کاشت مو پروسه ای است که جراح پوست تارهای مو را از پشت و یا دو طرف سر برداشته به بخش بالا و جلوی سر پیوند می زند. کاشت مو در کلینیک به صورت سرپایی و با بی حسی موضعی انجام می شود. ژنتیک مهمترین عامل طاسی محسوب می شود. عوامل دیگر مانند رژیم غذایی، استرس، بیماری و داروها در طاسی نقش دارند. بسته به اندازه سطح پوشش، دو روش کلی برای کاشت مو وجود دارد. پیوند تکه ای (slit-graft) که در قطعه پیوندی 4 تا 10 تار مو وجود دارد و پیوند کوچک (micro-graft) که در قطعه پیوندی 1 تا 2 تار مو قرار دارد.
کاشت مو برای چه افرادی مناسب است؟
مردانی که طاسی معمولی دارند، زنانی که موهای کم پشت دارند و افرادی که در اثر سوختگی و جراحت پوست بخشی از موهای خود را از دست داده اند، کاندیدهای مناسبی برای کاشت مو محسوب می شوند. اما زنانی که دارای ریزش زیاد مو در بخش های مختلف سر هستند، مردانی که به اندازه کافی برای پیوند؛ مو ندارند، افرادی که به دلیل زخم گوشتی ناشی از جراحی؛ موهای خود را از دست داده اند و افرادی که به دلیل مصرف دارو و شیمی درمانی موهای خود را از دست داده اند، برای کاشت مو مناسب نیستند.
مراقبت های بعد از کاشت مو:
عوارض کاشت مو بسیار جزئی است و در عرض چند هفته برطرف می شود از این عوارض می توان به خون ریزی، عفونت، تورم پوست سر، خارش و پوسته شدن اطراف فولیکول های مو، ریختن ناگهانی و موقتی موهای کاشته شده، بی حسی و یا کاهش احساس در نواحی کاشت مو اشاره کرد. پس از کاشت مو معمولا داروهای ضد درد و التهاب و آنتی بیوتیک تجویز می شود.
روش های جراحی کاشت مو:
علم پیوند مو از سال 1959 توسط دکتر نورمن اونتریخ آمریکائی پا به عرصه وجود گذاشت و با انتقال موهای پشت سر به نواحی طاس جلوی سر امیدی جدید برای غلبه بر معضل طاسی به وجود آورد. در مراحل ابتدائی از پیوندهای درشت 4 تا 5 میلی متری برای کاشت مو استفاده می شد که هریک از این پیوندها به طور متوسط 15 تا 20 تارمو داشتند، ولی نمای موهای کاشته شده مانند مسواک یا شکلی عروسکی داشت و از نظر زیبائی رضایت بخش نبود. در مراحل بعد پزشکان از روش مینی گرافت استفاده کردند که 5 تا 10 تارمو را در هر پیوند به ناحیه ی گیرنده منتقل می کرد. آخرین پیشرفت در این عرصه ابداع روش میکروگرافت بود که امکان انتقال یک تا سه تارمو را به ناحیه ی گیرنده فراهم می ساخت و این روش امروزه تقریباً توسط تمامی متخصصین کاشت مو در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. تمامی تکنیک هائی که در زیر از آنها نام برده می شود، از روش میکروگرافت پیروی می کنند:
الف- روش FUT
در این روش با برش جراحی یک برش یا استریپ با ابعاد متناسب با شرایط بیمار و تعداد موهای تخمینی از ناحیه ی پشت سر برداشته شده و به زیر میکروسکپ های مخصوص منتقل شده و به دقت به قطعات بسیار ریزی که حاوی فولیکول ها (پیاز مو) یک تا سه تار موئی هستند، تقسیم می شوند. سپس این گرافت ها به ناحیه ی گیرنده منتقل شده و در سوراخ هائی که قبلاً به دقت در این ناحیه طراحی شده اند، قرار داده می شوند. مزایای این روش سریع بودن کار و امکان کاشت مو در یک جلسه، امکان ایجاد تراکم مناسب در افراد با درجات بالای طاسی و احتمال بالای پایداری پیوندها می باشد. از معایب آن می توان به موارد زیر اشاره کرد: ایجاد برشی بزرگ در ناحیه ی پشت سر که احتمال باقی ماندن اسکار یا جوشگاه در آن وجود دارد، کاسته شدن حجم بانک مو که در مراحل بعدی ممکن است برای پیوند مجدد مو مورد نیاز باشد، وجود خونریزی، محدودیت انجام آن در کسانی که پوست سرشان قابلیت متسع شدن را ندارد یا در مراحل اولیه ی ریزش مو قرار دارند و وجود عوارض پس از جراحی از قبیل تورم سر و صورت، درد و یا باقی ماندن اسکار
ب-روش FIT
در این روش به کمک ابزاری به نام پانچ که قطری حدود یک میلی متر دارد، واحدهای مو یک بعد از دیگری از ناحیه ی پشت سر خارج شده و پس از جمع آوری گرافت ها، کاشت به شیوه ی قبل الذکر انجام می شود. مزایای این روش عبارتند از: امکان برداشت موهای بیشتر در جلسات متعدد و متوالی، امکان انجام در افرادی که به دلایلی از قبیل عدم تمایل به انجام جراحی، داشتن اسکار (جوشگاه) و یا کم بودن مساحت منطقه ی دهنده ی پیوند در اثر عمل FUT قبلی دیگر کاندید انجام FUT نیستند، امکان انجام آن در اشخاصی که تراکم موی ناحیه دهنده ی پیوند اندک است، خونریزی بسیار کم، عدم نیاز به پانسمان و مراقبت اختصاصی از زخم و عدم باقی ماندن اسکار. معایب FIT عبارتند از: طولانی بودن زمان انجام آن، احتمال آسیب رسیدن به ناحیه ی زاینده ی ریشه ی مو در حین برداشت با پانچ، محدودیت تعداد برداشت در یک جلسه و کاهش زمان حیات پیوندها در اثر طولانی بودن روند کار.
