بیماری سرخچه یک بیماری مسری است که بیشتر کودکان را درگیر می کند. این بیماری باعث ایجاد علائمی مانند جوش، تب و قرمزی چشم می شود. بیماری سرخچه معمولاً در کودکان خفیف بوده، اما در زنان باردار جدی تر است. بهترین راه برای محافظت از خود و فرزندانتان در برابر عفونت، واکسیناسیون با واکسن سرخک، اوریون و بیماری سرخچه (MMR) است. در ادامه این مقاله ار بخش بیماری های دکتر سلام به توضیح کامل درباره بیماری سرخچه پرداخته و با آن آشنا می شویم.

بیماری سرخچه

چه عواملی باعث ایجاد بیماری سرخچه می شود؟

بیماری سرخچه در اثر وجود ویروس ایجاد می شود. ، اگرچه ناشی از همان ویروس ایجاد سرخک نیست اما در گذشته آن را “سرخک آلمانی” می نامیدند. وقتی شخصی که آلوده شده سرفه می کند یا قطرات ریز پر از ویروس را عطسه می کند، بیماری سرخچه گسترش می یابد. افرادی که ویروس را دریافت می کنند تا یک هفته قبل و یک هفته بعد از ظاهر شدن جوش ها عامل انتقال هستند. برخی افراد به دلیل نداشتن علائم نمی دانند که آلوده شده اند، اما ممکن است ویروس را به دیگران منتقل کنند.

طبیعت بیماری سرخچه

بیماری سرخچه اکتسابی با جوش های سرخ، ملتهب، سرماخوردگی، لنفادنوپاتی، تب کم و حالت تهوع مشخص می شود. آرتروالژی و آرتریت به ندرت در کودکان رخ می دهد اما ممکن است تا 70٪ از بزرگسالان، به ویژه خانم ها را تحت تأثیر قرار دهد. خونریزی، سندرم گیلین باره و آنسفالیت به ندرت گزارش می شود. مطالعات سرولوژی نشان داده است که 20-50٪ از کل عفونت های بیماری سرخچه بالینی است.

عفونت مادرزادی بیماری سرخچه و سندرم مادرزادی بیماری سرخچه (CRS) در ابتدای بارداری در اثر عفونت ایجاد می شوند. از ابتدای بارداری و در طی 8-10 هفته اول بارداری، عفونت بیماری سرخچه ممکن است در 90٪ موارد منجر به نقایص جنینی شود و اغلب باعث سقط جنین می شود. اگرچه مقدار بروز این بیماری در سطح جهانی به خوبی مشخص نشده است، اما تخمین زده می شود که فقط سالانه بیش از 100000 مورد در کشورهای در حال توسعه رخ می دهد.

عواقب جدی بیماری سرخچه

نوزادان و کودکانی که به این بیماری مبتلا هستند معمولاً فقط جوش های سطحی و عوارض جانبی خفیفی را تجربه می کنند. اما، کودکانی که هنگام بارداری بیماری سرخچه را از مادر خود دریافت می کنند، می توانند نقایص شدید هنگام تولد و عواقب دیگری را تجربه کنند. همچنین تماس با شخصی که به این بیماری مبتلاست برای خانم های باردار بسیار خطرناک است زیرا ممکن است باعث سقط جنین شود.

چه کسی در معرض خطر بیماری سرخچه است؟

تا دهه 1960، بیماری سرخچه یک عفونت شایع در دوران کودکی بود. به لطف واکسن MMR ، در حدود سال 2004 ویروس در ایالات متحده متوقف شد. با این وجود هنوز در آسیا، آفریقا و سایر مناطق جهان شیوع دارد. مردم این مناطق گاهاً هنگام مسافرت ویروس بیماری سرخچه را با خود به ایالات متحده می رسانند. اگر کسی در معرض ویروس باشد و واکسینه نشده باشد، امکان دارد بیماری سرخچه بگیرد. زنان باردار با خطر جدی روبرو هستند، زیرا بیماری سرخچه می تواند در نوزادان متولد نشده عوارض جدی ایجاد کند.

بیماری سرخچه


بیشتر بخوانید: عارضه لنفادنوپاتی چیست؟


حقایق مختصر درباره بیماری سرخچه یا سرخک آلمانی

  • بیماری سرخچه ویروسی است و بطور عمده توسط سرفه منتقل می شود.
  • ویروس می تواند از جفت جنینی عبور کرده و روی جنین تأثیر بگذارد.
  • در حدود نیمی از موارد، بیماری سرخچه علائم بسیار کمی دارد، اما علائم آن شامل جوش، آبریزش بینی، سردرد و تب است.
  • واکسیناسیون تنها راه پیشگیری از بیماری است.
  • اگر بیماری سرخچه جوش ایجاد کند، صورتی کمرنگ و قرمز تر از سرخک خواهد بود.
  • علائم معمولاً 14 تا 21 روز پس از عفونت ظاهر می شوند.

بیماری سرخچه به معنی “قرمز کمرنگ” است و این بیماری ایجاد کننده جوش های قرمز است، در لاتین “بیماری سرخچه” به معنای “قرمز کوچک” است. جوش ها اغلب از روی صورت شروع شده و به سمت بدن و اندام ها حرکت می کند. جوش ها بعد از 3 تا 5 روز، محو می شوند و از بین می روند. ممکن است خارش ایجاد شود. در دوران بارداری، بیماری سرخچه می تواند باعث بروز سندرم مادرزادی بیماری سرخچه (که یکی از دلایل اصلی ناشنوایی است) در کودک متولد نشده شود.

