اسکار ها، عارضه ای جسمی هستند که علاوه بر به جا ماندن بر بدن، به ویژه اگر بر قسمت های خاصی از بدن مانند صورت باشند، می توانند تاثیرات روانی نیز داشته باشند. شیوه های درمانی خانگی و سنتی نمی توانند آن ها را کاملا از بین ببرند. کسانی که از عوارض جانبی و مشکلات ناشی از اسکار خود رنج می برند، می توانند با متخصصان پوست و جراحان پلاستیک مشورت کرده و روش های پیشرونده تری مثل جراحی، لیزر و یا استفاده از استروئید ها را پیش بگیرند. در ادامه این مقاله از بخش زیبایی, پوست و موی دکتر سلام نکاتی برای از بین بردن و درمان اسکار خود پیدا خواهید کرد.
درمان اسکار زخم های قدیمی
در صورت آسیب دیدگی پوست، بریدگی، سوختگی و یا بیماری هایی مثل آکنه و آبله مرغان، پروتئینی به نام کلاژن تشکیل می شود. درحالی که پوست با تشکیل کلاژن نقش موثری در ترمیم و بستن زخم ها ایفا می کند، اما اغلب اسکار ها باقی می ماند. می توان جای برخی از زخم های جدید را کاهش داد، اما رهایی از زخم های قدیمی کار بسیار دشواری است.
اگرچه گفته می شود که بعضی از داروهای طبیعی می توانند باعث کاهش و درمان اسکار شوند، اما اکثر آنها تاثیر چشم گیری بر اسکار ها نمی گذارند. بهترین راه برای از بین بردن و درمان اسکارها مراقبت از آن ها در طی روند بهبودی است.
انواع زخم و درمان اسکار
نوع زخمی که فرد به آن دچار می شود به عوامل متعددی بستگی دارد.
عواملی مانند:
نوع آسیب پوستی که منجر به بروز زخم شده است
مانند آکنه، سوختگی و یا جراحی.
نوع و جنس پوست فرد
برخی از انواع زخم ها در خانواده ها رواج دارند و چگونگی و نوع زخم، تا حد زیادی به رنگ، ضخامت و بافت پوست بستگی دارد.
محل آسیب دیدگی
برخی از قسمت های بدن پوست سخت تر و ضخیم تری دارند و این عامل خود بر زخم و اسکار موثر است. بدیهی است که تشخیص نوع زخم می تواند تا حد زیادی به انتخاب شیوه درمان کمک کند.
کلوید ها
کلوید ها (برآمدگی هایی که در هنگام التیام زخم پدید می آیند) عموما از خود زخم بزرگترند و معمولا رنگ تیره تری دارند و حتی پس از بهبود زخم نیز رشد می کنند. از عوارض جانبی کلوید ها می توان به محدود کردن حرکت، احساس درد و خارش و قرمزی پوست اشاره کرد. از بزرگترین مشکلاتی که کلوید ها به همراه دارند این است که معمولا با گذشت زمان از بین نمی روند.
بیشتر بخوانید: آیا خارش پوست دلیل بر بیماری کبد است
زخم های ناشی از بزرگ شدن اندام ها (هایپرتروفیک)
همانند کلوید ها، این زخم ها نیز رشد یافته و قرمز اند اما تنها در محل آسیب دیدگی پدید می آیند. این زخم ها می توانند دردناک باشند یا با حس خارش همراه شوند، اما این عوارض همگام با بهبود زخم و التیام پوست از بین می روند. علائم و اثرات این زخم ها ممکن است پس از بهبود از بین برود اما این فرایند ممکن است چندین سال به طول انجامد.
درمان اسکار ناشی از زخم های انقباضی
این زخم ها به دلیل وجود انقباضات و کشش های پوستی هستند. زخم های انقباضی معمولا در نتیجه سوختگی به وجود می آیند و می توانند بسیار دردناک باشند و با تاثیر بر ماهیچه ها و نورون های عصبی منجر به محدودیت های حرکتی شوند.
زخم های آتروفیک
زخم های آتروفیک معمولا به صورت چاله ها و فرورفتگی های پوستی نمایان می شوند. این وضعیت عموما در نتیجه آسیب دیدگی کلاژن پوست و یا آسیب های پوستی جدی تر مانند آکنه یا آبله مرغان به وجود می آیند.
