بیماری مزمن انسدادی ریه که به اختصار به آن COPD می گویند گروهی از بیماری های پیش رونده ریوی است. رایج ترین انواع این بیماری آمفیزم و برونشیت مزمن هستند. خیلی از افرادی که بیماری انسدادی ریه را دارند به هر دو نوع این اختلالات دچار هستند. آمفیزم به آرامی کیسه های هوا در ریه ها را نابود می کند و در بیرون دادن جریان هوا دخالت می کند. برونشیت هم سبب التهاب و تنگی لوله های برونش می شود که این لوله ها در تولید مخاط نقش دارند. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام راجع به بیماری انسدادی ریه صحبت خواهیم کرد.

بیماری انسدادی ریه

بیماری انسدادی ریه (COPD) چیست؟

اصلی ترین دلیل بروز COPD کشیدن تنباکو است. قرار گرفتن به مدت طولانی در برابر محرک های شیمیایی می تواند سبب COPD شود. این بیماری در مدت طولانی پیشرفت می کند. تشخیص COPD شامل آزمایش های تصویر برداری، تست خون و تست عملکرد ریه است.

هیچ درمانی برای COPD وجود ندارد اما برخی روش های درمانی به کاهش علائم، کم کردن ریسک عوارض جانبی و بهتر شدن کیفیت زندگی فرد کمک می کنند. دارو، اکسیژن درمانی و جراحی برخی از انواع رایج درمان هستند. اگر COPD درمان نشود می تواند سبب پیشرفت بیماری، بیماری قلبی و عفونت های تنفسی شود. طبق تخمین ها ۳۰ میلیون نفر در آمریکا از COPD رنج می برند. نصف این افراد از مشکلی که دارند مطلع نیستند.

علائم بیماری انسدادی ریه چه هستند؟

این بیماری تنفس را برای بیمار سخت تر می کند. علائم آن می توانند در ابتدا خفیف باشند و با سرفه و قطعی نفس شروع شوند. با پیشرفت این بیماری، علائم ادامه دار می شوند تا جایی که نفس کشیدن برای فرد خیلی دشوار می شود.

ممکن است علائمی همچون خس خس سینه، فشار روی قفسه سینه و افزایش تولید مخاط را تجربه کنید. افرادی که COPD شدید دارند علائم سخت تری دارند. در ابتدا علائم این بیماری خفیف هستند تا جایی که ممکن است فرد آن ها را با سرماخوردگی اشتباه بگیرد.

علائم اولیه این بیماری شامل این مواردند:

  • قطع شدن موقت نفس مخصوصا بعد از ورزش
  • سرفه خفیف اما مکرر
  • نیاز به پاک کردن گلو در صبح ها به دلیل تجمع خلط

علاوه بر این باید یک سری تغییرات جزئی ایجاد کنید: از جمله پرهیز از بالا و پایین رفتن مداوم از پله ها و سعی در کاهش فعالیت های فیزیکی. علائم این بیماری می توانند پیشرفت کنند و وخیم شوند. با آسیب بیشتر به ریه ها ممکن است علائمی مثل این موارد را تجربه کنید:

  • وقفه در تنفس حتی بعد از تمرین های خفیف مثل بالا رفتن و پایین آمدن از پله ها
  • خس خس سینه که نوعی از نفس کشیدن همراه با صدا است، به خصوص هنگام باز دم
  • احساس سنگینی روی قفسه سینه
  • سرفه مزمن همراه و یا بدون مخاط
  • نیاز به پاکسازی هر روزه مخاط از ریه ها
  • سرماخوردگی، آنفولانزا و سایر عفونت های تنفسی مکرر
  • از دست دادن انرژی

در مراحل آخر COPD، علائم آن می توانند شامل این موارد باشند:

  • ورم قوزک، ساق پا و خود پا
  • از دست دادن وزن
  • در صورت مشاهده موارد زیر به مراجعه فوری به پزشک نیاز است:
  • کبود به نظر رسیدن لب ها و ناخن های دست، که نشان دهنده سطح پایین اکسیژن در خون است.
  • اگر در نفس کشیدن به مشکل برخورده اید و به همین علت نمی توانید حرف بزنید.
  • احساس گیجی و ضعف
  • اگر قلب تان خیلی تند می زند

اگر خودتان سیگار می کشید یا مدام در معرض دود سیگار هستید، احتمال بدتر شدن علائم وجود دارد.

