احتمالا برای همه پیش آمده که برای انجام کار تصویربرداری پزشکی به یکی از مراکز تخصصی مراجعه کنند و از خدمات این مراکز استفاده کنند. پزشک ممکن است برای شخص دو یا چند مدل مختلف تصویربرداری مانند امآرآی، رادیولوژی، سیتیاسکن، سونوگرافی، ماموگرافی، تراکم استخوان و پزشکی هستهای را تجویز کند.
برای این کار لازم است به چندین مرکز مراجعه شود و بر مبنای تشخیص پزشک، این تصویربرداریها را انجام داد. اما مراجعه به چندین مرکز باعث میشود که زمان زیادی از شخص گرفته شود و همیشه در حال رفت و آمد بین چند مرکز باشد.
از طرفی نکته مهم و قابل توجه انجام امور تصویربرداری در یک مرکز واحد کمک شایانی به پزشک مورد نظر برای دسترسی به نتیجایج سایر مطالعات و تشخیص بهتر میکند.
یک مسئله مهم دیگر نیز که اهمیت زیادی دارد این است که مراکز تصویربرداری مطمئن باشند و خطای کاری در دستگاهها وجود نداشته باشد. استفاده از تصویربرداری یکی از بهترین روشهایی است که بیماران میتوانند در طی فصول مختلف برای چکآپ کردن از آن استفاده کنند.
چرا باید از تصویربرداری پزشکی استفاده شود؟
تصویربرداری پزشکی برای مشاهده اعضای بدن از استخوانها تا بافتهای درونی بدن مورد استفاده قرار میگیرد. در صورت بروز مشکلی در بدن که از طریق آزمایش خون و … قابل تشخیص نباشد، پزشکان متخصص از روش تصویربرداری استفاده میکنند.
سونوگرافی چیست؟
متخصصان از سونوگرافی برای مشاهده قلب، رگهای خونی، کلیهها، کبد و سایر اعضای بدن استفاده میکنند. همچنین در دوران بارداری، پزشکان از سونوگرافی برای مشاهده جنین درون شکم مادر استفاده میکنند. در طول معاینه بیمار روی یک تخت دراز میکشد و تصویربرداری صورت میگیرد. سونوگرافی درد و خطری برای بیماران ندارد.
ماموگرافی چیست؟
ماموگرافی یا ماموگرام، یک عکس اشعه ایکس از سینه است. ماموگرافی یک ابزار غربالگری برای کشف و تشخیص سرطان سینه است.
رادیولوژی چیست؟
متخصصان از رادیولوژی برای شناسایی طیف وسیعی از مشکلات مانند بیماریهای قلبی، لختههای خونی، استخوانهای شکسته، شرایط دستگاه گوارش و … استفاده میکنند. متخصصان برای نظارت بر نحوه واکنش بدن بیمار نسبت به درمان فعلی نیز از رادیولوژی استفاده میکنند.
سی تی اسکن چیست؟
بعد از رادیوگرافی ساده، سی تی اسکن بیشترین کمک را به بررسی ضایعات سیستم حرکتی بدن انسان بخصوص استخوانها میکند. امروزه استفاده از سی تی اسکن جزء جداییناپذیر در تشخیص و حتی درمان بسیاری از بیماریها شده است.
با استفاده از تصاویر سی تی اسکن میتوان بافتهای درون بدن را مشاهده کرد و شکل آنها را بررسی نمود. با این اطلاعات میتوان از وجود بیماری های احتمالی آگاه شد. تصاویر سی تی اسکن سطح مقطع هایی از بدن را نشان میدهد و همچنین کاربردهای بسیار اساسی تری چون ایجاد تصاویر سه بعدی و نیز بازسازی دقیق از سایر اعضای بدن دارد.
سی تی اسکن دارای چه مزیت هایی است؟
در این روش هیچگونه دردی برای بیمار ایجاد نمی شود . بسیار روشی با دقت است و تهاجمی عمل نمی کند .
- سی تی اسکن احتمال استفاده از روش های جراحی و نمونه برداری را کاهش می دهد .
- عکس روش های دیگر در سی تی اسکن اطلاعات بیشتری از بافت هایی همچون ریه ها – استخوان ها – بافت نرم و رگ های خونی مشاهده می شود .
- سی تی اسکن طبیعی و یا غیر طبیعی بودن ساختارهای بدن را مشخص می کند و یک راهنمایی بسیار با دقت برای رادیوتراپی – بیوپسی و روش های دیگر تهاجمی می باشد .
