرند.
  • آرواره و دندان هایی که با سایر دندان ها تناسب ندارند.
  • دندان های روی هم قرار گرفته از حدود هفت تا هشت سالگی

برای این که فرزندتان در آینده لبخند زیبایی داشته باشد در زمان توصیه شده او را نزد متخصص ارتودنسی ببرید و از او مشاوره بگیرید.

ارتودنسی برای نوجوانان

اگر حس می کنید فرزند نوجوان تان به ارتودنسی نیاز دارد، ممکن است که با نگرانی ها و سوالات زیادی روبرو شوید. گاهی نوجوان از استفاده از بریس خجالت می کند و امتناع می کند و شما هم از این قضیه نگران می شوید. این برخورد نوجوانان عادی است اما متقاعد کردن او را به پزشک بسپارید. در این صورت نوجوان می تواند از بین مدل ها، مواد و رنگ های مختلف، طرحی که دوست دارد را انتخاب کند. با توجه به نیاز فرد، او می تواند از ارتودنسی ثابت یا قابل حرکت استفاده کند. انواع ارتودنسی که می توانند برای نوجوانان مناسب باشند شامل این مواردند:

  • بریس فلزی
  • بریس سرامیک
  • اینویزیلاین

سوالی که اغلب از نوجوانان می شنویم این است که “تا چه زمانی باید این بریس ها در دهانم باشند؟” که هیچ جواب قطعی ای برای این سوال وجود ندارد. چون درمان به شدت مشکل، هدف درمان و خود بیمار بستگی دارد. اما پزشک می تواند زمان تقریبی ای که کودک می تواند لبخندش را اصلاح کند را تخمین بزند. زمان تقریبی درمان به یک سری عوامل بستگی دارد:

تشخیص زود هنگام:

همان طور که در قسمت بالا گفته شد تشخیص زود هنگام به پزشکان کمک می کند که رشد آرواره را بررسی کنند و با توجه به آن در صورت نیاز، نوع درمان را مشخص و شروع کنند. با تشخیص زود هنگام مشکل، می توان کل زمانی که نیاز است تا بریس استفاده شود را کمتر کرد که زمان قابل توجهی است.

چیزی که نیاز به اصلاح دارد:

بیماران به طور متفاوتی به درمان پاسخ می دهند. درمانی که ممکن است در یک بیمار ۱۲ ماه طول بکشد، در یک بیمار دیگر ۲۴ ماه و در برخی بیماران تا ۳۶ ماه طول می کشد. میزان درمانی که برای اصلاح مشکل نیاز است نشان می دهد که پروسه درمان چقدر طول می کشد. با توجه به نحوه عکس العمل بدن نوجوان به درمان، زمان آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

ارتودنسی

بیمار (نوجوان):

خود نوجوانان نقشی اساسی در طول دوره درمان خود و سرعت آن ایفا می کنند. با مراقبت از ارتودنسی و رعایت بهداشت دهان و دندان می توانند مدت زمان درمان خود را به حداقل برسانند.

ارتودنسی برای بزرگسالان

هر روزه بزرگسالان زیادی درمان ارتودنسی را دریافت می کنند. شاید دلیلش این باشد که هر چه سنمان بالاتر می رود بیشتر به اهمیت سلامت دهان و دندان ها پی می بریم و می خواهیم با درمان ارتودنسی ظاهری زیباتر داشته باشیم. انگیزه تان از دریافت ارتودنسی هر چه که باشد، باید بدانید که بزرگسالان می توانند از درمان های ارتودنسی مدرن بهره بسیار زیادی ببرند و به طور موثر مشکلات دندان خود را اصلاح کنند. برای مثال می توانند از بریس یا الاینرهای شفاف مثل اینویزیلاین استفاده کنند. برخی از مشکلات که سبب می شوند بزرگسالان درمان ارتودنسی دریافت کنند شامل این مواردند:

  • بد روی هم قرار گرفتن دندان های بالا و پایین
  • روی هم بودن دندان ها یا وجود فاصله بین دندان ها
  • هر گونه درد ناهنجار در آرواره یا فشاری که توسط دندان های بدشکل اعمال می شود.
  • تمایل برای داشتن دندان های سالم، دندان های صاف و لبخندی زیبا!

