زمانی که صحبت از درمان سردرد به میان می آید، داروها می توانند درد شما را تسکین دهند ، اما داروها نمی توانند تنها گزینه برای این موضوع باشند. تغییر در سبک زندگی، برای کنترل استرس و یا پیشگیری از محرک ها می تواند به خوبی عمل کند. این تاکتیک ها و تدابیر حتی ممکن است از بروز سردرد، جلوگیری کنند. آن چیزی که برای یک فرد ممکن است مفید باشد، ممکن است برای فرد دیگری مفید و کارساز نباشد، بنابراین با پزشک خود صحبت کنید تا بهترین روش درمانی را برای شما مشخص کند.
داروهایی برای درمان سردرد
انواع متفاوتی از داروها می توانند انواع مختلفی از سردرد را درمان کنند.
· سردردهای تنشی یا هیجانی
داروهای مسکن درد از قبیل استامینوفن (پانادول ، تایلنول)، آسپرین، ایبوپروفن (ادویل، موترین، نوپرین) یا ناپروکسن معمولا می توانند به درمان سردرد کمک کنند. مصرف بیش از اندازه این قرص ها می تواند منجر به بروز سردردهای برگشتی شود. در صورت نیاز به مصرف این داروها، با پزشک خود مشورت کنید. قرص آسپرین را به هیچ فرد زیر 19 سال ندهید زیرا احتمال بروز یک بیماری جدی به نام سندرم ری(Reye’s syndrome.) را افزایش می دهد.
· سردردهای میگرنی
دسته ای از داروها به نام تریپتان ها و دیتان ها، از داروهای اصلی درمان سردرد میگرنی به شمار می روند. این داروها شامل الیتریپتان (Relpax) ، لاسمیدیتان (Reyvow) ، ناراتریپتان (Amerge) ، ریزاتریپتان (Maxalt) ، سوماتریپتان (Imitrex) ، زولمیتریپتان (Zomig) و دیگر موارد هستند. از این داروها می توانید به صورت قرص، به شکل تزریقی و یا اسپری بینی استفاده کنید. یک نوع ارگوتامین به نام دی هیدروژروتامین (DHE) نیز برای درمان سردردهای میگرنی استفاده می شود. شما می توانید از آن را به صورت تزریقی و یا به صورت اسپری بینی استفاده کنید. آسپرسین و دیگر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) نیز می توانند در صورت بروز اولین نشانه های حاکی از حمله میگرنی به شما کمک کنند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی( NSAID ) همچنین شامل ایبوپروفن و ناپروکسن نیز می شوند.
اگر در طول هر ماه، چهار روز یا بیشتر سردردهای شدید و طولانی میگرن دارید، پزشک ممکن است به شما پیشنهاد دهد که از دارو و یا موارد دیگری برای پیشگیری از بروز حملات میگرنی، استفاده کنید . این داروها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- داروهای فشار خون از قبیل پروپرانولول (Inderal)، وراپامیل (Calan SR ، Isoptin SR) و دیگر موارد
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد تشنج مانند توپیرامات (Topamax)
- مهار کننده های پپتید مربوط به کلسی تونین (CGRP) مثل ارنوماب(Aimovig)،( Emgality) galcanezumab-gnlmو فرمانزوماب(Ajovy)
- شل کننده های عضلانی
- روش های تمدد اعصاب و بیوفیدبک
- پرهیز از مصرف مواد غذایی که باعث بروز میگرن می شوند.
دستگاه هایی که می توانند به پیشگیری از میگرن کمک کنند، عبارتند از:
- دستگاه ضد میگرن سفالی: این دستگاه شامل یک دستگاه پیشانی بند کوچک است که بر روی پیشانی نصب می شود و می تواند با ارسال پالس های الکتریکی از طریق ناحیه پیشانی، عصب مرتبط با میگرن را تحریک کند.
- دستگاه SpringTMS یا eNeura sTMS : این دستگاه با تولید یک پالس مغناطیسی، می تواند بخشی از مغز شما را تحریک کند. شما باید این دستگاه را با بروز اولین نشانه های سردرد، در پشت سر خود نگه دارید.
- دستگاه گاما کور(gammaCore): این دستگاه قابلیت حمل با دست را دارد و به عنوان یک عامل تحریک کننده عصب واگ غیر تهاجمی (nVS) نیز شناخته می شود. قرار دادن این دستگاه بر روی عصب واگ در ناحیه گردن، باعث تحریک الکتریکی خفیف و ملایم رشته های عصبی شده و سبب تسکین درد می شود.
