در تمام کارهایی که در زندگی انجام میدهیم مشترکاتی وجود دارد.ما میتوانیم از چیز هایی که در بدن سازی میاموزیم برای موفقیت در دیگر جنبههای زندگی نیز استفاده کنیم.در واقع اصول موفقیت در همه زمینهها یکسان میباشد.پس اگر اصول موفقیت یکسان میباشد پس همین حرف را میتوان در مورد اشتباهاتی که مرتکب میشویم هم زد.
در این مقاله قصد داریم برای شما هفت اشتباه مهلکی که باعث عدم رشد بدن سازان میشود را بیان کنیم.برخی از این موارد را شاید شنیده باشید و برخی را نه.پس با ما همراه باشید.
اشتباه ۱) خشم و استرس بالا
خشم همیشه پاشنه آشیل بسیاری از افراد بوده است.آنها عصبانی میشوند و سریع از کوره در میروند.مطمئنم شما هم این حالت را تجربه کردهاید.من همیشه هنگام تمرین یک شعار برای خود دارم و آن هم این است که ” هرگز مسائل بیرون از بدن سازی را با خود وارد باشگاه نکنید.” این مساله چیزی بیشتر از یک نگرش در رفتار میباشد.مطمئنا شما نیز در این حالت بودهاید.مثلا با دوستان خود قبل از تمرین دچار مشکل شده باشید و آرامش خود را از دست داده باشید.در این موقع وقتی وارد باشگاه میشوید دیگر تمرکزتان روی تمرین نخواهد بود.
سطح استرس بالا به دلیل اینکه تمرکز شما را کاهش میدهد میتواند خطرناک باشد.من اخیرا به دلیل حواس پرتی یک دمبل ۵۵ پوندی را به روی پای خود انداختم و انگشتان پایم شکست.بدن سازی نیز مانند سایر ورزشها میباشد.شما هنگامی که به تمرین میپردازید باید تمام تمرکز خود را معطوف تمرین کنید.
دلیل دیگری که شما باید استرس خود را کاهش دهید مربوط به هورمون کاتابولیک کورتیزول میشود. کورتیزول نیز همانند سایر هورمونهای بدن دارای یک نقش میباشد.این هورمون وظیفه جلوگیری از واکنشهای حاصله از درد را دارد و وظیفه دیگر آن تجزیه بافتهای ماهیچه ای برای تامین انرژی مورد نیاز بدن میباشد چیزی که ما خواستار آن نیستیم.
پس مجبوریم کاری کنیم که میزان این هورمون مخصوصاً در روزهای تمرینی به کمترین میزان خود برسد.
در زیر به بیان نکاتی که باعث کاهش این هورمون میشود خواهیم پرداخت:
قبل از تمرین خود مقداری شکلات مصرف کنید.شکلات باعث آزاد سازی اندرفین در بدن میشود و تاثیرات کورتیزول را کاهش میدهد.شب قبل از تمرین به اندازه کافی بخوابید.وقتی که خسته باشید سطح استرس شما بالا خواهد رفت.
وعدههای غذایی خود را با ریتم مناسبی در طول روز مصرف کنید.مردم هنگامی که گرسنه میشوند دچار استرس میشوند.
اشتباه ۲) قضاوت کردن خود با دیگران
تا حالا چند مرتبه شده است که به باشگاه بروید و فردی را ببینید و با خود بگوید که ” وای!!عجب هیکلی داره!!”.اکثر افراد برای مقایسه خود با دیگران به باشگاه میروند و در واقع محیط باشگاهها بیشتر همانند یک جشنواره مقایسه میباشد.اما این اتفاق میتواند خطرناک نیز باشد.هنگامی که شما به نفر کناری خود نگاه میکنید و او را با خود مقایسه میکنید باید چند مورد را مد نظر قرار دهید:
۱) چه مدت آن فرد در حال تمرین کردن است؟
۲) هدف او از تمرین کردن چیست؟
۳) آیا قبلا هیچ گونه سابقه جراحت و صدمه دیده گی داشته است؟
۴) فرم بدنی او چگونه میباشد؟
۵) رژیم غذایی او چگونه میباشد؟
۶) چه مکملهایی را مصرف میکند؟
۷) آیا او از داروهای دیگری نیز استفاده میکند؟
این لیست میتواند همینطور ادامه پیدا کند ولی شما اکنون منظور ما را فهمیده اید.در واقع نکته اینجاست که شما هیچ اطلاعی از سابقه تمرینی آن فرد ندارید پس چطور خود را با افراد مختلف مقایسه میکنید؟ کار اشتباه به کاری گفته میشود که چون یک نفر دیگر آن را انجام داده است شما نیز آن را انجام دهید.هدف خود را تعیین و برای رسیدن به آن تلاش کنید.پس در دام مقایسه گرفتار نشوید.
