آهن نقش مهمی را در بدن ایفا می کند. همیشه زمانی که شما در انواع رژیم های غذایی جستجو می کنید، نقش آهن را می بینید و همچنین تمام پزشک ها آهن را برای بدن تجویز می کنند. البته این آهن کمبود و افزایشی برای خود دارد. اگر در بدن آهن کمی وجود داشته باشد شخص دچار کم خونی می شود که این خود بسیار خطرناک است. آهن می تواند سلول های قرمز زیادی در بدن تولید کند و همچنین در اکسیژن رسانی به سلول هم نقش مفیدی دارد. اما وجود زیاد آهن در بدن می تواند خطرات بسیاری داشته باشد. حاصل انباشته شدن آهن در بدن به وجود آمدن بیماری هموکروماتوز است و همچنین به بافت های بدن آسیب های زیادی می رساند. در ادامه این مقاله ار بخش بیماری های دکتر سلام به توضیح کامل درباره بیماری هموکروماتوز پرداخته و با آن آشنا می شویم.
علل مختلف هموکروماتوز در بدن
افزایش بیش از حد آهن در بدن و شکل گیری هموکروماتوز می تواند دلایل زیادی داشته باشد. یکی از این علت ها، اضافه باری به دلیل روده است. زمانی که روده بخواهد بیش از حد مورد نیاز آهن در بدن جذب کند یک اضافه بار اولیه در بدن شکل می گیرد که می تواند شروع کننده بیماری هموکروماتوز باشد. البته در حالت عادی چنین چیزی رخ نمی دهد و در بیشتر مواقع این افزایش آهن را باید مدیون دلایل و بیماری های ارثی بود.
در کنار اضافه بار آهن اولیه، یک اضافه بار آهن ثانویه هم وجود دارد. زمانی که آهن در بدن رشد زیادی پیدا می کند، گلبول های قرمز به ترتیب نابود می شوند و با نابودی آنها آهن در بدن بیشتر می شود. اضافه بار ثانویه هم می تواند در اثر مشکلات ارثی برای شخص به وجود بیاید و هم وابسته به بیماری های دیگری هم است. تالاسمی ماژور و کم خونی برخی از به وجود آورنده های اضافه بار آهن ثانویه و بیماری هموکروماتوز هستند.
بیشتر بخوانید: از پیشگیری تا علائم و درمان بیماری تالاسمی
انواع بیماری هموکروماتوز در بدن
بسیاری از افراد فکر می کنند برای این بیماری تنها هموکروماتوز ارثی وجود دارد و نوع دیگری از آن نیست. چنین تصوری اشتباه است و باید دانست این بیماری سه حالت دیگر هم برای خود دارد که می تواند در سنین مختلف در فرد شکل بگیرد.
در بخش زیر شما با این حالت های مختلف آشنا خواهید شد:
بیماری هموکروماتوز نوجوانی
تمام مشکلاتی که در هموکروماتوز در افراد بزرگسال رخ می دهد نیز در هموکروماتوز نوجوانی هم وجود دارد و می تواند برای افرادی که بین پانزده الی سی سال سن دارند چنین چیزی اتفاق بیفتد. زمانی که شخص دچار هموکروماتوز نوجوانی می شود به این معنی است که آهن بدن او در سن های کم شکل گرفته است و در چنین سنی علائم لازمه خودش را مطرح کرده است.
جهش هایی که در ژن رخ می دهد باعث وجود چنین چیزی در بدن نوجوان می شود و سرچشمه شکل گیری هموکروماتوز نوجوانی است. ژن های هموجولین و هپسیدین شروع کننده این بیماری هستند زیرا جهش ها در این ژن ها شکل می گیرد.
بیماری هموکروماتوز کودک
برخی از کودک ها در همان زمان جنین کبد های شان دچار مشکل می شود. بسیاری از این مشکلات کبدی مربوط به آهن است. چیزی که باعث مشکل کبد می شود، شکل گیری سریع آهن در کبد ها است. زمانی که آهن با سرعت زیادی در کبد های یک جنین شکل می گیرد علاوه بر مشکلات زیادی که برای کودک به وجود می آورد بلکه باعث ایجاد هموکروماتوز کودک هم می شود.