چه چیزی سبب بیماری مزمن انسدادی ریه می شود؟

در کشورهای توسعه ‌یافته همچون ایالات متحده آمریکا اصلی ترین دلیل بیماری انسدادی ریه سیگار کشیدن است. حدود ۹۰% از افرادی که دچار COPD هستند افرادی هستند که سیگار می کشند یا قبلا سیگار می کشیدند. حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از افرادی که به مدت طولانی سیگار می کشند دچار COPD می شوند و بعضی از آن ها دچار اختلالات ریوی و کاهش عملکرد ریه می شوند.

بسیاری از افرادی که دچار انسداد ریوی هستند حداقل ۴۰ سال دارند و سابقه سیگار کشیدن داشته اند. هر چه بیشتر سیگار بکشید، احتمال بروز COPD بالاتر می رود. علاوه بر استعمال تنباکو، سیگار و پیپ، قرار گرفتن در معرض دود این مواد هم سبب COPD می شود. اگر آسم داشته باشید و سیگار بکشید احتمال بروز COPD در شما بالاتر می رود.

اگر در محیط کار در برابر دودها و گازهای شیمیایی قرار بگیرید احتمال بروز COPD در شما بالا می رود. قرار گرفتن به مدت طولانی در برابر آلاینده های هوا و گرد و غبار هم یکی دیگر از دلایل بروز بیماری انسدادی ریه است.

در کشورهای در حال توسعه، سیستم تهویه خانه ها ضعیف است و افراد بیشتر در معرض دود سوخت هایی که برای گرما و غذا درست کردن استفاده می شوند قرار می گیرند، که این خود دلیلی برای بروز بیماری انسدادی ریه در نظر گرفته می شود. علاوه بر این، بیماری انسدادی ریه می تواند زمینه ژنتیکی داشته باشد.

حدود ۵% از افرادی که دچار بیماری انسدادی ریه هستند دچار کمبود پروتئینی به نام آلفا ۱ آنتی تریپسین هستند. این کمبود سبب وخیم شدن اوضاع ریه ها می شود و روی کبد هم تاثیر می گذارد. باید به یاد داشته باشید که بیماری انسدادی ریه مسری نیست.

تشخیص بیماری انسدادی ریه

برای تشخیص آن تنها یک راه وجود ندارد. تشخیص دقیق این اختلال به علائم، آزمایش فیزیکی و نتایج آزمایش های تشخیصی بستگی دارد. هنگامی که به پزشک مراجعه می کنید حتما تمام علائم تان را ذکر کنید. در صورت داشتن شرایط زیر پزشک را مطلع کنید:

  • اگر سیگار می کشید یا قبلا سیگار می کشیدید.
  • اگر در محیط کار در معرض محرک های ریوی قرار دارید.
  • اگر در معرض دود سیگار هستید (اما خودتان سیگار نمی کشید)
  • اگر سابقه خانوادگی در بیماری انسدادی ریه دارید
  • اگر دچار آسم یا سایر اختلالات تنفسی هستید
  • اگر از داروهای بدون نیاز به نسخه استفاده می کنید

در طی آزمایش فیزیکی، پزشک از استتوسکوپ برای شنیدن صدای ریه های شما در هنگام تنفس استفاده می کند. با توجه به شرایط شما، پزشک بعضی از این آزمایش ها را برای به دست آوردن تصویری کامل از مشکلی که دارید استفاده می کند:

  • اسپیرومتری یک آزمایش غیر تهاجمی برای بررسی عملکرد ریه است. در طی این آزمایش باید نفس عمیق بکشید و درون لوله دستگاه اسپیرومتر بدمید.
  • آزمایش های تصویر برداری نظیر آزمایش اشعه ایکس و سی تی اسکن که این آزمایش ها به بررسی دقیق ریه ها، رگ های خونی و قلب می پردازند.
  • آزمایش گازهای خون شریانی، این آزمایش شامل برداشتن نمونه خون از یکی از شریان ها و بررسی اکسیژن خون، کربن دی اکسید و سایر موارد است.

