شانه از سه استخوان تشکیل شده است: استخوان بازوی فوقانی (هومروس)، تیغه شانه (اسکاپولا) و کولاربون (کلاویکل). سر استخوان بازوی فوقانی در یک سوکت گرد در تیغه شانه فیت می شود. این سوکت را گلنوئید می نامند. ترکیبی از ماهیچه ها و تاندون ها، استخوان بازوی فرد را در محوریت شانه نگه می دارند. به این بافت ها، عضلات گرداننده ی شانه یا روتاتور کاف گفته می شود. آن ها سر استخوان بازوی بالایی را می پوشانند و آن را به تیغه شانه متصل می کنند. در این مقاله از بخش فیزیوتراپی و ارتوپدی دکتر سلام ما به بررسی علل، علائم و راههای درمان درد شانه می پردازیم.

درد شانه

درد شانه و نحوه درمان آن

برخی از شرایط و انواع درد شانه ممکن است با افزایش سن رایج گردند. احتمالاً تا زمانی که به طور ناگهانی در یکی از شانه های خود احساس درد نکردید، زیاد به فکر شانه های خود نمیفتید. درد شانه می تواند طی یک عمل ساده اما مهم بروز کند، مثلا در حین مسواک زدن و خشک کردن موها، بستن سوتین خود، یا نگه داشتن چیزی در بالای سر.

با افزایش سن، دردهای شایع شانه بیشتر از همیشه تجربه می شوند. دکتر آرون رامپا، دانشیار جراحی ارتوپدی دانشکده پزشکی هاروارد می گوید: “انواع درد شانه بسیار متداول هستند.” درد شانه می تواند به تدریج یا ناگهانی بروز کند و خفیف یا شدید باشد. در ادامه برخی از شایع ترین شرایطی که ممکن است با آن ها مواجه شوید و نکاتی در مورد چگونگی رسیدگی به آن ها آورده شده است.

اگر شانه فرد آسیب ببیند چه باید بکند

اگر درد شانه دارید، همیشه نمی توانید علت آن را بیابید. گاهی اوقات، منشا درد شانه، مشکلات سایر بخش های بدن است که نهایتا به شانه فرد می رسد. دکتر آرون رامپا، اظهار می دارد: این مسئله ممکن است به همراه مشکلات خاصی در گردن، از جمله آرتروز و فتق دیسک رخ دهد.

به طور کلی، اگر درد زیادی را تجربه می کنید یا می دانید که به خود آسیب رسانده اید، بهتر است سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا بیماری شانه تان تشخیص داده شود. اما اگر درد شانه تان کلی و خفیف است، سعی کنید فعالیت های خود را تنظیم کنید، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مصرف کنید و حرکات کششی خفیفی انجام دهید تا ببینید آیا دردتان بهبود می یابد یا خیر. اما اگر پس از چند هفته دردتان برطرف نشد، باید با پزشک خود مشورت کنید.

صدمات و تحریکات روتاتور کاف

روتاتور کاف گروهی از ماهیچه ها و تاندون هاست که به فرد کمک می کند تا شانه خود را به داخل سوکت قلاب کند و امکان حرکت دایره ای را به شانه ها می دهد. به گفته آکادمی جراحی ارتوپدی آمریکا (AAOS) سالانه حدود دو میلیون نفر برای مشکلات مربوط به روتاتور کاف به پزشک مراجعه می کنند. بیشتر مشکلات مربوط به روتاتور کاف در دو دسته قرار می گیرند: پارگی یا التهاب.

اگر به هنگام بلند کردن بازوها به بالای سر خود برای شانه زدن موها یا هنگام رساندن دست ها به هم، در پشت خود درد داشتید، شک نکنید که شما نیز دچار مشکل روتاتور کاف هستید. دکتر رامپا می گوید: “افرادی که دچار این مشکل هستند نمی توانند تمام کارهای مدنظر خود را انجام دهند، مانند قرار دادن ظروف در کابینت بالا، بازی تنیس یا هرس کردن باغ”.

ضربه به روتاتور کاف

این حالت، زمانی رخ می دهد که شانه ها دچار سوزش، التهاب یا فشرده سازی تاندون یا بورسا شوند (کیسه های پر از مایع که بین استخوان ها قرار دارند). آسیب، ناشی از ضربه است، اما همچنین می تواند ناشی از سایش عمومی و پارگی روتین باشد.

