بررسی مشکلات غذا نخوردن یا بد غذا خوردن نوزادان موضوعی است که در برخی از مطالعات تحقیقاتی نیز به آن اشاره شده است و عوامل بسیاری میتواند در بیاشتهایی نوزادان دخیل باشد ولی به صورت کلی میتوان گفت بیاشتهایی نوزادان موضوع نگران کنندهای نیست و میتوان با به کارگیری راهکارهایی که در این مقاله خدمتتان ارائه میدهیم، آن را مدیریت و درمان کرد. برای خرید تمامی لوازمی که در ادامه به آن اشاره می شود به سایت madaraan.ir مراجعه کنید.
علائم قابل بررسی مشکلات غذا نخوردن یا بد غذا خوردن نوزدان
با بررسی این نوع از مشکلات میتوانید به محض بروز این علائم اقدامات لازم را برای حل این مشکل انجام دهید. برخی از علائمی که ممکن است به دلیل بیاشتهایی و غذا نخوردن نوزاد شما باشد، شامل موارد زیر است :
- مشکلات مربوط به وزن: کاهش وزن، افزایش وزن آهسته، کمبود وزن یا اضافه وزن
- عدم افزایش قد کودک
- کمتر از حد معمول غذا خوردن یا عدم تمایل به غذا خوردن برای مدت زمان طولانی (کم خوردن در بعضی مواقع میتواند در سنین مختلف و سطح رشد طبیعی باشد)
- سطح فعالیت نوزاد کمتر از حد معمول است و مدت زمان زیادی را در خواب سپری میکند.
علت غذا نخوردن یا بد غذا خوردن نوزادان
بی اشتهایی در نوزادان ممکن است در هر مرحله از سه سال اول زندگی شروع شود ولی در برخی از مطالعات تحقیقاتی به این موضوع اشاره شده است که کماشتهایی بیشتر بین 9 تا 10 ماهگی نوزاد ایجاد میشود و دلیل آن را مرحله انتقال غذا از طریق قاشق دانستهاند. همچین تحقیقات نشان میدهد که علت بیاشتهایی نوزادان اغلب به نیازهای عاطفی کودک و درگیری والدین مربوط میشود. موارد زیر به برخی از نکات برجسته در مورد دلایل احتمالی غذا نخوردن یا بد غذا خوردن نوزادان اشاره میکند:
بزرگ شدن و حس خود مختاری در کودک
با بزرگ شدن کودک، او شروع به رشد خودمختاری میکند که این شرایط خودگردانی است .در این مرحله، نوزادان میخواهند در انتخاب غذای خود تصمیم بگیرند و عمداً از خوردن غذا خودداری میکنند تا توجه مادران را به نیازهای خود جلب کنند.
افسردگی و اختلالات تغذیه مادر
عواملی مانند افسردگی مادر و اختلالات تغذیه مادر نیز میتوانند باعث بیاشتهایی در نوزادان شوند. مادران افسرده در هنگام تغذیه کودک تعامل کمتری از خود نشان دادهاند. همه اینها میتواند به شرایط عاطفی کودک آسیب برساند و کودک ممکن است از خوردن غذا صرف نظر کند. به صورت کلی دلایل احساسی و رفتار والدین در مورد تغذیه از دلایل مهم بیاشتهایی نوزاد محسوب میشود ولی راهکارهای بسیاری برای حل این مشکل وجود دارد.
راهکارهای موثر برای حل مشکل غذا نخوردن یا بد غذا خوردن نوزاد
کودکان در دو سال اول زندگی خود در یکی از حساس ترین و بحرانی ترین شرایط سنی خود قرار می گیرند چراکه در طول این دوران، بدن و مغز آن ها در حال رشد است.
به طور معمول، مغز کودک در طول سال اول رشد خود به همان اندازه که رشد میکند، تا آخر عمر رشد میکند. بنابراین باید بعد از بررسی مشکلات غذا نخوردن یا بد غذا خوردن نوزادان، راهکارهایی را برای از بین بردن این مشکل به کار گرفت. در ادامه به ارائه برخی راهکارها جهت از بین بردن مشکلات غذا نخوردن و با بد غذا خوردن نوزادان میپردازیم:
1- وعده صبحانه اجباری
خوردن یک صبحانه خوب و سالم قطعا اشتهای نوزاد شما را افزایش میدهد. یک صبحانه خوب سوخت و ساز بدن را در شب افزایش میدهد و سیستم امنیتی را برای داشتن یک روز پر انرژی آماده میکند. بنابراین وعده صبحانه را برای فرزند خود جذاب کنید.
- 30 دقیقه قبل از زمان صرف غذا به فرزند خود آب دهید.
به نوزادان خود باید اول صبح، حتی قبل ازخوردن شیر، آب دهید. همچنین باید نیم ساعت قبل از صرف غذا آب بنوشند. سعی کنید از آبی که جوشاندهاید به نوزاد خود بدهید تا میکروبهای مضر آب را حذف کنید. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که نوزاد خود را مخصوصا بعد از 6 ماهگی به مصرف آب عادت دهید.
