آلرژی فصلی (رینیت آلرژیک) که در یک فصل خاصی از سال رخ می دهد بیشتر به عنوان تب یونجه شناخته می شود. گرچه رینیت آلرژیک به طور معمول به عنوان «تب یونجه» شناخته می‌شود، اما نه توسط یونجه ایجاد و نه باعث تب می‌ شود. زمانی كه فرد مبتلا به رینیت آلرژیک به همراه تنفس مواد آلرژی ‌زا را مانند گرده گیاهان یا گرد و غبار را استنشاق می‌کند، بدن مواد شیمیایی از قبیل هیستامین ترشح می‌كند که این امر باعث ایجاد علائم آلرژی در فرد می‌شود. آکادمی آلرژی، آسم و ایمونولوژی آمریکا گزارش می دهد حدود 8 درصد از آمریکایی ها آن را تجربه می کنند.

تب یونجه زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن شما بیش از حد به یک ماده حساسیت زا در فضای باز مانند گرده واکنش نشان دهد، آلرژن چیزی است که باعث واکنش آلرژیک می شود. رایج ترین مواد آلرژی زا گرده های گیاهان گرده افشان مانند درختان، علف ها و علف های هرز است. گرده های گیاهان گرده افشانه حشرات بسیار سنگین هستند و نمی توانند برای مدت طولانی در هوا باقی بمانند و احتمال اینکه واکنش آلرژیک ایجاد کنند نیز کمتر است.

تب یونجه نام خود را از فصل برداشت یونجه گرفته است که از منظر تاریخی این کار در ماه های تابستان انجام می شود تقریبا در همان زمان بسیاری از افراد علائم را تجربه می کردند. آلرژی های فصلی در زمستان کمتر مشاهده می شوند، اما احتمال می رود رینیت آلرژیک در تمام طول سال وجود داشته باشد. گیاهان مختلف در زمان های متفاوت سال گرده های مربوطه خود را ساطع می کنند. به گزارش هلث لاین، بسته به عوامل محرک آلرژی و محل زندگی ممکن است در بیش از یک فصل تب یونجه داشته باشید، همچنین شاید به مواد حساسیت زا در محیط داخلی مانند کپک یا موی حیوان خانگی نیز واکنش نشان دهید.

علائم آلرژی فصلی

علائم آلرژی فصلی از خفیف تا شدید است که شایع ترین آنها عبارتند از:

عطسه کردن

آبریزش یا گرفتگی بینی

آبریزش و خارش چشم

سینوس های خارش دار، گلو یا مجاری گوش

گرفتگی گوش

آبریزش از عقب بینی و سینوس ها

علائم کمتر شایع عبارتند از:

سردرد

تنگی نفس

خس خس سینه

سرفه کردن

بسیاری از افراد مبتلا به تب یونجه نیز آسم دارند. اگر هم به تب یونجه مبتلا هستید و هم آسم عوامل حساسیت زای فصلی حمله آسم را تحریک می کنند.

علل آلرژی فصلی

تب یونجه زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن شما ماده ای منتقل شده در هوا را شناسایی کند که به طور معمول بی خطر است و آن را خطرناک شناسایی کند. این ماده با آزاد کردن هیستامین ها و سایر مواد شیمیایی در جریان خون به آن ماده حساسیت زا واکنش نشان می دهد که این مواد شیمیایی علائم واکنش آلرژیک را ایجاد می کنند، عوامل شایع تب یونجه از فصلی به فصل دیگر متفاوت است.

بهار

درختان بیشترین نقش را در ایجاد آلرژی های فصلی بهار دارند. درخت توس یکی از متداول ترین مسئولان در عرض های شمالی است جایی که بسیاری از افراد مبتلا به تب یونجه به گرده آن واکنش نشان می دهند. از دیگر درختان آلرژی زا در آمریکای شمالی می توان به سرو، توسکا، اسب شاه بلوط، بید و صنوبر اشاره کرد.

تابستان

تب یونجه نام خود را از فصل برداشت یونجه گرفته است که به طور سنتی در ماه های تابستان انجام می شود، اما مقصر واقعی آلرژی های فصلی تابستان علف ها مانند چچم و لوئیچه چمن، همچنین علف های هرز خاصی هستند. بر اساس اعلام بنیاد آسم و آلرژی آمریکا، علف ها شایع ترین عامل محرک در مبتلایان به تب یونجه هستند.

پاییز

پاییز فصل گل میخک است که بیش از 40 گونه در سراسر جهان را شامل می شود. بیشتر آنها در مناطق معتدل آمریکای شمالی و جنوبی رشد می کنند و گیاهان مهاجمی هستند که کنترل آنها سخت است. گرده آنها یک ماده حساسیت زای بسیار رایج است و علائم آلرژی گل میخک می تواند به ویژه شدید باشد. گیاهان دیگری که گرده خود را در پاییز رها می کنند شامل گزنه، گیاه گل گاوزبان، ترشک درشت و پلانتین است.

