با توجه به آکادمی پوست آمریکا، حدود 85 درصد از افراد بین 12 تا 24 سال شیوع آکنه را تجربه میکنند. در واقع، آکنه در هر سنی ممکن است رخ دهد. آکنه شدید بیشتر از چند لکه جزئی است که در عرض چند روز از بین میرود. افراد مبتلا به آکنه شدید معمولا دارای کیست های بزرگ یا ندول های ملتهب هستند که ناحیه وسیعی از پوست را می پوشانند. آکنه شدید همچنین میتواند باعث تورم، جای زخم و ضایعات سخت و دردناک شود.
در حالی که یافتن آنچه برای شما مفید است ممکن است زمان ببرد، چندین روش درمانی موثر برای آکنه شدید وجود دارد.
- درمانهای بالینی و آسیبهای آن
پزشکان میگویند که بهترین راه درمان آکنه داروهای شیمیایی است که در آزمایشگاهها با استفاده از تکنولژی پیشرفته ساخته میشود. این یک حقیقت محض است و بهترین و سادهترین درمان داروها هستند. اثرات جانبی این داروها تنها مشکلاتی است که به وجود میآورند. پس از مصرف دورههای 3 تا 6 ماهه دارو درمانی احساس خشکی پوست، خون ریزی دائم بینی، ترک خوردن لب و خون ریزی لب و حتی خشکی بینی و چشم امری طبیعی است.
برای چشم ها قطره اشک مصنوعی و برای بینی اسپری بینی پیشنهاد میشود. انواع کرمهای نرم کننده هم برای بینی کاربردی هستند. بالم لب هم مشکلات لب را کنترل خواهد کرد اما خشکی بیش از اندازه پوست کمی مشکل ساز خواهد بود. مطالعات آماری روی بیمارانی که از داروهای درمانی برای آکنه شدید استفاده میکردند نشان داده استفاده از مرطوب کننده معمولی در دوره درمان به نظر کافی است اما پس از گذشت 3 تا 5 سال چروکهای عمیقی ظاهر شدند. تنها را درمانی قوی کرم ضد چروک است. اگر از داروهای درمانی برای مشکلات شدید استفاده میکنید، سفارش یک مدل از بهترین کرم ضد چروک قوی به شما پیشنهاد میشود. یک برند معتبر مثل پریم یا اوسرین مناسب است.
- پاکسازی آثار جوش
پایگاههای جوش مشکلات شدید پوستی را به همراه دارند. در این نواحتی بارها آکنههایی شدید با کیستهایی بزرگ را تجربه خواهید کرد و پس از بهبود در مدت کوتاهی دوباره آکنه ایجاد خواهد شد. با شروع درمان بالینی این پایگاه شروع به بهبود خواهد کرد اما جای لک باقی خواهد ماند. از بهترین نوع ضد لک برای این نواحی استفاده کنید تا در کوتاه ترین زمان آثار جوش را به کلی درمان کنید. با بهبود لکهای ایجاد شده میتوانید پوستی صاف را مجدد تجربه کنید.
- پوست خود را تمیز نگه دارید، اما همیشه ملایم باشید
پیروی از یک روال مراقبت از پوست مهم است. تمیز کردن ملایم کلید محافظت از سلامت پوست شما است. این نکات را در نظر بگیرید:
- صورت خود را دو بار در روز بشویید.
- از صابون ملایم و آب گرم یا یک پاک کننده ملایم استفاده کنید.
- هنگام اصلاح صورت خود بسیار مراقب باشید.
- پس از تعریق دوباره صورت خود را بشویید، زیرا تعریق میتواند آکنه را بدتر کند.
- برای از بین بردن چربی و تعریق اضافی، پس از فعالیت بدنی شدید دوش کامل بگیرید.
- قبل از خواب آرایش را پاک کنید.
شستن بیش از حد صورت در روز میتواند آکنه را بدتر کند. صبح و شب با یک صابون ملایم مانند یا شوینده مناسب درمان آکنه که بدون نسخه عرضه میشود استفاده کنید. بنزوئیل پراکسید یا اسید سالیسیلیک از مواد تشکیل دهنده این شویندهها هستند که باعث تاثیر سریع آن خواهند شد.
- اسکراب ممنوع
از هیچ گونه اسکراب ساینده استفاده نکنید. همیشه مطمئن شوید که از محصولاتی استفاده میکنید که غیر کومدون زا هستند یا آکنه ایجاد نمیکنند. اسکراب یا لایه برداری برای زمانی است که شما پوستی صاف دارید و میخواهید سلولهای مرده را پاکسازی کنید. زمانی که پوست شما آسیب دیده و تحت درمان است هرگز استفاده از لایه بردارها کار درستی نیست.
