مصرف نوشیدنی‌های الکلی در جامعه امروزی تبدیل به یک سؤال، بدون پاسخ شفاف، به خصوص برای قشر جوان جامعه شده است. بسیاری بر آن‌اند که می‌توان ضمن رعایت اعتدال در مصرف الکل علاوه بر جلوگیری از بروز زیان‌های ناشی از آن، مزایایی را نیز به دست آورد.

اما این ادعاها تا چه حدی صحت دارند؟ آیا ترک الکل به هر اندازه یک اقدام ضروری برای بهره‌مندی از بدن و روانی سالم است؟ آیا زیان‌های ناشی از مصرف الکل تنها با کنترل مقدار مصرف برطرف خواهد شد؟ با توجه به اهمیت این موضوع قصد داریم تا در این نوشته به ذکر عوارض کوتاه مدت و بلند مدت مصرف الکل پرداخته و به دنبال پاسخ برای سؤال‌های بالا باشیم.

 

عوارض ناشی از مصرف کوتاه مدت الکل

الکل پس از مصرف به سرعت توسط بدن جذب خواهد شد و به‌وسیله سیستم گردش خون به اقصی نقاط بدن منتقل شده و منجر به ایجاد عوارض بسیار گوناگونی بر روی بدن می‌شود. در این قسمت به ذکر عوارضی خواهیم پرداخت که طبق تحقیقات صورت گرفته که حتی با یک‌بارمصرف الکل نیز، امکان بروز آن وجود دارد و این موضوع خود دلیلی روشن برای رد شایعات ناشی از کنترل مصرف الکل است که در ابتدای متن به آن ذکر شد.

برخی از مشکلات جسمی و روانی کوتاه مدت ناشی از مصرف الکل عبارت‌اند از:

  • ایجاد برافروختگی چهره و سرگیجه به دلیل گشاد شدن رگ‌های خونی
  • افزایش ترشحات اسید معده
  • ایجاد اختلال در عملکرد سیستم عصبی و مغز
  • ایجاد ناهماهنگی بین ارگان‌های مختلف بدن
  • ایجاد اختلال در قدرت تفکر و مهارت‌های حرکتی
  • کاهش سرعت واکنش به عوامل محیطی
  • ایجاد پرخاشگری و کاهش هشیاری
  • ناتوانی در کنترل هیجانات و ایجاد بی‌قید و بندی
  • ایجاد اختلال در قدرت تکلم و بینایی
  • ایجاد سردرد و حالت تهوع

توجه به این مهم بسیار حیاطی است که هرکدام از عوارضی که در بالا ذکر شد خود می‌تواند منجر به بروز یک حادثه جبران‌ناپذیر گردد که این موضوع خود دلیلی بر اهمیت بالا ترک الکل است.

 

عوارض ناشی از مصرف بلند مدت الکل

اما جدا از آنچه در بخش قبل ذکر شد، مصرف بلند مدت مشروبات الکلی خود می‌تواند عوارض دیگری را بر بدن و روان شخص مصرف کننده وارد کند که گاهاً جبران‌ناپذیر خواهد بود. همچنین لازم به ذکر است که مصرف طولانی مدت خود حتی منجر به تشدید هرچه بیشتر عوارض کوتاه مدت ناشی از مصرف الکل خواهد شد. در ادامه متن به ذکر چند مورد از عوارض ناشی از مصرف بلند مدت الکل خواهیم پرداخت.

  • مشکلات کبدی: یکی از معضلات رایج افراد الکلی مشکلات کبدی است. مصرف طولانی مدت و مکرر الکل قادر است احتمال بروز هپاتیت الکلی یا التهاب کبد را به شدت افزایش دهد که علائم آن شامل، تب، زردی بیش از حد پوست، سفیدی چشم و ادرار و دردهای شدید شکم است که در صورت ادامه مصرف الکل می‌توان منجر به مرگ فرد شود. لازم به ذکر است که در صورت ترک الکل و آغاز سریع درمان امکان بهبودی کامل فرد مصرف کننده وجود دارد.
  • سرطان: طبق تحقیقات وسیع صورت گرفته در این حوضه مصرف مداوم الکل تا حد بسیار قابل توجهی احتمال ایجاد سرطان‌های مختلف را افزایش می‌دهد. سرطان مری، دهان، گلو، روده، رکتوم ازجمله این سرطان‌ها هستند که در افراد الکلی شایع‌اند. همچنین لازم به ذکر است زنان الکلی استعداد بیشتری در ابتلا به سرطان سینه، در مقایسه با زنان معمولی، دارند.
  • مشکلات قلبی و عروقی: مصرف طولانی و مدام الکل به شدت امکان ایجاد حملات قلبی و نارسایی‌های قلبی را افزایش داده و باعث ایجاد فشار خون بالا خواهد شد.
  • عوارض سیستم ایمنی بدن: تحقیقات انجام گرفته نمایانگر آن است که بدن افراد الکلی دارای سیستم ایمنی بسیار ضعیف‌تری بوده و گاهاً دچار عفونت‌هایی می‌شوند که در افراد الکلی شایع‌تر است. از طرفی این افراد به دلیل سیستم دفاعی ضعیف‌تر بسیار بیشتر از افراد عادی مستعد ابتلا به بیماری کرونا هستند.
  • مشکلات مغزی: عوارض مغزی ناشی از مصرف طولانی مدت الکل‌، به‌ویژه متوجه نوجوانان و جوانان است چراکه سیستم مغزی این افراد همچنان در حال رشد بوده و مصرف الکل منجر به ایجاد اختلال در این فرایند خواهد شد. مصرف شدید الکل می‌تواند تا حد زیادی قدرت تفکر و تصمیم‌گیری را مختل نموده و عوارض جبران‌ناپذیری بر حافظه فرد برجای بگذارد.

 

 جمع بندی

آنچه در وهله اول از مطالب ذکر شده در این نوشته به خوبی قابل برداشت است، ضرورت ترک الکل است، چراکه استفاده هرچه طولانی‌تر از الکل منجر به ایجاد زیان‌های بیشتر و حتی جبران‌ناپذیر بر روان و جسم فرد خواهد شد. اما سعی شد در خلال مطالب ذکر شده، به این نکته نیز اشاره شود که مصرف موضعی و به اصطلاح تفننی مشروبات الکلی نیز همچنان دارای مضراتی هستند که نمی‌توان از آن‌ها چشم پوشی نمود.

در پایان این مطلب و روشن شدن اهمیت ترک الکل، لازم به ذکر است که درمان اصولی و تحت نظر کادری مجرب مهم‌ترین نکته در ترک اعتیاد الکل به است. مرکز تخصصی ترک مواد مخدر دکتر جوادی، ضمن برخورداری از کادر متخصص پزشکی و روانپزشکی، گام به گام تا رهایی کامل شما از اعتیاد، در کنارتان خواهد بود. کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی ضمن برخورداری از چندین سال تجربه به سختی‌های ناشی از ترک اعتیاد کاملاً آگاه بوده و در تمام مراحل بهبود با شما همراه خواهد بود.

منبع : https://drjavadiclinic.com/