3- هر دو ساعت یک بار به نوزاد خود غذا دهید
برای این که به اندازه کافی سیستم گوارشی نوزاد خود را تقویت نمایید سه وعده غذایی استاندارد به شما کمک نمیکند و با دادن وعدههای غذایی منظم به صورت هر دو ساعت یک بار باعث تقویت سیستم گوارشی فرزند و ایجاد احساس گرسنگی در فرزند خود میشوید.
4- میان وعدههای سالم به فرزند خود دهید
میان وعدهها را به اندازه یک وعده غذایی در نظر بگیرید و سعی کنید با دادن میان وعدههای سالم و پرویتامین اشتهای فرزند خود را افزایش دهید. میان وعده مناسب میتواند یک مواد مغذی را به فرزند شما دهد بنابراین آن را جدی بگیرید.
5- از لبنیات به صورت بهینه استفاده کنید
از شیر به عنوان یک میان وعده استفاده نکنید زیرا مصرف شیر به عنوان میان وعده اشتهای نوزاد را برای وعده غذایی اصلی از بین میبرد و از لبنیات به شکل دیگر مانند ماست استفاده کنید. ماست یک محصول لبنی با پروبیوتیک سالم و کلسیم است که برای افزایش اشتها و ایمنی کودک شگفت انگیز است و بهتر است از ماست به عنوان یک دسر استفاده شود.
6-از سرو کردن غذای چرب پرهیز کنید
غذای چرب علاوه بر مضراتی که برای نوزاد شما به بار میآورد، باعث کاهش اشتهای نوزاد شما نیز میشود. سعی کنید از ادویههای اشتهاآور مثل پونه گیاهی، دارچین، گشنیز و رازیانه برای افزایش اشتهای نوزاد خود استفاده کنید.
7-افزایش فعالیتهای کودک
همانطور که مستحضر هستید ورزش و فعالیت روزانه باعث بهبود اشتهای کودک میشود سعی کنید زمان بازی و فعالیت کودک خود را افزایش دهید. در این خصوص حتی میتوانید از بازیهای فکری نیز استفاده کنید.
8- از موضوعات استرسزا در زمان صرف وعدههای غذایی خودداری کنید
سعی کنید از بحثهای پر تنش و جدی در زمان صرف وعدههای غذایی خودداری کنید و زمان صرف غذا را با آرامش کامل سپری کنید، زیرا عوامل استرسزا و پرتنش باعث کاهش اشتهای نوزاد شما میشود.
9- مصرف روی را افزایش دهید
مصرف روی در ایجاد اشتهای نوزاد شما تاثیر دارد. سبوس گندم، بادام هندی و دانه کدو تنبل برای میزان روی در بدن مفید است. سعی کنید این موارد را در وعدههای غذایی یا میان وعدههای کودک خود بگنجانید و همچنین میتوانید با مشورت از پزشک کودک خود از مکملهای روی استفاده کنید.
10- فضای مناسبی را برای صرف غذای نوزاد خود فراهم کنید
هوای گرم و یا عدم شرایط مناسب هنگام صرف غذا باعث کاهش اشتهای نوزاد شما میشود. به صندلی غذای نوزاد خود توجه کرده و متناسب با سن فرزند خود از صندلی غذا استفاده کنید.
صندلی غذای ماستلا یک محصول مناسب برای نوزادان شما محسوب میشود. این صندلی برای نوزادان بین 6 ماه تا 4 سال طراحی شده است و دارای قابلیتهای بسیاری از جمله موارد زیر است :
- قابلیت تنظیم ارتفاع از 10 تا 22 سانتی متر در دو حالت مختلف
- قابلیت جدا شدن و شستشوی صندلی
- قابلیت تنظیم ارتفاع صندلی از 10 تا 22 سانتیمتر
- استفاده از جنس پلاستیک مرغوب در تولید این صندلی
- دارای قابلیت تاشو و عدم اشغال فضای زیاد
بهترین زمان برای استفاده صندلی غذای کودک چه زمانی است؟
زمانی که کودک شما بتواند بدون کمک و به تنهایی بنشیند و توانایی خوردن غذاهای جامد را نیز داشته باشد بهترین زمان برای استفاده صندلی غذای کودک است. معمولا کودکان از چهار تاشش ماهگی به تدریج این تواناییها را پیدا میکنند و از همین زمان شما میتوانید صندلی غذای کودک را به دکوراسیون آشپزخانه خود اضافه کنید. تا زمانی که کودک شما هنوز به اندازهای بزرگ نشده که بتواند در صندلیهای معمولی غذاخوری بنشیند میتوانید از صندلی غذای کودک استفاده کنید.
در پایان
با وجود بررسی مشکلات غذا نخوردن یا بد غذا خوردن نوازادان و همچنین با استفاده از راهکارهایی که در این مقاله خدمتتان ارائه نمودیم اگر همچنان نگران تغذیه فرزند خود هستید و مدت زمان طولانی است که شاهد بی اشتهایی نوزاد خود هستید حتما با پزشک کودک خود در این زمینه مشورت کنید.