تجهیزات آزمایشگاهی، بسیار متنوع هستند و هر نوعی از کار آزمایشگاهی، تجهیزات خاص خودش را میخواهد. با این حال، بعضی از دستگاهها و تجهیزات، در بسیاری از آزمایشگاهها، کاربرد دارند. تعمیرات تجهیزات آزمایشگاهی کاری کاملا تخصصی است و نیاز به ظرافت بالایی دارد. این تجهیزات باید به طور مرتب، کالیبره و سرویس شوند تا خطای آزمایشها به حداقل برسد.
در این مقاله می خواهیم دو تا از رایجترین و مهمترین تجهیزات آزمایشگاهی را به شما معرفی کنیم و کاربرد آنها را شرح دهیم. با ما همراه باشید.
دستگاه اکسیژنساز
اکسیژن مولکولی (O2)، کاربردهای بسیار متنوعی در آزمایشگاههای مختلف دارد. انواع مختلفی از دستگاههای اکسیژنساز در بازار موجود هستند که میزان خلوص گاز اکسیژن تولیدی آنها با همدیگر تفاوت دارد. دستگاههای اکسیژنساز خانگی، گازی با پایینترین میزان خلوص اکسیژن تولید میکنند. در مقابل، اکسیژنسازهای آزمایشگاهی، دقیقترین اکسیژنسازها هستند و خلوص گاز اکسیژن تولیدشونده توسط آنها به بالای ۹۵ درصد میرسد. این در حالی است که اکسیژنسازهای مورد استفاده در صنعت و پزشکی، خلوصی مابین اکسیژنسازهای خانگی و آزمایشگاهی دارند.
تعمیرات دستگاه اکسیژنساز
دلایل مختلفی میتوانند سبب اختلال در عملکرد دستگاه اکسیژنساز شوند. رایجترین مشکلات این دستگاهها عبارتند از:
- روشن نشدن دستگاه
- روشن شدن ولی کار نکردن دستگاه
- غلظت پایین اکسیژن در گاز خروجی از دستگاه
- فشار پایین گاز خروجی از دستگاه
- داغ کردن اکسیژنساز
در صورتی که دستگاههای اکسیژنساز را به طور پیوسته و منظم، سرویس کنید، خرابی آنها به حداقل میرسد و نیاز کمتری به تعمیرات دستگاه اکسیژنساز خواهید داشت. با رعایت نکات زیر، میتوانید از دستگاه اکسیژنساز خود، بهتر نگهداری کنید:
- تمیز کردن یا تعویض کردن فیلتر ورودی هوا
- تعویض قطعات داخلی اکسید شده
- استفاده از منبع تغذیه مناسب برای جلوگیری از وارد آمدن نوسانات برق به دستگاه اکسیژنساز
- تعویض به موقع سیلندرهای فشار بالا
کاربردهای دستگاههای اکسیژنساز در آزمایشگاه
دستگاههای اکسیژنساز، کاربردهای بسیار متنوعی دارند. این دستگاهها برای تأمین اکسیژن مورد نیاز بیماران تنفسی، تأمین اکسیژن مورد نیاز آبزیان آکواریومی، در صنعت و در آزمایشگاههای مختلف، کاربردهای بسیار زیادی دارند. بعضی از موارد استفاده آزمایشگاهی دستگاههای اکسیژنساز به شرح زیر هستند:
- احتراق نمونهها برای تحلیلهای عنصری، جرمسنجی یا کالریمتری
- تولید اوزون
- استفاده در فرآیندهای تخمیری مثل کشتهای باکتریها
- جداسازی عناصر از ترکیبات ناخالص
- و …
به یاد داشته باشید که تعمیرات دستگاه اکسیژنساز و کالیبراسیون این دستگاه، کاری کاملا تخصصی است. بنابراین، در صورتی که دستگاه اکسیژنساز شما با کوچکترین مشکلی مواجه یا از کالیبراسیون خارج شد، حتما با شرکت تأمین کننده دستگاه یا شرکتهای تخصصی ارائه دهنده سرویسهای تعمیرات تجهیزات آزمایشگاهی تماس بگیرید.
