همراه با موج جدید ویروس کووید-19 تعداد ابتلا در برخی کشورها بسیار زیاد شده است. علاوه بر چالش های ایجاد شده توسط جهش های جدید و علائم مربوط به آن شواهد فزاینده ای نشان می دهد علاوه بر اختلال در سلامت ریه کووید-19 سایر قسمت های بدن را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

کرونا، بیماری تنفسی

با توجه به اینکه کرونا ویروس سندرم حاد تنفسی 2 به دستگاه تنفسی وارد شده و منجر به عفونت، سرفه، تنگی نفس و دشواری در تنفس می شود می تواند آسیب جدی به سلامت ریه نیز وارد کند. ویروس کشنده با ورود به سلول های سالم بدن فرد را آلوده کرده و تعداد آنها چند برابر می شود و باعث تغییرات التهابی در ریه ها و تاثیر منفی بر بافت ها و کیسه های ریه می شود.

با این حال، علاوه بر طیف گسترده ای از آسیب های ریوی ویروس کرونا آسیب دیگری را به سایر قسمت های بدن وارد می کند، اما کووید-19 سایر قسمت های بدن را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. با پیشرفت ویروس کرونا در بدن متخصصان حوزه پزشکی معتقدند ضمن ایجاد التهابات شدید در قسمت های مختلف بدن سیستم ایمنی بدن را نیز ضعیف می کند. علاوه بر این، اگر فردی از قبل بیماری زمینه ای مانند دیابت یا فشار خون بالا داشته باشد یا حتی چاق باشد آسیب وارد شده حتی بیشتر است. بر این اساس مهم است نه تنها تمام علائم خود را کنترل کنید بلکه برای پیگیری تمام تغییراتی که در بدن خود تجربه می کنید نیز باید هوشیار باشید.

تاثیر کرونا بر سلامت قلب

در حالی که عواملی مانند شرایط قلبی از قبل موجود و سلامت متابولیک ضعیف خطر ابتلا به کرونا را در افراد افزایش می دهد کرونا ویروس سندرم حاد تنفسی باعث التهاب اساسی در عضلات قلب در بیماران مبتلا به کرونا می شود. طبق بررسی های به عمل آمده و منتشر شد در نشریه بهداشت هاروارد، آسیب قلبی با افزایش سطح آنزیم تروپونین در جریان خون اندازه گیری می شود. حدود یک چهارم بیماران مبتلا به کرونا و بستری شده در بیمارستان در وضعیت حاد بسر می برند. از این بیماران حدود یک سوم از قبل به بیماری قلبی عروقی مبتلا هستند. علائمی مانند ضربان غیرطبیعی قلب، تپش قلب، درد قفسه سینه و خستگی مزمن اغلب در افراد مبتلا به عفونت ویروس کرونا مشاهده می شود.

بیشتر بخوانید:علت و روش جلوگیری از سرگیجه بعد از ورزش چیست؟

آسیب عصبی

بر اساس گزارشات قبلی، بیماران مبتلا به کرونا اغلب از علائمی مانند گیجی، سردرد، توهم، سرگیجه و تاری دید شکایت داشتند، همچنین یک مطالعه منتشر شده در JAMA Neurology نشان داد یک سوم از 214 بیمار مبتلا به کرونا در ووهان دارای علائم عصبی هستند که تشنج و سکته مغزی از شدیدترین عوارض آن محسوب می شود، همچنین مطالعات ادعا کرده اند بیماری آلزایمر و پارکینسون نیز برخی از اثرات طولانی مدت کرونا است.

آسیب حاد کلیوی

در میان سایر عوارض عملکرد پایین کلیه نیز یکی از مشکلات رو به رشد در بیماران مبتلا به کرونا یا حتی بهبودیافته از این ویروس است. همانطور که مشخص است کرونا ویروس سندرم حاد تنفسی 2 ضمن آلوده کردن سلول ها در آنجا پروتئین های سنبله ویروسی به گیرنده های ACE2 که در غشای سلولی سلول ها پوشش بسیاری از اندام ها از جمله کلیه قرار دارند متصل می شوند. ویروس پس از ورود به سلول های کلیه باعث التهابات شدید و صدمات اساسی به بافت های سالم کلیه می شود. این امر باعث خروج ادرار کم و تکرر ادرار می شود، همچنین منجر به اختلال عمده عملکرد کلیه پس از ابتلا به کرونا می شود.

بیشتر بخوانید:چگونه می توان از شر پف چشم خلاص شد؟

لخته خون

کووید-19 ضمن ایجاد التهابات شدید در بدن باعث ایجاد لخته های خون می شود. در حالی که دلیل وجود کووید-19 در ایجاد لخته های خون هنوز تحت بررسی است، اما متخصصان معتقدند کرونا ویروس سندرم حاد تنفسی 2 پس از اتصال به گیرنده های ACE2 رگ های خونی را به سمت تولید پروتئین هایی که لخته شدن خون را تحریک می کنند هل می دهد. پزشکان علائم لخته شدن خون را نه فقط در ریه ها (آمبولی ریوی)، بلکه در پاها (ترومبوز ورید عمقی) و سایر قسمت های بدن گزارش کرده اند.

چگونه بر روند بهبودی پس از کرونا تاثیر می گذارد؟

با توجه به اینکه کرونا باعث التهابات شدید در قسمت های مختلف بدن می شود روند بهبودی را در حمل و نقل های طولانی آهسته می کند. این ویروس نه تنها به ریه ها بلکه به قلب و مغز نیز آسیب می رساند که خطر مشکلات سلامتی طولانی مدت را افزایش می دهد.
مترجم: الهه زارعی