وزوز گوش احساس صدا دادن یا زنگ زدن در گوش است. وزوز گوش یک مشکل شایع است که حدود 15 تا 20 درصد از افراد را مبتلا می کند. وزوز گوش به خودی خود یک بیماری نیست – بلکه علامت یک بیماری اساسی مانند کاهش شنوایی مربوط به سن، آسیب گوش یا اختلال در سیستم گردش خون است. اگرچه وزوز گوش آزاردهنده است، ولی معمولاً نشانه چیز جدی نیست. اگرچه با افزایش سن می تواند بدتر شود، ولی برای بسیاری از افراد ، وزوز گوش با درمان بهبود می یابد. درمان علت اصلی مشخص شده گاهی کمک می کند. سایر روشهای درمانی باعث کاهش یا پوشاندن سر و صدا می شوند و وزوز گوش کمتر به چشم می آید. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام به وزوز گوش می پردازیم.
وزوز گوش چیست؟
وزوز گوش وقتی اتفاق می افتد که آگاهانه صدایی را بشنویم که از هیچ منبعی خارج از بدن تولید نشود. این بیماری نیست بلکه علائم یک مشکل اساسی است .سر و صدا معمولاً ذهنی است، یعنی فقط کسی که وزوز گوش دارد می تواند آن را بشنود. متداول ترین شکل آن، صدای زنگ ثابت و زیر است. این می تواند آزار دهنده باشد، اما معمولاً نشانگر بیماری جدی نیست.
در کمتر از 1 درصد موارد ممکن است عینی باشد. این بدان معنی است که افراد دیگر می توانند این صداها را بشنوند. این نوع سر و صدا ممکن است در اثر حرکات قلبی عروقی یا اسکلتی عضلانی در بدن فرد ایجاد شود. این می تواند نشانه وضعیت اضطراری پزشکی باشد.
چه چیزی باعث وزوز گوش می شود؟
صدمه به گوش میانی یا داخلی یک علت شایع وزوز گوش است .گوش میانی شما امواج صوتی را جمع می کند و هدایت آنها باعث می شود گوش داخلی شما تکانه های الکتریکی به مغز شما منتقل کند. بلافاصله مغز شما این سیگنال ها را می پذیرد و آنها را به صداهایی ترجمه می کند که شما قادر خواهید بود آنها را بشنوید. گاهی اوقات، گوش داخلی شما صدمه می بیند و شیوه پردازش مغز شما را تغییر می دهد.
صدمه به گوش گوش یا استخوان های ریز در گوش میانی شما نیز می تواند در هدایت صحیح صدا اختلال ایجاد کند. تومورهای موجود در گوش یا عصب شنوایی نیز ممکن است باعث زنگ زدن گوش شوند. قرار گرفتن در معرض صداهای بسیار بلند به طور منظم می تواند باعث ایجاد وزوز گوش در بعضی از افراد شود.
افرادی که از جک چکش، اره برقی یا سایر تجهیزات سنگین استفاده می کنند، احتمالاً به وزوز گوش مبتلا هستند. گوش دادن به موسیقی با صدای بلند از طریق هدفون یا کنسرت ممکن است علائم موقت وزوز گوش را ایجاد کند. مصرف داروها همچنین در برخی افراد می تواند باعث وزوز گوش و آسیب شنوایی به نام اتوتوکسیک شود.
