با نحوه مراقبت از دندان ها در بارداری آشنایی دارید؟ همانطور که می دانید مراقبت از دندان ها در بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این که شما بتوانید به خوبی از دندان ها و لثه هایتان، در هنگام بارداری مراقبت کنید، نکته ای بسیار مهم است. بارداری باعث تغییرات هورمونی می شود که می تواند ریسک ایجاد بیماری های لثه را افزایش دهد که به نوبه خود بر سلامت کودک در حال رشدتان تاثیر خواهد گذاشت. در این مقاله از بخش دندانپزشکی دکتر سلام، به بررسی مراقبت از دندان ها در بارداری می پردازیم و چندین توصیه را ارائه می کنیم که می تواند به شما کمک کند سلامت دهانی خوبی را قبل، بعد و در طول بارداری داشته باشید.
مراقبت از دندان ها قبل از بارداری
یکی از اقدامات لازم برای مراقبت از دندان ها در بارداری ، بررسی بیماری های دندان و دهان قبل از باردار شدن است. تلاش کنید تا از دندان پزشک خود، قبل از باردارشدن وقت بگیرید. به این صورت دندان های شما را می توان به صورت حرفه ای پاکسازی کند، بافت های لثه را به دقت معاینه کرد و هر مشکل در سلامت دهان را می توان پیش از بارداریتان درمان کرد.
مراقبت از دندان ها در طول بارداری
در صورتی که باردار هستید به دندان پزشک خود، این موضوع را گوشزد کنید. مراقبت از دندان ها به صورت منظم را می توان در هر زمان، در طول بارداری انجام داد. هرگونه عمل ضروری را می توان انجام داد. با این وجود در تمامی عمل های دندانپزشکی اختیاری باید تا پس از زایمان، وقفه انداخت. قبل از این که وقت دندانپزشکی داشته باشید، به متخصص زنان خود مراجعه کنید تا ببینید آیا هرگونه دستورالعمل یا نکته احتیاطی خاصی، برای شما دارد یا خیر.
به دندانپزشک خود، اسم و دُز تمامی داروهایی که مصرف می کنید را بگویید (شامل داروها و ویتامین های والدینی که توسط دکترتان تجویز شده است) و هم چنین هرگونه توصیه پزشکی خاصی که دکتر شما به ارائه کرده است. پزشک شما باید برنامه درمان دندانی شما را براساس این اطلاعات تغییر دهد. اشعه های ایکس دهانی را می توان در طول دوره بارداری انجام داد. دندانپزشک شما از نکات احتیاطی زیادی برای مراقبت از شما و کودکتان استفاده می کند (همانند گذاشتن پوششی بر روی شکم و تیروئید شما). پیشرفت در تکنولوژی باعث شده که اشعه های ایکس، به نسبت دهه های گذشته بسیار ایمن ترباشند.
به هیچ عنوان به دلیل این که باردار هستید از وقت چکاب دهانی خود نگذرید. اکنون بیشتر از هر زمانی معاینه های لثوی منظم (لثه ای)، اهمیت دارد به دلیل اینکه بارداری شما باعث تغییرات هورمونی ای می شود که می تواند ریسک بیشتری برای بیماری های لثه ای (لثه های لطیفی که به راحتی خونریزی میکنند)، در شما ایجاد نماید (بیماری ای که آن را با نام جینجیبیتیس بارداری می شناسیم). توجه زیادی بر هر گونه تغییر در لثه های خود، در طول بارداری داشته باشید. در صورت لطیف شدن، خونریزی یا ورم کردگی لثه ، در طول بارداری با دندانپزشک یا پیرا-دندانپزشک خود صحبت نمایید.
از اقدامات بهداشتی دهان خوبی پیروی کنید تا بتوانید مشکلات سلامتی دهانی را کاهش داده یا از آن ها جلوگیری نمایید. در صورتی که بیماری صبحگاهی باعث می شود که شما نتوانید دندان های خود را مسواک کنید، تغییر دادن خمیردندانتان به خمیردندانی که مزه ملایم تری دارد، در طول بارداری، گزینه خوبی است. از دندان پزشک یا متخصص بهداشت خودتان بخواهید تا برندهای خاصی را به شما توصیه کنند. دهان خود را با آب یا دهانشویه بشویید، در صورتی که بیماری صبحگاهی داشته یا به طور مکرر دچار تهوع می شوید.
مراقبت از دندان ها در بارداری با پیروی از برنامه غذایی مناسب
تغذیه مناسب نقش اساسی در مراقبت از دندان ها در بارداری دارد. به سمت اسنک های شکردار نروید. میل شدید به شیرینی جات، در طول بارداری، پدیده ای شایع است. با این وجود توجه کنید که هرچقدر میان وعده مصرف کنید احتمال ایجاد فرسودگی در دندان ها بیشتر می شود. رژیم های غذایی سالم و متعادلی داشته باشید. اولین دندان های کودک شما، 3 ماه پس از بارداری رشد می کند. رژیم غذایی سالم که محصولات لبنی، پنیر و ماست در خود دارد، منبع خوبی از این مواد معدنی ضروری بوده و برای رشد لثه ،دندان و استخوان های کودک شما خوب است.