تفاوت بین ارتودنسی بر اساس سن

بزرگ ترین تفاوت درمان ارتودنسی در بزرگسالان در مقایسه با کودکان و نوجوانان این است که در بیماران کم سن تر، استخوان آرواره هنوز در حال رشد است و همین سبب می شود که درمان موفقیت آمیزتر باشد. اما در بزرگسالان، رشد استخوان های آرواره متوقف شده و گاهی برای اصلاح آن به جراحی ارتوگناتیک نیاز است. سایر مواردی که در خصوص ارتودنسی باید آن ها را در نظر بگیرید شامل این موارد هستند:

بیماری های لثوی و از دست دادن استخوان (بیماری پریودنتال):

بزرگسالان بیشتر از کودکان در معرض عقب رفتن لثه یا از دست دادن استخوان به علت بیماری پریودنتال و آماس و التهاب لثه هستند. افرادی که دندان های صاف و تقریبا مرتب دارند کمتر در معرض روبرو شدن با بیماری های لثوی هستند.

ارتودنسی

پوسیدگی دندان و دندان های افتاده:

در طول زمان، دندان ها می توانند دچار پوسیدگی شوند و به جاهای متفاوت حرکت کنند و تنها باید با روش های ارتودنسی این اختلالات را درمان کرد. از دست دادن یک دندان می تواند روی سایر دندان ها هم تاثیر بگذارد و سبب حرکت و کج شدن آن ها و به مشکل خوردن آرواره شود که در نتیجه احتمال بروز بیماری های لثوی را بالا می برد.

درمان ناقص ارتودنسی در نوجوانی:

بسیاری از بیمارانی که در سنین کودکی و نوجوانی درمان ارتودنسی دریافت کرده بودند، هیچ وقت این پروسه را کامل نکردند و برای اتمام درمان از ریتینر و سایر ابزار استفاده نکردند. به علاوه، دندان هایی که صاف بوده اند می توانند با گذر زمان کج و بدشکل شوند. به همین خاطر گاهی این افراد هنگامی که به سن بزرگسالی می رسند تصمیم می گیرند که این درمان را دوباره از سر بگیرند تا به لبخندی که همیشه می خواستند برسند.

چرا برای خودم یا فرزندم درمان ارتودنسی را انجام دهم؟

دندان های صاف دندان های سالمی هستند:

تمیز کردن دندان های صاف با مسواک و نخ دندان به مراتب آسان تر است. همین که این دندان ها درست تمیز می شوند مانع بسیاری از مشکلات در آینده می شود.

دندان های سالم و صاف می توانند اعتماد به نفس فرد را بالا ببرند:

درمان های ارتودنسی اعتماد به نفس افراد را بالا می برند و سبب بهبود کیفیت زندگی در آن ها می شود.

مشکلات درمان نشده می توانند بدتر شوند:

اگر مشکلات خود را هنگامی که جزئی هستند برطرف نکنید احتمال دارد که پیشرفت کنند و تبدیل به مشکل بزرگ تری شوند که برای درمان به هزینه بیشتری نیاز دارد.

سوالات متداول درباره ارتودنسی

ارتودنسی چگونه انجام می شود؟

اولین چیزی که وجود دارد این که متخصص، فرد را به طور کامل معاینه می کند. این معاینه شامل بررسی دندان ها و گاهی تصویر برداری با استفاده از اشعه ایکس از دندان هاست. پس از بررسی کامل پزشک درباره درمان های ممکن با شما صحبت می کند. تا زمانی که به اندازه کافی دندان های دائمی داشته باشید می توانید تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرید.

آیا برای ایجاد فضای کافی جهت انجام ارتودنسی به کشیدن دندان ها نیازی هست؟

ممکن است که جای کافی برای تمام دندان های دائمی تان نداشته باشید. در این شرایط باید برخی از دندان های دائمی تان را بکشید تا فضای کافی ایجاد کنید. دندانپزشک به شما خواهد گفت که آیا انجام این کار ضروری است یا نه.

