جراحی زیبایی پا، در مرحله ی اول منبع درد مزمن را از بین می برد و در مرحله ی دوم به تغییر شکل پا به منظور زیبایی بیشتر کمک می کند که اغلب منجر به کوچک تر و لاغرتر شدن پا و کاهش سایز کفش می شود. این روش های جراحی از طریق بلند یا کوتاه کردن انگشتان پا، تراشیدن برجستگی ها و استخوان های اضافی یا برداشتن برآمدگی ها برای لاغرترکردن انگشتان پا یا خود پا انجام می شوند.
دلیل بلند بودن انگشت پا
ژنتیک (ارثی بودن) شایعترین دلیل بلند بودن انگشت پا می باشد. انگشت شست پا ممکن است خیلی “بلند” باشد یا انگشتان مجاور در مقایسه با آن کوتاه باشند که منجر به کشیده به نظر رسیدن انگشت شست پا می شود. یک انگشت شست کوتاه، باعث بلندتر به نظر رسیدن انگشت دوم می شود. انحراف انگشت شست پا، که اصطلاح پزشکی آن هالوکس والگوس (hallux valgus) می باشد، باعث کوتاهتر شدن آن می شود و موجب برآمدگی و کشیده شدن انگشت دوم می شود. وجود برآمدگی در انگشت دوم می تواند منجر به انگشت چکشی یا انگشت متقاطع شود. مدتهای زیادی است که روش های جراحی علاوه بر بهبود عملکرد پا، به منظور زیبایی نیز انجام می شوند. برای مثال، عمل جراحی انحراف انگشت شست، باعث صاف شدن پا می شود و ظاهر بهتری به آن می دهد. دیگر جراحی های ترمیم انگشت چکشی و برجستگی پا با روش های جراحی، نه تنها بدشکلی را اصلاح می کنند، بلکه ظاهر آن را نیز زیباتر می سازند. بسیاری از روش های رایج جراحی، ظاهری زیبا به پا می بخشند.
هزینه عمل های زیبایی انگشتان پا در دنیا بین 1000 تا 2000 دلار تعیین می شود اما در ایران، بیمارستان هایی نظیر بیمارستان محب و بیمارستان مهراد (توسط دکتر رضا نادری، جراح ارتوپد و فوق تخصص مچ پا)، عمل هالوکس والگوس بسته به شدت عمل جراحی ممکن است حتی زیر 10 میلیون تومان نیز باشد که اگر جزو جراحی های ضروری باشد، تحت پوشش بیمه درمانی نیز قرار میگیرد.
ترمیم بلندی انگشتان پا
اغلب اوقات، اساس کار جراحی، کوتاه کردن انگشت شست پا و برداشتن بخشی از استخوان آن می باشد. معمولاً پین گذاری در انگشت شست با سیم جراحی انجام می شود.
به طور کلی، دو روش جراحی وجود دارد که جراح از آنها برای ترمیم بلندی انگشتان پا استفاده می کند- این روشها شامل برداشتن سطوح مفصل (آرتروپلاستی) یا ترمیم استخوان (فیوژن یا جوش دادن) می باشد و محل جراحی انگشت شست پا، به “بلندی” یا خمیدگی (در صورت وجود) بستگی دارد. دانستن این مسئله مهم است که اکثر روش های جراحی، مربوط به مفصل های انگشت شست پا می باشند و به مفصل توپی پا کاری ندارند.
- روش برداشتن مفصل شامل برداشتن بخش کوچکی از یک یا دو مفصل کوچک انگشت شست می باشد. اصطلاح پزشکی برای این روش جراحی آرتروپلاستی مفصل اینترفالانژیال (بین فالانکس) است.
- روش ترمیم استخوان، با برداشتن تمام مفصل کوچکی از شست پای راست، انگشت تحت فشار را کوتاهتر می کند. این کار باعث می شود انتهای استخوانهای کوتاه شده به یکدیگر متصل شوند.