داروهایی که ممکن است باعث وزوز گوش شوند عبارتند از:
- دوزهای بسیار بالای آسپیرین، مانند بیش از 12 دوز در روز برای مدت طولانی
- داروهای دیورتیک حلقه ای ، مانند بومتانید
- داروهای ضد مالاریا ، مانند کلروکین
- برخی از آنتی بیوتیک ها ، مانند اریترومایسین و جنتامایسین
- برخی داروهای ضد سرطان مانند وینکروستین
سایر شرایط پزشکی که می توانند در گوش شما زنگ زدگی ایجاد کنند عبارتند از:
- کاهش شنوایی مرتبط با سن
- اسپاسم عضلات در گوش میانی شما
- بیماری منییر ، یک بیماری گوش داخلی است که بر شنوایی و تعادل تأثیر می گذارد
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- آسیب دیدگی سر و گردن
- اختلالات مفصل گیجگاهی فکی که باعث ایجاد درد مزمن در فک و سر شما نیز می شود
- جرم بیش از حد گوش، که شیوه شنیدن شما را تغییر می دهد
اختلالات رگ های خونی مرتبط با وزوز گوش
در موارد کمی، وزوز گوش در اثر اختلال در رگ های خونی ایجاد می شود. به این نوع وزوز گوش، «وزوز گوش ضربانی» گفته می شود.علل آن عبارتند از:
آترواسکلروز
با افزایش سن و ایجاد کلسترول و سایر رسوبات، رگ های خونی اصلی نزدیک گوش میانی و داخلی شما مقداری از خاصیت ارتجاعی– توانایی انعطاف پذیری یا گسترش آرام با هر ضربان قلب – خود را از دست می دهند. این امر باعث می شود جریان خون قوی تر شود و تشخیص ضربان را برای گوش شما آسان تر می کند. به طور کلی می توانید این نوع وزوز گوش را در هر دو گوش بشنوید.
تومورهای سر و گردن
توموری که بر روی رگهای خونی در سر یا گردن شما فشار می آورد (نئوپلاسم عروقی) می تواند باعث وزوز گوش و علائم دیگر شود.
فشار خون بالا
فشار خون بالا و عواملی که باعث افزایش فشار خون می شوند، از جمله استرس، الکل و کافئین، می توانند وزوز گوش را بیشتر مورد توجه قرار دهند.
جریان خون آشفته
باریک یا پیچیده شدن شریان گردن (شریان کاروتید) یا رگه گردن شما (رگه ژوگولار) می تواند باعث ایجاد جریان خون نامنظم و آشفته شود و منجر به وزوز گوش شود.
ناهنجاری مویرگ ها
وضعیتی به نام ناهنجاری شریان (AVM)، اتصال غیر طبیعی بین شریان ها و رگ ها، می تواند منجر به وزوز گوش شود. این نوع وزوز گوش معمولاً فقط در یک گوش مشاهده می شود.
علائم وزوز گوش
وزوز گوش شامل احساس صدای شنوایی، در هنگامی که هیچ صدای خارجی وجود ندارد، است. علائم وزوز گوش ممکن است شامل این نوع صداهای خیالی در گوش شما باشد:
- زنگ زدن
- صدای بوز
- غرش
- کلیک
- هیس
- همهمه
صدای زیرِ این صدای خیالی ممکن است از صدای کم تا صدای بلندی مانند جیغ زیاد باشد و ممکن است آن را در یک یا هر دو گوش بشنوید. در بعضی موارد، صدا می تواند آنقدر بلند باشد که توانایی شما در تمرکز یا شنیدن صدای خارجی را مختل کند. وزوز گوش ممکن است همیشه وجود داشته باشد ، یا ممکن است گاهی وجود داشته باشد.
انواع وزوز گوش
وزوز گوش ذهنی
که فقط خودتان می توانید بشنوید. این رایج ترین نوع وزوز گوش است. این بیماری می تواند ناشی از مشکلات گوش در گوش بیرونی، میانی یا داخلی شما باشد. همچنین می تواند ناشی از مشکلاتی در اعصاب شنوایی (شنوایی) یا بخشی از مغز شما باشد که سیگنال های عصبی را به عنوان صدا (مسیر شنیداری) درک می کند.
بیشتر بدانید: پارگی پرده گوش؛ علل، تشخیص، علائم و درمان پارگی پرده گوش
وزوز گوش عینی
وزوز گوشی است که پزشک هنگام معاینه می تواند بشنود. این نوع نادر از وزوز گوش ممکن است در اثر مشکل عروق خونی، وضعیت استخوان گوش میانی یا انقباضات عضلانی ایجاد شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه شود؟
اگر وزوز گوش دارید که شما را آزار می دهد، به پزشک مراجعه کنید.
با پزشک خود یک قرار تنظیم کنید اگر:
بعد از یک عفونت تنفسی فوقانی، مانند سرماخوردگی، به وزوز گوش مبتلا شدید و این وزوز گوش شما طی یک هفته بهبود نمی یابد.
