بسیاری از روش های درمانی بدون نسخه، نسخه ای و طبیعی برای گرفتگی گوش وجود دارد. با این حال، شروع روند درمانی دقیق به علت اصلی بروز آن بستگی دارد. احتقان گوش به احساس پری در گوش اشاره دارد که رد آن فرد احساس می کند یک یا هر 2 گوش مسدود شده است، همچنین این عارضه منجر به بروز مشکلات شنوایی، سرگیجه و گوش درد می شود. به گزارش مدیکال نیوزتودی، در این مقاله روش های مختلف درمان گرفتگی گوش بر اساس علت بروز آن مورد بحث قرار می گیرد.

گرفتگی گوش مربوط به سینوس

شرایطی که منجر به التهاب یا گرفتگی در سینوس ها می شود نیز می تواند منجر به گرفتگی گوش شود. نمونه هایی از شرایطی که روی سینوس ها و گوش ها تاثیر می گذارد عبارتند از:
سینوزیت یا التهاب پوشش سینوس ها
آلرژی
عفونت مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی
عفونت های سینوسی باکتریایی یا ویروسی
سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار
ناهنجاری های ساختاری

درمان

درمان های احتقان گوش مربوط به سینوس بسته به علت اصلی بروز آن متفاوت است. بر اساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، بیشتر عفونت های سینوسی بدون درمان پزشکی به طور مستقل برطرف می شوند. با این حال، اگر فردی به عفونت سینوس باکتریایی مبتلا باشد به احتمال زیاد برای وی آنتی بیوتیک تجویز می شود. احتقان گوش مربوط به سینوزیت یا عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا با برطرف شدن شرایط زمینه ای یا علت التهاب از بین می رود.اجتناب از عوامل تحریک کننده و حساسیت زا که باعث سینوزیت می شوند نیز می تواند به رفع گرفتگی گوش کمک کند. برای مدیریت علائم شرایط سینوسی و گرفتگی گوش فرد می تواند:
از یک کاسه آب گرم یا دوش بخار نفس بکشد.
از مرطوب کننده یا دستگاه بخور استفاده کند.
یک حوله گرم و مرطوب را روی بینی و پیشانی خود قرار دهد.
از ضد احتقان یا اسپری های بینی استفاده کند.
برای تسکین درد و تورم از مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کند.
آبیاری بینی را انجام دهد.

آلرژی

رینیت آلرژیک یا آلرژی بینی هنگامی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن نسبت به مواد حساسیت زا در محیط مانند گرده، گرد و غبار یا شوره حیوانات خانگی واکنش زیادی نشان دهد. در مقاله ای در سال 2019 اشاره شده است رینیت آلرژیک می تواند روی گوش ها نیز تاثیر بگذارد. افراد مبتلا به رینیت آلرژیک ممکن است تجربه کنند:
فشار داخل گوش
ایجاد صدا در گوش
مشکل شنیدن
همچنین رینیت آلرژیک منجر به بروز موارد زیر می شود:
عطسه کردن
آبریزش یا گرفتگی بینی
چشمان خارش دار و آبریزش
خارش دهان، بینی و گلو
مشکل تنفس از طریق بینی
سردرد

درمان

برای رفع گرفتگی گوش که به دلیل آلرژی ایجاد می شود فرد داروهای آلرژی مانند داروهای ضد احتقان و آنتی هیستامین استفاده می کند. مرکز ملی بهداشت مکمل و یکپارچه شواهدی یافته است که نشان می دهد درمان های مکمل زیر به درمان رینیت آلرژیک کمک می کنند:
طب سوزنی
آبیاری بینی
مکمل های گیاهی
همچنین مرکز ملی بهداشت مکمل و یکپارچه، پروبیوتیک ها، عسل و عصاره پوست درخت کاج را به عنوان گزینه های درمانی برای این عارضه نیز معرفی کرده اند، اما نتایج مطالعات فعلی شواهد متناقض یا ضعیفی را برای تایید کارآیی آنها ارائه می دهد.