این بیماری به دلایل ارثی و مراقبت های لازمه نیست و خود سیستم ایمنی بدن چنین کاری را انجام می دهد. در واقع زمانی که سیستم ایمنی بدن به خون خود بدن آسیب وارد می کند، بیماری هموکروماتوز کودک در نوزاد شکل می گیرد.
بیماری هموکروماتوز ثانویه
بیماری هموکروماتوز ثانوی هیچ ارتباطی با مسائل ارثی ندارد و تنها در اثر تشکیل آهن زیاد در بدن ایجاد می شود. درمان این بیماری کمی آسان تر از بیماری های قبلی است زیرا دیگر به مسائل ژن بدن مربوط نیست و می توان مشکل را به راحتی شناخت. البته علاوه بر آهن، مشکلات کبدی مختلف نیز خود می توانند باعث ایجاد این بیماری در بدن شوند که همگی آنها نیاز به بررسی های مختلف و آزمایش های پزشک دارند. هموکروماتوز ثانویه آهن زیادی در بدن تولید می کند و این آهن ها به بافت های مختلفی در بدن آسیب وارد می کنند.
افرادی که در معرض بیماری هموکروماتوز هستند
بخش جالب این بیماری، وجود بیشتر آن در سفیدپوست ها است. طبق مشاهداتی که صورت گرفته است، سفیدپوست ها بسیار بیشتر از سیاه پوست ها دچار بیماری هموکروماتوز می شوند. به طوری که از بین هر سیصد نفر سفید پوست یکی از آنها دچار این بیماری می شود اما در سیاه پوست ها این رقم تغییر می کند و به یک در هشتصد یا هزار می رسد که عملا خطر بیشتری برای سفید پوست ها محسوب می شود.
بخش جالب دیگر این بیماری وجود بیشتر آن در مردان هم نیز است. البته بیماری هموکروماتوز ارثی در مرد ها بیشتر وجود داشته است و نوع های دیگر آن در زنان بوده است. علت کم بودن بیماری هموکروماتوز در زنان این است که زنان هنگام بارداری و قاعدگی خود، مقداری آهن از دست می دهند که این باعث می شود آهن بدن آنها هیچوقت به حد زیادی نرسد. به همین دلیل هموکروماتوز در بدن زنان نمی تواند رشد زیادی داشته باشد. همچنین اگر مردی دچار هموکروماتوز شود از همان سن های پایین متوجه این بیماری و علائمی که دارد می شود.
نشانه های بیماری هموکروماتوز
به طور کل بسیاری از اشخاصی که دچار هموکروماتوز ارثی هستند بدون فهمیدن هیچگونه نشانه ای بیماری شان مشخص می شود. اما به طول کل نشانه های زیادی برای تشخیص هموکروماتوز وجود دارد که باید با آنها آشنا شوید. بخش تلخ این ماجرا این است که نشانه های این بیماری در ابتدا اصلا مشخص نیستند و سپس ب طور ناگهانی مشخص می شوند.
در بند های زیر می توانید با این نشانه ها آشنا شوید:
خستگی
خستگی و بی حالی اولین نشانه های هموکروماتوز است. زمانی که شخص احساس خستگی زیادی در خود کند و دلیلی هم برای آن نداشته باشد می توان احتمال داد که دچار هموکروماتوز شده است. البته خستگی بی دلیل در برخی مواقع طبیعی است. در این بخش منظور از خستگی، خستگی مداوم شخص به همراه درد های مفصلی است.
مشکلات جنسی و هموکروماتوز
مشکلات جنسی خود می توانند نشانه های وجود هموکروماتوز در بدن باشند. زمانی که مرد به طور کامل میل جنسی خود را از دست بدهد و ناتوانی های جنسی مختلف در خود داشته باشد، دچار هموکروماتوز شده است. در زن ها هم هموکروماتوز از طریق از بین رفتن عادت های ماهانه خود را نشان می دهد و این نشانه ها جزو نشانه های اولیه این بیماری است.
