به منظور آماده سازی برای پیوند کلیه اقدامات زیادی لازم است. ابتدا می بایست به یک مرکز پیوند کلیه مراجعه کنید تا تصمیم بگیرند که آیا آماده پیوند کلیه هستید یا خیر. اگر تیم های ارزیابی به این نتیجه برسند که شما آماده پیوند هستید، مرحله بعد پیدا کردن یک داوطلب پیوند کلیه است، که تیم پیوند به شما در این مورد کمک می کند. موارد دیگری مانند پرداخت هزینه پیوند و داروهای دریافتی پس از آن وجود دارد که شما باید آن ها را آماده کنید. شما همچنین می بایست برای جراحی پیوند کلیه آماده شوید. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام به پیوند کلیه می پردازیم.
مزایا و خطرات پیوند کلیه
پیوند کلیه برای مبتلایان به نارسایی کلیه، می تواند باعث افزایش طول عمر و زندگی سالم تر شود. از آنجا که دیالیز فقط می تواند بخشی از کار یک کلیه سالم را برای بدن انجام دهد، افرادی که عمل پیوند کلیه را انجام می دهند معمولاً زندگی طولانی تری نسبت به افراد دیالیزی دارند.
کلیه پیوندی نیز به اندازه یک کلیه سالم کارایی نخواهد داشت اما تا زمانی که از طبقدستورات پزشک عمل کنید، سلامتی شما ممکن است تقریباً به اندازه شخصی که دارای کلیه سالم است، باشد. همچنین، عمل پیوند کلیه می تواند از ابتلا به برخی از عوارض مانند مشکلات استخوانی و بیماری های قلبی که افراد مبتلا به دیالیز اغلب دارند، جلوگیری کنید.
پیوند کلیه می تواند کیفیت زندگی را بهبود بخشد. عمل پیوند کلیه می تواند موارد زیر را به همراه داشته باشد:
- انرژی بیشتر
- محدودیت های کمتر در تغذیه
- وقت آزادتر به واسطه عدم نیاز برای مراجه به منظور دیالیز
- آمادگی بدنی بیشتر برای مسافرت
- توانایی بیشتر در کار و حفظ شغل
خطرات ناشی از پیوند کلیه مشابه جراحی های دیگر است. ریسک به معنای وقوع حتمی نیست بلکه به این معناست که این عوارض ممکن است اتفاق بیفتد. برخی از این خطرات عبارتند از عفونت، خونریزی و یا آسیب به اعضای دیگر. همچنین، سه اتصال بین کلیه جدید و بدن شریان و مجرای ادرار (لوله ای که ادرار را از کلیه به مثانه حمل می کند) ممکن است دچار نشت شده یا مسدود شود.
ارزیابی پیوند کلیه
قبل از آگاهی از اینکه آیا واجد شرایط پیوند کلیه هستید، باید مورد بررسی کامل در یک مرکز پیوند قرار گیرید. ارزیابی به تیم پیوند کمک می کند تا تصمیم بگیرد که آیا شما آماده پیوند کلیه هستید یا خیر. اگر تیم پیوند به این نتیجه برسد که شما آماده هستید، در مرحله بعد نیز این تیم برای یافتن یک داوطلب پیوند کلیه به شما کمک خواهد کرد.
قبل از تصمیم تیم پیوند به بی خطر بودن پیوند برای شما، باید چندین آزمایش پزشکی داشته باشید.
آزمایشات مورد نیاز عبارتند از:
- آزمایش خون و نوع خون
- آزمایش های مربوط به HIV و هپاتیت
- امتحان پروستات (برای آقایان)
- ماموگرام و پاپ اسمیر (برای زنان)
- معاینات قلب و ریه
- آزمایش کلیه و کبد
- معاینه کولون (کولونوسکوپی)
از آنجا که پیوند کلیه یک تغییر اساسی در زندگی است، این نکته که شما علاوه بر آمادگی جسمی آمادگی روحی نیز داشته باشید حائز اهمیت است.
در تصمیم گیری برای پیوند کلیه نیاز به ارزیابی سلامت روان نیز وجود دارد. برای این منظور نیاز به ملاقات با یک مددکار اجتماعی خواهید داشت که مطمئن شود از نظر ذهنی آمادگی پیوند کلیه را دارید و می توانید تمام راهنمایی های مربوط به مراقبت از خود و کلیه جدید خود را پیگیری کنید.
