بسیاری از انواع اختلال قاعدگی توضیحات روشنی دارد و طیف وسیعی از گزینه های درمانی برای تسکین علائم آن ها وجود دارد. اگر دوره های شما بیش از حد احساس می شوند، علائم خود را با پزشک متخصص بهداشت در میان بگذارید. پزشک پس از تشخیص دقیق علائم، می تواند در انتخاب بهترین روش درمانی برای تحمل چرخه قاعدگی کمک تان کند. در ادامه این مقاله از بخش زنان و زایمان دکتر سلام به توضیح کامل درباره انواع مختلف اختلال قاعدگی پرداخته و با آنها آشنا می شویم.
عملکرد دوره های ماهانه و اختلال قاعدگی
برخی از بانوان دوره های ماهانه (قاعدگی) خود را به راحتی و با اندک نگرانی یا بدون هیچ نگرانی سپری می کنند و دوره های آن ها منظم است و هر ماه تقریباً در موعد خاصی پریود شده و در زمان خاصی پایان می یابند و باعث می شود کمی بیشتر از یک ناراحتی جزئی، اذیت شوند. با این حال، سایر زنان، بسیاری از علائم جسمی و یا عاطفی را قبل و در حین قاعدگی تجربه می کنند. از خونریزی های شدید و دوره های از دست رفته گرفته تا نوسانات روحی غیر قابل کنترل. این علائم ممکن است زندگی زن را از جهات مهمی مختل کند.
نحوه عمل چرخه قاعدگی چگونه است؟
دوره قاعدگی فرد بخشی از چرخه قاعدگی اوست- یک سری از تغییرات در قسمت هایی از بدن (تخمدان ها، رحم، مهبل و سینه ها) اتفاق می افتد، که به طور متوسط هر 28 روز یک بار تکرار می شود. برخی از چرخه های قاعدگی طبیعی، کمی طولانی تر است و برخی کوتاه تر. روز اول دوره قاعدگی یکی از روزهای چرخه قاعدگی فرد است. متوسط دوره قاعدگی در حدود پنج تا هفت روز طول می کشد. یک دوره قاعدگی “عادی” از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
انواع مختلف اختلال قاعدگی
1-آمنوره یا قطع سیکل قاعدگی
آمنوره چیست؟
آمنوره قطع قاعدگی زن در سال های باروری (سنین بلوغ تا یائسگی) است. این به معنای بیماری و ناباروری زن نیست بلکه نشانه ای از یک مشکل سلامتی احتمالی است که به توجه خاصی نیاز دارد. در حدود سنین بلوغ، قاعدگی زن شروع می شود و پس از آن، معمولا حدود یک بار در ماه تا سن 50 سالگی رخ می دهد و با شروع یائسگی، دوره ها به کل متوقف می شوند. قاعدگی در دوران بارداری و به طور معمول در طول شیردهی نیز متوقف شود. اگر قاعدگی در مواقع مورد انتظار زن رخ ندهد، آمنوره است.
انواع آمنوره
دو نوع آمنوره وجود دارد: اولیه و ثانویه.
آمنوره اولیه
- آمنوره اولیه زمانی اتفاق می افتد که قاعدگی فرد در دوران بلوغ شروع نشود.
- طبق اعلام مؤسسه ملی بهداشت، اگر دوره ها از سن 16 سالگی شروع نشوند، فرد باید به پزشک مراجعه کند.
- آمنوره اولیه نادر است و در ایالات متحده، کمتر از 0.1 درصد افراد را درگیر خود کرده است.
آمنوره ثانویه:
- این حالت زمانی است که دوره ها شروع شوند و سپس متوقف شوند.
- این مهم در دوران بارداری یا شیردهی طبیعی است، اما ممکن است به معنای بروز مشکل نیز باشد.
- تصور می شود كه آمنوره ثانویه حدود 4 درصد از زنان آمریکایی را تحت تأثیر خود قرار داده است.
یک دوره قاعدگی از دست رفته معمولاً نشانه ی مشکلی در سلامتی نیست، اگرچه بسیاری از افراد در صورت وقوع این مهم، تست بارداری درخواست می کنند.
پزشک تحت شرایط زیر آمنوره ثانویه را در نظر خواهد داشت:
- فرد قبلاً دوره های منظمی داشته باشد اما به مدت 3 ماه نامنظم شود.
- فرد قبلاً اختلال قاعدگیی داشته باشد ولی به مدت 6 ماه چنین اتفاقی نیفتد.
علائم آمنوره
نشانه اصلی آمنوره، قطع قاعدگی است. با این حال، بسته به علت آمنوره، این مشکل ممکن است همراه با این نشانه، علائم و نشانه های دیگری نیز داشته باشد.
مانند:
- ترشح از نوک پستان
- ریزش مو
- سردرد
- تغییر بینایی
- موهای زائد صورت
- درد لگن
- آکنه
2- الیگومنوره یا قاعدگی سبک و کم تکرار
الیگومنوره چیست؟
الیگومنوره یک اختلال قاعدگی است که طی آن، دوره قاعدگی زن سبک و کم تکرار می شود. این مورد در زنان در سنین باروری مشاهده می شود. برخی از تغییرات در قاعدگی، طبیعی است، اما زنی که به طور مرتب بیش از 35 روز پریود نشود ممکن است مبتلا به الیگومنوره باشد. دوره ها معمولاً هر 21 تا 35 روز یک بار اتفاق می افتند. این تشخیص، بعد بیش از 90 روز پریود نشدن به الیگومنوره مبدل می شود.
طبق مطالعه ای در سال 2013، 17 درصد از زنان اظهار داشتند که آن ها عمدا از دستورالعمل های کنترل هورمونی بارداری سرپیچی کرده اند تا دوره آن ها کاهش یابد. نیمی از آن ها گفتند که آن ها یاد گرفتند که چگونه این کار را از منابع غیرمجاز انجام دهند. این امر نیاز به پزشکان برای برقراری ارتباط بهتر به هنگام شروع برنامه ریزی برای کنترل بارداری را برجسته تر می کند.
علائم الیگومنوره چیست؟
اگر بیش از 35 روز پریود نشدید به پزشک مراجعه کنید و به دنبال داروهای ضد بارداری نباشید و اگر چرخه شما به طور ناگهانی تغییر کرد، با متخصص زنان خود تماس بگیرید. برخی از زنانی که یک دوره را از دست می دهند، ممکن است دوره بعدی سنگین تری را تجربه کنند. با این حال، این می تواند طبیعی باشد و لزوماً نشانگر سقط جنین نباشد.
3- منوراژی یا خونریزی شدید قاعدگی
منوراژی نامی است که به دوره های قاعدگی شدید و طولانی مدت اطلاق می شود و فعالیت های عادی یک زن را مختل می کند. این بیماری یکی از شایع ترین شکایات زنان است و سالانه بیش از 10 میلیون زن در ایالات متحده را دچار می کند.
منوراژی چیست؟
متوسط خون ریزی در دوران قاعدگی یک زن در طی یک دوره ی 4 تا 5 روزه، حدود 30 تا 40 میلی لیتر یا 2 تا 3 قاشق غذاخوری است. منوراژی، خون ریزی بیش از 80 میلی لیتر در یک چرخه یا دو برابر مقدار طبیعی است. در حقیقت، معمولا هنگامی یک زن به پزشک مراجعه می کند که خونریزی بر زندگی روزمره وی تاثیرات قابل توجهی گذاشته باشد.
تعریف جایگزین پیشنهادی برای منوراژی شامل: “خون ریزی قاعدگی بیش از حدی که یک زن احساس کند که نمی تواند به طرز معقولی آن را مدیریت کند.” این نوع جریان خونی بیش از 7 روز طول می کشد و به زن این احساس نیاز را می دهد که هر 2 ساعت یک بار یا زودتر، پد یا تامپون خود را عوض کند.