مراقبت از دندان ها پس از اتمام بارداری
یکی از موارد مهم در مراقبت از دندان ها در بارداری ، بررسی سلامت لثه ها می باشد. در صورتی که در طول بارداری ،هر گونه مشکل لثوی داشتید به پزشک خود بلافاصله پس از زایمان مراجعه کنید تا کل دندان هایتان معاینه شده و ارزیابی سلامت لثه تان انجام گردد.
بیشتر بدانید: پوسیدگی دندان؛ پیشگیری، علائم و درمان پوسیدگی دندان
مراقبت از دندان ها در بارداری و خدمات دندانپزشکی
آیا داشتن خدمات دندانپزشکی، در طول بارداری برای مراقبت از دندان ها، بی خطر است؟
بارداری و خدمات دندانپزشکی، جزء سوال های شایع مادرانی است که انتظار تولد کودک خود را می کشند. پاکسازی دندانی، با هدف جلوگیری و معاینه های سالانه در طول بارداری، نه تنها بی خطر بوده بلکه توصیه می شود. افزایش سطوح هورمون ها، در طول بارداری باعث می شود لثه ها باد کرده، خونریزی داشته و یا غذا در ان ها گیر کند که باعث حساسیت بیشتر، برای لثه هایتان خواهد شد. عمل های دندانی در زمان بارداری، با هدف جلوگیری از عفونت های دهانی (همانند بیماری های لثوی)، بسیار مهم است که البته این بیماری ها، با زایمان زودرس ارتباط دارند
آیا می توان سایر اَعمال دندان پزشکی را در طول بارداری به منظور مراقبت از دندان ها داشت؟
اعمال دندان پزشکی، در طول بارداری همانند پر کردن دندان و تاج دندان را باید به منظور کاهش احتمال بروز عفونت درمان کرد. در صورتی که عمل دندان پزشکی ،در طول دوران بارداری انجام شود، دوره سه ماهه دوم، زمان ایده آل است. هنگامی که به دوره سه ماهه دوم رسیدید، دراز کشیدن رو به پشت، برای مدت زمان طولانی ممکن است کاری بسیار دشوار باشد. ایمن ترین اقدامی که می توان انجام داد این است که تمامی عمل های دندان پزشکی غیر ضروری را به پس از زایمان موکول نمایید.
با این وجود در برخی از مواقع، عمل دندان پزشکی اضطراری (همانند عصب کشی یا کشیدن دندان) الزامی است. درمان های اختیاری (همانند سفید کردن دندان و سایر جراحی های زیبا) را باید تا پس از زایمان به تاخیر انداخت. بهترین گزینه این است که از این گونه عمل های دندان پزشکی ،در طول بارداری اجتناب ورزیده و هم چنین کودک در حال رشد را در معرض هیچ گونه ریسک (حتی کوچکترین ریسک ممکن) قرار ندهید. درباره داروهای مورد استفاده در عمل های دندان پزشکی، در طول بارداری چه می توان گفت.
در حال حاضر مطالعات متناقضی درباره اثرات منفی محتمل، بر روی کودک در حال رشد، از جانب داروها و در طول عمل دندان پزشکی وجود دارد. لیدوکایین، مرسوم ترین داروی مورد استفاده برای عمل دندان پزشکی است. لیدوکائین (طبقه B)، پس از مصرف، از جفت جنین عبور می کند. در صورتی که عمل دندان پزشکی، مورد نیاز باشد، میزان بی حسی تجویز شده باید تا حد امکان، کم باشد اما باید به مقداری باشد که شما احساس راحتی کنید. در صورتی که درد دارید، بی حسی بیشتری را تقاضا نمایید.
هنگامی که احساس راحتی کردید، میزان تنش بر روی شما و کودکتان کاهش پیدا می کند هم چنین هر چقدر راحت تر باشید، داروهای بیهوشی بهتر عمل می کنند. عمل های دندان پزشکی، اغلب به منظور جلوگیری یا درمان عفونت، به آنتی بیوتیک نیاز دارند. آنتی بیوتیک هایی همانند پنی سیلین، آموکسی سیلین، کلیندامیسین که در واقع داروهای طبقه B، برای ایمنی در بارداری محسوب می شوند را پس از روندهای درمانی می توان تجویز نمود.