اگر تیم ارزیاب به این نتیجه برسد که شما واجد دریافت پیوند کلیه هستید نام شما به لیست پیوند کلیه اضافه خواهد شد. اگر یک اهدا کننده کلیه پیدا شود به محض آمادگی مورد عمل جراحی قرار خواهید گرفت.
در بعضی موارد اگر شخص مشکلات پزشکی دیگری داشته باشد و تیم پیوند با بررسی های انجام شده به این نتیجه برسند که آمادگی پیوند ندارید این عملیات متوقف خواهد شد. اگر این اتفاق بیفتد، ناامید نشوید، می توانید دوباره مورد ارزیابی قرار گیرید. در مورد کارهایی که می توانید انجام دهید تا آماده پیوند شوید با تیم پیوند صحبت کنید.
برخی از مشکلاتی که می تواند شما را از انجام پیوند باز دارد عبارتند از:
- مشکلات پزشکی جدی دیگر
- سوء مصرف مواد مخدر یا الکل
- اختلالات روانی درمان نشده
- مصرف نکردن دارو طبق تجویز
پیدا کردن کلیه
قبل از عمل پیوند، به آزمایشاتی نیاز خواهید داشت تا مشخص شود آیا کلیه پیوندی با بدن شما مطابقت دارد یا نه. کلیه جدید نیز مشابه سایر ارگان ها و بافت های بدن باید مطابق با بدن بوده تا سیستم ایمنی بدن به آن حمله نکند.
کار سیستم ایمنی بدن پیدا کردن هر چیزی است که نباید درون بدن باشد. از آنجا که کلیه اهدا شده از بدن شخص دیگری گرفته می شود، سیستم ایمنی بدن شما متوجه خواهد شد که کلیه جدید با سایر اعضای بدن متفاوت است، بنابراین شبیه به یک بیماری، به کلیه جدید حمله می کند. برای کاهش احتمال وقوع این اتفاق، تیم پیوند می بایست اطمینان حاصل کند که کلیه جدید از کسی گرفته می شود که گروه خونی اش با گروه خونی شما سازگار باشد. چهار گروه اصلی خون وجود دارد که عبارتند از: نوع O، نوع A، نوع B و نوع AB اگر گروه خونی شما با کلیه جدید مطابق باشد، احتمال کمتری وجود دارد که سیستم ایمنی بدن با کلیه جدید مبارزه کند.
اگر گروه خونی شما:
- O، شما فقط می توانید از کسی که خون نوع O دارد، کلیه دریافت کنید.
- A، می توانید کلیه را از کسی که خون نوع A یا نوع O دارد دریافت کنید.
- B، می توانید کلیه را از شخصی با خون نوع B یا نوع O دریافت کنید.
- AB، می توانید کلیه را از شخصی با نوع A، نوع B، نوع AB یا خون O دریافت کنید.
تیم پیوند کلیه
تیم پیوند گروهی از متخصصان پزشکی است که کار ارزیابی را انجام می دهد تا تصمیم بگیرند که آیا واجد شرایط پیوند کلیه هستید یا خیر. آنها همچنین مراقبت های پزشکی را قبل و بعد از پیوند مدیریت می کنند. تیم پیوند معمولاً متشکل است از:
هماهنگ كنندگان پیوند
بیمار را ارزیابی می کنند، آن را را برای پیوند آماده می كنند و پس از عمل جراحی درمان و مراقبت های بعدی را انجام می دهند.
پزشکان پیوند
پزشکانی هستند که مراقبت های پزشکی بیمار و نسخه های آنها را انجام می دهند. پزشک پیوند عمل جراحی را انجام نمی دهد، اما مراقبت های پزشکی را برای بیمار قبل و بعد از عمل انجام می دهد.
جراحان پیوند
پزشکانی هستند که عمل واقعی پیوند را انجام می دهند و درست قبل و بعد از عمل جراحی با بقیه تیم پیوند همکاری دارند.
هماهنگ كنندگان مالي
این گروه با هماهنگ كنندگان پيوند و شركت هاي بيمه كار مي كنند تا مطمئن شوند كه بیماران توانایی پرداخت هزینه ها در تمامی مراحل را دارند.
پرستاران پیوند
مسئولیت مراقبت از بیمار را قبل و بعد از عمل پیوند دارند. آنها نقش عمده ای در بهبودی بیمار دارند.