همچنین ممکن است لخته های خونی در اندازه ای بزرگ تر از یک چهارم باشد و احتمالا شخص به دلیل حجم بالای خون ریزی، کم خونی را تجربه می کند. منوراژی یکی از شایع ترین شکایات زنان است. این مشکل در نیمی از زنان تشخیص داده شده است، اما علت اصلی آن مشخص نیست و می تواند نشانه یک مشکل جدی باشد.
4- متروراژی یا خونریزی و لکه بینی بین دو قاعدگی
منومتروراژی وضعیتی است که با خونریزی غیر طبیعی شدید، طولانی مدت و نامنظم رحمی مشخص می شود. زنان مبتلا به این شرایط معمولاً در طی چرخه قاعدگی خود، بیش از 80 میلی لیتر یا 3 اونس خونریزی می کنند. خونریزی شان نیز غیر منتظره و مکرر است. به عنوان مثال، در این شرایط فرد خونریزی خارج از موعد مورد انتظار را تجربه خواهد کرد.
منومتروراژی در واقع ترکیبی از دو اختلال قاعدگی است:
- منوراژی، که خونریزی شدید رحمی است که در فواصل منظمی رخ می دهد.
- متروراژی، که خونریزی نامنظم است.
اگر اختلال قاعدگی را تجربه می کنید، به پزشک مراجعه کنید. خونریزی غیرمنتظره یا غیرعادی می تواند عواقب سلامتی زیادی در پی داشته باشد که نباید از آن چشم پوشی کرد.
علائم منومتروراژی
هیچ تعریف پزشکی مشخصی از خونریزی رحمی “غیر طبیعی” وجود ندارد. قاعدگی به طور معمول هر 28 روز یک بار اتفاق می افتد، اگرچه تجربه پریود هر 21 تا 35 روز یکبار نیز طبیعی است. طول متوسط چرخه قاعدگی حدود 5 روز است. اکثر خانم ها به طور کلی کمتر از 80 میلی لیتر یا 3 اونس خون از دست می دهند.
اکثر کارشناسان قبول دارند که هرگونه خونریزی بیش از حد و شدید که باعث اختلال در زندگی جسمی، اجتماعی و عاطفی زن شود، غیر طبیعی است. برخی از سرنخ هایی که نشان می دهد خونریزی شما غیر معمول است و احتمالا در حال منومتروراژی هستید.
شامل:
- به مدت چند ساعت- هر یک ساعت یک بار- تامپون یا پد بهداشتی خود را تعویض کنید.
- بیش از هشت روز خونریزی کنید.
- خونریزی خارج از چرخه قاعدگی معمول داشته باشید.
- لخته های خونی بزرگی در پد خود مشاهده کنید.
- در دوران قاعدگی خود درد کمر یا شکم داشته باشید.
احساس خستگی، ضعف یا تنگی نفس داشته باشید، که ممکن است نشانه ای از این باشد که خونریزی بیش از حد شما باعث کاهش آهن خون تان شده و به کم خونی مبتلا شده اید.
5- دیسمنوره یا قاعدگی دردناک
درباره دیسمنوره
قاعدگی وقتی اتفاق می افتد که رحم یک بار در ماه لایه های خود را بریزد. برخی از درد، کرامپ و ناراحتی ها در دوران قاعدگی طبیعی است و در حالت عادی نباید درد بیش از حدی که باعث مختل شدن فعالیت های روزمره چون کار یا مدرسه تان شود را تجربه کنید.
قاعدگی دردناک را دیسمنوره نیز می نامند. دو نوع دیسمنوره وجود دارد: اولیه و ثانویه. دیسمنوره ی اولیه در افرادی که قبل و در حین دوران قاعدگی درد را تجربه می کنند، رخ می دهد. اگر قبلا دوره های عادی را تجریه می کردید که بعدا دردناک شدند، ممکن است دیسمنوره ثانویه داشته باشید. شرایطی که بر رحم یا سایر ارگان های لگن مانند اندومتریوز یا فیبروئیدهای رحمی تأثیر می گذارند، می توانند باعث این امر شوند.
6- PMS یا نشانگان پیش قاعدگی
PMS چیست؟
احتمالاً نشانه هایی از نزدیک شدن موعد دوره خود تجربه خواهید کرد. پی ام اس برای اکثر خانم ها مسئله بزرگی نیست- شاید در حد حساسیت سینه ها یا هوس های غذایی باشد. اما برای دیگران، روزهای پیش قاعدگی شان سخت تر است. پس در صورتی که زندگی روزمره تان آشفته شود، ممکن است دچار سندرم پیش قاعدگی (PMS) باشید.
پریود بخشی طبیعی زندگی یک زن است که او می تواند هم چون قبل، تمام کارهای روتین زندگی اش را انجام دهد. اگر PMS برای شما مشکلی ایجاد کند، روش هایی برای مدیریت آن بیابید. PMS گروهی از تغییرات است که می تواند در بسیاری از سطوح بر زندگی شما تأثیر بگذارد. این تغییرات می تواند جسمی، عاطفی یا رفتاری باشد و 1 تا 2 هفته قبل از پریود اتفاق بیفتد و با شروع دوره، برطرف شود.
اطلاعات کامل در مورد قرص دوفاستون
درمان اختلال قاعدگی
درمان اختلال قاعدگی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
درمان پزشکی
این ممکن است شامل درمان های هورمونی، از جمله قرص های ضد بارداری یا میرنا آی یو دی (دستگاه داخل رحمی) باشد.
درمان جراحی
اختلال قاعدگی می تواند در اثر پولیپ آندومتریال، فیبروئید و آدنومیوز ایجاد شود. پزشک شما ممکن است برای درمان این شرایط جراحی را توصیه کند. این ممکن است به فرآیند واژینالی به نام هیستروسکوپی یا یک عمل لاپاراسکوپی شامل برداشتن فیبروئید یا هیسترکتومی نیاز داشته باشد. برای درمان این شرایط، انواع جراحی های روبوتیک حداقل تهاجمی در دسترس می باشند.
بیشتر بخوانید: روش هیستروسکوپی – خطرات و عوارض جانبی
روش های رادیولوژی مداخله ای
متخصص زنان و زایمان در بخش رادیولوژی مداخله ای، با پزشکان همکاری می کند که همچنین برای درمان این شرایط روش هایی را انجام می دهد. این موارد شامل آمبولیزاسیون شریان رحمی و سونوگرافی است و ممکن است جایگزینی برای درمان های جراحی باشد. بسیاری از این روش های درمانی ممکن است با درد مزمن لگن همراه باشد.
اختلال قاعدگی و دوره های سبک قاعدگی
عوامل بسیاری می توانند جریان قاعدگی فرد را تغییر داده و دوره آن ها را به طرز غیرمعمولی سبک کنند. وزن بدن، ورزش و استرس همگی می توانند باعث ایجاد دوره های سبک شوند. شناخت علت کم شدن خون قاعدگی می تواند مفید باشد. دوره های سبک تر از حد معمول معمولاً باعث نگرانی نمی شوند. افراد غالباً متوجه این موضوع می شوند که جریان قاعدگی آن ها از ماهی به ماه دیگر متفاوت است و خونریزی شان در برخی از ماه ها به طور طبیعی کمتر از سایر ماه هاست.
در موارد خاصی، یک دوره سبک می تواند بارداری یا یک بیماری مرتبط با هورمون را نشان دهد. به همین ترتیب، افراد ممکن است فکر کنند که دوره ای سبک دارند اما درعوض، لک بینی یا ترشحات رنگی را تجربه کنند. در مقاله حاضر، پیرامون چگونگی شناسایی سبک تر شدن خونریزی دوران قاعدگی، دلایل و زمان مراجعه به پزشک مطالبی ارائه شده است.