درمان چگونه صورت می گیرد؟

درمان با کمک انواع خاصی از ابزار ارتودنسی از جمله بریس، الاینر، اینویزیلاین و سایر موارد انجام می شود.

ارتودنسی

بهترین سن برای مراجعه به متخصص ارتودنسی چه سنی است؟

انجمن ارتودنسی آمریکا پیشنهاد کرده که بهتر است اولین مراجعه کودکان به متخصص ارتودنسی در حدود ۷ سالگی باشد. اما هر کسی با دیگری فرق دارد و اگر متوجه مشکلاتی در دهان و دندان کودک شدید او را زودتر نزد متخصص ارتودنسی ببرید. همان طور که گفته شد ارتودنسی فقط برای کودکان و نوجوانان نیست. حدود ۲۰% از بیماران ارتودنسی ۲۱ سال به بالا هستند. متخصص ارتودنسی به شما در تعیین این که زمان مناسب برای قرار دادن ارتودنسی چه هنگامی است کمک می کند.

چه چیزی سبب بروز مشکلاتی می شود که برای اصلاح به ارتودنسی نیاز دارند؟

در بیشتر موارد، مال اکلوژن ژنتیکی است به این معنی که بیمار این مشکل را از پدر یا مادر خود به ارث برده است. روی هم بودن دندان ها، داشتن دندان های اضافی و مشکلات فک بیشتر تحت تاثیر ژنتیک هستند. در برخی مواقع نحوه زندگی و بیماری می توانند سبب بروز مشکلات ارتودنسی شوند. مکیدن انگشت شست یک عادت بد است که می تواند سبب بروز مال اکلوژن شود. به علاوه برخی از بیماری های خاص می توانند سبب بروز مشکلات مربوط به دندان شوند. مشکلات فک و دندان ها گاهی به خاطر تصادف، صدمه ناگهانی و سایر آسیب ها به دهان و آرواره اتفاق می افتند.

چرا درمان دندان ها خیلی مهم است؟

به این که چقدر از دندان هایتان استفاده می کنید فکر کنید. ارتودنسی هدفی بالاتر از زیبایی دارد. بدون درمان در آینده با مشکلات جدی تری روبرو خواهید شد، از جمله:

  • درد در فک
  • از بین رفتن مینای دندان
  • بیماری های لثوی
  • مشکلات جویدن و صحبت کردن
  • از دست دادن استخوان

داشتن لبخندی زیبا به فرد اعتماد به نفس می دهد و چیزی است که توجه همه را به خود جلب می کند. علاوه بر زیبایی، ارتودنسی به سلامت دهان و دندان فرد هم کمک می کند.


بیشتر بدانید؛  ارتودنسی clear correct بهتر است یا ارتودنسی نامرئی


آیا گزینه مناسبی برای انجام ارتودنسی هستم؟

متخصص باتجربه ارتودنسی می تواند بیشتر از آن چیزی که فکرش را می کنید به شما کمک کند. مشکل هر کسی با دیگری فرق دارد و بدون مراجعه به متخصص ارتودنسی نمی توانید بفهمید که کدام ارتودنسی برای مشکل شما گزینه مناسبی است. قرار ملاقاتی با متخصص ارتودنسی تنظیم کنید تا او به شما بگوید که آیا مناسب انجام درمان ارتودنسی هستید یا نه.

آیا اگر دندان افتاده داشته باشم، می توانم از بریس و سایر ابزار ارتودنسی استفاده کنم؟

اگر دندان افتاده دارید و می خواهید از بریس یا الاینر استفاده کنید، استفاده از آن ها مشکل خاصی ندارد. نوع درمان به هدف شما از درمان و مشکل تان بستگی دارد. اگر می خواهید جای دندانی که افتاده دندان قرار دهید، متخصص ارتودنسی می تواند فضا را برای ایمپلنت خالی نگه دارد. به خصوص اگر به تازگی دندان تان را از دست داده باشید، درمان ارتودنسی می تواند به شما کمک کند. گاهی نیز نمی خواهید جای دندان را پر کنید، در این صورت متخصص فضا را پر می کند و ارتودنسی را انجام می دهد.

