از زمان شیوع کرونا، تمامی جنبه ‌های زندگی ما تحت تأثیر قرار گرفته است. هیچ کس در ابتدا فکرش را نمی ‌کرد که یک ویروس این چنین معادلات زندگی را برهم بزند. اما خیلی طول نکشید که هر کس به نوعی درگیر کرونا شد ، در صورتی که بیمار مبتلا به کرونا خیلی بدحال نباشد و یا در شرایطی که خانواده بیمار ترجیح دهند که وی در منزل مداوا شود، می توان از خدمات پرستاری در منزل برای کرونا استفاده کرد.

برای پرستاری از بیمار کرونایی در منزل چه باید کرد؟

کدام دسته از بیماران با تست مثبت کرونا را می توان در منزل تحت مراقبت قرار داد؟

  • افراد بدون علامت
  • فراد مبتلا به نوع خفیف یا متوسط کرونا
  • افراد زیر ۶۰ سال باشند
  • افراد غیرسیگار
  • افرادی که بیماری های زمینه ای مانند بیماری های قلبی عروقی، دیابت شیرین، بیماری های مزمن ریوی، سرطان، مشکلات کلیوی و نقص در سیستم ایمنی نداشته باشند .

در خانه از هیچ فضایی بصورت مشترک با بیمار استفاده تنکنند. خانواده و پرستار بیمار کرونا باید به درستی آموزش دیده باشند. شناخت علائمی که نشان دهنده وخامت بیماری هستند مانند دشواری تنفس، درد قفسه سینه، گیجی یا ناتوانی در بیدار شدن، عدم قطع تب بعد از ۳ تا  ۵ روز، تشدید سرفه ها، کبودی صورت و لب ها اهمیت دارد. در صورت بروز این علائم با شماره های ۱۱۵ و ۴۰۳۰ تماس بگیرند. استفاده از خدمات پرستاری در منزل، در این شرایط بهترین راه حل است. زیرا اگرچه اکثر افراد بدون نیاز به مراقبت ‌های خاص پزشکی این بیماری را پشت سر می ‌گذارند؛ اما آمار مرگ و میر و تلفات این بیماری نیز بسیار نگران کننده است.

موارد مهم برای پیشگیری از ابتلای سایر اعضای خانواده به ویروس کرونا

  • فرد مبتلا به کووید_19 باید در اتاق جداگانه بماند.
  • در اتاق بیمار تهویه مناسب برقرار شود تا هوای اتاق عوض شود.
  • در صورت زندگی با اعضای خانواده و استفاده مشترک از برخی فضاهای خانه، باید تا حد امکان از ماسک استفاده کند.
  • فرد بیمار نباید هیچگونه ملاقاتی داشته باشد.
  • تعداد مراقبان بیمار را به یک پرستار یا شخصی که هیچ گونه بیماری زمینه ای و عامل خطرساز ندارد محدود کنید.
  • فرد بیمار باید لیوان، ظرف، وسایل غذاخوری، حوله و ملحفه اختصاصی داشته باشد. لازم است که وسایل مورد استفاده بیمار به دقت با آب و صابون شسته شوند.
  • تا حد امکان برای بیماران از سرویس بهداشتی مجزا استفاده شود. در صورت عدم امکان، پس از هر بار استفاده بیمار، سرویس بهداشتی با محلول هیپوکلریت ۱% ضد عفونی شود.
  • در صورت اختصاصی بودن سرویس بهداشتی، شستشو و ضدعفونی سطوح با محلول هیپوکلریت ۱% باید حداقل بطور روزانه انجام گیرد.
  • سطوح لمس شده توسط فرد بیمار باید حداقل روزانه تمیز و ضد عفونی شود.
  • همه افراد خانه باید مرتباً دست خود را با آب و صابون بشویند.
  • در کیسه های زباله ای که زباله های بیمار در آن ریخته می شود باید کاملا بسته شده و سپس دفع شود.

 

فرد مبتلا به کرونا تا چه مدت باید در منزل تحت قرنطینه قرار بگیرد؟

به گزارش محققان گزارش افرادی که کرونای خفیف تا متوسط دارند، حداکثر ۱۰ روز پس از شروع علائم خود و افراد مبتلا به بیماری حادتر یا افرادی که نقص ایمنی شدید دارند، حداکثر تا ۲۰ روز بعد از شروع علائم دیگر ناقل نیستند. بنابراین بیمارانی که دارای علائم بوده و برای مراقبت به منزل فرستاده شده‌اند، در صورتی که سه مورد زیر وجود داشته باشد می‌ توانند قرنطینه خانگی را پایان دهند:

  • حداقل ۲۴ ساعت از قطع شدن تب، بدون استفاده از تب‌ بر گذشته باشد.
  • از شروع علائم بیماری حداقل ۱۰ روز گذشته باشد.
  • علائم بیماری (مثل سرفه و تنگی نفس) بهبود یافته باشد. از دست دادن حس بویایی و چشایی ممکن است تا هفته‌ها یا ماه‌ ها پس از بهبود نیز باقی بماند، بنابراین نیازی نیست که برای پایان قرنطینه تا بهبود این علامت صبر کنید.

 

چه کسانی به پرستار بیمار کرونایی در منزل نیاز دارند؟

ممکن است این سوال برای بسیاری مطرح شود که واقعا چه کسانی به پرستار بیمار کرونایی نیاز دارند؟ اگرچه حدود 70 درصد افراد بدون نیاز به رسیدگی ‌های خاص پزشکی می ‌توانند این بیماری را پشت سر بگذارند؛ اما واقعا شرایط دوران نقاهت و روند بهبودی بیماران، مسئله بسیار مهم و موثری برای جلوگیری از عوارض این بیماری است. از این رو افراد مبتلا به کرونا با موقعیت زیر لازم است تحت مراقبت و پرستاری قرار بگیرند.

  • سالمندانی که تنها زندگی می ‌کنند و فردی برای پرستاری و مراقبت از آنها وجود ندارد.
  • افراد با بیماری‌ های زمینه ‌ای از جمله بیماری ‌های قلبی، تنفسی، کلیوی و … که نیاز به مراقبت تخصصی و ویژه دارند.
  • خانواده ‌هایی که تمام اعضای آن به بیماری کرونا مبتلا شده‌اند.
  • افرادی که نزدیکانشان به علت خردسالی، کهولت سن و یا مشغله کاری توانایی پرستاری از آن ها را ندارند.

تغذیه بیمار کرونایی در منزل چگونه باید باشد؟

کرونا معمولا با تب همراه است. بروز تب در بیماران کرونایی، نیاز به پروتئین و مایعات را در بدن افزایش می دهد. بنابراین تهیه غذایی که بتواند این دو ماده مغذی را در اختیار بدن بیمار قرار دهد، لازم و ضروری است. تغذیه بیمار کرونا باید از دسته غذاهای مانند غلات، برخی از سبزی ها، گوشت و حبوبات منابع پروتئین باشد.

خوردن غذاهای سنگین علائم و عوارض کرونا را شدت می دهد و ممکن است بیمار اشتهای لازم برای مصرف مواد غذایی را نداشته باشد. به این دلیل انتخاب غذاهای سبک و با حجم کمتر که در دفعات بیشتری به بیمار داده می شود می تواند مشکل کم اشتهایی را جبران کند.

چنانچه بیمار دچار ضعف عمومی است، غذاهایی مانند فرنی، سوپ های غلیظ تر، مواد غذایی جامد برای وی خوب است. محدودیت غذایی این دوره استفاده از فست فودها، غذاهای خیلی چرب و یا زیاد سرخ شده است که بهتر است مصرف نشوند.