ویتامین E به عنوان یک ماده مغذی برای بینایی، تولید مثل و سلامت خون، مغز و پوست گزینه مهمی محسوب می شود، همچنین ویتامین E دارای خواص آنتی اکسیدانی است. آنتی اکسیدان ها موادی هستند که از سلول ها در برابر تاثیر رادیکال های آزاد محافظت می کنند، مولکول هایی که هنگام تجزیه مواد غذایی یا در معرض دود و تشعشع قرار گرفتن در بدن تولید می شوند. رادیکال های آزاد در بروز بیماری های قلبی، سرطان و سایر بیماری ها نقش دارند. اگر به دلیل خواص آنتی اکسیدانی ویتامین E مصرف می کنید به خاطر داشته باشید مکمل ها مزایای آنتی اکسیدان های طبیعی موجود در مواد غذایی را ندارد.
مواد غذایی سرشار از ویتامین E شامل روغن کانولا، روغن زیتون، مارگارین، بادام و بادام زمینی است. علاوه براین، ویتامین E را می توانید از طریق مصرف گوشت، لبنیات، سبزیجات برگ دار و غلات غنی شده نیز دریافت کنید، همچنین ویتامین E به صورت مکمل خوراکی به صورت کپسول یا قطره هم موجود است. دقت داشته باشید کمبود ویتامین E باعث بروز درد عصبی (نوروپاتی) می شود. مقدار توصیه شده مصرف روزانه ویتامین E برای بزرگسالان 15 میلی گرم در روز است.
شواهد و مدارک
تحقیقات در مورد استفاده از ویتامین E برای شرایط خاص نشان می دهد:
بیماری آلزایمر. برخی تحقیقات نشان می دهد ویتامین E با دوز بالا پیشرفت بیماری آلزایمر را در افرادی که به بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط مبتلا هستند به تاخیر می اندازد، اما مطالعات دیگر این مزیت را نشان نداده است. به نظر می رسد مصرف مکمل های ویتامین E هیچ تاثیری در پیشرفت افراد مبتلا به اختلال شناختی خفیف به بیماری آلزایمر ندارند.
بیماری کبدی. مطالعات نشان می دهد ویتامین E علائم بیماری کبد چرب غیرالکلی را بهبود می بخشد. با این حال ، برخی شواهد نشان می دهد مصرف ویتامین E خوراکی برای این منظور به مدت 2 سال با مقاومت به انسولین ارتباط دارد.
پرفشاری خون مزمن با پره اکلامپسی. تحقیقات نشان می دهد افزایش مصرف ویتامین E از این وضعیت بارداری که فشار خون را تحت تاثیر قرار می دهد جلوگیری نمی کند.
سرطان پروستات. تحقیقات نشان می دهد مکمل های ویتامین E و سلنیوم از سرطان پروستات جلوگیری نمی کنند، همچنین این نگرانی وجود دارد که استفاده از مکمل های ویتامین E خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد.
احتیاط
بیشتر افراد ویتامین E کافی را از یک رژیم غذایی متعادل دریافت می کنند. اگر بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط برای فرد تشخیص داده شده باشد برخی تحقیقات نشان می دهد مصرف ویتامین E به آهسته شدن روند پیشرفت بیماری کمک می کند. با این حال، مصرف خوراکی ویتامین E ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد. استفاده از مکمل خطرات جدی دیگری را ایجاد می کند به ویژه در دوزهای بالا و اگر سایر موارد بهداشتی دارید یا دچار حمله قلبی یا سکته شده اید.
بیشتر بخوانید:بررسی 10 خاصیت طلایی دارچین برای سلامتی
ایمنی و عوارض جانبی
هنگامی که ویتامین E در دوزهای مناسب مصرف شود مصرف خوراکی ویتامین E به طور کلی بی خطر تلقی می شود. به ندرت استفاده خوراکی از ویتامین E می تواند باعث بروز موارد زیر شود:
حالت تهوع
اسهال
گرفتگی روده
خستگی
ضعف
سردرد
تاری دید
جوش
اختلال عملکرد غدد جنسی
افزایش غلظت کراتین در ادرار
مصرف دوزهای بالاتر ویتامین E خطر بروز عوارض جانبی را افزایش می دهد، همچنین این نگرانی وجود دارد که افرادی که از نظر سلامتی ضعیف هستند و دوزهای بالایی از ویتامین E را مصرف می کنند در معرض خطر مرگ قرار دارند. استفاده از ویتامین E با بسیاری از شرایط تداخل ایجاد می کند به عنوان مثال، تحقیقات نشان می دهد استفاده خوراکی از ویتامین E خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد. تحقیقات دیگر نشان می دهد استفاده از ویتامین E خطر مرگ را در افرادی که سابقه شدید بیماری قلبی مانند حمله قلبی یا سکته دارند افزایش می دهد. اگر این موارد را دارید قبل از مصرف ویتامین E با پزشک خود صحبت کنید:
کمبود ویتامین K
بیماری چشمی که در آن شبکیه آسیب دیده باشد (رتینیت پیگمنتوزا)
اختلالات خونریزی
دیابت
سابقه حمله یا سکته قبلی
سرطان سر و گردن
بیماری کبد
مصرف این مکمل خطر خونریزی را افزایش می دهد، بنابراین اگر قصد جراحی دارید 2 هفته قبل از آن مصرف ویتامین E را متوقف کنید.
بیشتر بخوانید:مزایای غلات برنج برای سلامتی نوزادان + ارزش غذایی آن
فعل و انفعالات
مصرف برخی داروها می تواند بر میزان ویتامین E تاثیر بگذارد. تعاملات احتمالی شامل موارد زیر است:
عوامل آلکیله کننده و آنتی بیوتیک های ضدتومور. این نگرانی وجود دارد که دوزهای بالای ویتامین E بر استفاده از این داروهای شیمی درمانی تاثیر بگذارد.
داروهای ضدانعقاد و ضدپلاکت، گیاهان و مکمل ها. استفاده از ویتامین E با این داروها، گیاهان و مکمل ها برای کاهش لخته شدن خون خطر خونریزی را افزایش می دهد.
سیتوکروم P450 (ایزوآنزیم های CYP2C19 و CYP3A4). هنگام مصرف ویتامین E و سایر داروهای تحت تاثیر این آنزیم ها مانند امپرازول احتیاط کنید.
استاتین و نیاسین. مصرف ویتامین E همراه با استاتین یا نیاسین که برای افراد مبتلا به کلسترول بالا مفید است اثر نیاسین را کاهش می دهد.
مصرف ویتامین E با ویتامین K احتمال می رود اثرات ویتامین K را کاهش دهد.
مترجم: الهه زارعی