حکم اشعه های ایکس مورد استفاده در عمل دندان پزشکی، در طول بارداری چیست؟
اشعه های ایکس روتین که اغلب در طول معاینه های سالیانه اتخاذ می شوند را می توان تا پس از زایمان به تاخیر انداخت. اشعه های ایکس، برای انجام بسیاری از روندهای دندان پزشکی (به خصوص موارد اضطراری) الزامی هستند. بر اساس مطالعات کالج رادیولوژی آمریکا هیچ گونه اشعه ایکس تشخیصی ای، دُز پرتوی کافی ندارد که بتواند اثر منفی بر روی جنین در حال رشد بگذارد. براساس ADA و ACOG، اِعمال اشعه ایکس دندانپزشکی، در طول بارداری، با ارائه پوشش مناسب، ایمن تلقی می شود.
برخی از خانم ها این گزینه را دارند که از عمل دندانپزشکی، در طول سه ماهه اول بارداری، با توجه به این که با ارزش ترین زمان رشد جنین می باشد، اجتناب بورزند. با این وجود هیچ گونه مدرکی وجود ندارد که اثبات کند ویزیت، تویط دندانپزشک، در طول این بازه زمانی می تواند برای کودک خطر آفرین باشد. هم چنین در صورتی که عمل دندان پزشکی غیر اضطراری، در طول بازه 3 ماهه سوم، مورد نیاز باشد. اغلب تا پس از زایمان به تاخیر خواهد افتاد و دلیل آن، این است که از ریسک زایمان پیش از موعد و هم چنین زمان بیشتری که در حالت درازکش، بر روی پششتان باید سر کنید، جلوگیری به عمل بیاید.
توصیه هایی برای مراقبت از دندان ها در بارداری و هم چنین نیازهای عمل دندانپزشکی:
- انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) به زنان باردار توصیه می کند تا رژیم متعادلی داشته باشند، دندان های خود را به طور کامل، با استفاده از خمیردندان فلورایدی، با تائید ADA، دو بار در روز مسواک زده و به طور روزانه نخ دندان بکشند.
- معاینه هایی با هدف جلوگیری و هم چنین پاکسازی، در طول بارداری خود داشته باشید. به دندان پزشکتان اطلاع دهید که باردار هستید
- عمل های دندان پزشکی غیر اضطراری را تا پس از بازه 3 ماهه دوم یا پس از زایمان (در صورت امکان) به تعویق بیاندازید.
- روندهای اختیاری را باید به پس از زایمان موکول کرد. گردش خون سالم را با باز نگه داشتن پاهایتان، در حال نشستن بر صندلی دندان پزشک حفظ نمایید
- برای کمک به راحتی خود و کودکتان، با خود، بالشت داشته باشید.
- هدفون آورده و به موزیک مورد علایقتان گوش کنید.
بیشتر بدانید: دندان درد؛ تسکین دندان درد با 10 درمان خانگی
مراقبت از دندان ها در بارداری و نقش بارداری بر دندان ها
تغییرات در بدن، در طول بارداری می تواند بر لثه و دندان ها تاثیر بگذارد. برای مثال:
- سطوح بالایی از هورمون های خاص همانند پروژسترون و استروژن، در بدن شما در طول بارداری وجود خواهد داشت. این هورمون ها می تواند ریسک بروز مشکلات سلامت دهانی خاص را به همراه داشته باشد.
- عادت های غذایی شما ممکن است تغییر کند. ممکن است غذاهای خاصی را در طول بارداری به نسبت حالت عادیتان بیشتر مصرف کنید. نوع غذاهایی که می خورید بر سلامت دندانی شما قطعا تاثیر خواهد داشت
- ممکن است دندان های خود را به نسبت دندان های قبل، کمتر مسواک زده یا نخ دندان بکشید و دلیل آن، این است که لثه های شما لطیف تر شده یا به نسبت شرایط عادی، بیشتر خسته هستید. برای خانم ها مسواک زدن و نخ دندان کشیدن می تواند باعث حالت تهوع شود (احساس بیماری در معده)
این تغییرات می تواند ریسک بروز مشکلات دهانی خاص، در طول بارداری را افزایش دهد که این مشکلات را در زیر خواهیم خواند:
پوسیدگی دندان (آن را با نام فرسودگی دندان یا کرم خوردگی دندان نیز می شناسیم):
این پوسیدگی ها در واقع نواحی کوچک آسیب دیده در سطح دندان شما هستند. باردار بودن، احتمال پوسیدگی دندان را افزایش می دهد. ممکن است باکتری هایی را در دهان داشته باشید که باعث پوسیدگی دندان، برای کودکتان، در طول بارداری و پس از زایمان شود. این پدیده می تواند برای دندان های کودکتان، در مراحل بعدی زندگی مشکل آفرین باشد.