پارگی در روتاتور کاف

پارگی در روتاتور کاف باعث ایجاد درد می شود که شبیه به یک ضربه است اما یک ویژگی متمایز دیگری نیز دارد. دکتر رامپا می گوید: “اگر درد با ضعف همراه باشد، احتمالاً در اثر پارگی ایجاد می شود و اگر فرد فقط درد داشته باشد، ممکن است ضربه دیده باشد.”

پارگی می تواند جزئی باشد و به موجب آن فقط بخشی از تاندون از استخوانی که به آن متصل شده است جدا شود. یا ممکن است یک پارگی کلی ایجاد شود و باعث شود تاندون کاملاً از استخوان جدا شود. دکتر رامپا می گوید: “اگرچه افراد جوان تر نیز می توانند دچار پارگی روتاتور کاف شوند، اما با افزایش سن، احتمال این مشکل بیشتر می شود، احتمالاً به این دلیل که رابط بین تاندون و استخوان تضعیف شده و بیشتر مستعد آسیب می شود.”

“شیوع این مشکل به ازای هر دهه از زندگی فرد افزایش می یابد.” پارگی – در مقایسه با ضربه – احتمالاً در اثر آسیب ایجاد می شود. علل شایع آن عبارت اند از: سقوط روی یخ، کشیده شدن توسط افسار یک سگ، یا لغزش و افتادن بر روی شانه. در موارد دیگر، مشکلات ظاهراً بدون دلیل بروز می کنند. رامپا می گوید: “ممکن است هنگام بلند کردن چیزی به بالای سر، ناگهان دردتان بگیرد.”

اگر مشکوک به پارگی هستید و یا دچار درد ناگهانی در اثر آسیب دیدگی شدید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است برای رفع مشکل به عمل جراحی نیاز داشته باشید. اما اگر ضعفی تجربه نکردید و دردتان شدید نبود، ممکن است استراحت و داروهای ضد التهابی برای تسکین ناراحتی شما کافی باشد.

تاندونیت کلسیفیک (تاندونیت کلسیفیه)

درد ناشی از تاندونیت کلسیفیه از رسوبات کلسیم انباشت شده در داخل تاندون های روتاتور کاف ایجاد می شود. در حالی که هنوز علل ایجاد این رسوب ها مشخص نیست با این حال، برخی از کارشناسان معتقدند که این حالت ممکن است در نتیجه ی روند بهبودی نامناسب در رباط ها باشد. این بیماری باعث درد ناگهانی و شدیدی می شود که غالباً صبح هنگام شروع می شود. این بیماری در افراد میانسال و پیر و افراد مبتلا به دیابت شایع تر است.

درمان با هدف تسکین درد و حفظ دامنه حرکتی شانه انجام می شود. گزینه ها شامل داروهای ضد التهاب، تزریق کورتیکواستروئید و فیزیوتراپی است. اگر درد شدید یا مداوم باشد، پزشک ممکن است برای از بین بردن رسوبات، جراحی را پیشنهاد کند.

درد شانه


بیشتر بخوانید: حل این مشکلات با فیزیوتراپی


کپسولیت چسب

کپسولیت چسب که معمولاً به عنوان شانه ی یخ زده شناخته می شود، به دلیل ضخیم شدن و سفت شدن بافت های اطراف مفصل شانه ایجاد می شود. این حالت به طور معمول در افراد 40 تا 60 ساله ایجاد می شود. شانه یخ زده در زنان و در افرادی که دارای شرایط پزشکی خاصی مانند دیابت، کلسترول بالا یا اختلالات تیروئید هستند، شایع تر است.

شانه یخ زده می تواند پس از ضربه روتاتور کاف، پارگی تاندون یا حتی جراحت جزئی ایجاد شود، اما چرا شانه یخ زده در برخی از افراد پیشروی می کند؟ ممکن است فردی که درد شانه دارد در نتیجه ی آن، بازویش را اصلا حرکت ندهد و این منجر به درد و سفتی بیشتر شود. در نتیجه، ممکن است حرکت دادن شانه برای هفته ها یا ماه ها غیر ممکن شود.

این مشکل اغلب پس از یک دوره زمانی برطرف می شود- اما طبق گفتهAAOS ، این مسئله ممکن است تا سه سال به طول بینجامد. دکتر رامپا می گوید: بعضی اوقات برای شانه ی یخ زده، فیزیوتراپی توصیه می شود، اما در برخی موارد، این مهم ممکن است خیلی دردناک باشد. سایر مداخلات شامل داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، تزریق کورتیکواستروئید یا در برخی موارد جراحی است. وی افزود: “در بیشتر موارد، این امر به خوبی به درمان غیر جراحی پاسخ می دهد.”

