سیروز کبدی شرایطی است که در آن بافت طبیعی کبد به تدریج و با گذشت زمان تبدیل به بافت اسکار یا فیبروز می شود. این بافت جایگزین روی روند رشد سلول های کبدی و ساختار طبیعی کبد تاثیر منفی می گذارد و عملکرد آن را با مشکل مواجه می کند. هر چه بافت اسکار بیشتر رشد می کند سلول های کبدی بیشتری از بین می روند و می میرند و در نهایت کبد عملکردش را از دست می دهد. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام ما به بررسی سیروز کبدی و بیماری کبد الکلی و همچنین علل، علائم و روش های درمان آن می پردازیم.
آسیب های سیروز کبدی
کبد یکی از پیچیده ترین اندام های بدن است که در قسمت بالا و راست شکم قرار دارد و بیش از 500 وظیفه مهم را انجام می دهد.
برخی از این وظایف عبارتند از:
- ذخیره سازی سوخت بدن از منابع قندی
- کمک به فراوری پروتئین ها و چربی های دریافتی از مواد غذایی هضم شده
- پردازش داروهای مصرفی
- از بین بردن و دفع مواد مضر، الکل و سموم از بدن
- تولید صفرا که از کبد به روده منتقل می شود و به روند هضم چربی ها کمک می کند
- ساخت هورمون ها و پروتئین های مورد نیاز بدن
- تنظیم قند و کلسترول خون
آسیب کبدی رو همه اندام های بدن تاثیر می گذارد. سیروز کبدی باعث آسیب دیدگی طولانی مدت و مداوم سلول های به کبدی می شود و با پیشرفت آن خونرسانی به کبد نیز مسدود می شود و بدن بیمار را با مشکلات بسیاری روبرو می کند.
علائم سیروز کبدی چیست؟
معمولا سیروز کبدی تا زمانی که به مراحل پیشرفته نرسیده باشد بدون علامت باقی می ماند اما به طور کلی علائم سیروز کبدی عبارتند از:
- خستگی
- خونریزی یا کبود شدن بدن به راحتی
- بی اشتهایی
- حالت تهوع
- تورم ساق یا مچ پا
- کاهش وزن
- خارش پوست
- زردی پوست و چشم
- تجمع مایعات در شکم
- قرمزی کف دستها
- اختلال در چرخه قاعدگی یا قطع کامل قاعدگی در خانم ها که به دلیل یائسگی نیست
- از دست دادن میل جنسی، بزرگ شدن سینه ها در آقایان و یا آتروفی بیضه
- گیجی، خواب آلودگی، لکنت زبان
بیشتر بخوانید: آبسه کبدی – علائم و درمان
چه عواملی باعث ایجاد سیروز کبدی می شوند؟
دلایل زیادی در بروز این بیماری موثرند اما شایع ترین علل آن مصرف بیش از حد مشروبات الکلی و ابتلا به عفونت ویروسی هپاتیت C است.
در ادامه علل ایجاد سیروز کبدی را به طور مفصل تری توضیح می دهیم:
مصرف مشروبات الکلی
سلول های کبدی به طور معمول می توانند الکل را تجزیه کنند اما اگر میزان این الکل بیش از حد باشد سلول های کبدی از کار می افتند. به عنوان یک قاعده و اصل کلی می توان گفت که هر چه بیشتر مشروبات الکلی بنوشید احتمال ابتلایتان به سیروز کبدی نیز افزایش می یابد. برآوردها نشان می دهد که تقریبا از هر 10 نفری که به مشروبات الکلی اعتیاد دارند 1 نفر به سیروز کبدی الکلی دچار می شود.
معمولا این بیماری بعد از 10 سال یا چندین سال پس از مصرف الکل خودش را نشان می دهد. هنوز دقیقا مشخص نیست که چرا برخی افراد بیش از سایرین مستعد ابتلا به این بیماری هستند اما به نظر می رسد عوامل وراثتی نیز در این میان نقش دارند. علاوه بر این تحقیقات نشان می دهد زنان وابسته به الکل بیشتر از مردان در معرض ابتلا به سیروز کبدی قرار دارند.
ابتلا به هپاتیت C
عفونت مزمن یا مداوم با ویروس هپاتیت C باعث ایجاد التهاب طولانی مدت در کبد می شود و همین مساله در نهایت می تواند کبد را زخم کند و به سیروز کبدی منتهی شود. تحقیقات نشان می دهند که از هر 5 نفر بیمار مبتلا به هپاتیت C مزمن 1 نفر به سیروز کبدی مبتلا می شود.
