تحول دیجیتالی شدن صنعت سلامت تازه شروع شده است
هفتهی گذشته دو رویداد مهم در حوزهی سلامت دیجیتال برگزار شد. روز سهشنبه 4 مرداد گردهمایی فعالان سلامت دیجیتال با حضور سرمایهگذاران این حوزه و کسبوکارهای فعال حوزه و روز چهارشنبه 5 مرداد، دومین صبحانه انجمن تجارت الکترونیک ایران برگزار شد.
در این دو رویداد به بررسی تجربه سرمایهگذاری در حوزهی سلامت دیجیتال و ریسکهایی که این حوزه دارد پرداخته شد که یکی از مهمترین این ریسکها، جدید بودن این حوزه و مشکلات احتمالی رگولاتوری بود. سرمایهگذاران فعالان این صنعت را به اتحاد دعوت کردند و از آنها خواستند تا در تنظیم مقررات حوزه به قانونگذار کمک کنند.
سرمایهگذاری در سلامت دیجیتال ریسک دارد، اما آینده امیدبخشی دارد
ژوبین علاقبند، مدیرعامل لیان کپیتال و سرمایهگذار این حوزه در گردهمایی فعالان سلامت دیجیتال گفت روزانه حدود یک میلیون ویزیت پزشکی در کشورمان انجام میشود که سهم ویزیت آنلاین از این تعداد زیر یک درصد است. بازار ایران هنوز کوچک است و رشد آن نیز کند است و به گفتهی علاقبند هنوز تحول دیجیتال سلامت شروع نشده است. تیم لطیف، مدیرعامل هلدینگ مکس و سرمایهگذار این حوزه نیز اعلام کرد که سرمایهگذاری در این حوزه ریسک دارد، بخصوص با توجه به این مسئله که تکلیف رگولاتور هنوز معلوم نیست و رفتار مردم هنوز آنلاین نشده است و نیاز به برهمزنندگی دارد.
اما با وجود ریسکهای موجود لطیف و علاقبند اعلام کردند که به سرمایهگذاری در این حوزه همچنان علاقهمندند. علاقبند گفت با نگاه به ارقام و آمار جهانی پیشبینی میکند که این صنعت به سرعت رشد خواهد کرد. مثلا پیش بینی شده از 2019 تا 2025، اندازه بازار جهانی سلامت دیجیتال از 157 میلیارد دلار به 700 میلیارد دلار برسد.
لطیف نیز با اشاره به تجربه رشد پنج برابری دکترتو در 18 ماهی که مکس روی آن سرمایهگذاری کرده است، گفت باور دارد بازار اگرچه کوچک است اما جای رشد دارد و این خود ارزش سرمایهگذاری دارد. او همچنین از سرمایهگذاری روی هومکا که استارتاپی برای ارائه خدمات آزمایش تشخیص پزشکی در محل است صحبت کرد و گفت امیدوار است در آینده، زمانی که هومکا به اندازه کافی رشد کند و سهم بازار خوبی را بگیرد، با همکاری این شرکت و سرمایهگذارهای دیگر، در ایران مگالب تاسیس کند که میتواند از طریق صرفه به مقیاس، تا 80 درصد قیمت تمام شده را کاهش دهد و از طرفی کیفیت را به شدت افزایش دهد. احمد طاهرخانی، مدیرعامل هومکا نیز گفت آزمایشگاههای زیادی در سطح کشور وجود دارند که یکپارچه نیستند و تاسیس یک مگالب میتواند به افزایش دقت تشخیص پزشکان کمک کند و کیفیت نظارت بر سلامت را بهبود بخشد.
رگولاتور و صنعت ممکن است در برابر برهمزنندگی مقاومت کنند
طاهرخانی گفت استارتاپهای این حوزه پس از تلاش فراوان به مدلهای کسبوکار بهینهای میرسند که بیشترین بهرهوری را دارد اما ناگهان با قوانین و مقرراتی مواجه میشوند که با این مدل تضاد دارد و جلوی رسیدن به حداکثر بهرهوری را میگیرد. لطیف نیز اضافه کرد که حتی اگر رگولاتور مشکلی با فعالیت استارتاپهای این حوزه نداشته باشد، ممکن است خود صنعت در برابر این برهمزنندگیها مقاومت کند.
به گزارش دیجیاتو؛ علاقبند، در دومین صبحانه انجمن تجارت الکترونیک نیز به این موضوع پرداخت و گفت استارتاپهای سلامت دیجیتال به حوزهای وارد شدهاند که پیش از این برای آن قوانینی وجود نداشته است و این ممکن است منجر به برخورد حاکمیت با این استارتاپها بشود. برای همین کمیسیون سلامت دیجیتال در این انجمن تشکیل شده و یکی از اهدافش جلوگیری از وضع قوانین بازدارنده و ارائه مشاوره به بخش دولتی برای تنظیم مقررات جدید است.
در این برحه کسبوکارهای این حوزه باید با هم متحد باشند
علاقبند معتقد است کسبوکارهای این حوزه باید برخلاف رقابتی که دارند، برای رسیدن به اهداف مشترک با یکدیگر همکاری کنند. فرزین فردیس، رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری اتاق تهران نیز بر نیاز به متحد بودن کسبوکارها تاکید کرد تکروی برخی کسبوکارها موجب شکست تعامل رگولاتوری و صنف میشود.
رضا باقری اصل، دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات، که در این صبحانه حضور داشت بیان کرد که الکترونیکی شدن نسخهها نقطهی شروعی برای حوزه سلامت الکترونیک است. او گفت دیجیتال شدن حوزه سلامت میتواند به جمعآوری داده دقیق دربارهی این حوزه کمک کند که میتواند نقش مهمی در سیاستگذاری ها داشته باشد. او در ادامهی سخنانش از کسبوکارهای این حوزه دعوت کرد تا در قانونگذاری به دولت کمک کنند و در تدوین پیشنویس آییننامه های این حوزه با بخش دولتی همکاری کنند.