زخم های گسترده
این زخم ها در نتیجه کشیدن پوست و عموما پس از جراحی به وجود می آیند. هنگامی که زخم های حاصل از برش های جراحی کشیده شوند، زخم های گسترده پدید می آیند که معمولا فاقد برآمدگی و کمرنگ اند و تشخیص آن ها نسبت به سایر زخم ها دشوار تر است.
درمان اسکار درخانه
بسیاری از لوسیون ها (مواد نرم کننده) و کرم ها و پمادها به عنوان محصولات از بین برنده اسکار و لک های پوستی معرفی می شوند اما شواهد مبنی بر موثر بودن آن ها اندک است.
اما برخی از روش های طبیعی که به سادگی در منزل نیز قابل انجام است و تاثرات چشمگیری دارند در زیر معرفی شده است:
ژل ها و صفحات سیلیکونی
طبق مطالعات و تحقیقاتی که طی 20 سال گذشته انجام شده است، در میان تمام روش های موجود، استفاده از ژل ها و صفحات سیلیکونی بیشترین شواهد را مبنی بر تاثیرگذاری بر کاهش اسکار ها دارد. یکی از مطالعات انجام شده، به اثبات تاثیر صفحات سیلیکونی بر درمان اسکار پرداخت. در یک مجله از تاثیرات شگفت انگیز صفحات سیلیکونی بر زخم های نشی از بزرگ شدن اندام ها (هایپرتروفیک) مقاله ای نوشته شد. مطالعاتی دیگر، ژل های سیلیکونی را همانند صفحات آن، به عنوان عاملی موثر برای کم کردن اثر زخم های هایپرتروفیک و کلوید ها برشمرد.
مجلات دیگر نیز تاثیر ژل های سیلیکونی را درمان اسکارها و کلوید ها تایید کردند. درمان اسکار با استفاده از محصولات سیلیکونی، تقریبا در تمام داروخانه ها و بدون نیاز به نسخه نیز در دسترس است. پزشکان نیز ممکن است استفاده از این روش را پس از جراحی و یا پس از بروز آسیب پوستی توصیه کنند. به طور کلی، محصولات سیلیکونی عوارض جانبی ندارند و موجب بروز درد نمی شوند.
استفاده از عصاره پیاز
یکی از شناخته شده ترین روش های درمانی برای درمان اسکارها استفاده از عصاره پیاز است که به طور گسترده در محصولاتی مانند کرم ها و پمادها و لوسیون های نرم کننده وجود دارد و می توان آن را از داروخانه ها نیز تهیه کرد. مطالعات نشان می دهند محصولات حاوی عصاره پیاز، طی استفاده در چهار هفته موجب درمان اسکار و لطافت پوست می شوند.
گزارش های مردمی نیز حاکی از التیام بافت زخم، بهبود قرمزی پوست و لطافت بیشتر پوست است. اگرچه برخی از مطالعات نیز، تفاوتی میان عصاره طبیعی پیاز با مواد و کرم های شیمیایی و آلی در درمان اسکارها قائل نشده اند.
تجزیه کننده های شیمیایی
شمار زیادی از کرم ها و سرم ها حاوی مواد تجزیه کننده هستند. این مواد باعث از بین رفتن لایه ای از سلول های مرده سطحی شده و نرمی و لطافت پوست را افزایش می دهند. این مواد با از بین بردن این لایه سطحی، می توانند در از بین بردن لک های پوستی سیاه و نیز اسکار ها موثر باشند.
گروهی از مطالعات نیز تاثیر دو نوع از تجزیه کننده ها بر لک های سیاه ناشی از زخم های آکنه را بررسی کردند و هر دو ماده با داشتن ترکیباتی نظیر گلیکولیک اسید و سالیسیلیک اسید، نقش موثری در بهبود و التیام پوست داشتند. تحقیقات دیگری که در زمینه تاثیرات گلیکولیک اسید بر زخم های آتروفیک و آکنه انجام شد نیز این فرضیه را تایید کردند.
