سرطان سینه یکی از بیماریهای شایع در بین بانوان است. درمان سرطان سینه در همان مراحل آغاز این بیماری غیرممکن نیست. بسیاری از بانوانی که به این بیماری مبتلا میشوند، به دلیل اینکه دیرتر متوجه بیماری خود شده و بعد از رشد کامل غده سرطان، به پزشک مراجعه میکنند، درمانشان سخت میشود. با این حساب داشتن اطلاعات مفید در مورد علت ابتلا و علائم بیماری سرطان سینه میتواند جان زنان زیادی را نجات دهد.
آنچه در ادامه میخوانید:
سرطان سینه قبل از 35 سالگی به سختی قابل تشخیص استعوامل ابتلا به بیماری سرطان پستانسرطان سینه در سنین جوانی تهاجمیتر استآیا با سرطان پستان می توان باردار شد !!!علائم بیماری سرطان سینه در زنان جواننحوه تشخیص و معاینه سینهماموگرافی بهتره یا ام ار ای؟توصیه پزشکان برای مراقبت از سرطان سینه |
تشخیص سرطان سینه قبل از 35 سالگی دشوارتر است
سرطان سینه در زنان جوان به ندرت بروز میکند و این بیماری در زنانی که کمتر از دو دهه از زندگی خود را پشت سر گذاشتهاند، دیده میشود. در موارد زیادی سرطان پستان در زنان بالای 25 سال دیده می شود. همین عامل باعث نگرانی بسیاری از متخصصان برای پیشگیری از شیوع این بیماری شده است.
اگر در زنان قبل از20 سال این بیماری بروز کند، به دلیل مواردی مانند سفتی و تراکم پستان ها تشخیص آن نیز دشوار خواهد بود و نیاز به علم بالا و سال ها تجربه در زمینه سرطان را دارد تا پزشک بتواند تشخیص صحیح را بدهد. البته خوشبختانه در این سنین بروز سرطان بسیار نادر است.
عوامل ابتلا به بیماری سرطان پستان
طبق بررسیهای محققان عوامل زیادی باعث ابتلا زنان جوان و دختران به سرطان پستان میشود. مهمترین دلایلی که با این بیماری ارتباط دارد عبارتند از:
جهشهای ژنتیکی
جهشهای ژنتیکی و تغییرات ارثی ژنها مانند2BRCA و 1 BRCA که زنان جوان از خانواده به ارث میبرند. این عارضه زنان را در معرض ابتلا به بیماری سرطان پستان و سرطان تخمدان قرار میدهد.
داشتن سینههای بزرگ
داشتن سینههای بزرگ هم باعث افزایش بافت چربی میشود. گفته شده زنانی که سینههای متراکم و بزرگتری دارند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند.
قاعدگی زودرس و یائسگی دیررس
یکی دیگر از دلایل ابتلا به سرطان سینه در جوانی، تجربه دورههای قاعدگی قبل از 12 سالگی و شروع یائسگی بعد از 55 سال است. زیرا با قاعدگی زودهنگام و یائسگی دیرهنگام زنان بیشتر در معرض هورمون استروژن قرار میگیرند. این هورمون یکی از دلایل ابتلا به سرطان پستان است.
داشتن سابقه شخصی ابتلا به سرطان یا سایر سرطانها
یکی دیگر از دلایلی که باعث ابتلا دختران و زنان جوان زیر 35 سال به سرطان شده، داشتن سابقه این بیماری بوده است. به طوری که فرد بعد از درمان باز هم در معرض ابتلا به این بیماری قرار میگیرد.
سابقه خانوادگی سرطان پستان یا تخمدان
از دیگر دلایلی که باعث ابتلا به سرطان پستان در زنان جوان میشود، داشتن سابقه خانوادگی در بستگان درجه یک (مادر و خواهر) است. همچنین داشتن یک نفر در خانواده با بیماری سرطان تخمدان هم بانوان جوان را در معرض این بیماری قرار میدهد.
انجام درمانهای پرتودرمانی
زنانی که قبل از 30 سالگی به هر دلیلی روش پرتودرمانی را انجام میدهند (برای مثال درمان لنفوم هاجکین یا هوچکین)، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند.
مصرف برخی از داروها
مصرف برخی از داروها از جمله داروی دی اتیل استیل بسترول (DES) هم زنان جوان را در معرض این بیماری قرار میدهد. این دارو برای سقط جنین مصرف می شود.