- دستگاه rtms
· سردردهای خوشه ای
داروهای مسکن ساده در این نوع سردرد، نمی توانند کار زیادی برای این نوع سردرد انجام دهند، زیرا به اندازه عملکرد سریعی ندارند. ولی پزشکان کشف کرده اند که استنشاق دوزهای بالای اکسیژن خالص می تواند باعث تسکین درد شود. داروهای مسکن درد مانند لیدوکائین که در داخل بینی استفاده می شود، می تواند به برخی از افراد در این زمینه کمک کند. تریپتان هایی مانند ارگوتامین( ergotamine) و یا سوماتریپتان(Imitrex) که به صورت تزریقی تجویز می شوند نیز ممکن است به تسکین اولین نشانه های سردرد خوشه ای به شما کمک کنند. داروهای پیشگیری کننده اغلب در زمان بروز اولین نشانه های سردرد خوشه ای جدید مصرف می شوند. این داروها شامل داروی فشار خون وراپامیل( verapamil ) و یا مصرف یک دوره کوتاه مدت از استروئید مانند پردنیزون می باشند.
· سردردهای سینوسی
چنانچه به عفونت باکتریایی مبتلا هستید، داروهای ضد احتقان و آنتی بیوتیک ها، می توانند به شما کمک کنند.
پیشگیری از بروز محرک های سردرد
اگر از چیزهایی که باعث بروز سردرد شما می شوند مانند مصرف برخی از غذاها، کافئین، الکل و یا سر و صدا آگاهی داشته باشید، می توانید از بروز سردرد پیشگیری کنید. برای داشتن آگاهی و اطلاعات بیشتر در مورد اینکه چه چیزی باعث بروز حملات در شما می شوند، در یک دفترچه یادداشت، پاسخ به این سؤالات را یادداشت کنید:
- اولین بار چه زمانی سردردهای شما شروع شد؟
- هر از چند گاهی،سردرد دارید؟
- آیا قبل از شروع سردرد علائم و نشانه هایی دارید؟
- درد در کدام قسمت سر است؟
- سردرد چه مدت طول می کشد؟
- در چه ساعاتی از روز سردرد اتفاق می افتد؟
- آیا بعد از خوردن انواع خاصی از غذا، به سردرد مبتلا می شوید؟
- برای زنان ، در چه زمانی از چرخه ماهانه ، سردرد بروز می کند؟
- آیا بروز سردردها، ناشی از وجود چیزی در محیط زندگی شما هستند، مانند بوها، سر و صدای یا برخی از شرایط آب و هوایی؟
- درد را چگونه تعریف می کنید، مثلا به صورت پالس ها و ضربات پیوسته، تیر کشیدن، درد های گزنده یا دردهای تیز؟
درمان ها و داروهای خانگی
در زمان بروز سردرد، این نکات ساده را امتحان کنید تا در داشتن یک حس و حال خوب، بتوانید به خودتان کمک کنید:
- استفاده از یک بسته یخ برروی پیشانی، پوست سر و یا گردن
- استفاده از داروهای بدون نسخه( OTC) از قبیل استامینوفن ، ایبوپروفن یا ناپروکسن
- مصرف مقداری کافئین
- رفتن به یک اتاق تاریک و آرام
سایر درمان های جایگزین
دیگر درمان های متعارف و مورد تائید که می توانند به تسکین و یا حتی پیشگیری از حملات سردرد به شما کمک کنند، عبارت هستند از:
- درمان مالش استخوان: پزشکان متخصص بیماری های استخوان می توانند از روش های دستی و بافت نرم بر روی سر، گردن و قسمت بالایی پشت استفاده کنند.
- تکنیک های آرامش و بیوفیدبک: بیوفیدبک می تواند به شما در چگونگی کنترل گروه های عضلانی نسبت به استرس کمک کند. این کار ممکن است به پیشگیری و یا تسکین سردردهای تنشی کمک کند.
- طب سوزنی: مطالعات نشان دادهاند که قرار دادن سوزنهای نازک در نقاط خاصی از بدن، می تواند تنش و سردردهای میگرنی را تسکین دهد.
- پزشکی ذهن-بدن: هیپنوتیزم ، نفس عمیق ، تجسم ، مراقبه و یوگا می توانند به شما در مقابله با استرس کمک کنند و باعث تسکین درد شوند. این روش مخصوصا برای سردردهای تنشی مفید است. هیپنوتیزم همچنین ممکن است احساس درد را در شما کاهش دهد.
- درمان رفتاری-شناختی(CBT): درمان رفتاری-شناختی می تواند مدیتیشن و تمدد اعصاب را با آموزش در انگیزه، رفتار و نحوه برخورد عواطف و احساسات مخلوط کند. با کمک گرفتن از یک روان درمان، می توانید یاد بگیرید که چگونه افکار و نگرش های منفی و چگونگی پاسخ به استرس را تغییر دهید. این مهارت ها می توانند به پیشگیری از بروز سردردهای میگرنی و تنشی به شما کمک کنند.
- سم بوتولینوم: سم بوتولینوم که به عنوان بوتاکس و درمان چین و چروک پوست نیز شناخته می شود و توسط سازمان غذا و داروی آمریکا مورد تائید می باشد، می تواند برای پیشگیری از بروز سردرد مزمن میگرنی در بزرگسالان مورد استفاده قرار بگیرد. اگر در ماه، ۱۵ روز و یا بیشتر به میگرن مبتلا می شوید میتوانید تقریبا هر 3 ماه ، بوتاکس را در سر و گردن خود تزریق کنید.