زخم بستر از جمله عوارض جدی هستند که در بیش از 80 درصد از بیماران فلج یا آسیب دیده، افراد مسن و افرادی که زندگی گیاهی دارند، رخ می دهد. این بیماری آسیب های جسمی و روحی زیادی را به بیمار وارد می کند. علاوه بر این، بستگان بیمار و اطرافیان وی نیز تحت تاثیر قرار می گیرند. زیرا درمان این بیماری بسیار دشوار و گران قیمت است. در این مطلب به برخی از درمان های خانگی زخم بستر اشاره شده است. ادامه این مطلب ار بخش مقالات پزشکی دکتر سلام را دنبال کنید تا درمورد روشهای ترمیمی و دارویی زخم های دیابتی و زخم بستر اطلاعاتی کسب کنید.
زخم بستر یا زخم ناشی از فشار چیست؟
پوست بزرگترین سیستم اندام بدن است و برای محافظت از بافت زیر جلدی در برابر هوا، آب، مواد خارجی و باکتری ها بسیار سخت و بادوام است. پوست بدن ارگانی است که در برابر صدمه بسیار حساس بوده و توانایی درمانی ویژه ای دارد. با این حال، حتی با وجود خاصیت ارتجاعی، پوست نمی تواند در برابر فشار بیش از حد، کشش یا ساییدگی مقاومت کند.
فشار مداوم بر روی پوست رگ های خونی را سفت می کند. این رگ ها وظیفه تامین مواد مغذی و اکسیژن رسانی به پوست را بر عهده دارند. زمانی که پوست دچار کم خونی طولانی مدت شود، بافت می میرد و باعث ایجاد زخم بستر می شود. به طور ویژه، این یکی از عوارض عمده یک فرد مبتلا به فلج است.
به عنوان مثال، کارشناسان تخمین زده اند که تقریباً یک سوم از بیماران مبتلا به آسیب نخاعی، در روزهای اولیه پس از آسیب دچار زخم بستر می شوند و سایر آنها به مرور به این مشکل دچار می شوند. شما می توانید از بروز انواع زخم ها جلوگیری کنید. اما حتی ممکن است در بیمارانی که به خوبی از آنها مراقبت می شود و توسط تجهیزات مناسب پشتیبانی می شوند نیز این زخم ها ایجاد شوند. برای بهبودی این زخم ها، بیمار به زمان، هزینه و مراقبت کافی احتیاج دارد.
علل متداول و رایج زخم بستر چیست؟
ایجاد فشار بیش از حد و بروز زخم بستر
زخم فشاری اصطلاحی برای صدمه به ناحیه ای از پوست است که در معرض فشار بیش از حد قرار دارد. در واقع این زخم ها یک ضایعه پوستی هستند که بافت زیر پوست را درگیر می کنند. آسیب پوستی به دلیل فشار، معمولاً از ناحیه ای از بدن شروع می شود که استخوان ها نزدیک به سطح پوست قرار دارد. این استخوان ها از درون بدن نیرویی را بر روی پوست اعمال می کنند. اگر قسمت بیرونی نیز یک سطح سخت باشد، رگ های خونی پوست سفت می شوند.
از آنجا که سیستم گردش خون نیز با فلج شدن کاهش می یابد، اکسیژن کمتری به پوست منتقل شده و منجر به کاهش قدرت آن می شود. بدن با ارسال خون بیشتر به آن ناحیه سعی در جبران آن دارد. این جبران باعث فشردگی پوست و فشار بیشتر بر رگ های خونی و آسیب بیشتر به سلامت پوست می شود و در نتیجه زخم بستر ایجاد می شود.
از دست دادن مقادیر فراوان کلاژن
فلج تنها بخشی از داستان است. فلج مربوط به تروما یا آسیب شناسی است که فراهمی زیستی قابل دسترس را تحت تاثیر قرار می دهد. به عنوان مثال، اگر پوست مقدار زیادی کلاژن را از دست بدهد که وظیفه آن اطمینان از خاصیت ارتجاعی پوست است، پوست ضعیف تر شده و خاصیت ارتجاعی آن کاهش می یابد. روند پیری همچنین خطر زخم های فشاری را افزایش می دهد. اغلب افراد مسن نسبت به سایر افراد در معرض خطر بیشتری برای این بیماری قرار دارند.