مراقبت در برابر خورشید
اگرچه مراقبت از زخم ها در برابر خورشید به تنهایی، نمی تواند تاثیری بر درمان اسکارها داشته باشد، اما در کنار عوامل دیگر، می تواند در محو شدن و از بین بردن آن ها موثر باشد. کسانی که از محصولات از بین برنده اسکار مانند گلیکولیک اسید استفاده می کنند، بهتر است زخم خود را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهند. استفاده از کرم های ضد آفتاب و سایر محصولات این چنینی می تواند از تیرگی بیشتر اسکار ها جلوگیری کند.
روش های درمانی دیگر
شواهد مبنی بر تاثیرگذاری روش های درمانی دیگر، اندک است. گروهی مدعی هستند که برخی مواد طبیعی مانند آلوئه ورا، عسل و یا روغن زیتون، می توانند در درمان اسکارها موثر باشند. اگرچه این مواد به لطافت پوست کمک می کنند و برخلاف مواد شیمیایی آسیبی به بافت پوست وارد نمی کنند، اما شواهد علمی مبنی بر تاثیرگذاری آن ها بر اسکار ها وجود ندارد یا اندک است.
بیشتر بخوانید: افزایش لطافت پوست با این روش ها
مراقبت از زخم ها برای درمان اسکار
مراقبت از زخم ها در طول دوره التیام، بهترین روش برای کاهش و درمان اسکار های پس از بهبود است. شرایطی که زخم در آن التیام می یابد تا حد زیادی تعیین کننده جلوه زخم پس از دوره درمان است.
بر اساس تحقیقات آکادمی امراض پوستی آمریکا، برخی از مواردی که می تواند باعث کاهش اسکار ها شود عبارتند از:
تمیز نگهداشتن محل زخم
روزانه یک بار، محل زخم را با آب و صابون بشویید.
از خشک شدن پوست جلوگیری کنید
تحقیقات نشان می دهند که محیط مرطوب، می تواند به حفظ سلامت بافت پوست و کاهش بافت زخم کمک کند.
چسب زخم یا بانداژ را مطابق با توصیه پزشک باز کنید
بستن بیش از حد زخم و یا باز کردن زودهنگام بانداژ، می تواند در روند بهبود تداخل ایجاد کند.
زخم را از تماس مستقیم با نور خورشید دور نگهدارید
پرتوها و اشعه های خورشیدی می توانند باعث تیرگی بافت زخم شوند. افرادی که پوست حساسی دارند، هم در دوره بهبود و هم پس از آن باید از پوست خود در برابر نور خورشید مراقبت کنند.
کاهش و درمان اسکار با لیزر درمانی
از لیزر درمانی برای کاهش و درمان اسکار استفاده می شود. در این روش با استفاده از پرتو های متمرکز، لایه خارجی پوست از بین می رود و یا تقسیم سلول های پوستی تحریک می شود تا سلول های جدید بافت زخم را بپوشانند. لیزر درمانی اگرچه زخم را به طور کامل از بین نمی برد، اما می تواند زگیل، چین و چروک های پوستی، کک و مک و زخم های کلوید را کاهش دهد.
در این روش پوست با استفاده از مواد آنستاتیک، بی حس شده و در شرایطی استفاده از آرام بخش نیز توصیه می شود. لیزر درمانی یک فرایند سرپایی (بدون نیاز به بیهوشی) است و باید توسط یک متخصص تایید شده امراض پوستی انجام شود. عوارض جانبی این روش می تواند شامل درد، قرمزی، تورم و خونریزی باشد. این عوامل طی چند روز از بین می روند. طول دوره درمان در این روش کوتاه است و عموما 3 تا 10 روز طول می کشد. هزینه لیزر درمانی، بسته به اندازه زخم و گستردگی آن متغیر است و می تواند از 200 دلار تا 3400 دلار باشد.
تاثیرگذاری
اگرچه لیزر درمانی زخم را به طور کامل از بین نمی برد اما تحقیقات نشان می دهند که نقش بسزایی در کاهش بافت زخم دارند. در لیزر درمانی از پرتوهای نوری برای درمان بخش های آسیب دیده بدن استفاده می شود. از لیزر درمانی برای از بین بردن تومورها و سایر غدد، بهبود بینایی، جلوگیری از رشد موهای زائد و همچنین جلوگیری از ریزش موی سر استفاده می شود.