- سی تی اسکن در کوتاه ترین زمان ممکن انجام می شود و در مواقعی که صدمات وارد شده – عارضه های داخلی و خونریزی هایی وجود داشته باشد . نشان می دهد تا بیمار را از هر خطری نجات دهد .
ام آر آی چیست؟
امآرآی یکی از روشهای پیشرفته در تصویربرداری پزشکی است. از این روش برای مشاهده بافتهای درونی بدن و شناسایی مشکلات و بیماریهای اعضای بدن استفاده میشود.
در امآرآی تصاویر بافتهای نرم مانند غضروف، تاندون، لیگامان، عصب و رگها بسیار واضح و دقیق دیده میشوند. این روش تصویربرداری بهخصوص برای تشخیص بیماریهای بافتها مفید است. امواج مورد استفاده در امآرآی ضرری برای بدن ندارند.
نحوه تصویربرداری :
فردی که قرار است با این روش مورد تصویربرداری قرار گیرد نباید هیچ شی فلزی مانند ساعت ، انگشتر ، مفصل مصنوعی و …. داشته باشد. و یا شی فلزی در نزدیکی دستگاه MRI قرار گیرد ، زیرا میدان مغناطیسی روی این مواد فرومغناطیسی اثر گذاشته و نه تنها باعث تداخل در امر تصویربرداری می شود، بلکه می تواند به خود فرد نیز آسیب برساند به همین دلیل است که دستگاه MRI را در اتاقهای ویژهای قرار می دهند. این اتاقها نسبت به امواج الکترومغناطیسی نفوذناپذبرند. در نتیجه امکان ورود یا خروج برای این امواج وجود ندارد. به علاوه لباس مخصوصی را تن بیمار میکنند که هیچ قسمت فلزی نداشته باشد.
آخرين و پيشرفته ترين دستگاه MRI در دنيا، دستگاه 1.5تسلا است كه خوشبختانه بطور محدود به كشور نيز وارد شده است. اين دستگاه دقت، قدرت و سرعت بسيار بالايي دارد.
ام.آر.اي ۰/۳ تسلا (باز) نيز از دقت بالايي برخوردار است و با استفاده از آن مي توانيم بيماراني را كه باردارند يا جثه بزرگي دارند وامكان تست آنان با ديگر دستگاههاي MRI وجودندارد تست كنيم. همچنين با استفاده از اين دستگاهها، امكان تست بيماراني كه فلز در بدنشان است فراهم مي آيد.»
در حین عمل تصویربرداری فرد باید آرام باشد. به این منظور میتوان یک آرام بخش ملایم به وی داد. سپس او را روی تخت خوابانده و از وی میخواهند که به طور عادی نفس بکشد. بعد از اینکه فرد در دستگاه قرار گرفت، محل مورد تصویربرداری را با نور مشخص می کنند و اسکن کردن شروع میشود. در فواصل زمانی که اسکن کردن قطع میشود وی میتواند قدری حرکت کند ، ولی نه آنقدر که از محل مورد نظر جابجا شود. شخص در طول اسکن میتواند از طریق دکمهای که در اختیار او قرار دادهاند به مسئولین اطلاع دهد، و اسکن کردن متوقف شود. بعد از اتمام کار اطلاعات تصویری به رایانهای داده میشود و رایانه با بررسی اطلاعات ، تصویری ایجاد می کند که روی فیلم منعکس میشود.
موارد کاربرد :
امروزه M.R.I در تشخيص بسياري از بيماريها و ضايعات اعضاء مختلف بدن به کار مي رود .
از این روش میتوان برای تشخیص ، درمان و دنبال کردن مسیر بیماری استفاده نمود. مثلا تمام ناهنجاریهای مغز و نخاع به وسیله MRI نشان داده میشود. با این روش میتوان تشخیص داد که درد کمر به علت درد عضله است و یا به علت فشار روی عصب میباشد. همچنین در درمان و تشخیص و روند توسعه سرطان از این روش استفاده میشود. موارد کاربرد MRI بسیار زیاد است که در این جا فقط چند نمونه ذکر می شود:
MRI -1 مغز: M.R.I در بررسي مغز و نخاع و چشم ، گوش و بسياري از ديگر اعضاء موجود در ناحيه سر و گردن به کار مي رود . بايد يادآور گرديد که نخستين بار از اين روش در برررسي مغز و نخاع استفاده شد و M.R.I به ميزان زيادي به ياري متخصصين و جراحان مغز و اعصاب آمد . از اين روش در تشخيص پارگي و جابجايي ديسک هاي بين مهره هاي ستون فقرات ، صدمات و تومورهاي نخاع ، تومورهاي مغز ، خونريزي ها و به خصوص سکته هاي مغزي استفاده مي شود . در برخي موارد خاص که تشخيص آن برعهده پزشک معالج شماست ، ممکن است نياز به استفاده از ماده گادولينيوم جهت تصويربرداري در روش M.R.I باشد .
