کاندید عمل کاشت دندان یا ایمپلنت دندان چه کسانی هستند؟ در رابطه با این موضوع ابتدا اشخاص به دسته اصلی در ارتباط با بایدها یا نبایدهای انجام کاشت دندان یا به اصطلاح ایندیکیشن ها و یا کانتراایندیکیشن های انجام کاشت دندان برای یک فرد قرار می گیرند.
– مورد اول گروه سیستمیک یا مسائل کلی جسمانی فرد است که در آن اصولا وضعیت جسمانی بیمار از نظر ساخت و ساز و به اصطلاح متابولیسم بدن بررسی و در طی آزمایشات پاسخ داده می شود. اصولا افرادی که برای کاشت دندان یا ایمپلنت مناسب نیستند، فقط افرادی هستند که دچار بیماری های خاص به صورت طولانی مدت هستند. مهم ترین آن ها بیماری دیابت است که در اشخاصی که علی الخصوص دیابت تیپ یک دارند و به صورت موروثی این بیماری به آن ها منتقل شده این دسته از بیماران به دلیل داشتن شرایط خاص در سیستم جسمانی شان (افزایش قند در زمان های مختلف) برای انجام کاشت دندان دارای ریسک هستند. چون در افراد دیابتیک اصولا مساله ترمیم و ارتباطات پیوندی و فیبرهای خاص کلاژنی در بدن (که خیلی اثر مهمی دارند) و همین طور ساخت سلول های پروجنیتور یا سلول های اصلی ساخت بافت، این افراد ضعیف هستند، به همین دلیل در عمل جوش خوردگی ایمپلنت به استخوان ممکن است این توانایی را نداشته باشند.
دیابتیک های تیپ دو هم که به صورت اکتسابی بیماری قند پیدا کرده اند اگر نتوانند قند را کنترل کنند باز هم شامل ریسک هستند مگر اینکه بتوانند قندشان را در یک حد نصاب مشخص با استفاده از دارو، انسولین، تغذیه یا تمرینات ورزشی و … ثابت نگه دارند.
– مورد دوم بیماری های متابولیک هستند. این ها اصولا افرادی هستند که به صورت ژنتیک مشکلاتی دارند که متابولیسم بدن به صورت موازنه در آن ها انجام نمی گیرد و این ها هم معمولا نمی توانند پاسخگوی خوبی برای کاشت ایمپلنت باشند.
– مورد بعدی افرادی هستند که اصولا بیماری های خاص استخوانی دارند، نرمی استخوان دارند یا زمینه های عدم ساخت بافت های سخت در اندام شان خوب نیست و طبیعتا آن ها هم نمی توانند کاندیدای خوبی باشند. غیر از این موارد اصولا اکثریت افراد می توانند ایمپلنت را از لحاظ سیستمتیک بدن بپذیرند.
– گروه دیگر ربط پیدا می کنند به موضوعات سابجکتیو یا شخصی؛ خود فرد به تنهایی از لحاظ زمنیه و عادات نمی توانند کاندیدای خوبی برای کاشت ایمپلنت باشند. اصولا عاداتی مثل سیگار کشیدن مهم ترین عاملی است که یک شخص را از کاندید خوب کاشت دندان یا ایمپلنت دور می کند و چنانچه برای این افراد کاشت ایمپلنت انجام شود، اگر میزان استفاده از دخانیات را نتوانند کنترل و یا متوقف کنند، عمر ایمپلنت ها قطعا کوتاه خواهد بود.
یک مورد دیگر که خیلی مهم است، مسئله لوکال شخص است.
به طور مثال اگر شخصی می خواهد در ناحیه دندان پیشین که خالی است ایمپلنت کاشت کند، باید شرایط محیطی و یا Local area آماده برای پذیرش ایمپلنت باشد، در غیر این صورت پذیرش ایمپلنت بسیار سخت است.
