فرایند تشخیص و درمان بیماریهای قلبی با توجه بهپیچیدگی بافت قلب، فرایندهای پیچیدهای هستند. در بین روشهای مختلف تشخیص بیماریهای قلبی روشی با نام کاتتریزاسیون وجود دارد که برای تشخیص نه همه بیماریها، اما برخی از بیماریهای قلب کارساز است؛ البته که این روش را میتوان بهعنوان یک روش درمانی هم در نظر گرفت.
این روش یکی از کمخطر روشهای درمان و تشخیص بیماریهای قلبی است که دوره ریکاوری بسیار کوتاه مدتی هم دارد اما با توجه بهاطلاعات کمی که در مورد کاتتریزاسیون قلبی موجود است، ممکن است افراد از نام عجیب این روش قدری وحشتزده بشوند.
در صورتیکه پزشک شما برایتان کاتتریزاسیون قلبی تجویز کرده و بابت آن نگران هستید، تا انتهای این نوشته از درمانکده با ما همراه باشید تا بهصورت کامل برایتان تشریح کنیم که کاتتریزاسیون قلبی چیست و چگونه انجام میشود.
کاتتریزاسیون قلبی چیست؟
تحت فرآیند کاتتریزاسیون یک لوله نازک بهنام کاتتر که بسیار انعطافپذیر است وارد سیاهرگ یا سرخرگ شده و با دقت بالایی بهسمت قلب هدایت میشود. برای بررسی وضعیت لوله کاتتر در بدن، از مسیرهای لازم از طریق اشعه ایکس تصویربرداری شده و در داخل صفحه تلویزیون نشان داده میشود.
در صورتیکه در طی فرایند کاتتریزاسیون نیازی بهعمل جراحی وجود نداشته باشد، معمولاً بیمار بههوش است و برای آرامش بیشتر برخی داروها بهاو تجویز میشود.
کاتتریزاسیون با نامهای دیگری مانند آنژیوگرافی کرونر، آنژیوگرام، و كت قلبی نیز شناخته میشود.
این فرایند معمولاً در آزمایشگاههای خاص صورت میگیرد چرا که نیازمند سیستم فلوروسکوپی، میزهایی با قابلیت حرکتی بالا، تجهیزات جانبی مانند کاتتر و بالن و غیره و همچنینمانیتورینگ مناسب برای نمایش وضعیت کاتتر در رنگها است. این روش تشخیص و درمان مشکلات قلبی عروقی، تقریباً جوان است اما در همین مدت کوتاه توانسته نسبت بهبسیاری از روشهای دیگر کارسازتر بوده و همچنین اطلاعاتی جامع از مشکل را برای پیدا کردن بهترین راهکار درمانی در اختیار دکتر قلب و عروق قرار بدهد بههمین جهت هر روز شاهد توسعه تجهیزات مربوط بهکاتتریزاسیون قلبی هستیم.
کاتتریزاسیون قلبی در چه مواردی استفاده میشود؟
در کلیترین حالت ممکن، کاتتریزاسیون برای بررسی جریان خون در عروق و قسمتهای مختلف قلب مانند دریچه و دیوارهها کاربرد دارد و همانطور که در ابتدا گفته شد تا حد زیادی بیخطر بوده بهنحوی که حتی برای نوزادان نیز قابل اجرا است.
اما اگر قدری جزئیتر بهموضوع نگاه کنیم، میتوان از کاتتریزاسیون قلبی برای بررسی موارد زیر استفاده کرد:
- نواقص مادرزادی
- بیماری کرونر قلبی
- بیماری دریچه قلب
- اندازهگیری جریان خون
- علت درد در قفسه سینه
- اندازه گیری فشار درون قلب
همچنین کاتتریزاسیون یک روش درمانی اورژانسی نیز درمان سریع تنگی یا انسداد عروق و همچنین حمله قلبی بهشمار میرود.
قبل از کاتتریزاسیون قلبی
جراحی کاتتریزاسیون قلبی، جراحی سخت و سنگینی نیست اما بههر جهت باید یکسری از نکات پیش از عمل رعایت شوند. این نکات عبارتاند از:
- مثانه خود را خالی نگه دارید
- سر خود آرامبخش و مسکن مصرف نکنید
- بدون مشورت پزشک هیچ دارویی مصرف نکنید
- حداقل تا 6 ساعت قبل از عمل نخورید و نیاشامید
- آرامش خودرا حفظ کنید؛ کاتتریزاسیون فرایندی بسیار کمخطر است
- بیماریهای خاص و داروهای خاص مصرفی خودتان را بهپزشک اطلاع دهید
- هیچگونه موارد اضافی همراه نداشته باشید (دندان مصنوعی، زیورآلات و…)
توجه داشته باشید که این موارد بهصورت کلی مطرح شدند و در نهایت بر اساس شرایط شما، پزشک تعیین میکند که چه فرآیندهایی پیش از عمل باید رعایت شوند بنابراین بهدستورات پزشک خود توجه کنید.