علائم سبک تر شدن خونریزی دوران قاعدگی
در طی یک دوره قاعدگی معمول، افراد به طور متوسط حدود 2 تا 3 قاشق غذاخوری خون از دست می دهند. با این حال، تفاوت های گسترده ای بین افراد- در این زمینه- وجود دارد. اگر پریودهای زنی سبک تر از حد معمول باشد، باید آن را یادداشت کند. فرد می تواند با یک فنجان قاعدگی میزان خون قاعدگی ماهانه خود را اندازه گیری کند.
یک دوره سبک می تواند برخی از علائم زیر را داشته باشد:
- مدت زمان پریود فرد کوتاه تر از حد معمول باشد.
- نیازش به تعویض پد یا تامپون کمتر از حد معمول باشد.
- روز اول و دوم قاعدگی خود- که به طور معمول جریان خونریزی سنگین تر است- خونریزی سبک و مداومی داشته باشد.
- به جای جریان مداوم، طی چند روز، خونریزی شبیه لک بینی داشته باشد.
گاهی اوقات یک دوره سبک ممکن است باعث کاهش علائم سندرم پیش قاعدگی یا پی ام اس چون، کمردرد، گرفتگی رحم یا نوسانات خلقی شود.
علل سبک تر شدن خونریزی دوران قاعدگی
عوامل زیر می توانند باعث سبک تر شدن دوره ها شوند:
سن:
جریان قاعدگی در طول زندگی یک فرد ممکن است متفاوت باشد. دوره های اولیه معمولاً سبک تر هستند و فقط ممکن است شامل لک بینی باشند. اما وقتی فرد وارد دهه 20 ام و 30 ام زندگی خود می شود دوره ها منظم تر می شود. افراد در اواخر دهه 30 و 40 ام زندگی خود ممکن است دوره های سنگین تر و کوتاه تری را تجربه کنند. آن ها ممکن است ماه ها پریود نشوند و به دنبال آن دوره های سنگین تری را تجربه کنند. دوره ها معمولاً در طول دوره ی پری منوپوز سبک تر و نامنظم تر می شوند.
عدم تخمک گذاری:
گاهی اوقات علت نامنظم شدن دوره های یک زن عدم تخمک گذاری تخمدان هاست. این می تواند منجر به دوره های سبک تر یا نامنظم تر شود.
سبک وزنی:
افرادی که کم وزن هستند ممکن است متوجه دوره هایی در خود شوند که بسیار سبک هستند یا قطع می شوند. دلیل این پدیده پایین بودن سطح چربی بدن آن هاست که موجب می شود مرتباً تخمک گذاری نکنند. ورزش بیش از حد، یکی دیگر از دلایل دوره سبک یا عدم پریود است و همچنین ممکن است با کمبود وزن در ارتباط باشد.
بارداری:
در دوران بارداری، دوره های زن معمولاً کاملاً متوقف می شود. با این حال، افراد ممکن است خونریزی لانه گزینی را با یک دوره سبک اشتباه بگیرند. خونریزی لانه گزینی اولین نشانه بارداری است. وقتی شخصی از نظر جنسی فعال است و معمولاً پریود سبکی ندارد، ممکن است بخواهد آزمایش بارداری انجام دهد.
شرایط پزشکی:
شرایط پزشکی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و شرایط مربوط به تیروئید نیز می تواند بر هورمون های بدن و چرخه قاعدگی فرد تأثیر بگذارد.
استرس:
استرس می تواند بر تعادل هورمونی بدن و در نتیجه چرخه منظم قاعدگی فرد تاثیر گذاشته و آن را مختل کند.
دوره های سبک و کنترل بارداری:
وقتی افراد شروع به مصرف قرص های ضد بارداری می کنند، ممکن است متوجه شوند که دوره های آن ها سبک تر و سبک تر می شوند. این کاهش جریان خون ممکن است به این دلیل باشد که دوزهای هورمون در قرص های ضد بارداری کم است و رحم را برای ایجاد یک لایه ضخیم تحریک نمی کند. در نتیجه، یک زن ممکن است دوره سبکی را تجربه کند زیرا پوشش رحمی اش برای ریزش، حداقل است.
این ممکن است در افرادی که از IUD هورمونی، ایمپلنت ضد بارداری یا تزریق استفاده می کنند نیز رخ دهد زیرا این موارد باعث نازک شدن پوشش رحمی می شوند. با شروع هورمون به کمک کردن به تنظیم دوره ها، افراد ممکن است در بین دوره ها برخی از لک بینی ها را تجربه کنند.
در موارد خاصی، پزشک ممکن است به فردی که دوره های سبکی دارد توصیه کند که کنترل بارداری انجام دهد تا به تنظیم چرخه قاعدگی اش کمک کند. برخی از انواع كنترل های بارداری حاوی هورمون هایی هستند كه می توانند به چرخه قاعدگی یك زن كمك كنند.
عوامل خطر سبک تر شدن خونریزی دوران قاعدگی
بعضی اوقات افراد فاقد عوامل خطر شناخته شده، می توانند دوره سبک داشته باشند. با این حال، برخی از فاکتورها باعث می شوند که تجربه دوره های سبک بیشتر شود.
عوامل خطر برای یک دوره سبک شامل موارد زیر است:
سن
زنان جوان، معمولاً دوره های سبک تری را تجربه می کنند.
شیردهی
این روند طبیعی ممکن است بازگشت دوره های پس از زایمان را به تأخیر بیندازد یا منجر به دوره های سبک تر هنگام شروع مجدد قاعدگی شود.
استرس
استرس زیاد در زندگی فردی می تواند بر سطح هورمون های بدن فرد تأثیر بگذارد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک
برخی از شرایط تولید مثلی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک، می تواند بر سطح هورمون و جریان قاعدگی فرد تأثیر بگذارد. ممکن است افراد بخواهند تا در مورد عوامل خطر فردی که ممکن است بر شدت دوره آن ها تأثیر گذارد، با پزشک خود صحبت کنند.
داروهای مورد استفاده در درمان اختلال قاعدگی
لیست داروهای زیر به نوعی به آن مربوط می شوند و یا در درمان این شرایط استفاده می شود:
- ترانکسامیک اسید
- لیستدا
- دروسپرینون و اتینیل استرادیول
- اتینیل استرادیول یا نورنتیندرون
عقب افتادن قاعدگی یکی از انواع اختلال قاعدگی
آیا نگران تاخیر دوره های خود هستید؟ (با اینکه می دانید باردار نیستید). تاخیر در دوره ها و یا پریود نشدن به دلایل دیگری غیر از بارداری اتفاق می افتد. علل شایع آن می تواند از عدم تعادل هورمونی گرفته تا شرایط جدی پزشکی باشد. دو دوران در زندگی یک زن وجود دارد که نامنظم بودن دوره های او کاملاً طبیعی است: شروع قاعدگی در دوران بلوغ و موعد نزدیک به یائسگی. به عبارت دیگر با گذر بدن از نقاط عطف زندگی، چرخه طبیعی فرد می تواند نامنظم شود.
بیشتر زنانی که به سنین یائسگی نرسیده اند، معمولاً هر 28 روز یک بار پریود می شوند. با این وجود، یک چرخه قاعدگی سالم می تواند از هر 21 تا 35 روز یکبار نیز اتفاق بیفتد.
اگر دوره زنی در این محدوده قرار نگیرد، می تواند به سبب یکی از دلایل زیر باشد:
استرس
استرس می تواند هورمون ها را آزاد کند، زندگی روزمره فرد را تغییر دهد و حتی بر بخشی از مغز که مسئول تنظیم دوره است (هیپوتالاموس) تأثیر بگذارد. با گذر زمان، استرس می تواند منجر به بیماری، وزن گیری و یا از دست دادن ناگهانی وزن شود که همگی می توانند بر چرخه قاعدگی فرد تأثیر بگذارند. اگر فکر میکنید استرس ممکن است دوره شما را به تاخیر بیندازد، تکنیک های آرامشی و تغییر سبک زندگی را امتحان کنید. ورزش بیشتر می تواند به شما کمک کند که به روند عادی خود بازگردید.