این آزمایش ها در تشخیص این که آیا فرد به COPD دچار است یا این که به اختلالات دیگری همچون آسم، بیماری های ریوی و نارسایی قلبی دچار است به پزشک کمک می کنند.

درمان بیماری انسدادی ریه

درمان می تواند به رهایی از علائم، پیشگیری از عوارض جانبی و کاهش روند پیشرفت بیماری کمک کند.

داروها

برونکودیلاتورها داروهایی هستند که به شل شدن ماهیچه های اطراف مجاری تنفسی، باز شدن مجاری تنفسی و تنفس راحت تر کمک می کنند. گلوکو کورتیکواستروئیدها می توانند با برونکودیلاتورها استفاده شوند و به کاهش التهاب در مجاری تنفسی کمک کنند. برای کاهش ریسک سایر عفونت های سیستم تنفسی از پزشک بپرسید که آیا می توانید واکسن آنفولانزا، واکسن پنوموکوک و کزاز را دریافت کنید.

اکسیژن درمانی

اگر اکسیژن خون تان خیلی پایین است می توانید اکسیژن مکمل دریافت کنید. این کار توسط ماسک اکسیژن و کانولای بینی انجام می شود و به فرد این امکان را می دهد که راحت تر نفس بکشد.

جراحی

جراحی برای آن دسته از بیمارانی پیشنهاد می شود که آمفیزم شدید دارند و مصرف دارو به تنهایی برای آن ها تاثیر گذار نیست. گزینه ‌های جراحی که در دسترس هستند شامل این مواردند:

جراحی کاهش حجم ریه

در این نوع جراحی، جراح گروه ‌های کوچکی از بافت های آسیب‌ دیده‌ ریه را از قسمت فوقانی ریه بر می دارد. این کار سبب افزایش فضا در حفره‌ قفسه‌ سینه می شود و قسمت باقیمانده‌ و سالم ریه می تواند گسترش پیدا کند و دیافراگم می تواند عملکرد بهتری داشته باشد. در بعضی افراد، این عمل سبب تقویت کیفیت زندگی می شود.

پیوند ریه

برای انجام پیوند ریه فرد باید شرایط خاصی داشته باشد. پیوند ریه توانایی فرد برای نفس کشیدن و فعال بودن را افزایش می دهد. اما این جراحی هم خطراتی به دنبال دارد که از جمله خطرات آن می توان به پس زدن پیوند اشاره کرد. علاوه بر این فرد باید به مدت خیلی طولانی داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف کند.

بولکتومی

وقتی دیواره کیسه های هوایی موجود در ریه ها تخریب می شود، فضای زیادی در ریه ها به وجود می آید. این فضاها بزرگ و بزرگ تر می شوند و سبب بروز مشکلات تنفسی می شوند. در بولکتومی، پزشک این فضاها را بر می دارد تا به جریان یافتن هوا کمک کند.

تغییرات در سبک زندگی

تغییرات در سبک زندگی به کاهش علائم و رهایی از آن ها کمک می کند.

  • اگر سیگار می کشید آن را ترک کنید، پزشک راه های مناسبی برای این کار را پیشنهاد می دهد.
  • تا حد امکان از این که در برابر بوهای شیمیایی و دود سیگار باشید دور بمانید.
  • مواد مغذی ای که بدن تان به آن ها نیاز دارد را دریافت کنید. از پزشک یا متخصص تغذیه بخواهید که یک برنامه غذایی سالم برای شما در نظر بگیرد.
  • درباره این که چه میزان ورزش برای شما مناسب است با پزشک مشورت کنید.