در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید، اگر:
- وزوز گوش دارید که به طور ناگهانی یا بدون دلیل مشخص رخ می دهد
- با وزوز گوش دچار کم شنوایی یا سرگیجه می شوید
عوامل خطر وزوز گوش
هر کس می تواند وزوز گوش را تجربه کند، اما این عوامل ممکن است خطر شما را افزایش دهد:
- قرار گرفتن در معرض سر و صدای بلند: قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سر و صدای بلند می تواند به سلولهای موی حسی ریز در گوش شما آسیب برساند که صدا را به مغز شما منتقل می کند. افرادی که در محیط های پر سر و صدا – از جمله کارخانه ها و کارگران ساختمانی ، نوازندگان و سربازان – کار می کنند در معرض خطر بیشتری هستند.
- سن: با افزایش سن، تعداد فیبرهای عصبی عملکردی در گوش شما کاهش می یابد و احتمالاً باعث مشکلات شنوایی می شود که غالباً با وزوز گوش همراه است.
- جنسیت: مردان احتمالاً وزوز گوش را تجربه می کنند.
- سیگار کشیدن: افراد سیگاری بیشتر در معرض خطر ابتلا به وزوز گوش را هستند.
- مشکلات قلبی و عروقی: شرایطی که بر جریان خون شما تأثیر می گذارد، مانند فشار خون بالا یا شریان های باریک (آترواسکلروز)، می تواند خطر ابتلا به وزوز گوش را افزایش دهد.
عوارض وزوز گوش
وزوز گوش می تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی تأثیر بگذارد. اگرچه این بیماری افراد مختلف را تحت تأثیر قرار می دهد، اما اگر وزوز گوش دارید، ممکن است این موارد را تجربه کنید:
- خستگی
- استرس
- مشکلات خواب
- مشکل تمرکز
- مشکلات حافظه
- افسردگی
- اضطراب و تحریک پذیری
درمان این شرایط مرتبط ممکن است به طور مستقیم بر وزوز گوش اثر نگذارد، اما می تواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.
تشخیص وزوز گوش
پزشک شما گوش ها، سر و گردن شما را معاینه می کند تا به دنبال دلایل احتمالی وزوز گوش باشد. آزمایشات عبارتند از:
آزمون شنوایی (شنوایی سنجی)
در بخشی از این تست، شما در یک اتاق عایق صوتی می نشینید که از طریق آن صداهای خاصی در یک گوش پخش می شوند. هنگامی که می توانید صدا را بشنوید، اشاره می کنید و نتایج شما با نتایج در نظر گرفته شده برای سن شما مقایسه می شود. این می تواند به رد یا شناسایی دلایل احتمالی وزوز گوش کمک کند.
بیشتر بدانید: عمل زیبایی گوش + هزینه، عوارض و نحوه انجام آن
جنبش
پزشک ممکن است از شما بخواهد که چشمان خود را حرکت دهید، فک خود را باز و بسته کنید، یا گردن، بازوها و پاها را حرکت دهید. اگر وزوز گوش شما تغییر یابد یا بدتر شود ، ممکن است به تشخیص یک اختلال اساسی که نیاز به درمان دارد، کمک کند.
تست های تصویربرداری
بسته به علت مشکوک وزوز گوش شما، ممکن است به آزمایشات تصویربرداری مانند سی تی اسکن (CT scan) یا ام آر آی (MRI) نیاز داشته باشید.
صداهایی که می شنوید می تواند به پزشک شما در تشخیص علت اصلی احتمالی، کمک کند.
صدای کلیک
انقباضات ماهیچه ای در داخل و اطراف گوش شما می تواند باعث صداهای کلیک تند شود که پشت سر هم می شنوید. آنها ممکن است از چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد.
صدای تند و همهمه وار
این نوسانات صوتی معمولاً عروقی هستند و ممکن است هنگام ورزش یا تغییر موقعیت ها، مانند زمان خوابیدن یا ایستادن، متوجه آنها شوید.
تپش قلب
مشکلات رگهای خونی مانند فشار خون بالا، آنوریسم یا تومور و انسداد کانال گوش یا لوله استاش می تواند صدای ضربان قلب شما را در گوش شما تشدید کند (وزوز گوش).