ابتلا هپاتیت B
شایع ترین دلیل بروز سیروز کبدی در سراسر دنیا عفونت مزمن از طریق ویروس هپاتیت B است.
هپاتیت خود ایمنی
سیستم ایمنی بدن طوری طراحی شده است که به طور معمول برای مقابله با حمله باکتری ها، ویروس ها و میکروب های دیگر آنتی بادی تولید می کند اما وقتی فرد به بیماری های خود ایمنی مبتلا می شود، سیستم ایمنی بدنش به دلایل غیر مشخصی علیه بخش هایی از خود بدن آنتی بادی می سازد. در هپاتیت خود ایمنی نیز سیستم ایمنی بدن علیه سلول های کبدی پادتن تولید می کند و همین مساله باعث آسیب دیدن سلول های کبدی و در نتیجه سیروز کبدی می شود.
بیماری های مسدود کننده مجاری صفراوی
برخی بیماری ها باعث ایجاد فشار روی سلول های کبدی و آسیب دیدنشان می شوند. به عنوان مثال، سیروز سیروز صفراوی اولیه، التهاب مجاری صفراوی (کلانژیت اسکلروزان) و مشکلات مادرزادی مجاری صفراوی می توانند در ایجاد سیروز کبدی نقش داشته باشند.
کبد چرب غیر الکلی
استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) یا بیماری کبد چرب غیر الکلی شرایطیست که در آن چربی ها در کبد تجمع می کنند و در نتیجه احتمال بروز سیروز کبدی افزایش می یابد. اضافه وزن و چاقی از دلایل ابتلا به کبد چرب غیر الکلی هستند.
سایر عوامل خطرساز
از جمله دلایل دیگری که می توانند خطر بروز سیروز کبدی را افزایش دهند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- واکنش های شدید به برخی داروها
- ابتلا به برخی عفونت های باکتریایی یا انگلی که معمولا در مناطق گرمسیر اتفاق می افتند
- نارسایی شدید قلبی که باعث گرفتگی و احتقان جریان خون در کبد می شود
- ابتلا به برخی بیماری های نادر ارثی که می توانند به کبد آسیب بزنند مثل: بیماری ویلسون و یا هموکروماتوز
مراحل مختلف سیروز کبدی چیست؟
مرحله 1
در این مرحله بیماری بسیار خفیف است و معمولا تشخیص آن دشوار است. بافت کبد در این مرحله از سیروز کبدی هنوز به اندازه ای که علائم بیماری بروز کنند آسیب ندیده و شایع ترین علامت بیماری در مرحله خستگی 1 است. بیماران مبتلا به سیروز کبدی در مرحله 1 تا 99 درصد شانس زنده ماندن در یک سال آینده را دارند.
مرحله 2
در مرحله دوم بافت اسکار به طور فزاینده ای شروع به رشد می کند و جای سلول های سالم کبد را می گیرد. در این مرحله فشار خون پورتال ظاهر می شود و تشخیص بیماری را آسانتر می کند. با این حال باز هم می توان روند بیماری را وارونه کرد و بیمار تا 98.2 درصد شانس زنده ماندن دارد.
مرحله 3
در این مرحله مایعات داخل حفره شکم جمع می شوند و علائمی مثل کاهش وزن، زردی پوست و خستگی بروز می کنند. سیروز کبدی در مرحله سوم غیر قابل برگشت است و احتمال زنده ماندن بیمار تا یک سال آینده 80 درصد برآورد می شود. ممکن است در این مرحله پزشک پیوند کبد را توصیه کند اما همیشه این خطر وجود دارد که بدن بیمار پیوند را پس بزند. در صورتی که پیوند کبد با موفقیت انجام شود 80 درصد از بیماران شانس این را دارند که تا 5 سال آینده هم زنده بمانند.
مرحله 4
مرحله چهارم سیروز کبدی زمانی اتفاق می افتد که بافت اسکار اکثر کبد را در برگرفته باشد. این اتفاق می تواند با خطر پارگی بافت اسکار و خونریزی داخلی همراه باشد که بشدت خطرناک است. با توجه به روند پیشرفت بیماری در مرحله 4 شانس زنده ماندن فرد تا یک سال آینده 43 درصد تخمین زده می شود.