عدم استفاده از عضلات و زخم بستر
عدم استفاده از ماهیچه های اطراف برخی از استخوان های بدن مانند باسن، پاشنه پا، آرنج و کشاله ران، منجر به آتروفی عضلات می شود و خطر زخم های فشاری را افزایش می دهد.
نیروی ناشی از سایش یا تغییر مکان
حرکاتی که بافت پوست را روی یک سطح می کشانند مانند لغزش بر روی تخت یا صندلی، می تواند باعث کشش یا خم شدن رگ های خونی شوند. در نتیجه این موجب ایجاد زخم بستر یا زخم های فشاری می شود. هنگام کشیده شدن بر روی یک سطح صاف، پوست ممکن است خراشیده شود. برخورد شدید می تواند پوست را آزار دهد. اما شما نمی توانید نتیجه آن را فوراً ببینید. لباس و یا برخورد با اشیا سخت همچنین می توانند باعث ایجاد صدمه شوند و زخم های فشاری ایجاد کنند.
رطوبت بیش از حد
رطوبت بیش از حد عامل دیگری برای خطر ابتلا به زخم های فشاری است. این حالت معمولاً در افرادی رخ می دهد که تعرق شدیدی دارند و یا توانایی تحمل ادرار و مدفوع را ندارند.
تغذیه ضعیف و زخم بستر
تغذیه ضعیف نه تنها یک تهدید جدی برای سلامت عمومی فرد است، بلکه باعث می شود که خطر ابتلا به زخم بستر در فرد مبتلا به فلج افزایش یابد. بدن به مواد مغذی بیشتری مانند پروتئین و ویتامین ها نیاز دارد تا بتواند پوست را سالم نگه دارد و هرگونه آسیب را برطرف کرده و با هر گونه عفونت مبارزه کند. بدنی که مواد مغذی کافی نداشته باشد، توانایی محدودی در برابر عوارضی مانند زخم بستر دارد.
مشکلات وزن
افراد دارای اضافه وزن در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به زخم بستر قرار دارند. در افراد مبتلا به اضافه وزن، وزن اضافی فشار بیشتری به مناطق آسیب پذیر وارد می کند.
سایر عوامل زخم بستر
فاکتورهای دیگری که خطر ابتلا به این مشکل را افزایش می دهند، عبارتند از: عدم سلامت، کم آبی، بهداشت نامناسب، سیگار کشیدن، کم خونی و بیماری های مزمن مانند دیابت.
بیشتر بخوانید: کم خونی – علل، علائم و درمان
علائم و نشانه های زخم بستر
بسته به اندازه، عمق و شدت آسیب دیدگی لایه های بافت پوست، زخم بستر به چهار مرحله تقسیم می شوند.
این مراحل شامل موارد زیر هستند:
مرحله اول
بیشتر زخم بستر همیشه از پوستی مایل به قرمز شروع می شوند. ممکن است بیماران روی پوست قرمز احساس سختی و یا داغی کنند. در این مرحله روند تغییر ساختاری بافت قابل رفع است. در صورت عدم وجود فشار بر روی پوست، پوست به حالت عادی باز خواهد گشت.
مرحله دوم
در این مرحله زخم بستر باعث ایجاد برآمدگی می شود. این بدان معنی است که بافت زیر پوست شروع به مردن می کند. اگر فشار ایجاد شده بر روی پوست رفع نشده و مراقبت از منطقه آسیب دیده به موقع انجام نشود، زخم بستر می توانند به سرعت و در حد خطرناکی پیشرفت کنند.
مرحله سوم
در این مرحله سوراخ یا زخم در بافتی که مرده، ایجاد می شود. آسیب بافت به لایه زیرین پوست رخ داده و می تواند به استخوان حمله کند.
مرحله چهارم
این بدترین مرحله زخم بستر است. آسیب دیدگی به عضلات و استخوان ها حمله کرده است. مناطق آسیب دیده غالبا آبکی هستند.
عواملی که خطر ابتلا به زخم بستر را افزایش می دهند
برخی از عوامل خطرزای زخم بستر عبارتند از:
عدم تحرک و زخم بستر
افرادی که صدمه مزمن مانند فلج، جراحی یا کما دارند مستعد ابتلا به زخم بستر هستند. زیرا آنها معمولا توانایی حرکت ندارند.
