محققان آمریکایی شیوه ای برای تولید دوباره انسولین دربیماران مبتلا به دیابت نوع 1 کشف کردند دراین پژوهش که نتایج آن بصورت آنلاین درمجله Cell Death and Disease چاپ گردید (2014،jul31) پژوهشگران موسسه تحقیقات پزشکی سنفورد برنهام بیان کردند پپتیدی بنام
caeruleinمی تواند سلولهای موجود در پانکراس را به سلولهای تولید کننده ی انسولین یعنی سلولهای بتا تبدیل کند این سلولها در بدن افراد مبتلا به دیابت نوع 1 بطور اشتباه توسط سیستم ایمنی بدن فرد تخریب می شوند.
پرفسور Levineمی گوید: ما با استفاده از یک تکنیک جدید توانستیم توانایی تولید انسولین را به بدن بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 باز گردانیم این کار را از طریق معرفی پپتید caeruleinبه پانکراس انجام داده ایم، معرفی این پپتید که در قورباغه های درختی یافت می شود به موشهایی که توانایی کمی برای تولید انسولین داشتند سبب گردید سلولهای آلفا در پانکراس این حیوان به سلولهای بتا تمایز یابد و قند خون موش به حالت طبیعی برگردد.
گروه پرفسور Levineبرای بررسی تأثیرات این پپتید بروی انسان، از بافت پانکراس گرفته شده از بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 استفاده کردند، نتایج این آزمایشات نشان داد که سلولهای آلفای پانکراس انسان در مجاورت این پپتید به سلولهای بتا تبدیل می شود. در این آزمایشات میزان پیری یا جوانی بافت پانکراس درتبدیل سلولهای آلفا به سلولهای بتا تأثیری نداشت.
تولید سلولهای جدید ترشح کننده ی انسولین یکی از زمینه های اصلی تحقیقات برای یافتن درمانی برای بیماری دیابت نوع 1 است اما از آنجائیکه بیماری دیابت نوع 1 یک بیماری خود ایمنی است، دانشمندان با مانع دیگری نیز روبرو هستند زیرا سلولهای بتای جدید همچنان هدف سیستم ایمنی بدن بیمار قرار می گیرند. علاوه بر یافتن روشی برای مقابله با این پاسخ ایمنی، دانشمندان با مشکل دیگری روبرو هستند از آنجائیکه تجویز پپتید caeruleinبرای انسان می تواند موجب پانکراتیت شود قدم بعدی محققان یافتن مولکول یا مولکولهایی است که درسلولهای آلفا توسط پپتید caeruleinمورد هدف قرار گرفته و آنها را تبدیل به سلولهای بتا می کند.
پرفسور Levineمی گوید: اگر بتوانیم مولکولهای هدف را در سلولهای آلفا بیابیم می توانیم داروهای بسیار هدفمندی را طراحی کنیم و آنرا بصورت کلینیکی بروی انسان بیازماییم.
منبع-http://diabetestma.org