آماس لثه در طول بارداری
اکثر خانم ها در لثه های خود، در طول بارداری تغییراتی را مشاهده می کنند. برخی از خانم ها به وضوح می بینند که لثه هایشان قرمزتر شده و هنگام مسواک زدن خونریزی دارند. برخی از این افراد، آماس و خونریزی فوق العاده شدیدی دارند. تمامی این تغییرات را با عنوان آماس لثه ای در طول بارداری می شناسیم. این پدیده می تواند از ماه دوم شروع شود.
بیماری مذکور اغلب در طول ماه هشتم به اوج خود می رسد و پس از به دنیا آمدن کودک، کم کم از بین می رود. آماس لثه ای در طول بارداری، در قسمت جلویی دهان، شایع تر است. علائم آن، با آماس لثه کاملا مشابه است اما برخی از علت های آن، متفاوت است.
سطوح هورمونی بیشتر را می توان برای بروز آماس لثه در طول بارداری، تا حدودی مسئول دانست. در طول بارداری، سطح پروژسترون در بدن شما می تواند 10 برابر بیشتر از حالت طبیعی باشد. این پدیده، رشد باکتری های خاصی را افزایش می دهد که باعث آماس لثه خواهد شد. هم چنین سیستم ایمنی شما عملکردی متفاوت، در طول بارداری دارد و این پدیده می تواند نحوه واکنش بدنتان را در قبال باکتریهایی که باعث آماس لثه می شوند را دستخوش تغییراتی کند.
برای به حداقل رساندن اثرات آماس لثه در طول بارداری، بهداشت دهانی خوبی داشته باشید. دو بار در طول روز مسواک زده که حداقل هر دفعه به مدت 2 دقیقه باشد. به طور روزانه، دندان های خود را با نخ دندان پاک کنید. استفاده از دهان شویه ضد میکروبی نیز می تواند به کنترل التهاب لثه شما کمک کند. برخی از دندان پزشکان، استفاده از دهان شویه ای را توصیه می کنند که هیچ الکلی در خود نداشته باشد اما به وضوح نمی توان گفت که آیا دهانشویه های الکل-محور، اثری منفی بر بارداری دارند یا خیر.
اطمینان حاصل کنید که دندان پزشک شما سلامت لثه هایتان را در طول دوره بارداری معاینه می کند. آماس لثه در طول بارداری را اغلب می توان با پاک سازی حرفه ای درمان کرد. این کار را در هر زمانی از بارداری می توان انجام داد. درمان های خصمانه تر همانند عمل جراحی لثه را می توان به پس از زایمان موکول نمود.
گرانولوم بارداری (گرانولومای پائوژنی یا تومور بارداری) و مراقبت از دندان ها در بارداری
یک گرانولوم بارداری در واقع غده ای بر روی لثه است که در 2 تا 10 درصد زنان باردار بروز پیدا می کند. آن را با نام گرانولوم پائوژنیک یا تومور بارداری نیز می شناسیم. تومورهای بارداری به اشتباه نامگذاری شده اند. در واقع تومور نیستند و به هیچ عنوان سرطانی نمی باشند.
آن ها حتی خطرناک نیستند اما می توانند باعث ناراحتی شما شوند. گرانولوم های بارداری اغلب در سه ماهه دوم بارداری رشد می کنند ان ها در واقع ورم کردگی های قرمزی هستند که نزدیک به خط لثه بالایی پیدا می شوند اما می توان در سایر نقاط دهان نیز آن ها را دید. این غده ها به راحتی خونریزی کرده و می توانند باعث ایجاد زخم یا توده شوند.
گرانولوم بارداری اغلب به لثه یا غشای مخاطی، توسط نوار کوچکی از بافت می چسبند. دلیل دلیل گرانولوم بارداری شناخته شده نیست با این وجود بهداشت دهانی ضعیف، یک عامل اصلی در آن به شمار می رود. جراحت، هورمون، ویروس و رگ های خونی که به طور نامناسب شکل گرفته اند به عنوان فاکتورهای دخیل شناسایی شده اند. خانم هایی که این غده ها را دارند اغلب مبتلا به آماس لثه بارداری فراگیر می شوند.
گرانولوم های بارداری، پس از به دنیا آمدن کودکتان ناپدید خواهند شد. در صورتی که رشد این غده ها در صحبت کردن یا غذا خوردنتان اختلال ایجاد کرد باید پس از زایمان، آن را بردارید. با این وجود تقریبا در نیمی از موارد، این بیرون زدگی ها، پس از برداشته شدن در طول بارداری باز خواهد گشت.
مراقبت از دندان ها در بارداری و لق شدن دندان ها
سطوح بالای هورمون پروژسترون و استروژن، در طول بارداری می تواند به طور موقت باعث لق شدن بافت ها و استخوان هایی شود که دندان شما را محکم در مکان خود نگه می دارد.