زمستان

تا زمستان اغلب مواد حساسیت زا در فضای باز خاموش و غیرفعال می شوند. در نتیجه هوای سرد علائم بسیاری از افراد مبتلا به تب یونجه را تسکین می دهد، اما همچنین این بدان معنی است که افراد بیشتر وقت خود را در خانه می گذرانند. اگر مستعد ابتلا به آلرژی های فصلی هستید احتمال می رود به آلرژن های داخلی مانند کپک، پوست یا موی حیوان خانگی، کنه گرد و غبار یا سوسک نیز واکنش نشان دهید. مواد آلرژی زای داخلی اغلب راحت تر از گرده های بیرون از محیط هستند. در اینجا چند نکته برای خلاص شدن از شر مواد آلرژی زای رایج در خانه وجود دارد:

ملافه های خود را حداقل هفته ای یک بار با آب بسیار گرم بشویید.

برای روکش ملافه و بالش های خود از نوع ضدحساسیت استفاده کنید.

از شر گرد و غبار روی فرش ها و مبلمان خود را خلاص کنید.

سطوح کپک زده و مکان های مستعد تولید آن از جمله رطوبت ساز، کولرها و یخچال را به طور مرتب تمیز کنید.

برای کاهش رطوبت اضافی از رطوبت گیر استفاده کنید.

تشخیص آلرژی های فصلی

تشخیص تب یونجه به طور معمول از سایر آلرژی ها آسان تر است. اگر علائم آلرژیک دارید که فقط در بعضی از زمان های سال رخ می دهد نشانه ابتلای شما به رینیت آلرژیک فصلی است، همچنین پزشک ممکن است گوش ها، بینی و گلو را برای تشخیص مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. انجام آزمایش آلرژی به طور معمول لازم نیست و درمان شما برای رینیت آلرژیک بدون توجه به نوع آلرژن که واکنش نشان می دهید یکسان خواهد بود.

درمان آلرژی های فصلی

بهترین دارو برای تب یونجه و رینیت آلرژیک در طول سال اجتناب از مواد آلرژی زا است که علائم را برای شما ایجاد می کند. برای درمان علائم تب یونجه نیز داروهایی در دسترس هستند، برخی از افراد نیز درمان های جایگزین را امتحان می کنند.

برای دوری از مواد حساسیت زای فصلی اقدام کنید به عنوان مثال برای خنک کردن خانه خود در تابستان به جای پنکه های سقفی از سیستم تهویه هوا با فیلتر HEPA استفاده کنید. شبکه آب و هوای محلی خود را از نظر پیش بینی گرده بررسی و سعی کنید وقتی میزان گرده زیاد است در خانه بمانید. در مواقعی از سال که تب یونجه شما فعال است:

پنجره های خانه خود را ببندید.

زمان بیرون ماندن از خانه را محدود کنید.

روزهایی که گرد و غبار در هوا وجود دارد به ویژه در روزهایی که باد می وزد از ماسک استفاده کنید.

همچنین دوری از دود سیگار که علائم تب یونجه را تشدید می کند بسیار مهم است.

دارو

هنگامی که نمی توانید از آلرژن های خود جلوگیری کنید سایر درمان ها در دسترس هستند، از جمله:

داروهای ضد احتقان و آنتی هیستامین بدون نسخه مانند ستیریزین و داروهای ترکیبی حاوی استامینوفن، دیفن هیدرامین و فنیل افرین

داروهای تجویزی مانند اسپری های بینی استروئیدی

در موارد شدید پزشک ممکن است تزریق آلرژی را توصیه کند، نوعی ایمنی درمانی است که می تواند به حساسیت زدایی از سیستم ایمنی بدن شما در برابر مواد حساسیت زا کمک کند.

برخی از داروهای آلرژی عوارض جانبی ناخواسته ای مانند خواب آلودگی، گیجی و منگی دارد.

درمان های جایگزین

مطالعات کمی در مورد درمان های جایگزین تب یونجه انجام شده است. برخی از افراد معتقدند درمان های جایگزین زیر می توانند موجب تسكین علائم شوند:

کوئرستین، یک فلاونوئید است که به میوه ها و سبزی ها رنگ می بخشد

لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، باکتری های “دوستانه” موجود در ماست

اسپیرولینا، نوعی جلبک سبز آبی است

ویتامین C، که برخی از خواص آنتی هیستامین را دارا است

برای یادگیری موثر بودن این روش های درمانی جایگزین تحقیقات بیشتری لازم است

در پایان

علائم آلرژی فصلی ناخوشایند است، بنابراین اگر مشکوک به آلرژی فصلی هستید به پزشک مراجعه کنید. وی می تواند با تشخیص علت بروز علائم برنامه درمانی مناسب شما را تجویز کند. پزشک به احتمال زیاد شما را تشویق می کند که برای جلوگیری از عوامل محرک آلرژی خود گام بردارید، همچنین ممکن است داروهای بدون نسخه یا نسخه تجویز شده را برای شما در نظر بگیرد.

مترجم: الهه زارعی