لوله مویین یا لوله مویرگی، یکی از پرکاربردترین لوله‌ های آزمایشگاهی است. این لوله‌ ها در گروه شیشه ‌آلات آزمایشگاهی قرار می‌ گیرند و در آزمایشگاه ‌های زیستی، ژنتیک و تشخیص پزشکی استفاده می ‌شوند. ویژگی اصلی لوله مویین که آن را به وسیله‌ای پرمصرف در آزمایشگاه تبدیل کرده، عملکرد آن براساس خاصیت مویینگی است. اگر دوست دارید بدانید لوله مویین دقیقاً چیست؟ چه کاربردهایی دارد، با انواع لوله مویین آشنا شوید و بهترین شرکت فروشنده آن را بشناسید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

مهم ترین کاربردهای لوله مویین چیست

لوله مویین چیست؟

لوله مویین، لوله ‌آزمایش بسیار نازکی است که از موادی سخت مانند شیشه یا پلاستیک ساخته می‌شود. این لوله نازک طول مشخصی دارد، ولی دو سر آن باز است و قطر داخلی و خارجی ثابتی دارد. طول استاندارد لوله مویین 75 میلی ‌متر، قطر داخلی آن 1.1 الی 1.2 میلی‌ متر و قطر خارجی آن 1.5 الی 1.6 میلی‌ متر است و دو سر باز بودن از ویژگی‌های اصلی این محصول است. لوله مویین براساس خاصیت مویینگی کار می‌ کند، به همین دلیل وقتی با مایعی در تماس باشد، به ‌سرعت آن را به سمت بالا به جریان درمی‌آورد.

 

لوله مویین چیست؟

با انواع لوله مویین آشنا شوید

لوله مویین در انواع آبی (بدون هپارین) و قرمز (هپارینه) تولید شده است. سدیم هپارین ماده‌ای است که برای جلوگیری از لخته شدن خون مورد استفاده قرار می‌ گیرد. لوله مویین آبی ساده و فاقد ماده ضد انعقاد است. به لوله‌ های قرمز رنگی که داخل آنها هپارین دارد، لوله هماتوکریت گفته می‌شود.

از این لوله های قرمز رنگ برای سنجش میزان هماتوکریت خون یا اندازه گیری درصد گلبول قرمز نسبت به کل خون استفاده می ‌شود؛ هماتوکریت ساده ترین و مهم ترین آزمایش برای تشخیص آنمی و کم خونی است. لوله‌ های هماتوکریت در آزمایشگاه‌ های تشخیص پزشکی استفاده می‌ شوند. با خرید لوله مویین دیگر مشکلات و خطرات آسیب یا احتمال شکسته شدن را ندارید، چون این لوله ‌ها براساس استانداردهای ایمنی FDA ، NIOSH ، CDC و OSHA تهیه می‌ شوند. لوله‌های هماتوکریت از لخته شدن خون جلوگیری می‌ کنند و از آنها برای تعیین غلظت خون افراد نیز استفاده می‌ شود.

 

کاربردهای لوله مویین در آزمایشگاه‌ها

همان‌ طور که در ابتدای مطلب گفتیم، از لوله مویین برای اهداف مختلفی استفاده می ‌شود؛ از دستگاه‌های نقطه ذوب و لقاح پرندگان گرفته تا تعیین غلظت خون افراد. در ادامه به‌ طور مفصل به معرفی سایر کاربردها می‌پردازیم:

کاربرد لوله مویین در آزمایشگاه‌های پزشکی

از لوله مویین هماتوکریت در آزمایش هماتوکریت یا سنجش هماتوکریت خون افراد استفاده می‌ شود. این لوله ها قرمز رنگ هستند. آزمایش هماتوکریت یا Hct، درصد گلبول قرمز خون در کل حجم خون را آزمایش و بررسی می‌کند. از این لوله برای سنجش میزان هماتوکریت خون افراد استفاده می ‌شود.

به این شکل که ابتدا با استفاده از دستگاه سانتریفیوژ، گلبول‌های قرمز از پلاسما تفکیک می‌شود. در مواقعی که حجم خون بیمار کم است، لوله مویین گزینه مناسبی است. چون همه نوع مایعی را به خود جذب می‌ کند. اگر فرد بیمار باشد، میزان گلبول‌های سفید خون بیشتر می‌شود، اگر سالم باشد گلبول‌های قرمز خون (یا هماتوکریت ها) تعدادشان بیشتر می‌شود.