کاهش وزن
یکی از نشانه های دیگر شخصی که دچار هموکروماتوز شده است، کاهش وزن ناگهانی است. ممکن است شما در یک بازه ای زندگی تان دچار کاهش وزنی شوید که دلیل خاصی ندارد و در کنار آن ادرار شما به طرز شدیدی افزایش پیدا کند. این دو در کنار هم می توانند نشانه هایی از وجود هموکروماتوز در بدن باشند که جزو نشانه های اولیه هستند.
نارسایی های مختلف
بیماری هموکروماتوز می تواند نارسایی های مختلفی در بدن ایجاد کند که این نارسایی ها بخشی از نشانه های وجود همین بیماری هستند. نارسایی قلبی، نارسایی کبدی و … نیز برخی از نشانه های وجود هموکروماتوز هستند که در کنار آنها دیابت هم می تواند وجود داشته باشد. ترکیب این بیماری ها می تواند انسان را به سرجشمه اصلی شان یعنی هموکروماتوز برساند.
درد های مختلف
گاهی وقت ها انسان بدون اینکه دچار ضربه ای شود یا ورزش خاصی انجام دهد، درد های شکمی و مفصلی عجیبی در بدن خود تجربه می کند. وجود دائمی این درد ها در بدن می توانند نشانه های وجود هموکروماتوز باشند که باید تحت نظر یک پزشک چنین درد هایی بررسی شوند. البته وجود این درد ها نسبت به دیگر نشانه ها کمتر است یا به طرز خفیفی رخ می دهد.
نشانه های دیگر هموکروماتوز
نشانه های دیگری هم برای بیماری هموکروماتوز وجود دارد که البته خیلی کم در بدن رخ می دهند اما نمی توان از آنها گذشت کرد. مشکلات هیپوفیز و تیروئید برخی از نشانه های هموکروماتوز هستند و در کنار آن شخص دچار مشکلات هورمون های جنسی خود می شود. البته وجود یکی از این نشانه ها به تنهایی را نمی توان به هموکروماتوز ربط داد اما اگر چندین نشانه از همین بحث یا وجود یکی از این نشانه ها در کنار نشانه های دیگری مانند خستگی در بدن وجود داشته باشد احتمال رخ دادن هموکروماتوز افزایش پیدا می کند.
بیماری های مرتبط با هموکروماتوز
بیماری هموکروماتوز خود به وسیله آهن ایجاد می شود و آهن نیز با بخش های زیادی در بدن در ارتباط است. همین ارتباط باعث می شود که با وجود هموکروماتوز در بدن، بیماری های دیگری هم در بدن شکل بگیرند یا احتمال رخ دادن آنها زیاد شود. بیماری های مختلف کبدی یکی از اولین بیماری هایی است که توسط هموکروماتوز در بدن به وجود می آید.
آهن در کبد جمع می شود و محل شکل گیری آن در کبد است. زمانی که آهن از حد خود بالا تر می رود و بیماری هموکروماتوز شروع می شود، کبد هم در کنار آن زخم های مختلفی می بیند و خود نیز دچار بیماری سیروز می شود. اگر در کنار بیماری هموکروماتوز نشانه هایی مانند شکم درد، زردی، ورم مچ و چنین نشانه هایی در بدن خود احساس کردید، بدانید که کبد تان دچار بیماری شده است. زمانی که این بیماری درمان نشود فرد دچار خونریزی داخلی و کما هم می شود.
بیماری های قلبی، بخشی دیگر از بیماری هایی هستند که در اثر هموکروماتوز در بدن به وجود می آید. افزایش و انباشته شدن آهن در بدن می تواند به قلب هم صدمه های زیادی وارد کند و بیماری های مختلفی در آن ایجاد کند. نارسایی قبلی اولین بیماری قلبی توسط هموکروماتوز است. نشانه های نارسایی قلبی نیز خستگی و تنگی نفس هستند و در برخی موارد کمبود انرژی هم می تواند بخشی از نشانه های نارسایی قلبی باشد.