علائم بیماری سرخچه چیست؟

ممکن است کودک بین 14 تا 21 روز پس از تماس با این بیماری علائم سرخک را تجربه کند، اما ذکر این نکته ضروریست که کودک هنگام بروز جوش ها بیشترین حد انتقال را دارد. فرزند شما ممکن است قبل از این که حتی شما بدانید به این بیماری مبتلا است نیز عامل انتقال باشد.

هر کودک ممکن است علائم متفاوتی را تجربه کند، اما شایع ترین علائم بیماری سرخچه در دوران کودکی عبارتند از:

  • احساس ناخوشی، تب درجه پایین و اسهال. این علائم ممکن است یک تا پنج روز طول بکشد.
  • جوش های صورتی کوچک با ظاهری برجسته.
  • جوش هایی که از روی صورت شروع می شود و سپس به سمت بدن، بازوها و پاها پیشروی می کند.
  • با پخش شدن جوش ها بر روی بازوها و پاها، معمولاً جوش های صورت بهبود می یابد.
  • جوش ها معمولاً بین سه تا پنج روز از بین می روند.
  • ممکن است غدد لنفاوی موجود در گردن بزرگ شوند.
  • کودکان و نوجوانان بزرگتر ممکن است دچار درد و التهاب در مفاصل شوند.

بیماری سرخچه مادرزادی بیماری سرخچه ای است که در بدو تولد وجود دارد زیرا کودک آن را از مادرش و در حالی که در رحم قرار داشته، می گیرد.

این بیماری ممکن است منجر به مشکلات زیر شود:

اگرچه ممکن است عفونت در هر سنی رخ دهد، اما بیماری سرخچه به ندرت در نوزادان یا افراد بالای 40 سال اتفاق می افتد. فردی که در سنین بالاتر به بیماری سرخچه مبتلا شده است ، به طور معمول علائم شدیدتری را تجربه می کند. هیچ دارویی نمی تواند عفونت بیماری سرخچه را برطرف کند، و علائم معمولاً به اندازه کافی خفیف است که هیچ درمانی نیاز نباشد. استراحت کافی و استامینوفن می توانند به تسکین علائم کمک کنند.

اگر یک زن در دوران بارداری با ویروس درگیر شود، ممکن است برای مقابله با ویروس و کاهش احتمال ابتلا به سندرم بیماری سرخچه مادرزادی، برای او، گلبولهایپرمیون گلبولین تجویز شود. فرد مبتلا به عفونت بیماری سرخچه تا 1 هفته پس از بروز جوش ها باید از تماس با هرفردی که ممکن است باردار باشد و یا هر فردی که دارای سیستم ایمنی ضعیف است، خودداری کند.

اگر کودکی مبتلا به بیماری سرخچه است، باید مدرسه را مطلع ساخت. بیماری سرخچه گاهی اوقات تحت عنوان “سرخک سه روزه” شناخته می شود، زیرا علائم می توانند مشابه باشند، اما علائم بیماری سرخچه از علائم سرخک خفیف تر است. سرخک باعث ایجاد جوش های قرمز روشن می شود و ممکن است لکه هایی در داخل دهان ظاهر شود، اما یک جوش ناشی از بیماری سرخچه به رنگ صورتی و خفیف است.

بیماری سرخچه

سرفه و عطسه می توانند هر دو ویروس را گسترش دهد. دوره نهفتگی برای سرخک 1 تا 2 هفته است، اما برای بیماری سرخچه می تواند 2 تا 3 هفته طول بکشد. سرخک نسبت به بیماری سرخچه مسری تر است. علائم در حدود 90 درصد از افراد در معرض سرخک ظاهر می شود، اما فقط 25 تا 50 درصد از مبتلایان به بیماری سرخچه دارای علائمی خواهند بود. سرخک می تواند منجر به عوارض مهلک شود، اما بیماری سرخچه فقط در صورت ابتلا در دوران بارداری جدی است.

ممکن است همراه با سرخک تب بالای 40 درجه سانتیگراد (C) یا 104 درجه فارنهایت (F) وجود داشته باشد. همراه با بیماری سرخچه، تب معمولاً زیر 38.3 درجه سانتیگراد یا 100.94 درجه فارنهایت است. با واکسیناسیون اوریون سرخک و بیماری سرخچه (MMR) می توان از ابتلا به عفونت هر دو ویروس جلوگیری کرد.

ابتلا به بیماری سرخچه در دوران بارداری

ابتلا به بیماری سرخچه در دوران بارداری، به خصوص اگر عفونت در طی 12 هفته اول رخ دهد، بسیار خطرناک است. در این مرحله احتمال انتقال ویروس به جنین تا 90 درصد وجود دارد. اگرچه احتمال ابتلا به عفونت در ایالات متحده نادر است، اما با سفر بین المللی خطر افزایش می یابد. مهم است که قبل از بارداری در مقابل بیماری سرخچه واکسینه شوید. در دوران بارداری واکسیناسیون امکان پذیر نیست، زیرا در واکسن از ویروس ضعیف و زنده استفاده می شود. هرکسی که باردار است و ممکن است در معرض ویروس قرار گرفته باشد، باید فوراً به پزشک مراجعه کند.

ویروس بیماری سرخچه می تواند از جفت جنینی عبور کرده و وارد گردش خون جنین شود. این امر می تواند سلول ها را از بین ببرد یا مانع از تقسیم آنها شود. این امر باعث ایجاد سندرم مادرزادی بیماری سرخچه می شود. اگر زن فکر می کند که ممکن است در دوران بارداری با فرد مبتلا به بیماری سرخچه تماس داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کند. سندرم بیماری سرخچه مادرزادی هنگامی اتفاق می افتد که یک زن باردار به ویروس بیماری سرخچه مبتلا می شود و این ویروس از طریق جفت جنینی به فرزند متولد نشده منتقل می شود.