پ- روش BHT
در این روش از موهای مناطقی مانند جلوی سینه یا ریش یا کمر با تکنیک FIT موها برداشته شده و به سر منتقل می شوند. چون تراکم موها در واحد سطح در این مناطق کمتر از سر بوده و شکل و خصوصیات مو نیز متفاوت از موی سر است، معمولاً نتایج این پیوند از نظر زیبائی چندان رضایت بخش نبوده و اغلب متخصصین این رشته تمایلی به انجام آن ندارند.
ث- روش SAFER
(Suction Assisted Follicular Extraction and Reimplantation): روش جدیدی که از سال 2009 و به طور انحصاری انقلابی در شیوه های کاشت مو ایجاد کرد، روش Automatic Follicular Unit Extraction می باشد که برای نخستین بار در فرانسه انجام شد و با اختراع دستگاهی پیشرفته برای برداشت و کاشت مو استفاده از تکنیک مکش یا ساکشن را برای استخراج فولیکول های مو را امکان پذیر ساخت.
در تکنیک جدید که به نام SAFER نامیده می شود، با استفاده از این دستگاه فولیکول های مو به همان روش FIT ولی با سرعت بالا و بدون دخالت دست یکی پس از دیگری از ناحیه ی دهنده استخراج می شوند.ولی مزیت SAFER نسبت به FIT دستی این است که برخلاف آن نوک برنده و تیز پانچ به عمق پوست فرو نمی رود، بلکه پانچ های ظریفی که بین 0.78 تا 1.25 میلی متر قطر دارند، در حال چرخش و مکش همزمان وارد قسمت بالایی پوست شده و فولیکول مو بدون کمترین آسیبی جدا می شود. پس از اتمام مرحله برداشت، در جهت صحیح در ناحیه گیرنده کاشته میشوند.
استریل بودن فرآیند و سرعت کار بالا، دوام و بقای گرافتها را افزایش داده و خطر عفونت و عوارض بعدی را تقریباً به صفر میرساند. از سوی دیگر در روش FIT برای خارج کردن گرافت ها، معمولاً از پنس های ظریفی استفاده می شود که علیرغم ظرافتشان باز هم احتمال آسیب رساندن به ناحیه ی زایای فولیکول را دارند که این خطر با روش SAFER وجود ندارد و با درنظر گرفتن دو نکته ی فوق و زمان طولانی بیرون ماندن فولیکول ها پس از برداشت از ناحیه ی دهنده که گاه تا چند ساعت هم به طول می انجامد، اکثر متخصصین پیوند مو شانس آسیب رسیدن و از بین رفتن 15 تا 20% فولیکول های برداشته شده را محتمل می دانند، حال اینکه با این روش براحتی می توان بقای بیش از 90 درصد گرافت ها را تضمین کرد.
در کاشت مو به روش S.A.F.E.R ناحیه دهنده مو با سرعت بالایی طی چند روز ترمیم شده و با گذشت 7 تا 10 روز از انجام کاشت، هیچ اثری از سوراخهای ریزی که ناشی از برداشت فولیکولهای مو در ناحیه بانک مو (پس سر) هستند، باقی نمیماند. به همین دلیل میتوان از ناحیه بانک مو دو تا سه بار دیگر نیز برای ترمیم و زیاد کردن موها در نواحی مورد نظر استفاده کرد. در این روش، مراقبت ویژهای پس از عمل وجود ندارد.