متخصصان رژیم های پیوند
در مورد نحوه انجام بهترین انتخاب غذایی قبل و بعد از عمل پیوند به بیماران پیوند آموزش می دهند. آنها ممکن است رژیم های غذایی خاصی را برای بیماران قبل از عمل ترتیب دهند و به بیماران کمک می کنند بعد از عمل پیوند، رژیم غذایی جدید خود را عملی کنند.
مددکاران اجتماعی
به بیماران پیوند کمک می کنند تا مهارت های مقابله ای سالم را برای مقابله با چالش هایی مانند مشکلات عاطفی، ترس، عوارض جسمی یا استرس مالی که ممکن است قبل یا بعد از عمل پیوند بوجود بیاید را بیاموزند.
عمل جراحی پیوند کلیه
اگر یک اهدا کننده کلیه که زنده باشد پیدا کنید، می توانید تاریخ پیوند خود را تعیین کنید. اگر در لیست انتظار به دنبال یک کلیه اهدا کننده فقیر (کلیه از شخصی که تازه فوت کرده است) هستید، به محض اینکه کلیه در دسترس قرار می گیرد، یک تماس تلفنی دریافت خواهید کرد که به شما می گوید فوراً به بیمارستان مراجعه کنید.
پس از مراجعه به بیمارستان، آزمایش خون از شما گرفته خواهد شد تا مطمئن شوند بدن شما با خون اهدا کننده سازگار است. اگر آزمایش مشکلی نشان ندهد، پزشکان و پرستاران شما را برای انجام عمل پیوند آماده می کنند.
حین عمل پیوند کلیه
شما بیهوش خواهید شد. جراح برشی روی شکم یا ناحیه شکم ایجاد می کند. کلیه جدید از این منطقه به بدن شما منتقل می شود و مجرای دهنده (لوله ای که ادرار را از کلیه حمل می کند) به مثانه شما دوخته می شود. معمولاً کلیه های شما برداشته نمی شوند. جراح برش پوست را می بندد و شما را به اتاق ریکاوری می برند. این عمل 2 تا 4 ساعت طول می کشد.
پس از جراحی پیوند کلیه
- پس از عمل پیوند، شما معمولا تا چند روز در بیمارستان خواهید ماند تا مورد مراقبت باشید.
- در برخی موارد، ممکن است بلافاصله شروع به دفع ادرار کنید. بعضی اوقات ، به خصوص در مورد کلیه های اهدا شده از انسان غیر زنده، این کار کمی زمان می برد. اگر کلیه جدید فوراً ادرار تولید نکند، باید تا زمان شروع این کار دیالیز شوید.
- تیم پیوند، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی را تجویز می کند و علائم مربوط به پذیرش کلیه جدید توسط بدن را از نزدیک تماشا می کند.
- معمولاً تیم پیوند به شما توصیه می کند یک روز بعد از عمل از جایتان بلند شوید و به آرامی شروع به حرکت کنید.
- هنگامی که به اندازه کافی بهبود یافتیدبه خانه می روید و مراقبت ها در خانه ادامه پیدا می کند.
بهبودی در خانه
- زمانی که به خانه برگشتید پیگیری مراقبت ها بسیار اهمیت دارد.
- به شخصی احتیاج دارید که شما را از بیمارستان به خانه ببرد و حداقل چند روز پس از عمل در خانه از شما مراقبت کند.
- تا زمانی که پزشک اجازه رانندگی نداده ، رانندگی نکنید.
- کاری که باعث فشار روی منطقه جراحی شود ، مانند بلند کردن اجسم سنگین را انجام ندهید.
- وزن و فشار خون خود را کنترل کنید.
اگر متوجه چیزهای عجیب و غریبی در مورد سلامتی خود شدید ، سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید.
به طور متوسط ممکن است بهبودی کامل بعد از عمل جراحی 6 هفته طول بکشد.
مراقبت بعد از پیوند کلیه
موفقیت طولانی مدت پیوند کلیه به موارد زیادی بستگی دارد:
- پیگیری مرتب توسط تیم پیوند و انجام توصیه های آنها
- داروهای ضد رد کلیه خود را روزانه در دوز مناسب و در مواقع مناسب، همانطور که توسط تیم پیوند توصیه شده است، مصرف کنید تا بدن از رد کلیه جدید خودداری کند.