علاوه بر این موارد، از لیزر درمانی برای بهبود نمود زخم ها نیز استفاده می شود. این روش یک فرایند سرپایی (بدون نیاز به بیهوشی) است. پزشک متناوبا لیزر را بر روی سلول های آسیب دیده پوست حرکت می دهد تا آن ها را از بین ببرد.
این آسیب های پوستی عبارتند از:
- زخم های حاصل از جراحت
- سوختگی
- زخم های آکنه
- جوش های بلوغ، کک و مک و سایر آسیب های مرتبط با رنگدانه های پوستی
از آنجایی که در این روش از حرارت و نور استفاده می شود، در صورتی که نسبت به هر یک از این دو عامل حساسیت وجود داشته باشد، استفاده از این روش توصیه نمی شود. برخی داروها می توانند باعث چنین حساسیت هایی شوند. به دلیل احتمال خونریزی نیز، از مبتلایان به بیماری های خونی مثل کم خونی توصیه می شود که از این روش استفاده نکنند.
در صورت وجود شرایطی مانند:
- آکنه فعال
- پوست تیره
- جراحت باز پوستی
استفاده از لیزردرمانی توصیه نمی شود.
فرایند لیزردرمانی چقدر هزینه دارد؟
از آنجایی که لیزردرمانی، عمل زیبایی و انتخابی محسوب می شود، احتمالا بیمه هزینه های آن را پشتیبانی نمی کند.
هزینه ها به عوامل زیر بستگی دارند:
- اندازه زخم
- تعداد زخم ها
- تعداد جلسات لیزردرمانی مورد نیاز
در نظر داشته باشید که دستیابی به نتیجه دلخواه ممکن است به بیش از یک جلسه لیزردرمانی نیاز داشته باشد و هر جلسه هزینه مربوط به خود را دارد. به دلیل تنوع در هزینه ها بهتر است به چند پزشک مراجعه کرده و هزینه ها را مقایسه کنید. به طور میانگین، هزینه لیزردرمانی برای کاهش نمود زخم ها، می تواند از 200 دلار تا 3400 دلار را شامل شود.
فرایند لیزردرمانی چگونه انجام می شود؟
اگرچه لیزردرمانی زخم را به طور کامل از بین نمی برد، اما تاثیر چشم گیری بر کاهش نمود زخم دارد. پس از بروز جراحت، پوست بدن فرایند التیام را آغاز می کند. لایه ای برای جلوگیری از ورود میکروب ها بر روی محل آسیب دیده تشکیل می شود و سپس از بین می رود. پوست زیر این لایه اگرچه ممکن است هم رنگ با پوست قبلی باشد، اما معمولا همچنان اثری از زخم باقی می ماند.
اسکار با گذر زمان ممکن است کمرنگ تر شود. هنگامی که زخم کاملا بهبود یافت، می توان از لیزردرمانی برای از بین بردن لایه خارجی پوست استفاده کرد و اثر زخم را کاهش داد. لیزردرمانی با هدف قرار دادن رگ های خونی، قرمزی محل آسیب دیدگی را نیز کاهش می دهد. همچنین با تحریک سلول های پوستی، فرایند تقسیم سلولی را افزایش می دهد.
پس از مشورت با پزشک، گزینه های زیر ممکن است پیش روی شما قرار گیرد:
بازسازی سطح پوست با استفاده از کاهش سلول ها (ablative)
این روش در کاهش نمود زخم ها، زگیل و چین و چروک های پوستی موثر است. در بازسازی سطحی، لایه خارجی سلول های پوستی که آسیب دیده اند از بین می روند. برای زخم های عمیق تر از لیزر کربن دی اکسید و برای زخم های سطحی از لیزرهای اِربیوم استفاده می شود.
بازسازی سطح پوست از طریق تجزیه
در این روش با استفاده از لیزر، لایه های عمیق تر پوستی و رنگدانه های سیاه از بین می روند. در این فرایند، بازسازی کلاژن های سطح پوست نیز تحریک و تقویت شده و در نتیجه آن، نمود زخم و یا آسیب پوستی کاهش می یابد.