مزایای این روش به طور کلی عبارتند از:
عدم سوراخ کردن سر تا عمق 6 میلیمتر،کمترین آسیب به فولیکولهای مو و ناحیه زایای فولیکول نسبت به روشهای دیگر، صفر بودن آلودگی نسبت به روشهای دیگر، کم بودن زمان بیرون ماندن گرافتهای بدست آمده، انجام سریع عمل نسبت به روشهای موجود، بهبود بقای گرافتهای برداشته شده، ایجاد بیشترین تراکم مو در نمایی طبیعی، ترمیم سریع ناحیه بانک مو (پشت سر) به دلیل ایجاد سوراخهای ریز،عدم کبودی، تورم، درد پس از جراحی و خون مردگی در ناحیه دور چشمها یا پیشانی در مقایسه با روشهای دیگر،کوتاهترین زمان بهبودی و بازگشت به کارهای روزمره (1 روز)، عدم نیاز به مراقبت ویژه پس از عمل
تراکم موهای ایجاد شده پس از جراحی پیوند مو، یکی از مسائلی است که اکثریت قریب به اتفاق متقاضیان کاشت مو در مورد آن حساسیت و نگرانی دارند و خواهان ایجاد تراکمی بالا و نزدیک به حد طبیعی موهای کاشته شده هستند. در کاشت مو به روش S.A.F.E.R به دلیل ظرافت پانچهای به کار رفته برای استخراج فولیکولهای مو، همگن بودن فولیکولهای استخراج شده و تعداد بالای گرافتهای استخراج شده میتوان تراکمی بسیار بالا با نمایی طبیعی در ناحیه بدون مو به وجود آورد. به جرأت میتوان گفت تراکم ایجاد شده با این روش را نمیتوان با هیچ روش دیگری مقایسه کرد.
کاشت مو به روش S.A.F.E.R توسط FDA آمریکا مورد تأیید قرار گرفته است و تحت نام تجاری NeoGraft به کار میرود. این روش در کلینیکهای معتبر کاشت موی جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
همه ی دانستنی های لازم درباره کاشت مو به روش سیفر (SAFER):
1- مشاوره و تبادل اطلاعات قبل از هر تصمیم گیری در مورد کاشت مو ضروری است. بهترین حالت مشاوره به شکل رو در رو و مستقیم است. در مشاوره ی حضوری هم فرد متقاضی فرصت شنیدن توضیحات و دیدن تصاویربیماران قبلی و نحوه ی کار با دستگاه را پیدا می کند و هم پزشک و مشاور وقت بررسی وضع بانک مو، گستردگی طاسی، قابلیت انعطاف پوست سر، تراکم فولیکولی و سئوال در مورد سوابق قبلی، بیماری های احتمالی یا جراحی ها و داروهایی که در قبل یا در حال حاضر استفاده می شوند را پیدا می کنند. در صورتی که فرصت یا امکان مراجعه ی حضوری وجود نداشته باشد، ارسال چند عکس که با کیفیت بالا که نواحی جلو، طرفین، بالا و پشت سر را به خوبی نشان داده باشند، در تصمیم گیری برای امکان پذیر بودن کاشت مو و همچنین یک مرحله ای یا دو مرحله ای بودن کاشت مو مهم است. از این میان وضوح و بالا بودن عکس ناحیه ی پشت سر یا بانک مو بیشترین اهمیت را دارد. در زمان مشاوره هم مشاور مرکز و هم پزشک متخصص با فرد متقاضی صحبت کرده و راهنمایی های لازمه را ارائه خواهند کرد.
2- پس از معاینه اولیه و تعیین وقت انجام کار کاشت مو، آزمایشاتی از نظر بررسی سلامت عمومی و عدم وجود مانعی برای انجام کاشت درخواست می شوند که در صورت عدم وجود موانع طبی در این آزمایشات، انجام کاشت بلامانع خواهد بود. از دو روز قبل از زمان کاشت مو داروهای آنتی بیوتیکی و در صورت لزوم داروهای تنظیم انعقاد خون برای متقاضی تجویز می شود. دستورالعمل های آماده سازی قبل از عمل به شکل مکتوب به بیمار داده می شود.
3- تا روز کاشت مو کوتاه کردن موها ضروری نیست. شب قبل از کاشت، یک یا دو بار شستشوی سر با شامپوی معمولی کافی است. شام می بایست به شکل معمول و در ساعات اولیه ی شب میل شده و بهتر است از مصرف غذاهای چرب و سنگین و نفاخ خودداری شود. مصرف صبحانه ضروری است ولی بهتر است از مصرف خامه و سرشیر و تخم مرغ خودداری شود.
4- با توجه به زمان حدود 5 ساعته ی کاشت مو و حضور فرد در اتاق عمل، آوردن همراه ضرورتی ندارد. بهتر است برای مراجعه به مرکز و برگشت به محل سکونت، از تاکسی استفاده شود و از رانندگی – بخصوص پس از اتمام کار کاشت مو- اکیداً خودداری شود.