- از برنامه توصیه شده برای آزمایش های آزمایشگاهی و ویزیت های کلینیکی پیروی کنید تا مطمئن شوید کلیه شما به درستی کار می کند.
- از یک سبک زندگی سالم شامل رژیم غذایی مناسب، ورزش و کاهش وزن در صورت لزوم پیروی کنید
رد پیوند کلیه چیست؟
رد کردن شایع ترین و مهم ترین عارضه ای است که ممکن است بعد از دریافت پیوند ایجاد شود. از آنجا که کلیه پیوندی تازه به بدن اضافه می شود بدن فکر می کند که این یک بافت جدید “خارجی” است و با “حمله” به آن سعی می کند از شما محافظت کند. رد پس از هر عمل جراحی پیوند، یک پاسخ طبیعی ازطرف بدن است. برای جلوگیری از این اتفاق میبایست دقیقاً مطابق تجویز پزشک، داروی ضد رد مصرف کنید.
انواع مختلف رد
دو نوع رد وجود دارد:
رد حاد: معمولاً هر سال پس از پیوند اتفاق می افتد و معمولاً با موفقیت قابل درمان است.
رد مزمن: معمولاً به آرامی و در طی مدت طولانی اتفاق می افتد. دلایلاین اتفاق به خوبی درک نشده اند و اغلب درمان موفقیت آمیز نیست.
چرا نیاز به مصرف داروهای ضد رد داریم؟
تشخیص رد کلیه در مراحل اولیه آن دشوار است. رد پس از اتفاق افتادن اغلب قابل برگشت نیست بنابراین هرگز نباید از مصرف داروهای ضد رد صرف نظر کنید. اینکه احساس خوبی دارید و حتی اگر فکر می کنید کلیه پیوند شده به خوبی کار می کند نمی تواند دلیل محکمی برای صرف نظر از مصرف این داروها شود و قطع آنها ممکن است باعث شود رد اتفاق بیفتد.
چگونه باید داروهای ضد رد را مصرف کنیم؟
در اینجا چند توصیه در مورد داروهای ضد رد وجود دارد:
- مصرف دارو را بخشی از کارهای روزمره خود قرار دهید.
- از هشدارهای دیجیتالی استفاده کنید تا زمان مصرف دارو را به شما یادآوری کنید.
- دلیل مصرف هر دارو را بدانید.
- کلیه دستورالعمل های مکتوب را برای هرگونه تغییر در دوز یا دفعات مصرف دارو بررسی کنید.
- در طول مراجعه به کلینیک، از مشکلات و نگرانی های مربوط به داروها با تیم پیوند صحبت کنید
- اگر پزشکی غیر از تیم پیوند دارویی را برای شما تجویز کرد، قبل از مصرف به تیم پیوند اطلاع دهید.
برخی داروهای خاص می توانند با داروهای ضد رد تداخل داشته و جلوی کارایی آنها را بگیرد.
آیا داروهای ضد رد عوارض جانبی دارند؟
داروهای ضد رد( سرکوب کننده سیستم ایمنی) تعدادی عوارض جانبی احتمالی دارند که معمولاً برای اکثر بیماران قابل کنترل است. برای جلوگیری از رد و کاهش عوارض جانبی، دوز داروهای ضد رد مرتب بررسی می شود. در صورت بروز عوارض جانبی، پزشک ممکن است دوز یا نوع داروها را تغییر دهد.
عوارض داروهای ضد رد چیست؟
برخی از مهم ترین عوارض جانبی داروهای ضد ردشامل فشار خون بالا ، افزایش وزن ، افزایش احتمال ابتلا به عفونت و افزایش خطر ابتلا به برخی انواع سرطان است.
انواع داروهای ضد رددر پیوند کلیه چیست؟
3 گروه از داروهای ضد رد وجود دارد:
داروهای القایی
این داروی قدرتمند قبل از عمل پیوند در اتاق عمل یا بلافاصله بعد از عمل پیوند استفاده می شود
داروهای نگهدارنده
این داروهای ضد رد تا زمانی که پیوند کلیه را انجام دهید ، روزانه مصرف خواهند شد.
داروهای عوامل رد
این داروها برای درمان مشکلاتی مربوط به رد که گاهی پیش می آیند استفاده می شوند.