بیماری انسدادی ریه

داروهای مناسب برای بیماری انسدادی ریه

داروها به کاهش علائم کمک می کنند. ممکن است که پیدا کردن دارو و دوز مناسب شما کمی زمان بر باشد. برخی از انواع دارو که برای این اختلال تجویز می شوند شامل این مواردند:

برونکودیلاتورهای استنشاقی

برونکودیلاتورها به شل کردن ماهیچه های سفت مجاری تنفسی کمک می کنند. اثر برونکودیلاتورهایی که تاثیر کوتاه دارند بین ۴ تا ۶ ساعت ماندگار هستند و سبب رهایی موقت از علائم می شوند. اما برای علائم ماندگار باید از داروهایی با تاثیر بلند مدت استفاده کنید. این داروها تا ۱۲ ساعت ماندگاری دارند.

برخی از انواع برونکودیلاتورها شامل آگونیست بتا ۲ و آنتی کولینرژیک ها هستند. این برونکودیلاتورها با شل کردن ماهیچه های سفت مجاری تنفسی و عبور بهتر هوا عمل می کنند. علاوه بر این به پاکسازی مخاط در ریه ها هم کمک می کنند.

کورتیکو استروئیدها

برونکودیلاتورهایی که تاثیر طولانی مدت دارند را معمولا همراه با گلوکو کورتیکو استروئیدها استفاده می کنند. گلوکوکورتیکواستروئیدها می توانند التهاب مجاری تنفسی را کم کنند و تولید مخاط را پایین بیاورند. کورتیکواستروئیدها در قالب قرص در دسترس هستند.

مهارکننده ‌های فسفودی ‌استراز ۴

این نوع دارو نیز در فرم قرص در دسترس است و به کاهش التهاب و شل کردن ماهیچه های تنفسی کمک می کند. این دارو برای COPD شدید و برونشیت مزمن توصیه می شود.

تئوفیلین

این دارو به کاهش احساس سنگینی روی قفسه سینه و کم کردن تنگی نفس کمک می کند. این دارو نیز به صورت قرص در دسترس است. تئوفیلین دارویی قدیمی است که برای شل کردن ماهیچه های مجاری تنفسی استفاده می شود و ممکن است عوارض جانبی خاصی داشته باشد.

آنتی بیوتیک و داروهای ضد ویروس

داروهای آنتی بیوتیک و ضد ویروس هنگامی تجویز می شوند که فرد دچار برخی عفونت های سیستم تنفسی باشد.

واکسینه شدن

بیماری انسدادی ریه احتمال بروز سایر مشکلات تنفسی را بالا می برد. به همین خاطر پزشک پیشنهاد می دهد که سالانه واکسن آنفولانزا، واکسن پنوموکوک و واکسن سیاه سرفه دریافت کنید.

بیماری انسدادی ریه

پیشنهاد های برنامه غذایی برای افرادی که بیماری انسدادی ریه دارند

هیچ برنامه غذایی خاصی برای افرادی که بیماری انسدادی ریه دارند وجود ندارد اما برنامه غذایی سالم برای حفظ سلامتی فرد ضروری است. هر چه بدن تان قوی تر باشد بهتر می توانید از عوارض جانبی و سایر مشکلات پیشگیری کنید. از بین گروه های غذایی زیر مواد غذایی متنوعی انتخاب کنید:

  • سبزیجات
  • میوه ها
  • غلات
  • پروتئین
  • لبنیات

به میزان کافی مایعات بنوشید. روزانه حداقل ۶ تا ۸ اونس نوشیدنی غیر کافئینی مصرف کنید تا به رقیق شدن مخاط کمک کنید. علاوه بر این، این کار سرفه کردن را هم راحت تر می کند. مصرف نوشیدنی های کافئین دار را کاهش دهید چون سبب تداخل در تاثیر داروها می شوند. اگر مشکلات قلبی داشته باشید ممکن است که نیاز باشد که مایعات کمتری مصرف کنید، در این خصوص با پزشکتان مشورت کنید.