سیروز کبدی چطور تشخیص داده می شود؟
معمولا سیروز کبدی در مراحل اولیه علامت خاصی ندارد. برای تشخیص این بیماری پزشک از آزمایش خون معمولی و یا ترکیبی از آزمایشات و عکس برداری های مختلف استفاده می کند.
این آزمایشات عبارتند از:
تست های آزمایشگاهی
پزشک برای برای بررسی علائم نقص عملکرد کبد مثل وجود بیلی روبین اضافی در خون و همچنین بررسی آنزیم های کبدی از آزمایش خون استفاده می کند. علاوه بر این خون بیمار برای بررسی عملکرد کلیه ها و وجود ویروس هپاتیت نیز بررسی می شود. پزشک می تواند بر اساس نتایج آزمایش خون علت اصلی ایجاد سیروز کبدی را تشخیص بدهد و تعیین کند که بیماری شما تا چه حد جدی و پیشرفته است.
تست های تصویربرداری
ممکن است پزشک برای تشخیص سیروز کبدی از تست الاستوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRE) استفاده کند. این نوع عکس برداری یکی از روش های غیر تهاجمی برای تشخیص سفت یا سخت شدن کبد است. در کنار این آزمایش ممکن است از آزمایشات دیگری مثل سی تی اسکن، ام آر آی و یا سونوگرافی نیز استفاده شود.
بیوپسی
نمونه برداری یا بیوپسی از بافت کبد برای تشخیص سیروز کبدی ضروری نیست اما ممکن است پزشک برای تشخیص بهتر و همینطور شناسایی شدت، میزان و علت آسیب کبدی از آن استفاده کند.
سیروز کبدی و بیماری کبد الکلی
بیماری کبد الکلی نتیجه مصرف بیش از حد و سنگین مشروبات الکلی است که باعث آسیب دیدن سلول های کبدی، تجمع چربی ها، التهاب و زخم در کبد می شود و می تواند کشنده باشد. این بیماری یکی از دلایل اصلی بیماری های مزمن کبدیست. در واقع مصرف مشروبات الکلی نه تنها به عنوان یکی از مهم ترین دلایل آسیب دیدگی حاد کبد شناخته می شود، بلکه می تواند باعث نارسایی کبد شود و آن را کاملا از کار بیندازد.
علائم اولیه بیماری کبد الکلی چیست؟
نشانه های اولیه این بیماری اغلب اوقات مبهم هستند و طیف وسیعی از اندام ها و سیستم های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار می دهند.
این علائم می تواند شامل موارد زیر باشند:
- درد شکمی
- تهوع و استفراغ
- اسهال
- بی اشتهایی
اغلب اوقات این علائم با ضعف عمومی یا مشکلات مربوط به معده اشتباه گرفته و برطرف می شوند. اما اگر فرد همچنان به مصرف مشروبات الکلی ادامه بدهد رفته رفته و به تدریج بیماری گسترده تر می شود و علائم بیشتری نشان می دهد.
علائم اصلی بیماری کبد الکلی
با پیشرفت بیماری کبد الکلی تشخیص علائم آن نیز ساده تر می شود. علائم بارز این بیماری در مراحل پیشرفته تر عبارتند از:
- زردی پوست و چشم
- تورم اندام های تحتانی
- آسیت یا تجمع مایعات در شکم
- تب و لرز
- خارش پوست
- خم شدن ناخن ها
- ضعف عضلات و ضعف عمومی بدن
- استفراغ یا مدفوع خونی
- خونریزی و کبودی
- واکنش های حساسیت زا به الکل و داروها
در صورت بروز علائم گفته شده حتما و هر چه سریعتر باید به پزشک مراجعه کرد.
بیشتر بخوانید: احتمال بروز بیماری های کبدی را با خوردن قهوه کاهش دهید
چه روش هایی برای درمان بیماری کبد الکلی وجود دارد؟
فرقی نمی کند که بیماری در چه مرحله ای باشد؛ اولین قدم برای درمان بیماری کبد الکلی قطع مصرف مشروبات الکلی است.