پیری
زمانی که سن افراد بالاتر می رود، پوست آنها خشکتر، شکننده تر و نازک تر شده و خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهد و سلول های جدید پوست کندتر تولید می شوند. بنابراین این توضیح می دهد که چرا آنها در معرض خطر ابتلا به زخم بستر قرار دارند.
بی اختیاری روده
عفونت به دلیل وجود مدفوع می تواند خطرناک باشد و فرد را به سمت موارد شدید زخم بستر سوق می دهد.
سیگار کشیدن و زخم بستر
اگر به طور مرتب سیگار می کشید، پوست شما خشک می شود و این یکی از دلایل ایجاد زخم های فشاری است.
آسیب نخاعی
اگر شما از آسیب نخاعی رنج می برید، احتمالاً به زخم بستر دچار می شوید. زیرا توانایی تغییر موقعیت خود را ندارید. همچنین بیماری هایی مانند دیابت سرعت بهبودی را کاهش داده و خطرات ابتلا به زخم بستر را افزایش می دهند.
رژیم غذایی ضعیف و زخم بستر
کمبود کالری، مایعات، ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین در رژیم غذایی روزانه می تواند باعث شکسته شدن بافت ها شود. زمانی که شما متوجه علائمی از این بیماری شدید، باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. زیرا همانطور که اشاره شد این یک بیماری بسیار خطرناک و دشوار است. بنابراین تشخیص زودرس و درمان زودهنگام بسیار ضروری است. ممکن است برخی از بیماران به مدت چندین هفته در بیمارستان بستری شوند و یا به آنها توصیه شود که استراحت کنند. با شرایط پیچیده تر، بیمار ممکن است تحت عمل جراحی قرار گیرد.
داروهای خانگی برای کاهش زخم بستر یا زخم های فشاری
زخم ها را به طور کامل بشویید
در صورت مراقبت صحیح، شما می توانید بدون مداخله پزشک زخم ها را درمان کنید. باکتری ها، سلول ها را از بین می برند و منجر به زخم می شوند. این همچنین می تواند به نکروز منجر شود. بنابراین اولین قدم برای رفع زخم بستر شستشوی کامل زخم است.
برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید:
1- از گاز استریل برای پاک کردن زخم ها استفاده کنید تا چرک و مایعات بافت در زخم خارج شود. این مرحله بسیار مهم ضروری است. زیرا مایع و چرک بافت در روند بهبودی دخالت دارند.
2- برای تمیز کردن زخم ها بدون آسیب رساندن به آنها، به آرامی عمل کنید.
3- برای شستشوی زخم ها به طور کامل از محلول نمکی 9 دهم درصد استفاده کنید. لازم به ذکر است برای تمیز کردن زخم ها از محلول های ضد باکتریایی خودداری کنید. زیرا این محلول ها می توانند سلول های طبیعی دیگر را از بین ببرند.
4- سپس زخم ها را محکم کرده و از آنها محافظت کنید.
امروزه برای محافظت از زخم، میتوانید از پانسمان زخم بهره ببرید. پانسمان زخم با تکنولوژی غشای پلی استری قابل تجزیه زیستی از توانایی پیشگیری از آب و باکتریها برخوردار بوده و سرعت بهبود زخم را 3 تا 5 برابر افزایش میدهد. در هنگام استفاده از نوار معمولی، برداشتن آن از روی پوست می تواند دردناک باشد و همین امر موجب آسیب رساندن به زخم می شود. در هنگام استفاده از پانسمان زخم نیازی به حذف آن نیست زیرا می تواند خود را تجزیه کند.
برای بهبود گردش خون در ناحیه آسیب دیده ماساژ اطراف زخم را فراموش نکنید
این روش می تواند زمانی انجام شود که بیمار دارای زخم بستر مرحله 1 یا 2 باشد. در دو مرحله آخر زمانی که ضایعات عمیق شده و نکروز ایجاد شود، مداخله پزشکی و جراحی ضروری است. در این مراحل لازم است که بافت نکروتیک برداشته شود. این امر نیاز به بررسی های بیشتر توسط پزشک دارد.