کم وزنی
اختلالات خوردن، مانند بی اشتهایی عصبی یا بولیمیا، ممکن است باعث عقب افتادن دوره های شما شود. در صورتی که وزن تان کمتر از 10 درصد حد طبیعی باشد می تواند عملکرد بدن تان را تغییر داده و تخمک گذاری تان را متوقف کند. دریافت معالجه برای اختلالات خوردن و وزن گیری به روشی سالم می تواند چرخه فرد را به حالت عادی برگرداند. زنانی که در ورزش های شدید مانند ماراتن ها شرکت می کنند ممکن است دوره هایشان به تاخیر بیفتد.
بیشتر بخوانید: ویژگی های شاخص بولیمیا
چاقی مفرط
همانقدر که کم وزنی می تواند باعث ایجاد تغییرات هورمونی شود، چاقی مفرط نیز می تواند همین اثر را داشته باشد. اگر پزشک تشخیص دهد که چاقی عامل تاخیر دوره ها یا از دست دادن آن هاست، رژیم غذایی خاص و ورزش را برایتان توصیه می کند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) شرایطی است که باعث می شود بدن زن، هورمون مردانه ی آندروژن بیشتری تولید کند. در نتیجه ی این عدم تعادل هورمونی، روی تخمدان ها کیست شکل می گیرد. این مهم می تواند تخمک گذاری را نامنظم کند یا آن را به طور کلی متوقف کند.
هورمون های دیگری مانند انسولین نیز می توانند از تعادل خارج شوند. این به خاطر مقاومت انسولین است، که با PCOS مرتبط است. درمان PCOS بر تسکین علائم متمرکز است. پزشک ممکن است برای کمک به تنظیم چرخه شما، کنترل بارداری یا داروهای دیگری را تجویز کند.
کنترل بارداری
ممکن است هنگام کنترل بارداری، تغییری در چرخه قاعدگی خود تجربه کنید. قرص های کنترل بارداری حاوی هورمون های استروژن و پروژستین هستند که از آزاد شدن تخمک از تخمدان های فرد جلوگیری می کنند. برگشت چرخه قاعدگی، پس از توقف قرص، می تواند شش ماه طول بکشد. سایر روش های پیش گیری از بارداری به شکل ایمپلنت و یا تزریقی نیز می توانند باعث از دست دادن دوره شوند.
بیماری های مزمن
بیماری های مزمن مانند دیابت و بیماری سلیاک نیز می تواند بر چرخه قاعدگی فرد تأثیر بگذارد. تغییرات قند خون با تغییرات هورمونی در ارتباط است، بنابراین کنترل ضعیف دیابت باعث می شود تا دوره های فرد نامنظم باشد. بیماری سلیاک باعث ایجاد التهاب می شود که می تواند باعث آسیب به روده کوچک شود و این ممکن است مانع از جذب مواد مغذی کلیدی توسط بدن شود. این مهم می تواند باعث دوره های عقب افتاده یا از دست رفته شود.
پری منوپوز زودرس
بیشتر زنان یائسگی را بین 45 تا 55 سالگی تجربه می کنند. زنانی که علائم آن ها در حدود 40 سالگی یا زودتر شروع می شود، دچار پری منوپوز زودرس هستند. این بدان معناست که تخمک شان در حال از بین رفتن است و نتیجه ی آن دوره های از دست رفته و درنهایت پایان قاعدگی خواهد بود.
مشکلات تیروئید
پرکاری یا کم کاری غده تیروئید نیز می تواند دلیل تاخیر پریود یا از دست دادن دوره ها باشد. تیروئید متابولیسم بدن را تنظیم می کند، بنابراین سطح هورمون را نیز می تواند تحت تأثیر قرار داد. مشکلات تیروئید معمولاً با دارو قابل درمان است. بعد از درمان، احتمالاً پریود فرد به حالت عادی باز خواهد گشت.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
پزشک می تواند به طور صحیح دلیل تاخیر در پریود یا از دست دادن دوره ی فرد را تشخیص دهد و در مورد گزینه های درمانی با وی صحبت کند. بایستی سابقه تغییرات در چرخه و همچنین سایر تغییرات سلامتی را برای ارائه به پزشک، به همراه داشت. این سوابق در تشخیص درست به پزشک کمک می کنند.
اگر علائم زیر را داشته باشید، سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید:
- خونریزی شدید غیرمعمول
- تب
- درد شدید
- تهوع و استفراغ
- خونریزی بیش از هفت روز
- خونریزی بعد از یائسگی و قطع یک ساله ی پریود
چه داروهایی باعث اختلال قاعدگی می شوند؟
آیا سوابق پزشکی می توانند بر دوره فرد تأثیر بگذارند؟
طبیعی است که دوره فرد از ماهی به ماه دیگر کمی تغییر کند- ممکن است جریان قاعدگی کمی زودتر یا دیرتر شروع شود یا کمی شدیدتر یا خفیف تر باشد. اما اگر چرخه قاعدگی شما هر ماه تکرار نمی شود، چند مورد در آن دخیل است. بارداری، بارزترین دلیل برای قطع پریود است، اما شرایط خاص پزشکی، تغییر در عادت های کاری یا ورزش یا حتی استرس نیز می تواند چرخه قاعدگی را به هم بریزند و در بعضی موارد، نسخه های پزشکی نیز چنین تاثیری می گذارند.
کنترل هورمونی بارداری
قرص های ضد بارداری یا IUD های هورمونی معمولاً دوره های فرد را سبک تر، کوتاه تر و منظم تر می کنند. آن ها بعضاً برای زنانی که دچار آندومتریوز هستند، به عنوان یک معالجه تجویز می شوند، وضعیتی که می تواند باعث خونریزی شدید قاعدگی و کرامپ بسیار دردناک شود. با این حال، اگر تنها از مینی قرص های پروژستین استفاده می کنید، ممکن است در ابتدا چرخه تان منظم تر باشد. برخی از خانم ها چند ماه پس از شروع مصرف دارو در بین دوره های منظم، خونریزی می کنند.
وارفارین (کومادین)
این دارو به جلوگیری از لخته شدن خونی کمک می کند. بزرگ ترین مسئله مرتبط با آن خونریزی است. اگر این دارو را مصرف کنید و جریان قاعدگی شما بسیار شدید است یا بین دوره های خود خونریزی می کنید، مهم است که پزشک خود اطلاع دهید.
آسپرین و NSAIDs
آسپرین نیز می تواند به جلوگیری از لخته شدن خون کمک کند. به همین دلیل پزشکان گاهی اوقات آن را پس از سکته قلبی یا مغزی- که بر اثر انسداد رگ ها توسط لخته های خون اتفاق می افتد- تجویز می كنند. اما اگر مرتباً آسپرین مصرف می کنید، ممکن است متوجه شوید که دوره های شما شدیدتر یا طولانی تر از حد معمول می شوند.
اگر خونریزی تان بیش از حد طبیعی باشد، با پزشک خود مشورت کنید. نشان داده شده است که سایر داروهای مسکن همچون داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) که شامل ایبوپروفن و ناپروکسن هستند، اثر متضادی دارند و می توانند جریان قاعدگی فرد را سبک تر کنند.
داروی تیروئید
تیروئید غده ای است که باعث تولید هورمون های خاصی می شود و اگر به اندازه کافی درست کار نکند، شرایطی به نام کم کاری تیروئید پیش می آید و می تواند دوره های فرد را نامنظم کند. یکی از داروهایی که برای درمان کم کاری تیروئید مصرف می شود، لووتیروکسین (Levoxyl، Synthroid) نام دارد.
