اگر به فکر شغل داروسازی هستید، احتمالاً یکی از مهمترین عواملی که برای انتخاب آن در نظر میگیرد حقوق و دستمزد آن است. آگاهی از حقوق و همچنین مسئولیتهای اصلی و شرایط تحصیلی یک داروساز میتواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که آیا ادامه این حرفه برای شما مناسب است یا خیر.
در این مقاله، ما در مورد مقدار حقوق و دستمزد شغل داروسازی، وظایف روزانه آنها و چگونگی تبدیل شدن به یک داروساز صحبت میکنیم.
داروساز چقدر درآمد دارد؟
طبق گزارش سایت ایران سلری، حقوق یک داروساز در ایران معمولاً به طور میانگین ماهیانه حدود 6,100,000 تومان است، که این میزان حقوق از 2,500,000 تومان (کمترین) تا 12,000,000 تومان (بالاترین) متغیر میباشد. این میانگین حقوق ماهانه شامل حق مسکن، حمل و نقل و سایر مزایا میشود. حقوق داروساز بر اساس تجربه، مهارت، جنسیت یا موقعیت مکانی میتواند متفاوت باشد.
کار داروسازان چیست؟
داروسازان در وهله اول درباره ساخت دارو دانش به دست میآورند، با پزشکان درباره ارائه نسخه و داروها مشورت میکنند و به مصرف کنندگان در مورد نحوه مصرف داروهای خود و همچنین داروهای مناسب برخی بیماریها مشاوره میدهند. آنها اغلب در مورد تداخلات دارویی احتمالی با بیماران صحبت میکنند تا اطمینان حاصل کنند که بیماران با مصرف داروهای تجویز شده و پیشنهادی آنها دچار مشکل نشوند. بسیاری از داروسازان همچنین در مورد مسائل بهداشتی عمومی مانند مدیریت استرس یا تغذیه به بیماران خود مشاوره میدهند و اغلب برای مدیریت علائم بیماریها، توصیههایی برای داروهای بدون نسخه ارائه میدهند.
برخی از وظایف اصلی آنها عبارتاند از:
- توزیع یا نظارت بر تکنسینهایی که مسئولیت ارائه دارو به بیمار و طبق تجویز پزشک را دارند.
- بررسی تداخلات دارویی
- بررسی صحت نسخههای تجویز شده توسط پزشک
- کار با سایر متخصصان مراقبتهای بهداشتی برای برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی اثر بخشی دارو برای بیمار
- اطمینان از رعایت کلیه قوانین و مقررات در داروخانه
- نظارت بر سفارش روزانه و شارژ مجدد اتوماتیک داروها برای داروخانه
- توصیه برای تغییر در نسخههای بیمار در صورت لزوم
- آموزش کارکنان و همچنین بیماران در مورد روشهای درمانی مختلف
چگونه داروساز شوید؟
برای اینکه داروساز شوید باید مراحلی را طی کنید تا کار در شرکت های داروسازی را تجربه کنید. در ادامه درباره این مراحل با شما صحبت خواهیم کرد.
1. لیسانس بگیرید
از آنجایی که یک داروساز باید دکترای داروسازی داشته باشد، بنابراین شما باید تحصیل خود را با لیسانس داروسازی آغاز کنید. گرچه مدرک خاصی به عنوان لیسانس داروسازی در دانشگاهها وجود ندارد و فرد قبول شده باید تا دکترا این رشته را ادامه دهد، اما این مرحله اولین قدم برای رسیدن به پزشکی است. دروسی که در این مرحله از تحصیل داروسازی باید بخوانید شامل موارد زیر میشود:
- شیمی عمومی و آلی
- زیست شناسی سلولی و مولکولی
- آناتومی و فیزیولوژی انسان
- میکروب شناسی
- آمار
- حساب
- انگلیسی
2. دانشکده داروسازی را کامل کنید
پس از اتمام دوره لیسانس، باید تحصیلات خود را با پایان دکترای داروسازی ادامه دهید. به این ترتیب ممکن است این دوره با احتساب دوره کارشناسی از 6 سال طول بکشد. در این دوره تحصیلی نیز دانشجویان موضوعاتی مانند موارد زیر را باید بگذرانند:
- پاتوفیزیولوژی
- شیمی دارویی
- داروهای زیستی
- سم شناسی
3. اخذ مجوز
بعد از فارغ التحصیل شدن در رشته داروسازی، شما باید به دنبال اخذ مجوز بروید تا بتوانید داروخانه راه اندازی کنید و در آنجا مشغول به کار شوید. مراحل مورد نیاز برای دریافت مجوز را دریافت کنید و حتی میتوانید داروسازی و لابراتوار مخصوص به خود را راه اندازی کنید.
4- آموزشهای پس از دوره دکترا را فراموش نکنید
اگرچه آموزش پس از دکترا لزوماً برای داروساز شدن لازم نیست، اما اگر قصد دارید در یک زمینه تخصصی در صنعت داروسازی کار کنید، احتمالاً مجبور خواهید شد که سراغ آموزشهای آن دوره بروید.
مهارتهای مورد نیاز برای داروسازی
مهارتهای مختلفی وجود دارد که داشتن آنها باعث موفقیت داروسازان میشود. این مهارتها عبارتاند از:
ارتباط کتبی و کلامی
داروسازان باید بتوانند دستورالعملهای روشنی را برای بیماران و دستیاران خود در داروخانهها ارائه دهند تا مطمئن شوند که داروها به درستی به بیمار تجویز شده است. آنها همچنین باید بتوانند اطلاعات کتبی را درک کنند و بهترین شنونده در مقابل بیماران، پزشکان و متخصصان داروسازی باشند.
تفکر انتقادی
داروسازان باید بتوانند راه حلهای مختلف و ممکن برای یک مسئله را بسنجند تا بهترین راه حل ممکن را شناسایی کنند.
توجه به جزئیات
داروسازان باید مسئولیتهای خود را با نهایت دقت انجام دهند، زیرا حتی اشتباهات کوچک نیز میتواند پیامدهای بدی به همراه داشته باشند.
رحم، شفقت و دلسوزی
داروسازان باید بتوانند با بیماران و مشتریان با نهایت شفقت و مهربانی برخورد کنند.
استقامت جسمی
از آنجایی که اکثر داروسازان بیشتر روز خود را ایستاده میگذرانند، مهم است که آنها برای حفظ سطح انرژی خود در طول مدت شیفت خود، از استقامت جسمی و فیزیکی کافی برخوردار باشند.
چشم انداز شغلی داروسازی
انتظار میرود که چشم انداز شغلی داروسازی از سال 2018 تا 2028 تغییر کمی داشته باشد یا با تغییر بسیار چشمگیری مواجه نشویم، اگرچه انتظار میرود تقاضا در برخی از مراکز درمانی مانند بیمارستانها و کلینیکها برای این متخصصان افزایش یابد. با این وجود انتظار میرود اشتغال در داروخانهها کاهش یابد و انتظار میرود نقش داروسازان در فعالیتهای عملیاتی ساخت دارو بیشتر شود.