استئوآرتریت

وقتی افراد به این واژه می اندیشند، ممکن است به زانو و هیپ- که مکان های رایجی برای درد آرتریت هستند- فکر کنند. دکتر رامپا می گوید: هرچند که استئوآرتریت تأثیر کمتری در شانه می گذارد، با این حال، این، امر غیر معمولی نیست. این وضعیت هنگامی رخ می دهد که بالشتک های غضروف بین استخوان های شانه، فرسایش یابند و باعث شوند که استخوان ها در مقابل یکدیگر مالیده شوند.

دکتر رامپا می گوید، درمان های بی شماری برای استئوآرتریت از جمله استراحت، تغییر در سطح فعالیت های روزانه، داروهای ضد التهابی، تزریق کورتیکواستروئید و در برخی موارد جراحی وجود دارد. در حالی که هنگام احساس درد استئوآرتریت ممکن است وسوسه شوید که حرکت را متوقف کنید، اما این کار را نکنید، چون انجام این کار به سبب سفت و کوتاه شدن عضلات می تواند مشکل تان را بدتر کند.

این امر در نهایت ممکن است انجام حرکت به روشی که می خواهید را برای شما سخت تر کند. انجام حرکات کششی ساده ی شانه- دو تا سه روز در هفته- به شرط تأیید پزشک، می تواند عضلات را انعطاف پذیر کرده و دردتان را کاهش دهد.

تمرینات ساده کششی برای درد شانه

تمرینات کششی شانه ی نشسته

عمدتاً باعث کشش شانه ها می شوند.

تکرار

2 تا 4 بار.

مدت زمان حفظ حالت

10تا30 ثانیه.

حالت شروع

صاف روی صندلی بنشینید. دست چپ خود را روی شانه راست خود بگذارید. با دست راست خود آرنج چپ خود را بگیرید.

درد شانه

حرکت

شانه های خود را به سمت پایین و عقب بچرخانید، سپس با کشیدن بازوی چپ، آرنج چپ خود را به آرامی در سینه بکشید. کشش را در شانه چپ خود احساس کنید. در این حالت بمانید و سپس به حالت شروع برگردید، این حرکت را در طرف مقابل تان نیز تکرار کنید. 2 تا 4 بار این حرکت را تکرار کنید.

کشش نشسته عضلات سه سر ران

عمدتاً باعث کشش در قسمت پشت بازوی فوقانی و شانه می شود.

تکرار

2 تا 4 بار.

مدت زمان حفظ حالت

10 تا30 ثانیه.

حالت شروع

صاف بنشینید. دست راست خود را روی شانه راست خود قرار دهید. آرنج راست خود را با دست چپ خود نگه دارید.

حرکت

شانه های خود را به سمت پایین و عقب بکشید، آرنج راست خود را به سمت بالا بلند کنید تا جایی که محکم باشد. کشش را در قسمت پشت بازوی فوقانی دست راست و شانه خود احساس کنید. در این حالت بمانید و سپس به حالت شروع برگردید، این حرکت را در طرف مقابل تان نیز تکرار کنید. 2 تا 4 بار این حرکت را تکرار کنید.

کشش نشسته قفسه سینه

باعث کشش قفسه سینه و شانه ها می شود.

تکرار

2 تا 4 بار.

مدت زمان حفظ حالت

10 تا30 ثانیه.

حالت شروع

در یک صندلی بدون بازو به صورت مستقیم به پهلو بنشینید.

درد شانه

حرکت

شانه های خود را به سمت پایین و عقب بچرخانید. دستان خود را در پشت سرتان به هم برسانید و انگشتان خود را بهم متصل کنید تا کف دستان تان در مقابل یکدیگر قرار گیرند. به آرامی دستان خود را به سمت بالا بلند کنید تا جایی که احساس سفتی کنید. کشش را در جلوی شانه ها و در سراسر سینه خود احساس کنید. در این حالت بمانید و سپس به آرامی به حالت شروع برگردید.

شناسایی علت درد شانه

معاینه پزشک

در صورتی که آسیب حاد باعث ایجاد درد شدید در شما شود در اسرع وقت به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. اگر دردتان شدید نباشد، چند روز استراحت کنید تا ببینید زمان مشکل تان را برطرف می کند یا خیر. اگر علائم تان همچنان ادامه داشت، به پزشک مراجعه کنید. پزشک به منظور تعیین علت درد شانه ی فرد و ارائه گزینه های درمانی، ارزیابی کاملی انجام می دهد.