پس از انجام این کار شما به بانداژ و محافظت از ناحیه آسیب دیده نیاز خواهید داشت. پانسمان زخم یک راه حل موثر برای محافظت از ناحیه آسیب دیده در برابر تهاجم باکتری ها و تسریع سرعت بهبودی است. برای درمان زخم بستر، باید ارزیابی دقیقی از مرحله زخم، اندازه و شرایط پوستی اطراف زخم انجام شود.
رژیم غذایی و زخم بستر
در میان داروهای خانگی درمان زخم بستر، رژیم غذایی یکی از موثرترین آنهاست. رژیم های غنی از ویتامین ها و مواد معدنی برای جلوگیری از بروز عوارض ناشی از زخم بستر بسیار مهم هستند. یک رژیم غذایی سالم باعث ایجاد سیستم های پوستی سالم می شود. سیستم های پوستی سالم نسبت به فشارهایی که روزانه بر آنها تاثیر می گذارند، مقاوم تر هستند.
در عین حال اگر از آسیب های پوستی رنج می برید، تهیه مواد مغذی خون به فرایند بهبودی سریع تر کمک می کند. پروتئین ها و اسیدهای آمینه برای اطمینان از سالم بودن پوست، ماهیچه ها و استخوان های بدن ضروری هستند. علاوه بر این، ویتامین هایی مانند ویتامین های C و E از عملکرد ترمیمی پوست پشتیبانی می کنند.
برخی از غذاهایی که روند بهبود زخم های فشاری یا زخم بستر را بهبود می بخشند، شامل موارد زیر هستند:
غذاهای دریایی
بهترین منبع پروتئین برای شما هستند. ماهی قزل آلا، ماهی تن، ماهی کاد و صدف از جمله غذاهای سالم هستند. آنها همچنین حاوی امگا 3 و 6 می باشند که برای پوست و موی شما مفید هستند.
گوشت
از خوردن گوشت مورد علاقه خود لذت ببرید. زیرا آنها حاوی پروتئین فراوان هستند. گوشت سفید بهتر از گوشت قرمز است. زیرا حاوی پروتئین بدون چربی می باشد. بر این اساس گوشت مرغ و بوقلمون گزینه های بسیار مناسبی هستند. زیرا چربی کمتری دارند.
گل کلم
گل کلم حاوی پروتئین فراوانی است و از لحاظ چربی در سطح پایینی قرار دارد. یک فنجان گل کلم سبز معادل 4 گرم پروتئین است. هر 100 گرم گل کلم حاوی حدود 89 میلی گرم ویتامین C است. گل کلم همچنین منبع غنی ویتامین E است. یک فنجان از این سبزی 4 درصد از ویتامین D مورد نیاز روزانه شما را فراهم می کند. بسته به اولویت های شما، گل کلم را می توان به روش های مختلفی تهیه کرد.
موز
موز میوه گرمسیری حاوی پروتئین فراوانی است. در هر 100 گرم موز 4 گرم پروتئین وجود دارد.
ذرت شیرین
هر 100 گرم ذرت شیرین حاوی 3 گرم پروتئین است. شما می توانید ذرت را به صورت آب پز یا بخارپز مصرف کنید و یا آن را به ماکارونی، سالاد و سوپ اضافه کنید.
اسفناج
یک فنجان اسفناج حاوی حدود 5 گرم پروتئین مورد نیاز بدن است. این سبزی همچنین منبع غنی ویتامین E است.
آووکادو
بر خلاف بسیاری از غذاهای پروتئینی، آووکادو به راحتی هضم می شود. آووکادو را می توان به غذاهای خوشمزه و مغذی اضافه کرد. آووکادو به عنوان یکی از انواع غذاهایی در نظر گرفته می شود که سرشار از ویتامین E است. نیمی از آنها دارای بیش از 2 میلی گرم ویتامین E طبیعی هستند.
بیشتر بخوانید: آووکادو: نیروگاه تغذیه
سیب
سیب سالم ترین هدیه است که هر روز می توانید به بدن خود بدهید. سیب حاوی مقادیر فراوانی پروتئین است. سیب ایمنی بدن را در برابر بسیاری از بیماری ها از جمله زخم بستر تقویت می کند.
