قطعا دریافت نوبت و رفتن به پزشک راهی جذاب یا سرگرم کننده برای گذراندن وقت نیست. رزرو کردن نوبت، حضور در مطب، مسائل بیمه و همهی مواردی که در هنگام مراجعه به پزشک وجود دارد، خسته کننده است.
اما برای برخی افراد، ویزیت پزشک چیزی فراتر از خسته کننده بودن است. این افراد از مراجعه به پزشک اضطراب شدیدی دارند.
ترس از پزشک، در حالت شدید یا مرضی خود، نوعی ترس و اضطراب است که به عنوان iatrophobia شناخته میشود و اغلب به اندازهای قوی است که باعث افزایش فشارخون طبیعی در حضور یک پزشک متخصص برای آن فرد میشود.
دلایل مختلفی میتواند باعث به وجودآمدن ترس از پزشک شود. در ادامه به بررسی این دلایل و روش های مقابله با آن می پردازیم.
دلایل اصلی ترس از پزشک
اصلی ترین ترس افراد از مراجعه به پزشک این است که پزشک در آنها مشکلی جدی پیدا کند. افراد معمولاً فقط در زمان بیماری به پزشک خود مراجعه میکنند. اضطراب افراد هنگام مراجعه به پزشک به دلیل مراجعه هم بستگی دارد. از سمتی این اضطراب با موقعیت مراجعه به پزشک همبسته شده و این شرایط شرطیشده باعث میشود هربار که فرد باید به پزشک مراجعه کند این اضطراب قویتر و قویتر شود.
از بیان کردن عادت های بد زندگی می ترسید
برخی از افراد میترسند مجبور شوند به پزشک خود اعتراف کنند که کمی زیاد فستفود میخورند یا از دوران دبیرستان ورزش نکردهاند و یا سابقه ی مصرف موادمخدر دارند. برخی میگویند نمی خواهند به حرفهایی گوشدهند که نکات منفی زندگی آنها را یادآوری کند. اما پزشکان آموزش دیدهاند که در این موارد از فرد حمایتکنند. آنها قضاوت نمیکنند، بلکه ارائهی پیشنهادات واقعبینانه برای بهبود سلامت شما، در الویت و تمرکز آنهاست.
نگران این هستید که ویزیت پزشک چقدر طول می کشد
رفتوآمد به مطب در روزهای کاری دشوار است، اما زمان کوتاهی که به پزشک مراجعه میکنید میتواند از مشکلات سلامتی آینده جلوگیری کند. یکی از راههایی که میتوانید از بازدید خود بیشترین استفاده را ببرید، این است که لیستی از تمام نگرانی های مربوط به سلامتی خود را تهیه کنید. به این ترتیب وقتی به پزشک مراجعه میکنید، تمام مشکلات و سوالات خود را مطرح میکنید.
برخی از دلایل دیگیری که در افراد مختلف ممکن است باعث ترس از ویزیت پزشک شود:
- سابقه های دردناک و ترسناک در کودکی از مراجعه به پزشک که در ذهن افراد ممکن است تا بزرگسالی باقی بماند.
- خاص بودن برخی از بیماری ها مانند بیمار های جنسی که باعث خجالت در برخی خانواده ها می شود.
- ترس از زیاد بودن هزینه های درمان برای بیماری های خاص
- مخفی کردن بعضی از بیماری ها مانند بیماری های روانی از نزیکان و آشنایان
- مبتلا بودن فرد به اختلال های اضطراب اجتماعی از نوع شدید
- ترس از مبتلا شدن به بیماری های واگیر دار مخصوصا در دوران کرونا
- ترس از درمان های دردناک مانند دندانپزشکی
روشهای مقابله با ترس از دریافت نوبت و ویزیت پزشک
برای جلوگیری از اضطراب و ترس از پزشک میتوانید از راهکار ساده و عملی استفاده کنید تا به مرور زمان مشکل شما برطرف شود. درصورتی که ترس شما بسیار حاد است میتوانید از روانشناس هم کمک بگیرید.
درمان یاتروفوبیا (فوبیا مراجعه به دکتر) به دلیل ماهیت آن دشوارتر از بسیاری از فوبیاهای دیگر است. درحالیکه فوبیا به طور کلی با ترکیبی از داروها و رواندرمانی قابل حل است، بسیاری از افراد مبتلا به یاتروفوبیا از پزشکان میترسند. به عبارتی به دلیل ترس از پزشک، مراجعه به پزشک برای درمان هم دشوار و مشکل ساز است! در ادامه برخی از این راهکارهای آسان برای غلبه بر این ترس را توضیح میدهیم.
