کف پای صاف، بیماری رایجی است که معالجه خیلی دارد و با مواظبت های آسان میتوان از عارضه های گوناگون احتمالی آن پیشگیری کرد. در مبتلایان به صافی کف پا قوس درونی آن کاهش میابد و کف پا بطور تقریبی در مماس کامل با زمین قرار میگیرد…
در نوزادان و کودکان با سن بسیار کم که هنوز توانایی راه رفتن ندارند، صاف بودن کف پا شایع است زیرا قوس کف پا هنوز تکمیل نشده و یک لایه ضخیم چربی، آن را پوشانده است. در همان سالهای اولیه با راه رفتن کودک و انداختن وزن روی پاها، بهتدریج قوس پاها شکل میگیرد.
کف پای صاف در کودکان
والدین باید به احتمال وجود صافی کف پا در کودکانشان توجه کنند بهخصوص اگر کودک غیرطبیعی راه میرود یا در پیادهروی طولانی علایم دیگری دارد؛ مثلا میلنگد یا اظهار درد و خستگی در پاها یا گرفتگی و درد در عضلات پشت پا، زانو یا کمر میکند، باید به پزشک مراجعه کرد. برای درمان صافی کف پا پزشک برحسب مورد، درمان مناسب را تجویز خواهد کرد. اگر هنگامی که کودک نشسته است یا روی پنجه راه میرود، قوس پا طبیعی است و فقط هنگامی که وزنش را کاملا روی پاها میاندازد، صافی کف پا ظاهر میشود، صافی کف پا از نوع نرم (انعطافپذیر) است که با تجویز کفش طبی، کفی یا بریس خاص و تمرینهای مناسب تا حد مناسبی اصلاح میشود. در غیر این صورت صافی کف پا از نوع سفت (غیرقابل انعطاف) است که درمان کاملا متفاوتی دارد.
کف پای صاف در بزرگسالان
کف پای صاف در بزرگسالان میتواند علتهای متفاوتی داشته باشد، مثل آسیبهای عضلات کف یا پشت پا یا واردشدن استرسهای طولانی و غیرمعمول به کف پا. این وضعیت بیشتر در خانمهای بالای ۴۰ سال و با عوامل خطری مثل چاقی، دیابت و فشارخون و در مردان با شیوع کمتر دیده میشود. انجام تمرینهای مناسب در درمان این وضعیت مفید است اما باعث اصلاح قوس نخواهد شد زیرا عضلات و تاندونها کاملا شکل گرفتهاند. پس از آنجا که تمرینها تا زمانی که رشد فرد کامل نشده میتوانند تا درجههایی قوس کف پا را اصلاح کنند، مراجعه به موقع و پیگیری تمرینها بسیار مهم است.
درمان نکردن کف پای صاف علاوه بر آسیبهایی که بهتدریج به زانو و کمر وارد میکند، فرد را مستعد آرتروز شدید کف، مچ پا و زانو خواهد کرد. این آرتروزها بسیار دردناک و درمان آنها مشکل است و در مواردی به جراحی هم نیاز دارد. این آسیبها بهتدریج به وجود میآیند و معمولا وقتی علامتدار میشوند که تخریب جدی اتفاق افتاده است بنابراین بسیار مهم است که قوس طبیعی با تجویز کفی مناسب ایجاد شود تا از آسیبهایی که هنگام راه رفتن و دویدن به مچ پا، زانو یا کمر وارد میشود، جلوگیری کرد.
نرمشهای پیشنهادی
علاوه بر استفاده از کفی، کفش طبی یا بریس برای کودکان و کفی مناسب برای بزرگسالان، انجام تمرینهای مناسب نیز بسیار مفید خواهد بود. اگر از کف پای صاف رنج میبرید، انجام مرتب تمرینهای زیر را فراموش نکنید.