زنگ با صدای کم
از جمله شرایطی که می تواند باعث صدای کم زنگ زدگی در یک گوش شود، شامل بیماری منییر است. وزوز گوش ممکن است قبل از حمله سرگیجه– که یک حس است که شما یا محیط اطراف خود در حال چرخش یا حرکت هستید – بسیار بلند شود.
زنگ با صدای بلند
قرار گرفتن در معرض سر و صدای بسیار زیاد یا وارد شدن ضربه ای به گوش می تواند باعث زنگ زدن یا وزوز با صدای بلند گوش شود که معمولاً بعد از چند ساعت از بین می رود. اما در صورتی که ضعف شنوایی نیز وجود داشته باشد، وزوز گوش ممکن است دائمی باشد.
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سر و صدا، کاهش شنوایی مربوط به سن یا داروها می توانند باعث زنگ زدن مداوم و با صدای بلند در هر دو گوش شوند. نوروم آکوستیک می تواند باعث زنگ زدن مداوم و بلند در یک گوش شود.
صداهای دیگر
استحکام استخوان های گوش داخلی (اتواسکلروز) می تواند باعث وزوز گوش کوچک شود که ممکن است مداوم باشد یا ممکن است قطع و وصل شود. جرم گوش، مواد یا موهای خارجی موجود در مجرای گوش می توانند پرده گوش را ساییده و باعث ایجاد انواع مختلفی از صداها شوند.
در بسیاری از موارد، علت وزوز گوش هرگز یافت نمی شود. پزشک شما می تواند در مورد شما اقدامات لازم را برای کاهش شدت وزوز گوش و یا کمک به شما در کنار آمدن بهتر با سر و صدا بررسی کند.
مشکلات اساسی را ارزیابی و درمان کنید
در صورت بروز وزوز گوش، حتما باید به پزشک معالج خود مراجعه کنید. وی سابقه پزشکی شما را بررسی خواهد کرد، برای شما یک معاینه فیزیکی می دهد و یکسری آزمایش ها را انجام می دهد تا سعی کند منبع این مشکل را پیدا کند.
وی همچنین از شما می خواهد صدایی را که می شنوید توصیف کنید (از جمله صدای آن و کیفیت صدا ، و اینکه آیا آن ثابت یا دوره ای، پایدار یا ضربان دار است) و زمان ها و مکان هایی که آن را می شنوید. پزشک شما سابقه پزشکی، مواجهه فعلی و گذشته شما با سر و صدا و سایر داروها یا مکمل های مصرفی شما را بررسی خواهد کرد.
وزوز گوش می تواند عارضه جانبی بسیاری از داروها باشد، به خصوص هنگامی که با دوزهای بالاتر مصرف می شود (به “بعضی از داروهایی که باعث ایجاد یا بدتر شدن وزوز گوش می شوند” مراجعه کنید).
فاكتورهای عضلانی و اسكلتی گرفتگی فك، دندان قروچه، صدمات قبلی یا تنش عضلات در گردن – بعضی اوقات وزوز گوش را بیشتر مورد توجه قرار می دهد، بنابراین پزشك شما ممكن است از شما بخواهد كه ماهیچه ها را سفت كنید یا فك یا گردن را به روش های خاصی جابجا كنید تا ببینید صدا تغییر می كند یا خیر.
اگر سفتی عضلات بخشی از مشکل باشند، ماساژ درمانی ممکن است به تسکین آن کمک کند. وزوز گوش که پیوسته، پایدار و پرتحرک باشد (رایج ترین نوع) عموماً نشان دهنده مشکلی در سیستم شنوایی است و نیاز به تست های شنوایی دارد که توسط یک متخصص شنوایی انجام می شود. وزوز گوش ضربان دار، نیاز به ارزیابی پزشکی دارد، به ویژه اگر سر و صدای مکرر یا ثابت باشد ام آر آی یا تصویربرداری سی تی اسکن ممکن است برای بررسی ناهنجاری تومور یا رگ های خونی لازم باشد.