- از آفتاب زیاد دوری کنید
آفتاب ممکن است به طور بالقوه آکنه را برای برخی افراد بهبود بخشد، زیرا میتواند پوست را خشک کند. اما این فقط برای تعداد کمی اثربخش است و برای بسیاری از افراد حتی مقدار کمی نور خورشید میتواند پوست مستعد آکنه را تحریک کند. همچنین، برخی از داروهای آکنه میتوانند شما را بیشتر در معرض اشعههای مضر قرار دهند. در اینجا چند اقدام احتیاطی وجود دارد که میتوانید برای به حداقل رساندن آسیب ناشی از نور خورشید انجام دهید:
- برچسب روی محصول را مطالعه کنید تا هشدارهای مربوط به آفتاب را بیابید.
- تا حد امکان پوست آسیب پذیر را از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید.
- برای محافظت از صورت و گردن خود در خارج از منزل از یک کلاه لبه پهن استفاده کنید.
- با مشورت پزشک یک ضدآفتاب مناسب تهیه کنید که فاقد چربی باشد.
در جایی که ضایعات آکنه ملتهب هستند، استفاده روزانه از یک ضد آفتاب سبک وزن و غیر کومدوژنیک به جلوگیری از هیپرپیگمانتاسیون کمک میکند. اکثر افراد مبتلا به آکنه شدید باید از داروهای موضعی متعدد، آنتی بیوتیک های خوراکی یا ایزوترتینوئین (رآکوتان) استفاده کنند.
- محصولات بدون نسخه را امتحان کنید
انواع داروهای بدون نسخه میتوانند به درمان آکنه کمک کنند. آنها در اشکال مختلفی از جمله کرم، لوسیون، ژل، صابون و دستمال مرطوب وجود دارند. در اینجا مواردی وجود دارد که هنگام انتخاب محصولات بدون نسخه باید در نظر داشته باشید:
- محصولات مفید برای درمان آکنه شامل بنزوئیل پراکسید، آداپالن، آزلائیک اسید، اسید سالیسیلیک و گوگرد است (اگر به گوگرد حساسیت ندارید).
- برای بهترین نتیجه، همیشه قبل از استفاده از محصولات بهداشتی پوست خود را بشویید.
- هنگام استفاده از محصول دستورالعمل های بسته را دنبال کنید.
- به طور معمول حداقل 3 ماه طول میکشد تا شاهد بهبود آکنه باشیم.
- درج بسته بندی را بررسی کنید تا از عوارض جانبی احتمالی و مدت زمان ماندگاری آنها آگاه شوید.
- اگر عوارض جانبی شدیدی دارید یا دردتان در حال افزایش است، استفاده از محصول را متوقف کرده و با پزشک خود تماس بگیرید.
- داروهای آکنه بدون نسخه ممکن است کمی به شما کمک کند. اما اگر آکنه شدید دارید، احتمالاً برای جلوگیری از ایجاد جای زخم باید به یک متخصص پوست مراجعه کنید.
- از سرما و گرما برای کاهش درد و ناراحتی استفاده کنید.
- سرما و گرما می تواند به کاهش تورم و کاهش شدت درد کمک کند.
- برای کاهش تورم لکههای جدید با کمپرس یخ و آب داغ
یک تکه یخ را در یک حوله بپیچید. 10 دقیقه در محل آکنه نگه دارید. سه بار این کار را تکرار کنید. در این بین 10 دقیقه به پوست استراحت دهید. برای اعمال کمپرس گرم روی جوش های سرسفید جدید میتوانید این مراحل را امتحان کنید:
یک دستمال تمیز را در آب گرم خیس کنید. 10 تا 15 دقیقه در جای خود نگه دارید. اجازه ندهید دستمال خیلی داغ شود. این روند را سه تا چهار بار در روز تکرار کنید تا زمانی که چرک آزاد شود.
- از یک متخصص پوست کمک بگیرید
آکنه های شدید به ندرت به محصولات بدون نسخه یا مراقبت های اولیه خانگی پاسخ میدهند. این بدان معنا نیست که شما کار اشتباهی انجام میدهید، اما به این معنی است که زمان تماس با متخصص پوست فرا رسیده است. مراجعه زودهنگام به متخصص پوست میتواند از ایجاد پایگاه آکنه جلوگیری کند. متخصص پوست پزشکی است که در درمان آکنه و سایر بیماری های پوستی تخصص دارد. آنها می توانند شما را در برنامه درمانی مناسب برای آکنه شدید قرار دهند..
زمانی که روشهای مختلف مانند انواع داروهای گیاهی و درمانهای خانگی هیچ تاثیری در روند بهبود آکنه نداشت بهترین کار برای درمان آکنه شدید مراجعه به پزشک است. رژیمهای غذایی، دوری از غذای چرب، ورزش دائم و سبک زندگی سالم کمک کننده است اما نمیتواند به صورت کافی در درمان این مشکل نقش داشته باشد.
نویسنده: سارااقبالی