به طور کلی درمان این بیماری شامل موارد زیر است:
خودداری از مصرف الکل
با قطع مصرف الکل می توان روند پیشرفت بیماری را معکوس کرد. به عنوان مثال اگر بیمار به کبد چرب مبتلا شده باشد با قطع مصرف مشروبات الکلی طی 2 تا 6 هفته می توان مراحل بیماری را معکوس کرد. در صورتی که بیمار به کبد الکلی دچار شده باشد، در هر سطح و هر مرحله ای از بیماری که باشد باید مصرف الکل را ترک کند. اگر بیماری پس از قطع مصرف الکل بهبود پیدا کرده باشد با مصرف مجدد الکل دوباره روند وخامت را از سر می گیرد.
از آنجایی که ترک مصرف مشروبات الکلی به خصوص در افراد وابسته به آن کار مشکلیست این کار باید زیر نظر پزشک و به تدریج انجام شود. قطع مصرف ناگهانی الکل در افرادی که به طور مداوم و همیشگی مصرف کننده هستند می تواند تهدید کننده سلامت و زندگی شان باشد. بنابراین حتما این کار باید زیر نظر پزشک و به تدریج صورت بگیرد.
برای کاهش علائم ترک مصرف الکل در بیماران می توان از رفتار درمانی شناختی (CBT) و یا داروهای موسوم به بنزودیازپین ها استفاده کرد. برای اینکه افراد با وابستگی شدید به الکل بتوانند آن را ترک کنند ممکن است پزشک دستور بدهد که برای نظارت دقیق تر در مراکز توانبخشی بستری شوند. در این صورت برای جلوگیری از عود مصرف مجدد مشروبات الکلی پزشک از برخی داروها مثل نالترکسون، توپیرامات، باکلوفن، و دی سولفیرام نیز استفاده می کند.
تغییر سبک زندگی
کاهش وزن و ترک سیگار نیز یکی از توصیه های درمانی برای بیماری کبد الکلی است چون هر دوی آنها باعث تشدید و بدتر شدن این عارضه می شوند. معمولا توصیه می شود که هر روز از مولتی ویتامین نیز استفاده شود.
درمان های دارویی
برای درمان و کاهش التهاب کبد در بیماران مبتلا به بیماری کبد الکلی حاد که در بیمارستان بستری شده اند از کورتیکواستروئیدها و یا داروی پنتوکسی فیلین استفاده می شود. داروهای دیگری که به نظر می رسد در درمان این بیماری موثر باشند و در دست بررسی هستند عبارتند از:
- پروبیوتیک ها و آنتی بیوتیک ها
- درمان با سلول های بنیادی
- داروهایی که مسیر التهاب را مورد هدف قرار می دهند
پیوند کبد
وقتی فرد دچار نارسایی کبد می شود عملکرد کبد در بدن او به طور کامل متوقف می شود. این اتفاق اغلب در مراحل آخر بیماری رخ می دهد و معمولا برای درمان آن گزینه ای به جز پیوند کبد باقی نمی ماند. به طور معمول فقط کسانی می توانند کاندیدای پیوند کبد باشند که حداقل 6 ماه قبل از مصرف الکل را کنار گذاشته باشند و سایر اندام ها و اعضای بدنشان از سلامتی کافی مورد نیاز برای جراحی برخوردار باشند.
پیوند کبد یکی از پیچیده ترین روش های درمان است که به یک اهدا کننده عضو نیاز دارد. علاوه بر این داروهایی که برای جلوگیری از پس زدن عضو پیوند زده شده استفاده می شوند می توانند خطر ابتلا به برخی عفونت ها و سرطان های خاص را افزایش بدهند. پیوند کبد آخرین راه حل برای درمان بیماری های جدی کبد است بنابراین توصیه می شود افرادی که مشروبات الکلی مصرف می کنند هر چه زودتر آن را ترک کنند تا روند درمان بیماری شان هموارتر شود.
پیشگیری از ابتلا به سیروز کبدی
مصرف مشروبات الکلی را کنار بگذارید
مصرف مداوم و زیاد الکل باعث تورم کبد می شود و با گذشت زمان این تورم به سیروز کبدی منجر می شود. اما این اتفاق یک شبه نمی افتد. سیروز کبدی اغلب نتیجه 10 سال یا بیشتر از آن نوشیدن مشروبات الکلی است. اما این میان برخی از افراد نسبت به دیگران بیشتر در معرض خطر ابتلا به سیروز و بیماری های کبدی قرار دارند. به طور متوسط زنان بیشتر از مردان مبتلا به بیماری کبد الکلی می شوند.