این پدیده می تواند منجر به لق شدن دندان هایتان شود (بیماری لثوی که آن را با نام پریودنتتیس می شناسیم). در صورتی که آماس لثه درمان نشود می تواند منجر به بیماری لثوی شود. این پدیده، عفونت های جدی ای را در لثه ایجاد کرده و هم چنین مشکلاتی را برای استخوان هایی به وجود می آورد که دندان های شما را پشتیبانی می کند. دندان های شما ممکن است لق شده و مجبور باشید آن ها را بکشید. پریودنتیس می تواند منجر به باکتریمیا شود (بروز باکتری در جریان خون). پریودنتتیس، یک بیماری جدی است که نیاز به درمان بلافاصله دارد. سیگار کشیدن می تواند یک علت، برای بیماری های شدید لثوی باشد.
تومورهای بارداری (آن ها را با نام گرانولوم پائوژنیک می شناسیم) و مراقبت از دندان ها در بارداری
این تومورها به هیچ عنوان سرطانی نیستند، آن ها غده هایی هستند که بر روی لثه شما اغلب میان دندان ها شکل می گیرد. تومورهای بارداری، رنگی قرمز و خام داشته و به راحتی دچار خونریزی می شوند. دلیل بروز این بیماری می تواند داشتن پلاکت بیش از اندازه (یک نوار چسبنده که شامل باکتری ای می شود که بر روی دندان شکل می گیرد) باشد. این تومورها اغلب پس از زایمان، به خودی خود از بین می روند. در موارد نادر باید آن ها را توسط ارائه دهندگان خدمات مراقبت از سلامت برداشت.
فرسایش دندان و مراقبت از دندان ها در بارداری
در صورتی که از بیماری صبحگاهی، حالت تهوع دارید، دندان های شما ممکن است در معرض اسید معده بیش از حد قرار بگیرد. این اسید می تواند به مینای دندان ها (سطح سخت آن ها) آسیب برساند. بیماری صبحگاهی (آن را با نام حالت تهوع و استفراغ دوران بارداری یا NVP می شناسیم)، حالت تهوع و استفراغی است که در طول دوران بارداری بروز پیدا کرده و اغلب در چند ماه اول مشهود است.
خشکی دهان و مراقبت از دندان ها در بارداری
بسیاری از خانم های باردار از خشکی دهان شکایت می کنند. می توانید با نوشیدن مقدار زیادآب و استفاده از شکلات های سخت بدون شکر یا آدامس، به منظور تحریک ترشح آب دهان و مرطوب کردن دهانتان، با این پدیده مقابله کنید. شامل زیوتون می شوند که می توانند باکتری مضری که باعث پوسیدگی دندان می شوند را کاهش دهند.
مراقبت از دندان ها در بارداری با وجود ترشح بیش از حد آب دهان
خانم ها باردار، با شیوع کمتر ممکن است احساس کنند که در دهانشان بیش از حد آب دهان ترشح می شود. این بیماری در دوره های اول بارداری اتفاق می افتد و با انتهای دوره سه ماهه اول، از بین خواهد رفت. ممکن است همراه با حالت تهوع بروز پیدا کند.
نشانه ها و علائم نیاز به مراقبت از دندان ها در بارداری
در صورتی که هر نشانه یا علامتی از مشکلات دندانی دارید با دندان پزشک خود صحبت کنید. نشانه های بیماری در واقع مواردی هستند که درباره خود میبینید یا می دانید (همانند یک حساسیت یا سرفه کردن). علایم در واقع چیزهایی هستند که شما میبینید اما دیگران نمی توانند ببینند (همانند دردناک بودن گلو یا احساس سرگیجه). نشانه و علائم مشکلات دندانی را در زیر می خوانید:
- نفس بد بو
- دندان های لق
- غده یا جوش دهانی، بر روی لثه ها
- فضاهای جدید میان دندان ها
- لثه هایی که رو به عقب حرکت می کنند (هنگامی که لثه های شما از دندان های خود رو به عقب حرکت می کنند می توانید ریشه دندانتان را ببینید)
- چرک ، در طول خظ لثه شما (دقیقا در جایی که لثه ها به دندان می رسند)
- لثه ها قرمز، ورم کرده و لطیف یا براق هستند و به راحتی دچار خونریزی می شوند
- دندان درد یا دردهای دیگر
در صورتی که درد یا ورم کردگی دارید بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید. درصورتی که عفونت داشته باشید به منظور کمک به جلوگیری از بروز مشکل، برای کودکتان باید بلافاصله درمان شوید.
بیشتر بدانید: 13 وضعیتی که به دندان هایتان آسیب می رساند!
چگونه می توان در طول بارداری از بروز مشکلات دهانی به منظور مراقبت از دندان ها جلوگیری کرد؟
چکاب های دهانی منظم، قبل و در طول بارداری دریافت کنید. در چکاب به دکتر خود موارد زیر را گوشزد نمایید:
- در صورتی که باردار بوده یا برنامه دارید باردار شود.