چگونه می توان از ابتلا به عفونت اجتناب کرد؟
برای جلوگیری از ابتلا به عفونت باید:
- شستن مرتب دست ها
- حفظ عادت های بهداشتی به خصوص هنگام ارتباط با حیوانات خانگی
- خودداری از تماس نزدیک با افرادی که بیماری مسری دارند
- اجتناب از تماس نزدیک با کودکانی که اخیراً به واکسن واکسینه شده اند
چرا پس از پیوند کلیه، عفونت باعث ایجاد نگرانی است؟
داروهای ضد رد که به شما در جلوگیری از رد کلیه پیوندی کمک می کند، توانایی سیستم ایمنی بدن را نیز کاهش می دهد. از آنجا که توانایی سیستم ایمنی بدن کاهش یافته است، بیماری های ویروسی و سایر عفونت ها می توانند باعث ایجاد مشکل شوند.
بهترین راه سالم ماندن پس از پیوند کلیهچیست؟
درمان هر چه سریع تر عفونت ها بهترین راه برای سالم نگه داشتن خود و کلیه پیوند شده است. قرار گرفتن در معرض بیماری هایی مانند آنفولانزا یا ذات الریه می تواند باعث مبتلا شدن به این بیماری ها شود. واکسن زدن در زمان مشخص می تواند برای جلوگیری از ابتلا به بیماری موثر باشد. همچنین شستشوی مکرر دست ها یا استفاده از ژل های ضد میکروبی در فصل سرما بسیار مهم است.
چه مشکلاتی را باید به پزشک گزارش دهیم؟
مشکلات زیر را می بایست هرچه سریع تر به پزشک گزارش دهید:
زخم ها یا جراحات بخصوص آنهایی که بهبود نمی یابند
علائم عفونت ادراری مانند ترشح مکرر هنگام ادرار کردن، درد یا احساس سوزش هنگام ادرار کردن، ادرار کدر یا مایل به رنگ قرمز یا ادرار بد بو
علائم عفونت تنفسی مانند سرفه، گرفتگی بینی، آبریزش بینی، گلو درد یا تب
واکسن ها
آیا استفاده از واکسن پس از پیوند کلیه می تواند مضر باشد؟
واکسن ها به بدن کمک می کنند تا از ابتلا به عفونت محافظت شود .استفاده از بعضی واکسن ها پس از پیوند برای شما مناسب نیستند بنابراین قبل از دریافت هرگونه واکسن یا تقویت کننده با تیم پیوند خود مشورت کنید.
برخی از قوانین کلی برای دریافت واکسن هایی مانند هپاتیت B ، واکسن زنده یا واکسن آنفولانزا:
- قبل از پیوند، واکسن هپاتیت B دریافت کنید
- از زدن همه واکسن های زنده خودداری کنید
- از زدن واکسن آنفلوانزا خودداری کنید
- حداقل 3-6 ماه پس از پیوند برای زدن واکسن آنفولانزا صبر کنید. سپس واکسن تقویت کننده سالانه دریافت کنید.
- از تماس مستقیم با شخصی که واکسن زنده دریافت کرده است خودداری کنید
مثال ها عبارتند از:
- کودکانی که 3 هفته است واکسن فلج اطفال را دریافت کرده اند
- کودکانی که واکسن سرخک یا اوریون دریافت کرده اند
- بزرگسالانی که واکسن واریسلا ضعیف شده (a-TEN-yoo-ated) برای جلوگیری از زوستر دریافت کرده اند.
- کودکان یا بزرگسالانی که واکسن آنفولانزا دریافت کرده اند
اگر قصد سفر به کشور دیگری را دارید با پزشک پیوند خود تماس بگیرید. ممکن است نیاز به دریافت واکسن های خاص برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های شایع در منطقه مورد سفر داشته باشید.
دریافت کدام یک از واکسن ها خطری به همراه ندارد؟
همیشه قبل از دریافت واکسن یا تقویت کننده با پزشک پیوند خود صحبت کنید.