معمولا برای اینکه یک ایمپلنت موفق در استخوان فک داشته باشیم، استخوان باید دارای تراکم مناسب و ابعاد مناسب مثل طول، عرض و عمق باشد، نواحی آناتومیکی حیاتی (مثل عروق عصبی اصلی، عروق خونی اصلی و یا سینوس های گونه در فک بالا، حفره بینی و یا مناطق آناتومیکی که محدودیت ایجاد می کند) در اطراف آن منطقه نزدیک باشد. در اغلب موارد امروزه راهکار برای ایجاد زمینه یا ساختار مناسب برای کاشت وجود دارد.
بنابراین جای نگرانی نیست اگر شخصی از نظر منطقه عملکرد دارای ضعف باشد این کار برای او (با یک سری عملیات پیش زمینه و ساختارسازی آن منطقه) مهیا و آماده برای کاشت ایمپلنت می شود.
بنابراین برای این اشخاصی که در مناطق محلی دارای مناسبت های خوبی از نظر کاشت دندان نیستند، به هیچ وجه جای ناامیدی و یاس نیست، به خاطر اینکه عمل های خاصی برای زمینه سازی اشخاص مختلف در موارد مختلف وجود دارد که می تواند ایجاد شرایط کاشت ایمپلنت برای این اشخاص را به وجود آورد.
مورد بسیار مهم در مورد ایمپلنت که یک شخص را از کاندید ایمپلنت بودن دور می کند، مسئله فرهنگی اجتماعی است. اصولا اشخاصی که کاندید انجام ایمپلنت و یا کاشت دندان هستند، این اشخاص قبلا به صورت مشاوره ای مشخص برای توجه و ایجاد زمینه ای برای نگهداری این عامل خارجی در جسم استخوانی شان باید آموزش داده شوند.
ایمپلنت یک قطعه تیتانیوم خالص است که در بطن استخوان جوش خوردگی پیدا می کند و می تواند مثل یک دندان و یا بهتر، سال های سال در طول عمر برای شخص ایجاد شرایط مناسبی برای جویدن کند، منتهی اصولا ایمپلنت ها خیلی بیشتر از دندان های طبیعی (از لحاظ بهداشتی و احتیاط های لازم) نیاز به توجه دارند. به خاطر اینکه دهان دارای یک ترکیب باکتریایی بسیار پیچیده و قوی است، باکتری ها فرصت طلب هستند و منتظر زمینه ای هستند تا بتوانند به بافت های زنده نفوذ کرده و در آنجا بتوانند رشد و تکثیر شوند و به ساختمان ها و اندام های جسم انسان آسیب بزنند.
محیط دهان یک محیط بسیار آماده و متمایل به نگهداری باکتری ها در خودش اشت و این باکتری ها به صورت آماده و زنده آنجا حضور دارند و علی الخصوص در کنار یک دندان کاشته شده بسیار راحت تر می توانند نفوذ کنند. بنابراین شخص باید از لحاظ فرهنگی و بهداشت دهانی، کاملا آماده و مهیا باشد تا عمل کاشت دندان یا ایمپلنت برایش صورت بگیرد. در غیر این صورت عمر ایمپلنت زیاد طولانی نخواهد بود و به محض نفوذ باکتری های خاص، این انسجام بین استخوان و ایمپلنت را می توانند از کار بیندازند.
امروزه بسیار در جامعه شنیده می شود که شخصی پایه دندانی کاشته، بعد از مدت کوتاهی این پایه شل شده و به اصطلاح Fail شده و از کار افتاده و از جای خودش خارج شده و این را یک شکست در درمان می دانند، اما این مختص به اینکه عمل کاشت انجام شده نیست.
در اغلب موارد اپراتور یا کسی که جراحی می کند و عمل کاشت را انجام می دهد، تکنیک صحیحی به کار نبرده، محیط پاک و استریل نبوده و یا اینکه خود شخص در محیط خصوصی یا Home care خودش نتوانسته نکات مهم بهداشتی را رعایت کند بنابراین همه این موارد، شخص را از کاندید خوب ایمپلنت بودن دور می کند.
آدرس مطب دکتر عارفی : تهران، خیابان شریعتی، جنب حسینه ارشاد، بن بست ارشاد، پلاک 3، طبقه 2، واحد 25
تلفن تماس : 22894246 – 22894247
شماره تلگرام : 09397764904
پیامک : 09397764904