- درباره هر دارویی که مصرف می کنید به او اطلاع دهید. این مقوله شامل داروهای تجویزی یا داروهای فروشگاهی، مکمل ها و محصولات گیاهی می شوند. داروهای تجویزی، داروهایی هستند که ارائه دهندگان خدمات مراقبت از سلامت، به شما می گویند که با استفاده از آن، مشکل سلامتی خود را درمان نمایید. شما به منظور دریافت چنین داروهایی نیاز به نسخه دارید (دستوری از جانب ارائه دهنده خدمات). داروهای فروشگاهی (آن ها را با OTC می شناسیم)، داروهایی همانند مسکن و سیروب های سرفه هستند که می توانیم بدون داشتن نسخه آن را خریداری کنیم. مکمل، فرآورده ای است که به منظور دریافت مواد مغذی خاص، آن ها را مصرف می کنیم (همانند ویتامین B یا آهن) که در غذاهای مورد مصرفتان به اندازه کافی از این مواد مغذی وجود ندارد. یک فرآورده گیاهی همانند قرص یا چای، محصولی است که از گیاهان دارویی ساخته شده است (گیاهانی که در داروها یا آشپزی ها استفاده می شود).
- در صورتی که بارداری شما، ریسک بالایی داشته باشد: ریسک بالا یعنی این که یا شما یا کودکتان (یا هر دو)، به دلیل مشکلات محتمل در طول بارداری، در معرض ریسک بیشتری هستید. بارداری در صورتی که بیماری های مزمن داشته باشید می تواند ریسک بالایی داشته باشد یا این که عوارضی از بارداری قبلی داشته یا بیماری دیگری داشته باشید که می تواند به سلامت خود یا کودکتان آسیب برساند.
- در صورتی که ارائه دهنده خدمات مامایی، با شما درباره سلامت دهانیتان صحبت کند.
چکاب های دندانی، در قبل و طول دوره بارداری، بسیار حائز اهمیت هستند بنابراین دندان پزشک شما باید در مراحل اولیه بارداری، مشکلات دهانیتان را یافته و درمان کند. هم چنین پاک سازی منظم دندان می تواند باعث شود که دندان ها و لثه هایتان سالم باقی بماند.
نحوه درمان مشکلات دندانی در طول بارداری و مراقبت از دندان ها
در صورتی که مشکل دندانی دارید که نیاز به درمان داشته باشد، اطمینان حاصل کنید که دندان پزشکتان میداند که شما باردار هستید. به طور وابسته به بیماریتان، ممکن است بتوانید درمان خود را به پس از زایمان موکول نمایید. درمان هایی که در طول بارداری، بی خطر هستند شامل موارد زیر هستند :
- دارو: همانند مسکن یا آنتی بیوتیک برای درمان عفونت. دندان پزشک می تواند داروهایی را به شما بدهد که برای شما و کودکتان، در طول بارداری بی خطر باشند. در صورتی که دندان پزشک، برای شما داروهایی را تجویز می کند به ارائه دهنده خدمات مامایی خود اطلاع دهید. هیچ گونه دارویی را بدون مشورت با ماما مصرف نکنید.
- بی حسی موضعی: بی حسی، دارویی است که می تواند درد را کم کرده و از آن جلوگیری به عمل بیاورد. بی حسی موضعی، در قسمت های خاصی از بدن استفاده می شود و دلیل آن، بی حس کردن دهان، برای پر کردن دندان یا کشیدن آن می باشد. مصرف این دارو در طول بارداری، بی خطر است.
در هر بازه زمانی در طول بارداری می توانید درمان دهانی داشته باشید. در صورتی که این درمان، اختیاری است (درمان هایی که استفاده بیدرنگ از آن ها نیست وانجام آن ها ضرورتی برای محافظت از سلامت شما یا کودکتان ندارد). تلاش کنید که آن را در دوره سه ماهه دوم، برنامه ریزی کنید.
برای جلوگیری از مشکلات دهانی و مراقبت از دندان ها چه کارهایی را می توانید انجام دهید؟
در زیر چندین نکته ارائه می شود که به شما کمک خواهد کرد که سلامت دندان و لثه های خود را حفظ نمایید:
- دندان های خود را با فلوراید بشورید، دوبار در روز مسواک زده و یک بار در روز نخ دندان بکشید. از مسواکی استفاده کنید که دندانه های نرمی داشته باشد. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم می تواند پلاکت ها را برداشته و به شما کمک کند تا سلامت دندان و لثه های خود را حفظ نمایید.