سلامت عمومی شما می تواند بر شدت و تأثیر وزوز گوش تأثیر بگذارد، بنابراین این زمان خوبی است تا بتوانید رژیم غذایی، فعالیت بدنی، خواب و سطح استرس خود را تنظیم کرده و برای بهبود آنها گام بردارید. هم چنین با درمان افسردگی، اضطراب، بی خوابی و درد با داروها یا روان درمانی می توانید تاثیر وزوز گوش را کاهش دهید.
اگر غالباً در محل کار یا خانه در معرض سر و صداهای بلند هستید، باید با استفاده از محافظ هایی مانند گوش گیر یا گوش پوش هایی که گوش را کاملا می پوشانند، خطر ابتلا به کم شنوایی (یا کاهش بیشتر شنوایی) را کاهش دهید.
درمان های وزوز گوش
سمعک
در اکثر افراد وزوز گوش به عنوان یکی از علائم کم شنوایی به شمار می آید. وقتی شنوایی خود را از دست می دهید، مغز شما در روند پردازش فرکانس های صدا دچار تغییراتی می شود. سمعک یک وسیله الکترونیکی کوچک است که از میکروفون، تقویت کننده و بلندگو برای افزایش حجم صدای خارجی استفاده می کند. این می تواند تغییرات نوروپلاستیکی در توانایی پردازش صدا توسط مغز را تغییر دهد.
اگر وزوز گوش دارید، ممکن است بفهمید که هرچه بهتر می شنوید، کمتر متوجه وزوز گوش می شوید. در یک نظرسنجی ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و درمانی در سال 2007 که در The Hearing Review منتشر شد، مشخص شد که تقریباً 60 درصد از افراد مبتلا به وزوز گوش با استفاده از سمعک حداقل کمی تسکین یافته اند. تقریباً 22 درصد از آنها تسکین قابل توجهی داشتند.
دستگاه های ماسک صدا
دستگاه های ماسک صدا، صدای خارجی دلپذیر یا ملایم تولید می کنند که تا حدی صدای داخلی وزوز گوش را کاهش می دهد. دستگاه سنتی ماسک صدا یک دستگاه صوتی رو میزی است اما دستگاه های الکترونیکی کوچکی نیز وجود دارند که در گوش قرار می گیرند. این دستگاه ها می توانند صدای ملیح، صدای آرام، صداهای طبیعت، موسیقی یا سایر صداهای محیط را پخش کنند.
بیشتر افراد صداهای خارجی ای را ترجیح می دهند که کمی بلندتر از صدای وزوز گوش است، اما دیگران صدای ماسکی را ترجیح می دهند که صدای زنگ زدن گوش را کاملاً از کار می اندازد. برخی افراد از دستگاه های صوتی تجاری استفاده می کنند که به افراد در خوابیدن و آرامش کمک می کنند. همچنین می توانید از هدفون، تلویزیون، موسیقی یا حتی پنکه استفاده کنید.
یک مطالعه در سال 2017 در ژورنال Frontiers in Aging NeuroscienceTrusted Source نشان داد که استفاده از ماسک هنگام کار با سر و صدای پهن باند، مانند سر و صدای سفید یا صدای صورتی، مؤثرتر است. صداهای طبیعت بسیار کم تر مؤثر بودند.
بیشتر بدانید: فرآیند شستشوی گوش چگونه است؟ علت، تشخیص و درمان گرفتگی گوش
دستگاه های استاندارد ماسک صدا به شما کمک می کنند تا صدای وزوز گوش را در حین استفاده از آن ها پنهان کنید، اما هیچ اثر طولانی مدتی ندارند. دستگاههای درجه یک پزشکی از صداهای سفارشی متناسب با وزوز گوش شما استفاده می کنند. برخلاف دستگاه های صوتی معمولی، این دستگاه ها فقط به طور متناوب گذاشته می شوند.
ممکن است مدت ها بعد از خاموش شدن دستگاه تاثیرات مثبت آن را تجربه کنید، و با گذشت زمان، ممکن است بلندی صدای وزوز گوش برای مدت طولانی بهبود یابد. یک مطالعه که در سال 2017 در مجله Annals of Ontology ،Rhinology and LaryngologyTrusted Source منتشر شد، نشان داد که صدای سفارشی باعث کاهش بلندی صدای وزوز گوش می شود و ممکن است برتر از صدای پهن باند باشد.