واکسن های زیر پس از پیوند توصیه می شود:
- هپاتیت A برای مسافرت یا سایر ریسک ها
- هپاتیت B قبل از پیوند دریافت کنید
- پنوموواکس (تقویت کننده)
- فلج اطفال غیرفعال
- مننژوکوک در صورت احتمال زیاد به ابتلا
از دریافت کدام یک از واکسن ها باید خودداری کنیم؟
شما نباید واکسنهای “زنده” زیر را دریافت کنید:
- واریسلا زوستر
- باسیلوس کالمت گورین (BCG)
- آبله
- آنفلوانزای داخل رحمی
- حصبه و سایر واکسن های جدیدتر
- سرخک هنگام شیوع بیماری
- اوریون
- سرخچه
- فلج اطفال
دیابت بعد از پیوند کلیه یا NODAT چیست؟
حتی اگر قبل از پیوند دیابت نداشته باشید، ممکن است بعد از پیوند به دیابت مبتلا شوید. این نوع دیابت به دیابت بعد از پیوند یا NODAT شناخته می شود. این نوع دیابت به عنوان اثر جانبی برخی از داروهایی است که برای جلوگیری از رد کلیه جدید استفاده می شود.
احتمال ابتلا به دیابت پس از پیوند به چه عواملی بستگی دارد؟
اگر چاق باشید، احتمال ابتلا به دیابت بیشتر خواهد شد. اگر افراد خانواده شما مبتلا به دیابت باشند ، احتمال بروز این بیماری در شما نیز افزایش می یابد.
چرا باید نگران دیابت باشیم؟
داشتن قند خون بالا به دلیل ابتلا به دیابت می تواند آسیب جدی به قلب ، رگ های خونی ، چشم ها ، پا و اعصاب وارد کند.
اگر مبتلا به دیابت هستم، چطور می توانم قند خون خود را کنترل کنم؟
تیم پیوند در مدیریت قند خون کمک می کند. قند خون بالا معمولاً با یک رژیم غذایی کنترل شده همراه با کربوهیدرات و انجام ورزش، قابل کنترل است.
احتمال ابتلا به بیماری های قلبی بعد از عمل پیوند کلیه به چه عواملی بستگی دارد؟
افرادی که پیوند کلیه انجام می دهند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی هستند. دلایل زیادی برای ابتلا به بیماری های قلبی از جمله سیگار کشیدن، دیابت، اضافه وزن، فشار خون بالا، کلسترول بالا، چربی خون و تعداد سال های انجام دیالیز وجود دارد.
چگونه می توان احتمال ابتلا به بیماری قلبی را کاهش داد؟
در اینجا موارد مهمی وجود دارد که می توان با انجام آن احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش داد:
- فشار خون بالا را کنترل کنید
- کلسترول و چربی خون را کنترل کنید
- سیگار نکشید
- طبق اجازه پزشک ورزش کنید
- با پیروی از یک رژیم غذایی سالم، وزن سالم خود را حفظ کنید
- اگر مبتلا به دیابت هستید، سعی کنید آن را به خوبی کنترل کنید
عوامل موثر بر ابتلا به فشار خون بالا بعد از عمل پیوند کلیه چیست؟
اگر قبل از دریافت کلیه جدید فشار خون بالا داشتید، ممکن است بعد از پیوند این مشکل ادامه یابد. فشار خون بالا همچنین ممکن است به عنوان یک اثر جانبی داروهای ضد رد و یا چاقی (به دلیل افزایش وزن بعد از پیوند) ایجاد شود.
چگونه می توان فشار خون را کنترل کرد؟
فشار خون بالا معمولاً با موارد زیر قابل کنترل است:
- کنترل وزن با ورزش منظم
- رژیم کم نمک
- داروی فشار خون
- جلوگیری بالا رفتن کلسترول و چربی خون
احتمال ابتلا به کلسترول بالا بعد از عمل پیوند کلیه چقدر است؟
به دلیل عوارض جانبی دارویی، افزایش وزن، رژیم غذایی ضعیف، سابقه خانوادگی یا عدم تحرک کافی، ممکن است بسیاری از افراد بعد از پیوند، سطح کلسترول و چربی خونشان افزایش یابد. مشکلات مربوط به کلیه که باعث دفع پروتئین در ادرار (پروتئینوری) می شوند نیز می توانند چربی خون را افزایش دهند.
چرا باید نگران کلسترول و چربی خون بالا باشیم؟
چربی خون بالا می تواند منجر به گرفتگی رگ های خونی شود. در صورت بروز این بیماری خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته مغزی افزایش می یابد.
چگونه می توان کلسترول و چربی خون را کنترل کرد؟
کلسترول و چربی خون بالا معمولاً با انجام موارد زیر قابل کنترل است:
- رژیم غذایی سالم برای قلب
- ورزش کردن طبق اجازه پزشک
- داروهای کاهش دهنده چربی
چرا باید کشیدن سیگار را متوقف کنیم؟
سیگار کشیدن خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سرطان ریه را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. همچنین ممکن است عملکرد کلیه جدید نیز کاهش یابد.