-
نوبتگرفتن به صورت آنلاین از وب سایت
دریافت نوبت آنلاین به جای روشهای سنتی میتواند بخشی از این نگرانی ها را برطرف کند. هنگام دریافت نوبت آنلاین از وبسایت معتبر نوبتدهی مانند سایت دکترتو شما لیست بهترین متخصصهای موردنیاز خود را از طریق سایت در اختیار دارید و میتوانید نزدیکترین دکتر به محل زندگی و همچنین دکتری که ویژگیهای مدنظر شما را داشته باشند را انتخاب و در ساعت و روز موردنظر نوبت خود را دریافت.
بخش زیادی از وقت شما در روش دریافت نوبت آنلاین صرفهجویی میشود چون در ساعت و روز مشخص نوبت گرفتهاید و نیازی به منتظرماندن در مطب پزشک و یا معطلشدن هنگام دریافت نوبت حضوری و تلفنی ندارید.
در حالت رزرو آنلاین نوبت پزشک، انتخابهای بیشتری از پزشکان را دارید و اگر جنسیت پزشک برای شما مهم باشد، میتوانید در سایت دکترتو لیست پزشکها را طبق جنسیت ببنید. برای برخی از بیماریها ممکن است صحبت کردن با پزشک جنس مخالف سخت باشد. این موارد هم برای خانمها و هم برای آقایان پیش میآید.
-
از دوستان و آشنایان بخواهید همراه شما به مطب پزشک بیایند.
تنها رفتن به مطب دکتر اضطراب شما را بیشتر میکند، بنابرین از یک دوست یا آشنا که با او راحت هستید بخواهید که همراه شما به مطب بیاید و در جلسه شما با پزشک هم شرکت کند. در مواقع اضطراب همراه به کمک شما میآید و نکات مهم را به دکتر میگوید که باعث میشود اضطراب شما کمتر شود. اما دقت کنید که همراه شما کسی باشد که هیچ گونه خجالتی درباره مسائل شخصی خود با او نداریدو ممکن است در برخی موارد از اعضای خانواده خجالت بکشید اما دوست صمیمی شما در این موارد احساس راحتی بیشتری به شما می دهد.
-
استفاده از خدمات پزشکی آنلاین و تلفنی
مشاوره و ویزیت آنلاین و تلفنی در سالهای اخیر به ویژه پس از همه گیری کرونا، توسط بیماران با استقبال زیادی روبرو شده است. در این روش به راحتی میتوانید در منزل و به صورت تلفنی با پزشک صحبت کرده و ویزیت شوید. میزان اضطراب و ترس از دکتر در مراجعه آنلاین به حداقل میرسد و با کمترین میزان استرس میتوانید مشکلات خود را به پزشک بگویید.
از طریق مراکز ارتباطی مدرن، مانند وبسایت دکترتو بیماران میتوانند به راحتی با پزشک خود تماس بگیرند و از طریق کانالهای دلخواه خود پاسخهای بهموقع دریافت کنند. دسترسی به اطلاعات و خدمات هم ساده شده است. برنامهریزی قرار ملاقات، غربالگری و مشاوره میتواند به صورت مجازی، از طریق پیام ، ایمیل، چت یا ویدئو انجام شود.
پزشکان میتوانند علائم بیماران خود را بررسی کرده و تعیین کنند که آیا نیاز به معاینه فیزیکی دارند یا نه. چنین قابلیتی ایمنی بیمار و پزشک را تضمین میکند، در حالی که اطمینان می دهد بیماران پزشکان باکیفیت مورد نیاز خود را دریافت میکنند.
سخن آخر
به رسمیت شناختن ترس های بیمار و کمک به کاهش آنها می تواند راهحلی اساسی برای اطمینان از مراقبتهای لازم از این دسته از بیماران را به همراه داشته باشد.
اگر هرگونه ترسی از ملاقات با پزشک دارید بهتر است که به راحتی با پزشک و یا افراد نزدیک خانواده درمیان بگذارید. این مشکل فقط مختص شما نیست. افراد زیادی هستند که دچار اضطراب و ترس از ملاقات با دکتر می شوند. با تمرین نکات گفته شده، کمک از دوستان و رزرو آنلاین دکتر با استفاده از خدمات نوبتدهی سایت دکترتو، این ترس را به صورت کامل ازبین ببرید و همیشه برای سلامتی خود به موقع و در کمترین زمان به پزشک مراجعه کنید.
منبع : دکترتو نوبت دهی اینترنتی پزشکان ایران (doctoreto)