این دارو جایگزین هورمون هایی است که به طور معمول توسط تیروئید فرد ساخته می شوند و می تواند باعث ایجاد تغییر در قاعدگی شود. اما در صورتی که این تغییرات برای فرد مشکل ایجاد کند یا برطرف نشود، باید به پزشک مراجعه کرد.
داروهای ضد افسردگی
محققان دریافته اند که برخی از زنانی که داروی ضد افسردگی مصرف می کنند، به عنوان عوارض جانبی دارو، دچار اختلال قاعدگی مانند کرامپ دردناک، خونریزی شدید یا از دست دادن دوره می شوند. به احتمال زیاد در 3 ماه اول پس از شروع مصرف این دارو، اختلال قاعدگی مشاهده خواهد شد، اما اگر فرد بعد از آن به حالت عادی برنگشت، باید با پزشک خود مشورت کند.
اگر علائم پیش قاعدگی فرد آنقدر جدی باشد که بر زندگی روزمره اش تأثیر بگذارد- وضعیتی به نام اختلال دیسفوریای پیش از قاعدگی (PMDD) داروهای ضد افسردگی ممکن است کمک کننده باشد.
داروی صرع
مطالعات مربوط به زنانی که صرع دارند و داروهای ضد صرع مصرف می کنند، نشان داده است که بسیاری از آن ها دوره های خود را از دست داده اند یا اختلال قاعدگیی داشته اند یا در طول دوره های خود تغییراتی را تجربه کرده اند. در صورت بروز این نوع عوارض جانبی باید به پزشک مراجعه شود. پزشک ممکن است بخواهد مطمئن شود که فرد بیماری چون سندرم تخمدان پلی کیستیک ندارد، به خصوص اگر می خواهد باردار شود.
شیمی درمانی
این روش درمانی سرطان می تواند چرخه قاعدگی فرد را از حالت عادی دور کند و باعث اختلال قاعدگی شوند یا جریانشان سنگین تر شود. بعضی اوقات ممکن است دوره های فرد کاملاً متوقف شود. اگر زیر 40 سال، سن دارید، احتمالاً بعد از پایان دوره درمان دوباره پریود خواهید شد.
علت اختلال قاعدگی چیست؟
علل بسیاری برای این مهم وجود دارد، از استرس گرفته تا شرایط جدی پزشکی:
استرس و سبک زندگی
وزن گیری یا از دست دادن قابل توجه وزن، رژیم غذایی، تغییر در سطح فعالیت های روزمره، مسافرت، بیماری یا سایر اختلالات روزمره می تواند در چرخه قاعدگی زن تأثیر داشته باشد.
قرص های کنترل کننده بارداری
بیشتر قرص های ضد بارداری حاوی ترکیبی از هورمون های استروژن و پروژستین هستند (برخی نیز فقط حاوی پروژستین هستند). قرص ها با ممانعت از رهش تخمک توسط تخمدان ها از بارداری پیش گیری می کنند. قرص های کنترل کننده بارداری می توانند در قاعدگی تأثیر بگذارند. برخی از خانم ها بعد از قطع این قرص ها تا شش ماه دوره نامنظم یا از دست رفته دارند. این نکته زمانی که قصد بارداری دارید، مهم است. زنانی که قرص های کنترل بارداری مصرف می کنند که حاوی پروژستین اند فقط ممکن است بین دوره ها خونریزی کنند.
پولیپ رحم یا فیبروم
پولیپ های رحمی تومورهای خوش خیم (غیر سرطانی) کوچک در آستر رحمی اند. فیبروم رحمی تومورهایی هستند که به دیواره رحم متصل می شوند. ممکن است یک یا چند فیبروم با اندازه های مختلف- از بذر سیب گرفته تا یک گریپ فروت- وجود داشته باشد. این تومورها معمولاً خوش خیم هستند، اما ممکن است طی دوره ها باعث خونریزی و درد شدید شوند. اگر فیبروم ها بزرگ باشند، ممکن است بر مثانه یا رکتوم فشار بیاورند و باعث ناراحتی فرد شوند.
آندومتریوز
بافت آندومتری پوشش دهنده رحمی، هر ماه پاره می شود و با جریان قاعدگی ترشح می شود. آندومتريوز هنگامي شروع مي شود كه بافت آندومتر در خارج از رحم رشد كند. در این صورت، غالباً بافت آندومتر خود را به تخمدان ها یا لوله های فالوپ می رساند و بعضی اوقات در روده یا اندام های دیگر در دستگاه گوارش تحتانی و در ناحیه بین روده و رحم رشد می کند. آندومتریوز ممکن است باعث خونریزی غیر طبیعی، گرفتگی یا درد قبل و حین دوره ها و مقاربت دردناک شود.
بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن (PID) یک عفونت باکتریایی است که بر دستگاه تناسلی زن تأثیر می گذارد. باکتری ها ممکن است از طریق تماس جنسی وارد واژن شوند و سپس وارد رحم و دستگاه تناسلی فوقانی شوند. آن ها همچنین ممکن است از طریق روش های جیناکولوژی، سقط جنین عمدی یا غیرعمدی وارد دستگاه تناسلی شوند. علائم PID شامل ترشحات شدید واژن همراه با بوی نامطبوع، پریودهای نامنظم، درد در لگن و نواحی تحتانی شکم، تب، حالت تهوع، استفراغ یا اسهال است.
سندرم تخمدان پلی کیستیک
در سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) تخمدان ها مقادیر زیادی آندروژن تولید می کنند که هورمون های مردانه هستند. کیسه های کوچک پر از مایع (کیست) ممکن است در تخمدان ها تشکیل شوند. این موارد اغلب در سونوگرافی دیده می شوند. تغییرات هورمونی می توانند از بلوغ تخمک ها جلوگیری کنند، بنابراین تخمک گذاری ممکن است به طور مداوم انجام نشود.
گاهی اوقات یک زن مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دوره نامنظمی خواهد داشت یا قاعدگی اش به طور کامل متوقف خواهد شد. علاوه بر این، این بیماری با چاقی، ناباروری و هیرسوتیسم (رشد بیش از حد مو و آکنه) همراه است. این بیماری ممکن است در اثر عدم تعادل هورمونی ایجاد شود، اگرچه علت دقیق آن مشخص نیست.
درمان PCOS بستگی به این دارد که آیا فرد تمایل به بارداری دارد یا خیر. اگر هدف بارداری نباشد، کاهش وزن، قرص های ضد بارداری خوراکی و داروی متفورمین (حساس کننده انسولین مورد استفاده در دیابت) می تواند چرخه های قاعدگی فرد را تنظیم کند. در صورت تمایل به بارداری، داروهای محرک تخمک گذاری را می توان امتحان کرد.
نارسایی زودرس تخمدان
این وضعیت در خانم های زیر 40 سال اتفاق می افتد که تخمدان آن ها به طور طبیعی کار نمی کند و چرخه قاعدگی شان، مشابه دوران یائسگی متوقف می شود. این می تواند در بیمارانی که تحت شیمی درمانی و پرتودرمانی (برای درمان سرطان) قرار می گیرند، یا در زنانی که سابقه خانوادگی نارسایی زودرس تخمدان یا ناهنجاری های خاص کروموزومی دارند رخ دهد. در صورت بروز این وضعیت، به پزشک مراجعه کنید.
سایر دلایل اختلال قاعدگی شامل موارد زیر است:
- سرطان رحم یا سرطان دهانه رحم.
- داروهایی مانند استروئیدها یا داروهای ضد انعقاد خونی (رقیق کننده ی خونی).
- شرایط پزشکی، مانند اختلالات خونریزی، غده تیروئید کم کار یا پرکار، یا اختلالات هیپوفیز.