نوشیدن مقادیر فراوان آب
این روش درمانی یکی از درمان های خانگی شناخته شده برای زخم های ناشی از فشار است. آب برای زندگی بسیار حیاتی است و مواد مغذی را به تمام قسمت های بدن منتقل می کند. آب نقش های مهم بسیاری را در بدن بازی می کند. آب برای درمان و جلوگیری از بسیاری از بیماری ها از جمله زخم بستر مفید است.
در ادامه به برخی از فواید آب برای بدن اشاره شده است:
- میانگین دمای بدن را حفظ می کند
- مواد مغذی و اکسیژن را به تمام سلول ها منتقل می کند
- به تبدیل کردن غذا به انرژی کمک می کند
- به جذب مواد مغذی کمک می کند
- مواد مضر را از طریق دستگاه ادراری، پوست، روده و تنفس دفع می کند
- اندام های حیاتی در داخل بدن را می پوشاند و از مالش جلوگیری می کند
- از مفاصل محافظت کرده و از التهاب و درد جلوگیری می کند. این به این دلیل است که آب روان کننده ای برای حرکت مفاصل است
- پیشگیری از لخته شدن خون در عروق قلب و مغز
اکنون احتمالاً متوجه شده اید که آب در همه مراحل به درمان زخم بستر کمک می کند. علاوه بر این، با نوشیدن مقادیر فراوان آب می توانید از این شرایط به طور کامل جلوگیری کنید.
استفاده از زردچوبه
زردچوبه آنتی اکسیدان، ضد ویروس و ضد التهاب است. این ماده غذایی بسیاری از مواد مغذی سالم مانند پروتئین، فیبر، نیاسین، ویتامین C، ویتامین E، ویتامین K، سدیم، پتاسیم، کلسیم، مس، آهن، منیزیم و روی را برای شما فراهم می کند. در نتیجه زردچوبه اغلب برای کمک به درمان مشکلات مرتبط با سلامتی استفاده می شود. زردچوبه یک ماده ضد عفونی کننده و ضد باکتری طبیعی است و می تواند به عنوان یک ضدعفونی کننده موثر مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین روند بهبودی زخم بستر را تسریع می بخشد.
برای استفاده از زردچوبه برای زخم بستر، مراحل زیر را دنبال کنید:
- زخم بستر را با محلول نمکی تمیز کنید
- به اندازه کافی پودر زردچوبه بر روی زخم قرار دهید. به گونه ای که زخم پوشانده شود
- برای پوشاندن زخم از یک باند تمیز استفاده کنید
برای گرفتن بهترین نتیجه می توانید روزانه 3-2 بار از زردچوبه استفاده کنید. علاوه بر این، می توانید هر روز پودر زردچوبه را به آب گرم یا شیر گرم اضافه کرده و بنوشید. این سبب سرعت بخشیدن به درمان می شود.
زخم بستر و استفاده از عسل
عسل یک ضدعفونی کننده طبیعی به عنوان محسوب می شود این ویژگی عسل می تواند به پاکسازی زخم ها، کاهش چرک، تسکین درد و تسریع بهبودی کمک کند. عسل دارای اثر ضد باکتری بسیار موثر است. خاصیت ضد باکتریایی عسل مانع از رشد باکتری ها و جلوگیری از عفونت می شود. بنابراین می توانید در مورد اثربخشی و ایمنی عسل اطمینان حاصل کنید.
برای بهره گیری از عسل مراحل زیر را دنبال کنید:
- ناحیه اسیب دیده را با محلول نمکی تمیز کنید
- سپس زخم ها را با عسل بپوشانید
- از یک باند تمیز استفاده کنید و زخم را همراه با عسل ببندید
برای رسیدن به بهترین نتیجه می توانید روزانه 3-2 بار این مراحل را تکرار کنید.
استفاده از آلوئه ورا
گیاه آلوئه ورا دارای 99 درصد آب است. علاوه بر این، آلوئه ورا حاوی دو ماده شیمیایی و قدرتمند است که باعث بهبود زخم می شوند. این مواد عبارتند از پلی ساکاریدها و گلیکوپروتئین ها. تحقیقات نشان داده است که ژل آلوئه ورا دارای خاصیت ضد عفونی کننده و بی حس کننده است. ژل آلوئه ورا همچنین باعث تحریک سنتز الیاف کلاژن و الاستین می شود و در نتیجه از تخریب پوست در هنگام پیری جلوگیری می کند. به علت خاصیت درمانی و تسکین دهندگی، آلوئه ورا می تواند روند بهبودی را نیز تسریع بخشد.
