بسیاری از شما با شنیدن نام ام اس بهیاد یک بیماری عجیب و غریب و وحشتناک میافتید که هیچ درمانی ندارد! مالتیپیل اسکلروزیس یا بیماری ام اس، یکی از بیماریهای تقریباً نادر است که بهواسطه اطلاعرسانی کم و اغلب نادرست، باورهای غلط زیادی در مورد آن بهوجود آمده.
البته که بیماری ام اس بیماری خطرناکی است و معمولاً عوارض آزاردهندهای هم دارد که در صورت عدم رسیدگی میتواند منجر بهمشکلات حاد شده و یا حتی زندگی افراد را تهدید کند.
با توجه بهاین موارد نیاز است افراد حداقل اطلاعاتی را در مورد این بیماری و علائم آن داشته باشند تا هم باورهای غلط نسبت بهاین موضوع از بین برود و هم بتوانند در صورت مشاهده هر کدام از علائم، بهموقع بهپزشک مراجعه کنند.
در صورتیکه قصد دارید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید، تا انتهای این نوشته از درمانکده با ما همراه باشید تا بهصورت کامل برایتان تشریح کنیم که مالتیپل اسکلروزیس (ام اس) چیست و علائم راهکارهای درمان و پیشگیری از آن بهچه صورت است.
مالتیپل اسکلروزیس چیست؟
ام اس یک بیماری مربوط بهسیستم عصبی مرکزی است که منجر بهناتوانی مغز و نخاع میشود. این بیماری نوعی خود ایمنی است و بهعاملهای خارجی هم مرتبط است. عملکرد این بیماری بهاین صورت است که سیستم ایمنی بدن بهمیلینها یا لایه حفاظتی الیاف عصبی حمله کرده و آنها را تخریب میکنند. آسیب بهمیلینها منجر بهایجاد اختلال در سیگنالهایی میشود که در طول فیبر عصبی در حرکت هستند و این موضوع در نهایت منجر بهاز دست رفتن کنترل عضلات و سایر مشکلات عصبی میشود که در ادامه بهآنها اشاره خواهیم کرد. اما بهصورت کلی ام اس باعث از بین رفتن ارتباط مستحکم بین مغز و بقیه قسمتهای بدن میشود.
ام اس چهار دستهبندی کلی دارد که عبارتند از ام اس خوش خیم، ام اس با عود مجدد، ام اس ثانویه پیشرونده و ام اس اولیه پیشرونده.
علائم ام اس
علائم ام اس بسیار گسترده و متفاوت هستند و بهمیزان آسیبی که بهاعصابهای درگیر وارد شده بستگی دارند. بهاین صورت که برخی از افراد ممکن است آسیب را بهحدی جدی تجربهکنند که دیگر قادر بهراه رفتن نباشند و یا در برخی دیگر از افراد تنها پرش انگشتان بروز کند اما موضوعی که واضح است این است که در صورت عدم رسیدگی، علائم جدیتر و شدیدتر میشوند.
علائم مالتیپل اسکلروزیس بهصورت کلی بهشرح زیر هستند:
- ضعف عضلانی
- لرزش دست و بدن
- تضعیف قدرت بینایی
- اختلالات خلقی شدید
- دشواری در حفظ تعادل
- خستگی مفرط و مداوم
- دردهای شدید عضلانی
- اسپاسم شدید عضلات
- مشکل در تعادل و راه رفتن
- بی حسی عضلات مخصوصا در پاها
- مشکلات شناختی مانند عدم تمرکز یا عدم توانایی درک وقایع
این علائم لزوماً بهمعنای وجود ام اس نیستند و مشکلات زیادی وجود دارند که میتوانند منجر بهبروز این موارد شوند اما بههر جهت علائم گفته شده جدی هستند و باید در صورت مشاهده مداوم هر کدام سریعاً به بهترین دکتر فوق تخصص مغز و اعصاب که میشناسید مراجعه کنید.
دلایل مالتیپل اسکلروزیس و پیشگیری از آن
پیشتر گفته شد که مالتیپل اسکلروزیس یا ام اس ناشی از حمله سیستم ایمنی بهمیلینها است اما موضوع مهمتر اینکه چه چیزی باعث این نوع از خود ایمنی میشود؟ علت واضح و مشخص ام اس هنوز ناشناخته است و نمیتوان با قطعیت در مورد آن نظر داد اما میتوان بهصورت کلی گفت که عوامل ژنتیکی و محیطی دلیل این بیماری هستند.