همچنین، برای انواع عمل های غیر زیبایی مانند ترمیم انگشت چکشی، میخچه و پینه دردناک، ورم کف پا، تسکین درد و درمان درد پاشنه، روش های جراحی مختلفی را ارائه می شود.
بیماری انگشت چکشی (hammer toe) و انگشت پتکی (mallet toe)
راه رفتن پس از عمل جراحی کوتاه کردن انگشت شست پا
تقریباً تمام بیماران بلافاصله پس از عمل جراحی کوتاه کردن انگشت شست پا، با استفاده از کفش طبی با کف سفت می توانند راه بروند. به طور کلی، راه رفتن پس از جراحی، به روش جراحی انتخاب شده توسط جراح برای ترمیم انگشت شست پا و روش های مورد استفاده به هنگام ترمیم بستگی دارد. همچنین، توانایی حرکت کردن سریع تر بستگی به این دارد که کدام یک از انگشتان پا تحت عمل جراحی قرار گرفته است. به طور کلی، بعد از جراحی انگشت چهارم و پنجم، زودتر می توان کفش پوشید و راه رفت، چرا که این انگشتان نیازی به نیروی محرکه ندارند. گرچه، به دلیل اینکه بلند بودن انگشت دوم پا شایع تر است و به هنگام راه رفتن، فشار بیشتری بر آن وارد می شود، ممکن است کفش پوشیدن اندکی بیشتر طول بکشد.
عمل جراحی کوتاه کردن انگشت پا به صورت سرپایی انجام می شود (به این معنا که بیمار در همان روز عمل به خانه می رود). این عمل ممکن است در بیمارستان، در مرکز جراحی اورژانسی و حتی در مطب دکتر (در صورت مهیا بودن تجهیزات جراحی) انجام شود.
جراحی می تواند تحت بی حسی موضعی، منطقه ای، ستون فقرات یا بیهوشی عمومی صورت گیرد. بی حسی موضعی و منطقه ای، زیر نظر متخصص بیهوشی، رایج ترین روش های بیهوشی می باشند. این امر به این معناست که به پای شما آمپول بی حسی زده خواهد شد تا بیحس شود و در این حین متخصص زیبایی، برای حفظ آرامش شما، مقدار کمی ماده بیهوشی تزریق می کند که به حالت خواب آلودگی فرو روید ، به این حالت سدیشن sedation می گویند.
عمل جراحی پای سیندرلا چیست؟
جراحی پای سیندرلا، به این دلیل انجام می شود که بتوانید کفشی را پوشید که پیش از این به راحتی به پا نمی رفت. این تکنیک جراحی تقریباً به قدمت افسانه ای می باشد که نام خود را از آن الهام گرفته است.
جراحی های پا تاریخچه ای غنی و طولانی از تغییر ظاهر پا دارند که موجب راحت راه رفتن هم مردان و هم زنان می شود. عمل جراحی سیندرلا، منحصراً برای زیبایی بیشتر پا انجام می شود، که در این عمل جراحی، برآمدگی استخوان را برمی دارند و استخوان را به سمت داخلی انگشت شست پا متصل می کنند. این کار به خانم ها اجازه می دهد که کفش های مد روز کریستین لوبوتین و مانولو بلانیک را (که به باریک بودن معروفند) بپوشند.
عمل جراحی سیندرلا معمولا ترکیبی از روش ها می باشد تا بتوان به نتاج دلخواه دست یافت. به طور کلی، بیهوشی موضعی که انسداد مچ پا نامیده می شود، انجام می شود، اما گاهی اوقات عمل جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. بیحسی موضعی مچ پا، این اطمینان را به شما می دهد که از مچ به پایین بی حس می باشد، اما در طول عمل جراحی هوشیار هستید. زمانی که کاملا بیحس شده باشید، جراح برخی از کارهای زیر یا همه ی آنها را انجام می دهد:
استئوتومی – در این روش جراح بخشی از مفصل انگشت شست پا را می بُرد و آن را به وضعیتی تراز شده در می آورد.