بازسازی سطح پوست بدون کاهش سلول ها (non-ablative)
این روش با استفاده از لیزرهای حرارتی بر لایه های داخلی پوست تاثیر می گذارد و تحریک بازسازی کلاژن و تقسیم سلولی را برای جایگزینی سلول های آسیب دیده در پی دارد. همانطور که گفته شد لیزردرمانی فرایند بدون نیاز به بیهوشی است، اما طول درمان متفاوت است. برای جلوگیری از احساس درد، محل آسیب دیدگی تحت بی حسی موضعی قرار می گیرد و برای زخم های عمیق تر، ممکن است پزشک استفاده از داروهای ارامبخش را توصیه کند.
درمان اسکار و عوارض جانبی لیزردرمانی
از آنجایی که در این روش از نور و حرارت لیزری استفاده می شود، ممکن است عوارض جانبی زیر وجود داشته باشد:
- زخم
- خونریزی
- خارش
- ترشح بافتی
- درد
- قرمزی موضعی
عوارض جزیی پس از چند روز بهبود می یابند. اما در صورت مشاهده هرگونه عفونت میکروبی یا بافتی، با پزشک خود تماس بگیرید. قرمزی بیش از حد و یا درد بیش از اندازه می توانند از علائم عفونت باشند. از علائم دیگر می توان به آبسه و تورم اشاره کرد.
پس از لیزردرمانی
مدت درمان در افراد متفاوت است اما معمولا 3 تا 10 روز پس از بهبود زخم ها علائم ناپدید می شوند.
پزشک شما پس از لیزردرمانی، دستورالعمل ها و مراقبت های دوره نقاهت را به شما یادآوری می کند:
- به مدت 6 هفته پس از لیزردرمانی، محل زخم را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید.
- برای جلوگیری از ترشحات بافتی، پارچه ای مرطوب و خنک را بر روی زخم بمالید.
- در مواقع نیاز، از داروهای کاهنده درد موضعی استفاده کنید.
- برای جلوگیری از بروز عفونت، هر روز محل زخم را بشویید و تمیز نگهدارید.
- اگر محل آسیب دیدگی بر روی صورت است، برای پوشاندن زخم از مواد آرایشی استفاده کنید.
تاثیرات لیزردرمانی برای درمان اسکار و کاهش نمود زخم ها دائمی نیستند و ممکن است پس از مدتی دوباره نیاز به لیزردرمانی داشته باشید و نتایج نیز، لحظه ای و قطعی نیستند؛ ممکن است هفته ها و ماه ها زمان نیاز باشد تا متوجه تفاوت نمود زخم قبل و بعد از لیزردرمانی شوید.
آماده سازی برای لیزردرمانی
هنگامی که تصمیم به لیزردرمانی گرفتید، پزشک اطلاعات و شرایط مورد نیاز برای لیزردرمانی را به شما می گوید.
برخی از آن ها عبارتند از:
- به مدت دو هفته قبل از لیزردرمانی، سیگار نکشید.
- از موادی مانند آسپرین، مکمل ها و داروهایی که فرایند بهبود را کند می کنند استفاده نکنید.
- به مدت چهار هفته قبل از لیزردرمانی، از محصولات محافظت کننده پوستی که حاوی گلیکولیک اسید یا ریتونول هستند، استفاده نکنید.
- زخم را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید.
اگر محل جراحت روی صورت است و یا احتمال بوجود آمدن تاول تبخالی وجود دارد، به پزشک خود اطلاع دهید؛ پزشک با تجویز مواد و داروهای آنتی بیوتیک از بروز چنین عفونت هایی جلوگیری می کند.
تزریق مواد استروئیدی و درمان اسکار
تزریق مستقیم هورمون های کرتیکواستروئیدی به بافت زخم های هایپرتروفیک یا کلوید ها، می تواند در کاهش اندازه آن ها موثر باشد. استروئید ها با شکستن پیوندهای میان فیبرهای کلاژن، باعث کاهش بافت زخم در زیر پوست می شوند. همچنین می توانند از عوارضی مانند ترشحات بافتی، قرمزی و خارش جلوگیری کرده و باعث لطافت بیشتر پوست شوند. تزریقات استروئیدی پس از بهبود زخم و در مراکز و کلینیک های امراض پوستی انجام می شوند.