سابقه پزشکی

اولین قدم در ارزیابی، اخذ سابقه کامل پزشکی است. پزشک ممکن است در مورد چگونگی و زمان شروع درد و اینکه آیا این بیماری را قبلاً تجربه کرده اید یا خیر و نحوه درمان آن از شما سؤالاتی کند. این سؤالات می توانند در تعیین سلامت عمومی و دلایل احتمالی مشکل شانه کمک تان کنند. از آنجا که بیشتر انواع درد شانه با یک سری فعالیت های خاص وخیم تر و با فعالیت های خاص دیگری تسکین می یابند، سابقه پزشکی می تواند ابزار ارزشمندی در یافتن علت اصلی درد شما باشد.

معاینه ی جسمی

برای یافتن دلایل درد شانه، یک معاینه ی جامع، ضرورت دارد. پزشک به دنبال ناهنجاری های جسمی، تورم، ضعف یا دفرمه شدن عضلات خواهد بود و مناطق حساس را بررسی خواهد کرد. او ضمن معاینه، دامنه حرکتی و توانایی شانه شما را رعایت می کند.

آزمایشات

پزشک به منظور شناسایی علت درد و سایر مشکلات مرتبط، ممکن است آزمایشات خاصی را برایتان توصیه کند.

اشعه ایکس

این تصاویر، هرگونه آسیب دیدگی استخوان های تشکیل دهنده مفصل شانه را نشان می دهند.

تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) و سونوگرافی

این مطالعات تصویربرداری، تصاویر بهتری از بافت های نرم ایجاد می کنند. ام آر آی ممکن است به پزشک شما در تشخیص آسیب های رباط ها و تاندون های اطراف مفصل شانه کمک کند.

اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)

این ابزار، اشعه ایکس را با فناوری رایانه ترکیب می کند تا نمای کاملی از استخوان های ناحیه شانه ایجاد کند.

مطالعات الکتریکی

پزشک ممکن است تستی مانند EMG (الکترومیوگرام) را برای ارزیابی عملکرد عصب انجام دهد.

آرتروگرام

در طی این مطالعه با اشعه ایکس، رنگی به شانه تزریق می شود تا مفصل و ماهیچه ها و تاندون های اطراف آن بهتر نشان داده شوند. این متد ممکن است با MRI ترکیب شود.

آرتروسکوپی

در این روش جراحی، پزشک با دوربین فیبر نوری، داخل مفصل را نگاه می کند. آرتروسکوپی ممکن است آسیب های بافت نرم را نشان دهد که با معاینه جسمی، اشعه ایکس و سایر آزمایشات مشخص نمی شود. این متد علاوه بر کمک به یافتن علت درد، برای اصلاح مشکل نیز استفاده می شود.

چه موقع باید از پزشک کمک گرفت؟

در صورت تب، عدم توانایی در حرکت شانه، کبودی دائم، گرمی و حساسیت اطراف مفصل، یا دردی که بعد گذر چند هفته از درمان های خانگی برطرف نشود، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر درد شانه شما به صورت ناگهانی پیش بیاید و مربوط به آسیب نباشد، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید. چراکه ممکن است نشانه حمله قلبی باشد.

علائم دیگر حمله قلبی شامل موارد زیر است:

که در این مواقع یا مواقعی که شانه تان صدمه دیده و خونریزی کرده باشد، یا متورم شده باشد باید با اورژانس تماس بگیرید.

درد شانه


بیشتر بخوانید: آنچه باید درباره التهاب تاندون بدانیم


گزینه های درمانی درد شانه چیست؟

درمان به علت و شدت این درد بستگی دارد. برخی از گزینه های درمانی عبارتند از: درمان فیزیکی یا حرفه ای، عدم تحرک با آویز دست (sling) یا تثبیت کننده ی شانه یا عمل جراحی. پزشک ممکن است داروهایی مانند داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) یا کورتیکواستروئیدها را نیز تجویز کند. کورتیکواستروئیدها داروهای ضد التهابی قدرتمندی هستند که می توانند به طریق خوراکی مصرف شوند یا توسط پزشک به شانه شما تزریق شوند.