اشتباه ۳) رسیدن یک شبه به همه خواسته ها
هنگامی که شما در باشگاه هستید زمان هم میتواند برای شما یک همراه باشد و هم میتواند به عنوان یک مانع در سر راه شما قرار گیرد.اگر به این درک رسیده باشید که عضله سازی زمان بر است و راه میانبری وجود ندارد پس زمان نیز با شما همراهی خواهد کرد.ولی اگر میخواهید به سرعت شبیه بدن سازان درون کتابهای مصور شوید پس بدانید که شما شکست خواهید خورد و بهتر است که دیگر به باشگاه نروید.من بارها شاهد این اتفاق بودهام.صبر واقعاً گنجی است که شما در بدن سازی به آن نیاز دارید.
بزرگ ترین اشتباهی که بدن سازان مرتکب آن میشوند تعویض برنامههای مکرر است.اگر که مدت زمان برنامه شما ۱۲ یا ۲۴ هفته است پس حتما آن را به پایان برسانید.اگر که برنامه موثر نیست به احتمال زیاد ایراد از شماست نه از برنامه.در برنامه خود مقداری تغییر ایجاد کنید ولی به آن پایبند بمانید.
اشتباه ۴) تنبلی
مطمئنم که میدانید عضله سازی زمان بر میباشد.فقط اینکه در باشگاه حضور داشته باشید کافی نیست.شما باید در هر تکرار از هر ست و در هر تمرین نهایت تلاش خود برای پیشرفت را انجام دهید.همانطور که اول مقاله گفتیم بدن سازی همانند زندگی میباشد.اگر که شما در زندگی خود فردی تنبل هستید و برای تنبلی خود دنبال توجیه میگردید پس در بدن سازی نیز احتمالا همینطور خواهد بود.اما شما میتوانید این روند را برای خود تغییر دهید.از تنبلی دست بردارید و آماده پیشرفت باشید.
اشتباه ۵) وسواس
میل رسیدن به بدنی عضلانی بسیار خوب میباشد و این میل است که ما را در تمام جنبههای دیگر زندگی نیز به جلو میبرد.اما در برخی موارد این میل تبدیل به وسواس میشود.وسواسی که شما حاضر هستید همه چیز را فدا کنید تا به خواسته خود برسید و از هر طریقی عضله سازی کنید.
شما در زندگی نیاز به تعادل دارید.تمرین کردن و رسیدن به بدنی ایدهآل تنها یک جنبه از زندگی میباشد.هنگامی که شما در تمام جنبههای زندگی خود به تعادل برسید موفقیت در هر کدام از جنبهها به سراغتان خواهد آمد.پس زیاد در مورد تغذیه و تمرینات خود وسواس به خرج ندهید و سعی کنید که آن را به درستی و منظم انجام دهید.
اشتباه ۶) غرور
غرور درون باشگاه میتواند بسیار سریع باعث آسیب رسیدن به شما شود.خودتان را به رخ دوستانتان میکشید و با آنها مسابقه میگذارید که تعیین شود چه کسی سنگینتر وزنه میزند!!ممکن است خنده دار باشد ولی باید بگوییم در برخی مواقع وقتی شخصی وزنههای سنگین را جابجا میکند برخی میپندارند که دانش این فرد هم به همان اندازه زیاد میباشد!! اکثر بدن سازان بی تجربه در این دام گرفتار میشوند و دانش شخص را با میزان سنگینی وزنههای او مقایسه میکنند.در واقع مساله این نیست که شما چند کیلو وزنه میزنید مساله این است که شما با چه کیفیتی تمرین میکنید.پس بنابراین دفعه بعد که وارد باشگاه شدید به حرفهای دیگران در مورد اینکه ” چند کیلو پرس میزنی؟ ” توجه نکنید.
اشتباه ۷) تمرین زدگی
ریشه این مساله نیز به همان بحث وسواس بر میگردد چون شما میخواهید که همه چیز را در کمترین زمان داشته باشید.پس شما ساعاتی طولانی برای روزهای متمادی به تمرین خواهید پرداخت.گرچه مشکلی در تمرین کردن وجود ندارد ولی همه چیز نیازمند تعادل است.لیگامنت ها، مفاصل، سیستم عصبی، سیستم هورمونی و عضلات شما بعد از یک تمرین شدید و پر فشار نیاز به کمی استراحت دارند.برخی از سیستمهای ذکر شده زمان بیشتری نسبت به عضلات برای ریکاوری نیاز دارند پس به آنها استراحت دهید.
تمرین بیش از حد میتواند باعث استرس، عملکرد ضعیف، نابودی انگیزه و آaسیب دیده گی شود.من دوست دارم که هر سه ماه یک هفته را به طور کامل به استراحت بپردازم.گرچه مدت زمان استراحت کاملا بستگی به خودتان دارد ولی مطمئنا شما نیازمند استراحت خواهید بود.همیشه بیشتر تمرین کردن بهتر نمیباشد.انجام کار کمتر ولی صحیح بهتر از انجام کار زیاد ولی اشتباه میباشد.تعادل کلید همه چیز است.
امیدوارم که از این مقاله درس هایی را آموخته باشید.از این موارد ذکر شده نه تنها میتوانید در بدن سازی استفاده کنید بلکه میتوانید از آنها در تمام جنبههای زندگی خود بهره ببرید.
منبع-http://edcoan.ir