شنا روی دیوار برای کشش تاندون آشیل
این تمرین را ابتدا با زانوی صاف و سپس با زانوی خمیده انجام دهید تا هر دو قسمت تاندون آشیل تحتکشش قرار گیرند. این تمرین را ۲ بار در روز انجام دهید. در حالت اول (زانوی صاف) روبروی دیوار بایستید و کف دستها را مقابل شانه روی دیوار قرار دهید بهگونهای که یک پایتان جلوی دیگری قرار گیرد. پای جلویی باید حدود ۲۰ سانتیمتر از دیوار فاصله داشته باشد. زانوی جلو را فقط کمی خم کنید، زانوی عقب را صاف نگه دارید و با کف دستها به دیوار تکیه کنید تا در ساق پای عقب کشش احساس کنید. چند ثانیه در این حالت بمانید. این تمرین را چند مرتبه تکرار کنید
شنا روی دیوار با زانوی خمیده
حالت دوم مشابه قبلی است اما در اینجا باید کمی پای عقبی را جلوتر بیاورید تا زانوی عقب کمی خم شود. تمرین را ?? مرتبه تکرار کنید.
کشش تاندون آشیل و فاشیای کف پا
اولین کاری که در آغاز صبح انجام میدهید میتواند این تمرین باشد. مطابق شکل یک باند الاستیک یا یک حوله را دور قسمت برجسته پا که کمی پایینتر از انگشتان است قرار دهید، زانو را مستقیم نگه دارید و پنجه پا را به سمت صورت بکشید و این حالت را به مدت ?? ثانیه حفظ کنید. این تمرین را ۳ مرتبه برای هر پا تکرار کنید.
کشش فعال فاشیای کف پا
برای این تمرین باید بایستید و تکیهگاه مناسبی مانند پشت یک صندلی را با دست نگه دارید یا اینکه بنشینید. در این حرکت شما میتوانید قوس کف پا را روی یک شیء غلتان مانند وردنه، بطری یا قوطیهای نوشیدنی که مقاومت کافی داشته باشند یا روی توپ تنیس قرار دهید. پا و مچ پا را در جهتهای مختلف روی شیء غلتان حرکت دهید.
این حرکت را چند دقیقه انجام دهید و زمانی که احساس ناراحتی در کف پا داشتید آن را متوقف کنید. این تمرین را حداقل ۲ بار در روز تکرار کنید. در صورتی که حرکت را روی جسم غلتان سرد مانند قوطی نوشیدنی که در یخچال بوده انجام دهید احساس ناراحتی کف پا کمتر خواهد شد.
جمع کردن حوله یا پارچه با انگشتان پا
این حرکت باعث تقویت عضلات خمکننده انگشتان میشود. یک حوله را صاف پهن کنید، پا را روی آن بگذارید به این شکل که پای شما روی قسمت جلو حوله باشد. حال با انگشتان حوله را به زیر پا جمع کنید. این تمرین را ۲ بار در روز و هر بار ? تا ?? تکرار کنید.
کشش تاندون آشیل و فاشیای کف پا با پله
اگر این حرکت را روی پلهها انجام میدهید برای حفظ تعادل بیشتر، نرده پلهها را بگیرید. با پنجه پا روی پله اول بایستید و پاها را کمی از هم باز نگهدارید. طوری بایستید که پاشنهها بیرون قرار بگیرند. زانوها را مستقیم نگه دارید و کمی پاشنهها را پایین بیاورید تا کششی در ساق پا حس کنید. ۲۰ تا ۳۰ ثانیه در این حالت بمانید. سپس پاشنهها را بالا بیاورید و به حالت اول بازگردید. تمرین را حداقل ۲ بار در روز و هر بار ۵ مرتبه انجام دهید.
۵ تمرین دیگر که میتوانید انجام دهید:
۱٫ میلهای را زیر پای خود قرار دهید و آن را بغلتانید.
۲٫ پارچهای روی زمین پهن کنید و درحالی که روی آن ایستادهاید، با استفاده از انگشتان پا آن را جمع کنید.
۳٫ روی لبه خارجی پاها راه بروید.
۴٫ باند لاستیکی را به صندلی ثابت کنید و با انگشتان پا بکشید.
۵٫ در حالی که پاشنه پا را به داخل میدهید، روی پنجه راه بروید.
هرچه در سنین کمتر به فکر درمان یا اصلاح صافی کف پا باشید، بیشتر از عوارض بعدی پیشگیری خواهد شد. بهعلاوه، در تمام موارد مراجعه به پزشک متخصص برای تشخیص دقیق و درمان ضروری است.
منبع-http://www.medapple.com
عالی بود.