اگر جراحی شانه داشتید، دستورالعمل های مراقبت های بعد از عمل را به دقت دنبال کنید. برخی از درد شانه های جزئی را می توان در خانه درمان کرد. منجمد کردن شانه به مدت 15 تا 20 دقیقه- سه یا چهار بار در روز به مدت چند روز- می تواند به کاهش درد کمک کند. قرار دادن کیسه ی یخ در یک حوله و قرار دادن آن به طور مستقیم روی پوست می تواند باعث یخ زدگی بافت بدن (بر اثر سرما) و سوزش پوست شود.

قبل از بازگشت به فعالیت های طبیعی و جلوگیری از حرکاتی که ممکن است باعث درد شود، استراحت شانه به مدت چند روز می تواند مفید باشد. کار یا فعالیت های سنگین را محدود کنید. سایر درمان های خانگی برای کاهش درد و التهاب، شامل استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی بدون نسخه و برای کاهش تورم، فشرده سازی محل با یک بانداژ الاستیک است.

چگونه می توان از درد شانه جلوگیری کرد؟

تمرینات ساده ی شانه می توانند به کشش و تقویت ماهیچه ها و تاندون های روتاتور کاف کمک کنند. یک فیزیوتراپ یا کاردرمانگر می تواند نحوه انجام صحیح این حرکات را به شما نشان دهد. اگر از قبل مشکلاتی در شانه خود داشتید، بعد از ورزش، به مدت 15 دقیقه از یخ استفاده کنید تا از صدمات بعدی جلوگیری کنید. بعد از ابتلا به بورسیت یا تاندونیت، انجام روزانه تمرینات حرکتی ساده می تواند از یخ زدگی شانه جلوگیری کند.

ارتباط بین سرطان ریه و درد شانه

درد شانه اغلب به دلیل التهاب یا آسیب دیدگی عضلات ایجاد می شود و به ندرت می تواند نشانه ای از سرطان ریه باشد. اگرچه درد شانه علامت شایع سرطان ریه نیست، با این حال، هرگونه درد مداوم و غیر قابل توجیه، به مراجعه به پزشک برای بررسی های بیشتر نیاز دارد. در مقاله حاضر ارتباط بین سرطان ریه و درد شانه ارائه شده است. همچنین انواع مختلف سرطان ریه را که می تواند منجر به درد شانه و سایر علل احتمالی این علائم شود، آورده شده است.

سرطان ریه و درد شانه

سرطان ریه می تواند باعث درد در شانه شود. ارجاع درد به این معنی است که درد در یک ناحیه از بدن شروع می شود، اما فرد در محل دیگری از بدن آن را تجربه می کند. برخی از انواع سرطان ریه نسبت به سایرین احتمالاً درد بیشتری را نشان می دهند.

تومورهای پانکوست سرطان ریه

تومورهای پانکوست یک نوع نسبتاً نادر از سرطان ریه هستند. این تومورها در شیاری به نام سولکوس فوقانی در بالای ریه ها ایجاد می شوند. آن ها اغلب باعث درد شدید شانه در همان طرف بدن که ریه آسیب دیده است می شوند، زیرا سولکوس فوقانی نزدیک به شانه است.

برخی از مبتلایان به تومور پانکوست ممکن است گروهی از علائم به نام سندرم هورنر را تجربه کنند که ممکن است باعث درد بیشتر شانه شود. این سندرم همچنین می تواند باعث تغییر در چشم ها، از جمله افتادگی پلک ها یا کوچک شدن مردمک چشم و تغییر نامتقارن در عرق کردن مانند کاهش عرق در یک طرف صورت شوند.

مزوتلیوما

مزوتلیوما نوعی از سرطان ریه است که معمولاً در نتیجه قرارگیری طولانی مدت در معرض آزبست ایجاد می شود. علائم مزوتلیوما مشابه سایر انواع سرطان ریه است. با این حال، یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که 14.3 درصد از مبتلایان به مزوتلیوما به عنوان اولین علامت، دچار درد شانه می شوند.

سرطان ریه متاستاتیک

سرطان ریه متاستاتیک، سرطانی است که در مناطق دیگر بدن متاستاز می دهد. هنگامی که سرطان ریه به مناطق مجاور، مانند استخوان ها و غدد لنفاوی گسترش یابد ممکن است درد شانه نیز ایجاد کند. سرطان ریه متاستاتیک می تواند طیف وسیعی از علائم خاص را شامل شود که سیستم بدنی را درگیر می کند. به عنوان مثال، سرطان ریه که به کبد متاستاز می دهد ممکن است باعث علائم یرقان، مانند زردی پوست شود.