بیماری بعدی دیگری که در اثر هموکروماتوز در بدن شکل می گیرد نیز ریتم غیر طبیعی قلب است که خود می تواند مشکلات زیادی در بدن مخصوصا در نفس کشیدن و دویدن ایجاد کند. پانکراس و بیماری های مربوط به آن هم نیز می تواند ارتباط زیادی به هموکروماتوز داشته باشد. دیابت اولین نشانه از بیماری پانکراس و هموکروماتوز است.
نصف افرادی که دچار هموکروماتوز شده اند نیز دچار دیابت هم می شوند که این خود خطرات زیادی را به همراه دارد. دلیل شکل گیری دیابت در بدن، وجود آهن زیاد در پانکراس است. زمانی که آهن به شکل زیادی در پانکراس وجود داشته باشد به سلول هایی که انسولین بدن را تامین می کنند آسیب وارد می کند و در اثر آن دیابت شکل می گیرد. به همین دلیل دیابت را می توان به راحتی به بیماری هموکروماتوز ارتباط داد.
بیشتر بخوانید: همه نشانه های بیماری سیروز کبدی
تشخیص بیماری هموکروماتوز در افراد
تشخیص هموکروماتوز در بدن کار دشواری است. زیرا این بیماری هیچگونه نشانه خاصی از خود انتشار نمی دهد. درد و خستگی هم که جزو نشانه های اولیه این بیماری هستند نیز می توانند در بسیاری موارد دیگر هم وجود داشته باشند به همین دلیل نمی توان فورا هموکروماتوز جزو احتمالات اول برای فرد قرار داد. اگر شخص تست های خونی خاصی انجام دهد یا تست های مرتبط با ژنتیک را در خود انجام دهد، در آن صورت می توان به وجود هموکروماتوز در فرد پی برد که باید بررسی های دقیق تر انجام شود.
آزمایش های خونی
زمانی که به پزشک برای آزمایش مربوط به آهن بدن مراجعه می کنید، او دو آزمایش خونی مختلف برای شما تجویز می کند که مربوط به میزان آهن در بدن است و شما باید یکی از آنها را انجام بدهید. اولین تست خونی، اشباع ترانسفرین سرم نام دارد. در این تست پزشک بررسی می کند که آهن متصل به پروتئین شما چقدر است و چه کاری را انجام می دهد. این نوع آهن مستقیما با خون در ارتباط است. اگر اشباع این آهن در خون بیش از چهل و پنج درصد باشد احتمال وجود هموکروماتوز در شما خواهد بود.
نام تست بعدی فریتین سرم است. در این تست پزشک دیگر کاری با خون شما ندارد و به کبد شما دسترسی پیدا می کند. سپس پزشک بررسی می کند که چه مقدار آهن در کبد شما وجود دارد و بعد از آن بررسی می کند که این میزان به انباشته شدن و اشباع رسیده است یا در حالت عادی خود قرار دارد.
حال اگر میزان ترانسفرین غیر طبیعی باشد پزشک مجددا فریتین سرم شما را بررسی می کند تا به نتایج دقیقی دست پیدا کند. یکی از مشکلات آزمایشات خونی این است که همیشه عوامل دیگری در این میان وجود دارند که می توانند میزان ترانسفرین بدن شما را افزایش دهند. همین باعث می شود که نتوان به نتایج کاملی رسید و در بیشتری موارد میزانی که برای شما اعلام می شود بالا تر از سطح عادی است.
به همین دلیل پزشک قبل از انجام آزمایش به شما می گوید که چیزی میل نکنید تا ناشتا باشید و این آزمایشات بار ها بر روی شما انجام می شوند تا بلخره بتوان به یک نتیجه دقیق دست پیدا کرد. حال اگر پزشک به وسیله یکی از این آزمایش ها تایید کند که شما دچار هموکروماتوز شده اید، یک آزمایش ژنتیک برای شما تجویز می کند که باید آن را هم انجام دهید تا نوع و میزان هموکروماتوز مشخص شود. معمولا در بیشتر افرادی که به این مرحله می رسند جهش های ژنتیکی وجود دارد.