من مشکل لثوی داشته ام و اخیرا درمان شده ام، آیا هنوز هم می توانم درمان ارتودنسی را انجام دهم؟

در طی زمانی که درمان ارتودنسی دریافت می کنید، ممکن است که دندان هایتان حرکت کنند و به لثه فشار وارد کنند. در این شرایط متخصص ارتودنسی با متخصص پریودنتیست شما مشورت می کند تا وضعیت سلامت لثه ها را بسنجد و ببیند که آیا آماده انجام ارتودنسی هستید یا نه. اگر متخصص پریودنتیست تشخیص داد که وضعیت لثه شما برای انجام ارتودنسی مناسب است باید پس از انجام ارتودنسی تحت نظر پریودنتیست باشید تا بررسی کند که همه چیز خوب پیش می رود یا نه. گاهی حتی اصلاح مال اکلوژن یکی از راه های سالم نگه داشتن لثه است.

آیا درمان ارتودنسی برای بزرگسالان مناسب است؟

تا زمانی که دندان های سالم دارید برای انجام ارتودنسی دیر نشده است. وقتی صحبت از کارآمد بودن ارتودنسی می شود، سن خیلی مطرح نیست. بسیاری از بزرگسالان برای برطرف کردن مشکلاتی مثل مال اکلوژن و کاهش احتمال خطرات آینده، از بریس استفاده می کنند. اگر نگران این هستید که با وجود بریس چگونه به نظر می رسید، انتخاب های دیگری هم وجود دارند که می تواند آن ها را انتخاب کنید.

آیا ابزار ارتودنسی دیگری وجود دارد که خیلی در دهان مشخص نباشد؟

برای نوجوانان و بزرگسالانی که می خواهند بریس یا ارتودنسی آن ها پیدا نباشد، گزینه های زیادی وجود دارند که می توانند از بین آن ها انتخاب کنند. هر ابزاری برای همه موقعیت ها مناسب نیست و باید ابزاری را پیدا کنید که مناسب شرایط شما باشد.

آیا درمان ارتودنسی با نحوه زندگی من هماهنگ است؟

چه بزرگسال باشید و چه نوجوان، انتخاب های مدرن زیادی وجود دارند که با شیوه زندگی شما هماهنگ هستند. درمان ارتودنسی شما را از انجام کارهایی که دوست دارید (از جمله استفاده از آلات موسیقی و ورزش) منع نمی کند. به علاوه هنوز هم می توانید در عکس هایتان زیبا به نظر برسید! در طی دوره درمان تنظیم های جزئی روی ارتودنسی انجام می شود. برای مدتی باید از مصرف برخی مواد غذایی بپرهیزید تا دندان هایتان را تمیز نگه دارید. بسیاری از افراد خیلی زود خودشان را با درمان وفق می دهند و اصلا آن را اذیت کننده نمی دانند.

ارتودنسی

آیا میتوان دندان ارتودنسی شده را سفید کرد؟

در ادامه به بررسی دو موضوع می پردازیم. سفید کردن دندان ها در طول ارتودنسی و سفید کردن دندان ها بعد از ارتودنسی. گزینه مناسب تر را با توجه به موارد زیر انتخاب کنید.