داشتن وزن متناسب اهمیت زیادی دارد. هنگامی که COPD دارید تنفس به انرژی زیادی نیاز دارد و به همین علت ممکن است که به دریافت کالری بیشتری نیاز باشد. اما اگر اضافه وزن داشته باشید، عملکرد ریه ها و قلب به مشکل بر می خورد. به طور کلی، COPD سیستم ایمنی تان را ضعیف می کند و روی توانایی بدن در مقابله با عفونت تاثیر منفی می گذارد. علاوه بر این پر بودن معده هم سبب قطع تنفس می شود.

اگر چنین اتفاقی افتاد، این روش ها را امتحان کنید:

  • لقمه های کوچک تری از غذا درست کنید که جویدن و بلع آن ها آسان تر باشد.
  • مصرف ۳ وعده در روز را با ۵ یا ۶ وعده کوچک و سبک تر تعویض کنید.

زندگی با بیماری انسدادی ریه

بیماری انسدادی ریه به کنترل طولانی مدت نیاز دارد. این به این معناست که باید توصیه های تیم پزشکی را جدی بگیرید و عادات سالمی را در زندگی خود دنبال کنید. از آن جایی که ریه هایتان ضعیف شده اند، از هر چیزی که به آن ها فشار وارد می کند دوری کنید.

اولین چیزی که باید از انجام آن بپرهیزید سیگار کشیدن است. اگر برای ترک سیگار به مشکل برخورده اید، درباره برنامه ترک با پزشک خود صحبت کنید. از قرار گرفتن در معرض دود سیگار، گازهای شیمیایی، آلودگی هوا و گرد و غبار بپرهیزید. ورزش روزانه می تواند به سالم ماندن شما کمک کند. درباره این که به چه میزان ورزش نیاز است با پزشک صحبت کنید.

برنامه غذایی ای سرشار از مواد مغذی داشته باشید. از مصرف مواد غذایی فرآوری شده بپرهیزید چون این مواد غذایی سرشار از کالری و نمک هستند و هیچ ارزش غذایی ای ندارند. اگر در کنار COPD، سایر بیماری های مزمن (از جمله دیابت و بیماری قلبی) هم دارید باید آن ها را هم کنترل کنید.

بیماری انسدادی ریه

مراحل بیماری انسدادی ریه چه هستند؟

یکی از راه های تشخیص COPD از طریق اسپیرومتری است. مراحل بیماری انسدادی ریه شامل این موارد هستند:

  • مرحله اول: خفیف
  • مرحله دوم: متوسط
  • مرحله سوم: شدید
  • مرحله چهارم: خیلی شدید

با پیشرفت بیماری، بیشتر در معرض عوارض جانبی ای همچون این موارد قرار می گیرید:

  • عفونت های سیستم تنفسی، از جمله سرماخوردگی، آنفولانزا و ذات الریه
  • مشکلات قلبی
  • فشار خون بالا در شریان های ریوی (فشار خون بالای ریوی)
  • سرطان ریه
  • افسردگی و اضطراب

آیا بین بیماری انسدادی ریه و سرطان ریه ارتباطی وجود دارد؟

بیماری انسدادی ریه و سرطان ریه جزو رایج ترین مشکلات در سرتاسر دنیا هستند. این دو بیماری در برخی موارد به هم شباهت دارند. بیماری انسدادی ریه و سرطان ریه چندین عامل مخاطره آمیز مشترک دارند. اولین عامل مخاطره آمیز برای هر دوی این مشکلات سیگار کشیدن است. اگر در معرض دود سیگار و گازهای شیمیایی و سایر انواع دود قرار بگیرید بیشتر در معرض هر دوی این مشکلات هستید. علاوه بر این زمینه ژنتیکی هم در پیشرفت هر دوی این مشکلات نقشی اساسی ایفا می کند. به علاوه، ریسک بروز هر دوی آن ها با بالا رفتن سن افزایش میابد.