برای استفاده از آلوئه ورا مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا ناحیه آسیب دیده را با محلول نمکی تمیز کنید
- به اندازه کافی ژل آلوئه ورا بر روی زخم ها قرار دهید
- سپس زخم را با یک باند تمیز بپوشانید
شما می توانید روزانه 3-2 بار این عمل را تکرار کنید
استفاده از روغن نارگیل
شما می توانید از روغن نارگیل برای ماساژ مناطق پوستی مستعد زخم بستر استفاده کنید. روغن نارگیل سرشار از اسیدهای چرب با زنجیره متوسط است. بنابراین می تواند سلامت پوست را تقویت کند و به پوست در مقابله با برخی بیماری ها از جمله زخم بستر کمک کند.
زخم بستر و استفاده از پودر تالک
برای تسکین سریع از پودر تالک برای تختخواب خود استفاده کنید. این پودر سبب می شود که گسترش منطقه آسیب دیده متوقف شده و از ابتلا به عفونت جلوگیری می کند. شما می توانید از پودر تالک بر روی قسمت هایی از زخم ها که در معرض فشار بیشتر قرار دارند، مانند زانو و آرنج استفاده کنید.
گیاه گلدن سیل
این گیاه قرن هاست که برای مقابله با انواع مسائل مربوط به پوست مانند زخم بستر مورد استفاده قرار گرفته است. گلدن سیل سرشار از برخی مواد شیمیایی به نام بربرین و هیدراستین است. این مواد شیمیایی با عفونت های میکروبی، باکتریایی، ویروسی و قارچی مقابله می کنند. علاوه بر این، گیاه گلدن سیل می تواند التهاب غشاهای پوستی را کاهش داده و موجب تسکین و آرام شدن پوست شود. شما می توانید برای از بین بردن زخم بستر از گیاه گلدن سیل استفاده کنید.
گل همیشه بهار
گل همیشه بهار به عنوان پرمصرف ترین گیاه دارویی برای زخم بستر به شمار می رود. گل همیشه بهار در تسکین و خنک کردن پوست تحریک شده و ملتهب اطراف زخم بستر بسیار موثر است. این گیاه خواص ضد عفونی کننده دارد و از این طریق به از بین بردن عفونت مرتبط با این بیماری کمک می کند.
علاوه بر این، محتوای فلاونوئیدهای موجود در گل همیشه بهار در کاهش التهاب پوست و بهبود ایمنی بدن بسیار موثر است. به طور خاص از این گیاه برای درمان برخی از اختلالات پوستی مانند خارش، سوزش، پف و قرمزی استفاده می شود. همچنین برای معالجه سایر عفونت های پوستی مانند آفتاب سوختگی، زخم ها، بریدگی ها و غیره بسیار عالی است.
صمغ مرمکی
این صمغ به کاهش التهاب ناشی از زخم بستر کمک کرده و زمان بهبودی را تسریع می بخشد. علاوه بر این، صمغ مرمکی با از بین بردن سموم از بدن می تواند به پاکسازی خون کمک کند. در نتیجه باعث کاهش زخم بستر می شود. همچنین استفاده از این صمغ سبب افزایش جریان خون در بدن شما می شود و برای درمان زخم بستر بسیار مفید است.
صمغ مرمکی می تواند با خاصیت ضدعفونی کنندگی خود در برابر عفونت های مختلف قارچی، باکتریایی و ویروسی مبارزه کند. شما می توانید آن را به صورت خارجی و به شکل پماد، ژل یا کرم مورد استفاده قرار دهید و یا به صورت چای گیاهی بنوشید.
زخم بستر و داروی کامفری
داروی گیاهی کامفری به دلیل خواصی که دارد در بیشتر انواع عفونت های پوستی، بریدگی، زخم، کبودی و زخم بستر کاربرد دارد. علاوه بر این، کامفری دارای تانن های فراوانی است که می تواند با ایجاد یک لایه پوششی محافظ بر روی زخم بستر روند بهبود را تحریک کند. آلانتوئین ترکیب مهم دیگری در گیاه کامفری است. این مولفه می تواند بافت های سلولی را به صورت بیرونی و داخلی احیا کند. در نتیجه زمان بهبودی زخم ها را کاهش می دهد.