در حین کاتتریزاسیون
فرآیند کلی کاتتریزاسیون پیشتر تشریح شد و اکنون قصد بررسی وضعیت بیمار در حین عمل را داریم.
در صورتیکه آماده عمل کاتتریزاسیون قلبی باشید، بهصورت کاملاً هوشیار اما تحت داروهای آرامبخش که ممکن است خواب آلودگی را برای شما ایجاد کند، بهپشت روی تخت تخت میخوابید. سپس پزشک منطقه مورد نظر که قرار است کاتتر از آنجا وارد بدن شود بهصورت موضعی بیحس کرده و با استفاده از سوزن مخصوص سوراخ کوچکی در رگ خونی ایجاد میکند و از طریق همان سوراخ غلاف مربوط بهسیم کاتترتر وارد رگ میشود.
سپس از طریق غلاف مذکور و همچنین سیم راهنما، کاتتر بهداخل عروق وارد میشود و از اینجا بهبعد تمامی فرایند توسط اشعه ایکس فیلمبرداری شده ومانیتور میشود.
بعد از کاتتریزاسیون
بعد از اتمام عمل کاتتریزاسیون، فرد بهاتاق ریکاوری منتقل میشود تا اثرات داروهای آرامبخش از بین رفته و همچنین وضعیت سلامتی او بررسی شود. معمولاً اثرات از موفق یا ناموفق بودن جراحی یک ساعت بعد از اتمام کار مشخص میشود و در صورتیکه در این مدت زمان فرد بهداروهای رقیقکننده خون نیازی نداشته باشد، غلافهای پلاستیکی از بدنه جدا خواهند شد.
پس از اتمام مدت زمان لازم برای حضور بیمار در اتاق ریکاوری، بیمار بهاتاق بیماران سرپایی منتقل میشود تا بررسیهای بیشتر صورت گیرد و پس از آن نیز باید چند ساعت تحت نظر دراز بکشد تا از خونریزی جلوگیری شده و شریان بهبود پیدا کند. بهصورت کلی وضعیت بعد از عمل بستگی بهشرایط فرد دارد. بهعنوان مثال ممکن است مدت زمان لازم برای ترخیص یک بیمار یک روز و برای بیماری دیگر یک هفته باشد. مابقی موارد مثل تغذیه و داروها نیز بههمین منوال هستند.
عوارض کاتتریزاسیون قلبی
در سطرهای پیشین بارها اشاره شد که کاتتریزاسیون عوارض خاصی نداشته و یکی از کم خطرترین جراحیها مخصوصاً در حوزه قلب و عروق بهشمار میرود و در مقابل بسیار کارساز نیز است. اما با این وجود ممکن است برخی عوارض خفیف یا در موارد خاصی عوارض شدید در بیماران ظاهر شود که این موارد بهشرح زیر هستند:
- آریتمی
- افت فشار شدید
- ایجاد لختههای خون
- آسیب بهعروق خونی (بسیار نادر)
- خونریزی و درد غیر عادی در محل ورود کاتتر
- واکنش آلرژیک بهمواد مورد استفاده در جراحی
جمعبندی
متاسفانه مشکلات قلبی در سراسر دنیا گریبان افراد بسیاری را گرفته است و بههمین جهت محققین بهصورت مداوم بهدنبال پیدا کردن راهی کمخطر و کارساز برای تشخیص و درمان بیماریهای قلبی هستند که امروز یکی از بهترینها کاتتریزاسیون قلبی است و ما در این نوشته تمام تلاش خود را بهکار بستیم تا مهمترین نکات در رابطه با این روش تشخیص و درمان را برایتان بازگو کنیم.
در صورتیکه برای دریافت مشاوره در این زمینه و هر مورد دیگری قصد مراجعه بهپزشکان متخصص را دارید، میتوانید بهسادگی از طریق سایت نوبت دهی آنلاین درمانکده برای دریافت نوبت مشاوره حضوری و غیرحضوری از پزشکان متخصص مختلف از متخصص قلب و عروق گرفته تا متخصص پوست و مو اقدام کنید.
منبع: utoronto
برچسب ها : دکتر پوست,دکتر قلب,درمانکده