- درصورتی که نمی توانید به دلیل استفراغ و حالت تهوع، دندان های خود را مسواک بزنید از آنتاسیدها استفاده کرده یا دهانتان را با ترکیبی از یک قاشق چای خوری جوش شیرین، در یک لیوان آب بشویید. شستن دهان می تواند به شما کمک کند تا میزان اسید در دهانتان را کاهش دهید. آنتاسیدها در واقع داروهایی هستند که به شما کمک می کنند اسیدهای معده را خنثی کنید. شما می توانید آن ها را در فروشگاه ها، بدون نسخه، از ارائه دهنده خدمات دریافت نمایید اما هیچ گونه دارویی را بدون صحبت با ارائه دهنده خدمات سلامت خود (حتی داروهای OTC) مصرف نکنید.
- برای دریافت چکاب منظم دندانی، هر 6 ماه (حتی در طول بارداری)، به سراغ دندان پزشک خود بروید . در زمان چکاب، به دندان پزشک گوشزد کنید که باردار هستید.
- غذاهای سالم بخورید و خوردن شیرینی جات را محدود کنید. غذاهای سالم شامل میوه و سبزیجات، گوشت بدون چربی، نان های غلات کامل، پاستا و فرآورده های لبنی کم چرب می شود. مصرف شیرینیجات و غذاهای شیرین را کم کرده و هم چنین به جای نوشیدنی های شکردار، آب بنوشید. خوردن غذاهای سالم به شما و کودک در حال رشدتان کمک می کند تا مواد مغذی دریافت نمایید. دندان کودکتان، بین 3 تا 6 ماه در بارداری شروع به رشد خواهد کرد. مواد مغذی همانند کلسیم، پروتئین، فسفر، ویتامین A-C-D به رشد سالم دندان های کودک کمک می کند
- سیگار نکشید.
آیا استفاده از داروی بی حسی در طول بارداری برای مراقبت از دندان ها، بی خطر است؟
داروی بی حسی، در طول 3 ماهه اول را می توان با سقط جنین زودهنگام مرتبط دانست. در صورتی که نیاز به عمل دندان پزشکی ای دارید که نیاز به بی حسی داشته باشد (همانند پر کردن یا عصب کش)، با دندان پزشک خود درباره موکول کردن این روند تا پس از سه ماهه دوم بارداری خود مشورت کنید.
به منظور جلوگیری یا درمان عفونت دندانی، از چه آنتی بیوتیک هایی می توان استفاده کرد؟
پنی سلین و آموکسی سیلین، گزینه های بی خطری در طول بارداری هستند. از مصرف تتراسایکلین اجتناب به عمل بیاورید به دلیل این که می تواند باعث لکه دار دندان، در جنین شود.
پس از یک عمل دندان پزشکی، برای کنترل کردن درد چه چیزی می توانم استفاده کنم؟
استامینافون به طور طبیعی با داروهای مسکن همانند کودویین یا هیدروکودون، اغلب مورد تجویز واقع شده و استفاده از آن، درطول بارداری، بی خطر است. ما بیماران را تشویق می کنیم تا جایی که می شود از دوره کوتاهی برای استفاده این داروها پس از عمل دندان پزشکی استفاده کنند تا ریسک وابسته شدن به داروهای شبه افیونی کاهش پیدا کند. در زمینه گذار، برای استفاده از مسکن های غیر مخدر، همانند استامینافون ساده باید مشاوره لازم انجام شود. به این صورت دندان پزشکان نباید دوره 30 روزه داروهای شبه افیونی را تجویز نمایند. داروهای ضد التهاب غیراسترویدی (NSAD) همانند اپوپروفن، در طول بارداری توصیه نمی شوند.
بیشتر دانید: درمان عفونت دندان با روش های خانگی و گیاهی
مراقبت از دندان ها پس از بارداری و کارهایی که باید انجام دهید
پس از زایمان، ادامه دادن مراقبت دندانی و هم چنین مراقبت دندانی کودکتان حائز اهمیت است. به مسواک زدن منظم دندان ها و خریدن مسواک نوزادان و خمیر دندان بدون فلوراید، برای سالم نگه داشتن لثه و دندان های شیری کودک بپردازید. هم چنین به والدین جدید توصیه می شود تا از خواباندن کودک، با استفاده از بطری اجتناب به عمل بیاورند به دلیل اینکه می تواند منجر به فرسایش دندان شود. اولین قرار ملاقات با دندان پزشک کودک خود را در 6 ماه پس از تولد یا هنگامی که اولین دندان او رشد کرد، برنامه ریزی کنید.
دندان پزشک، برای یافتن گره زمانی و سایر مسائل زبانی که می تواند صحبت کردن یا سایر حرکات را به تاخیر بیندازد، معایناتی انجام خواهد داد. هم چنین مراجعه منظم به دندان پزشک می تواند به کودک شما کمک کرده که به آن عادت کرده و به طور بالقوه ترس از ملاقات با دندان پزشک، در مراحل بعدی زندگی را کاهش دهد. به خاطر داشته باشید که سلامت دهانی خوب، برای سلامت کلی کلیدی است وبارداری، زمان بهینه ای برای برقراری عادت های سالم است. در صورتی که درباره رفتن به دندانپزشک، در طول بارداری نگران هستید می توانید به ob/Gvn خود برای دریافت توصیه مراجعه نمایید.