ترازوی آزمایشگاهی
ترازوی آزمایشگاهی نوعی ترازوی دیجیتالی است که دقت بسیار زیادی دارد و بعضی از انواع این نوع ترازو، تا مقادیر میکروگرم را هم نشان میدهند. این دستگاهها، بسیار ظریف هستند و باید با دقت بسیار زیادی با آنها کار شود. ترازوهای آزمایشگاهی با کوچکترین لرزشهایی از حالت کالیبره خارج میشوند و مقادیر اشتباهی را نشان میدهند.
تعمیرات ترازوی آزمایشگاهی
ترازوهای آزمایشگاهی ابزارهای بسیار ظریفی هستند و در صورتی که با مشکل مواجه شوند، باید حتما با شرکت تأمین کننده یا شرکتهای تخصصی ارائهدهنده تعمیرات تجهیزات آزمایشگاهی تماس بگیرید. مهمترین دلیل خرابیهای ترازوهای آزمایشگاهی به شرح زیر هستند:
- نوسانات برق
- وزن کردن مقادیر سنگینتر از مقدار مجاز با دستگاه
- لرزشها و تکانهای شدید
- گرد و غبار زیاد در محیط آزمایشگاه
- کالیبره نکردن و تمیز نکردن دستگاه
کاربردهای ترازوی آزمایشگاهی
ترازوهای آزمایشگاهی معمولا برای وزن کردن مقادیر بسیار کم از مواد به کار میروند و برای اندازهگیریهای بسیار دقیق، مورد نیاز هستند. این دستگاهها، به ویژه در آزمایشگاههای شیمی و زیستشناسی، برای وزن کردن دقیق و محاسبات استوکیومتری به کار میروند.
ترازوهای آزمایشگاهی بسیار دقیق، خیلی زود از حالت کالیبره خارج میشوند و برای مشاهده وزن دقیق اجسام و مواد، باید به طور منظم، آنها را کالیبره کنید. کارشناس یا تکنسین آزمایشگاه به راحتی میتواند این ترازوها را کالیبره کند اما اگر عملکرد این دستگاههای بسیار حساس دچار اختلال شود، حتما باید به شرکت ارائه دهنده خدمات تعمیرات تجهیزات آزمایشگاهی و تعمیرات ترازوی آزمایشگاهی مراجعه کنید.
تعمیرات تجهیزات آزمایشگاهی
دستگاههای آزمایشگاهی مثل طیفسنجها، دستگاههای کالریمتری، دستگاههای کروماتوگرافی، انکوباتورها، ترازوها، هودها، سانتریفیوژها و … دستگاههایی بسیار ظریف، حساس و گران قیمت هستند. بسیاری از این دستگاهها، به کالیبراسیون منظم نیاز دارند تا خطای آزمایشها، به حداقل برسد.
معمولا، تکنسینها و کارشناسان آزمایشگاهها میتوانند کالیبراسیون دستگاههای آزمایشگاهی را انجام دهند اما در صورتی که این دستگاهها دچار خرابی و اختلال در عملکرد شوند، باید برای تعمیر آنها به شرکت تأمینکننده دستگاه یا شرکتهای تخصصی ارائهدهنده خدمات تعمیرات تجهیزات آزمایشگاهی مراجعه کنید.
برای کاهش احتمال ایجاد مشکل و خرابی در این تجهیزات، نکات زیر را رعایت کنید:
- استفاده از منبع تغذیه مناسب برای جلوگیری از وارد آمدن نوسانات برق به دستگاههای آزمایشگاهی
- تهویه هوای مناسب و جلوگیری از ورود گرد و غبار به محیط آزمایشگاه تا حد ممکن
- تمیز کردن و سرویس کردن منظم دستگاهها
- کالیبراسیون منظم تجهیزات آزمایشگاهی
با وجود رعایت تمامی موارد فوق، ممکن است به مرور زمان، اختلالاتی در عملکرد تجهیزات آزمایشگاهی رخ دهد. در این صورت، بهترین کار، توقف کار با دستگاه و سپردن تعمیرات تجهیزات آزمایشگاهی به شرکتهای متخصص است.