تغییرات ارتفاعی

تغییرات ارتفاعی منجر به گرفتگی گوش می شود. این حالت زمانی رخ می دهد که فشار هوای خارج از گوش با فشار هوای داخل لوله های استاش متفاوت باشد. لوله های استاش کانال های باریکی هستند که گوش میانی را به حلق فوقانی و حفره بینی متصل می کنند. در فشار هوایی، غواصی در اعماق دریا یا هر زمان که شخصی به ارتفاعات بالاتر یا پایین سفر می کند تغییرات فشار هوا رخ می دهد.

درمان

برای رفع گرفتگی گوش به دلیل تغییرات ارتفاع فرد می تواند موارد زیر را امتحان کند:
خمیازه کشیدن یا آدامس جویدن
پوشیدن گوش گیر فیلتر شده که فشار هوا را برابر می کند
استفاده از اسپری ضد احتقان بدون نسخه
در صورت امکان فرد باید به آرامی پایین بیاید یا صعود کند تا اجازه دهد لوله های استاش فشار گوش میانی را یکسان کند، همچنین می توانند مانورهای والسالوا و توین بی را امتحان کنند. یک مطالعه مقایسه ای قدیمی در سال 2011 متشکل از 35 داوطلب نشان داد موفقیت هر دو مانور 51.7 درصد است.

تجمع موم گوش

جرم گوش یا سرومن، ماده مومی شکل است که مجرای گوش تولید می کند. داشتن مقداری جرم گوش برای تمیز کردن و محافظت از مجرای گوش خوب است. با این حال، جرم بیش از حد جرم گوش می تواند به شرایطی منجر شود که به اصطلاح آن را تحت تاثیر قرار دادن سرومن می نامند. افراد با جرم بیش از حد گوش ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
مشکل شنیدن
ناراحتی در گوش
خارش
احساس پری در گوش
وزوز یا زنگ زدن در گوش
گوش درد
سرگیجه
عفونت گوش
تخلیه گوش

درمان

توجه به این نکته مهم است که افراد نباید جرم گوش را خارج کنند زیرا بی اثر است و باعث بروز آسیب می شود. فرد می تواند در این وضعیت از قطره های گوش پاک کن بدو نخسه یا کیت های پاک کننده موم گوش استفاده کند. افراد می توانند با روش های زیر جرم اضافی گوش را در خانه از بین ببرند:
قطره هیدروژن پراکسید
هنگام استفاده از قطره گوش رعایت دستورالعمل های روی بسته بندی مهم است.
به طور معمول فرد یک یا 2 بار در روز حداکثر 5 قطره در گوش می ریزد که می تواند 3 تا 7 روز این کار را انجام دهد.
روغن بادام یا زیتون
بر اساس اعلام سرویس بهداشت ملی انگلستان فرد می تواند 2 یا 3 قطره روغن بادام یا زیتون در گوش خود بریزد و این کار را 2 بار در روز و به مدت چند روز متوالی انجام دهد.
بیش از 2 هفته جرم گوش باید خارج شود به ویژه هنگام خواب در حالتی که فرد دراز کشیده است.
شستشوی گوش
ممکن است یک فرد متخصص گوش، حلق و بینی را برای انجام شستشوی گوش انتخاب کند. با این حال، می توان این کار را در خانه نیز انجام داد.

عفونت گوش

عفونت گوش نیز منجر به گرفتگی می شود. عفونت گوش هنگام وجود یک عفونت باکتریایی، ویروسی یا قارچی در گوش میانی ایجاد می شود. عفونت منجر به التهاب و تجمع مایعات در لوله استاش می شود که تجمع مایعات احساس پری یا گرفتگی گوش را ایجاد می کند. هر فردی می تواند به عفونت گوش مبتلا شود با این حال، این عارضه بیشتر در کودکان مشاهده می شود. علائم عفونت گوش شامل موارد زیر است:
گوش درد که هنگام خوابیدن بدتر می شود
تب
سرگیجه
از دست دادن تعادل
مشکل شنیدن
سردرد