رفتار درمانی
وزوز گوش با سطح بالایی از استرس عاطفی همراه است. افسردگی، اضطراب و بی خوابی در افراد مبتلا به وزوز گوش شایع نیست. درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی گفتگوی درمانی است که به افراد مبتلا به وزوز گوش کمک می کند تا با شرایط خود زندگی کنند. درمان شناختی رفتاری به جای کاهش صدا، به شما می آموزد که چگونه آن را بپذیرید. هدف این است که کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید و مانع از عصبانی شدن شما، به دلیل وزوز گوش می شود.
درمان شناختی رفتاری شامل کار با یک درمانگر یا مشاور، به طور معمول یک بار در هفته، برای شناسایی و تغییر الگوهای تفکر منفی است. این روش درمانی در ابتدا به عنوان درمانی برای افسردگی و سایر مشکلات روانشناختی ایجاد شد، اما به نظر می رسد بر روی افراد مبتلا به وزوز گوش نتیجه خوبی داشته است.
مطالعات و بررسیهای متعددی، از جمله یکی از آنها در مجله کره ای AudiologyTrusted Source ، منتشر شده است که دریافته اند که CBT به طور قابل توجهی حساسیت و آسیبی را که اغلب با وزوز گوش همراه است، بهبود می بخشد.
مدیریت وزوز گوش پیشرفته
مدیریت وزوز گوش پیشرفته (PTM) یک روش برنامه درمانی است که توسط وزارت امور ایثارگران ایالات متحده ارائه می شود. وزوز گوش یکی از شایعترین ناتوانی هایی است که در جانبازان خدمات مسلح دیده می شود. صداهای بلند جنگ (و آموزش) اغلب منجر به کاهش شنوایی ناشی از شنیدن سر و صدای زیاد می شوند. اگر یک جانباز هستید، در مورد برنامه های درمان وزوز گوش با بیمارستان ایثارگران محلی خود مشورت کنید.
ممکن است بخواهید در مرکز ایثارگران با مرکز ملی تحقیقات شنوایی توان بخشی (NCRAR) مشورت کنید. آنها یک کارنامه گام به گام وزوز گوش و وسایل آموزشی دارند که ممکن است مفید باشد.
داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد اضطراب
درمان وزوز گوش اغلب شامل ترکیبی از رویکردها است. پزشک ممکن است به عنوان بخشی از درمان شما دارو را توصیه کند. این داروها ممکن است باعث شود علائم وزوز گوش شما کم تر آزاردهنده تر باشند، در نتیجه زندگی شما بهبود می یابد. داروهای ضد اضطراب نیز یک درمان مؤثر برای بی خوابی است.
یک مطالعه منتشر شده در Science Science MonitorTrusted Source نشان داد که یک داروی ضد اضطراب به نام آلپرازولام (Xanax) مبتلایان به وزوز گوش را تسکین می دهد. طبق گزارش انجمن وزوز گوش آمریکا، داروهای ضد افسردگی که معمولاً برای درمان وزوز گوش استفاده می شود عبارتند از:
- کلومیپرامین (آنافرانیل)
- دسیپرامین (نورپامین)
- ایمی پرامین (توفرانیل)
- نورتریپتیلین (پاملور)
- پروتریپتیلین (ویواکتیل)
درمان اختلالات و انسدادها
طبق اعلام انجمن وزوز گوش آمریکا، بیشتر موارد وزوز گوش در اثر کم شنوایی ایجاد می شود. اما گاهی اوقات، وزوز گوش در اثر تحریک سیستم شنوایی ایجاد می شود. وزوز گوش گاهی می تواند نشانه ای از مشکل در مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) باشد. اگر وزوز گوش شما در اثر TMJ ایجاد شده باشد، پس یک عمل دندانپزشکی یا تغییر نحوه جویدن غذا، ممکن است مشکل را کاهش دهد.
وزوز گوش همچنین می تواند نشانه ای از جرم اضافی گوش باشد. از بین بردن انسداد جرم گوش ممکن است کافی باشد تا موارد خفیف وزوز گوش از بین برود. اشیاء خارجی که در مقابل پرده گوش قرار دارند نیز می توانند باعث وزوز گوش شوند. یک متخصص گوش، بینی و گلو (گوش و حلق و بینی) می تواند معاینه را انجام دهد تا از انسداد مجرای گوش جلوگیری کند.