از خودتان در برابر هپاتیت محافظت کنید
هپاتیت نوعی التهاب کبد است که اغلب اوقات عاملی ویروسی باعث ایجاد آن می شود. شایع ترین انواع هپاتیت هپاتیت های A، B و C هستند. هپاتیت مزمن B و C می توانند باعث ابتلای بیمار به سیروز کبدی شوند. هپاتیت B از راه خون و فراورده های خونی و همینطور مایعات بدن مثل بزاق و منی به شخص دیگر منتقل می شوند. عامل انتقال هپاتیت C نیز تماس با خون فرد آلوده است. اگر کسی به هپاتیت C مبتلا شود احتمال اینکه در آینده دچار سیروز کبدی شود نیز بیشتر است.
برای کاهش احتمال ابتلا به انواع هپاتیت باید از تماس جنسی حفاظت نشده خودداری کنید و سرنگ مشترک استفاده نکنید. علاوه بر این تتو خالکوبی هم می تواند هپاتیت را منتقل کند بنابراین از خالکوبی کردن در مکان های نامطمئن و مشکوک به آلودگی خودداری کنید. در صورتی که تتو یا خالکوبی می کنید حتما مطمئن شوید که از سوزن های یک بار مصرف و استریل برای انجام این کار استفاده می کنند.
واکسن بزنید
اگر جزو کادر درمانی هستید یا هر شغلی دارید که ممکن است به خاطر آن در معرض ابتلا به هپاتیت قرار بگیرید حتما باید واکسینه شوید. البته این موضوع فقط درباره هپاتیت B صدق می کند چون هنوز واکسنی برای هپاتیت C وجود ندارد.
به طور کلی توصیه می شود که افراد زیر در برابر هپاتیت B واکسینه شوند:
- افراد زیر 19 سال
- هر کسی که رابطه جنسی محافظت نشده دارد و یا از مواد مخدر تزریقی استفاده می کند
- افراد مبتلا به هپاتیت C یا HIV
- بیماران کلیوی که همودیالیز انجام می دهند
- افراد مبتلا به بیماری های کبدی
- مبتلایان به دیابت که بین 19 تا 59 سال سن دارند
- ساکنان مناطق جنوب آسیا و آفریقا که در آنها شیوع ابتلا به هپاتیت B بیشتر است
رژیم غذایی سالمی داشته باشید
تجمع چربی ها در کبد عامل اصلی چرب شدن کبد است که می تواند منجر به سیروز کبدی شود. بیماری کبد چرب با کلسترول بالا، چاقی، دیابت و بیماری های عروق کرونر مرتبط است. هر چه رژیم غذایی معتدل تر و سالم تری داشته باشید، ورزنتان را در محدوده طبیعی حفظ کنید و به طور منظم ورزش کنید، احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب کاهش پیدا می کند.
قهوه بنوشید
برخی تحقیقات نشان می دهند نوشیدن قهوه خطر ابتلا به سیروز کبدی را تا حد زیادی کاهش می دهد. مشخص شده است افرادی که هر روز دو یا چند فنجان قهوه مصرف می کنند 50 درصد کمتر از سایرین به سیروز کبدی مبتلا می شوند.
استاتین مصرف کنید
استاتین ها داروهایی هستند که اغلب برای درمان کلسترول بالا تجویز می شوند اما در صورتی که فرد به هپاتیت B یا C مبتلا باشد این داروها می توانند از کبد در برابر سیروز کبدی محافظت کنند. تحقیقات انجام شده نشان می دهند بیماران مبتلا به هپاتیت که استاتین مصرف می کنند در مقایسه با بقیه از شانس کمتری برای ابتلا به سیروز کبدی برخوردارند.
به طور منظم آزمایش بدهید
اگر در مناظق پرخطری زندگی می کنید که به ابتلا به هپاتیت B و C در آن شایع است باید به طور منظم برای بررسی ابتلا به سیروز کبدی معاینه شوید و آزمایش بدهید. شناسایی و درمان زودرس این بیماری می تواند جلوی بروز مشکلات جدی تر را بگیرد.
درمان های خانگی سیروز کبدی
بسیاری از طرفداران طب سنتی و داروهای گیاهی پیشنهاد می کنند از گیاهان دارویی برای تقویت کبد، یعنی همان ارگانی که مسؤل پاکسازی سموم از بدن است استفاده کنید. در واقع تحقیقات نشان می دهند که مصرف برخی گیاهان دارویی می تواند با اختلالات کبدی مختلف مثل سیروز و عفونت هایی مثل هپاتیت B و هپاتیت C که عامل ایجاد التهاب در کبد هستند مبارزه کند. در ادامه برخی از این گیاهان پر خاصیت و معجزه گر به همراه مواد غذایی موثر دیگر که می توانند نوید بخش سلامتی و تقویت کبد باشند را معرفی میکنیم.