 سفید کردن دندان ها وقتی سیم ها هنوز روی دندان هاست امکان پذیر است؟

ارتودنسی کردن باعث صاف شدن دندان ها می شود. اما بهداشت دهان و دندان می تواند مانع این قضیه گردد، گاهی پروسه ارتودنسی، دندان ها را زرد و لکه دار می کند. به هر حال بهداشت مناسب دهان و دندان، استفاده از نخ دندان و فلوراید و مراجعه مکرر به دندانپزشک در طول ارتودنسی، می تواند به کم شدن لکه ها کمک کند. استفاده از خمیر دندان سفید کننده و خودداری کردن از مصرف غذاها و نوشیدنی هایی که دندان ها را لکه دار می کند نیز کمک کننده است. اگر متوجه شدید که لکه ها بعد از چسباندن بریس های ارتودنسی ظاهر شدند، پیشنهاد می شود تا بعد از درمان ارتودنسی صبر کنید و بعد از آن سفید کردن دندان های خود را آغاز کنید.

داشتن ارتودنسی می تواند دندان های شما را به خاطر حرکت دندان ها حساس کند و یکی از عوارض سفید کردن دندان ها افزایش حساسیت آن هاست. پس ترکیب این دو مورد می تواند دردناک باشد. اگر شما ارتودنسی ثابت دارید، حتما قادر نیستید در طول درمان ارتودنسی خود دندان های خود را سفید کنید. چون سیم ها مانع رسیدن ژله سفید کننده به همه قسمت های دندان می شوند و در نتیجه فقط بخشی از قسمت های دندان ها تمیز و سفید می شوند.

شما باید برای انجام سفید کردن دندان هایتان، تا بعد از برداشتن بریس ها و سیم های ارتودنسی، صبر کنید. اگر شما ارتودنسی بدون تماس و اتصال به دندان ها گذاشته اید، ممکن است بتوانید بعد از پایان درمان به وسیله قرار دادن ژله سفید کننده داخل سیم ها دندان هایتان را تمیز کنید. اما قبل از انجام آن شما همیشه باید با دندانپزشک خود مشورت کرده، توصیه او را گوش دهید و ببینید آیا پیشنهاد می شود یا خیر.

 چرا باید درمان ارتودنسی را در نظر گرفت؟

بهبود وضعیت بهداشت و نگهداری دندان ها:

دندان های صاف سالم تر هستند، دندان هایی که به درستی ردیف شده اند نگهداری و مراقبت آسان تری هنگام نخ دندان کشیدن و مسواک زدن دارند و ممکن است از مشکلات سلامتی به وجود آمده دیگر جلوگیری کنند.

افزایش و ارتقا اعتماد به نفس:

خنده زیبا و سالم باعث افزایش و ارتقا اعتماد به نفس فرد می شود. درمان ارتودنسی می تواند کمک کند اعتماد به نفس شما زیاد شود، کیفیت بهتری به زندگی شما بدهد و بتوانید بدون هیچ محدودیتی بخندید.

سفید کردن دندان ها بعد از ارتودنسی

اگر درمانتان کامل شد و ارتودنسی خود را خارج کرده اید، پزشک شما بهترین شخص برای مشورت درباره سفید کردن دندان هاست. در بیشتر موارد پیشنهاد ما انتخاب سفید کردن حرفه ای به جای خرید محصولات آنلاین یا از داروخانه ها می باشد. پس با دندانپزشک خود در این باره صحبت کنید.

ارتودنسی

دلایل رایج در نظر گرفتن درمان ارتودنسی برای بزرگسالان

  • ناتوانی در جویدن و نامتناسب بودن دندان ها
  •  دندان ها فشرده هستند یا از هم فاصله دارند که باعث پوسیدگی دندان یا بیماری لثه می شود.
  •  درد غیرطبیعی لثه یا فشاری که به وسیله دندان کج به وجود می آید.
  •  علاقه برای داشتن های دندان های منظم تر و لبخند زیباتر

گزینه های درمانی بزرگسالان

برای بسیاری از بزرگسالان، داشتن سیم های فلزی کافی است که آن ها را از درمان کردن منصرف کند. به هر حال گزینه های ارتودنسی امروزه شامل سیم ها و وسایل ارتودنسی که زیباتر هستند، این تصمیم را راحت تر کرده اند و می توانند احتیاجات افراد را برآورده کنند.

 انواع سیم ارتودنسی

  • سیم های روشن و واضح
  • سیم های سرامیکی
  • سیم های دهانی (پشت دندان)