دیگر تست ها برای تشخیص
تست های دیگری هم برای مشخص شدن بیماری هموکروماتوز وجود دارد که پزشک می تواند انها را بر روی شما انجام دهد. البته این نوع آزمایش ها زمانی صورت می گیرد که پزشک نتواند از طریق تست های خونی به نتیجه مناسبی دست پیدا کند. اولین تستی که پزشک بر روی شما انجام می دهد، تست کبد است که می خواهد عملکرد آن را بررسی کند.
در این تست پزشک می تواند آسیب هایی که به کبد وارد شده است را مشاهده کند و بعد از شناسایی آنها می تواند نتیجه گیری کند که شخص دچار هموکروماتوز شده است یا تنها همان مشکل کبدی خودش است. تست دیگر نیز ام آر آی است که همگی با آن آشنا هستند در تست ام آر آی جواب به صورت کوتاه و ساده به شما خواهد رسید.
این تست مشخص می کند که چه میزان آهن اضافه در بدن شما وجود دارد و از طریق این جواب می توان به وجود هموکروماتوز دست پیدا کرد. دلیل اینکه این تست خود کم صورت می گیرد خطرات خود ام آر آی است وگرنه ساده تر از تست های دیگر است. تست بعدی که پزشک از آن استفاده می کند، تست جهش های ژنتیکی است.
زمانی که پزشک متوجه شود آهن خون شما بالا است، پیشنهاد می دهد که تست دی ان ای را انجام دهید تا بتواند به جهش های ژنتیکی شما دست پیدا کند. اگر خودتان بخواهید این کار را انجام دهید باید قبل از آن با یک مشاور ژنتیک صحبت کنید تا مشخص کند که شما به چه نوع آزمایش و جوابی نیاز دارید. گاهی به جهش هایی دست پیدا خواهید کرد که ارتباطی با بیمای هموکروماتوز ندارد.
نمونه برداری از کبد هم خود می تواند یک تست دیگر برای رسیدن به هموکروماتوز باشد. این نمونه برداری خیلی کم صورت می گیرد و تنها در موارد خاص انجام می شود. پزشک به وسیله یک سوزن نازک یک بافت کوچک از کبد تان را جدا می کند و آن را در یک آزمایشگاه بررسی می کند. از طریق آن بافت می توان فهمید که چه میزان آهن و آسیب دیدگی در بافت شما وجود دارد و درمان برای شما ساده تر می شود. البته این روش خود عوارضی به همراه دارد که خونریزی و کبودی بخشی از این عوارض است.
مراجعه به پزشک برای درمان هموکروماتوز
طبیعی است که هر فردی با داشتن علائم هموکروماتوز بخواهد به پزشک مراجعه کند. حال پزشک در ابتدا او را بررسی می کند و وضعیت دستگاه های درونی او را می سنجد. بسته به تشخیص خود پزشک فرد باید به متخصص های زیادی مانند متخصص گوارش مراجعه کند تا آزمایش ها و تست های بیشتری گرفته شود. حال فرد در چنین شرایطی باید آمادگی های خاصی داشته باشد که در بخش زیر بیان شده اند.
شرایط و محدودیت های خاص
پزشک برای شما شرایط و محدودیت های خاصی مطرح می کند که شما باید آمادگی رو به رو شدن با آنها را داشته باشید. پزشک برای آزمایش ها و تست های خود نیاز به حالتی از بدن شما دارد که خود از قبل بیان کرده است. مثلا ممکن است پزشک به شما بگوید که در روز قبل از مراجعه دوم غذایی مصرف نکنید یا یک داروی مشخص شده را میل کنید. شما باید این محدودیت ها را به خوبی بدانید و آنها را رعایت کنید تا پزشک تان بتواند آزمایش های خود را به راحتی بر روی شما انجام دهد.
نشانه های وجود هموکروماتوز
همیشه نشانه هایی در شما وجود دارد که برخی از آنها به دلیل وجود هموکروماتوز هستند و برخی دیگر ارتباطی با این بیماری ندارند. شما نمی توانید تشخیص دهید که کدام نشانه به هموکروماتوز مرتبط است. به همین دلیل باید در جایی این علائم و نشانه های بدن تان را یادداشت کنید و زمان مراجعه به پزشک این نشانه ها را به تحویل دهید تا فرایند ساده تری در درمان شما داشته باشد.