اگزوستکتومی – در این روش جراح بخشی از برآمدگی پا را از مفصل بدون تراز کردن آن بر می دارد.
آرترودزیس – در این روش جراح، مفصل آسیب دیده را با پیچ ها یا صفحه های فلزی برای ترمیم بدشکلی آن جابه جا می کند.
ممکن است شما بخواهید که عمل های جراحی دیگری نیز در همان زمان انجام شوند. این عمل ها ممکن است شامل کوتاه کردن انگشت پا (perfect 10)، بلندکردن انگشت پا (مدل T) ، تزریق چربی (Foot tuck) باشد.
پس از جراحی، پای شما با باندپیچی می شود و به اتاق ریکاوری برده خواهید شد که در آنجا فشار خون و ضربان قلب شما تحت نظارت قرار می گیرد. تا زمانی که مشکلی پیش نیاید، به شما اجازه داده می شود که پس از گذراندن چند ساعت در اتاق ریکاوری، به خانه بروید. تورم پس از جراحی 6-3 ماه بعد بهبود خواهد یافت. در آن زمان مشاهده خواهید کرد که پای شما خیلی لاغرتر شده و در صورت انتخاب عمل جراحی دیگر، انگشت پای کوتاهتری خواهید داشت.
عوارض عمل پای سیندرلا
مطابق با پاپزشکی (پودیاتری) روش جراحی پای سیندرلا شامل موارد زیر می شود:
- سفتی مفصل
- آسیب رسیدن به عصب
- کوتاه شدن بیش از حد انگشت
- تورم
- عفونت
- ترومبوز سیاهرگی عمیق
- سندرم درد موضعی پیچیده
علی رغم این حقیقت که جراحان ارتوپد اعتقاد دارند که جراحی پا باید فقط برای کمک به بدشکلی پا و کاهش درد انجام شود، جراحی زیبایی پا روز به روز در حال افزایش است. “آرزوی پوشیدن کفش های مد روز، دلیل تصمیم به انجام عمل جراحی برای داشتن پاهای باریکتر و انگشتان پای کوتاهتر است.”
عمل جراحی انحراف انگشت شست پا (hallux valgus)
هدف از جراحی برجستگی انگشتان پا در مراحل اولیه (هالوکس والگوس)، علاوه بر صاف کردن انگشت شست پا، حفظ مفصل متانارسوفالانژیال در معرض خطر آرتروز می باشد. بنابراین، جراحی، بدشکلی برجستگی پا را اصلاح می کند. عملکرد “راه رفتن طبیعی” تنها در زمانی به دست می آید که پاها به شکل طبیعی خود بازگشته اند : در یک راه رفتن سالم، پا به طرف انگشت شست می چرخد. این حرکت چرخشی در هالوکس والگوس منحرف می شود. انگشتان کوچک پا این حرکت چرخشی را به عهده می گیرند: این کار موجب فشار آوردن بر آنها شده و به مرور زمان تغییر شکل می یابند.
محور استخوان کج ناشی از هالوکس والگوس انگشت شست پا، از طریق عمل جراحی صاف می شود. کشش تاندون ها و عضلات از طریق عمل جراحی به حالتی طبیعی در می آید. در غیر این صورت، با وجود برآمدگی شست پا، با هر قدم برداشتن این انگشت بیشتر به طرفین کشیده می شود. در طول جراحی باید مراقب بود که به تاندون ها و عضلات اطراف انگشت شست، آسیبی وارد نشود.
تا جایی که امکان دارد، انحراف مفصل ها باید اصلاح شود. عمل جراحی هالوکس ، بطور دائمی چرخش انگشت شست پا (پروناسیون) را بهبود می بخشد.
- کاهش درد
- اصلاح ظاهر شکل پا
- صاف کردن انگشتان شست
- جلوگیری از آرتروز
- بیمار دوباره قادر به پوشیدن کفش جلوباز می باشد.
- روشی غیر تهاجمی برای به حداقل رساندن جای زخم.