سایر علائم رایج سرطان متاستاتیک ریه عبارت اند از:

  • درد عضلانی و استخوانی غیر قابل توجیه
  • تغییر در سیستم عصبی مانند ضعف یا سوزن سوزن شدن، سردرد، سرگیجه و تشنج
  • تورم در غدد لنفاوی

درد شانه مربوط به سرطان ریه تا چه مدت احساس می شود؟

هیچ مشخصه خاصی که علائم درد شانه سرطان ریه را تعریف کند، وجود ندارد. در یک مطالعه پیرامون درد شانه در افراد مبتلا به مزوتلیوما، مشخص شد که شرکت کنندگان به طور متوسط، این درد را بین مقیاس 1 تا 10، چهار درجه بندی می کنند. با این وجود، تعداد کمی از افراد در این مطالعه علائم قابل توجهی را تجربه کردند.

این علائم شامل کاهش تحرک بود. برخی از افراد مبتلا به درد شانه مرتبط با سرطان، درد را در بازوهای خود تجربه می کنند که به سمت دست ها ساتع می شوند. گاهي در كنار درد ممكن است تهوع و سوزن سوزن شدن نیز احساس شود.

درد شانه

سرطان ریه سلول غیر کوچک (NSCLC) شایع ترین نوع سرطان ریه است. علائم دیگر NSCLC عبارت اند از:

  • سرفه مداوم
  • سرفه خونی یا خلط به رنگ زنگ زده
  • کوفتگی یا خس خس سینه
  • کاهش وزن غیر قابل توجیه
  • تنگی نفس
  • خستگی و ضعف
  • عفونت های طولانی مدت قفسه سینه یا دستگاه تنفسی، مانند ذات الریه یا برونشیت

درد شانه در افراد مبتلا به سرطان ریه بسیار نادر است.

دورنمای افراد مبتلا به سرطان ریه

سرطان ریه یکی از خطرناک ترین اشکال سرطان است زیرا به سرعت در حال شیوع است. حدود 56 درصد از افرادی که سرطان ریه شان قبل از اینکه متاستاز دهد تشخیص داده و معالجه شده است تا 5 سال بعد از تشخیص زنده مانده اند.

اما هنگامی که سرطان ریه به نقاط دوردست بدن برسد، این میزان بقای 5 ساله به 5 درصد کاهش می یابد. از این رو، افرادی که علائم سرطان ریه را دارند باید به دنبال درمان سریع پزشکی باشند. گزینه های درمانی سرطان ریه به نوع سرطان و میزان شیوع آن در مناطق دیگر بدن بستگی دارد.

برخی از متداول ترین روش های درمانی شامل موارد زیر است:

  • جراحی حذف تومورها
  • شیمی درمانی و پرتو درمانی
  • داروهایی که رشد تومورها را مسدود یا در رشد آن ها مداخله می کنند یا علائم دیگر سرطان را درمان می کنند.
  • ایمنوتراپی، درمانی است که از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سلول های سرطانی حمایت می کند.

اگر پزشک قبل از متاستاز سرطان ریه، آن را تشخیص دهد، ممکن است فرد بهبود یابد. با متاستاز سرطان ریه به غدد لنفاوی و اندامگان دور، اوضاع فرد بدتر می شود. برای مبتلایان به سرطان ریه که چشم انداز ضعیفی دارند، درمان می تواند به بهبود کیفیت زندگی آن ها کمک کند. با این وجود، شناخت زودهنگام علائم برای بهبود امید به زندگی یک فرد مبتلا به سرطان ریه بسیار مهم است. به دنبال هرگونه درد مداوم یا به خصوص درد شانه شدید، باید به دنبال مراقبت پزشکی باشید.

درد شانه و آسیب آرنج

آرنج امکان پرتاب اشیا، بلند کردن آن ها، چرخش و بغل کردن را فراهم می کند. از آن جا که آرنج شما یک مفصل ساده نیست می توانید تمام این کارها را انجام دهید. با این حال، راه‌ های بسیاری وجود دارد که می‌ تواند باعث ناکارآمدی آرنج شود. آرنج مفصلی است که در آن سه استخوان وجود دارد: استخوان بازوی فوقانی به نام هومروس و اولنا و رادیوس- دو استخوانی که ساعد شما را تشکیل می دهند.