خار مریم
طبق تحقیقات انجام شده روی بیماران مبتلا به سیروز کبدی، مصرف گیاه دارویی خار مریم در درمان این بیماری موثر است. محققان در مطالعاتشان تاثیر استفاده از این گیاه را در بیماران مبتلا به هپاتیت C و هپاتیت B مورد بررسی قرار دادند و مشخص شد که گیاه خار مریم در مهار التهابات کبدی ناشی از این دو هپاتیت و همچنین محافظت از سلول های کبدی در برابر آسیب دیدگی موثر است.
زردچوبه
تحقیقات اولیه نشان می دهند که مصرف زردچوبه می تواند به درمان هپاتیت B و هپاتیت C کمک کند. به عنوان مثال، در یکی از بررسی های انجام شده روی سلول های کبدی مشخص شد که عصاره زردچوبه در جلوگیری از تکثیر ویروس های هپاتیت B موثر است. در همین آزمایشات دیگر نشان می دهند که زردچوبه می تواند به سرکوب ویروس هپاتیت C کمک کند.
باباآدم
باباآدم نام گیاهیست که اغلب به عنوان دارویی طبیعی برای سم زدایی از آن یاد می شود و می تواند از سلول های کبدی در برابر آسیب های ناشی از مصرف برخی داروها مثل استامینوفن محافظت کند. تحقیقات انجام شده روی نمونه های حیوانی نشان می دهند که این گیاه پرخاصیت از کبد در برابر صدمات ناشی از الکل نیز محافظت می کند.
دانه های پاپایا
دانه های میوه پاپایا حاوی آنزیمی به نام پاپائین هستند که از بدن و به خصوص کبد در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد محافظت می کند. علاوه بر این پاپایا و دانه های آن حاوی مواد مغذی حیاتی و مفید دیگری نیز هستند که می توانند در درمان سیروز کبدی بسیار موثر باشند. برای استفاده از این دانه های ارزشمند، کمی از آنها را له کنید تا عصاره دانه ها خارج شود. بعد 1 قاشق از این عصاره را با 10 قطره آب لیمو مخلوط و میل کنید. روزی دو بار به همین شکل ادامه بدهید تا از مزایای فوق العاده این میوه پر خاصیت بهره مند شوید.
ویتامین C
مکمل های ویتامین C با خارج کردن سموم و چربی ها از کبد می توانند به درمان سیروز کبدی و سایر اختلالات مرتبط با کبد کمک کنند. علاوه بر این ویتامین C مانع از تجمع چربی ها در کبد می شود و گفته می شود کمبود این ویتامین ضروری یکی از دلایل ابتلا به بیماری های کبدی است. شما می توانید روزی یک بار و هر بار 500 تا 5000 میلی گرم مکمل ویتامین C مصرف کنید.
زنجبیل
زنجبیل یکی دیگر از داروهای طبیعی موثر است که اثرات آنتی اکسیدانی و هیپولیپیدمیک آن در درمان سیروز کبدی تاثیر بسزایی دارد. مصرف زنجبیل باعث خارج شدن چربی ها و سموم از کبد می شود و به ترمیم سلول های آسیب دیده کبدی نیز کمک می کند. برای استفاده از زنجبیل کافیست کمی زنجبیل تازه یا خشک شده را در یک لیوان آب جوش بریزید و 5 تا 10 دقیقه صبر کنید و بعد آن را از صافی عبور بدهید.
قبل از میل کردن این نوشیدنی معجزه آسا می توانید یک قاشق عسل به آن اضافه کنید تا طعم بهتری بگیرد. روزی 3 تا 4 بار به همین طریق عمل کنید تا کبدتان کاملا پاکسازی شود.
روغن بذر هویج
روغن بذر هویج یکی از مواد طبیعی سم زداست که می تواند سلول های بافت کبد را احیا کند. به همین دلیل یکی از روش های بسیار عالی و موثر در درمان سیروز کبدی به شمار می رود. برای استفاده از روغن بذر هویج 12 قطره از ان را با حدود 30 میلی لیتر روغن نارگیل مخلوط کنید. بعد این ترکیب را در قسمت راست و زیر قفسه دنده تان بمالید و آن را روی تمام بخش های شکم پخش کنید. بهتر است این کار را روزی دو بار و ترجیحا صبح و شب تکرار کنید تا نتایج فوق العاده آن را ببینید.