- طبق تحقیقات صورت گرفته موارد زیر در ایجاد ام اس تاثیر گذار هستند:
- جنسیت: زنان دو تا سه برابر بیشتر در معرض خطر هستند
- برخی عفونتها: اپشتین بار، میتواند منجر به ام اس شود
- کمبود ویتامین D: کمبود ویتامین D خطر ابتلا به ام اس را بیشتر میکند
- آب و هوا: در کشورهای دارای آب و هوای متعادل این بیماری شایعتر است
- سابقه خانوادگی: زمینههای ژنتیکی از مهمترین دلایل انتقال ام اس هستند
- سبک زندگی غلط: سبک زندگی غلط مخصوصا مصرف دخانیات احتمال ابتلا به ام اس را بالا میبرد
با توجه بهموارد گفته شده، برای پیشگیری از بروز یا تشدید ام اس افراد باید گوش بهزنگ باشند. در ابتدا افرادی که بههر دلیل یا بهواسطه جنسیت یا بهواسطه سابقه خانوادگی و هر موضوع دیگری حس میکنند که در خطر این بیماری قرار دارند، بهتر است بهصورت سالانه تحت چکاب قرار بگیرند.
اصلاح سبک زندگی و دوری از استرس، اضطراب و همچنین دوری از دخانیات میتواند راهکار بسیار مناسبی برای پیشگیری از بروز ام اس باشد. از طرفی با توجه بهاینکه کمبود ویتامین D میتواند از دلایل بروز ام اس باشد، مصرف بهاندازه آن شانس ابتلا را بسیار کم میکند.
روش های تشخیص مالتیپل اسکلروزیس
بهدلیل تشابهعلائم ام اس با سایر بیماریهای عصبی، تشخیص ام اس قدری سخت است و نمیتوان صرفاً از طریق یک آزمایش این کار را انجام داد. بههمین جهت معمولاً افراد مشکوک چند آزمایش میدهند که از جمله این موارد میتوان بهآزمایش خون، بررسی تعادل بدن، ارزیابی فعالیت الکتریکی مغز و همچنین تجزیه و آنالیز CSF اشاره کرد.
درمان مالتیپل اسکلروزیس
متاسفانه هنوز هیچ راه قطعی برای درمان ام اس وجود ندارد اما با یکسری اقدامات میتوان عملکرد بدن در مواجهه با این بیماری را بهتر و روند پیشرفت بیماری را کندتر و یا حتی را متوقف کرد.
برخی از فرایندهای درمانی موثر عبارتاند از:
- فیزیوتراپی
- درمانهای دارویی
- اصلاح سبک زندگی
- حفظ روحیه و رواندرمانی
- رژیم غذایی مناسب و ورزش
در بین موارد گفته شده، درمان دارویی متنوعتر است و نوع و دوز دارو توسط پزشک باید تعیین شود. برخی از داروها برای بهبود اوضاع ام اس عبارتاند از:
- اکلیزومب
- تری فلومونید.
- ناتالیزوماب (تیزابری)
- دالفام پریدین (آمپیرا)
- کوپلیمر ۱ (کوپاکسون)
- میتوکسانترون (نووانترون)
- دی متیل فومارات (تکفیدرا)
- اینترفرون بتا (آونکس، بتاسرون، ربیف)
جمع بندی
با وجود اینکه بیماری مالتیپل اسکلروزیس یا ام اس هنوز درمان قطعی ندارد و از طرفی جدی و خطرناک است، اما خوشبختانه اقدامات خوبی در سرتاسر جهان برای مقابله با این بیماری صورت گرفته و بهواسطه افزایش شناخت نسبت بهاین بیماری و راهکارهای درمانی، امید بهزندگی در مبتلایان به ام اس بهشکل چشمگیری افزایش پیدا کرده است.
اما بههر جهت این بیماری نیازمند پیگیری و درمان جدی است که باید از طریق پزشکان متخصص صورت بگیرد. در صورتیکه برای این مشکل و یا هر مشکل دیگری قصد مراجعه بهپزشکان متخصص را دارید، میتوانید بهسادگی از طریق سایت نوبتدهی آنلاین درمانکده برای دریافت نوبت مشاوره حضوری یا غیرحضوری از مطب پزشکان مختلف از پزشک مغز و اعصاب گرفته تا بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در تهران اقدام کنید.
منبع: utoronto
برچسب ها : درمانکده,دکتر مغز و اعصاب,دکتر گوش و حلق و بینی