این مشکل می تواند باعث مرگ جنین شده یا آسیب جدی به جنین در حال رشد به ویژه در بخش چشم، شنوایی و قلبی وارد کند. در سراسر جهان، هر سال 100000 مورد از سندرم بیماری سرخچه مادرزادی وجود دارد. غالباً ممکن است بیش از یک نقص ایجاد شود، که ناشنوایی شایعترین آنهاست.

اثرات روی نوزاد می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • اختلال شنوایی یا ناشنوایی
  • آب مروارید
  • بیماری مادرزادی قلب، به خصوص تنگی شریان ریوی
  • کم خونی
  • هپاتیت
  • تأخیر در رشد
  • آسیب به شبکیه، معروف به رتینوپاتی
  • رشد غیرمعمول سر
  • مشکلات کبد، طحال یا مغز استخوان که بعضی اوقات اندکی پس از تولد از بین می روند
  • وزن کم هنگام تولد

با رشد کودک ممکن است مشکلات دیگر ظاهر شود. اما، اگر بیماری سرخچه بعد از 20 هفته اول بارداری اتفاق بیفتند، احتمال بروز مشکلات نادر است. در حال حاضر بیماری سرخچه در ایالات متحده تحت کنترل است، اما در صورت بروز می تواند جدی باشد. در سال 1962 تا 1965 ، همه گیری جهانی بیماری سرخچه اتفاق افتاد و حدود 12.5 میلیون مورد بیماری سرخچه در ایالات متحده وجود داشته است.

در پی این اتفاق:

  • 11000 مشکل بارداری
  • 2100 مرگ و میر در نوزادان
  • 20000 نوزاد متولد شده با سندرم مادرزادی بیماری سرخچه
  • 2000 مورد آنسفالیت

اتفاق افتاد.

به طور قطع، چگونگی تأثیر ویروس برروی جنین مشخص نیست. کودکانی که به بیماری سرخچه مبتلا می شوند ممکن است علائم خفیفی داشته باشند، اما بعید به نظر می رسد که مشکلی طولانی مدت داشته باشند. بیماری سرخچه از طریق سرفه و عطسه بین افراد منتقل می شود. تکثیر ویروس در غدد لنفاوی و نازوفارنکس(لوله اتصال حفره بینی و کام) اتفاق می افتد. بین 5 تا 7 روز پس از عفونت، ویروس در بدن و در خون پخش می شود.

تنگی نفس عصبی و فشار خون عصبی

قبل از ظاهر شدن جوش ها و یک هفته پس از آن، شخصی که به بیماری سرخچه مبتلا است، تا یک هفته انتقال دهنده است. اگر زنی باردار است و ممکن است با بیماری سرخچه تماس پیدا کند، باید حتما به پزشک مراجعه کند. بهتر است ابتدا با مطب پزشک تماس بگیرید، زیرا ممکن است نیاز باشد تا ملاقات را در زمانی انجام دهید که کمترین احتمال انتقال ویروس وجود داشته باشد.

اگر علائمی وجود نداشته باشد، وجود ویروس با آزمایش بزاق یا نمونه خون تشخیص داده می شود. اگر آنتی بادی IgM وجود داشته باشد، ممکن است عفونت بیماری سرخچه جدید را نشان دهد. اگر آنتی بادی های IgG وجود داشته باشد، نشان می دهند که عفونت بیماری سرخچه در گذشته وجود داشته است یا فرد قبلاً واکسینه شده است. اگر هیچ آنتی بادی وجود نداشته باشد، فرد ویروس را حمل نمی کند و هرگز ایمن سازی نشده است.

تنها راه جلوگیری از ابتلا به بیماری سرخچه از طریق واکسیناسیون است. واکسیناسیون MMR بدن را در برابر بیماری سرخچه محافظت می کند. با واکسیناسیون سرخک و اوریون و بیماری سرخچه از انتقال ویروس جلوگیری می شود. واکسن به صورت ویروس ضعیف یا ضعیف شده زنده به وجود می آید. در سن 12 تا 15 ماهگی دوز اول و در 4 تا 6 سالگی دوز دوم تزریق می شود. هر بزرگسالی که هنوز واکسن سرخک، اوریون و بیماری سرخچه (MMR) را تزریق نکرده است، باید آن را تزریق کند.

فقط بزرگسالان زیر به واکسن MMR احتیاج ندارند:

  • هر فردی که به وسیله آزمایش خون نشان دهد که در برابر سرخک، اوریون و بیماری سرخچه مصون است.
  • کسانی که قبل از سال 1957 متولد شده اند.
  • هر کسی که قبلاً دو دوز MMR یا یک دوز MMR به همراه دوز دوم واکسن سرخک را دریافت کرده است.
  • هرکسی که قبلاً یک دوز MMR را دریافت کرده و در معرض خطر ابتلا به سرخک یا اوریون قرار نداشته باشد.
  • زنان باردار یا کسانی که فکر می کنند در 4 هفته آینده باردار می شوند.
  • افرادی که سیستم ایمنی در معرض خطری دارند.

هرکسی که مریض باشد، باید قبل از واکسیناسیون صبر کند تا بهبود یابد.

اثرات جانبی بیماری سرخچه

عوارض جانبی واکسن حداقل است. حدود 15 درصد از افراد حدود 7 تا 12 روز پس از تزریق دچار تب خفیف می شوند و 5 درصد نیز دچار التهاب جزئی می شوند. زنان نوجوان یا بزرگسال ممکن است درد مفاصل را تجربه کنند. کمتر از 1 مورد از 1،000،000 مورد واکنش شدید را تجربه می کنند. هیچ ارتباطی بین واکسیناسیون MMR و اوتیسم وجود ندارد. خطرات عدم واکسینه شدن بیشتر از خطرات ناشی از عوارض جانبی است.

بارداری و بیماری سرخچه

بیماری سرخچه برای یک زن باردار و کودک در حال رشد بسیار خطرناک است. هرکسی که علیه بیماری سرخچه واکسینه نشود، در معرض خطر ابتلا به این بیماری است. اگرچه بیماری سرخچه در سال 2004 از ایالات متحده حذف شد، اما مواردی ممکن است رخ دهد که افراد واکسینه نشده در معرض افراد آلوده (بیشتر از طریق سفرهای بین المللی) قرار بگیرند.

زنان قبل از بارداری باید اطمینان حاصل کنند که در برابر بیماری سرخچه واکسینه شده‎اند. عفونت با ویروس بیماری سرخچه هنگامی که مادر در اوایل بارداری (به خصوص در 12 هفته اول (سه ماهه اول)) آلوده شود، شدیدترین آسیب را ایجاد می کند. در طی سال های 2005-2015 ، هشت نوزاد مبتلا به CRS در ایالات متحده گزارش شده است.

سندرم بیماری سرخچه مادرزادی (CRS)

سندرم بیماری سرخچه مادرزادی (CRS) نوعی بیماری است که در جنین در حال رشد در رحم، که مادرش به ویروس بیماری سرخچه آلوده است رخ می دهد. خانم های بارداری که به بیماری سرخچه مبتلا می شوند در معرض خطر سقط جنین و مرگ و نوزادان در حال رشد آن ها در معرض خطر نقص شدید هنگام تولد با عواقب ویرانگر و مادام العمر هستند. CRS می تواند تقریباً بر همه اجزای بدن کودک در حال رشد تأثیر بگذارد.

شایعترین نقص هنگام تولد ناشی از CRS می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • ناشنوایی
  • آب مروارید
  • نقص قلبی
  • معلولیت های ذهنی
  • آسیب به کبد و طحال
  • وزن کم هنگام تولد
  • جوش های پوستی در بدو تولد

بیماری سرخچه

عوارض نادرتر CRS مي تواند شامل موارد زير باشد:

اگرچه علائم خاص قابل درمان است، اما درمانی برای CRS وجود ندارد. از آنجا که هیچ درمانی وجود ندارد، مهم است که زنان قبل از بارداری واکسینه شوند. زنانی که قصد باردار شدن دارند باید قبل از بارداری با پزشک خود مشورت کنند تا از واکسینه شدن اطمینان حاصل کنند. از آنجا که واکسن MMR یک واکسن ویروس زنده ضعیف است، زنان بارداری که واکسینه نشده اند، باید تا زمان تولد نوزاد منتظر دریافت واکسن MMR باشند.

زنان بالغ در سن باروری باید حداقل چهار هفته پس از دریافت واکسن MMR از بارداری خودداری کنند. زنان باردار نباید واکسن MMR دریافت کنند. اگر در هنگام بارداری دچار بیماری سرخچه شدید یا در معرض بیماری سرخچه قرار دارید، سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید.

درمان بیماری سرخچه

هیچ درمانی باعث کاهش دوره عفونت بیماری سرخچه نمی شود و علائم آنقدر خفیف است که معمولاً درمان لازم نیست. با این حال، پزشکان غالباً در دوران عفونت، جداسازی از دیگران – به ویژه زنان باردار را توصیه می کنند. اگر در حین بارداری دچار بیماری سرخچه شدید، خطرات مربوط به کودک را با پزشک خود در میان بگذارید. اگر می خواهید بارداری خود را ادامه دهید، ممکن است آنتی بادی ای به نام هایپرمیون گلوبولین به شما داده شود که می تواند با عفونت مقابله کند.

این دارو می تواند علائم شما را کاهش دهد، اما احتمال ابتلا به سندرم بیماری سرخچه مادرزادی نوزاد را از بین نمی برد. حمایت از نوزادی که با سندرم بیماری سرخچه مادرزادی متولد شده است بسته به میزان مشکلات نوزاد متفاوت است. كودكان با عوارض متعدد ممكن است از سوي تيم متخصصان نياز به درمان زودهنگام داشته باشند.

سبک زندگی و داروهای خانگی برای بیماری سرخچه

در موارد نادری که کودک یا بزرگسالی به بیماری سرخچه مبتلا می شود، اقدامات ساده مراقبت از خود لازم است:

  • در صورت لزوم در رختخواب استراحت کنید.
  • برای رفع ناراحتی ناشی از تب و درد از استامینوفن (تیلنول و مسکن های دیگر) استفاده کنید.
  • اگر ممکن است در معرض بیماری قرار داشته باشید، به دوستان، خانواده و همکاران به ویژه زنان باردار بگویید.
  • از افرادی که دارای شرایط ایمنی و کمبود یا سرکوب سیستم ایمنی هستند، دوری کنید.
  • به مدرسه یا ارائه دهنده خدمات کودک خود بگویید که فرزند شما بیماری سرخچه دارد.

آماده شدن برای مراجعه به پزشک

ایده خوبی است که همانطور که برای قرار ملاقات خود آماده می شوید، هر گونه سؤالی را در این زمینه بنویسید.  پزشک شما نیز ممکن است تعدادی سؤال از شما بپرسد. آماده بودن برای پاسخگویی به آنها ممکن است زمان را برای موارد مهم تر حفظ کند.

پزشک ممکن است بپرسد:

  • آیا در برابر بیماری سرخچه واکسینه شده اید؟
  • چه مدت است که علائمی مانند جوش یا درد مفاصل را دارید؟
  • آیا در ارتباط با افراد دیگر بوده اید؟
  • آیا طی هفته های اخیر به کشورهای دیگر سفر کرده اید؟ کدام کشورها؟
  • چیزی علائم شما را بهبود می بخشد؟
  • چیزی علائم شما را بدتر می کند؟

هنگام مراجعه به پزشک، حتماً به منشی بگویید که به یک بیماری عفونی مشکوک هستید. ممکن است فرد تصمیم بگیرد که به شما ماسک صورت بدهد یا شما را فوراً به اتاق پزشک هدایت کند.

بیماری سرخچه


بیشتر بخوانید: دانستنی هایی درباره بیماری ویروسی اوریون


پیشگیری از بیماری سرخچه

دکتر رونالد ساموئل می گوید: “ما شاهد کاهش واکسیناسیون هستیم که این امر باعث شیوع بیماری می شود. سرخک بسیار مسری است، فقط چند نفر را مبتلا می کند و بعد مانند آتش سوزی پخش می شود.” از زمان معرفی واکسن بیماری سرخچه، شیوع بیماری سرخچه بیش از 99 درصد کاهش یافته است. امروزه بیشتر موارد در بزرگسالانی که واکسینه نشده اند رخ می دهد.

واکسن بیماری سرخچه معمولاً بهمراه واکسن سرخک و اوریون تجویز می شود و واکسن MMR نامیده می شود. معمولاً وقتی کودک شما 12 تا 15 ماهه است تزریق می شود و سپس دوباره بین 4 تا 6 سالگی تزریق انجام می شود. اگر فرزند شما تا زمانی که 6 سال دارد دوز دوم را دریافت نکرده است، باید آن را دریافت کند. علاوه بر این، دختران قبل از رسیدن به سن باروری باید واکسیناسیون بیماری سرخچه را انجام دهند.

“وقتی مردم از تزریق واکسن به کودک خود خودداری کنند، این احتمال وجود دارد که سرخک به کل جامعه منتقل شود، نه تنها به فرزندشان. بچه هایی که در معرض بیشترین خطر هستند، کودکان زیر 1 سال هستند که هنوز واکسینه نشده اند.”

رونالد ساموئل، می گوید: “والدین همیشه نگران فرزند خود هستند. اگر نگران فرزند خود نباشید، پدر و مادر خوبی نیستید. اما مردم خطرات این بیماری را دست کم می گیرند.” وی گفت: “آنها می گویند اگر فرزندم به بیماری مبتلا شود در نهایت 10 روز تب دارد؛ خوب، 10 روز تب دارد اما ممکن است فرزند شما بمیرد. اگر من به شما می گفتم که یک در هزار این شانس وجود دارد که فرزند شما بمیرد، چه می کردید؟ نمی توان با شانس پیش رفت. اگرچه این بیماری خفیف است، اما فرزند شما از ابتلا به آن مصون نیست. اگر فرزند شما به این بیماری مبتلا شود، این یک خطر واقعی است و اگر مردم واکسن را به کودکان خود تزریق نکنند، خطر بالا می رود. ”

راه های دیگر برای جلوگیری از شیوع بیماری سرخچه:

  • کودکان نباید قبل از گذشت هفت روز از ظاهر شدن جوش ها به مدرسه بروند.
  • کودکانی که با بیماری سرخچه به دنیا می آیند، در اولین سال زندگی عامل انتقال تلقی می شوند.
  • اطمینان حاصل كنید كه تمام تماس های كودك شما به طور صحیح ایمن سازی شده است.

WHO

WHO توصیه می کند که همه کشورهایی که هنوز واکسن بیماری سرخچه را معرفی نکرده اند، باید با استفاده از برنامه های ایمن سازی سرخک، به خوبی آشنا شده و این کار را انجام دهند. تا به امروز، چهار منطقه WHO اهداف خود را برای از بین بردن این مشکل قابل پیشگیری مرتبط با نقایص هنگام تولد تعیین کرده اند. در سال 2015، منطقه WHO آمریكا به عنوان اولین كسانی در جهان شناخته شدند كه از انتقال بیماری سرخچه عاری شدند.

تعداد کشورهایی که در برنامه ملی خود از واکسن بیماری سرخچه استفاده می کنند به طور پیوسته در حال افزایش است. از دسامبر سال 2018 ، 168 از 194 کشور واکسن بیماری سرخچه را معرفی کرده اند و پوشش جهانی، 69 درصد تخمین زده شده است. موارد گزارش شده بیماری سرخچه، از 670 894 مورد در 102 كشور در سال 2000 به 14621 مورد در 151 كشور در سال 2018 کاهش يافت. كاهش CRS در WHO در آفريقا و جنوب شرقي آسيا كه در آن پوشش واكسيناسيون كمتر است، نیز مشاهده شده است.

در آوریل 2012 ، ابتکار عمل بیماری سرخچه – که اکنون با عنوان ابتکار عمل سرخک و بیماری سرخچه شناخته می شود – یک برنامه استراتژیک جهانی سرخک و بیماری سرخچه را اجرا کرد که دوره 2012-2020 را در بر می گیرد. این طرح شامل یک سری اهداف جهانی برای سال 2020 است.

تا پایان سال 2020

بر اساس گزارش ارزیابی عملکرد برنامه واکسن جهانی 2018 (GVAP) و گزارش ارزیابی کارگروه مشاوران استراتژیک (WHO (SAGE در مورد ایمن سازی، برنامه کنترل بیماری سرخچه از تاریخ جهانی خود عقب مانده است، با این وجود 26 کشور در حال معرفی واکسن هستند و دو منطقه (آفریقا و مدیترانه شرقی) هنوز اهداف از بین بردن یا کنترل بیماری سرخچه را تعیین نکرده اند.

SAGE توصیه می کند که باید هر چه سریعتر واکسیناسیون بیماری سرخچه در برنامه های ایمن سازی درج شود تا اطمینان حاصل شود که می توان از مزایای بیشتر کنترل بیماری سرخچه استفاده کرد. WHO به عنوان یكی از بنیانگذاران ابتکار سرخك و بیماری سرخچه، دولت ها را برای بهبود برنامه های واكنش ایمن سازی و برگزاری برنامه های هدفمند واكسیناسیون پشتیبانی می كند. علاوه بر این، شبکه جهانی آزمایشگاهی سرخک و بیماری سرخچه WHO  از تشخیص موارد بیماری سرخچه و CRS و پیگیری شیوع ویروس بیماری سرخچه حمایت می کند.

10 حقیقت درباره شیوع بیماری سرخک

سرخک بسیار مسری است، و شناخت ویروس و کارهایی که می توانید برای محافظت از خود، خانواده و دیگران انجام دهید، برای سلامتی و ایمنی افراد سراسر جهان مهم است. مانند بسیاری از ویروس های دیگر، شیوع سرخک نیز رایج است. اگرچه آمریکای شمالی به طور معمول سالانه موارد زیادی از سرخک را گزارش نمی کند، اما آمارهای ماه های گذشته و سال گذشته نشان دهنده شیوع بیشتر این بیماری است.

همراه با ادعاهایی مبنی بر اینکه واکسن سرخک باعث مشکلات بهداشتی مرتبط می شود، اما احتمال افزایش افراد در معرض خطر که دیگران را نیز در معرض خطر قرار می دهند، وجود دارد. آگاهی اغلب بهترین پیشگیری از شیوع بیماری است، بنابراین بیایید ببینیم که سرخک چگونه منتقل می شود، آخرین نقطه شیوع بیماری کجاست و تصورات غلط درباره واکسیناسیون سرخک را بررسی کنیم. تمایز حقایق از تصورات غلط می تواند شما و عزیزان شما را از ابتلا و شیوع ویروس سرخک نجات دهد.

بیماری سرخچه

1-شیوع دیزنی لند قدرت شیوع ویروس را نشان می دهد

سرخک بیماری ای است که معمولاً در آمریکای شمالی، دیگر نامی از آن برده نمی شود و این به دلیل میزان واکسینه شدن افراد است. به محض ورود واکسن، تعداد موارد بیماری به شدت کاهش یافته است. با این حال، طی یک سال گذشته یا با وقوع بیماری سرخک، این موضوع تغییر کرده است.

همیشه شیوع در هنگامی که شیوع بیماری در جایی رخ می دهد که به طور عادی اتفاق نمی افتد، شوکه کننده است. آخرین شیوع سرخک در دیزنی لند، کالیفرنیا اتفاق افتاده است، که نشان می دهد ویروس سرخک چقدر عفونی است، با چه سرعتی گسترش می یابد و افراد با چه شدتی بیمار می شوند.

تعداد موارد تایید شده (از کسانی که در هنگام شیوع در دیزنی لند آلوده شده اند) رو به افزایش است. تمام موارد مرتبط با دیزنی لند فقط به زنی كه واكسینه نشده و ویروس را انتقال داده است، نسبت داده  می شود. شگفت آور است که یک زن آلوده منجر به بیش از 50 مورد عفونت شود و احتمالاً شیوع آن نیز متوقف نمی شود. از آنجا که دیزنی لند یک مکان تفریحی است، افرادی که از آن مکان بازدید کرده و به ویروس مبتلا شده اند، اکنون به خانه بازگشته اند و در چندین ایالت، حامل های ویروس هستند.

2-گروه های ضد واکسیناسیون

تاریخچه اخیر موارد ابتلا به بیماری سرخک در آمریکای شمالی به طور معمول ناشی از شخصی است که در خارج از کشور آلوده شده است، زیرا با وجود این که تعداد زیادی از افراد در داخل کشور واکسینه می شوند، این بیماری تقریباً نادر است. بسیاری بر این باورند که شیوع بیماری به علت وجود افرادی است که مهاجرت می کنند و ویروس را از کشورهای دیگر با خود می آورند.

در حالی که صحیح است که بسیاری از افراد در طی تعطیلات در خارج از کشور ویروس را دریافت می کنند اما شیوع بیماری بیشتر مربوط به گروه ها یا جوامعی است که از واکسینه شدن در برابر بیماری های بسیار مسری مانند سرخک خودداری می کنند. جوامع افرادی که واکسیناسیون را رد می کنند

در چندین منطقه و ایالت یافت می شود، و احتمالاً کسی را می شناسید که دیدگاه ضد واکسیناسیون دارد و از واکسینه کردن فرزندان خود امتناع می ورزد. این افراد بسیار مستعد ابتلا به بیماری های مسری هستند. فرد آلوده به راحتی ویروس را به افراد واکسینه منتقل نخواهد کرد. افراد جامعه شما به وسیله انتخاب هایی که انجام می دهند می توانند ویروس را گسترش داده و شیوع آن را ایجاد کنند.

3-واکسیناسیون ها ایمن و حیاتی هستند

اگر بخواهیم چیزی از مسری بودن این بیماری بیاموزیم، اهمیت واکسیناسیون سرخک، MMR (سرخک ، اوریون و بیماری سرخچه) است. آژانس های مهم بهداشتی دولت هم در آمریکای شمالی و هم در سراسر جهان موافق هستند که واکسیناسیون بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری است. متأسفانه به نظر می رسد که بحث واکسیناسیون در کشورهای توسعه یافته به سطح جدیدی رسیده است.

بسیاری از افراد از روی عکس ها، عمق خطر عدم واکسینه شدن را به طور کامل درک نمی کنند. نه تنها برخی از بیماری ها مانند سرخک می توانند کشنده باشند بلکه شما بیش از این که خودتان را در معرض خطر قرار دهید، به طور ناخواسته در معرض خطر قرار می گیرید. با اشاره به اینکه این ویروس بسیار مسری است، تصمیم شما مبنی بر واکسیناسیون ممکن است باعث شود افراد اطراف شما این بیماری را دریافت کنند و به شدت بیمار شوند یا بمیرند. دانستن این خطرات برای اتخاذ بهترین و ایمن ترین تصمیم مهم است.

4-بیشترین موارد گزارش شده از سرخک از سال 2000

قبل از دستیابی به واکسیناسیون، افراد در معرض خطر ابتلا به سرخک، در هر نقطه از جهان نسبتاً زیاد بودند. سازمان بهداشت جهانی گزارش داد كه پیش از گسترده شدن واكسن ها در سال 1980 ، این ویروس مسئول مرگ 2.6 میلیون در سراسر جهان بود. در مقابل، فقط 145000 نفر در سال 2013 در اثر سرخک جان خود را از دست دادند.

این تفاوت به دلیل وجود واکسن ها، یعنی موثرترین، ساده ترین و ارزان ترین راه برای جلوگیری از ابتلا به ویروس است. با افت شدید در موارد گزارش شده در طول سال ها، ایالات متحده آمریکا در سال 2000 سرخک را از بین برد. با این حال، در سال 2014 تعداد 644 مورد گزارش شده، بیشترین موارد گزارش شده از آن زمان و جهش بسیار زیاد نسبت به دهه قبل بوده است.

بیماری سرخچه

CDC در سال جاری و پس از شیوع بیماری در اواخر ماه دسامبر در دیزنی لند، 121 مورد را در کالیفرنیا گزارش کرده است. اعتقاد بر این است که بسیاری از موارد جدید ممکن است به دلیل این شیوع باشد و تعداد آن ها همچنان در حال افزایش است. درست مانند قرار گرفتن در معرض بیماری در پارک تم، که بزرگترین شیوع سال گذشته در بین گروه هایی از افراد که واکسینه نشده بودند، بود.

5-سرخک از طریق هوا پخش می شود

برخلاف برخی از بیماری های جهانی که فقط از طریق مواردی مانند مایعات در بدن گسترش می یابند – و به همین دلیل بسیار آسان تر در کشورهای توسعه یافته یافت می شوند – سرخک ویروسی بسیار مسری در هوا است که افراد از طریق استنشاق به سادگی آن را کسب می کنند.

مانند هر شیوع دیگر سرخک، این نوع از شیوع هم باعث می شود که افرادی که واکسینه نشده اند در معرض خطر بالایی باشند. هنگامی که فرد آلوده سرفه، عطسه و یا صحبت می کند، ویروس هوا را آلوده می کند. ویروس های موجود در هوا بسیار سخت از بین می روند زیرا نمی توانید مانع از آلودگی هوا شوید.

ماجرا آن جایی بدتر می شود که ویروس می تواند برای مدتی بر روی اشیاء بماند. طبق گفته کلینیک مایو، ویروس سرخک می تواند برای چند ساعت روی سطوح فعال باقی بماند، بنابراین هر کسی که یک شیء یا سطح آلوده به ویروس را لمس می کند می تواند به طور بالقوه آن را از طریق مالیدن چشم و یا قرار دادن انگشتان در دهان یا بینی خود بگیرد. به این فکر کنید که هر چند وقت یکبار صورتمان را لمس می کنیم و از این طریق درک این موضوع که چگونه ویروس موجود در هوا قابل انتقال است، آسان می شود.


بیشتر بخوانید: بخور خاکشیر و درمان سرخک


6-سرخک بسیار مسری است

سرخک یک بیماری جدی و بسیار مسری است که می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شده و حتی می تواند باعث مرگ شود. یکی از دلایلی که واکسیناسیون افراد از اهمیت بالایی برخوردار است، به همین دلیل است که به راحتی می تواند افرادی را که توسط واکسیناسیون محافظت نمی شوند، آلوده کند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) اعلام کرده است که یک فرد مبتلا به سرخک می تواند تقریباً 90 درصد افراد غیر واکسینه شده اطراف خود را آلوده کند.

این یک عدد حیرت انگیز است و یکی از دلایلی است که باید در حد امکان از ابتلا به سرخک پیشگیری کرد. ماهیت ویروس و این واقعیت که ویروس می تواند برای چند ساعت فعال و مسری بماند، همان چیزی است که سرخک را بسیار مسری می کند. کنترل ویروس در افرادی که واکسینه نشده اند سخت است زیرا ویروس بسیار مسری است و در صورت عدم محافظت، میزان بالایی از ابتلا به بیماری وجود دارد. علاوه بر این، فرد می تواند این بیماری بسیار مسری را کسب کند، اما تا 8 تا 10 روز علائم را نشان ندهد.

7-خطر ابتلا به کسانی که هر دو دوز را تزریق کرده اند کمتر است

به طور گسترده ای اثبات شده است که بهترین راه پیشگیری از ابتلا به ویروس سرخک دریافت واکسن MMR (سرخک، اوریون و بیماری سرخچه) است. اولین دوز واکسن معمولاً در سنین 12 تا 15 ماهگی به نوزادان تزریق می شود. CDC می گوید که میزان ابتلا درصورتی که فرد آلوده در تماس با کودک نباشد، 93 درصد کاهش می یابد. این یک سطح بسیار بالا از تاثیرگذاری است، اما با تزریق دوز دوم این عدد می تواند بهتر شود.

بیماری سرخچه

دوز دوم واکسن باعث افزایش محافظت می شود و توصیه می شود که هر دو دوز، در زمان توصیه شده تجویز شود. دومین واکسن MMR معمولاً بین 4 تا 6 سالگی به کودکان تزریق می شود. دوز دوم تقریباً تا 97 درصد مؤثر است و میزان بروز موارد گزارش شده در آمریکای شمالی را بسیار کاهش داده است. در حقیقت، از زمان در دسترس بودن این واکسن ها، تا 99٪ کاهش در موارد ابتلا به سرخک دیده شده است. از آنجا که دوز دوم بسیار موثر است، افرادی که هر دو را دریافت کرده اند در حین شیوع بیماری ایمن ترین گروه محسوب می شوند.

8-بزرگسالان بیشتر در معرض خطر هستند

حتما بسیار شنیده اید که چقدر مهم است که کودکان را از ابتلا به سرخک محافظت کنیم. این ممکن است ناشی از این واقعیت باشد که اکنون واکسنی وجود دارد و کودکان می توانند اولین دوز خود را در دوران نوزادی و دومی را تا زمان 6 سالگی دریافت کنند. با این حال، بزرگسالانی که به ویروس مبتلا شده اند می توانند عوارض بسیار جدی تری از جمله مرگ را متحمل شوند.

این امر باعث می شود که افراد از سابقه ایمن سازی خود مطلع شوند و در صورتی که قبلاً واکسینه نشده اند، ایمن شوند. خبر خوب این است که برای واکسیناسیون خیلی دیر نشده است، بنابراین بزرگسالانی که می دانند که واکسینه نشده اند و در معرض خطر هستند باید به پزشک مراجعه کنند.

برخی از کودکان و بزرگسالان وجود دارند که به دلیل شرایط خاص پزشکی، خصوصاً در مواردی که مربوط به سیستم ایمنی بدن است، نمی توانند واکسن را دریافت کنند. با این حال، حتی اگر فکر می کنید که واکسن را دریافت کرده اید، هنوز هم بهتر است از پزشک خود سؤال کنید. هر کسی که بتواند واکسن سرخک را دریافت کند، باید این کار را انجام دهد زیرا این امر می تواند شما را از ابتلا به ویروس و جلوگیری از انتقال آن به دیگران حمایت کند.

9-حفاظت بالقوه برای افراد در معرض بیماری

می دانیم که هر کسی که واکسینه شده باشد تقریباً در هنگام شیوع سرخک از عدم ابتلا به ویروس اطمینان دارد، اما در مورد افراد بدون واکسیناسیون که در معرض ویروس هستند چه؟ آیا بعد از مواجهه، راهی برای جلوگیری از ابتلا به آن وجود دارد؟ اگرچه ویروس سرخک از هر 10 نفری که واکسینه نشده و در معرض آن قرار دارند 9 نفر را آلوده می کند، اما در واقع دو روش وجود دارد که به طور بالقوه مانع از ابتلا به ویروس یا حداقل محدود کردن شدت آن می شود.

بیماری سرخچه

با این حال، به خاطر داشته باشید زمان محدودی وجود دارد، بنابراین باید بدانید که در معرض خطر قرار گرفته اید. یکی از راه های محافظت از خود هنگام واکسینه نکردن و قرار گرفتن در معرض ویروس سرخک، دریافت واکسن MMR در طی 3 روز از قرار گرفتن در معرض ویروس است. گزینه دیگر برای گروه های خاصی از افراد، مانند زنان باردار و کسانی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند، تزریق آنتی بادی سرخک در مدت 6 روز از قرار گرفتن در معرض ویروس است. در صورت ابتلا به این بیماری، این تزریق می تواند از سرخک جلوگیری کند یا حداقل شدت علائم شما را کاهش دهد.

10-علائم اولیه سرخک شبیه سرماخوردگی هستند

شیوع سرخک نشان دهنده این است که گسترش ویروس چقدر آسان است. ما می دانیم که سرخک به سرعت گسترش می یابد و می تواند باعث ابتلا به بیماری شدید شود، اما سرخک ویروسی است که بلافاصله علائم آشکاری را نشان نمی دهد. چرا؟ علائم اولیه سرخک شامل آبریزش بینی، تب، گلودرد و سرفه است که اغلب آن را با سرماخوردگی اشتباه می گیرند. این یکی دیگر از دلایلی است که سرخک می تواند قبل از آنکه شما حتی بدانید که به آن مبتلا هستید، سرایت کند، گسترش یابد و دیگران را در امان نگذارد.

علائم اولیه ی مانند سرماخوردگی ممکن است چند روز طول بکشد، و بسیاری از افراد وقتی علائم هنوز شدید نیست به سر کار می روند یا فرزند آلوده خود را به مدرسه می فرستند. با این کار بیماری منتقل می شود و قبل از اینکه بدانید به سرخک مبتلا شده اید، دیگران را آلوده می کنید. علائم بارز تر سرخک، ظاهر شدن جوش های برجسته و علائم شدید سرماخوردگی است. با این حال، متأسفانه ، این بیماری قبل از ایجاد جوش مسری است و این به این معنی است که می توانید دیگران را بدون اطلاع خود در معرض خطر قرار دهید.