5- پس از تعویض لباسها، موهای فرد می بایست با ماشین اصلاح و در حد 1 تا 2 میلی متر کوتاه شوند تا امکان برداشت مو توسط پانچ های ظریف دستگاه فراهم شود. متقاضیان کاشت مو با این روش باید مطلع باشند که امکان کاشت مو با موی بلند در این روش به هیچ وجه وجود ندارد.
6- در زمان کاشت مو تیمی متشکل از پزشک متخصص و تکنیسین های تجربه دار در اتاق عمل حضور دارند و کار برداشت و کاشت طبق نظر و صلاحدید پزشک متخصص و با بررسی وضعیت طاسی و شکل اجرای کار انجام می شود.
7- بعد از اتمام کاشت مو، سر پانسمان می شود و پس از اطمینان از فراهم بودن شرایط ترخیص، فرد می تواند از مرکز خارج شود و به استراحت در منزل یا محل سکونت بپردازد. اولین تعویض پانسمان روز بعد از کاشت و در مرکز و با رعایت اصل عدم ایجاد آسیب به موهای پیوند شده انجام می شود و فرد بدون پانسمان مرخص می شود.
8- از 1 تا 2 روز بعد از کاشت مو می بایست شستشوی روزانه ی سر با شامپوی خاصی که توسط پزشک متخصص تجویز می شود، انجام گردد. نحوه ی شستشوی ناحیه ی کاشته شده متفاوت ازناحیه ی برداشت موها و سایر مناطق سر است که در روز بعد از عمل آموزش داده می شود و بروشورها و دستورالعمل خاصی جهت یادآوری و آموزش به بیمار داده می شود.
9- در روز دهم بعد از عمل ویزیت مجدد انجام شده و دستورات شستشو و مراقبات بعدی به فرد داده می شوند. تجویز داروهای مؤثر در رشد مو از این زمان به بعد آغاز می شود و درمان و پیگیری تا حداقل یک سال بعد از کاشت مو و در فواصل زمانی مشخص ادامه می یابد.
10- نتیجه ی نهایی کاشت مو به عواملی از قبیل تراکم فولیکولی و نوع موهای موجود در ناحیه ی پس سر یا همان بانک مو، مدت زمان طاسی، گستردگی طاسی، رعایت اصول مراقبت از موهای کاشته شده، سلامت عمومی بدن و سیستم خون رسانی سر، عدم مصرف داروهای تضعیف کننده ی سیستم ایمنی یا سیگار و الکل و استرس های شدید بستگی دارد. به عنوان مثال نمی توان نتیجه ی کاشت فردی با بانک موی پرپشت و متراکم و سالم را که فقط قسمت کمی از موهای شقیقه ها را از دست داده با فردی دیگر که موهای نازک و تنک در قسمت کوچکی از بانک مو را داشته وبیش از دوسوم از موها را از دست داده، مقایسه کرد.
به طور متوسط پس از گذشت شش ماه از کاشت مو، کمتر از 50% از نتیجه ی نهایی کاشت ظاهر می شود و در مورد نتیجه ی نهایی بعد از 12 الی 18 ماه می توان اظهارنظر کرد. اظهارنظر در مورد کاشت مو قبل از اتمام این زمان از نظر متخصصین بدون مبنای علمی است. بدیهی است در این زمان پیگیری و بذل توجه پزشک متخصص و همکاری و مراجعه ی مستمر بیمار شرط اصلی موفقیت کاشت مو است.
11- مطالبی که برخی افراد مغرض و غالباً بدون تخصص کافی در مورد عوارض احتمالی کاشت مو با دستگاه در گفته ها یا نوشته هایشان ذکر می کنند، فاقد اساس و کذب محض است. دستگاه سیفر (SAFER) هیچ ارتباطی با سیستم کاشت موی قدیمی و منسوخ Omnigraft نداشته و شخص دکتردائر پس از مشاهده و کار با دستگاه قبلی در خارج از ایران و آشنایی با همه ی ریزه کاری ها و نقاط ضعف و قوت سیستم Omnigraft و اطمینان یافتن از تمامی مزایا و زوایای پیدا و پنهان سیستم SAFER و با گذراندن دوره های آموزشی در فرانسه اقدام به راه اندازی و کار با این دستگاه نموده است.
