گرفتگی عضلات پا و اسپاسم عضلانی یکی از مشکلات بسیار شایع است که باعث بروز درد و ناراحتی می شود. هر فردی در هر سنی می تواند به دلایل مختلف به نوعی درگیرگرفتگی عضلانی شود. ولی افراد ورزشکار بیشتر در معرض اسپاسم عضلانی قرار دارند. گرفتگی عضلانی دردی ناگهانی و غیر قابل تحمل می باشد که ممکن است در نواحی مختلف بدن از جمله گردن، کتف و پشت پا ایجاد شود. این عارضه با انقباض ناگهانی و غیرارادی یک یا چند عضله بدن پدید می آید و باعث احساس درد و ناراحتی در بدن می شود.
چه کسانی در معرض گرفتگی عضله هستند :
به طور معمول هر فرد در طول زندگی دچار اسپاسم عضلانی می شود. در هنگام بلند کردن یک جسم سنگین و فعالیت شدید ورزشی ممکن است عضله شما دچار کشیدگی و فشار شود، ولی بطور کلی افراد زیر بیشتر در معرض گرفتگی عضله قرار دارند :
- نوجوانان، افراد با سن بالاتر از ۶۵ سال، افراد بیمار، افراد چاق، کسانی که فعالیت بدنی شدیدی داشته اند و کسانی که از بعضی داروهای خاص مصرف میکنند بیشتر به گرفتگی عضله مبتلا می شوند .
- افرادی که ورزش های استقامتی انجام می دهند، مانند دو ماراتن بیشتر دچار این وضعیت می شوند.
- گرفتگی عضله در ورزشکارانی که در فصل ورزش خود نیستند و بنابراین آمادگی بدنشان پایین است و زودتر خسته می شود بیشتر دیده میشود. در پایان یک فعالیت بدنی و ورزشی شدید و یا حتی بعد از ۶-۴ ساعت ممکن است اسپاسم پدید آید.
دلایل اسپاسم عضلانی :
گرفتگی عضلات می تواند علت های مختلفی داشته باشد که در این قسمت به مهمترین آن ها اشاره می کنیم.
استرس و فشارهای عصبی : یکی از دلایل گرفتگی عضلات پا، فشارهای عصبی و استرس بیش از حد می باشد. در دوران حاملگی نیز استرس عامل اصلی اسپاسم عضلانی است و برخی زمان ها این عارضه در ناحیه معده رخ میدهد و باعث درد معده و کولیت های روده خواهد شد.
کمبود مواد معدنی در بدن : برخی زمان ها اختلال در تعادل مواد معدنی و آنزیم ها در بدن باعث گرفتگی عضلات می شود. کاهش یا افزایش منیزیم، کلسیم، سدیم و پتاسیم در خون باعث انقباض عضله و گرفتگی آن می شود.
کم آبی بدن : افزایش میزان اسید لاکتیک در عضلات به دلیل کم آبی باعث بروز درد در عضلات می شود. زیرا کم آبی موجب نرسیدن خون به عضلات و در نتیجه اسپاسم عضلاتی می شود. افرادی که مقدار کافی در طول شبانه روز آب بنوشند کمتر در معرض این گرفتگی قرار می گیرند. هم چنین در زمان ورزش به دلیل تعریق زیاد مقدار سطح آب بدن کاهش می یابد و مقدار کافی اکسیژن به عضلات نمی رسد پس باید در زمان ورزش نیز آب به اندازه کافی مصرف شود.
گرفتگی عضلات به علت کاهش جریان خون : تصلب شرایین و باریک شدن رگ هایی که خون را به پاها می رساند می تواند گرفتگی عضلات را در هنگام ورزش بوجود آورد که این گرفتگی ها بعد از ورزش معمولا از بین می روند.
تحت فشار بودن عصب : گرفتگی عضلات و درد در پاها ممکن است به دلیل فشردگی اعصاب در ستون فقرات (تنگی کانال نخاعی) پدید آید.
آشنایی با کرم کاپسیدین دینه (Capsidin) :
کرم کاپسیدین مجتمع صنایع دینه ایران ، یک محصول کاملا گیاهی است و حاوی عصاره فلفل قرمزاست که موجب تسکین دردهای روماتیسی و عضلانی می شود. کرم کاپسیدین با تاثیر شگفت انگیزخود، موجب تسکین و رفع اسپاسم عضلانی، رفع درد اسپاسم کمر و بهبود دردهای ناشی از رماتیسم و آرتریت می گردد. از این محصول برای تسکین دردهای موضعی در زمان بارداری نیز استفاده می شود.