معمولا قبل از انجام جراحی، با تزریق استروئید به پوست، از شکل گیری زخم های هایپرتروفیک و کلویدها جلوگیری می کنند و یا باعث کاهش اندازه و نمود آن ها می شوند. اگر این زخم ها پس از جراحی بوجود آمدند، توصیه می شود هر 4 تا 6 هفته و طی 5 نوبت تزریق اسروئید انجام شود. این تزریق معمولا 15 دقیقه طول می کشد و معمولا نیازی به استفاده از بی حسی های موضعی و یا بیهوشی نیست. پس از تزریق، اعمال فشار آرام و ماساژ دادن محل می تواند در عملکرد استروئیدها موثر باشد.
پرتودرمانی سطحی و درمان اسکار
در پرتودرمانی سطحی از اشعه هایی با دامنه موج بلند و انرژی کم که پرتوی X سطحی نام دارند، استفاده می شود. این پرتوها با تاثیر بر سلول های آسیب دیده مانع تشکیل بافت کلاژنی زخم می شوند و چون بر لایه های داخلی پوست تاثیر نمی گذارند، به بافت پایه آسیبی نمی زنند. این روش معمولا برای زخم های کلوییدی و پس از روش های درمانی سیلیکونی و تزریقات استروئیدی توصیه می شود.
پرتودرمانی فرایندی بدون درد است. پوست اطراف محل آسیب دیدگی با لایه ای سربی پوشانده می شود تا بافت آن در طی پرتودرمانی آسیب نبیند و سپس پرتو مستقیما بر سطح زخم کلوییدی تابانده می شود. پرتودرمانی حدوداً 10 دقیقه به طول می انجامد و پس از آن، پزشک ممکن است برای جلوگیری از ایجاد عفونت، محل آسیب دیدگی را بانداژ کند.
معمولا از این روش برای جلوگیری از بازگشت زخم های کلوییدی که از طریق جراحی برداشته شدند استفاده می شود. تعیین تعداد جلسات پرتودرمانی مورد نیاز، به نظر پزشک و وضعیت زخم بستگی دارد. از عوارض جانبی این روش می توان به نرم شدن موقتی بافت پوست در محل درمان اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: یاد بگیریم چگونه پوست را در خانه نرم نگه داریم وچگونه تمیز کنیم
پوست خراشی و درمان اسکار
یکی دیگر از روش های درمان اسکار و از بین بردن یا کم کردن نمود زخم ها، پوست خراشی است. از این روش می توان برای زخم های حاصل از سوختگی، آکنه و یا زخم های هایپرتروفیک گسترده استفاده کرد اما استفاده از آن برای زخم های کلوید توصیه نمی شود. در این روش ابتدا ماده بی حسی موضعی تزریق می شود و سپس پزشک با استفاده از ابزاری کوچک، طی حرکات دایره ای، سطح پوست را می خراشد تا بافت زخم از بین برود. اگرچه این روش کاملا نمود زخم را از بین نمی برد اما به لطافت پوست و حفظ رنگ آن کمک می کند.
پس از پوست خراشی، احتمال خونریزی وجود دارد. بنابراین تمیزکردن و پوشاندن محل، نکته مهمی برای جلوگیری از بروز عفونت است. بهبود می تواند حدود 10 تا 14 روز طول بکشد. به دلیل تقسیم شدن سلول های پوستی و رشد این سلول ها، طی چند روز اول ممکن است پوست صورتی بنظر برسد. عوارض جانبی این روش معمولا پس از دو هفته از بین می روند اگرچه که نرمی بافت پوست می تواند تا دو ماه پس از درمان نیز احساس شود.
راهکارهای درمانی طبیعی برای درمان اسکار
برخی از راه های طبیعی برای درمان اسکار و از بین بردن و کاهش نمود زخم ها و سوختگی ها عبارتند از:
خیار
استفاده از ماسک خیار یا لوسیون های خیار می تواند در کاهش التهاب و نمود زخم ها، بویژه زخم های آکنه، موثر باشد. خیار با داشتن مواد ارگانیک باعث سفیدی پوست می شود و درنتیجه از قرمزی در محل زخم نیز جلوگیری می کند. از ترکیب ماست چکیده و خیار می توان به عنوان یک ماسک طبیعی بر روی صورت استفاده کرد. آن را به مدت 10 دقیقه برروی محل آسیب دیدگی بمالید.