خانواده
از آنجا که بیماری هموکروماتوز می تواند ارثی باشد، نیاز پیدا خواهید کرد که از خانواده خود سوال های متفاوتی بپرسید. به همین دلیل باید آمادگی داشته باشید که این مسئله را برای آنها مطرح کنید و همچنین سوال هایی که قرار است به آنها بگویید را از قبل آماده کنید. این سوال ها باید مربوط به بیماری های کبد باشند. همچنین اگر در روز های اخیر زندگی خود دچار یک شوک یا استرس خاصی شده اید باید آن را یادداشت کنید تا پزشک بتواند آن را به طور کامل بررسی کند.
داروها و مکمل ها
تمام داروها و مکمل ها می توانند بر روی بیماری هموکروماتوز یا بیماری های دیگر تاثیرات خاصی داشته باشند. به همین دلیل شما باید تمام داروهایی که این اواخر مصرف کرده اید را یادداشت کنید. پزشک می تواند تمام آنها را بررسی کند و تاثیر هرکدام شان را بر روی هموکروماتوز برای شما توضیح دهد. همچنین پزشک می تواند بفهمد که کدام دارو برای این بیماری مضر است تا شما بدانید که کدام ها را نباید دیگر مصرف کنید.
رژیم غذایی و هموکروماتوز
رژیم غذایی شما می تواند بر روی بیماری شما تاثیر زیادی داشته باشد. برخی از غذا ها می توانند در بهبود بیماری هموکروماتوز به شما کمک کنند و برخی دیگر مانند یک سم هستند که هیچ مزیتی برای درمان شما ندارند. به همین دلیل باید رژیم غذایی خود را در ابتدا برای پزشک تان مشخص کنید و سپس سعی کنید آن را به حد نرمالی کنترل کنید تا بیشتر از این به بدن تان صدمه ای وارد نشود.
همیشه یک همراه به دنبال خود داشته باشید
پزشک همیشه سعی می کند تمام مشکلات را به طور کامل برای شما بیان کند. همین باعث می شود که شما بعد از مراجعه بخش هایی از صحبت پزشک تان را به یاد نداشته باشید و دچار ابهام شوید. وجود یک همراه می تواند به شما کمک زیادی کند زیرا او هم به حرف های پزشک گوش داده و می داند که چه چیز هایی گفته است. حال اگر شما چیزی را به یاد نداشته باشید او ممکن است آن کلمات را به خاطر داشته باشد. پس سعی کنید همیشه یک همراه به دنبال خود داشته باشید.
سخن های پزشک تان را یادداشت کنید
گاهی به هر دلیلی نمی توانید شخصی را به همراه خود بیاورید و نیاز دارید که صحبت های پزشک را هم به خوبی بدانید. در چنین شرایطی باید صحبت های پزشک تان را یادداشت کنید یا اگر خود پزشک رضایت داد صدای او را در تلفن خود دخیره کنید تا هر موقع که نیاز است بتوانید به آن منبع مراجعه کنید. حال بعد از آمادگی باید برای خود سوال هایی مطرح کنید که نیاز است جواب آن ها را از پزشک تان بخواهید.
این سوال ها در بخش زیر بیان شده اند:
- چه علتی برای وجود نشانه های من وجود دارد ؟
- برای بهبود بیماری خود چه روندی را باید طی کنم و چه تست هایی نیاز است؟
- بهبود من به طور کامل صورت می گیرد یا موقتی است ؟
- راه های درمان هموکروماتوز چه چیز هایی هستند و داروهایی که باید خریداری کنم چه کاربردی دارند ؟
- آیا می توانم هموکروماتوز را به طور خودکار کنترل کنم ؟
- از چه چیز هایی در طول درمان باید دوری کنم ؟
- منابع مورد نیاز من برای مطالعه چه چیز هایی هستند؟
حال در مرحله آخر هم پزشک یک سری سوال ها از شما خواهد کرد که پاسخ به این سوال ها به درمان شما کمک می کند.