اجزا و مواد موثره کرم کاپسیدین دینه:
کرم کاپسیدین از منتول و عصاره استاندارد شده ی فلفل (Capsicum annuum) تهیه شده است و هر 100 گرم آن دارای 50 میلی گرم ماده ی موثره ( Total capsaicinoids) می باشد. ویتامین C و مقدار قابل توجهی کاروتنوئید از دیگر ترکیبات مهم عصاره فلفل هستند.
موارد مصرف کرم کاپسیدین دینه :
نورالژی ، تسکین دردهای استخوانی و عضلانی، رفع اسپاسم عضلانی ناشی از حرکات ورزشی ، از بین بردن کمرد درد ناشی از گرفتگی عضله، بهبود دردهای ناشی از روماتویید و آرتریت، درد های ناحیه ی شانه ، بازو و ستون فقرات ، نوروپاتی های دیابتی و دردهای عصبی مزمن
نحوه اثر بخشی پماد کاپسیدین دینه:
ماده موثره فلفل کپسایسین اثر ضد درد انتخابی خود را از طریق کاهش ماده P (نوروپپتیدی متشکل از 11 اسید آمینه) که واسطه انتقال درد از اعصاب محیطی به نخاع و مغز می باشد ، اعمال می کند . بدین صورت که کپسایسین با جلوگیری از باز جذب ماده P باعث کاهش انتقال پالسهای درد از اعصاب محیطی به سیستم اعصاب مرکزی می گردد و در نتیجه احساس درد در ناحیه آزرده کاهش می یابد . کرم کاپسیدین با وجود منتول و جذب بسیار بالای پوستی مواد موثره فلفل، در درمان دردهای موضعی موثر می باشد .
آیا این پماد تداخل دارویی خاصی دارد ؟
بر اساس شواهد و تحقیق پزشکان تاکنون تداخل دارویی خاصی گزارش نشده است. فرآورده های ساخته شده از اولئورزین فلفل در دنیا بصورت OTC )بدون نسخه) به فروش می رسند.
عوارض جانبی مصرف کرم کاپسیدین چیست؟
این کرم به دلیل گیاهی بودن و طبیعی بودن هیچ گونه عوارض جانبی ندارد.سوزش و قرمزی پوست از اثرات طبیعی فرآورده های حاوی فلفل قرمز است که بعد از مدتی تخفیف یافته و یا از بین می رود.
روش مصرف پماد موضعی کاپسیدین چگونه است ؟
مقدار کافی و مورد نیاز از پماد را بر روی موضع خشک و تمیز (محل گرفتگی عضله) به آرامی ماساژ دهید تا جذب پوست شود. این کار را می توانید روزانه 3 تا 4 بار تکرار نمایید. پیشنهاد می شود قبل از استفاده این کرم را بر روی ناحیه کوچکی از پوست آزمایش کرده و در صورت حساسیت یا واکنش پوستی از مصرف آن خودداری نمایید. در صورت بروز التهاب و یا سوزش بیش از اندازه از پماد کالاندولا و یا ژل لیدوکایین استفاده کنید. بعد از استفاده از فرآورده، دستها را با دستمال تمیز کرده و سپس با آب و صابون شستشو دهید. اگر کرم را برای آرتریت دستها استفاده می کنید 30 دقیقه صبر کرده و سپس دستها را بشویید.
برای بهبود درهای عضلانی چه مدت باید از این پماد استفاده کنیم؟
به طور معمول دوره درمان و استفاده از کرم کاپسیدین بین 2 تا 6 هفته می باشد.
نکات مهم در خصوص استفاده از پماد کاپسیدین :
- در دوران بارداری و شیردهی استفاده از این پماد بلامانع می باشد اما در خصوص نحوه و میزان مصرف با پزشک متخصص مشورت نمایید.
- از مصرف این کرم اطراف نواحی حساس مانند چشم و مخاط ، دهان و بینی و مناطق زخم شده بدن خودداری شود.
- در صورتی که کرم با چشم تماس پیدا کرد، سریعا چشم را آب شست و شو دهید.
- برای اثر بخشی بهتر باید این کرم به صورت منظم و برنامه ریزی شده استفاده شود.
- پس از استفاده از دارو به مدت 3 ساعت از گرم کردن موضع و یا استحمام با آب داغ خودداری نمایید.