در سال ۲۰۰۹ به این نتیجه رسیدند که ۴۰ تا ۷۰ درصد از افرادی که سرطان ریه داشتند بیماری مزمن انسداد ریه هم داشتند. این مطالعه به این نتیجه رسید که بیماری انسداد ریه یکی از عوامل مخاطره آمیز برای سرطان ریه است. مطالعه ای که در سال ۲۰۱۵ انجام شد نشان داد که شاید این دو اختلال دو جنبه متفاوت از یک بیماری باشند و ممکن است که بیماری انسدادی ریه یکی از عواملی باشد که سبب سرطان ریه می شود.

در برخی شرایط، تا زمانی که تشخیص داده نشود که فرد دچار سرطان ریه است ممکن است که وی متوجه نشود که بیماری انسداد ریه دارد. اما داشتن بیماری انسداد ریه لزوما به این معنا نیست که دچار سرطان ریه می شوید. بلکه یکی از عواملی است که خطر سرطان ریه را بالا می برد. به همین خاطر است که توصیه می شود اگر سیگار می کشید حتما آن را ترک کنید.

بیماری انسدادی ریه

آمار و ارقام مربوط به بیماری انسداد ریه

تخمین زده شده که در سرتاسر جهان حدود ۶۵ میلیون نفر از بیماری انسدادی ریه متوسط تا شدید رنج می برند. تشخیص داده که حدود ۱۲ میلیون فرد بالغ در آمریکا بیماری انسدادی ریه دارند. علاوه بر این ۱۲ میلیون نفر دیگر در آمریکا بیماری انسدادی ریه دارند اما از این که به این بیماری دچارند مطلع نیستند. بسیاری از افرادی که از COPD رنج می برند بالای ۴۰ سال هستند. اکثر کسانی که COPD دارند یا سیگار می کشند یا در در گذشته سیگار می کشیدند.

سیگار کشیدن مهم ترین چیزی است که سبب بیماری انسدادی ریه می شود و با ترک آن می توان از این بیماری پیشگیری کرد. بین ۲۰ تا ۳۰ درصد از کسانی که سیگار می کشند دچار بیماری انسدادی ریه همراه با علائم و نشانه های مشهود می شوند. اما چیزی بین ۱۰ تا ۲۰ درصد از افرادی که دچار بیماری انسدادی ریه هستند، افراد سیگاری نیستند.

در بیش از ۵ درصد از افرادی که بیماری انسدادی ریه دارند، اختلالات ژنتیکی همچون نقص آلفا ۱ آنتی تریپسین سبب این بیماری شده است. بیماری انسدادی ریه دلیل اصلی بستری شدن در کشورهای صنعتی است. در ایالات متحده آمریکا، بیماری انسدادی ریه سبب مراجعه های مکرر به بیمارستان و بستری شدن شده است. در بین کسانی که سرطان ریه دارند، حدود ۴۰ تا ۷۰ درصد بیماری انسدادی ریه هم دارند.

در ایالات متحده آمریکا سالانه حدود ۱۲۰,۰۰۰ نفر در اثر COPD از دنیا می روند. این بیماری سومین عامل مرگ و میر در ایالات متحده آمریکا شناخته شده است. بیشتر زنان در اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند تا مردان. تخمین زده شده که تعداد کسانی که COPD دارند از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۳۰ تا ۱۵۰ درصد افزایش میابد. تعداد زیادی از آن ها افرادی با سن بالا هستند.

درمان های گیاهی و سایر روش های درمانی برای بیماری انسدادی ریه

اگر به COPD دچارید، از دارو، درمان ریه و گاهی جراحی برای کنترل علائمی که دارید استفاده می شود. اما گاهی درمان های گیاهی و سایر مکمل ها هم می توانند تا حد زیادی به درمان شما کمک کنند. اگر چه داروهای گیاهی و مکمل ها نمی توانند علائم تان را درمان کنند اما مطالعات نشان داده اند که مصرف آن ها سبب کاهش علائم می شود. قبل از مصرف این موارد حتما با پزشک مشورت کنید.