بیشتر بخوانید در سایت دکتر موسی زاده: روش های غربالگری، تشخیص و درمان سرطان پستان
سرطان سینه در سنین جوانی تهاجمیتر است
سرطان سینه وقتی در سنین جوانی بروز میکند، فرد دیرتر متوجه این بیماری میشود. از آنجا که بیماری سرطان باید به موقع و قبل از انتشار کامل سلولهای سرطانی تشخیص داده شود، زنان جوان اغلب خیلی دیر متوجه بیماری خود میشوند. نداشتن اطلاعات در مورد علائم این بیماری و همچنین تصور اینکه فقط زنان بعد از 50 سال به این بیماری مبتلا میشوند، یکی از دلایلی است که مانع از تشخیص به موقع این بیماری میشود. به همین دلیل سرطان سینه در سنین جوانی تهاجمیتر میشود.
اگر زنان جوان با روشهای معاینه سینه در خانه آشنا باشند، میتوانند این بیماری را در همان مراحل اول تشخیص دهند.
آیا با سرطان پستان می توان باردار شد !!!
سرطان سینه نمیتواند مانعی برای بارداری باشد. اگرچه باید صبر کنید تا دوره درمان به پایان برسد، اما در هر صورت با وجود ابتلا به این بیماری باز هم قادر به باردار شدن هستید. برای درمان سرطان پستان از روشهای مختلفی از جمله هورمون درمانی، جراحی پستان، شیمی درمانی و …. استفاده میشود.
طبق تشخیص پزشک خود باید تا زمان پایان کامل دوره درمان صبر کنید. اگر در زمان بارداری متوجه بیماری سرطان سینه شوید، درمان کمی پیچیده میشود. با این حال گفته میشود حتی با وجود بارداری، میتوان این بیماری را درمان کرد. خطر انجام جراحی پستان در زمان بارداری برای مادر و جنین قابل مدیریت است. اما سایر درمانها از جمله هورمون درمان، شیمی درمانی و پرتو درمانی به جنین آسیب میرساند.
علائم بیماری سرطان سینه در زنان جوان
علائم بیماری سرطان پستان در زنان جوان با زنانی که سن 50 سال را پشت سر گذاشتهاند، تقریبا یکسان است. به طور کلی این بیماری با نشانههای زیر بروز میکند:
- ترشح از نوک پستان (ترشحات خونی)
- تغییراتی در فرم سینهها (بزرگ شدن قسمتی از سینه)
- وجود توده یا تومور پستان
- ایجاد تغییرات در پوست پستان (قرمزی و حالت سوختگی)
- ایجاد تغییرات در نوک پستان (خارش شدید همراه با زخم)
- تغییر اندازه ی پستان (تورم پستان همراه با درد)
نحوه تشخیص و معاینه سینه
اگر با معاینه سینه در خانه متوجه ابتلا به این بیماری شدید، باید برای درمان سرطان سینه به پزشک مراجعه کنید. پزشکان بعد از بررسیهای اولیه و برای تشخیص کامل این بیماری از چندین روش استفاده میکنند. این روشها عبارتند از:
- انجام آزمایش خون
- انجام سونوگرافی برای تشخیص سرطان سینه
- انجام روش ماموگرافی
- انجام روش MRI
- انجام روش اسکن استخوانها
- اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)
- انجام اسکن توموگرافی انتشار پوزیترون (PET)
ماموگرافی بهتره یا ام ار ای؟
ماموگرافی یکی از بهترین روشهای تشخیص سرطان سینه محسوب میشود. با این حال در بسیاری از مواقع این روش قادر به تشخیص سرطان سینه در زنان جوان نیست. با این حال پزشکان ابتدا این روش را تجویز میکنند.
در روش MRI از تصویربرداری مغناطیسی استفاده میشود تا تصاویری از داخل بدن و بافت سینه تهیه شود. این روش بعد از ماموگرافی و برای تشخیص تودههای مشکوک به سرطان انجام میشود. همچنین بعد از جراحی پستان و یا انجام پرتودرمانی، پزشک برای بررسی وضعیت پستانهای بیمار از روش MRI استفاده میکند.
توصیه پزشکان برای مراقبت از سرطان سینه
طبق توصیه های دکتر فرهاد موسی زاده به عنوان یکی از بهترین پزشکان در زمینه درمان سرطان سینه، تشخیص به موقع این بیماری از پیشرفت آن پیشگیری میکند. از سوی دیگر اگر سرطان سینه به موقع تشخیص داده شود، درمان راحتتر خواهد بود. بسیاری از زنان جوانی که زندگیشان به دلیل ابتلا به سرطان سینه به خطر میافتد، خیلی دیر متوجه بیماری خود میشوند.