همه ی استخوان ها در انتهای خود غضروفی دارد که به آن ها کمک می کند تا در برابر یکدیگر بلغزند. این غضروف ها خاصیت ضربه گیری نیز دارند. آن ها با کمک بافت های سختی به نام رباط در جای خود قرار گرفته اند. تاندون ها استخوان ها را به عضلات متصل می کنند که به فرد این امکان را می دهد تا بازوی خود را به روش های مختلفی حرکت دهد. اگر برای هر یک از این قسمت ها اتفاقی بیفتد می تواند باعث درد شود.

در ادامه راه های مختلفی که آرنج شما آسیب می بیند، آورده شده است:

آسیب های یک باره

امیدواریم برخی از آسیب ها یک باره باشند، مثل زمانی که در هنگام ورزش و یا افتادن آسیب می بینید.

آرنج دررفته

وقتی یکی از استخوان هایی که آرنج را تشکیل می دهد از جای خود جابجا شود، دررفتگی آرنج پیش می آید. یکی از دلایل شایع آرنج دررفته، تقلا در حفظ خود به کمک دستان به هنگام زمین خوردن است. همچنین ممکن است این اتفاق برای کودکان نوپا نیز اتفاق بیفتد (زمانی که آن ها را به کمک بازوهایشان تاب می دهید)- که به آن آرنج دایه نیز می گویند. اگر فکر می کنید که آرنج شما یا فرزندتان دررفته است، سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید.

آرنج شکسته

اگر یکی از استخوان های بازوی شما در آرنج شکسته باشد، دچار شکستگی آرنج شده اید. معمولاً این مهم با یک ضربه ناگهانی در یک ورزش یا یک تصادف رانندگی اتفاق می افتد و اگر پس از این حادثه هنوز هم توانستید آرنج خود را حرکت دهید گول نخورید. اگر درد دارید و به نظر نمی رسد که به این راحتی بهبود یابید، ممکن است آرنج تان شکسته باشد و به مراقبت پزشکی احتیاج داشته باشید.

کشیدگی عضله و رگ به رگ شدن

به هنگام تقلا برای انجام کاری رخ می دهد. زمانی که عضلات کشیده یا پاره می شوند، به آن کشیدگی عضله گفته می شود، ولی هنگامی که رباط ها دچار این حالت شوند به آن رگ به رگ شدن می گویند. وقتی فشار بیش از حد به عضلات آرنج خود وارد می کنید، مثلا به هنگام بلند کردن اجسام سنگین یا ورزش بیش از حد، دچار کشیدگی عضله می شوید.

رگ به رگ شدن آرنج در ورزشکارانی که پرتاب دیسک می کنند، از راکت استفاده می کنند یا ورزش های تماسی انجام می دهند رایج تر است. هر دو حالت، با استراحت، یخ و تمرینات کششی و قدرتی (بعد از برطرف شدن درد) برطرف می شوند.

درد شانه

سایش و پارگی

سایر آسیب ها با گذشت زمان اتفاق می افتند، یعنی همانطور که کارهای خاصی را تکرار می کنید دچار سایش و پارگی در آرنج خود می شوید. شما می توانید با انجام یکسری فعالیت ها و ورزش های روتین – از کارخانه گرفته تا دفتر کار – به آرنج خود آسیب برسانید.

بورسیت

این حالت غالباً با تکرار بیش از حد یک حرکت، یا در اثر تصادف یا عفونت اتفاق می افتد. بورسا کیسه های کوچک پر از مایع هستند که در مفاصل قرار دارند و به محافظت از استخوان ها، تاندون ها و عضلات کمک می کنند. آن ها همچنین به لغزش پوست بر روی استخوان کمک می کنند. اما می توانند متورم شده و باعث درد فرد شوند. اغلب، بورسیت به سادگی با دارو درمان می شود و طی چند هفته بهبود می یابد.

آرنج تنیس و گلف بازان

هر دوی این ها نوعی تاندونیت هستند، به این معنی که تاندون بر اثر استفاده بیش از حد آسیب می بیند. برخلاف نام این بیماری، مصدومیت محدود به گلف بازان یا تنیسورها نیست. با این حال بر مبنای حرکات بازوها در این ورزش‌ ها، این افراد بیشتر مستعد دچار شدن به این حالت هستند. تفاوت اصلی این دو در این است که مشکل آرنج تنیس بازان روی قسمت بیرونی آرنج تأثیر می گذارد، در حالی که آرنج گلف بازان داخل آرنج را تحت تأثیر قرار می دهد.

گیر افتادن اعصاب و درد شانه و آسیب آرنج

شاید با سندرم تونل کارپال آشنا باشید، جایی که عصبی که از مچ دست شما عبور می کند فشرده می شود و برخی از مشکلات مچ دست و بازو را به وجود می آورد. شما می توانید مشکلات مشابهی را در آرنج خود نیز داشته باشید. اگر به سندرم تونل کوبیتال مبتلا هستید، یکی از اعصاب اصلی در بازو (عصب اولنار) همانطور که در امتداد قسمت داخلی آرنج شما جریان دارد و از بافتی به نام تونل کوبیتال عبور می کند، فشرده می شود.

در این حالت، ممکن است دچار سوزش یا بی حسی در دست، بازو و انگشتان خود نیز شوید. اگر به سندرم تونل رادﻳﺎل مبتلا هستید، با عبور آن از تونل رادﻳﺎل نزدیک به قسمت بیرونی آرنج خود، مسائل مشابهی با عصب رادیال خواهید داشت. در این حالت نیز ممکن است در آرنج و قسمت بیرونی آن احساس سوزش یا بی حسی داشته باشید.

شکستگی های ناشی از فشار

در این حالت، فرد معمولا در اثر استفاده بیش از حد از استخوان های بازوی خود دچار ترک کوچکی در آن می شود. این ترک ها در  قسمت پایینی پاها شایع ترند، اما ورزشکارانی که پرتاب بیس بال زیادی دارند، می توانند دچار شکستگی در آرنج نیز شوند. درد هنگام پرتاب معمولاً شدیدتر است.

بیماری هایی که منجر به درد شانه و آسیب آرنج می شوند

چندین بیماری نیز ممکن است باعث درد آرنج شود، اگر چه این درد، علامت اصلی این بیماری ها نیست.

آرتریت

انواع زیادی از آرتریت ها می توانند بر آرنج شما تأثیر بگذارند، اما اصلی ترین آن ها آرتریت روماتوئید و آرتروز هستند. آرتریت روماتوئید شایع ترین نوع آرتریت در آرنج است که طی آن، سیستم ایمنی بدن به بافت های سالم آن حمله کرده و باعث تورم در مفاصل می شود. هنگامی که غضروف آرنج به مرور زمان تجزیه شود، فرد به آرتروز مبتلا می شود، این بدان معنی است که استخوان ها به هم می مالند و باعث ایجاد درد و سفتی می شوند.

بیماری استئوکندریت

اکثرا کودکان و نوجوانان این بیماری را تجربه می کنند، جایی که یک تکه استخوان در نزدیکی آرنج از بین می رود. در این بیماری قطعه کوچکی از استخوان و پوشش غضروفی آن شروع به شکستن و شل شدن می کند و این باعث درد در هنگام انجام فعالیت بدنی می شود. این درد در زانوها شایع تر است، اما می تواند در آرنج نیز اتفاق بیفتد.

نقرس

این بیماری در واقع نوعی آرتریت است. در نقرس اسید اوریکی که به عنوان ماده زائد بدن است و باید از بدن دفع شود به عنوان کریستال در بافت های فرد تشکیل می شود، که اگر در آرنج تجمع یابد، می تواند بسیار دردناک باشد.

درد شانه

لوپوس

این بیماری دیگری است که سیستم ایمنی بدن فرد، به قسمت های سالم بدن از جمله مفاصل و اندام ها حمله می کند. این حالت بیشتر روی دست ها و پاهای فرد تأثیر می گذارد، اما می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در آرنج نیز گردد.


بیشتر بخوانید: هر آنچه باید درباره بیماری لوپوس بدانید


بیماری لایم

که توسط کنه ایجاد می شود و در صورت عدم درمان زود هنگام می تواند باعث مشکلات جدی شود. ممکن است فرد در کنار درد آرنج، مشکلاتی در سیستم عصبی و مفاصل نیز داشته باشد.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر فکر می کنید آرنج تان شکسته یا دررفته است به اورژانس مراجعه کنید.

در صورت تجربه مشکلات زیر با پزشک خود تماس بگیرید:

  • درد آرنجی که با استراحت و یخ برطرف نشود.
  • یا حتی در زمان هایی که از بازوی خود استفاده نمی کنید درد داشته باشید.
  • درد شدید، تورم و کبودی در اطراف آرنج داشته باشید.
  • درد، تورم یا قرمزی که با گذر زمان بدتر شود، به خصوص اگر تب هم داشته باشید.
  • مشکلاتی در به کارگیری آرنج مانند خم کردن آن داشته باشید.