 N – استیل سیستئین (NAC)

سرفه مداومی که تولید مخاط می کند یکی از علائم COPD است. افرادی که بیماری انسدادی ریه دارند همیشه دنبال روش هایی برای رهایی از این سرفه ها هستند. NAC یک مکمل آنتی اکسیدان است. برخی تحقیقات نشان داده اند که NAC به ریه ها کمک می کند که بهتر کار کنند و علاوه بر این سبب این موارد هم می شود:

  • رقیق کردن مخاط
  • کاهش بیحالی فرد
  • رهایی از سرفه

مطالعات در این زمینه گوناگون هستند و سایر مطالعات نشان داده اند که NAC روی این موارد تاثیر کمی دارد. اما می تواند تا حدی از شدت علائم کم کند.

جینسینگ

این گیاه معروف سالیان طولانی است که استفاده می شود. مطالعات نشان داده اند که جینسینگ می تواند علائم بیماری انسدادی ریه را کاهش دهد. افرادی که جینسینگ دریافت کردند، می توانستند راحت تر نفس بکشند و ورزش کنند. سایر تحقیقات نیز به این نتیجه رسیدند که افرادی که بیماری انسدادی ریه داشتند و جینسینگ دریافت کردند می توانستند بهتر نفس بکشند و ریه هایشان عملکرد بهتری نسبت به آن هایی که درمانی دریافت نکرده بودند، داشتند.

ویتامین D

وقتی دچار COPD می شوید ویتامین D کافی دریافت نمی کنید. کمبود ویتامین D می تواند احتمال عفونت سیستم تنفسی فوقانی را افزایش دهد و علائم انسدادی ریه را تشدید کند. البته پزشکان مطمئن نیستند که میزان زیاد ویتامین D سبب کاهش علائم شود و به عملکرد بهتر ریه ها کمک کند. در برخی از مطالعات مصرف ویتامین D سبب کاهش علائم میشد و در برخی مطالعات باعث کاهش علائم نمیشد.

ممکن است که پزشک سطح ویتامین D افرادی که بیماری انسدادی ریه دارند را بررسی کند و اگر سطح ویتامین D زیر میزان نرمال باشد پزشک مصرف مکمل را پیشنهاد می دهد.

مریم گلی

مریم گلی دارویی است که به مدت طولانی در طب چینی استفاده می شده است. برخی تحقیقات نشان داده که مصرف مریم گلی به مراقبت از ریه ها در برابر علائم بیماری انسدادی ریه کمک می کند.

سرخارگل (اکیناسه، اکیناشا)

بسیاری از افراد از این مکمل برای کاهش علائم سرماخوردگی استفاده می کنند. تحقیقات نشان داده اند که مصرف سرخارگل وقتی سرما خورده اید به کاهش دوره سرماخوردگی کمک نمی کند بلکه مصرف آن هنگامی که در حال بهبود هستید از مریض شدن دوباره شما پیشگیری می کند.

برخی از تحقیقات نشان داده اند که مصرف سرخارگل در کنار سایر مکمل ها (مثل زینک، سلنیوم و ویتامین C) هنگامی که فرد دچار بیماری انسدادی ریه است از علائم او کم می کند.

ملاتونین

بدن به طور طبیعی ملاتونین تولید می کند که به تقویت خواب کمک می کند. خیلی از افراد هنگامی که برای خوابیدن به مشکل بر می خورند از مکمل های ملاتونین استفاده می کنند تا بتوانند بهتر استراحت کنند. اگر دچار بیماری انسدادی ریه باشید در خوابیدن به مشکل بر می خورید.

مطالعات متفاوتی در خصوص کارآمد بودن ملاتونین انجام شده اند. برخی از مطالعات اظهار کرده اند که ملاتونین تنفس را راحت تر می کند و به همین علت است که فرد می تواند بهتر بخوابد.