در اين نوع تصويربرداري، تصاوير كاملا تفكيكشدهاي از بخشهاي مختلف مغز گرفته ميشود. وضعيت بيماران مبتلا به سردرد حملهاي و ناگهاني؛ ضعف و دوبيني، با MRI مغز قابل بررسي است. MRI مغز براي تكميل تصويربرداري به وسيله سيتياسكن و در مواردي نامشخصبودن تصاوير دريافتي به وسيله سيتياسكن نيز استفاده ميشود.
2- MRI ستون مهرهها: معمولا براي بررسي بيرونزدگي يا تورم غيرعادي ديسك، تنگ شدن و ناراحتي كانال مياني ستون مهرهها كاربرد دارد. علاوه بر اين، اين نوع تصويربرداري بهترين شيوه براي بررسي وضعيت آسيبها و شكلات عودكننده (بازگشتكننده) ستون مهرهها در بيماراني است كه مورد عمل جراحي ستون مهرهها قرار گرفتهاند.
MRI -3 استخوان و مفصلها: در اين نوع تصويربرداري، وضعيت تمام استخوانها و مفصلها، حتي بافتهاي نرم به ويژه بخشهاي متصل به آنها قابلبررسي است. وضعيت تاندونها، رباط ها، عضلات، غضروفها و آسيبهاي احتمالي استخوانها نيز با اين تصويربرداري مورد بررسي قرار گيرد.
MRI -4 حفره شكم: معمولا زماني كه استفاده از سيتياسكن و اولتراسون پاسخگوي نياز پزشك براي تشخيص بيماري نباشد، از MRI حفره شكم براي بررسي دقيق وضعيت اندامهاي دروني حفرهشكم استفاده ميكنند. شاخصترين كاربرد MRI حفره شكم، بررسي وضعيت كبد، غدد فوق كليه و پانكراس است.
MRI -5 ويژه دستگاه گردش خون: MRA ، MRI ويژه دستگاه گردش خون و بررسي وضعيت قلب و رگهاست. رگهاي مرتبط با گردن (كاروتيد) و مغز نيز با اين نوع MRI بررسي ميشوند. براي بررسي وضعيت رگهاي محوطه شكم، به ويژه رگهاي مرتبط به كليهها نيز از MRA استفاده ميكنند. سام.آر.آي تصويربرداري به شيوه تشديد مغناطيسي با MRI ، شيوه ديگري براي تصويربرداري از اندامها و بافتهاي دروني بدن با كمك امواج مغناطيسي و امواج راديويي است.
سنجش تراکم استخوان چیست؟
سنجش تراکم استخوان (Bone Mineral Densitometry) یا به اختصار BMD روش متداول برای سنجش مقدار تراکم استخوانهای بدن است. در این روش که مقدار وزن مواد معدنی استخوان را در هر سانتیمتر مکعب اندازه میگیرند و یک معیار نسبی از مواد معدنی استخوان را به دست که کاربرد بالینی آن برای اندازهگیری غیر مستقیم از مقدار پوکی استخوان بیمار است.
پزشکی هستهای چیست؟
پزشکی هستهای شاخهای از علم پزشکی است که در آن از مواد رادیو اکتیو جهت تشخیص و درمان بیماریها استفاده میشود. روشهای تشخیصی در مورد اعضاء مختلف بدن مانند استخوانها، مغز، کلیه، ریه، قلب،تییروئید، دستگاه گوارش و دستگاه ادراری کاربرد دارند.
اسکن هسته ای قلب چیست ؟
اسکن هسته ای قلب آزمایشی است که به پزشک امکان میدهد تا اطلاعات مهمی در مورد سلامت قلب بیمار به دست آورد.
در طول اسکن هستهای قلب ، یک ماده رادیواکتیو بیخطر به نام ماده ردیاب به یکی از سیاهرگهای بیماری تزریق میشود. ماده ردیاب به قلب رفته و انرژی آزاد میکند. دوربینهای مخصوصی که بیرون از بدن بیمار قرار گرفتهاند انرژی آزاد شده را تشخیص داده و با استفاده از آن از قلب عکس میگیرند.
این اسکن برای چک کردن کیفیت جریان خون به قلب : نرسیدن خون به بخشی از عضله قلب، میتواند نشانه بیماری کرونری قلب باشد. بیماری کرونری قلب میتواند منجر به آنژین، حمله قلبی و سایر مشکلات قلبی شود.
برای بررسی آسیبدیدگی عضله قلب: آسیبدیدگی میتواند ناشی از دارو، حمله قلبی، آسیبدیدگی یا عفونتی در گذشته باشد.
همچنین برای بررسی کیفیت پمپاژ خون به بدن توسط قلب استفاده می شود .
مرکز تصویربرداری پزشکی پایتخت
مرکز تصویربرداری پایتخت در سال 1381 کار خود را آغاز کرده استو همزمان تمامی خدمات در زمینه امآرآی، رادیولوژی، سیتیاسکن، سونوگرافی و پزشکی هستهای را به مراجعهکنندگان ارائه میدهد.
در سال 1392 و با تغییر مدیریت، مرکز تصویربرداری پزشکی پایتخت سیاستهای جدیدی را در پیش گرفت. مدیران این مرکز تصمیم گرفتند تا آن را به جدیدترین و بهروزترین دستگاههای دنیا همچون MRI، رادیولوژی، سونوگرافی ، ماموگرافی، تراکم استخوان، OPG و EEGو EMG مجهز کنند که این تجهیزات در کمتر مراکزی زیر یک سقف یافت میشود. مرکز تصویربرداری پزشکی پایتخت با برخورداری از بهترین و جدیدترین دستگاههای روز دنیا تلاش کرده است تا خدمات مناسبی به مراجعهکنندگان ارائه دهد.
مرکز تصویربرداری پزشکی پایتخت خدمات ویژهای ارائه میدهد. این خدمات شامل امآر آی، سیتیاسکن، سونوگرافی، رادیولوژی دیجیتال، پزشکی هستهای و رادیولوژی مداخلهای میشوند.
پزشکان برجسته پایتخت
در این مرکز زبدهترین متخصصان ایرانی در زمینه تصویربرداری پزشکی در حال فعالیت هستند که باعث تمایز این مرکز با سایر مراکز شده است. پزشکانی همچون دکتر غلامرضا بخشندهپور، دکتر محمدرضا موحدی، دکتر محمد رضا نیرومند و دکتر رضا قرائی در مرکز تصویربرداری پزشکی پایتخت در حال فعالیت هستند.
دکتر غلامرضا بخشنده پور
دکتر بخشندهپور یکی از برجستهترین متخصصان ایرانی در زمینه تصویربرداری است که دورههای ویژه تصویربرداری را در دانشگاه بروکسل (بلژیک)، نیویورک و آیوا آمریکا گذرانده است. وی همچنین عضو چندین انجمن مهم در ایران و همچنین عضو انجمن رادیولوژی آمریکا و اروپا است.
دکتر محمدرضا موحدی
دکتر موحدی یکی دیگر از برجستهترین متخصصان ایرانی در زمینه تصویربرداری است که دورههای ویژه تصویربرداری را در مراکز ویژه تصویربرداری لندن، ونکوور و هنککنگ گذرانده است. او همچنین عضو چندین انجمن مهم در ایران و همچنین عضو انجمن رادیولوژی اروپا است.
دکتر محمدرضا نیرومند
دکتر نیرومند یکی دیگر از برجستهترین متخصصان ایرانی در زمینه تصویربرداری است. او عضو انجمن رادیولوژی اروپا است. دکتر نیرومند دارای گواهینامه FMF انگلستان در زمینه غربالگری ناهنجاریهای جنین است.
این مرکز برای رفاه حال مراجعهکنندگان با راه اندازی سیستم پکس، تمام نتایج و عکسها را تا 5 سال برای بررسی تشخیص سیر بهبودی و پیشرفت بیماری را نگهداری میکند.
مرکز تصویربرداری پایتخت با تمامی بیمهها قرار داد همکاری دارد و با تعرفههای مصوب وزارت بهداشت و درمان پذیرای همه هممیهنان است.
علاقهمندان به کسب اطلاعات بیشتر جهت مشاوره , پرسش و پاسخ با پزشکان مجرب رادیولوژیست، جوابدهی آنلاین، تماس و موقعیت مرکز , میتوانند به سایت مرکز تصویربرداری پزشکی پایتخت به آدرس اینترنتی WWW.Paytakht-mic.com مراجعه کنند.