موضوع این مطلب چگونگی پیشگیری از بیماری های لثه و علی الخصوص نارسایی های انساج محیط دهانی از طریق استفاده از لیزرها است. اصولا لیزرها برای کمک به درمان های لثه و بیماری های مختلف آن طراح شده اند.
نقش لیزر در درمان بیماری های لثه
در بعضی موارد لیزرها می توانند به تنهایی درمان کننده بیماری ها باشند، اما بخش مهمی از کاربرد لیزرها در رشته لثه و انساج اطراف دهان، پیشگیری از ادامه بیماری، جلوگیری از تخریب انساج و اعضای مختلف محیط دهان است. این در واقع از رسیدن بیماری به مرحله ای که به ناچار شخص باید تحت عمل جراحی قرار بگیرد، جلوگیری می کند.
از این جهت که اکثر افراد از جراحی های لثه و جراحی های محیط دهان ذهنیت خوبی ندارند و خیلی ها دچار فوبیا در این ارتباط هستند، بهترین حالت برای اینکه به آن مرحله از درمان های پیچیده نرسند، استفاده از لیزرها به عنوان پیشگیری ادامه بیماری است.
لیزرها در فازهای 1 و 2 بیماری لثه که هنوز درگیری های استخوانی و تحلیل های ساختمان های سخت اتفاق نیفتاده اند و استقرار ریشه های دندان ها همچنان قابل قبول است، با ورود به مناطق بیماری زده و حذف مراحل التهابی و اثرات آن روی بافت های مختلف درونی و همچنین حذف کلیه عوامل خارجی که مهم ترین آن ها میکروب های مسول بیماری هستند، باعث می شوند تا بیماری در مرحله ای که به سمت پیشرفت است و به زودی آسیب های بزرگ و غیرقابل جبران را ایجاد خواهد کرد، در همان مرحله و در همان فاز بیماری متوقف شود.
با توقف بیماری، سیستم دفاعی بدن فرصت پیدا می کند تا شروع به بازسازی مناطقی کند که بیماری در آن وجود داشته است.
حال چگونه لیزرها از ادامه بیماری جلوگیری می کنند، بستگی به عوامل مختلفی دارد. در درجه اول، تشخیص نوع بیماری است. بعضی بیماری ها از زمینه ژنتیک برخوردارند، به صورت موروثی از نسل به نسل منتقل می شوند و این اشخاص تمایل زیادی به بیماری دارند و با کوچک ترین بی توجهی یا احیانا روش های ناصحیح کنترل از نظر بهداشتی، امکان بروز بیماری در این افراد بیش از افراد عادی است.
این اشخاص اصولا بایستی به صورت سالانه چکاپ های منظم داشته باشند تا به محض رویت و تشخیص شروع علائم اولیه بیماری، از روش لیزر پیشگیری استفاده شود تا بیماری در قدم های اول متوقف و پس از آن با کنترل و تحت نظر بودن بیمار، بروز بیماری ناممکن شود. لیزرهای امروز دارای مشخصات خاصی هستند که چنین توانایی را دارند.
دیگر مورد افرادی هستند که براثر یک اتفاق محیطی یا یک حادثه محیطی و یا انجام درمان های ناصحیح دندان پزشکی مثل روکش های غیراصولی، مثل مواد پرشده در دندان که دارای انسجام یا سازگاری کافی نیستند و … در مناطقی از محیط دهان دچار نوعی التهاب در لثه هستند و این التهاب در واقع دروازه ورودی میکروب های مسئول بیماری های مختلف در لثه است.
در این گونه افراد نیز به شرط تشخیص به موقع و زودرس، تنها به وسیله لیزرهای نوین دندان پزشکی می توان بیماری را در همان قدم های اول متوقف و از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
از لحاظ تکنولوژیک، لیزرهای جدید مجهز به تیپ های به خصوصی هستند که در تمامی منافذ لثه و مجراهای مختلف محیط دهان ورود می کنند و تا عمق 14 تا 15 میلیمتر میدان عمل آنهاست و در آن نواحی با تابش نور لیزر اتفاقات بسیار مفیدی برای محیط بافتی حادث می شود. لیزرها بهترین استریل کننده ها هستند.
در واقع با تابش نور لیزر به شرطی که از لحاظ مواد و اندازه، تنظیم شده باشد و شخص انجام دهنده آن دارای تجربه کافی در زمینه های مختلف باشد، با تابش این نور در منطقه، ابتدا محیط از آلودگی میکروبی تا مقدار بسیار زیادی پاک شده و با برخورد نور لیزر به دیواره های بافتی در مجراهای داخلی، سلول های آسیب دیده از التهاب برطرف شده و محیط، محیطی غیرالتهابی و غیرمیکروبی می شود و این موضوع به الیاف لثه فرصت می دهد تا به طور طبیعی بتوانند به ساختار سخت اطراف خود متصل گشته و دارای انسجامی به عنوان دیواره محافظتی و یا دیواره اطراف ریشه های دندان شوند.
بنابراین در گذشته با روش های سنتی مثل جرم گیری ها و پاک سازی های خاص زیر لثه و اطراف ریشه ها از پیشرفت بیماری جلوگیری می شد تا حدی که به هر حال به صورت مکانیکی مقدور بود، اما روش های مکانیکی اصولا نمی توانند در عمق نفوذ کنند و تنها مراحل سطحی را طی می کنند که به همین دلیل هم در افرادی که بیماری لثه در آن ها شروع شده و در حال ادامه است، روش های مکانیکی قدیم مثل جرم گیری های عمیق یا Deep Scaling یا چنین روش های غیرجراحی معمولا امروزه هم همچنان توسط متخصصان این رشته در کلیه مناطق مختلف جهان استفاده می شود، بیمار به صورت مداوم و با فواصل کوتاه، مانند هر سه ماه یک بار و به طور کلی حداقل سالی چهار بار باید تحت این عمل مکانیکی قرار بگیرد تا این پاک سازی ها بتواند بیماری را تا حدودی کُند کند.
اما به دلیل اینکه روش های مکانیکی هرگز نمی توانند در عمق نفوذ کرده و عوامل بیماری را ریشه کن کنند، این بیماری دوباره آشکار، رشد و ادامه خواهد داشت و هرگز نمی توان از قطع بیماری به طور کامل اطمینان داشت.
بنابراین لیزرها بسیار روش های آسان، با سرعت و بدون هیچ گونه عوارضی هستند و امروزه اگر اشخاص مداومت در انجام چکاپ ها داشته باشند و در زمان های مشخص مورد معاینه قرار بگیرند، اصولا درصد بروز بیماری را به مقدار بسیار فاحشی می توان کنترل کرد و از اتفاق یا اتفاق های بدی که ممکن است باعث از دست دادن اندام مختلف در محیط دهان بشود، جلوگیری کرد.
آدرس مطب دکتر عارفی : تهران، خیابان شریعتی، جنب حسینه ارشاد، بن بست ارشاد، پلاک 3، طبقه 2، واحد 25
تلفن تماس : 22894246 – 22894247
شماره تلگرام : 09397764904
پیامک : 09397764904