ورزش
ورزش به طور چشمگیری به بهبود حال کلی شما کمک می کند. وزوز گوش می تواند با استرس، افسردگی، اضطراب، کمبود خواب و بیماری تشدید شود. ورزش منظم به شما کمک می کند استرس را مدیریت کنید، بهتر بخوابید و سالم تر بمانید.
کاهش استرس با ذهن آگاهی
در طی یک دوره هشت هفته ای کاهش استرس با ذهن آگاهی (MBSR)، شرکت کنندگان مهارت هایی را برای کنترل توجه خود از طریق آموزش ذهن آگاهی ایجاد می کنند. به طور سنتی، این برنامه به منظور پرت کردن توجه مردم از درد مزمن آنها طراحی شده است، اما می تواند به همان اندازه برای وزوز گوش موثر باشد.
شباهت ها بین درد مزمن و وزوز گوش باعث شده است که محققان برنامه کاهش استرس وزوز گوش با ذهن آگاهی (MBTSR) را ایجاد کنند. نتایج یک مطالعه مقدماتی، که در ژورنال شنوایی منتشر شد، نشان داد که شرکت کنندگان در یک برنامه کاهش استرس وزوز گوش با ذهن آگاهی MBTSR هشت هفته ای، نتایج مثبت قابل توجهی از وزوز گوش خود را تجربه کردند. که شامل کاهش افسردگی و اضطراب بود.
مراقبه ذهن آگاهی خودکفا
برای شروع کار با آموزش ذهن آگاهی لازم نیست حتما در یک برنامه هشت هفته ای ثبت نام کنید. شرکت کنندگان در برنامه کاهش استرس وزوز گوش با ذهن آگاهی (MBTSR) یک نسخه از کتاب پیشگویی “Full Catastrophe Living” از جان کبات زین دریافت می کنند. کتاب کبات زین، کتابچه برتر برای تمرین ذهن آگاهی در زندگی روزمره است.
شما تمرین، مراقبه و تکنیک های تنفسی که می تواند تمرکز شما از وزوز گوش پرت کند را می آموزید و برای آن ها تشویق می شوید.
درمان های جایگزین
چندین گزینه جایگزین یا مکمل درمانی وزوز گوش وجود دارد، از جمله:
- مکمل های غذایی
- درمان های هومئوپاتی
- طب سوزنی
- هیپنوتیزم
هیچکدام از این گزینه های درمانی به صورت علمی پشتیبانی نمی شوند. بسیاری از مردم اعتقاد دارند که گیاه گنگکو بیلوبا مفید است، اما مطالعات در مقیاس بزرگ قادر به اثبات این امر نبوده است. مکمل های غذایی بسیاری وجود دارد که ادعا می شود داروهای وزوز گوش هستند. اینها معمولاً ترکیبی از گیاهان و ویتامین ها است که اغلب شامل روی، جینکو و ویتامین B-12 هستند.
این مکمل های غذایی توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) ارزیابی نشده است و با تحقیقات علمی پشتیبانی نمی شود. با این حال، گزارش های حاکی از آن است که ممکن است برای بعضی از افراد موثر باشد.
درمان خانگی وزوز گوش
دستگاه های قطع صدا با تولید صداهای آرامش بخش برای پوشاندن صداهای گوش شما می توانند به کم کردن صدای زنگ، وزوز یا غرش کمک کنند. همچنین ممکن است یک وسیله پوشاننده را که شبیه به سمعک است، وارد گوش خود کنید.
بیوفیدبک و کنترل استرس
وزوز گوش استرس زا است و استرس می تواند وزوز گوش را بدتر کند. بیوفیدبک یک تکنیک آرامش بخش است که با تغییر واکنش های بدن، به کنترل استرس کمک می کند. الکترودهای متصل به پوست اطلاعات مربوط به فرآیندهای فیزیولوژیکی مانند نبض، دمای پوست و کشش عضلات را به یک رایانه منتقل می کنند که خروجی را روی یک مانیتور نشان می دهد.
بیماران یاد می گیرند که با تغییر افکار و احساسات چگونه می توانند این فرایندها را تغییر داده و واکنش استرس بدن را کاهش دهند. تکنیک های کاهش استرس با ذهن آگاهی نیز ممکن است کمک کند.
مقابله و پشتیبانی در وزوز گوش
وزوز گوش همیشه با درمان بهبود نمی یابد یا کاملاً از بین نمی رود. در اینجا چند پیشنهاد برای کمک به مقابله با آن شما آورده شده است:
مشاوره
یک درمانگر یا روانشناس متخصص می تواند به شما کمک کند تا تکنیک های مقابله با یادگیری کمک کند تا علائم مقابله با وزوز گوش را بیاموزید تا علائم کمتر آزاردهنده باشند. هم چنین مشاوره می تواند به مشکلات دیگری که اغلب با وزوز گوش مرتبط هستند از جمله اضطراب و افسردگی کمک کند.
گروه های پشتیبانی
به اشتراک گذاشتن تجربه خود با دیگر افرادی که وزوز گوش دارند ممکن است مفید باشد. گروه های وزوز گوش وجود دارد که به صورت حضوری و همچنین انجمن های اینترنتی برگزار می شود. برای اطمینان از صحت اطلاعاتی که در گروه به دست می آورید، بهتر است گروهی را انتخاب کنید که توسط پزشک، متخصص شنوایی یا سایر متخصصان بهداشتی قابل تایید، ارائه شود.
آموزش
یادگیری هرچه بیشتر در مورد وزوز گوش و راه های کاهش علائم می تواند به شما کمک کند. و فقط درک بهتر وزوز گوش باعث می شود که برای برخی از افراد آزاردهنده نباشد.
بیشتر بدانید: کری ناگهانی یا سکته گوش چیست؟ + علل، علائم و درمان
سبک زندگی سالم برای درمان وزوز گوش
یکی از راه های جلوگیری از وزوز گوش و احتمالاً افت شنوایی جلوگیری از قرار گرفتن در معرض صداهای بلند است.
برای جلوگیری از ایجاد و یا بدتر شدن آسیب شنوایی:
- در محیط های پر سر و صدا از محافظ شنوایی مانند گوش گیر یا گوش پوش استفاده کنید.
- دستگاه های پخش شخصی را با یک صدای متوسط پخش کنید.
ورزش، غذا خوردن سالم، عادت خوب خوابیدن، پرهیز از استعمال دخانیات و الکل بیش از حد، فعالیت های تفریحی و اجتماعی و تکنیک های مدیریت استرس و آرامش، همگی می توانند به دستیابی به سلامتی مطلوب کمک کنند. متأسفانه، وقتی آسیبی به بدن شما وارد شود، دیگر هیچ راهی برای معکوس کردن آن وجود ندارد.
جلوگیری از وزوز گوش
در بسیاری از موارد، وزوز گوش نتیجه کاری است که نمی توان از آن اجتناب کرد. با این حال، برخی از اقدامات احتیاط هایی که می تواند به جلوگیری از انواع خاصی از وزوز گوش کمک کند.
از محافظ شنوایی استفاده کنید
با گذشت زمان، قرار گرفتن در معرض صداهای بلند می تواند به اعصاب گوش آسیب برساند و باعث کاهش شنوایی و وزوز گوش شود. اگر از اره های زنجیره ای استفاده می کنید، یک نوازنده هستید، در صنعتی مشغول به کار هستید که از ماشین آلات با صدای بلند استفاده می کنید یا از سلاح گرم (مخصوصاً تپانچه یا اسلحه) استفاده می کنید، همیشه محافظ شنوایی روی گوش هایتان بکشید.
صدا را کم کنید
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض موسیقی با صدای بلند بدون محافظ گوش و یا گوش دادن به موسیقی با صدای بسیار زیاد از طریق هدفون می تواند باعث کم شنوایی و وزوز گوش شود.
از سلامت قلب و عروق خود مراقبت کنید
ورزش منظم، درست غذا خوردن و انجام اقدامات دیگر برای سالم نگه داشتن رگ های خونی می تواند به جلوگیری از وزوز گوش در ارتباط با اختلالات رگهای خونی کمک کند.