مراقبت از دندان ها در بارداری و امکان کشیدن دندان
کشیدن دندان، آخرین گزینه برای دندان پزشکان است. آن ها همیشه تلاش می کنند در صورت امکان دندان شما را نجات دهند اما در صورتی که دندانتان توسط پوسیدگی یا آسیب، برای تعمیر، بیش از حد آسیب دیده باشد، می تواند باعث شود سلامت دهان شما دچار ریسک شود پس باید آن را از جا کند. کشیدن دندان را می توان در هر دوره ای، در طول بارداری انجام داد اما دندان پزشک شما گزینه ایده آل را دوره سه ماهه دوم می داند. این پدیده به شما کمک می کند از انجام آزمایش های اشعه ایکس،در سه ماهه اول که در آن، کودکتان، مراحل اولیه رشد را طی می کند جلوگیری کنید و هم چنین ناراحتی دراز کشیدن بر روی کمرتان، به مدت طولانی در طول سه ماهه سوم را نداشته باشید.
مراقبت از دندان ها در بارداری و عصب کشی آنها
در صورتی که پوسیدگی دندان، به داخل دندانتان نفوذ کند که در آن، انتهای اعصاب قرار گرفته است، می تواند باعث بروز شدید درد شود. درمان های عصب کشی می تواند از طریق از بین بردن بافتهای عفونی وبازیابی دندان ها و استفاده از یک تاجک که شکل طبیعی دارد، این درد را متوقف کند.به این صورت، نیازی به کشیدن دندان نیست. در صورتی که یک مورد اضطراری دندان پزشکی دارید عصب کشی را می توان در هر مرحله ای از بارداری انجام داد و نباید آن را به تاخیر انداخت. با این وجود به دلیل این که اشعه ایکس، در این عمل دخیل است، زمانی ایده آل، برای جراحی دندان پزشکی، در طول سه ماهه دوم است.
مراقبت از دندان ها در بارداری و بیلیچینگ یا سفید کردن دندان ها
سفید کردن دندان را میتوان در طول بارداری انجام داد اما ممکن است دندانپزشکتان به شما توصیه کند که تا پس از زایمان، برای دریافت بیشتر درمان های پزشکی غیر اضطراری صبر کنید. ایده آل، این است که از سفید کردن دندان و تمامی درمان های زیبایی، در طول سه ماهه سوم دوری به عمل بیاورید. به دلیل این که دراز کشیدن روی کمر، در حال اِعمال ژل سفیدکننده می تواند بسیار ناراحت کننده باشد. در صورتی که از بسته سفید کننده خانگی استفاده می کنید باید اطمینان حاصل کنید که غلظت هیدروژن پراکسید از 6 درصد، بیشتر نباشد.غلظت بالاتر می تواند به صورت بالقوه منجر به آسیب بافت ها شودمگر این که توسط یک فرد متخصص اِعمال گردد.
مراقبت از دندان ها در بارداری و انجام ارتودنسی در بارداری
در صورتی که در حال گذراندن دوره های ارتودنسی هستید نباید به دلیل بارداری،آن را متوقف کنید. حتی می توانید محافظ های جدیدی را در طول بارداری خود نصب نمایید. با این وجود دندان پزشک یا متخصص ارتودنسی شماممکن است توصیه کند که تا پس از به دنیاآمدن کودک صبر کنید زیرا ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد . کارگذاشتن محافظ (بِرِیس)، نیاز به اشعه ایکس دارد که احتمالا دندان پزشکتان به شما خواهد گفت که باید در طول سه ماهه اول بارداری از آن اجتناب به عمل بیاورید.
در صورتی که شکل صورت و دهان شما هنگام اضافه وزن در طول بارداری، تغییر کند، این پدیده ممکن است به این معنا باشد که محافظ های شما باید تنظیم شده یا الگوهای جدیدی برای دندانتان ساخته شود تا بتوان مجموعه جدیدی از تنظیم کننده ها را ایجاد نمود. این تغییرات می تواند هزینه کلی را افزایش دهد. برخی از خانم ها، ورم کردگی لثه وسایر بافت های صورت را در طول بارداری تجربه خواهند کرد و در برخی از موارد می تواند منجر به بروز حساسیت، از جانب سیم ها و براکت های محافظ شود. دندان پزشک یا متخصص ارتودنسی شما می تواند ژل های بی خطری را به شما تجویز کند که به بی حس کردن درد کمک کرده یا تنظیم کننده های پلاستیک قابل برداشتنی را در صورت نیاز برای تنظیم یک بافت ارتودنسی کوچک به شما تجویز نماید.