این سیستم دارای مجوز کاربرد از سازمان دارو و غذای آمریکا (FDA) و اتحادیه ی اروپا (CE) بوده و با مجوز ورود وزارت بهداشت و درمان وارد کشور شده و در مرکزی که جزو مراکز محدود و معدود مورد تأیید انجمن متخصصین پوست ایران است و با رعایت کلیه اصول علمی و عملی به کار می رود. سابقه ی علمی دکتردائر و عضویت ایشان در انجمن ها و نهادهای داخلی و بین المللی و بخصوص انجمن های جراحان کاشت مو، در کنار مصاحبه های متعدد رسانه ای و تالیفات بیشمار علمی که در جراید تخصصی و علمی داخل و خارج کشور به چاپ رسیده و می رسند، نیاز به معرفی بیشتر ایشان را از بین می برد.
شایان ذکر است در شرایطی که حتی برای یک تزریق ساده ی عضلانی از سرنگ های یک بار مصرف استفاده می شود، و با علم به این که تمامی تجهیزات مورد استفاده در روش کاشت موی سیفر یک بار مصرف و غیرقابل استریل کردن مجدد هستند و به لطف خدا تا به حال حتی یک مورد عفونت زخم یا هر نوع عفونت دیگری در ناحیه ی کاشت و برداشت صدها بیماری که با این روش تحت درمان قرار گرفته اند رخ نداده است؛ سخن گفتن از احتمال انتقال عفونت در اثر کاشت با دستگاه را به یک مزاح بی ربط تبدیل می کند.
همچنین علیرغم گفته ی منتقدینی که حتی شکل ظاهری دستگاه را از نزدیک ندیده اند و در عین حال کاشت مو با دستگاه را منجر به تخریب بانک مو و عدم ایجاد تراکم مناسب می دانند، باید گفت استفاده از دستگاه به شدت به خبرگی و تبحر کاربر وابسته است و با داشتن تسلطی که بر ظرافت، سرعت، دقت و کیفیت خارج کردن پیوندها به دست آمده است، از یک سو میزان اتلاف بانک موبه کمتر از 5% رسیده و از سوی دیگر ملاحظه ی تراکم موهای کاشته شده و کیفیت کار با این سیستم براساس مستندات تصویری و نمونه کارهای انجام شده قبلی و مشاهده ی ترمیم بسیار سریع ناحیه ی برداشت با کمترین آثار قابل رؤیت، موفقیت و برتری این روش را به اثبات رسانده است. گزارش نحوه ی انجام کار و آمار موفقیت های حاصله در مراجع ذی صلاح علمی ارائه شده است.
توصیه های پس از کاشت مو به روش SAFER:
نتیجه نهایی کاشت مو به عواملی از قبیل تراکم فولیکولی و نوع موهای موجود در ناحیه پس سر یا همان بانک مو، مدت زمان طاسی، گستردگی طاسی، رعایت اصول مراقبت از موهای کاشته شده، سلامت عمومی بدن و سیستم خونرسانی سر، عدم مصرف داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن، عدم مصرف سیگار و الکل و استرسهای شدید بستگی دارد.
پس از گذشت شش ماه از کاشت مو، کمتر از 50% از نتیجه نهایی کاشت ظاهر میشود. در مورد نتیجه نهایی بعد از 12 الی 18 ماه میتوان اظهار نظر کرد. اظهار نظر در مورد کاشت مو قبل از اتمام این زمان، از نظر متخصصین بدون مبنای علمی است. بدیهی است در این زمان پیگیری و بذل توجه پزشک متخصص و همکاری و مراجعه مستمر بیمار، شرط اصلی موفقیت کاشت مو است.
پرسش های مرتبط با روش کاشت موی SAFER:
1- چرا باید کاشت مو توسط پزشک متخصص پوست و مو انجام گردد؟
حوزه ی مو جزو حوزه هایی است که یک پزشک متخصص پوست در طی دوره ی آموزش تخصصی خود ملزم به یادگیری و شناخت کامل آناتومی، فیزیولوژی؛ بیماری های گوناگون و درمان های متفاوت برای هر یک از آنهاست. علم پیوند مو علمی جوان و پویاست که طول عمری در حدود نیم قرن دارد و آگاهی از ریزه کاری ها و ظرائف آن فقط با مطالعه ی مستمر کتب مرجع بسیار تخصصی و مقالات مرتبط و ارتباط قوی و دائمی با اشخاص خبره و صاحب نظر و مراکز علمی معتبر کشوری و جهانی میسر است. دیدن و یا انجام دادن چند یا چندین کار عملی و تجربی در مورد FIT یا FUT هرگز نمی تواند جایگزین علمی شود که طی سالها و با تحمل مشقات بسیار و در اثر مطالعه و تحقیق مستمر در این حوزه برای افراد متخصص به دست آمده است. ممکن است فردی در اثر ممارست و انجام کار زیاد خبرگی فراوانی در تشخیص جهت قرار گرفتن صحیح فولیکول مو و خارج کردن سالم و بدون آسیب آن کسب کرده باشد که این خبرگی جای تحسین و تقدیر فراوان دارد، ولی کار دقیقی چون برآورد میزان انعطاف پوست سر، تخمین و برآورد میزان فولیکول ها در منطقه ی دهنده ی پیوند و بررسی نحوه رویش یا اصطلاحاً خواب موها و طراحی دقیق موها کاشته شده در جلو، وسط و ناحیه ی تارک سر، شناخت پوست سر و بیماری های گوناگونی که می توانند ریزش مو بدهند یا پوست سر را دچار آسیب هائی کنند که کاشت موبه هیچ وجه در آنها به صلاح نباشد و هزاران نکته ی ظزیف دیگر؛ وادی وسیعی است که فقط متخصص این کار از عهده ی انجام این مهم برمی آید و بس. مداخله ی افراد غیرپزشک یا پزشکان غیرمتخصص یا دارای تخصص غیرمرتبط در حوزه ی کاشت مو اغلب عوارض تاگواری داشته و دارد که عقل و منطق را به سوی انتخاب متخصص باتجربه در زمینه ی بیماری های مو سوق می دهد.
2- “بانک مو” چیست؟ آیا این بانک در افراد متفاوت یکسان است؟
به قسمتی از موهای پشت سر که فاقد گیرنده های آندروژنی بوده و تحت تاثیر عامل ژنتیک مسبب ریزش مو قرار نمی گیرد، در اصطلاح بانک مو گفته می شود. حتماً دیده اید که حتی در افراد با طاسی شدید و پیشرفته هم قسمتی از موها در ناحیه ی پس سر باقی مانده است که تا طرفین و نزدیک گوشها امتداد یافته است؛ این قسمت همان بانک مو است که برای کاشت موی طبیعی از آن استفاده می شود. مساحت و تراکم موهای موجود در این منطقه در افراد محتلف متفاوت است ولی به طور متوسط از این ناحیه می توان بین 12 تا حداکثر 15 هزار تار موبه دست آورد و پیوند داد. این بدان معنی است که بانک مو محدود است و نمی توان به هراندازه و یا بیش از اعداد فوق االذکر از این ناحیه برداشت کرد. از سوی دیگر خالی کردن تمامی موجودی این بانک نه تنها عملی نیست، بلکه به فرض این که انجام شدنی هم باشد، ظاهری کاملاً طاس و بدشکل در پس سر ایجاد خواهد کرد و مو دار شدن جلوی سر به قیمت خالی شدن پس سر خواهد بود که مطمئناً کاری دست و عقلانی نیست و هیچ پزشک متخصص و با وجدانی این کار را انجام نمی دهد. همه ی متخصصین علم پیوند مو بر سر این نکته توافق دارند که حداکثر میزان برداشت از بانک مو در یک جلسه ی کاشت مو نباید بیش از 50% موجودی بانک مو باشد تا فرصت بازسازی و ترمیم جانبی این ناحیه حفظ شود و بتوان در جلسه ی بعدی کاشت- که معمولاً حدود یک سال بعد از کاشت اول انجام می شود- مجدداً از این ناحیه برداشت نمود. با توجه به توضیحات فوق می توان نتیجه گرفت که هر نوع تبلیغی که ادعای کاشت 12 هزار تار مو یا بیش از این مقدار در یک جلسه را دارد، منطقاً و از دیدگاه علمی امکان پذیر نبوده و فاقد واقعیت است.
3- “گرافت” چیست؟ آیا گرافت تفاوتی با “تارمو” دارد؟
موها از واحدهای تشکیل دهنده ای به نام “واحد پیلوسباسه” منشا می گیرند. یک واحد پیلوسباسه حاوی یک فولیکول یا پیاز مو، غده ی سباسه یا همان غده ی چربی پوست، غده ی عرق و عضله ی راست کننده ی مو می باشد که به همراه مویرگ ها و اعصاب ظریف در مجموع این واحد را تکمیل می کنند. از هر فولیکول مو بین یک تا چهار تار مو رشد می کند که حدود 20% فولیکول ها دارای یک تار مو بوده و بقیه بین دو تا چهار تارمو دارند. در روش میکروگرافت فولیکول ها تک به تک از ناحیه ی دهنده خارج شده و به ناحیه ی گیرنده منتقل می شوند، بنابراین با انتقال هر “گرافت”، یک تا چهار مو در ناحیه ی گیرنده کاشته شده است. متخصصین پیوند مو معمولاً توقع رویش 2.5 تار مو از هر گرافت را دارند، این بدان معناست که توقع می رود به عنوان مثال انتقال 1000 گرافت باعث رویش حدود 2500 تارمو شود.
4- در چه کسانی می توان کاشت مو انجام داد؟
کاشت مو محدودیت خاصی ندارد و در هر دو جنس زن و مرد انجام پذیر است ولی اغلب متخصصین ابن حوزه بر این نکته توافق دارند که این عمل در سنین کمتر از 20 (یا 23 سالگی) انجام نشود، چون تا این سن هنوز جمجمه شکل نهائی خود را به دست نیاورده و تخمین میزان نهائی ریزش مو و ایجاد طاسی به دقت انجام شدنی نیست.
5- آیا کاشت مو عوارضی دارد؟
کاشت مو در صورتی که بر طبق موازین علمی و به شکل صحیح انجام شود، جزو بی خطرترین و بدون عارضه ترین اعمال جراحی است. با رعایت استریلیته در حین برداشت و کاشت، تجویز آنتی بیوتیک قبل و بعد از عمل و بررسی وضعیت سلامتی بیمار از نظر وجود بیماری دیابت یا اختلالات سیستم های داخلی بدن یا عفونت های کبدی یا خونی و همچنین بررسی وضعیت انعقادی فرد و پس از کسب اطمینان از سالم بودن نتایج این بررسی ها می توان با خاطری آسوده کاشت مو را انجام داد.
6- چرا کاشت مو بهترین درمان ریزش مو است؟
کاشت مو مزایای بسیاری به همراه دارد؛ کاشت مو تنها درمان دائمی ریزش مو محسوب می شود. از آنجایی که موهای کاشته شده طبیعی هستند، بعد از کاشتن به مراقبت خاصی نیاز ندارند. موهای کاشته شده را می توان به شکل دلخواه حالت داد و شکل مورد نظر را در موها ایجاد کرد.
7- مدت زمان جراحی کاشت مو و دوره استراحت بعد از آن چه قدر است؟
کاشت مو برای هر شخص بسته به تعداد فولیکول های کاشته شده مو متفاوت است؛ کاشت مو اغلب بین 3 تا 8 ساعت طول می کشد. یک یا دو روز بعد از کاشت مو، شخص می تواند سر کار خود حاضر شود.
8- آیا جراحی کاشت مو باعث ایجاد درد می شود؟
به طور کلی کاشت مو با حداقل احساس درد و ناراحتی همراه است. برای راحتی بیمار، هنگام کاشت مو از آرام بخش ضعیف و بی حسی موضعی استفاده می شود. در حین کاشت مو لازم است بیمار آرام و صبور باشد
9- بعد از کاشت مو ظاهر شخص چه تغییری می کند؟
به محض این که فولیکول های کاشته رشد کنند، طاسی از بین می رود و موهای سر به تدریج پرپشت تر می شوند.
10- چه مدتی بعد از کاشت مو، نتایج حاصل از آن مشاهده می شوند؟
بعد از کاشت مو، فولیکول های مو یک دوره زمانی را تحت عنوان دوره استراحت پشت سر می گذارند. بعد از سه یا چهار ماه، موهای جدید شروع به رشد می کنند. یک سال بعد از کاشت مو، نتیجه نهایی کاشت مو و تفاوت چشمگیری در موها قابل مشاهده است.
11- موهای کاشته شده تا چه مدتی روی سر باقی می مانند؟
روش کاشت مو در بیشتر بیماران، نتایج دائمی ایجاد می کند.
12- آیا کاشت مو باعث ایجاد زخم های ماندگار روی پوست می شود؟
خیر؛ با استفاده از روش کاشت موی اتوماتیک SAFER، هیچ زخمی روی سر شخص ایجاد نمی شود.
13- قبل از کاشت مو، شخص چه اقداماتی باید انجام دهد؟
شب قبل از کاشت مو، بهتر است شخص استراحت کافی داشته باشد و مصرف سیگار و الکل را محدود کند. روز کاشت مو ، خوردن یک وعده صبحانه کامل توصیه می شود. چندین روز قبل از کاشت مو ، از مصرف آسپیرین اجتناب شود.
14- بعد از کاشت مو چه مراقبت هایی لازم است؟
بلافاصله بعد از پایان کاشت مو، شخص به منزل یا محل اقامت خود بازمی گردد و استراحت می کند. توصیه های مهم دیگری در جلسه کاشت مو و معاینات قبل از آن، به بیمار گفته می شود
توصیه های قبل از جراحی کاشت مو:
1- در صورت استفاده از داروهائی همچون آسپیرین، ویتامین ای یا سایر داروهای رقیق کننده ی خون ده روز قبل از عمل با مشورت پزشک معالجتان آنها را متوقف کنید. در صورت مصرف محلول ماینوکسیدیل یا سایر داروهای موضعی آنها را از ده روز قبل از عمل متوقف کنید. سوابق هر نوع بیماری یا حساسیت داروئی یا عمل جراحی قبلی را با صراحت و به شکل واضح به پزشک معالجتان اطلاع دهید.
2- مصرف الکل و سیگار را از ده روز قبل از عمل متوقف کنید.
3- آزمایشات درخواست شده را در اسرع وقت انجام دهید و نتایج آنها را به پزشک معالج ارائه دهید.
4- از دو روز قبل از عمل از کپسول سفالکسین 500 میلی گرمی هر 6 ساعت یک بار و از کپسول ترانگزامیک اسید 250 میلی گرمی هر 6 ساعت یک بار استفاده کنید. آمپول ویتامین کا را می بایست یک روز قبل از عمل به شکل عضلانی دریافت کرد.
5- شب قبل از عمل حمام کرده و سر را چند بار با شامپوی معمولی بشوئید.
6- شام شب قبل از عمل حتی المقدور ساده بوده و حاوی چربی یا غذاهای حجیم یا گوشتی نباشد.
7- در صبح روز عمل صبحانه را به طور کامل میل کنید ولی از مصرف کره، تخم مرغ، سرشیر یا خامه خودداری کنید.
8- پیراهن آزاد و دکمه دار به تن کنید و از پوشیدن زیرپوش یا بلوز خودداری شود.
9- از آوردن اتومبیل شخصی خودداری کرده و پس از اتمام عمل، برای رفت و آمد از خانواده یا دوستان کمک بگیرید.
10- ترجیحاً موبایل به همراه نداشته باشید و در صورت لزوم آن را در حالت بی صدا قرار داده و در کمد مخصوص تعویض لباس بگذارید.
11- آوردن همراه و یا افراد خانواده به هر نحو مجاز نیست . برای ارتباط با خانواده می توانید از تلفن های کلینیک استفاده کنید.
توصیه های پس از جراحی كاشت مو:
1- اولین تعویض پانسمان روز بعد از جراحی و در مركز انجام می گردد.
2- از روز دوم به بعد پانسمان محل جراحی ضروری نیست، ولی بهتر است در این روز شستشو انجام نشود.
3- از روز سوم به بعد; روزی یك بار شستشوی سر به روش زیر انجام شود :
– ناحیه كاشت شده : اسفنج نرم آغشته به كف شامپو كودكان جانسون یا شامپوی بخصوصی که توسط پزشک تجویز شده است، به آرامی بر ناحیه كاشت شده تماس داده شود و پس از فشردن محتویات آن، برداشته شده و آبكشی ناحیه نیز به این نحو انجام شود. از كشیدن اسفنج بر ناحیه ی كاشت شده خودداری شود. (می توان از آب پاش نیز برای شستشو استفاده كرد)
– ناحیه ی برداشت شده : با شامپو كودكان جانسون یا شامپوی مخصوص تجویز شده توسط پزشک شستشو داده شده و به آرامی با نوك انگشتان ماساژ داده شود.
4- پوشاندن ناحیه كاشت شده با كلاه آزاد و بدون ایجاد فشار بر ناحیه كاشت شده بلا مانع است.
5- در صورت ایجاد دلمه یا شوره در ناحیه كاشت شده، از هفته دوم از شامپو كتوكونازول 2% یا شامپوی مخصوص تجویز شده توسط پزشک برای شستشو استفاده شود.
6- از دستكاری گرافت های كاشت شده ، حركات ورزشی سنگین و وارد آمدن هر گونه ضربه به ناحیه كاشت شده جدا خودداری گردد.
7- مصرف قرص فیناستراید و ویتامین های رشد مو از روز دهم بعد از جراحی بلا مانع است.
8- مصرف سیگار و الكل باعث اختلال در بهبود محل برداشت و شكست پیوندها در ناحیه كاشته شده می گردد. از مصرف آنها حداقل تا یک ماه بعد از کاشت مو خودداری شود.
نقش تغذیه در مو:
در افرادی که در رژیم غذایی خود از میزان کافی چربی، کربوهیدرات و ویتامین ها و ریز مغذی ها استفاده نمی کنند، ریزش و سستی موها بیشتر دیده می شود. این منابع از طریق چربی های گیاهی و حیوانی، گوشت سفید و قرمز، جگر، حبوبات، غذاهای دریایی، سبزیجات و میوه های تازه و سبوس برنج و گندم تأمین می شوند و عدم استفاده از این فرآورده ها به منظور رژیم گرفتن یا در اثر سوء تغذیه و عادات نادرست تغذیه ای باعث کم شدن فعالیت سلول های زایای موجود در بخش تحتانی فولیکول مو شده و ریزش مو به وجود می آید. بنابراین برای داشتن موهای قوی و باطراوت می بایست تغذیه صحیح و بهداشتی را رعایت کرد.
تخفيف 50% ويژه پاييز کاشت مو
برای دیدن نمونه کارها می توانید به صفحه اینستاگرام ما مراجعه کنید
آدرس : پاسداران، خیابان گیلان غربی، بین اسلامی و شهید عراقی، پلاک ۶، کلینیک دائر
تلفن: 021225777333