پس شما باید برای پاسخگویی به سوال های زیر آماده شوید :
- نشانه های بیماری شما چه مدت است که وجود دارد ؟
- نشانه های بیماری شما به طور پیوسته رخ می دهند؟
- شدت دردی که شما دریافت می کنید چه میزان است؟
- چه چیزی باعث می شود که درد شما بیشتر شود؟
- در خانواده شما شخصی به بیماری هموکروماتوز دچار بوده است؟
- مصرف آهن و ویتامین سی شما چقدر بوده است ؟
- آیا در گذشته تان تا به حال خون دریافت کرده اید؟
بیشتر بخوانید: آهن را در این مواد غذایی بیابید
راه درمان بیماری هموکروماتوز
بهترین راه درمان برای هموکروماتوز همان گرفتن خون فرد است. آهن معمولا بعد از کبد در خون قرار می گیرد و با خون گیری از فرد می توان مقدار آهن را در بدن او کمتر کرد. به همین خون گیری بهترین و ساده ترین روشی است که می توان آن را دنبال کرد. علاوه بر این روش خون گیری یک طرفه نیست و زمانی که خون از بدن فرد خارج می شود، می توان آن خون را در افراد نیازمند یا کسانی که کمبود آهن دارند استفاده کرد. میزان خونی که از شما گرفته می شود بستگی به خودتان دارد. گاهی شخص نیاز دارد که به مدت یکسال این کار را مدام انجام دهد.
برای استفاده از روش خونگیری، شما در دو مرحله قرار خواهید داشت. در مرحله اول شما تحت درمان اولیه پزشک قرار دارید. در چنین مرحله ای پزشک هر روز یک یا دو بار از شما خون دریافت می کند. میزان این خون حدود پانصد میلی لیتر خواهد بود و به وسیله سرنگ از بدن شما خارج می شود. این کار در همان مطب پزشک صورت می گیرد و تا زمانی که وضعیت شما نرمال شود ادامه پیدا می کند.
در مرحله دوم که یک نوع درمان نگه دارنده است روند خون گیری دیر تر انجام می شود. یعنی دیگر شما هر دو ماه یا چهار ماه به سراغ خونگیری خواهید رفت. البته چنین چیزی بستگی به خودتان دارد. اگر به طور کامل خودتان بتوانید آهن بدن تان را کنترل کنید دیگر نیازی به خونگیری نخواهید داشت اما اگر آهن بدن شما مجددا زیاد شود یک برنامه ماهانه برای خونگیری در لیست خود خواهید داشت.
راه های خانگی دیگری هم وجود دارد که شما می توانید به صورت جدا یا در کنار درمان خود این روش ها را هم انجام دهید تا آهن شما کنترل شود. در اولین روش باید از مکمل ها و ویتامین هایی که در آن آهن وجود دارد دوری کنید و دیگر آنها را مصرف نکنید. بعد از آن نیاز دارید که ویتامین سی را از خود دور نگه دارید. ویتامین سی یکی از عواملی است که آهن را در بدن جذب می کند و برای شما کاملا مضر است.
همچنین باید بدانید که الکل هم برای شما مضر است. الکل می تواند به کبد شما اسیب وارد کند و این مستقیما با هموکروماتوز ارتباط دارد. به همین دلیل بهتر است که از الکل دوری کنید و همچنین ماهی خام و صدف هم میل نکنید. در رژیم غذایی خود ماهی خام و صدف را جای ندهید زیرا چنین وعده هایی برای شما نامناسب هستند.
با چنین روش هایی به راحتی می توانید میزان آهن بدن خودتان را کنترل کنید تا هموکروماتوز بهبود پیدا کند و درمان تان کامل شود. البته روش ها و راه حل های دیگری هم وجود دارد که خودتان باید آنها را دنبال کنید یا از پزشک تان بخواهید که آنها را بیان کند. برای درمان کامل باید صبور باشید و عصبانیتی به خرج ندهید. صبور بودن و کنترل خشم به بهبود شما کمک می کند.