احتمال افزایش وزن بعد از پیوند کلیه چقدر است؟
احتمال بالایی وجود دارد که بعد از پیوند کلیه دچار افزایش وزن شوید. بعد از پیوند به دلیل عوارض جانبی دارویی و رژیم غذایی خاص، احتمال افزایش وزن وجود دارد.
چرا باید از افزایش وزن زیاد نگران شویم؟
افزایش بیش از حد وزن می تواند منجر به چربی زیاد بدن شود که این به چاقی معروف است. چاقی خطر ابتلا به بیماری های قلبی و ابتلا به دیابت بعد از پیوند (NODAT) را افزایش می دهد.
چگونه می توان وزن سالم داشت؟
برای کنترل وزن و کاهش کالری با پزشک متخصص رژیم مشورت کنید. همچنین، می بایست مرتباً طبق اجازه پزشک ورزش کنید.
بیشتر بدانید: هر نسخه دارو با يك نسخه ورزش
شانس ابتلا به کم خونی بعد از پیوند کلیه چقدر است؟
به دنبال پیوند کلیه ممکن است به علت عمل جراحی، عوارض جانبی دارو، عفونت، خرابی غیر طبیعی سلول های قرمز خون یا رد، مبتلا به کم خونی شوید.
چرا باید به کم خونی توجه کنیم؟
کم خونی خفیف می تواند باعث بروز مشکلات جزئی مانند احساس خستگی شود. در صورت عدم درمان ، کم خونی می تواند باعث کمبود اکسیژن رسانی به اندام ها شود و منجر به مشکلات جدی سلامتی مانند نارسایی قلبی شود.
در صورت ابتلا به کم خونی انجام چه کارهایی لازم است؟
در صورت کم خونی پزشک ممکن است مکمل آهن یا داروهای دیگر را تجویز کند. همچنین داشتن رژیم غذایی سالم از اهمیت بسیاری برخوردار است.
بیشتر بدانید: لیست علائم و نشانه های کم خونی
فعالیت جنسی و باروری بعد از پیوند کلیه
بعد از پیوند کلیه چه اتفاقی در عملکرد جنسی رخ می دهد؟
اگر مشکل جنسی ناشی از بیماری کلیوی یا دیالیز باشد، بیشتر عملکردهای جنسی پس از پیوند موفقیت آمیز بر می گردند.
اگر من یک زن در سن باروری هستم، آیا می توانم بعد از پیوند کلیه باردار شوم؟
زنان در سن باوری باید در مورد بارداری و یا پیشگیری از بارداری با پزشک پیوند خود مشورت کنند. قبل از بارداری باید:
- حداقل 1 سال پس از پیوند خود صبر کنید
- تا پایداری عملکرد کلیه صبر کنید
- سلامت روان
اگر بعد از پیوند کلیه احساس اضطراب یا افسردگی داشته باشم چه می شود؟
اضطراب و افسردگی به دنبال پیوند کلیه شایع است. این یک احساس طبیعی برای برخی از گیرندگان پیوند است.
بیشتر بدانید: افسردگی زنان در مقابل افسردگی مردان + راهنمایی کامل
دلایل افسردگی و اضطراب چیست؟
افسردگی و اضطراب ممکن است ناشی از مشکلات بهداشتی قبلی ، اختلالات خواب یا استرس ناشی از خود پیوند باشد. در این صورت می توان با تیم پیوند در مورد آن صحبت کرد تا اگر نیاز به درمان داشت مورد درمان قرار گیرید.
سبک زندگی سالم
چرا بعد از پیوند کلیه داشتن یک شیوه زندگی سالم مهم است؟
سبک زندگی سالم به دلایل زیادی اهمیت دارد. بسیاری از شرایط مانند ابتلا به دیابت جدید بعد از پیوند (NODAT) ، کلسترول بالا و فشار خون بالا از طریق زندگی سبک زندگی سالم بهبود می یابد.
چگونه می توان از یک سبک زندگی سالم پیروی کرد؟
- به روال عادی خود مانند کار، مدرسه یا مشاغل خانگی بازگردید.
- زیر نظر پزشک ورزش کنید.
- رژیم غذایی مناسب داشته باشید.
- وزن خود را طبیعی نگه دارید.