نمایندگان علمی که به آنها medrep نیز میگویند، مسئول فروش داروهای نسخهای و تجهیزات پزشکی هستند. در حقیقت این افراد استراتژیهای مختلفی را برای افزایش آگاهی از محصولات دارویی و تجهیزات پزشکی شرکتها اجرا میکنند و مشتریان خود را که شامل دکترها، پرستارها، بیمارستانها، شرکتهای دارویی و… هستند، به خرید محصولات ترغیب میکنند.
بازار کار استخدام نماینده علمی یا مدرپ در ایران بسیار خوب است و بسیاری از شرکتهای دارویی و مراکز پخش دارو نیاز به جذب این افراد دارند.
اگر شما هم علاقه دارید وارد بازار کار مدرپ شوید، باید ابتدا با وظایف و مسئولیتهای این شغل بهطور کامل آشنا شوید. پس با ما همراه باشید تا درباره این شغل اطلاعات بیشتری کسب کنید.
شرح وظایف و مسئولیتهای نماینده علمی
برخی از رایجترین وظایف مدیر فروش و نماینده علمی عبارتاند از:
- برنامه ریزی و سازماندهی قرار ملاقات با نمایندگان شرکتهای دارویی برای فروش محصولات
- شناسایی مشتریان بالقوه
- عقد قراردادهای مذاکره
- ارائه محصولات به مشتریان ازجمله پزشکان، پرستاران و داروسازان
- انجام تحقیقات مرتبط
- پاسخگویی به نیازهای تجاری و علمی متخصصان بهداشت و درمان
- نگهداری دقیق سوابق
- تجزیه و تحلیل و بررسی عملکرد تیم فروش
- نوشتن گزارش و ارائه آن به مدیر مربوطه
- ایجاد و حفظ روابط تجاری خوب با مشتریان برای ترغیب آنها به خرید مجدد
- تحقیق در مورد داروهای شرکتهای رقیب و نحوه عملکرد آنها در بازار
همچنین شما میتوانید آگهیهای استخدام نماینده علمی را مشاهده و شرح وظایف هرکدام را مطالعه کنید. همچنین در صورت داشتن شرایط آنها میتوانید بهصورت رایگان برای آنها رزومه بفرستید.
تحصیلات و آموزشهای موردنیاز برای نماینده علمی
معمولاً کارفرمایان برای استخدام مدرپ انتظار حداقل مدرک لیسانس یکی از رشتههای پزشکی، داروسازی، شیمی دارویی یا مهندسی پزشکی را از کارجویان دارند. بااینحال، بیشتر از آنکه تحصیلات برای کارفرما مهم باشد، تجربه کار در حوزه فروش و بازاریابی و داشتن مهارتهای بازاریابی قوی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
به همین دلیل اگر تازهکار هستید و هنوز تجربه کار بهعنوان نماینده علمی را ندارید، بهتر است با گذراندن دورههای آموزشی یا کارآموزی مهارتهایتان را تقویت کرده و سپس برای فرصتهای شغلی شرکتهای معتبر رزومه بفرستید.
میزان حقوق نماینده علمی در ایران و سایر کشورهای جهان
میزان حقوق مدرپ بسته به میزان تجربه کاری و شهر محل کار متفاوت است. بر اساس گزارش حقوق و دستمزد سال 1401 که در یکی از سایتهای کاریابی منتشر شده است، میانگین حقوق خالص ماهیانه نمایندگان علمی در شهرهای مختلف ایران در سال 1400 به شرح زیر است:
شهر | میانگین حقوق |
تهران | 6 میلیون تومان |
شهرهای بزرگ | 5.4 میلیون تومان |
شهرهای کوچک | 5 میلیون تومان |
همچنین با توجه به افزایش 57 درصدی حقوق در سال جدید، پیشبینی میشود که میزان حقوق مدرپ در شهر تهران به 9.4 میلیون تومان، در شهرهای بزرگ به 8.5 میلیون تومان و در شهرهای کوچک به 7.9 میلیون تومان برسد.
نمایندگان علمی در کشورهای آمریکا، سوئیس، آلمان، انگلیس و نروژ حقوق بالایی دریافت میکنند. میانگین حقوق مدرپ با 1 تا 3 سال سابقه کاری در کشور آمریکا 54 هزار دلار سالیانه، در سوئیس 60 هزار فرانک سوئیس، در انگلیس 30 هزار یورو و در نروژ 800 هزار کرون نروژ است.
مهارتهای موردنیاز برای استخدام نماینده علمی
نمایندگان علمی نیاز به مهارتهای نرم و ویژگیهای شخصیتی خاصی دارند تا بتوانند در شغل خود موفق ظاهر شوند. این مهارتها و ویژگیها را در ادامه شرح خواهیم داد.
فروش و بازاریابی
اولین مهارت مهم برای نمایندگان علمی قدرت فروش و بازاریابی آنها است. این افراد باید بتوانند داروها و تجهیزات پزشکی را بهخوبی به مشتریان خود معرفی کرده و آنها را به خرید این محصولات ترغیب کنند. همچنین این افراد باید قادر باشند تا بهتمامی سؤالات مشتریان مانند اینکه چگونه این محصولات میتوانند به آنها کمک کند، جواب دهند.
