برای چندین دهه متخصصان تغذیه رژیم متعادل را برای تامین مواد مغذی مناسب و مورد نیاز بدن برای سلامتی توصیه می کنند که اجزای اصلی آن شامل سبزیجات، میوه ها، غلات، پروتئین ها و لبنیات است. یک مطالعه اخیر توسط محققان در دانشکده بهداشت عمومی هاروارد شواهد بیشتری در مورد دستورالعمل های رژیم غذایی موجود ارائه داده و نشان می دهد مصرف حداقل 2 وعده میوه و 3 وعده سبزیجات به صورت روزانه خطر مرگ و میر ناشی از بیماری و مرگ از همه دلایل را کاهش می دهد.
دستورالعمل های فعلی رژیم غذایی
دکتر دونگ د وانگ، متخصص اپیدمیولوژیست و متخصص تغذیه در دانشکده پزشکی هاروارد و نویسنده اصلی مطالعه می گوید: در حالی که گروه هایی مانند انجمن قلب آمریکا خوردن هر روز 4 تا 5 وعده میوه و سبزیجات را توصیه می کنند، اما مصرف کنندگان به احتمال زیاد پیام های متناقضی در مورد مقدار توصیه شده و بایدها و نبایدهایی تغذیه ای را دریافت می کنند. به گزارش مدیکال نیوزتودی، وزارت بهداشت و وزارت کشاورزی توصیه های خود را در قالب دستورالعمل های رژیم غذایی 2020 تا 2025 برای آمریکایی ها منتشر کردند. براساس این مجموعه دستورالعمل ها نیمی از بشقاب هر وعده غذایی باید حاوی میوه و سبزیجات باشد. با این حال، این دستورالعمل ها یادآور می شوند بیش از 80 درصد مردم ایالات متحده این توصیه را رعایت نمی کنند، بنابراین باید هدف آنها افزایش مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی و مفید باشد.
اطلاعات رژیم غذایی شرکت کنندگان
محققان اطلاعات مربوط به رژیم غذایی خود گزارش شده را از 2 مطالعه بزرگ گروهی مطالعه بهداشت پرستاران و مطالعه پیگیری متخصصان بهداشت جمع آوری کردند. گروه پرستاران زن ثبت شده در سنین 30 تا 55 سال بود در حالی که گروه متخصصان شامل مردان 40 تا 75 ساله با مشاغل حرفه ای بهداشت بود. این مطالعات شامل پیگیری های شرکت کنندگان هر 2 تا 4 سال برای جمع آوری اطلاعات رژیم غذایی در مدت زمان تقریبی 30 سال بوده است. محققان شرکت کنندگان مبتلا به بیماری قلبی، سرطان یا دیابت را حذف کردند و داده های 66 هزار و 719 زن و 42 هزار و 16 مرد را مورد بررسی و ارزیابی قرار دادند، همچنین مطالعه شامل داده های 26 مطالعه اضافی شامل 1.9 میلیون شرکت کننده بودند که رابطه بین مصرف میوه و سبزی و میزان مرگ را بررسی کرده بودند.
تعداد شرکت کنندگان زیاد و ارزیابی های طولانی مداوم مجموعه گسترده ای از داده ها را برای تجزیه و تحلیل در اختیار تیم قرار داده است. با این حال، توجه به این نکته مهم است که معیارهای این دو گروه شغل و تحصیلات، وضعیت اقتصادی و اجتماعی مشابهی را بین شرکت کنندگان نشان می دهد که به احتمال زیاد دسترسی آنها به رژیم غذایی سالم بیش از سایر افراد جامعه بوده است.
ارزش غذایی میوه ها و سبزیجات خطر مرگ را کاهش می دهد
نتایج این مطالعه نشان می دهد افزایش مصرف میوه و سبزیجات با خطر کمتری از مرگ از جمله مرگ ناشی از سرطان، بیماری قلبی یا بیماری تنفسی همراه است. علاوه بر این، محققان کمترین خطر مرگ را در آستانه 5 وعده ترکیبی مشاهده کردند که این نتایج به ارزش غذایی این مواد غذایی اشاره دارد. به عنوان مثال، مصرف بیشتر میوه ها و سبزیجات باعث افزایش مصرف پتاسیم و فعالیت آنتی اکسیدانی می شود که به ترتیب منجر به کاهش فشار خون و بهبود عملکرد ریه می شود. از آنجا که داده ها کاملا خود گزارش شده اند ممکن است اختلافاتی بین میزان مصرف واقعی و گزارش شده وجود داشته باشد. شرکت کنندگان با مصرف بالاتر به ویژه احتمال می رود تمایل داشته باشند مقدار وعده های مصرفی خود را بیش از حد ارزیابی کنند. این حاشیه خطا آستانه تعریف شده 5 وعده را مبهم می کند، بنابراین نویسندگان مطالعه اذعان می کنند وعده های کمی بالاتر تا 10 وعده نیز می تواند منجر به کاهش خطر شود، همچنین این مطالعه با تمایز بین گروه های خاص میوه و سبزی فراتر از دستورالعمل های فعلی گسترش می یابد.
محققان روندهایی را با کاهش خطر مرگ برای سبزیجات برگ دار و غذاهای غنی از ویتامین C و بتا کاروتن مشاهده کردند. میوه ها و سبزیجاتی که در این گروه ها قرار می گیرند شامل اسفناج، کلم پیچ، هویج و مرکبات است. در مقایسه با میوه های کامل آب میوه ها باعث افزایش سریع تر سطح گلوکز و انسولین خون می شود که می تواند خطر بیماری را افزایش دهد. بر خلاف دستورالعمل های موجود که شامل غذاهای کنسرو شده و آب میوه ها در میان غذاها و نوشیدنی های توصیه شده است این مطالعه خواستار تحقیقات بیشتر در مورد تاثیرات این موارد بر سلامتی است.
بیشتر بخوانید: فواید ویتامین C برای زنان
پشتیبانی مداوم از پیشنهاد 5 وعده میوه و سبزی در روز
این مطالعه به جای اینکه یک مطالعه مداخله ای باشد در آن محققان متغیرها را به صورت مستقیم اجرا و اثرات آن را تجزیه و تحلیل می کنند، بنابراین نمی توان نتیجه گرفت که روندهای موجود در این مطالعه نشانگر رابطه علی است یا خیر. صرف نظر از این، شواهد زیادی وجود دارد که فواید رژیم متعادل حاوی مقدار زیادی میوه و سبزی را برجسته می کند، همچنین نتیجه گیری حاضر نیز با یافته های مطالعات مشاهده ای مشابه در ارتباط بین مصرف میوه و سبزیجات و بیماری مطابقت دارد. یافته های این مطالعه مطابق با دستورالعمل های کلی رژیم غذایی در حال حاضر برای خوردن حداقل 5 وعده میوه و سبزیجات در روز است. علاوه بر این، بینش بیشتری در مورد ویژگی ها و مزایای مصرف میوه و سبزیجات فراهم می کند.
مترجم: الهه زارعی