مکمل ها

مکمل هایی که به افرادی که بیماری انسدادی ریه دارند پیشنهاد می شوند شامل این مواردند:

اسیدهای چرب امگا ۳

این مکمل ها تاثیرات ضد التهابی دارند.

اسیدهای آمینه ضروری

اسیدهای آمینه ضروری همچون ال کارنیتین به تقویت عملکرد شناختی، کیفیت زندگی و تقویت ماهیچه ها به خصوص در افرادی که کمبود وزن دارند کمک می کند.

ویتامین های آنتی اکسیدان

مکمل هایی همچون ویتامین های آنتی اکسیدان A، B و E هنگامی که با امگا ۳ ترکیب می شوند برای تقویت عملکرد ریه در افرادی که بیماری انسدادی ریه دارند استفاده می شوند.

اگر می خواهید به برنامه غذایی تان مکمل بیفزایید حتما با پزشک در این باره صحبت کنید. چون برخی از مکمل ها سبب تداخل با بعضی از داروها می شوند.

کوآنزیم Q10 و کراتین

کوآنزیم Q10 و کراتین مواد طبیعی هستند که برای سلول های بدن انرژی فراهم می کنند. مطالعه ای در سال ۲۰۱۳ انجام شد و روی این تحقیق کرد که آیا ترکیب کراتین و کوآنزیم Q10 می تواند علائم نقص سیستم تنفسی را کاهش دهد یا نه. بعد از دو ماه افرادی که ترکیب کراتین و کوآنزیم Q10 را دریافت کرده بودند توانایی تحمل ورزش بالاتری داشتند و قطعی نفس آن ها کاهش یافته بود و به طور کلی کیفیت زندگی در آن ها ارتقاء پیدا کرده بود.

روغن های اسانسی

می توانید از روغن های اسانسی برای باز کردن مجاری تنفسی و پاک کردن مخاط از ریه ها استفاده کنید. می توانید این روغن ها را استنشاق کنید یا آن ها را روی پوست استعمال کنید. روغن های اسانسی که برای بیماری انسدادی ریه استفاده می شوند شامل این مواردند:

روغن اکالیپتوس

روغن اکالیپتوس حاوی ترکیبات طبیعی از جمله اوکالیپتول است. اوکالیپتول برای افرادی که بیماری انسدادی ریه دارند این مزایا را دارد:

  • خاصیت آنتی اکسیدان و ضد التهاب
  • باز کردن مجاری هوا در ریه ها
  • کاهش تولید مخاط
  • پاک کردن مخاط از ریه ها
  • پیشگیری از شدیدتر شدن COPD

طبق نتایج یک مطالعه می توانید ۱۲ قطره روغن اکالیپتوس را به ۱۵۰ میلی لیتر آب در حال جوشیدن اضافه کنید و سه بار در روز آن را استنشاق کنید.

روغن میرتول

روغن میرتول نوعی روغن اسانسی است. مطالعه اخیری که انجام شد نشان داد که استفاده از این روغن برای افرادی که برونشیت مزمن و بیماری انسدادی ریه دارند درمانی موثر است.

تقویت کیفیت هوا در خانه

محرک های خاصی در خانه می توانند نفس کشیدن را برای افرادی که بیماری انسدادی ریه دارند سخت کنند. برخی از این محرک ها شامل این مواردند:

  • بوی رنگ و لاک
  • محصولات پاک کننده شیمیایی
  • حشره کش
  • استعمال تنباکو
  • گرد و غبار

می توانید با انجام این کارها کیفیت هوا در خانه خود را بالا ببرید:

  • محدود کردن ارتباط با مواد شیمیایی در خانه
  • باز کردن پنجره برای افزایش جریان هوا
  • استفاده از سیستم تهویه هوا: استفاده از سیستم تهویه هوا از رشد قارچ و کپک های مضر پیشگیری می کند.