- عوارض مرتبط با بارداری، از جمله سقط جنین یا حاملگی خارج رحمی.
اختلال قاعدگی بعد از لاپاراسکوپی
خونریزی واژنینال و قاعدگی
خونریزی واژن تا 1 ماه بعد از عمل طبیعی است. با این حال، چرخه قاعدگی بسیاری از خانم ها 4 تا 6 هفته بعد از عمل، به حالت عادی خود برنمی گردد. هنگامی که چرخه قاعدگی شما طبیعی شد، ممکن است متوجه خونریزی شدیدتر و ناراحتی بیش از حد معمول شوید. قبل از مشخص کردن اینکه آیا لاپاروسکوپی به تسکین وضعیت شما کمک کرده است یا خیر، 2 تا 3 دوره ی قاعدگی صبر کنید.
اختلال قاعدگی و تیروئید
اختلال قاعدگی در بیماری شدید تیروئید شایع است. غده تیروئید، یک غده کوچک پروانه ای شکل در جلوی گردن است و نقش مهمی در سلامتی تولید مثلی فرد دارد. این غده به طور مستقیم بر تخمدان ها تأثیر می گذارد و مستقیما با گلوبولین اتصال دهنده ی هورمون جنسی ارتباط برقرار می کند (پروتئینی که هورمون های جنسی را به هم پیوند می دهد).
با توجه به این، اختلال عملکرد تیروئید ممکن است منجر به اختلال قاعدگی شود- اگرچه اختلال قاعدگی در افراد مبتلا به بیماری شدید تیروئید در مقایسه با کسانی که دارای بیماری خفیف یا متوسط تیروئید هستند- شایع تر است. اگر در دوره قاعدگی خود علائم غیرمعمول را تجربه کنید، ارزش آن را دارد که در مورد احتمال مشکل تیروئیدی خود با پزشک مشورت کنید.
مسائل مربوط به کم کاری تیروئید
هیپوتیروئیدیسم یا کم کاری تیروئید، اختلالی مبنی بر تولید ناکافی هورمون تیروئید است. تعدادی از بی نظمی های قاعدگی مرتبط با کم کاری تیروئید وجود دارد، از خونریزی شدید و مکرر قاعدگی گرفته تا از دست دادن دوره.
قاعدگی شدید
خونریزی شدید قاعدگی به واسطه یک یا چند مورد از ویژگی های زیر تعریف می شود:
- خونریزی بیش از هفت روز ادامه داشته باشد.
- خونریزی به قدری باشد که باعث شود یک یا چند تامپون یا نوار بهداشتی هر یک ساعت یکبار تعویض کنید.
- نیاز به استفاده ی بیش از یک بسته در هر دوره برای کنترل جریان قاعدگی خود داشته باشید.
- به تعویض پد یا تامپون در طول شب نیاز پیدا کنید.
- قاعدگی تان همراه با لخته های خونی به اندازه یک چهارم یا بزرگ تر باشد.
در حالی که کم کاری تیروئید یکی از دلایل عمده خونریزی شدید قاعدگی است، بسیاری از تشخیص های احتمالی دیگر شامل فیبروم ها، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) اثرات جانبی دارویی، سرطان رحمی و عفونت می باشد. اگر دچار خونریزی بیش از حد قاعدگی هستید، حتماً با متخصص زنان خود ملاقات کنید. آزمایشاتی مانند معاینه لگن، سونوگرافی ترانس واژینال و آزمایش خون هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) می تواند به پزشک در تشخیص بهتر کمک کند.
عدم قاعدگی یا قاعدگی خفیف
در طرف مقابل طیف، ممکن است در کنار کم کاری تیروئید، قطع قاعدگی (آمنوره) یا دوره های کم تکرار (الیگومنوره) نیز رخ دهد. البته قاعدگی کم تکرار شایع تر است. آمنوره یا الیگومنوره می تواند ناشی از افزایش هورمون آزاد کننده تیروئید (TRH) در زنان مبتلا به کم کاری تیروئید باشد. مقادیر بالای TRH باعث آزاد شدن پرولاکتین توسط غده هیپوفیز می شود (ارگانی به اندازه نخود واقع در پایه مغزی).
پرولاکتین در تولید استروژن از تخمدان ها اختلال ایجاد می کند و باعث دوره های کم تکرار یا عدم قاعدگی و همچنین سایر علائم بالقوه مانند ناباروری، ترشح غیر طبیعی شیر از سینه ها (گالاکتوره) و علائم یائسگی مانند گرگرفتگی و خشکی واژن می شود.
مسائل مربوط به پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید به معنای تولید بیش از حد هورمون تیروئید است. قطع قاعدگی یا کم تکرار بودن آن شایع ترین ناهنجاری هایی است که همراه با پرکاری شدید تیروئید مشاهده می شود. این امر به این دلیل است که افزایش هورمون تیروئید به طور غیرمستقیم باعث افزایش گلوبولین اتصال دهنده هورمون جنسی (SHBG) می شود که می تواند مانع تخمک گذاری شود. مانند کم کاری تیروئید، غده تیروئید پرکار نیز باروری را کاهش می دهد.
علاوه بر این، تولید بیش از حد هورمون تیروئید در دوران بارداری، خطر سقط جنین را نیز افزایش می دهد. درمان با داروی آنتی تیروئید (مانند متی مازول یا پروپیلتوریورسیل) می تواند به جلوگیری از این امر کمک کند. گزینه دیگر درمان، ید رادیواکتیو (RAI) است که تیروئید را منقبض می کند. اما این روش درمانی در دوران بارداری بی خطر نیست و فقط قبل یا بعد از آن قابل استفاده است.
اختلال قاعدگی در دوران شیردهی و بعد از زایمان
به نظر می رسد شیردهی باعث تاخیر در پریود فرد شود. این می تواند فرصت خوبی برای مادرانی باشد که بر تأخیر انداختن قاعدگی خود- حتی بیش از نه ماه بارداری- تمایل زیادی دارند. در حالی که بعضی از خانم ها در ماه هایی که از نوزادشان نگهداری می کنند به هیچ وجه پریود نمی شوند، برخی از آن ها به طور نامنظم پریود می شوند. آیا دلیل توقف دوره ها به هنگام شیردهی را نمی دانید؟ ادامه مطالب را دنبال کنید تا به نقش هورمون ها در این روند آگاهی یابید.
هورمون ها و شیردهی
هنگامی که کودکی به دنیا می آید، مادر از قبل با مواد مغذی طبیعی مورد نیاز برای تغذیه نوزادش مجهز شده است. مگر اینکه نتواند شیر دهد، پزشک احتمالاً او را به شیردهی ترغیب خواهد کرد. شیر مادر اغلب به عنوان امن ترین و سالم ترین نوع تغذیه برای نوزادان در نظر گرفته می شود.
اگرچه به نظر می رسد که شیر مادر به هنگام تولد نوزاد به سادگی ترشح می شود، اما چنین نیست. در حقیقت، همانطور که هورمون ها به حمایت از بارداری کمک کرده اند، مسئول شیردهی نیز هستند و پرولاکین هورمون اصلی مسئول تولید شیر مادر است که توسط غده هیپوفیز که در مغز قرار دارد تولید می شود.
چرا دوره ها در شیردهی متوقف می شوند؟
پرولاکتین همچنین از قاعدگی جلوگیری می کند. شیردهی سطح این هورمون ها را بالا نگه می دارد، بنابراین هرچه شیردهی شما طولانی تر شود، احتمال اینکه دوره سبکی داشته باشید یا اصلاً دوره ای نداشته باشید، بیشتر است. هنگامی که کودک خود را از شیر گرفتید، دوره های شما مجددا تکرار می شوند.