کاربرد لوله مویین در جداسازی مواد در کروماتوگرافی

کروماتوگرافی به آزمایشی گفته می‌شود که از آن برای جداسازی اجزای یک مخلوط استفاده می ‌شود. در کروماتوگرافی دو فاز وجود دارد؛ فاز متحرک مربوط به ماده‌ای است که باید تجزیه و شناسایی شود و فاز ساکن. برای جداسازی مخلوط مایع یا گاز، مخلوط از لوله مویین عبور داده می‌شود و مخلوط به اجزای تشکیل دهنده آن تفکیک می گردد.

 اندازه گیری نقطه ذوب و جوش یک ماده با لوله مویین

یکی از روش‌های شناسایی و تعیین نقطه ذوب مواد آلی، روش میکروبی است. در این روش برای اندازه گیری نقطه ذوب، از لوله مویین استفاده می‌شود. با توجه به اینکه برای اندازه گیری نقطه ذوب مواد آلی به مقدار نمونه بیشتری نیاز است، روش لوله مویین با حجم نمونه کمتری انجام می‌شود و کاربردی‌تر است.

در این روش ابتدا داخل لوله مویین را از ماده مجهولی که به دنبال نقطه ذوب آن هستیم، پر می‌کنیم. سپس لوله مویین را به یک دماسنج متصل می‌کنیم و آن را حمام روغن قرار می‌دهیم و شعله را روشن می‌کنیم. اولین نقطه‌ای که ماده ذوب شد، یادداشت می‌کنید. زمانی که تمام ماده ذوب شد، دما را دوباره یادداشت می‌کنیم. میانگین این دو دما، نقطه ذوب ماده مجهول است.

 اندازه گیری نقطه ذوب و جوش یک ماده با لوله مویین

آموزش روش تست هماتوکریت با لوله مویین

برای این کار، ابتدا نوک انگشت را با الکل ضد عفونی کرده و توسط یک ضربه لانست آن را سوراخ می کنیم. وقتی خون در حد 1 الی 2 قطره جریان پیدا کرد، لوله مویین را به خون نزدیک می کنیم تا دو سوم آن پر شود، سر دیگر را با انگشت می گیریم تا خون خارج نشود و سپس با خمیر مخصوص، مسدود می کنیم.

لوله هماتوکریت را در دستگاه سانتریفیوژ قرار می دهیم، تایمر دستگاه را روی مدت پنج دقیقه تنظیم می کنیم. وقتی سانتریفیوژ از حرکت ایستاد، لوله مویین را از آن خارج می کنیم. در این حالت خون داخل لوله دارای سه بخش است: پلاسمای خون،  گلبول های قرمز متراکم و یک لایه نازک سفید که حاوی گلبول‌های سفید و پلاکت ها است. حالا باید لوله مویین را روی خط کش مخصوص قرار دهیم، تا فصل مشترک بین خمیر انتهای لوله و خون، روی عدد صفر باشد. عددی که خط کش به عنوان طول گلبوهای قرمز در لوله نشان می دهد، همان هماتوکریت است.

 

شیمیبیو؛ فروشگاه آنلاین انواع شیشه‌آلات آزمایشگاهی و لوله مویین

امیدواریم در این مطلب با لوله مویین، انواع آن و کاربردهای این لوله باریک آشنا شده باشید. اگر قصد خرید لوله مویین برای تجهیز آزمایشگاه خود یا انجام آزمایش‌های پروژه‌های دانشجویی را دارید، پیشنهاد می‌کنیم به سراغ محصولات بهترین برندهای داخلی و خارجی بروید. در این مورد فروشگاه اینترنتی لوازم آزمایشگاهی شیمیبیو مجموعه کاملی از شیشه ‌آلات آزمایشگاهی و انواع لوله مویین در بسته‌های 100 عددی و 1000 عددی است. شیمیبیو فروشگاه معتبر و قابل اعتمادی است، که برای خرید آنلاین انواع لوازم و تجهیزات آزمایشگاهی می‌توانید روی آن حساب کنید، فقط کافی است به نشانی shimibio.com مراجعه کنید.