سرکه سیب
سرکه سیب حاوی اسید استیک است که روند چربی سوزی یا همان متابولیسم چربی در بدن را افزایش می دهد. علاوه بر این تحقیقات نشان می دهند که مصرف منظم سرکه سیب می تواند سموم مختلف را از کبد خارج و آن را پاکسازی کند. برای پاکسازی کبد با سرکه سیب، به مدت چند ماه یک تا دو بار در روز مقداری از آن را در آب بریزید و میل کنید.
تخم کتان
وجود مقادیر زیادی از اسیدهای چرب امگا 3، تخم کتان را به یکی از بهترین مواد طبیعی برای درمان سیروز کبدی تبدیل کرده است. تخم کتان با تسریع روند سوخت و ساز چربی ها و همچنین کاهش التهابات و آسیب های ناشی از سیروز کبدی در درمان بیماری های مربوط به کبد موثر است. برای استفاده از تخم کتان یک قاشق غذا خوری از پودر آن را در یک لیوان آب گرم بریزید و در صورت دلخواه چند قطره آب لیمو هم به آن اضافه و سپس میل کنید. روزی 1 یا 2 بار از این نوشیدنی شفا بخش بنوشید تا تاثیرات آن را روی کبد و سلامت کلی بدنتان مشاهده کنید.
روغن نارگیل
روغن نارگیل حاوی اسیدهای چرب با زنجیره متوسط است که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و سم زدایی هستند. مصرف روغن نارگیل متابولیسم بدن را افزایش می دهد بنابراین یکی از گزینه های عالی برای پاکسازی و حافظت از کبد محسوب می شود. فقط کافیست هر روز یک قاشق روغن نارگیل صد در صد طبیعی را با معده خالی بخورید. این کار را یک تا دو بار در روز به مدت چند ماه انجام بدهید.
چای سبز
چای سبز سرشار از پلی فنول های مفیدیست که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و سوخت و ساز بدن را افزایش می دهند. علاه بر این چای سبز یک گیاه ادرار آور طبیعی است و می تواند به درمان بیماری ها و اختلالات کبدی کمک کند. یک قاشق چایخوری چای سبز را در یک لیوان آب گرم بریزید و اجازه بدهید 5 دقیقه دم بکشد. بعد آن را از صافی عبور بدهید و برای بهتر شدن طعمش کمی عسل به چای اضافه کنید. برای اینکه بهترین نتیجه را از مصرف چای سبز بگیرید بهتر است روزی 2 تا 3 بار از این نوشیدنی فوق العاده میل کنید.
نکته مهم: از مصرف بیش از حد چای سبز خودداری کنید چون این کار می تواند بیماری شما را بدتر کند.
بیشتر بخوانید: درمان بیماریهای کبدی با ماساژ درمانی
مواد غذایی مضر برای سیروز کبدی
به طور کلی پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و سالم به حفظ سلامت کبد کمک زیادی می کند. فراوری و پردازش برخی مواد غذایی برای کبد مشکل است و در عملکرد آن اختلال ایجاد می کند.
غذاهایی که برای کبد مضرند و باید مصرفشان را کاهش بدهید عبارتند از:
غذاهای چرب
این غذاها شامل مواد غذایی سرخ شده، فست فودها و غذاهایی با چربی بالاست. میان وعده هایی مثل چیپس و پفک نیز چربی بالایی دارند و برای کبد مضرند.
مواد غذایی حاوی نشاسته
این گروه شامل نان سفید، ماکارونی، کیک و شیرینی
قند و شکر
قطع مصرف شکر و مواد غذایی حاوی قند زیاد مثل غلات، مواد غذایی پخته شده و شیرینی ها می تواند باعث کاهش فشار روی کبد شود.
نمک
بهترین راه برای کاهش نمک مصرفی خودداری از خوردن کنسرو گوشت یا سبزیجات مختلف و همینطور کاهش مصرف سوسیس و کالباس است.
الکل
بهترین راه برای کمک به حفظ سلامت کبد و جلوگیری از ابتلا به بیماری های کبدی ترک مصرف الکل است.