کودک شما در چند ماه اول زندگی، بیشترین شیر مادر را خواهد خورد و زمانی که به شیر کمتری احتیاج پیدا کرد (با شروع مصرف غذای جامد)، غده هیپوفیز متوجه این تغییر تغذیه شده و پرولاکتین کمتری تولید خواهد کرد. با کاهش سطح پرولاکتین، متوجه از سرگیری پریود خود خواهید شد، با وجود اینکه هنوز در حال شیردهی هستید.
اختلال قاعدگی در روزه داری و ماه رمضان
مطالعات اختلال قاعدگی در ماه رمضان
در سال 2013، مطالعه ای در مورد اثرات روزه داری ماه رمضان بر چرخه قاعدگی در مجله طب تولید مثل ایران منتشر شد. برای این مطالعه، داده های مربوط به چرخه قاعدگی 80 دانش آموز دختر، از سه ماه قبل ماه رمضان تا سه ماه بعد آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
محققان دریافتند که برخی از انواع اختلال قاعدگی مانند الیگومنوره (قاعدگی کم تکرار)، پلی منوره (چرخه هایی با فواصل 25 روز یا کمتر) و هیپرمنوره (قاعدگی با خونریزی شدید یا طولانی مدت) در ماه رمضان افزایش یافته است، به خصوص در شرکت کنندگانی که بیش از 15 روز روزه گرفته بودند.
همچنین این مطالعه از سال 2017، که در مجله تولید مثل خاورمیانه منتشر شده است، به بررسی رابطه بین روزه ی ماه رمضان و اختلال قاعدگی در نوجوانان پرداخته است و در آن، اطلاعات مربوط به چرخه قاعدگی 85 دانش آموز دختر طی یک دوره چهار ماهه ی متوالی جمع آوری شده است. این مطالعه نشان داد که در دوره ی قاعدگی ماه رمضان، به خصوص در میزان خون قاعدگی، تغییراتی در چرخه قاعدگی وجود دارد. محققان معتقدند که این تغییرات مربوط به تغییر الگوی رژیم غذایی و خواب در طول این ماه است.
رژیم غذایی و درمان های خانگی اختلال قاعدگی
8 درمان خانگی با پشتوانه علمی برای اختلال قاعدگی
چرخه قاعدگی از روز اول یک دوره تا روز اول دوره بعدی شمرده می شود. متوسط چرخه قاعدگی 28 روز است، اما این می تواند از زنی به زن دیگر و از ماهی به ماه دیگر متفاوت باشد. اگر هر 24 تا 38 روز یک بار پریود شوید، دوره های شما هنوز منظم به شمار می آید. اگر زمان بین دوره ها تغییر کند و زودتر یا دیرتر شود، دوره های شما نامنظم تلقی می شوند. درمان اختلال قاعدگی به علت آن بستگی دارد، اما درمان هایی وجود دارد که می توانید در خانه امتحان کنید تا مجددا پریود شوید.
در ادامه 8 درمان خانگی با پشتوانه علمی برای اختلال قاعدگی آورده شده است:
تمرین یوگا
یوگا یک ورزش مؤثر برای درمان مشکلات مختلف قاعدگی است. مطالعه ای در سال 2013 با 126 شرکت کننده نشان داد که 35 تا 40 دقیقه یوگا- 5 روز در هفته و به مدت 6 ماه- سطح هورمون های مربوط به اختلال قاعدگی را کاهش می دهد. همچنین نشان داده شده است که یوگا باعث کاهش درد قاعدگی و علائم عاطفی مرتبط با قاعدگی مانند افسردگی و اضطراب می شود و باعث بهبود کیفیت زندگی در زنان مبتلا به دیسمنوره ی اولیه می شود.
همانطور که ذکر شد زنان مبتلا به دیسمنوره ی اولیه، قبل و در طول دوره قاعدگی خود درد شدیدی دارند. اگر به تازگی ورزش یوگا را شروع کرده اید، به دنبال باشگاهی باشید که یوگای مبتدی یا سطح 1 را ارائه می دهد. هنگامی که یاد گرفتید که چگونه چندین حرکت را به درستی انجام دهید، می توانید این کلاس ها را ادامه دهید یا می توانید با تهیه آنلاین فیلم هایی که یوگا را آموزش می دهند، در خانه تمرین کنید.
خلاصه: 35 تا 40 دقیقه یوگا در روز و به میزان 5 بار در هفته، ممکن است به تنظیم هورمون ها و چرخه قاعدگی شما کمک کند. یوگا ممکن است به کاهش علائم پیش قاعدگی نیز کمک کند.
وزن طبیعی خود را حفظ کنید
تغییر در وزن می تواند بر دوره های فرد تأثیر بگذارد. اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، کاهش وزن می تواند به تنظیم دوره های شما کمک کند. از طرف دیگر، کاهش شدید وزن یا لاغری زیاد نیز می تواند باعث اختلال قاعدگی شود. به همین دلیل حفظ وزن طبیعی مهم است.
احتمال درد و خونریزی در زنانی که اضافه وزن دارند نیز بیشتر از زنان دارای وزن سالم است. این به دلیل تأثیر سلول های چربی بر هورمون ها و انسولین است. اگر گمان می کنید که وزن شما در دوره قاعدگی تان تأثیر داشته است، با پزشک خود مشورت کنید. آن ها می توانند به شما در شناسایی بی ام آی طبیعی بدن کمک کنند و یک استراتژی کاهش یا افزایش وزن را در اختیارتان قرار دهند.
خلاصه: اضافه وزن و لاغری بیش از حد می تواند باعث اختلال قاعدگی شود. برای حفظ وزن سالم با پزشک خود مشورت کنید.
به طور مرتب ورزش کنید
ورزش، مزایای سلامتی بسیاری دارد که می تواند به تنظیم دوره های فرد کمک کند. ورزش می تواند در رسیدن یا حفظ وزن سالم کمک کند و معمولاً به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی برای سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) محسوب می شود. همانطور که ذکر شد این سندرم می تواند باعث اختلال قاعدگی شود. نتایج یک کارآزمایی بالینی نشان داد که ورزش به طور موثری می تواند دیسمنوره ی اولیه را درمان کند.
هفتاد دانشجوی مبتلا به دیسمنوره اولیه در این کارآزمایی شرکت کردند. این گروه 30 دقیقه ورزش هوازی- 3 بار در هفته و به مدت 8 هفته- انجام دادند. در پایان آزمایش، آن هایی که این تمرینات را انجام داده بودند، تجربه درد قاعدگی کمتری را گزارش کردند. برای درک اینکه چگونه ورزش بر قاعدگی تأثیر می گذارد و در صورت وجود، چه تأثیرات مستقیمی در تنظیم دوره فرد دارد، تحقیقات بیشتری لازم است.
خلاصه: ورزش می تواند به کنترل وزن و بنابراین تنظیم دوره قاعدگی فرد کمک کند. همچنین ممکن است درد قبل و در طول دوره را کاهش دهد.
از زنجبیل به عنوان ادویه استفاده کنید
از زنجبیل به عنوان درمان خانگی برای تنظیم اختلال قاعدگی استفاده می شود، اما هیچ مدرک علمی برای اثبات این امر در دست نیست. به نظر می رسد زنجبیل فواید دیگری نیز در رابطه با قاعدگی دارد. نتایج حاصل از مطالعه ای بر روی 92 زن مبتلا به خونریزی شدید قاعدگی نشان داد که مصرف روزانه مکمل های زنجبیل ممکن است به کاهش میزان خون ریزی در دوران قاعدگی کمک کند.
