گاز وازلینه استریل،گازی است طبی ، آغشته به وازلین بهداشتی که برای پوشش زخم های سوختگی و نیز زخم هایی با ترشحات زیاد مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل افزایش احتمال عفونت زخمهای اشاره شده درصورت استفاده از گازهای آلوده، دقت به نکات کلیدی زیر هنگام خرید و مصرف گاز وازلینه ضروری می باشد:
1- حصول اطمینان از استریل بودن گاز وازلینه مصرفی :
به دلیل تاثیر سوء آلودگی های احتمالی موجود درگاز وازلینه بر روند بهبود زخم و همچنین بر سلامت بیماران، بررسی صحت ادعای استریل بودن این کالا ضروری می باشد. از آنجائیکه استریل کردن گاز وازلینه از روش های متداول مانند استریلیزاسیون با اتیلن اکساید” EO ” و دستگاه اتوکلاو غیرممکن می باشد، استریلیزاسیون با پرتو اشعه گاما و روش الکترونی که سازمان انرژی اتمی متولی آن می باشد، مطمئن ترین و تنها روش استریل نمودن گاز وازلینه تلقی می شود.
2-کیفیت پدهای گاز وازلینه مصرفی:
کیفیت گاز تولیدی به فاکتورهای مختلفی وابسته است، که از میان آنها، مشخصات ظاهری پد گاز همچون وجود سرنخ، رنگ، بو و مقدار وازلین مصرفی توسط مصرف کننده قابل مشاهده و شناسایی هستند. بنابراین گاز وازلینه مصرفی بایستی دارای خصوصیات ظاهری زیر باشد:
2-1- عدم وجود سرنخ در پدهای گاز وازلینه:
از آنجائیکه وجود نخ آزاد در لبه پارچه احتمال باقی ماندن نخ و در نتیجه بروز عفونت در زخم را افزایش میدهد، بنابراین استفاده از پارچه پنبه ای خالص ، با بافت مخصوص و بدون سرنخ الزامی است.
2-2- توزیع یکنواخت و کافی بودن مقدار وازلین مصرفی در پدهای گاز وازلینه:
وازلین موجود در سطح هر پد باید 70 تا 80 درصد وزنی گاز باشد ، در صورت افزایش و به خصوص کاهش وازلین موجود ، استفاده از این گاز ، ایمنی و کارائی لازم را برای مصرف کننده در پی نخواهد داشت . بنابراین توزیع یکنواخت وازلین در سطح پارچه با استفاده از تجهیزات مناسب تولید، مهم و الزامی است. همچنین جهت جلوگیری از انتقال و ته نشینی وازلین موجود از پدهای بالائی به سطوح پائینی در بسته بندی های چندتایی و سهولت جدا سازی پدها از یکدیگر استفاده از کاغذ گریس پروف در دو طرف هر پد گاز وازلینه الزامیست.
2-3- بی بو بودن پدهای گاز وازلینه:
استشمام بوی نامطبوع (مانند بوی گازوئیل) از وازلین نشاندهنده استفاده از وازلین نامرغوب در تولید محصول می باشد.
2-4- رنگ پدهای گاز وازلینه:
پد گاز وازلینه در صورتیکه حاوی لکه های سیاه بوده و یا به رنگ زرد درآمده باشد از کیفیت پایینی برخوردار است و به هیچ عنوان نباید جهت پانسمان موضع سوختگی و یا زخم مورد استفاده قرار گیرد.
3- بسته بندی گاز وازلینه مصرفی:
گاز وازلینه باید به گونه ای بسته بندی شود که احتمال آلودگی مجدد آن در بسته بندی های چند تائی وجود نداشته باشد. استفاده از پوشش پلاستیکی و چسب لنت برق نه تنها محصول را ایزوله نکرده و محیط استریل را حفظ نمی نماید بلکه باعث آلودگی دست مصرف کننده در زمان باز کردن چسب و درب قوطی و احتمال انتشار آن به نقاط دیگر خواهد شد. ضمنا وجود هرگونه سوراخ و منفذ روی بدنه قوطی باعث غیر استریل شدن گاز خواهد شد.
4- طریقه مصرف گاز وازلینه:
برخلاف رویه معمول برخی از مراکز مصرف ، گاز وازلینه استریل چندپدی (قوطی ) باید یکجا مصرف شود، چراکه پس از باز شدن درب قوطی ، گازهای وازلینه درمجاورت هوا قرارگرفته و با بستن مجدد درب قوطی و یا قراردادن قوطی دریخچال ، جلوی آلودگی مجدد گرفته نخواهد شد. ضمناً وازلینه کردن پارچه گاز در بیمارستان ، به دلیل عدم امکان استریلیزاسیون کاملاً غیربهداشتی و غیر مجاز می باشد. با توجه به حساسیت های ذکر شده برای تولید و مصرف گاز وازلینه استریل و نیز عرضه گازهای غیر مجاز در بازار مصرف ، با مصرف گاز وازلینه مجاز و تائید شده ، تفاوت تاثیر مثبت این انتخاب را در فرآیند بهبود بیمار تجربه نمائید.
بیایید با هم و به عنوان یک ایرانی با تولید، خرید و مصرف گاز استریل وازلینه استاندارد ، در جهت تامین سلامت بیماران مسئولانه تلاش کنیم.