تعریق زیاد یا احساس گرمای بیش از حد معمول می تواند به دلیل مصرف برخی از دارو، تغییرات هورمونی رخ دهد یا نشانه یک بیماری زمینه ای باشد. به گزارش مدیکال نیوزتودی، برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دلایل احتمالی گرم شدن غیرمعمول بدن همراه با سایر علائم مورد بررسی و گزینه های درمانی به خواندن مطلب ادامه دهید.

عوارض جانبی دارو

مصرف برخی از داروها باعث بیش از حد گرم شدن افراد می شوند. تعریق زیاد و بیش از حد نیز می تواند از عوارض جانبی مصرف برخی از داروها در گروه های زیر باشد:
مسکن درد
آنتی بیوتیک و ضدویروس
داروهای فشار خون و قلب
شیمی درمانی
درمان های موضعی و دهانی پوست
داروهای هورمونی
داروهای گوارشی
داروهایی برای سر و گردن مانند سودافد
سرکوب کننده سیستم ایمنی
داروی اعصاب و روان
داروی چشم
داروی ریه
داروی اورولوژیک
اگر افراد در صورت مکصرف دارو عوارض جانبی شدیدی را تجربه کنند بهتر است در این باره با پزشک خود مشورت کنند زیرا وی می تواند با کاهش دوز یا تجویز داروی دیگر این عارضه را برطرف کند.

استرس یا اضطراب

در برخی افراد احساس استرس یا اضطراب واکنش های جسمی خاصی در بدن ایجاد می کنند. این امر می تواند به دلیل اینکه بدن نسبت به چالش ها یا خطرات احتمالی هوشیارتر شده و برای عمل آماده می شود رخ دهد. در این حالت افراد ممکن است بیش از حد عرق کنند، احساس گرما بیش از حد معمول داشته باشند یا حتی احساس گرگرفتگی داشته باشند. علائم دیگر شامل موارد زیر است:
افزایش نبض
خشکی دهان
نگرانی بیش از حد
لرزش یا لرزیدن
مشکل در خوابیدن
ناتوانی در استراحت
اگر استرس یا اضطراب زندگی روزمره افراد را تحت تاثیر قرار داده است می توانند برای مشاوره به پزشک مراجعه کنند. پزشک نیز در صورت لزوم فرد را به مشاور یا روانشناس ارجاع می دهد. روش های درمانی مانند گفتگو یا رفتار درمانی شناختی در این وضعیت مفید است.

بیشتر بخوانید:رژیم لاغری آنلاین منحصر به فرد به همراه پشتیبانی

آنهیدروز

آنهیدروز، بیماری که فرد در آن قادر به تعریق نیست. این عارضه می تواند بیشتر بدن یا فقط نواحی کوچکی را تحت تاثیر قرار دهد. آنهیدروز احساس گرمای غیرمعمول در افراد ایجاد می کند زیرا تعریق برای خنک سازی بدن و جلوگیری از گرم شدن بدن ضروری است. اگر هنگام ورزش یا گرم بودن بدن متوجه کمبود تعریق شوند ممکن است نشانه ابتلا به آنهیدروز باشد. پزشک با تجویز آزمایش می تواند تشخیص دهد آیا فرد مبتلا به آنهیدروز شده است یا خیر. بسته به علت ایجاد آنهیدروز درمان آن متفاوت است. اگر این شرایط فقط قسمت کوچکی از بدن را درگیر کند ممکن است نیازی به درمان نباشد.

فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا به عنوان یک بیماری مزمن باعث می شود فرد در سراسر بدن خود احساس درد کند، همچنین بر چگونگی واکنش فرد در برابر دماهای مختلف تاثیر می گذارد، بنابراین فرد ممکن است اثرات گرما یا بیشترین دما را احساس کند. برخی از علائم فیبرومیالژیا نیز شامل موارد زیر است:
احساس درد، سوزش یا احساس خنجر در نواحی مختلف
حساسیت شدید به درد یا لمس سبک
سفتی عضله
خستگی
درمان می تواند شامل مصرف دارو، درمان و تغییر سبک زندگی باشد.

اسکلروز چندگانه

افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) ممکن است علائم پاروکسیسم داشته باشند. اینها قسمت هایی از علائم است که می تواند خیلی ناگهانی رخ دهند و اغلب فقط چند ثانیه یا دقیقه طول می کشد حتی علائم ممکن است در طول روز دوباره بروز کنند. یک علامت آن شامل تغییر دما و احساس گرمای غیرمعمول است که افراد آن را گرگرفتگی می دانند. سایر علائم پاروکسیسم شامل موارد زیر است:
احساس چاقوچاقو شدن یا سوزش در یک طرف صورت
خارش، بی حسی یا احساس گزگز روی پوست
احساسی شبیه شوک الکتریکی در پشت ستون فقرات
درد در بازوها یا پاها
اسپاسم
مشکلات بینایی
لکنت زبان
عدم هماهنگی
یادداشت برداری از زمان بروز علائم به افراد در شناسایی محرک هایی که باعث بروز آنها شده کمک می کند. پس از آن افراد می توانند اقدامات لازم را انجام دهند تا در صورت امکان از بروز این عوامل جلوگیری كنند. علائم پاروکسیسم اغلب پس از چند ماه متوقف می شود. اگر علائم زندگی فرد را مختل کرده می تواند درباره گزینه های دارویی با پزشک خود مشورت کند.