درمان

برخی از عفونت های گوش بدون درمان پزشکی خود به خود برطرف می شوند. با این حال، عفونت های باکتریایی گوش میانی ممکن است به مصرف آنتی بیوتیک نیاز داشته باشند. استراحت زیاد و نوشیدن مایعات مانند آب یا چای به بهبود سریع عفونت گوش کمک می کند. علاوه بر این، فرد می تواند برای تسکین درد و تب از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کند. پزشکان عفونت های قارچی گوش را با داروهای موضعی ضدقارچ درمان می کنند، همچنین می توانند قارچ ها را با ایجاد یک خلا کوچک از بین ببرند که این روش به عنوان آسپیراسیون گوش نیز شناخته می شود.

بیماری منیر

بیماری منیر یک اختلال گوش داخلی است که باعث بروز سرگیجه شدید، سرگیجه، وزوز و گرفتگی گوش می شود. علائم بیماری منیر هنگامی رخ می دهد که مایعات در هزارتوی گوش داخلی جمع می شود. هزارتوی متشکل از کانال های نیم دایره است که به تنظیم تعادل و حلزون گوش که مسئول شنوایی است کمک می کند. علت دقیق بروز بیماری منیر تاکنون ناشناخته مانده است. با این حال، انستیتوی ملی ناشنوایی و سایر اختلالات ارتباطی بیان می کند افراد به دلیل این موارد به این اختلال مبتلا می شوند:
عفونت ها
آلرژی
شرایط خودایمنی
ژنتیک

بیشتربخوانیم:گوش دردهای خطر آفرین

درمان

افراد می توانند بیماری منیر را با داروهای تجویز شده مانند موارد زیر درمان کنند:
مکلیزین
دیازپام
لورازپام
تزریق جنتامایسین
درمان های جایگزین برای بیماری منیر شامل موارد زیر است:
محدود کردن مصرف نمک
محدود کردن مصرف کافئین، شکلات و الکل
درمان فشار هوا
رفتار درمانی شناختی
جراحی برای فشرده سازی کیسه آندولنفاتیک داخل گوش داخلی

علل دیگر

سایر دلایل گرفتگی گوش عبارتند از:
نوروم آکوستیک: یک تومور غیرسرطانی است که روی اعصاب گوش داخلی ایجاد می شود.
کلستئاتوم: یک رشد خوش خیم پوستی است که در پشت لاله گوش ایجاد می شود.
اوتیت میانی سروز: عفونت حفره پشت پرده گوش است.
اختلال مفصل فکی گیجگاهی (TMJ): شامل طیف وسیعی از شرایط است که بر مفاصل کناره های فک باز و بسته کننده دهان تاثیر می گذارد. اختلالات مفصل فکی گیجگاهی در نتیجه ترازبندی غیرطبیعی فک، آسیب دیدگی یا ساییدن دندان ها رخ می دهد.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

افراد اغلب می توانند گرفتگی گوش را با داروهای خانگی و بدون نسخه درمان کنند. با این حال، ممکن است فردی بخواهد با پزشک در مورد احتقان گوش خود مشورت کند اگر:
علائم با وجود استفاده از درمان های خانگی یا بدون نسخه همچنان ادامه دارد
تب می کند
تخلیه مایعات را از گوش آسیب دیده تجربه می کند
دچار سرگیجه یا از دست دادن هماهنگی می شود
گوش درد شدید دارد

خلاصه

احتقان گوش در اغلب موارد به خودی خود برطرف می شود. دلایل گرفتگی گوش شامل فشردگی جرم گوش، تغییر در ارتفاع، عفونت و آلرژی است. در حالی که برخی از دلایل گرفتگی گوش نیازی به مداخله پزشکی ندارند، اما در صورت ادامه علائم یا مشاهده علائم عفونت شدید گوش افراد باید به پزشک مراجعه کنند مانند:
تب
تخلیه مایعات
گوش درد شدید
از دست دادن اشتها
مترجم: الهه زارعی