مهارتهای ارتباطی
شکی نیست که برای ترغیب مشتریان به خرید محصولات باید مهارتهای ارتباطی خوب نیز داشته باشیم. این مهارتهای ارتباطی شامل مهارتهای کلامی، زبان بدن و گوش دادن فعالانه است. در حقیقت یک مدرپ موفق میداند که برای فروش خوب نباید دائماً در حال صحبت کردن باشد؛ بلکه باید گفتگویی دوطرفه با مشتریان ایجاد کند و به سخنان آنها نیز بهدقت گوش دهد.
شناخت بازار
نمایندگان علمی باید با شناخت بازار درک اولیهای از صنعت پزشکی داشته باشند، ازجمله هر روندی که ممکن است بر مراقبت از بیمار و بهبود تجهیزات پزشکی تأثیر بگذارد. همچنین دانش عمیق درباره محصولات در حال فروش و شناخت فضای رقابتی در بازار میتواند به موفقیت در فروش محصولات پزشکی کمک کند.
نمایندگان فروش علاوه بر شناخت بازار، باید مشتری خود و اهداف و انگیزههای آنها را نیز بشناسند؛ زیرا بدینصورت میتوانند درک کنند که چگونه محصولات آنها میتواند مشکلات مشتری را حل کند.
قدرت حل مسئله
توانایی شناسایی مشکلات مشتری و ارائه راهحل به آنها با توجه به محصولات شرکت از مهارتهای نرم بسیار ضروری برای نمایندگان علمی است. در حقیقت این افراد با مهارت حل مسئله خود باید بتوانند پیشنهادهای مختلفی برای حل مشکلات مشتریان به آنها ارائه دهند.
اعتماد به نفس
یک نماینده علمی باید اعتماد به نفس داشته باشد و بتواند به مشتریان این حس را منتقل کند که نسبت به کارایی محصولات شرکت مطمئن است و این حس اعتماد را در آنها نیز ایجاد کند. در حقیقت این اعتماد به نفس زمانی به وجود میآید که مدرپ نسبت به محصولات شرکت و عملکرد آنها آگاهی عمیقی داشته باشد.
هدایت و رهبری
بسیاری از نمایندگان علمی بعد از پیشرفت در شغل خود به یک مدیر فروش موفق تبدیل میشوند و همانطور که میدانید یکی از ویژگی های مدیر فروش موفق، قدرت رهبری تیم و مدیریت ارتباط اعضای تیم فروش است تا بتواند آنها را بهخوبی برای دستیابی به اهداف فروش هدایت کند.
چگونه یک مدرپ موفق شویم؟
برای آنکه بتوانید به یک نماینده علمی موفق تبدیل شوید، نیاز است تا مراحلی را طی کنید. این مراحل را در ادامه شرح خواهیم داد.
کسب مدرک تحصیلی مرتبط
همانطور که گفتیم تحصیلات موردنیاز برای شغل مدرپ شامل شیمی دارویی، داروسازی، مهندسی پزشکی، پزشکی و سایر رشتههای مرتبط است. به همین دلیل کسب مدرک حداقل لیسانس در این رشتهها به شما کمک می کند تا راحتتر وارد مسیر شغلی نماینده علمی شوید.
بااینحال، اگر در حال حاضر در رشته دیگری تحصیل کردهاید، نگران نباشید؛ زیرا همچنان میتوانید با رعایت نکاتی که در ادامه خواهیم گفت، شغلی مناسب برای خود پیدا کنید.
گذراندن دورههای آموزشی
دورههای آموزشی فروش و بازاریابی میتواند کمک فراوانی به تقویت مهارتهای شما کند؛ مخصوصاً اگر مدرک تحصیلی مرتبط در رشتههایی را که نام بردیم، ندارید. همچنین شرکت در دورههای کارآموزی مختلف میتواند به شما کمک کند تا هم رزومهتان را تقویت کنید و هم مهارتهای لازم را بهصورت عملی یاد بگیرید.
اقدام برای فرصتهای شغلی نماینده علمی
بعد از تقویت مهارتهایتان میتوانید رزومهای حرفهای با رزومهسازهای آنلاین و رایگان سایتهای کاریابی بسازید و برای موقعیتهای شغلی مدرپ رزومهتان را ارسال کنید. یادگیری نکات رزومهنویسی و نحوه شرکت در جلسات مصاحبه به شما کمک خواهد کرد تا هرچه زودتر شغلی خوب با درآمدی بالا برای خود پیدا کنید.
سخن آخر
شغل نماینده علمی و مدرپ نیاز زیادی به ارتباط با سایر افراد و صحبت با مشتریان مختلف دارد.
به همین دلیل اگر قصد ورود به این شغل را دارید، حتماً این سؤال را از خود بپرسید که آیا میتوانید هرروز با افراد مختلف در ارتباط باشید و دائماً با آنها صحبت کنید؟
این سؤال ازآنجهت ضروری است که برخی افراد مخصوصاً تیپهای شخصیتی درونگرا، بدون آگاهی کافی از مشاغلی مانند بازاریابی یا منابع انسانی که نیاز زیادی به ارتباط با سایر افراد دارد، وارد بازار کار آن میشوند؛ اما به دلیل عدم انطباق این نوع مشاغل با تیپ شخصیتیشان، انرژی زیادی از آنها گرفته میشود و درنهایت از شغل خود متنفر میشوند.
بهصورت کلی قبل از ورود به هر شغلی نیاز است که تیپ شخصیتی خود را بشناسید تا بتوانید شغل مناسب خودتان را پیدا کنید.