دیابت شیرین

افراد مبتلا به دیابت نوع 1 یا 2 منجر به احساس بیشتر اثرات گرما می شود. دیابت می تواند به عروق خونی و اعصاب آسیب برساند که بر غدد عرق نیز تاثیر می گذارد بدان معنا که بدن نمی تواند مانند معمول خود را خنک کند. بدن مبتلایان به دیابت نیز می تواند به راحتی کم آب شوند. درجه حرارت بالا بر چگونگی استفاده از انسولین در بدن تاثیر می گذارد که باعث می شود افراد مبتلا به دیابت باید به طور مرتب سطح قند خون خود را بررسی کنند. برای افراد مبتلا به دیابت مهم است که از گرم شدن بیش از حد یا کمبود آب بدن جلوگیری کنند تا از خستگی ناشی از گرما یا گرمازدگی جلوگیری کنند. علاوه براین، افراد می توانند در هوای گرم با اجتناب از حضور در بیرون در ساعت های گرمتر روز و پوشیدن لباس های گشاد و رنگ روشن از خود مراقبت کنند. نوشیدن آب فراوان و نگهداری داروها در مکان نزدیک و خنک نیز گزینه ضروری برای این گروه از افراد محسوب می شود.

سن

گرما به احتمال زیاد افراد 65 سال به بالا را تحت تاثیر قرار می دهد. توانایی بدن برای سازگاری با تغییرات ناگهانی دما با افزایش سن از اثر کمتری برخوردار می شود. بر اساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، افراد مسن بیشتر به یک بیماری مبتلا می شوند که بر نحوه پاسخ بدن به گرما تاثیر می گذارد، همچنین این گروه سنی داروهای تجویزی را مصرف می کنند که بر نحوه تنظیم دما و تعریق در بدن تاثیر می گذارد. حضور در مکان های خنک و سایه دار، نوشیدن آب فراوان و پوشیدن لباس گشاد و رنگ روشن همگی بدن را در گرما خنک نگه می دارند. در صورت مشاهده علائم بیماری مرتبط با گرما به پزشک مراجعه کنید، از جمله:
حالت تهوع
استفراغ
گرفتگی عضلات
سردرد

تیروئید بیش از حد فعال

داشتن غده تیروئید بیش از حد فعال که به آن پرکاری تیروئید نیز گفته می شود فرد به طور مداوم احساس گرما می کند. پرکاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید تولید کند که این شرایط بر چگونگی تنظیم دما توسط بدن تاثیر می گذارد، همچنین ممکن است افراد بیش از حد معمول عرق کنند. علائم دیگر پرکاری تیروئید عبارتند از:
خستگی
دوره های نامنظم قاعدگی
موهای شکننده
پوست نازک
کاهش وزن بدون دلیل
پزشک به طور معمول پرکاری تیروئید را از طریق بررسی سابقه پزشکی فرد، معاینه فیزیکی و انجام آزمایش تشخیص می دهد. داروهای ضدتیروئید به مهار غده تیروئید در ایجاد هورمون های تیروئید کمک می کنند.

بیشتر بخوانید:حل مشکلات ناشی از ویار خانم های حامله

دوره پیش یائسگی

دوره پیش یائسگی یا مداخله در دوره یائسگی زمانی است که بدن به دوران یائسگی منتقل می شود. اکثر زنان این اتفاق را در اواسط تا اواخر 40 سالگی تجربه خواهند کرد. در دوره یائسگی افراد احساس گرگرفتگی دارند که باعث احساس گرما در قسمت فوقانی بدن و ایجاد لکه های قرمز روی پوست می شود. علائم دیگر پری یائسگی عبارتند از:
دوره های نامنظم
دوره ها طولانی تر یا کوتاهتر از حد معمول باشند
دوره های سنگین تر یا سبک تر از حد معمول
افراد می توانند عادت ماهیانه و علائم خود را پیگیری کنند تا بدانند در دوره یائسگی هستند یا خیر. یائسگی به طور متوسط می تواند 4 سال طول بکشد.

دوران یائسگی

یائسگی، نوعی تغییر در هورمون ها است به این معنی که با متوقف شدن پریود فرد دیگر نمی تواند باردار شود. بیشتر افراد در سنین 45 تا 58 سال به دوران یائسگی می رسند. به دلیل گرگرفتگی در دروان یائسگی فرد احساس گرمای بیش از حد معمول دارد. نوشیدن آب خنک، درآوردن لایه های لباس یا استفاده از پنکه یا کمپرس سرد به کاهش شدت گرگرفتگی در این دوران کمک می کند. علائم دیگر یائسگی شامل موارد زیر است:
مشکل خوابیدن
نوسانات خلقی و تحریک پذیری
خشکی واژن
رابطه جنسی ناخوشایند یا دردناک
علاقه کمتر به برقراری رابطه جنسی
دریافت هورمون درمانی به تسکین علائم افراد می تواند کمک کند. هورمون درمانی جایگزین هورمون هایی می شود که تخمدان ها در دوران یائسگی متوقف می کنند. افراد می توانند با پزشک خود در مورد گزینه هایی که ممکن است برای آنها مفید باشد صحبت کنند.

خلاصه

احساس گرما در محیط های گرم، هوای گرم یا حین ورزش امری طبیعی است و تعریق یک پاسخ ضروری بدن برای خنک شدن است. اگر برخی افراد به طور مداوم احساس گرما یا بیش از حد معمول عرق کنند این می تواند نشانه بروز مشکل باشد. مصرف برخی از داروها، تغییر در هورمون ها و برخی شرایط سلامتی همگی باعث تعریق بیشتر یا احساس گرمای بیشتر از حد معمول در فرد می شوند. افراد می توانند با پیگیری علائم خود به پزشک مراجعه کنند تا دریابند چه چیزی باعث گرم شدن آنها می شود و با درمان علت زمینه ای به تسکین علائم خود کمک کنند.
مترجم: الهه زارعی