داروی گیاهی اکیناسه
اکیناسه به دلیل دارا بودن خواص ضد قارچی و ضد ویروسی به عنوان یک گیاه درمانی برای زخم بستر مورد استفاده قرار می گیرد. این اثرات در مبارزه با عفونت های ایجاد کننده زخم بستر موثر هستند. علاوه بر این، این گیاه می تواند التهاب را کاهش دهد و خاصیتی تسکین دهنده و خنک کننده به زخم ها دهد و درد و خارش ناشی از این بیماری را کاهش دهد. اگر گیاه اکیناسه را با گلدن سیل مخلوط کنید ترکیبی فوق العاده به شما می دهد.
ویتامین E
متخصصان استفاده از روغن ویتامین E را در خارج از مناطق آسیب دیده، برای تسکین توصیه می کنند. این ویتامین علاوه بر رفع خارش و درد پوست را نیز نرم و صاف می کند. برای رسیدن به بهترین نتیجه، پودر گلدن سیل را با روغن ویتامین E ترکیب کنید.
برای این منظور:
- یه قاشق چای خوری پودر گلدن سیل را با 2 عدد کپسول ویتامین E مخلوط کنید
- در صورت تمایل چند قطره روغن زیتون به آن اضافه کنید
این ترکیب را 4-3 بار در روز بر روی زخم ها اعمال کنید
زخم بستر و ماساژ دادن
تنها یک ماساژ ساده اما آرامش بخش می تواند تاثیرات بسیار خوبی در زخم بستر شما داشته باشد. این نه تنها می تواند گردش خون را بهبود بخشد، بلکه مانع از تکثیر زخم ها نیز می شود و روند بهبودی را تسریع می بخشد. برای بهترین نتیجه می توانید از روغن خردل، روغن نارگیل، روغن زیتون و غیره استفاده کنید. مواظب باشید که در هنگام ماساژ به زخم ها فشار وارد نشود.
استفاده از محلول سدیم کلراید
با استفاده از محلول سدیم کلراید، زخم بستر می توانند سریع تر بهبود یابند. این ماده قادر است مایعات اضافی موجود در زخم بستر را کاهش داده و سلول های مرده پوست را از بین ببرد. همچنین توانایی پیشگیری از عفونت و التهاب را نیز دارا می باشد.
سیگار کشیدن را ترک کنید
سیگار کشیدن رگ های خونی را تنگ می کند و روند دریافت مواد مغذی به پوست را کاهش می دهد. تحقیقات علمی نشان داده است که افراد سیگاری در معرض ابتلا به بیماری های پوستی هستند. سیگار کشیدن باعث ایجاد آسیب عروق خونی، کند شدن گردش خون به پوست، کاهش میزان کلاژن و ایجاد تغییر در الیاف الاستیک پوست می شود. علاوه بر این، سیگار باعث آسیب به ویتامین C در بدن می شود. این عادت بد خطر ابتلا به عفونت زخم را افزایش می دهد.
بیشتر بخوانید: داروهای خانگی برای بریدگی های جزئی و خراشها
خودداری کردن از برخی از اشتباهات
در اینجا به اشتباهاتی اشاره شده است که باید از آنها دوری کنید:
عدم تمیز کردن زخم ها
در برخی موارد بیماران قبل از پانسمان، زخم ها را تمیز نمی کنند. شست و شو و استریل کردن این زخم ها ابتلا به عفونت را از بین می برند. عفونت منجر به طولانی تر شدن روند درمان می شود.
استفاده روزانه از هیدروژن پراکسید
بسیاری از بیماران این اشتباه را مرتکب می شوند. این می تواند موادی مانند ماسه، گرد و غبار، چرک و بافت نکروتیک را از زخم ها خارج کند. هیدروژن پراکسید دارای اکسیداسیون قوی است. بنابراین در صورت استفاده روزانه شرایط زخم ها را بدتر می کند.
بانداژ کردن محکم زخم ها
بعضی افراد از عفونی شدن زخم ها ترس دارند. بنابراین آنها را بسیارمحکم بانداژ می کنند. این می تواند گردش خون را دشوار کند.