این یک مطالعه کوچک بود که فقط دختران سنین دبیرستان را مورد مطالعه قرار داده بود، بنابراین تحقیقات بیشتری پیرامون این موضوع لازم است. نشان داده شده است که مصرف 750 تا 2000 میلی گرم پودر زنجبیل در 3 یا 4 روز اول پریود، درمانی مؤثر برای دوره های دردناک است. یک مطالعه دیگر نشان داد که مصرف زنجبیل به مدت هفت روز قبل از یک دوره، کاهش علائم خلقی، جسمی و رفتاری را در سندرم پیش قاعدگی (PMS) به دنبال خواهد داشت.
خلاصه: اگرچه این ادویه اغلب به عنوان یک درمان خانگی برای اختلال قاعدگی مورد استفاده قرار می گیرد، با این حال، هیچ مدرک علمی مبنی بر اثبات این ادعا وجود ندارد. با این حال، مشاهده شده است که زنجبیل به تسکین علائم PMS کمک می کند.
دارچین مصرف کنید
به نظر می رسد دارچین برای انواع قاعدگی مفید است. یک مطالعه در سال 2014 نشان داد که دارچین به تنظیم چرخه قاعدگی کمک کرده و یک گزینه درمانی مؤثر برای زنان مبتلا به PCOS است، اگرچه این مطالعه توسط تعداد محدودی از شرکت کنندگان اثبات شد. همچنین نشان داده شده است که درد و خونریزی قاعدگی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و حالت تهوع و استفراغ مرتبط با دیسمنوره ی اولیه را کاهش می دهد.
خلاصه: دارچین ممکن است به تنظیم چرخه قاعدگی و کاهش درد و خونریزی قاعدگی کمک کند. همچنین ممکن است به درمان PCOS کمک کند.
مقدار ویتامین روزانه خود را دریافت کنید
مطالعه ای که در سال 2015 منتشر شد، سطح پایین ویتامین D را با اختلال قاعدگی مرتبط دانست و نشان داد که مصرف ویتامین D ممکن است به تنظیم قاعدگی کمک کند. همچنین یک مطالعه دیگر نشان داد که ویتامین D در درمان اختلال قاعدگی، در زنان مبتلا به PCOS مؤثر بوده است.
ویتامین D همچنین مزایای سلامتی دیگری دارد، از جمله کاهش خطر برخی از بیماری ها، کمک به کاهش وزن و کاهش افسردگی. ویتامین D اغلب به برخی از غذاها من جمله شیر و سایر لبنیات و غلات افزوده می شود. همچنین می توان ویتامین D را از طریق قرار گرفتن در معرض آفتاب یا مکمل آن دریافت کرد.
ویتامین های گروه B اغلب به زنانی که سعی دارند باردار شوند، تجویز می شوند و ممکن است به تنظیم دوره فرد کمک کنند، اما تحقیقات بیشتری برای تأیید این ادعا لازم است.
ویتامین های گروه B همچنین ممکن است خطر علائم پیش قاعدگی را کاهش دهند. مطالعه ای در سال 2011 نشان داد كه زنانی كه از منابع غذایی حاوی ویتامین B استفاده می كنند، خطر ابتلا به PMS شان به طور قابل توجهی كمتر است.
مطالعه دیگری از سال 2016 نشان می دهد زنانی که 40 میلی گرم ویتامین ب 6 و 500 میلی گرم کلسیم در روز مصرف کرده اند، علائم PMS شان کاهش یافته است. هنگام استفاده از یک مکمل، دستورالعمل های بسته بندی را دنبال کنید و فقط مکمل ها را از منابع معتبر خریداری کنید.
خلاصه: میزان ویتامین D پایین ممکن است خطر بی نظمی دوره را افزایش دهد. مصرف روزانه مکمل ویتامین D ممکن است به تنظیم چرخه قاعدگی فرد کمک کند. ویتامین های گروه B همچنین ممکن است به کاهش PMS و تنظیم چرخه قاعدگی کمک کنند.
هر روز سرکه سیب بنوشید
نتایج یک مطالعه منتشر شده در سال 2013 نشان داد که نوشیدن 0.53 اونس (15 میلی لیتر) سرکه سیب در روز ممکن است تخمک گذاری قاعدگی در زنان مبتلا به PCOS را بازگرداند. برای اعتبارسنجی این نتایج، تحقیقات بیشتری لازم است، زیرا این مطالعه خاص، تنها هفت شرکت کننده را شامل می شد.
سرکه سیب همچنین ممکن است به کاهش وزن، کاهش قند خون و انسولین کمک کند. سرکه سیب طعم تلخی دارد که مصرف آن را برای برخی از افراد دشوار کرده است. اگر می خواهید آن را امتحان کنید اما با طعم آن مشکل دارید، می توانید آن را با آب رقیق کرده و یک قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید.
خلاصه: نوشیدن 8/1 فنجان (15 گرم) سرکه سیب در روز ممکن است به تنظیم قاعدگی در زنان مبتلا به PCOS کمک کند.
آناناس بخورید
آناناس یک درمان خانگی محبوب برای اختلال قاعدگی است. این ماده حاوی بروملین است- آنزیمی که ادعا می شود پوشش رحم را نرم می کند و دوره های فرد را تنظیم می کند- هرچند که صحت این موضوع اثبات نشده است. بروملین ممکن است دارای خاصیت ضد التهابی و تسکین دهندگی درد باشد.
اگرچه هیچ مدرکی برای اثبات اثربخشی آن در کاهش کرامپ و سردردهای قاعدگی وجود ندارد. خوردن آناناس می تواند به فرد کمک کند تا وعده های میوه ی مورد نیاز روزانه خود را تامین کند. یک فنجان (80 گرم) آناناس ممکن است به عنوان یک وعده ی میوه به حساب بیاید. توصیه کلی این است که حداقل 80 گرم میوه در روز میل کنید.
خلاصه: اعتقاد بر این است که خوردن آناناس به تنظیم دوره های فرد کمک می کند، اگرچه شواهد علمی کمی برای پشتیبانی از این ادعا وجود دارد. آنزیم موجود در آناناس ممکن است به تسکین برخی علائم پیش قاعدگی مانند کرامپ و سردرد کمک کند.
اختلال قاعدگی و مراجعه به پزشک
به احتمال زیاد در دوره های مختلف زندگی خود، بی نظمی هایی را در قاعدگی های خود تجربه کرده اید. با این حال، شما همیشه نیازی به مراجعه به پزشک برای رفع این علائم ندارید.
زمانی باید به پزشک مراجعه کنید که:
- دوره شما به صورت ناگهانی نامنظم شود.
- به مدت سه ماه دوره ای نداشته باشید.
- از هر 21 روز، بیش از یک دوره تجربه کنید.
- دوره ای کمتر از یک بار در هر 35 روز داشته باشید.
- دوره های شما به صورت غیر منتظره سنگین یا دردناک باشد.
- دوره های شما بیش از یک هفته طول بکشد.
پزشک ممکن است بسته به علت پریودهای نامنظم فرد، دارو یا برخی دیگر از روش های درمانی را توصیه کند.
برخی از دلایل احتمالی این مهم عبارت اند از:
- بلوغ
- یائسگی
- شیردهی
- کنترل بارداری
- PCOS
- مشکلات تیروئید
- اختلالات اشتها
- استرس
اگر به طور ناگهانی اختلال قاعدگی را تجربه کردید یا به طور مرتب قاعدگی کوتاه یا طولانی مدت داشتید، به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر پریود شما شدید و دردناک باشد یا بیش از یک هفته ادامه داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: از 47 سالگی برای دوران یائسگی آماده شوید
سخن پایانی
ممکن است بتوانید چرخه قاعدگی خود را با اعمال تغییراتی در سبک زندگی و درمان های خانگی دوباره به حالت عادی برگردانید. با این وجود، شواهد علمی در این زمینه محدود است و فقط چند روش طبیعی- به لحاظ علمی- برای تنظیم دوره قاعدگی به اثبات رسیده است. اگر نگران نامنظم بودن دوره های خود هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید.