میوههای خشک از قدیم مورد استفاده مردم جهان بودهاند چون میوههای خشک ماندگاری بیشتری داشتند و مردم میتوانستند میوههای تابستانه را برای فصلهای سرد سال خشک کرده و مورد استفاده قرار دهند و مورد علاقه مردم بوده است.
علاوه بر این که ماندگاری میوهها با خشک شدن بیشتر میشده است، خواص آن نیز افزایش پیدا میکرده است که این ویژگی باعث شد تا میوههای خشک بیشتر مورد استقبال قرار گیرد. در ادامه راهنمای خرید میوه خشک و ویژگیهای یک میوه خشک خوب توسط آجیل و خشکبار برادران حسینی بررسی شده است.
مزیتهای میوه خشک
بخشی از مزیتهای میوههای خشک شده مانند ماندگاری بیشتر و افزایش خواص آن در صورت خشک شدن طبیعی، گفته شد. از دیگر مزایای میوههای خشک شده جلوگیری از فساد خود میوه است. شاید بتوان گفت که این خاصیت خشک کردن میوه دلیل اصلی اکثر نیاکان برای انجام این کار بوده است
خواص میوههای خشک
میوههای خشک عموما برای از بین بردن خستگی و کمک به فعالیت راحتتر مغز مفید هستند؛ از همین جهت برای نوجوانان و محصلان کاربردی است. همچنین میوههای خشک عموما دارای ویتامینهای بسیاری هستند که ویتامین A در اکثر اوقات در بین آنها دیده میشود.
از دیگر خواص میوههای خشک که به شکل چیپس میوه نیز استفاده میشود، میتوان به پروبیوتیک بودن آنها و همچنین داشتن مقادیر بسیاری فیبر در آنها نیز اشاره کرد که با داشتن این ویژگی میوههای خشک برای کمک به دستگاه گوارش و همچنین رفع بیماریهایی مانند یبوست مفید هستند.
میوه خشک خوب
عملا نمیتوان به طور کامل مشخص کرد که چه میوه خشک شدهای خوب است. این که میانوعدههای خود را از چه میوه خشک شدهای استفاده شود به مزاج بدن و همچنین خواصی که بدن به آنها نیاز دارد برمیگردد. در ادامه به چندین ویژگی متفاوت در میوههای خشک اشاره شده که میتوان با در نظر گرفتن آنها در هنگام خرید، میوه خشک شده بهتری را انتخاب کرد.
خشک و یا نیمه خشک بودن میوهها
میوهها را میتوان به حالتهای نیم خشک و یا کاملا خشک استفاده کرد. تفاوت این دو در این است که میوههای نیمه خشک مدت زمان کمتری قابل نگهداری هستند و در نتیجه باید در جای سرد و خشک (مانند فریزر) باشند؛ اما میوههای کاملا خشک را میتوان در هر مکانی و در مدت زمانی طولانیتر نگهداری کرد.
با این حال خریداران میوههای نیم خشک، بیشتر به منظور پذیرایی از مهمانان خود به دلیل ظاهر بهتر این نوع میوه خشکها، آنها را خریداری میکنند. توصیه میشود که در صورت خریداری میوههای نیمه خشک آنها را قبل از موعد مصرف خود خریداری و بدون نگهداری در فریزر مصرف کرد.
طریقه خشک کردن میوه
میوهها را میتوان به روشهای مختلف خشک کرد اما خواص میوه خشک شده نهایی در هر روش متفاوت است. به عنوان مثال میوههایی که به صورت طبیعی و در زیر نور خورشید خشک شدهاند عموما از خواص بیشتری برخوردار هستند و برای افرادی که کمبود ویتامین D دارند تجویز میشوند. از طرفی دیگر میوههای خشک شده به کمک دستگاههای خشک کن و یا با دیگر روشهای صنعتی از خواص کمتری برخوردار هستند.
نژاد میوه خشک شده
بعضی از میوههایی که قابل خشک کردن هستند، نژادهای مختلفی دارند. به عنوان مثال آلو نژادها رنگهای مختلفی دارد که تمامی آنها به صورت خشک شده قابل استفاده هستند؛ شاید به نظر این موضوع از اهمیت کمی برخوردار باشد اما به جرات میتوان گفت که خواص بعضی از انواع آلو و همچنین دیگر میوهها با هم متفاوت هستند. توصیه میشود که حتما قبل از خرید میوه خشک از فروشنده پرسید که میوه خشک شده مورد نظر دقیقا از چه نژادی است تا بتوان بهترین میوه خشک را خریداری کرد.
از دیگر ویژگیهایی که در میوههای خشک شده متفاوت است میتوان به داشتن یا نداشتن پوست به هنگام خشک شدن، بهداشتی بودن فرایند خشک کردن، جزئیات فرایند خشک کردن (در صورت خشک شدن صنعتی) و … اشاره کرد که در کیفیت میوه خشک شده نهایی موثر هستند.
خرید میوه خشک خوب
علاوه بر تمامی موارد گفته شده و ویژگیهای موثری که خواص میوه خشک شده نهایی را مشخص میکردند عوامل دیگری نیز در داشتن یک خرید خوب مهم هستند. به عنوان مثال تایید آجیلها و میوههای خشک یک فروشگاه توسط وزارت بهداشت، میتواند خیال ما را از بابت سالم و بهداشتی بودن خرید راحت کند.
میوههای خشک به دلیل داشتن مرطوبیت بیشتر نسبت به دیگر آجیلها، پتانسیل بیشتری برای فاسد شدن و یا خرابی دارند؛ لذا بایستی در هنگام خرید آنها دقت بیشتری داشت. با خرید از فروشگاههای معتبر مانند آجیل و خشکبار برادران حسینی، میتوان دست بازتری برای خرید میوه خشک شده مد نظر داشت. علاوه بر این میتوان مطمئن بود که تمام آجیلها و خشکباری که خریداری میشود کاملا تازه هستند. پایینترین قیمت ممکن، مرغوبیت اجناس، بهداشتی بودن اجناس و استفاده نکردن از مواد افزودنی دیگر مانند شکر به میوههای خشک و بسیاری موارد دیگر از مزیتهای خرید از فروشگاههای آجیل و خشکبار معتبر است.
در پایان باید در نظر داشت که میوههای خشک دارای میزان کالری بیشتری به نسبت میوههای تازه هستند و چون حجم کمتری هم دارند خوردن آنها راحت است؛ لذا باید مانند دیگر مواد غذایی در خوردن آنها تعادل رعایت شود. در صورتی که فردی در رژیم لاغری است و میخواهد وزنش افزایش پیدا نکند لازم است میزان مصرف میوههای خشک را بسیار کم کند.