اغلب پدر و مادرها درباره آب دادن به فرزندشان در ماه های اول تولد سردرگم هستند و نمی دانند چه کاری صحیح هست، اما باید بدانند بچه های کوچک معمولا طی چند ماه اول پس از تولد به نوشیدن آب نیازی ندارند و در اینجا مطالبی آورده شده است که دانستن آن برای هر پدر و مادری در مورد زمان شروع آب خوردن نوزادان لازم است.

آیا نوزادان می توانند آب بنوشند؟

به گزارش وات تواکسپکت، نوزادان زمانی که شروع به خوردن غذاهای جامد می کنند می توانند نوشیدن آب را هم شروع کنند و قبل از این زمان نوزادان هیدراتاسیون (آب رسانی) مورد نیاز بدن را از شیرخشک یا شیر مادر دریافت می کنند.

چه زمانی نوزادان می توانند آب بنوشند؟

اغلب کارشناسان پیشنهاد می کنند پدر و مادرها باید برای آب دادن به نوزادان تا زمان شروع خوردن مواد جامد صبر کنند، یعنی زمانی که فرزند شما حدودا 6 ماهه است. بر اساس نظر پزشکان اطفال شما می توانید مواد جامد را از 4 تا 6 ماهگی شروع کنید، اما توصیه متخصصان در بیشتر موارد این است برای شروع باید صبر کنید تا کودک شما به 6 ماهگی نزدیک شود.

هنگامی که کودک شروع به نوشیدن آب می کند هر چند وقت یک بار یک فنجان آب به او بدهید، اگرچه نوزادان معمولا نمی توانند آب زیادی از یک فنجان را بنوشند، اما این روش تمرین خوبی هم است که فرزند شما برای نوشیدنی ها از فنجان استفاده کند. البته اگر فرزند شما در حال حاضر از شیشه استفاده می کند تا زمانی که میزان مصرف او را کنترل کنید مشکلی وجود ندارد.

کودک چه مقدار آب می تواند بنوشد؟

از حدود 6 ماهگی به بعد نوزادان به 4 تا 6 اونس آب در روز یا کمی بیشتر از نصف یک فنجان آب نیاز دارند، اما بهتر است برای میزان لازم برای شروع آب دادن به نوزاد با متخصص اطفال مشورت کنید.

چرا نوزادان زودتر نمی توانند آب بنوشند؟

نوزادان تمام آب مورد نیاز خود را از شیر مادر یا شیر خشک دریافت می کنند که باعث می شود بدن آنها رطوبت خوبی داشته باشد. همچنین خطراتی در ارتباط با آب دادن به کودک قبل از زمان مناسب وجود دارد که از جمله آن می توان به کمبود مواد مغذی، کاهش وزن و عدم تعادل شیمیایی اشاره کرد.

خطرات زود آب دادن به کودک

همان طور که نوشیدن آب برای سلامت نوزاد نیاز است، اما شروع در زمان نامناسب هم می تواند برای فرزند شما عواقبی در پی داشته باشد که در ذیل به آنها اشاره شده است:

کمبود مواد مغذی: کودکانی که به نوشیدن آب تمایل پیدا می کنند مواد مغذی مهمی را که در شیر مادر یا شیر خشک وجود دارد را از دست می دهند.

افزایش ناکافی وزن: اگر کودک شما علاوه بر شیر مادر یا شیر خشک آب می نوشد به دلیل پر شدن حجم معده با آب اشتهای کودک برای خوردن شیر کاهش می یابد و این موضوع باعث عدم افزایش وزن نوزاد می‌شود.

عدم تعادل شیمیایی: آب دادن زیاد به کودک می تواند منجر به مسمومیت با آب شود، یک وضعیت بالقوه خطرناک که در آن الکترولیت ها (مانند سدیم) در جریان خون کودک رقیق می شوند. این می تواند عملکرد طبیعی بدن کودک را تحت شعاع قرار دهد و در نتیجه منجر به بروز علائمی مانند درجه حرارت پایین بدن یا تشنج در کودک شود.

فواید آب دادن به کودک

آب دادن به نوزادان بالای 6 ماه فوایدی دارد که از جمه آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ضمن کمک به دفع مواد زائد، مواد مغذی و اکسیژن را به سلول ها منتقل می کند

مفاصل و بافت ها را روان می کند

حجم خون را حفظ می کند

پدر و مادرها باید بدانند بنابر توصیه پزشکان اطفال از شروع آب میوه قبل از 1 سالگی اجتناب کنند و به آن نه بگویند و بعد از آن هم مصرف آب میوه را با محدودیت و کنترل شروع کنند زیرا قند موجود در آب میوه ها می تواند باعث گرفتگی معده و اسهال در نوزادان شود.

آیا در هوای گرم باید به نوزادان آب داد ؟

بسیاری از پزشکان توصیه می کنند نوزادان می توانند در صورت گرم شدن هوا و حضور در بیرون از خانه مقدار کمی آب بنوشند تا خطر کمبود آب بدن شان کاهش یابد، اما بهتر است در این زمینه با پزشک متخصص اطفال کودک خود مشورت کنید.

علائم کم آبی در نوزادان

اگر درباره اینکه کودک شما مایعات کافی دریافت نمی کند نگران هستید مراقب این علائم کم آبی در نوزادان باشید:

تعویض کمتر از شش پوشک طی 24 ساعت، ادرار زرد تیره، لب های ترک خورده، گریه بی اشک (گریه با اشک کم یا بدون اشک)، پوست خشک، چشم های گود رفته، بی حالی، هیاهوی شدید، خواب آلودگی غیرمعمول، دست و پای سرد.

بیشتربخوانید:روش های افزایش آب دریافتی روزانه

بیشتربخوانید:بهترین وضعیت خواباندن نوزاد، با وجود کولیک

 

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم ؟

اگر کودک شما مبتلا به اسهال است یا استفراغ دارد برای کسب راهنمایی و اطلاعات برای اطمینان از هیدراته ماندن کودک خود با پزشک اطفال تماس بگیرید. همچنین در صورت مشاهده علائم کم آبی در کودک حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

اگرچه ممکن است دوستان و اقوام توصیه کنند که در ماه های اول زندگی به نوزادان آب داده شود، اما بهتر است تا زمانی که فرزند شما مواد جامد را شروع نکرده دست نگهدارید تا از مشکلات احتمالی پیرامون سلامتی اش جلوگیری کنید.

مترجم: الهه زارعی