روغن کندر
استفاده از این روغن ضروری و اساسی، می تواند برای خشکی پوست، جوش های جوانی و زخم ها مفید باشد.
روغن دانه روزیپ
ترکیب روغن کندر با روغن دانه روزیپ، تاثیر چشمگیری بر جوش های جوانی و زخم ها دارد. این روغن اساسی، با داشتن انواع اسیدهای چرب، می تواند به بهبود خشکی پوست نیز کمک کند. این روغن به سادگی جذب پوست شده و باعث چربی پوست نمی شود.
سرکه سیب
رقیق کردن سرکه سیب بوسیله آب و آغشته کردن آن به پنبه یا پارچه و مالیدن بر محل آسیب دیدگی، تاثیر چشمیگری بر محو شدن لکه های خورشیدگرفتگی و زخم ها دارد. از این ماده برای زخم های آکنه و یا برطرف کردن چربی پوست نیز می توان استفاده کرد.
آلوئه ورا
اگرچه آلوئه ورا باعث رنگ رفتگی اندک پوست و سفیدی آن می شود، اما برای جلوگیری از ترشحات بافتی، قرمزی، خارجش و یا التهاب بسیار مفید است.
آب لیمو
استفاده از آب لیمو روشی فوق العاده برای درمان آکنه است و می تواند برای برطرف کردن رنگ رفتگی پوست و نیز لکه های سیاه مفید باشد.
سرم یا کرم ویتامین K
برگ های سبز، منابع طبیعی و غنی ویتامین K هستند. ویتامین K باعث تشکیل لخته خون به هنگام خونریزی می شود. لایه ای نازک از ویتامین K بر روی پوست می تواند به بهبود کبودی ها، زخم ها و قرمزی پوست کمک کند. اطمینان از مصرف سبزیجات می تواند به توانایی بهبود بدن شما کمک کند.
جوش شیرین
بسیاری از متخصصان پوستی، تاثیر چشمگیر جوش شیرین بر زخم های آکنه را تایید میکنند. علاوه بر تاثیر بر لک های پوستی، جوش شیرین می تواند چسبندگی پوست را نیز از بین ببرد. کمی جوش شیرین را با آب ترکیب کرده و سپس ماده خمیری حاصل را برای 10 تا 15 دقیقه بر محل موردنظر بمالید.
روغن زیتون خالص
روغن زیتون خالص باعث از بین رفتن سلول های مرده و نرم تر شدن سلول های جدید می شود. می توانید از روغن زیتون برای مرطوب سازی پوست نیز استفاده کنید.
کره کاکائو یا کره نارگیل
صرف نظر از تاثیر این ماده بر زخم های انقباضی، مصرف کره کاکائو و یا کره نرگیل با تاثیر با لایه های داخلی پوستی، موجب لطافت، نرمی و روشن شدن پوست می شود و برای زخم های بزرگ و گسترده نیز استفاده می شوند.
روغن بنفشه (سمبل)
در کنار تاثیر بر سوختگی ها، اگزما و آکنه، این روغن طبیعی با تسریع بهبودی و نرم کردن پوست، به از بین رفتن بافت زخم نیز کمک میکند. استفاده حتی چند قطره از این ماده شگفت انگیز می تواند تاثیرات چشمگیری بر نمود زخم ها و لکه های پوستی بگذارد. از خواص دیگر این ماده میتوان به تاثیر آن بر از بین رفتن اضطراب و کمک به بی خوابی اشاره کرد.
عسل
تاثیرات این شهد شیرین و شگفت انگیز بر نمود زخم ها و مشکلات پوستی، غیرقابل باور است. فعالیت ضد باکتریایی و ضد قارچی، بازسازی سلول های پوستی و قدرت ضدعفونی کنندگی این ماده از بسیاری از مواد شیمیایی آزمایشگاهی نیز بیشتر است.